urbanistički plan grada

Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

ahmed&nedzad wrote:
Tariq_rambo wrote:
ahmed&nedzad wrote:A, vidi, nikome ne smetaju silne ljetne bašte od kojih ne možeš proći ulicama grada, i u kojima se do sitnih sati ljudi opijaju i 'odvrću' glasnu muziku?! Na primjer.:?

P.S. Iako sam odlučio da se ne javljam više na ovaj forum, iz određenih razloga, tema me pomalo isprovocirala. :oops:
Ja koliko znam svugdje se u gradu muzika stisa prije 12 u otvorenim prostorima (baste),. Ko god to ne postuje dodje mu policija pa pise kazne.

Mene ubi u pojam kad onaj u 5 ujutru pusti s cd-a ezan nekog arapa koji uci na 5000 watti Malo je reći da pretjeruješ. jakom pojacalu i to gubi svaki smisao, MUJEZINI VISE NE TREBAJU u dzamijma (tehnoloski visak) Nije tehnološki višak, već džamije nemaju dovoljno novaca ni za imama.
A oni sto napravise dzamiju na Cengic vili kod vjetrenjace, odmah pored 3-4 kafane i sportskih kladionica, da se ne izrazavam al i onaj ko im dade dozvolu i onaj ko je finansiro izgradnju te dzamije, svaka mu cast. Ko god pravi islamsku drzavu ovdje zezno se je. Eto napravise dzamiju na otoci pa sklepase pored odmah i bazen, a pored dzamije je fudbalski teren. Pa to ti ga dodje sve u jednom, Kupanje, divljanje na tribinama, pa hajmo malo u dzamiju. NEke se stvari ne mogu gradit svugdje,za sve ostalo
Nije mi jasno zašto su vam džamije trn u oku, zna se da su skoro sve džamije izgrađene na zemljištu koje je regularno otkupljeno i da su finansirane stranim donacijama. Država eventualno obnavlja džamije, i to one koje su ujedno i spomenici.

P.S. Moj prijatelj živi blizu crkve na Malti, i svako jutro ga probudi zvonjava, ali se vremenom navikao i nikad se nikome nije žalio. ;-)
Kad me citiras nemoj u moj tekst ubacivat nesto sto ja nisam napisao, molim te.
Citiraj me i pisi ispod sta hoces, a nekulturno je da tamo ubacujes svoje komentare,.
Ja koliko znam a mozda nisam u pravu nikad u praksi islama bar ne ovog bosanskog nije bilo da se ezan pusta s cd-a , kasete, ploce, mp3 itd. I to toliko glasno da se stvarno covjek trzne i prepadne kad zagalami. MIslim nemam nista protiv da sve to bude tako al nek se smanji malo. Pa zar nije to ruzno. Vec sam napiso niko nije dosao na namaz jer ga poziva mujezin vec zato sto zna kad treba da dodje, tako da taj ezan koji se preglasno cuje dodje samo pro forme. NEMA NEKU FUNKCIJU.
mostarac

Post by mostarac »

Tariq_rambo wrote:
Citiraj me i pisi ispod sta hoces, a nekulturno je da tamo ubacujes svoje komentare,.
Ja koliko znam a mozda nisam u pravu nikad u praksi islama bar ne ovog bosanskog nije bilo da se ezan pusta s cd-a , kasete, ploce, mp3 itd. I to toliko glasno da se stvarno covjek trzne i prepadne kad zagalami. MIslim nemam nista protiv da sve to bude tako al nek se smanji malo. Pa zar nije to ruzno. Vec sam napiso niko nije dosao na namaz jer ga poziva mujezin vec zato sto zna kad treba da dodje, tako da taj ezan koji se preglasno cuje dodje samo pro forme. NEMA NEKU FUNKCIJU.
Ima funkciju itekakvu. Ima istu oni funkciju kakvu ima kriz u stocu i na humu u mostaru i kakvu ima crkva u avliji fate orlovic.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

IZvini ahmede zaboravi te pitat. Ako kazes da dzamije nemaju dovoljno novca ni za imame a kamoli jos da placaju mujezine (ipak ja mislim da nije to u pitanju jer mujezins e ne moze daleko cuti a ono pojacalo baca kilometrima)pa zar nije veci SEVAP PLACAT MUJEZINA nego placat svu tu tehniku (pojacala, zvucnike,mikrofone, i ostalu tehniku.) TO koliko kosta, neki covjek je mogao biti mujezin i platit djetetu skolu.

A SVE TO STO SI PRETHODNO NAVEO DOVODI do zakljucka da su Mujezini stvarno postali tehnoloski visak jer nema se para placat ljudstvo kad njegov posao mogu obavljati masine (playeri, pojacala, zvucnici i VOLUME MAX)
Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

Hej bo ! Haj´ da se ne lažemo. Kačavenda nije usamljena pojava. Ima njih i sa ahmedijom.

Što neko reče, bila džamija, pa više nije, i treba da opet budNe. Hmmmmmm. Et´ nedavno zakopaše oko temelja srušene džamije ( u međuvremenu je podignuta ponovo ) i nađoše - greblje. Doduše, na svoju veliku žalostu, ne mogoše da isto proglase srpskim ( nema dokaza, jer ljudi nisu ni bili svjesni nacijona ), ali da je hrišćansko - jeste. I sad dolazimo do dileme:

Koliko godina treba da prođe da bi nešta steklo legitimitet ? Imadoše li Jewreji pravo da se vrate u Izrael, ili je potrebno toliko i toliko godina, pa da neko drugi kaže " ovo je SAMO moje ". Ili ipak važi ono " Jači kvači ".

Dakle, jedan od pogleda na problem. Valjda se sad neće niko raspucati dokazujući da je u Foči napravljena bogoslovija na temeljima džamije itd. itd. ( što zapravo i jeste ), ali problem nije u dresu ( religiji ), nego u pravilima igre.

A čini mi se da je N. Anđelić najbolje opisao izgradnju bogomolja u Bosni kao " zapišavanje " svoje teritorije, tako karakteritično za divlje zvijeri.
Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

Hej bo ! Haj´ da se ne lažemo. Kačavenda nije usamljena pojava. Ima njih i sa ahmedijom.

Što neko reče, bila džamija, pa više nije, i treba da opet budNe. Hmmmmmm. Et´ nedavno zakopaše oko temelja srušene džamije ( u međuvremenu je podignuta ponovo ) i nađoše - greblje. Doduše, na svoju veliku žalostu, ne mogoše da isto proglase srpskim ( nema dokaza, jer ljudi nisu ni bili svjesni nacijona ), ali da je hrišćansko - jeste. I sad dolazimo do dileme:

Koliko godina treba da prođe da bi nešta steklo legitimitet ? Imadoše li Jewreji pravo da se vrate u Izrael, ili je potrebno toliko i toliko godina, pa da neko drugi kaže " ovo je SAMO moje ". Ili ipak važi ono " Jači kvači ".

Dakle, jedan od pogleda na problem. Valjda se sad neće niko raspucati dokazujući da je u Foči napravljena bogoslovija na temeljima džamije itd. itd. ( što zapravo i jeste ), ali problem nije u dresu ( religiji ), nego u pravilima igre.

A čini mi se da je N. Anđelić najbolje opisao izgradnju bogomolja u Bosni kao " zapišavanje " svoje teritorije, tako karakteritično za divlje zvijeri.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

mostarac wrote:
Tariq_rambo wrote:
Ima funkciju itekakvu. Ima istu oni funkciju kakvu ima kriz u stocu i na humu u mostaru i kakvu ima crkva u avliji fate orlovic.
Nije poenta u tome, najlakse je prebacivat na drugi teren. Mogo bi ja nabrojat hiljadu drugih stavari obiljezja, i sl koji ne stoje al to ne znaci da moramo kontrirat onda. EVO iskreno meni se gadi kad se ori EZAN s fahdove dzamije, ne zato sto je to ezan vec zato sto sve to gubi smisao lijepe islamske tradicije bosanskih muslimana. DAj onda otpustite i imame nek snime 5 vakat namaza na jedan cd pa nek ljudi klanjaju za cd-om. Sto bezveze placat efendiju ako je problem dzamija u placanju Mujezina.

EZAN NEMA SVOJU SVRHU U KRALJ FAHDOVOJ DZAMIJI,NEGO JE NJEGOVA SVRHA PROVOKACIJA SVAKOG ONOG KO SE DRUGACIJE IZJASNJAVA A NE KAO "MUSLIMAN" (da spomenem jos vehabije lincovali bi me)
mostarac

Post by mostarac »

Tariq_rambo wrote:
mostarac wrote:
Tariq_rambo wrote:
Nije poenta u tome, najlakse je prebacivat na drugi teren. Mogo bi ja nabrojat hiljadu drugih stavari obiljezja, i sl koji ne stoje al to ne znaci da moramo kontrirat onda. EVO iskreno meni se gadi kad se ori EZAN s fahdove dzamije, ne zato sto je to ezan vec zato sto sve to gubi smisao lijepe islamske tradicije bosanskih muslimana. DAj onda otpustite i imame nek snime 5 vakat namaza na jedan cd pa nek ljudi klanjaju za cd-om. Sto bezveze placat efendiju ako je problem dzamija u placanju Mujezina.

EZAN NEMA SVOJU SVRHU U KRALJ FAHDOVOJ DZAMIJI,NEGO JE NJEGOVA SVRHA PROVOKACIJA SVAKOG ONOG KO SE DRUGACIJE IZJASNJAVA A NE KAO "MUSLIMAN" (da spomenem jos vehabije lincovali bi me)
pa to upravo i ja govorim :D
big_bud

Post by big_bud »

eto, nije trebalo puno da se desi ono o cemu sam pricao u prethodnom postu. jeste, nije, jeste, nije, vako je, nako je, a za to vrijeme bez ikakvih problema se nabavljaju najnoviji pasati za vladu, a penzionerima penzija 3% gore. sad im je skoro 200 maraka, jebem li im majku bezobraznu.
-dzamija treba ovdje
-ne treba
-treba, to je donacija, da nam narod bude moralan, uci nas saudijac moralu
-dajte fabrike... i tako dalje i tako dalje...

kad se vec dotaknuh saudije i njihove takozvane pomoci, te donacija...
to je najpokvareniji i najlicemjerniji narod arapskog svijeta. dok nama dusu uzimaju i dok nam daju "donacije", te nas spasavaju zapadnog dunjaluka, u isto vrijeme njihova kraljevska porodica savrseno saradjuje sa amerikom. najjaci americki saveznik na bliskom istoku. ne daju zenama da voze aute, a americi bi guzice dali za pare, a ne naftu. i sto je najgore, nadju ovdje budale koji se satrase objasnjavajuci kako su oni fini, divni i krasni, hljeb od ljudi. ono iz pustinje doslo, izgleda ko cetnik i nase muslimane ono uci kako se pravilno klanja i bogu moli. vi ste dosad naopaki bili, dodjose saudijci, donesose prosvjetljenje, ooo hudi narode bosne, jebem te glupa.
Yes & No

Post by Yes & No »

Pustinjske dzamije u planinskoj Bosni na koju pada snijeg ....jednostavno se ne uklapaju .Mi smo navikli na nase dzamije koje su pravljenje za turskog vakta.Ove arpaske su meni ruzne.Ja ih ne dozivljavam kao svoje.Tako su odbojne .
Za mene kao bosanskog muslimana su odbojne .Pa jos one bradate spodbobe ........na sto nam Bosna izadje da nam Abu Hamza drzi lekcije iz zivota i vjere .Spali smo na niske grane .Sto se tice urbanistickog plana ...u Bosni gas nikda nije ni bilo .Sve je razbacno bez ikakvog reda .Zalosno sve skupa . tuzan sam zbog toga .
tbaharis

Post by tbaharis »

mostarac wrote:
Tariq_rambo wrote:
svaka ti dala :lol:
vasa66

Post by vasa66 »

tbaharis wrote:
mostarac wrote:
Tariq_rambo wrote:
I ti si, bezbeli, pravi vjernik...
Yes & No

Post by Yes & No »

vasa66 wrote:
tbaharis wrote:
mostarac wrote: Ima funkciju itekakvu. Ima istu oni funkciju kakvu ima kriz u stocu i na humu u mostaru i kakvu ima crkva u avliji fate orlovic.
I ti si, bezbeli, pravi vjernik...
Otkud znas da nije .Najgori ljudi ( cast izuzecima ) su oni koji se deklarijraju kao vjernici.Ljudi koji su napravili genociod , ljudi koji su dijeli Bosnu , ljudi koji su pljackali Bosnu su bili dklaririnai vjernici koji su bili tik pored oltara
i u prvim safovima .
Comrad

Post by Comrad »

Neka džamija, neka i crkava i sinagoga...nisam vjernik, niti imam vremena za to, no nešto kontam da li je zaista potreban toliki broj džamija. Pogledajte ide li iko u te tolike džamije. Džamija bude puna za džumu namaz i bajram namaz i to je to, ostale dane bude možda 20-ak ljudi. :-)
lisabonne

Post by lisabonne »

Yes & No wrote:Pustinjske dzamije u planinskoj Bosni na koju pada snijeg ....jednostavno se ne uklapaju .Mi smo navikli na nase dzamije koje su pravljenje za turskog vakta.Ove arpaske su meni ruzne.Ja ih ne dozivljavam kao svoje.Tako su odbojne .
Za mene kao bosanskog muslimana su odbojne .Pa jos one bradate spodbobe ........na sto nam Bosna izadje da nam Abu Hamza drzi lekcije iz zivota i vjere .Spali smo na niske grane .Sto se tice urbanistickog plana ...u Bosni gas nikda nije ni bilo .Sve je razbacno bez ikakvog reda .Zalosno sve skupa . tuzan sam zbog toga .
ako je tebi,nije ni nama,pricaj u svoje ime.Kako mozes reci za Boziju kucu da je odbojna? de mi rec,kad si zadnji put bio u dzamiji?

ja nevedoh anketu gdje preko 80% podrzavaju gradnju dzamije..a ti pricas o nekom "MI"
_BosanaC

Post by _BosanaC »

lisabonne wrote:
Yes & No wrote:Pustinjske dzamije u planinskoj Bosni na koju pada snijeg ....jednostavno se ne uklapaju .Mi smo navikli na nase dzamije koje su pravljenje za turskog vakta.Ove arpaske su meni ruzne.Ja ih ne dozivljavam kao svoje.Tako su odbojne .
ako je tebi,nije ni nama,pricaj u svoje ime.Kako mozes reci za Boziju kucu da je odbojna? de mi rec,kad si zadnji put bio u dzamiji?
On, Biscanko, prica u svoje, a ti u ime VAS? :-) :-) :-)
lisabonne

Post by lisabonne »

meni smeta sto ovdje govori kako je "nama odbojna dzamija" a sebe svrstava u muslimane! na stranu sto velika vecina bosnjaka podrzava gradnju dzamije,ali neka mene ne svrstava u tu grupicu kojoj on pripada,,,thats all
_BosanaC

Post by _BosanaC »

lisabonne wrote:meni smeta sto ovdje govori kako je "nama odbojna dzamija" a sebe svrstava u muslimane! na stranu sto velika vecina bosnjaka podrzava gradnju dzamije,ali neka mene ne svrstava u tu grupicu kojoj on pripada,,,thats all
A sta ako si ti u grupici, a on u velikoj grupi? :roll:
lisabonne

Post by lisabonne »

cisto sumnjam da sam u grupici,na kraju krajeva...ja sam navela anketu u kojoj preko 80% kazu da preferiraju dzamiju od parka :-) :D
Maksim

Post by Maksim »

lisabonne wrote:

ja nevedoh anketu gdje preko 80% podrzavaju gradnju dzamije..a ti pricas o nekom "MI"
Covjek govori o jednoj arhitektonskoj kulturi. Ove arapske dzamije se jednostavno ne uklapaju s Bosnom. Plus covjek govori o tome da dolaze ljudi iz pustinja da vam drze ders o zivotu. Ja volim arhitekturu i smatram da su one dzamije iz osmanskog doba najljepse dok je ona dzamija kralja Fahda jedna od najruznijih koju sam ikad vidio. Ne vjerujem u boga pa tako i ne idem u kojekakve bogomolje, no dzamije su tu i ako ih pravis onda ih pravi da se mogu sklopiti sa slikom jednog naselja a ne praviti nesto prilicno loseg ukusa. Isto je i sa crkvama. Ne mozes ti napraviti romansku crkvu u po grada s gotskom arhitekturom.
Maraschino

Post by Maraschino »

Jos jednom Vi ste katastrofa

Postovi idu od fuj do fasizma.Rodjen sam kao sto sam rodjen.Nisam mogao nista da biram pa ni vjeru a i da sam mogao vjerovatno je ne bi mijenjao.U vjerskom objektu nisam bio vise od 3(tri) puta.To ne znaci da u nesto ne vjerujem kao sto to moze znaciti da nisam ekstrem.Gradnja vjerskih objekata nikada mi nije smetala.Zivim pored crkvi,katedrala,sinagoga i dzamija.Jedne zvone druge ucenjem pozivaju na molitvu.Rece Tariq (parafraziram) Nikada se ezan nije ucio sa CD-a :lol: naravno da nije a je li to treba propustiti tehnoloske prednosti.Dalje kaze da je u Beogradu bilo preko 100 dzamija kojih vise nema. :? Istu tu logiku primjenio je i Karadzic 1992 god.zatiranjem dzamija i Katolickih crkava(znaci ti bi uz njega) Sto je sruseno sruseno je i ne treba obnavljati. :(
Povremeno boravim u EU u jednoj zemlji velicine BiH koja ima preko 450 dzamija a nije Islamska :wink:
To sto kazu" ako nisi s'nama onda si protiv" upravo se promovise na ovom forumu kroz razlicite teme.
Nasa demokratija i suzivot bit ce na nivou kada budemo drugoga i drugacije podrzavali a ne pljuvati cak i na svoje zarad kvazi tolerancije.
Sretno nam bilo u dzungli :oops:
Yes & No

Post by Yes & No »

_BosanaC wrote:
lisabonne wrote:
On, Biscanko, prica u svoje, a ti u ime VAS? :-) :-) :-)
Tacno .Govorio sam u svoje licno ime .Samo svoje .To je naglaseno na tri mjesta.Zadnji put sam bio u dzamiji kao dijete , prije jedno 30 godina isao sam u mejtef.To nema nikakve veze sa urbanistickim planom a jos manje sa estetitikom jer arhitektonski te ultra moderne dzamije( kao da ih je radio americki arhitekta ) odudaraju od bosanskog ambijenta i nisu kompatibilne sa turskim ( otomanskim ) stilom koji je vladao u doba Sinana prije 400 godina kada je vecina onih predivnih dzamija i napravljena od Ferhadije i Aladze do Begove .Po cemu je dzamija Bozija kuca ? Nikad nisam vidio Boga ni u crkvi ni u dzamiji :roll: Po cemu je papa sveti otac ? Niti je sveti niti je otac .Kome je on otac :? Osim par cestitih ljudi po dzamijama i crkvama se vrzmaju uglavnom sumnjivi tipovi.Dzamija je ljudska umotvorina i uz moje postovanje prema vjeri i vjernicima tamo ne stanuje nikakav Bog.Njegova adresa je na nekom drugom mjestu.Mozda u srcu postenog covjeka , mozda u dusi nekog djeteta ....ne znam , ali znam da On nije tamo gdje vaze Abu Hmaze , Cerici , Puljici ,Perici , Bakovici , Kacavende , .......tu nema Boga ni za lijeka .Tu se samo valjaju velike grudve lazi i lopovluka . Da se drzim teme .Ja sam za to da se obnove sve dzamije koje su srusene u ratu .Sve .Hiljadu ih .Ali sam protiv pravljenja ovih novih .One sluze samo u politicke svrhe.Manipulira se sa vjernicima, i sugerira im se da i dalje glasaju za lopove iz SDA i SBiH .A oni bradati pak plase normalne ljude .
Yes & No

Post by Yes & No »

lisabonne wrote:meni smeta sto ovdje govori kako je "nama odbojna dzamija" a sebe svrstava u muslimane! na stranu sto velika vecina bosnjaka podrzava gradnju dzamije,ali neka mene ne svrstava u tu grupicu kojoj on pripada,,,thats all
Lazes , daj citat ako govoris istinu :x :x
Yes & No

Post by Yes & No »

lisabonne wrote:

A ja na tri mjesta jasno i glasno pisem u prvom licu jednine . A gdje ti vidis mnozinu ? Valjda vas na dzumi ne uce gramatici bosanskog jezika 8)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

lisabonne wrote:cisto sumnjam da sam u grupici,na kraju krajeva...ja sam navela anketu u kojoj preko 80% kazu da preferiraju dzamiju od parka :-) :D
Mislim da definitivno nisi skontala o cemu pricam.

Ko je radio anketu i na kome? Za dva dana mozes napraviti anketu gdje ce se 100% anketiranih izjasniti za unistenje BiH, izdvajanje RS-a, etnicki ciste teritorije itd. Znaci, pozivati se na taj tip anketa je zaista smijesno. Ja nesto nisam cuo da je u opcini Centar bila zvanicna anketa na tu temu, pa zato i pitam ko je pravio anketu, gdje, kada, koliko je ljudi ucestvovalo u istoj, ko su ti ljudi?
lisabonne

Post by lisabonne »

Halali,meni je zapalo za oci ono "mi smo navikli"...i onda si nastavio,pa sam predpostavljala da mislis na "mi"
Post Reply