urbanistički plan grada

tribina oslobodjenje

#1 urbanistički plan grada

Post by tribina oslobodjenje »

Prije par dana u novinama je napisano da će se graditi džamija
na prostoru nekadašnjeg parka Prešern.A ranije da će to isto biti
u parku kod Austrijskog trga (sada je tamo kontejnerska).Puno ranije
bilo je pisano da je fakufska zemlja gdje je višespratnica kod "vječne
vatre" (da li će se i ovdje graditi džamija?)Pitam se da li uopće postoji
urbanistički plan grada?Ili će se graditi kako kome padne napamet?
Ipak,mora se priznati da ima puno novih džamija,skoro u svakom
mjesnoj zajednici.Donatori bi sigurno pristali udovoljiti našoj molbi
(ako je ima) da se grade škole i ambulante ili drugi korisni objekti
koji bi nosili njihovo ime,Ne moraju to sve biti džamije.
morti

Post by morti »

nas će bolan bog spasiti

:oops:
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Dzamija i igara (klanjanja) :D . Hljeb nam ne treba :D
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Sve je u Bozjim rukama, sto bi rekao rahmetli Predsjednik.
MUNAFIK

#5 Re: urbanistički plan grada

Post by MUNAFIK »

tribina oslobodjenje wrote:Prije par dana u novinama je napisano da će se graditi džamija
Koliko ja znam Na podruciju tog parka je bila dzamija koju su srusili zna se kad i ko... i sada ce se napraviti neka vrsta spomenika a ne dzamija!
Trg austrije... bila dzamija srusena, moze se i vidjeti jer su iskopani ostatci, ne znam hoce li se praviti dzamija, ali sto da ne, napravljen je i PAVILJON u istom parku koji je bio srusen...

a zemlja kod vjecne vatre nisam nikad cuo da neko tu planira dzamiju najvjerovatnije nikad i nece...

Naravno da postoji urbanisticki plan, i svaka dzamija mora imati dozvolu da bi se mogla graditi, da nema vjeruj brzo bi te dzamije bile smaknute... ;) (moje iskustvo sa mojom kucom, imao sam sve dozvole pa je stalno inspekcija dolijetala... KOMSIJA ih zvao)
a Donatori, donatori :) vecina dzamija u Sarajevu se pravi incijativom samih gradjana tih mjesnih zajednica... naravo tu ucestvuju pojedini donatori koji ZELE DA UCESTVUJU U GRADNJI DZAMIJE... a naravno da mnogi donatori ulazu i u skole, narodne kuhinje ambulante, obdanista i sl.... i naravno to sve u skladu sa urbanistickim planom...
Unjustice

Post by Unjustice »

Mislio sam da si poceo temu iz nekog drugog razloga, a ne dzamijama, medjutim taj problem je prisutan u Sarajevu generalno.

Nema urbanistickog plana, ili ga nema ispravnog, gradi se bez ikakve logike, trpaju se zgrade razlicitih stilova jedna do druge i samim tim ne dobiva se nekakva uredjena cjelina nego kaos koji tako i lici.

Koliko ima ulica u Sarajevu da su sredjene od A - Z? Nijedna. Ono sto je problem sa Sarajevom nije od danas, nego cak bi rekao da je komunisticko nesredjeno nasljedje u tom vise doprinjelo tom kaosu nego ovi danasnji politicari i arhitekte. Sve u svemu Sarajevo je i u doba komunizma gradjeno bez ikakve logike uz to sto postoji hrpa arhitektonskih cudovista sirom grada. Znaci imamo problem i sto se tice arhitekata u Sarajevu. Jednostavno nisu dovoljno sposobni da projektuju nesto lijepo za oko i nesto sto ce se uklopiti u okolinu u kojem se objekti nalaze.

Nove zgrade mi djeluju kao bofl roba iz turske.

Uzmimo recimo za primjer Bosmal. U zgradu ulozeno 80 miliona EUR, medjutim zgrada odudara totalno od okoline i u opste joj nije tu mjesto.

Primjer 2. Avazova nova zgrada. I u nju ce biti ulozeno jako puno, pored nje, orunule privatne kuce. Mogu zamisliti efekt koji ce proizvoditi kad bude bljestala sva u jeftinom bofl plavom staklu slicnom onom sa zgrada u Istambulu, pored orunilih privatnih kuca.

Primjer 3. Marin Dvor, po mjestgu gdje se nalazi Skupstina drzave to bi trebao biti reprezentativni distrikt ne samo Sarajeva nego i drzave. UNIS tornjevi OK, Skupstina BiH OK, Holiday Inn ce se navodno renovirati i to je OK, medjutim u samom Marin Dvoru ima objekata koji odudaraju totalno od okolice. Takodjer ceste, saobracajni znakovi, okolica do cesta nisu u opste radjene kako treba i tu se stvari moraju mjenjati iz korijena. Gradnja privatnih kuca na uzem podrucju Sarajeva se treba totalno zabraniti i polako na tom zemljistu graditi objekte koje spadaju u centar glavnog grada.
big_bud

Post by big_bud »

nije marin, nego MARIJIN dvor...
sto se tice novosagradjenih dzamija, a i crkava isto tako, one su kod nas samo jedan od nacina indoktrinacije naroda. alat kojim se narod drzi na kratkom lancu, pomocu kojeg se implementira politika, te pomocu kojeg se vrsi moralna korupcija koja je i gora od one materijalne i finansijske. sve te politicke price koje se zamotavaju u religijski kontext na hutbama i propovijedima su obicne floskuletine koje imaju svrhu da skrenu paznju obicnog svijeta u nebo, dok nam vlast, tako zablenutima, nesmetano trpa ruke u dzepove. ovdje bi se sad dala nakalemiti i prica o mentalitetu i psihologiji naseg naroda, no bojim se da cu otici predaleko...
Unjustice

Post by Unjustice »

big_bud wrote:nije marin, nego MARIJIN dvor...
sto se tice novosagradjenih dzamija, a i crkava isto tako, one su kod nas samo jedan od nacina indoktrinacije naroda. alat kojim se narod drzi na kratkom lancu, pomocu kojeg se implementira politika, te pomocu kojeg se vrsi moralna korupcija koja je i gora od one materijalne i finansijske. sve te politicke price koje se zamotavaju u religijski kontext na hutbama i propovijedima su obicne floskuletine koje imaju svrhu da skrenu paznju obicnog svijeta u nebo, dok nam vlast, tako zablenutima, nesmetano trpa ruke u dzepove. ovdje bi se sad dala nakalemiti i prica o mentalitetu i psihologiji naseg naroda, no bojim se da cu otici predaleko...
Whatever, poenta je da je Sarajevo glavni grad i da treba na takvog liciti. To pojadnostavljenje sarajevskog arhitektonskog i urbanog problema koji je najgore bio izrazen u komunisticko doba, ne zelim komentirati. Da su samo dzamije problem Sarajeva to bi bilo lako rjesiti, medjutim nisu. Opet tacno je i to da ne mora dzamija ili crkva biti pred nosom svakom vjerniku ako mu je posao recimo udaljen nekoliko kilometara itd ne vidim razlog zasto ne bi bila dzamija ili crkva tako da bi bila bolja ideja za nekakav vjerski distrikt, poslovni distrikt, drzavni distrikt, sportski distrikt, industrijske zone, shoping centri izvan grada itd.

Mora se znati sta se i gdje se gradi. I to je osnovni problem Sarajeva uz to sto i ono sto se gradi danas je nesto slicno turskoj bofl robi. Ne kontam ako se upucava u neki projekt nekoliko desetina miliona KM zasto se onda i ne kupi kvalitetno zemljiste?
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

A i to malo parkova sto ima u gradu razvalise nam velikodzamijski ljubitelji, Kaze neko bila je prije tu dzamija, treba je vratit, pa ako cemo tako bila je prije hiljadu godina tu kruska sto nju vrate...
Ili bilo je u Beogradu prije preko 100 dzamija sada ima jedna, pa sta cemo sad?
Da nema 50 dzamija u okrugu od 1km2 na tom podrucju reko bi svaka cast, napravite je. Kako je krenulo jos malo pa ce biti 2 dzamije na jednog vjernika.
Neka nama dzamija a za iftar cemo postit
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

Tariq_rambo wrote:A i to malo parkova sto ima u gradu razvalise nam velikodzamijski ljubitelji, Kaze neko bila je prije tu dzamija, treba je vratit, pa ako cemo tako bila je prije hiljadu godina tu kruska sto nju vrate...
Da nema 50 dzamija u okrugu od 1km2 na tom podrucju reko bi svaka cast, napravite je. Kako je krenulo jos malo pa ce biti 2 dzamije na jednog vjernika.
a ja od usta ti se odvaja da bi dzamiju pravili ;) zaboravio ja....
Maksim

Post by Maksim »

Drage, Sarajlije. Gdje je vasa gradjanska svijest pa da se lijepo organizujete makar na nivou Mjesne zajednice. Vas nitko nista ne pita nego sutite i trpite dok vlast koju ste vi birali (u Novom Gradu, Novom Sarajevu, Starom Gradu i Ilidzi u u opcinskim vijecima vecine ima SDA) besprekidno svakom kriminalcu i uopce svakom tko doce s koferom novca dodjeljuje najatraktivnije placeve u gradu. U odnosu na Beograd, Zagreb ili npr. Novi Sad Sarajevo je uvijek bila jedna nakaza od grada ako se to posmatra sa urbanisticke perspektive. Da nema Grbavice, Dobrinje, Alipasinog polja itd., bilo bi upitno da li je Sarajevo uopce grad. I eto taj kaos danas dan traje a svi sute a sa sutnjom se takve stvari direktno odobravaju. Sto se to dogadja, jel´ u pitanju strah? U zagrebackom kvartu Travno crkva planira ili je vec pocela graditi cijeli katolicki centar sto ce unistiti vecinu parka po kojem je taj kvart dobio ime. Mjestani su se digli protiv toga, protestovali, potpisivali peticije itd., iako su nemocni protiv kriminalaca, ali pak se cuo njihov glas.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

MUNAFIK wrote:
Tariq_rambo wrote:A i to malo parkova sto ima u gradu razvalise nam velikodzamijski ljubitelji, Kaze neko bila je prije tu dzamija, treba je vratit, pa ako cemo tako bila je prije hiljadu godina tu kruska sto nju vrate...
Ipak bi reko da ce biti 3 dzamije na jednog vjernika
lisabonne

Post by lisabonne »

kad je bila anketa na hayatu,sta zelite na tom parku..od 5000 glasova,4000 je glasalo dzamiju :-) jesmo cobani :D
Maksim

Post by Maksim »

MUNAFIK wrote:
Ne radi se o tome od cega se pravi. Treba poznavati neki red, treba posjedovati urbano znanje i shvatiti da ljudi imaju i druge potrebe osim da idu samo u dzamiju, jer u Sarajevu se stalno dizu dzamije, pitam se samo za koga.
Tariq_rambo

#15 Re: urbanistički plan grada

Post by Tariq_rambo »

MUNAFIK wrote:
tribina oslobodjenje wrote:Prije par dana u novinama je napisano da će se graditi džamija
Koliko ja znam Na podruciju tog parka je bila dzamija koju su srusili zna se kad i ko... i sada ce se napraviti neka vrsta spomenika a ne dzamija!
Trg austrije... bila dzamija srusena, moze se i vidjeti jer su iskopani ostatci, ne znam hoce li se praviti dzamija, ali sto da ne, napravljen je i PAVILJON u istom parku koji je bio srusen...

a zemlja kod vjecne vatre nisam nikad cuo da neko tu planira dzamiju najvjerovatnije nikad i nece...

Naravno da postoji urbanisticki plan, i svaka dzamija mora imati dozvolu da bi se mogla graditi, da nema vjeruj brzo bi te dzamije bile smaknute... ;) (moje iskustvo sa mojom kucom, imao sam sve dozvole pa je stalno inspekcija dolijetala... KOMSIJA ih zvao)
a Donatori, donatori :) vecina dzamija u Sarajevu se pravi incijativom samih gradjana tih mjesnih zajednica... naravo tu ucestvuju pojedini donatori koji ZELE DA UCESTVUJU U GRADNJI DZAMIJE... a naravno da mnogi donatori ulazu i u skole, narodne kuhinje ambulante, obdanista i sl.... i naravno to sve u skladu sa urbanistickim planom...
Jadni su oni koji klanjaju u dzamijama Sarajevskih donatora, kakva je to onda dzamija koja je napravljena od donatora koji je te iste pare zaradio lihvarenjem, ili prodajom droge, ili vozanjem ferarija ili nekom drugom makinom iz voznog parka koji vrijedi desetine miliona.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Nemam ja ljudi nista protiv dzamija, prtiov crkava i drugih bogomolja jos manje, jer njih i ne prave, (ko je reko da se prave slago je) al ako ce praviti dzamiju na svakoj tramvajskoj stanici, dajte onda nek se naprave i crkve pa kad zvoni nek zvoni sa svih strana. Ovaj kad se prodere sa Fahdove dzamije cuje ga onaj na sirokaci.
Ima li iko mozda da mu smeta ezan u 5 ujutru koji se cuje od Alipasinog do Begove,
Smanjite malo tu jacinu, pa ko hoce da klanja zna kad treba da ide na namaz, Niko nije otisao u dzamiju jer ga onaj sto ezani zove na namaz, vec sto vjeruje u to. Zato nema poterebe za svim time. Ja se prestravim kad digitalni efendija s pojacala od par hiljada maraka zauci s fahdove dzamije.
mostarac

Post by mostarac »

jesu to oni donatori sto amerikancima prodaju naftu, a znamo sta amerika postize sa naftom :D

Muslimanska principijelnost :D
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Maksim wrote:Drage, Sarajlije. Gdje je vasa gradjanska svijest pa da se lijepo organizujete makar na nivou Mjesne zajednice. Vas nitko nista ne pita nego sutite i trpite dok vlast koju ste vi birali (u Novom Gradu, Novom Sarajevu, Starom Gradu i Ilidzi u u opcinskim vijecima vecine ima SDA) besprekidno svakom kriminalcu i uopce svakom tko doce s koferom novca dodjeljuje najatraktivnije placeve u gradu. U odnosu na Beograd, Zagreb ili npr. Novi Sad Sarajevo je uvijek bila jedna nakaza od grada ako se to posmatra sa urbanisticke perspektive. Da nema Grbavice, Dobrinje, Alipasinog polja itd., bilo bi upitno da li je Sarajevo uopce grad. I eto taj kaos danas dan traje a svi sute a sa sutnjom se takve stvari direktno odobravaju. Sto se to dogadja, jel´ u pitanju strah? U zagrebackom kvartu Travno crkva planira ili je vec pocela graditi cijeli katolicki centar sto ce unistiti vecinu parka po kojem je taj kvart dobio ime. Mjestani su se digli protiv toga, protestovali, potpisivali peticije itd., iako su nemocni protiv kriminalaca, ali pak se cuo njihov glas.
A samo da ti kazem da je Grbavica proglasena jednim od najgorih naselja urbanisticki gledano u Evropi, jer tu su zgrade bacali kako je koji majstor popio. GRBAVICA - URBANIZAM nidje veze
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Maksim wrote:Drage, Sarajlije. Gdje je vasa gradjanska svijest pa da se lijepo organizujete makar na nivou Mjesne zajednice. Vas nitko nista ne pita nego sutite i trpite dok vlast koju ste vi birali (u Novom Gradu, Novom Sarajevu, Starom Gradu i Ilidzi u u opcinskim vijecima vecine ima SDA) besprekidno svakom kriminalcu i uopce svakom tko doce s koferom novca dodjeljuje najatraktivnije placeve u gradu. U odnosu na Beograd, Zagreb ili npr. Novi Sad Sarajevo je uvijek bila jedna nakaza od grada ako se to posmatra sa urbanisticke perspektive. Da nema Grbavice, Dobrinje, Alipasinog polja itd., bilo bi upitno da li je Sarajevo uopce grad. I eto taj kaos danas dan traje a svi sute a sa sutnjom se takve stvari direktno odobravaju. Sto se to dogadja, jel´ u pitanju strah? U zagrebackom kvartu Travno crkva planira ili je vec pocela graditi cijeli katolicki centar sto ce unistiti vecinu parka po kojem je taj kvart dobio ime. Mjestani su se digli protiv toga, protestovali, potpisivali peticije itd., iako su nemocni protiv kriminalaca, ali pak se cuo njihov glas.
A samo da ti kazem da je Grbavica proglasena jednim od najgorih naselja urbanisticki gledano u Evropi, jer tu su zgrade bacali kako je koji majstor popio. GRBAVICA - URBANIZAM nidje veze
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Izvinite zbog tri uzastopna posta zastopala konekcija
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

A, vidi, nikome ne smetaju silne ljetne bašte od kojih ne možeš proći ulicama grada, i u kojima se do sitnih sati ljudi opijaju i 'odvrću' glasnu muziku?! Na primjer.:?

P.S. Iako sam odlučio da se ne javljam više na ovaj forum, iz određenih razloga, tema me pomalo isprovocirala. :oops:
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

ahmed&nedzad wrote:A, vidi, nikome ne smetaju silne ljetne bašte od kojih ne možeš proći ulicama grada, i u kojima se do sitnih sati ljudi opijaju i 'odvrću' glasnu muziku?! Na primjer.:?

P.S. Iako sam odlučio da se ne javljam više na ovaj forum, iz određenih razloga, tema me pomalo isprovocirala. :oops:
Ja koliko znam svugdje se u gradu muzika stisa prije 12 u otvorenim prostorima (baste),. Ko god to ne postuje dodje mu policija pa pise kazne.

Mene ubi u pojam kad onaj u 5 ujutru pusti s cd-a ezan nekog arapa koji uci na 5000 watti jakom pojacalu i to gubi svaki smisao, MUJEZINI VISE NE TREBAJU u dzamijma (tehnoloski visak)
A oni sto napravise dzamiju na Cengic vili kod vjetrenjace, odmah pored 3-4 kafane i sportskih kladionica, da se ne izrazavam al i onaj ko im dade dozvolu i onaj ko je finansiro izgradnju te dzamije, svaka mu cast. Ko god pravi islamsku drzavu ovdje zezno se je. Eto napravise dzamiju na otoci pa sklepase pored odmah i bazen, a pored dzamije je fudbalski teren. Pa to ti ga dodje sve u jednom, Kupanje, divljanje na tribinama, pa hajmo malo u dzamiju. NEke se stvari ne mogu gradit svugdje,za sve ostalo
forUMASH

Post by forUMASH »

ahmed&nedzad wrote:A, vidi, nikome ne smetaju silne ljetne bašte od kojih ne možeš proći ulicama grada, i u kojima se do sitnih sati ljudi opijaju i 'odvrću' glasnu muziku?! Na primjer.:?
....ko odvrce glasnu muziku, zlo ne misli.... 8-)
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

Tariq_rambo wrote:

Ja koliko znam svugdje se u gradu muzika stisa prije 12 u otvorenim prostorima (baste),. Ko god to ne postuje dodje mu policija pa pise kazne.

Mene ubi u pojam kad onaj u 5 ujutru pusti s cd-a ezan nekog arapa koji uci na 5000 watti Malo je reći da pretjeruješ. jakom pojacalu i to gubi svaki smisao, MUJEZINI VISE NE TREBAJU u dzamijma (tehnoloski visak) Nije tehnološki višak, već džamije nemaju dovoljno novaca ni za imama.
A oni sto napravise dzamiju na Cengic vili kod vjetrenjace, odmah pored 3-4 kafane i sportskih kladionica, da se ne izrazavam al i onaj ko im dade dozvolu i onaj ko je finansiro izgradnju te dzamije, svaka mu cast. Ko god pravi islamsku drzavu ovdje zezno se je. Joj, kako previdih ovo za 'islamsku drzavu', pa Mile jesi li to ti?!
Eto napravise dzamiju na otoci pa sklepase pored odmah i bazen, a pored dzamije je fudbalski teren. Pa to ti ga dodje sve u jednom, Kupanje, divljanje na tribinama, pa hajmo malo u dzamiju. NEke se stvari ne mogu gradit svugdje,za sve ostalo Džamiji ne smeta fudbalski teren, da li misliš da džamija smeta terenu?! Svako neka izabere, kad i gdje će otići. ;-)

Nije mi jasno zašto su vam džamije trn u oku, zna se da su skoro sve džamije izgrađene na zemljištu koje je regularno otkupljeno i da su finansirane stranim donacijama. Država eventualno obnavlja džamije, i to one koje su ujedno i spomenici.

P.S. Moj prijatelj živi blizu crkve na Malti, i svako jutro ga probudi zvonjava, ali se vremenom navikao i nikad se nikome nije žalio. ;-)
Post Reply