Unutarbošnjački animozitet

Post Reply
PeppermintSA

#26 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by PeppermintSA »

BatoS wrote:
PeppermintSA wrote:bošnjaštvo nije izbor ili vrlina, već je rođenjem određena kategorija. Samim tim, ako se neko ko je rođen kao Bošnjak izjašnjava kao Jugosloven, Bosanac, Eskim...to govori o stanju unutar bošnjačkog naroda.

Ako se neko izjasni kao Jugosloven, Bosanac onda on nije Bosnjak... ne znam sta ti nije jasno?
Zapravo, postoji žestok sukob na relaciji islama i sekularizma unutar bošnjačkog naroda
Ne postoji apsolutno nikakav sukob na relaciji sekularizma i Islama... vise od 99% Bosnjaka nema nikakav problem sa sekularizmom.

Problem je sto moderni iskompleksirani Jugosloveni koriste Islam da opravdaju svoje komplekse i svoju krizu identiteta.

Ovo je apsolutno netačno. Tvoja nacionalnost ili etnička pripadnost je nešto čime se rodiš i to ne možeš mijenjati. Ja ako se rodim kao Eskim, ja sam Eskim - niti je to moja odluka, niti moje izjašnjavanje, niti moja neka vrlina. Neko ko se rodi kao pripadnik bošnjačkog naroda je Bošnjak, imenom i prezimenom, a to što ta osoba ne želi da se izjasni kao Bošnjak ukazuje na neke probleme, odnosno na konstantno propagiranje nečega što veliki broj Bošnjaka ne žele da prihvate jer to nije nijhov indentitet.

Postoji itekako velik problem na relaciji Islama i sekularizma. Zapravo, pitanje je da li ljudi znaju šta zapravo jeste sekularna zemlja. Ako mi i dalje pričamo o vjeronauci u državnim školama, a onda tvrdimo da živimo u sekularnoj zemlji, mi imamo neki veliki problem.
Last edited by PeppermintSA on 02/05/2013 14:40, edited 1 time in total.
theTruePath

#27 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

Malo lupas,a sta su onda oni iz mjesanih brakova`? recimo sta je covjek od oca bosnjaka a majke srpkinje
Postoji itekako velik problem na relaciji Islama i sekularizma. Zapravo, pitanje je da li ljudi znaju šta zapravo jeste sekularna zemlja. Ako mi i dalje pričamo o vjeronauci u državnim školama, a onda tvrdimo da živimo u sekularnoj zemlji, mi imamo neki veliki problem.
Onda ujedno imamo problem izmedju sekularizma i pravoslavlja,sekularizma i katolicanstva

jer drzava BIH je Vatikanu zagarantovala pravo za vjeronauku

znaci mozda postoji problem izmedju religije i sekularizma
PeppermintSA

#28 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by PeppermintSA »

theTruePath wrote:Malo lupas,a sta su onda oni iz mjesanih brakova`? recimo sta je covjek od oca bosnjaka a majke srpkinje
Sigurno nisu ni Bošnjaci ni Srbi, već su osobe iz miješanog braka - veoma jednostavno. Jednako kao što dijete iz miješanog braka nije niti Srbin niti Bošnjak, tako ni neko ko se rodio kao Bošnjak nije ništa drugo nego Bošnjak. Ponavljam, etnička pripadnost je nešto čime se rodiš, jednako plavim ili zelenim očima, frčkave ili ravne kose...i shodno tome nije vrlina već fakt.
gereb_stari

#29 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by gereb_stari »

theTruePath wrote:Ataturka danas i u dzamijama postuju,znaci nema dileme,turci su izabrali sekularisticki put
Postoje 3 Turske dzamije. Jedna je zabranjena unutar Turske. Druga je Mili Guruz a treca je drzavna Turska dzamija koja bastini ideologiju Ataturka i to je ujedno i najveca dzamija.

Kada ja udjem u ovu zadnju dzamiju ovdje u Nizozemskoj vidim na zidu sliku Attaturka a to je kao prvo zabranjeno u Dzamijama.

Kao drugo; najveci Turski nacionalisti su Alafiti a Alafizam je reformisani Islam. To znaci da 20 miliona ili 25% Turske populacije vjeruje u to kako odredjeni Ajaeti i sure u kuranu jesu izmisljene nakon smrti Muhameda i da su falsifikati. Kao recimo one o "üdaranju zena"".

Mislim da prije ili kasnije i Bosanski Islam mora biti reformisan i prilagodjen Bosnjackom nacionalizmu i modernom vremenu.
PeppermintSA

#30 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by PeppermintSA »

theTruePath wrote:Malo lupas,a sta su onda oni iz mjesanih brakova`? recimo sta je covjek od oca bosnjaka a majke srpkinje
Onda ujedno imamo problem izmedju sekularizma i pravoslavlja,sekularizma i katolicanstva

to svakako,

ja sam pričao isključivo o dijelovima zemlje gdje su Bošnjaci vecina budući da se tema zove kak ose već zove, ali se slažem u potpunosti. Ne može mene neko uvjeravati da je BiH sekularna zemlja kad u RS-u i vatrogasne jedinice imaju svoje krsne slave.
gereb_stari

#31 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by gereb_stari »

PeppermintSA wrote:
Sigurno nisu ni Bošnjaci ni Srbi, već su osobe iz miješanog braka - veoma jednostavno. Jednako kao što dijete iz miješanog braka nije niti Srbin niti Bošnjak, tako ni neko ko se rodio kao Bošnjak nije ništa drugo nego Bošnjak. Ponavljam, etnička pripadnost je nešto čime se rodiš, jednako plavim ili zelenim očima, frčkave ili ravne kose...i shodno tome nije vrlina već fakt.
Bravo! Tako ramzislja svaki normalni Bosnjak. No ovi Islamisti zele da kaze da je dobar Bosnjak onaj koji prica Turcizmima i koji pokazuje publici kako se on dobro moli Allahu itd.
theTruePath

#32 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

PeppermintSA wrote:

to svakako,

ja sam pričao isključivo o dijelovima zemlje gdje su Bošnjaci vecina budući da se tema zove kak ose već zove, ali se slažem u potpunosti. Ne može mene neko uvjeravati da je BiH sekularna zemlja kad u RS-u i vatrogasne jedinice imaju svoje krsne slave.
Tp je vise obicaj,imas toga i u spaniji,svedskoj,francuskoj

slabo koja je drzava sekularna kako ti zamisljas sekularnu drzavu

recimo ja sam isao u crkvu s skolom kad sam zavrsio,i to je obicaj sirom svedske
PeppermintSA

#33 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by PeppermintSA »

gereb_stari wrote:
PeppermintSA wrote:
Bravo! Tako ramzislja svaki normalni Bosnjak. No ovi Islamisti zele da kaze da je dobar Bosnjak onaj koji prica Turcizmima i koji pokazuje publici kako se on dobro moli Allahu itd.

Dobar Bošnjak je isti kao i dobar Srbin, Hrvat, Zimbabveanac...prvenstveno je dobar čovjek i upravo će taj iskrivljeni kleronacionalizam i neoorijentalizam dovesti do još glomaznijeg ideološkog sukoba kod Bošnjaka.
theTruePath

#34 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

gereb_stari wrote:
theTruePath wrote:Ataturka danas i u dzamijama postuju,znaci nema dileme,turci su izabrali sekularisticki put
Postoje 3 Turske dzamije. Jedna je zabranjena unutar Turske. Druga je Mili Guruz a treca je drzavna Turska dzamija koja bastini ideologiju Ataturka i to je ujedno i najveca dzamija.

Kada ja udjem u ovu zadnju dzamiju ovdje u Nizozemskoj vidim na zidu sliku Attaturka a to je kao prvo zabranjeno u Dzamijama.

Kao drugo; najveci Turski nacionalisti su Alafiti a Alafizam je reformisani Islam. To znaci da 20 miliona ili 25% Turske populacije vjeruje u to kako odredjeni Ajaeti i sure u kuranu jesu izmisljene nakon smrti Muhameda i da su falsifikati. Kao recimo one o "üdaranju zena"".

Mislim da prije ili kasnije i Bosanski Islam mora biti reformisan i prilagodjen Bosnjackom nacionalizmu i modernom vremenu.
Imas temu o hamzevijskom islamu,jako je zanimljiva za mene :thumbup: reforme islama su obavezna ,na globalnom nivou.Islam mora proci isti put kao krscanstvo
BatoS

#35 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by BatoS »

PeppermintSA wrote:a to što ta osoba ne želi da se izjasni kao Bošnjak ukazuje na neke probleme, odnosno na konstantno propagiranje nečega što veliki broj Bošnjaka ne žele da prihvate jer to nije nijhov indentitet.
A sta bi to nesto moglo da bude majku mu... ?
Znaci zbog vjeronauke se neki ljudi odricu svog naroda...? Nije valjda samo to... haj nadji jos neki izgovor... :oops:
BatoS

#36 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by BatoS »

gereb_stari wrote:Postoji polarizacija izmedju nacionalista i Islamista. Dakle oni Islamisti koji zele da vide bosanske curice koje se setaju gradom i govore kroz noz u Turcizmima. Sa druge strane postoje nacionalisti (vecinom u urbanim dijelovima BiH) i u dijaspori, koji zele da stvore modernu naciju, pravnu evropsku drzavu i da preuzmu evropski koncept i sacuvaju evropske vrijednosti.
Evo nam ga rasista iz dijaspore koji je vise puta banovan na ovom forumu zbog rasistickih stavova i vrijedjanja muslimana...

O kojim to islamistima pricas arijevac? Gdje su ti islamisti?
Last edited by BatoS on 02/05/2013 14:53, edited 1 time in total.
PeppermintSA

#37 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by PeppermintSA »

theTruePath wrote: Tp je vise obicaj,imas toga i u spaniji,svedskoj,francuskoj

recimo ja sam isao u crkvu s skolom kad sam zavrsio,i to je obicaj sirom svedske
Vidi, Švedska je priča za sebe jer ona ima državnu luteransku crkvu koja se, kao što znamo, finansira iz državne kase te je u zadnjih 100 godina svedena na nivo folklora. S druge strane, utjecaj katoličke crkve u francuskom društvu jeste prisutan, ali ne u širem društvenopolitičkom smislu. Vjeronauka, primjerice, ne postoji u bilo kojem obliku u Francuskoj. To je najslikovitiji i najaktuelniji primjer.

Kod nas je sasvim druga priča.
theTruePath

#38 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

BatoS wrote:
gereb_stari wrote:Postoji polarizacija izmedju nacionalista i Islamista. Dakle oni Islamisti koji zele da vide bosanske curice koje se setaju gradom i govore kroz noz u Turcizmima. Sa druge strane postoje nacionalisti (vecinom u urbanim dijelovima BiH) i u dijaspori, koji zele da stvore modernu naciju, pravnu evropsku drzavu i da preuzmu evropski koncept i sacuvaju evropske vrijednosti.
Evo nam ga rasista iz dijaspore koji je vise puta banovan na ovom forumu zbog rasistickih stavova i vrijedjanja muslimana...

i gereb je musliman,on zeli Bosnu vidjeti kao Tursku.Odi u Tursku i vidi njihov nacionalizam

U Bosni jos uvijek ummet na prvom mjestu
theTruePath

#39 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

PeppermintSA wrote:

Vidi, Švedska je priča za sebe jer ona ima državnu luteransku crkvu koja se, kao što znamo, finansira iz državne kase te je u zadnjih 100 godina svedena na nivo folklora. S druge strane, utjecaj katoličke crkve u francuskom društvu jeste prisutan, ali ne u širem društvenopolitičkom smislu. Vjeronauka, primjerice, ne postoji u bilo kojem obliku u Francuskoj. To je najslikovitiji i najaktuelniji primjer.

Pa po cemu to? po cemu u RS slava nije folklor? ili recimo skolsko slavljenje Bajrama u Sarajevu,Cazinu?
BatoS

#40 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by BatoS »

theTruePath wrote:
BatoS wrote:

i gereb je musliman,on zeli Bosnu vidjeti kao Tursku.Odi u Tursku i vidi njihov nacionalizam

U Bosni jos uvijek ummet na prvom mjestu
gereb ja rasista iskompleksirani iz dijaspore koji je vise puta banovan na ovom forumu
PeppermintSA

#41 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by PeppermintSA »

BatoS wrote:
PeppermintSA wrote:a to što ta osoba ne želi da se izjasni kao Bošnjak ukazuje na neke probleme, odnosno na konstantno propagiranje nečega što veliki broj Bošnjaka ne žele da prihvate jer to nije nijhov indentitet.
Znaci zbog vjeronauke se neki ljudi odricu svog naroda...? Nije valjda samo to... haj nadji jos neki izgovor... :oops:

Kulturne, vjerske i političke elite u bošnjačkom narodu konstantno propagiraju neoorijentalizam, neosmanizam, Islam i konzervativizam kao osnovne paradigme bošnjaštva. To se može vidjeti veoma jasno u svakodnevnom životu. Nekim ljudima to nije indentitet i jako im smeta, te zbog toga se okreću drugim stvarima. Često se u zadnje vrijeme spominje Bošnjak-ateist, ali hajmo biti iskreni i reći koliko je takva jedna osoba smatrana Bošnjakom? Biti Bošnjak danas znači biti musliman u određenim granicama, njegovati neoosmanlijsku kulturnu baštinu i veličati srednjovjekovnu Bosnu. To je nažalost istina.
PeppermintSA

#42 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by PeppermintSA »

theTruePath wrote:
PeppermintSA wrote:

Pa po cemu to? po cemu u RS slava nije folklor? ili recimo skolsko slavljenje Bajrama u Sarajevu,Cazinu?
Pa zar nije očito? U Švedskoj se preko 75% stanovništva ako ne i više izjašnjava kao Ateisti ili Agnostici, dok je kod nas statusni simbol ići u džamiju ili crkvu.

nebo i zemlja.
theTruePath

#43 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

Nije tacno ,oko 50% tacnije

Malo lupas,eto i Spanija je 90% vjernicka

Dakle na Balkanu vjernici dominiraju ali imas i USA eto,i tamo dominiraju,kao i spanija,i mnoge druge

I sta znaci da vecina ljudi ateisti,to nebi smetalo? :lol:
BatoS

#44 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by BatoS »

PeppermintSA wrote:
BatoS wrote:

Kulturne, vjerske i političke elite u bošnjačkom narodu konstantno propagiraju neoorijentalizam, neosmanizam, Islam i konzervativizam kao osnovne paradigme bošnjaštva. To se može vidjeti veoma jasno u svakodnevnom životu. Nekim ljudima to nije indentitet i jako im smeta, te zbog toga se okreću drugim stvarima. Često se u zadnje vrijeme spominje Bošnjak-ateist, ali hajmo biti iskreni i reći koliko je takva jedna osoba smatrana Bošnjakom? Biti Bošnjak danas znači biti musliman u određenim granicama, njegovati neoosmanlijsku kulturnu baštinu i veličati srednjovjekovnu Bosnu. To je nažalost istina.
I ti Bosnjaci ateisti su muslimani u kulturnom pogledu, isto kao sto ateisti na Zapadu slave Bozic sa porodicom na primjer itd.

Oni kojima smeta Islam slobodno nemoj da se izjasnjavaju kao Bosnjaci. Ako mrzite i ako vam smeta dominantna religija u bosnjackom narodu onda vi nemate puno zajednickog sa Bosnjacima.
theTruePath

#45 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

Radi se o ljudima kojih mozda ima do 5,6%.Na Balkanu ateizam nikada nije bio jak
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#46 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by PipiDugaDevetka »

BatoS wrote:
I ti Bosnjaci ateisti su muslimani u kulturnom pogledu, isto kao sto ateisti na Zapadu slave Bozic sa porodicom na primjer itd.

Oni kojima smeta Islam slobodno nemoj da se izjasnjavaju kao Bosnjaci. Ako mrzite i ako vam smeta dominantna religija u bosnjackom narodu onda vi nemate puno zajednickog sa Bosnjacima.
I ja slavim Bajrame uprkos tome što sam munafik agnostički.
:?
BatoS

#47 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by BatoS »

PipiDugaDevetka wrote:
BatoS wrote:

I ja slavim Bajrame uprkos tome što sam munafik agnostički.
:?
O tome i govorim... kao da vecina Bosnjaka sad klanja svih pet ili ide na dzumu i slicno :roll:

Mi smo vjerovatno najsekulaniji muslimani na planeti ovi kompleksasi spominju neki Islamizam neku ugrozenost sekularizma u Bosni zbog muslimana itd...

Preko puta im katolici podizu krizeve po brdima, zapisavaju teritoriju... u manjem entitetu svaki qrac ima svoju slavu oni nasli Bosnjake pod lupu da stavljaju... :roll:
Last edited by BatoS on 02/05/2013 15:17, edited 2 times in total.
theTruePath

#48 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

Postavljaju se lazne dileme od strane ostalih(max 10%)

Bosnjak moze biti ateist,agnostik,moze se ako zeli pokrstiti i postati katolik ili pravoslavac.I to NIKO ne negira.A to sto se vecina smatra muslimanima to je drugih par cipela,pa i u hrvatskoj 95% hrvata su katolici,u srbiji 95% srba su pravoslavci,tako i bosnjaci 95% muslimani
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#49 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by PipiDugaDevetka »

Da je đeneral imao daMu da naredi kakav sveopšti napad na Sarajevo, pitanje je da li bih se ja spasio od osvete kad bih izjavio da ja nisam musliman/Musliman, nego Jugosloven.
Islam je poooveliki dio mog identiteta, ali, jednostavno, ne vjerujem da postoji nadnaravno biće koje sve živo i mrtvo kontroliše. Niko me u to nije ubijedio. Ne smetaju mi vjerujući.
theTruePath

#50 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

etgwe4tzw wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Da je đeneral imao daMu da naredi kakav sveopšti napad na Sarajevo, pitanje je da li bih se ja spasio od osvete kad bih izjavio da ja nisam musliman/Musliman, nego Jugosloven.
Islam je poooveliki dio mog identiteta, ali, jednostavno, ne vjerujem da postoji nadnaravno biće koje sve živo i mrtvo kontroliše. Niko me u to nije ubijedio. Ne smetaju mi vjerujući.
vi iz sandžaka ste svi nadnaravni, pojavom i ponašanjem :lol: :lol: :lol: :lol:
kakav sandzak?zar nije raska :lol:
Post Reply