Uspjesno zavrsen Prvi Kongres Jugoslovenskih antifašista

Post Reply
parlamentarac
Posts: 1
Joined: 02/11/2011 23:25

#1 Uspjesno zavrsen Prvi Kongres Jugoslovenskih antifašista

Post by parlamentarac » 05/11/2011 20:41

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... cSO6La7A#!U Bihaću je u organizaciji Lige antifašista Jugoistočne Evrope održan Prvi kongres antifašista Jugoistočne Evrope. Učešće na Kongresu uzelo je ukupno 126 delegata iz svih Jugoslovenskih republika tako da je Kongres ustvari Jugoslovenski.. Delegate su delegirale Organizacije sa prostora bivse SFRJ koje u svom programu bastine i promovišu antifašizam, a koje su kao kolektivni članovi Lige antifašista podržale organizaciju Kongresa Jugoslovenskih antifašista. Valja istaknuti da su pripreme za organizaciju ovog Kongresa trajale skoro godinu dana. Na Skupštini Lige antifašista Jugoistocne Evrope održanoj 26.11.2010 godine donesena je odluka da se organizuje Prvi Kongres Jugoslovenskih antifašista. Imenovan je Organizacioni odbor od 12 članova iz svake bivše Jugoslovenske republike po dva.

Na prvoj sjednici Organizacionog odbora održanoj u Bihaću 26.02 2011 odlučeno je da se Kongres održi u Bihaću 29 i 30. 10 2011 godine a da Kongres čine podjednak broj delegata iz svake Jugoslovenske republike po 21 delegat. Organizatori su preuzeli zadatak da svako u svojoj državi u saradnji sa antifašističkim organizacijama delegira delegate.

Važno je istaknuti da su troškove oko organizacije Kongresa i troškove dolazka u Bihać snosili sami delegati što ovom Kongresu daje poseban značaj.

Najstariji delegat na ovom Kongresu bio je Adam Dupalo iz Republike Hrvatske 84 godine, a najmladji Luka Sekulović iz Republike Crne Gore 16 godina.. Valja napomenuti da je to bio spoj mladih i onih stariji. Prema evidenciji organizatora prosjek starosti delegata je 43 godine mada je bilo i onih stariji koji dobro pamte vreme postojanja Jugoslavije kao zajedničke države, a bilo je i onih koji se jedva sjecaju tog vremena..

Odlukom Kongresa odlučeno je da je Kongres najviši organ odlučivanja u Ligi antifašista Jugoistočne Evrope, a isto tako odlukom Kongresa Liga antifašista će biti preregistrirana kao Antifašistički pokret Jugoistočne Evrope obzirom da broji zavidnih 200.000 članova na prostoru Jugoistočne Evrope (bivše SFRJ) Usvojen je logo ovog pokreta golub mira sa likom Josipa Broza Tita kao znak prepoznatljivosti, a službena himna koja se intonira na svim skupovima je ,,Hej Slaveni“ Kongres je izabrao i predsjednistvo koje čine članovi iz svih bivših Jugoslovenskih republika, a predsjednik pokreta kako je odlučio ovaj Kongres je Hakija Abdić iz Bihaća, a ostali članovi predsjedništva su: Vladimir Milosavljević iz Smedereva, Andrej Pak iz Beograda, Mirko Raca iz Banja Luke, Franko Plesko iz Postojne, Milan Gorjanc iz Novog Mesta, Elizabeta Stojanovik iz Skoplja, Gjorgi Nikolov iz Kočana (Makedonija), Ivan Plješa iz Zagreba, Dragica Lovreković iz Zagreba, Stanislav Radišić iz Nikšića i Marina Backović iz Nikšića.

Predsjedništvo Pokreta je prema Statutu pokreta izvršni organ i za svoj rad odgovoran je Kongresu. Kongres je usvojio političko akcioni dokument prestavljen u vidu deklaracije kojeg jepredložila radna grupa koja je izradila ovaj dokument, a predsjedništvo kao izvršni organ zaduženo je da prati implementaciju predloga i zaključaka deklaracije.

Liga antifašista Jugoistočne Evrope

Interesantno... Traze ukidanje granica ili granicnih prelaza.. Sta je krajnji cilj?


User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

#2 Re: Uspjesno zavrsen Prvi Kongres Jugoslovenskih antifašista

Post by Bosnolog » 05/11/2011 21:52

parlamentarac wrote:
Interesantno... Traze ukidanje granica ili granicnih prelaza.. Sta je krajnji cilj?
:mrgreen:
Pa zagovsaraju stvaranje nove Srboslavije (Tugoslavije) prodaju damu pod bubrege,..."Sikter nikada vise ta zlocinacka velikosrpska tvorevia ne smije preci Drinu",....Ovo je ista zelja kao i ova nakon balkanskih ratova,samo bolje upakovana od ove iz 1914 godine http://www.youtube.com/watch?v=0MCBIT0Znp4

User avatar
slobodni armirach
Posts: 5588
Joined: 22/06/2010 17:17
Location: Administrativni Centar Kantona 4

#3 Re: Uspjesno zavrsen Prvi Kongres Jugoslovenskih antifašista

Post by slobodni armirach » 05/11/2011 23:08

jugoistocna evropa=bivsa SFRJ,...... :lol: :lol: :lol: :lol: neko je izgleda nije bio na casovima geografije u osnovnoj naobrazbi :lol: :lol: :lol:
pa dobro zar niste mogli naci kakvog sladoledziju, reda radi da bude predstavnik kosova :lol: :lol: , haj za madjare bugare rumune, moldavce, nekako i razumijem :D

a bosnolog ne koristi pravilno početno slovo T, :D tu stoji slovo Š :D

User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

#4 Re: Uspjesno zavrsen Prvi Kongres Jugoslovenskih antifašista

Post by Bosnolog » 06/11/2011 00:29

slobodni armirach wrote:jugoistocna evropa=bivsa SFRJ,...... :lol: :lol: :lol: :lol: neko je izgleda nije bio na casovima geografije u osnovnoj naobrazbi :lol: :lol: :lol:
pa dobro zar niste mogli naci kakvog sladoledziju, reda radi da bude predstavnik kosova :lol: :lol: , haj za madjare bugare rumune, moldavce, nekako i razumijem :D

a bosnolog ne koristi pravilno početno slovo T, :D tu stoji slovo Š :D
:lol: :lol:
Kazu da je i ovaj Banjalucanin Sveti Savo bio na tom kongresu Tugopadavicara,.
Image

Post Reply