mmaar wrote:Pa eto slazemo se, samo ne znam sta onda zamjeras Irancima na njihovoj pomoci Bosnjacima, a i ako pretpostavimo da je to tacno sto pises, i na takvom odnosu prema Ceceniji. Danas cijeli islamski svijet mirno posmatra zlocine nad muslimanima sirom svijeta i niko na to ne reaguje, cak sta vise, zaljevski rezimi su direktno odgovorni za nesrecu u kojoj se nalazi islamski svijet. Ono sto je neoboriva cinjenica jeste da je iranska pomoc jedan od kljucnih razloga zasto nismo potpuno istrijebljeni, dok je ta pomoc od vecine arapskog svijeta i Turske bila gotovo nikakva, a i sve sto su "pomogli", debelo su naplatili u krvi. Zbog njih Bosnjaci nisu imali nikad gori imidz u svijetu kao sto imaju danas i zatvarati oci pred tim nije nista drugo do auto-mrznja. S druge strane, Iranci niti su kad trazili da im se oduzimo, niti smo to icim ucinili, cak naprotiv. Slazem se da je vjera zanemariva stvar u geostrateskim odnosima, ali Bosnje i dalje mastaju o nekakvom ummetu iako "ummet" odavno boli ona stvar za ummetom. Mi se moramo okrenuti prije svega sebi i rjesavati probleme sami sa sobom, a problema nikad vise. Mali smo i uz to nekrscanski narod u sred Evrope koja se i konstituisala kao politicki i kulturni entitet na strahovima od Drugoga. Nije to pitanje nikakve samoljubovosti, vec ciste borbe za opstanak. Rusiti iskrena i provjerena prijateljstva i saveznistva zarad interesa petrodolarskih monarhija, koje su se jednako dokazale od 92-92 i poslije, jeste cista ludost. Posebno treba imati u vidu velike promjene na geostrateskoj sceni koje se desavaju i znati se dobro postaviti i balansirati, a ne kao sto su Bosnjaci gotovo tokom cijele svoje novije historije vodjeni emocijama, nepismenim hodzama i kojekavim ublehama, birali stranu gubitnika. Zahvaljujuci takvim slijepcima koji su nas vodili mi smo danas svedeni na mozda i manje od 10% zivotnog prostora, racunajuci i onaj van granica danasnje BiH, u prvom redu mislim na Sandzak, druge dijelove danasnje Srbije, Crne Gore, pa i Hrvatske.
Moram ti priznati da si dosta uznapredovao od kako si na forumu, kada si se tek registrovao bio si klasicni provokator a sada pises vrlo dobre stvari.
Vidi, u principu se slazemo. Boldirani dio mogu samo potpisati. Isto vazi i za tvoj pogled na zaljevske monarhije kao glavne krivce za sadasnje stanje muslimana. Dalje, apsolutno si u pravu da se mi Bosnjaci prvenstveno sebi moramo okrenuti. Mi mozemo ovdje diskutovati i vrijedjati jedni druge na temama o Siriji, Jemenu, Iraku. Medjutim - bas kao sto smo @Maystor i ja nedavno pisali - ipak smo jedni drugima najpreci. Iako i sam znam nekada vrlo zestoko reagovati maltene izvrijedjati nekoga od vas ipak ste mi vi Bosnjaci "sa druge strane" preci od bilo kojeg pripadnika grupe ili grupacije koju podrzavam u tim sukobima. Ti, @asur, @salik, @Maystor, itd. Jer sam u svakom trenutku svjestan da bilo sta da se ovdje desi mogu racunati jedino na vas.
Gdje se ne slazemo? Eh, ne slazemo se u pravcu kojeg BiH treba zauzeti. Mislim da su nasi lideri donijeli dobru odluku distancirajuci se od Irana i iranske sfere. Ne kazem ja da mi trebamo prekinuti diplomatske odnose sa njima, protjerati diplomate, zatvoriti koledz i kulturni centar. Naprotiv. Neka ih iz milion razloga. Ali nam u toj "alijansi" nije mjesto.
Druga tacka gdje se ne slazemo je razlog zasto su nam pomagali. Nema tu ljubavi ili emaneta nego cistog interesa. Sto je, ponavljam, sasvim legitimno i sto ne umanjuje znacaj njihove pomoci. Niko nam nije pomagao iz ljubavi pa tako ni Iranci. To je kompletna poenta moje price.