Ulica Ive Andrica!

Locked
san darius

Post by san darius »

trebalo bi i sarajevo (gradski oci i matere) jednoj ulici dati ime vladimira preloga. to je drugi nobelovac porijeklom iz bosna i hercegovine, napose njezina glavnog grada.

mislim da ulice s takovim imenom u sarajevu nema.

san darius

p.s.

mozda i gradskim ocusima i macehama sarajeva dojaviti trebalo bi tko je bio vladimir prelog. mozebitno culi nisu. milostiv biti treba prema onima koji ne znaju. i strpljiv. sabur, rekla bi nasa braca muslimani.
travnik

Post by travnik »

SaraLe wrote:
travnik wrote:Frakson i ja se pitam... Ne kontam, ne može travničanin biti agresor u Travniku i točka
Moze, kad taj "Travnicanin" zeli da Travnik bude dio Herceg - Bosne, onda je on AGRESOR
De jedan zločin tog "agresora" u Travniku reci? Tko je osuđen?
jefferson

Post by jefferson »

Garantujem da ovi sto pricaju o Ivi Andricu nisu procitali niti jednu njegovu knjigu, ali zato su im usta puna Avazove tj. reisove propagande!
SaraLe

Post by SaraLe »

travnik wrote:
SaraLe wrote:
travnik wrote:Frakson i ja se pitam... Ne kontam, ne može travničanin biti agresor u Travniku i točka
Moze, kad taj "Travnicanin" zeli da Travnik bude dio Herceg - Bosne, onda je on AGRESOR
Prvo ti meni reci jesu ti "Travnicani" bili agresori na Travnik, ako su zelili da Travnik pripoje nekoj tzv. herceg-bosni?
feral.tribune

Post by feral.tribune »

SaraLe wrote:
O tome i govorim .Meni je potpuno jasno da onaj vojnik iz Gruda sto je srusio Stari Most sebe ne dozivljava kao agresora .To je za njega samo turski most na 'rcvackoj zemlji .Ako Ratko Mladic koji se rodio u Bosni nije agresor na Bosnu onda ja ne znam disati .Naravno da je agresor .Da je slucajem Ratko bosanski pravolavac tesko je tada biti agresor .Ali on hoce u Bosni RS koja ce se jos pripojiti Srbiji .To je ono cemu je trubim .To sto Srbi I Hrvati ( dobar dio ) vise vole drugu drzavu nego svoju i sto se tako izjasnjavaju i sto rade protiv interesa svoje drzave mora se obiti nekome o glavu .Ili njima i onome ko im je prutiro tu tezu prije 150 godina da su oni Srbi i Hrvati a ne Bosanci , ili ce Bosna nestati kao sto je i zamislio onaj ko je ukinuo Bosansku naciju .Trece nema .Tri predsjednika u jednoj drzavi gdje jedan drugog blokira je cirkus koji mora stati .Gdje ce kuglica na ruletu pasti to samo Bog zna .
bibliotekar

Post by bibliotekar »

ljudi....ulice trebaju imena dobivat po brojevima..hem je korisno, hem nema svadje....
sarlo

Post by sarlo »

"Hvaleci mene, oni su hvalili sebe." Ivo Andric o Travnicanima.
"Ja sam se u Travniku samo rodio, mene su u Visegrad na rukama doneli."
Kad su ga pitali gdje se rodio, covjek je rekao da ne zna. Oni su mu objasnili da bi njegovu kucu pretvorili u biblioteku on im je odgovorio:
"Odaberite bilo koju, covek se negde morao roditi".
U nekim njegovim dokumentima pise da je rodjen u Sarajevu. Manje bitno.
Prije rata u Sarajevu je ulica Ive Andrica bila u A fazi Alipasinog.
feral.tribune

Post by feral.tribune »

travnik wrote:
SaraLe wrote:
Njemci su izvrsili agresiju na Cesku bez ijednog zlocina .
frakson

Post by frakson »

SaraLe wrote:
travnik wrote:
SaraLe wrote: Moze, kad taj "Travnicanin" zeli da Travnik bude dio Herceg - Bosne, onda je on AGRESOR
Prvo ti meni reci jesu ti "Travnicani" bili agresori na Travnik, ako su zelili da Travnik pripoje nekoj tzv. herceg-bosni?
ajde reci ti meni mame ti znas li ti de na linijama bio TO a de HVO i ko je de bio kad su papci poceli da pale sahovnice ili si ti jedan(jadan Mecetovac,Kojot,...)
ma ko je tjeo sta pripajat jesi li normalan kaka herceg bosna?
DeNiro

Post by DeNiro »

san darius wrote:trebalo bi i sarajevo (gradski oci i matere) jednoj ulici dati ime vladimira preloga. to je drugi nobelovac porijeklom iz bosna i hercegovine, napose njezina glavnog grada.

mislim da ulice s takovim imenom u sarajevu nema.

san darius

p.s.

mozda i gradskim ocusima i macehama sarajeva dojaviti trebalo bi tko je bio vladimir prelog. mozebitno culi nisu. milostiv biti treba prema onima koji ne znaju. i strpljiv. sabur, rekla bi nasa braca muslimani.
Postoji ulica Vladimira Preloga u Sarajevu, istina malo periferno, ali postoji.
feral.tribune

Post by feral.tribune »

bibliotekar wrote:ljudi....ulice trebaju imena dobivat po brojevima..hem je korisno, hem nema svadje....
Ne mozes tako sve ulice zvati .To izgleda ludjacki .U americi se po brojevima zovu ulice u centru grada .Sve druge imaju imena i izmedju ostalih i pisaca .Mali je broj ulica koja nose brojeve .Vrlo mali .
turban

Post by turban »

popajic wrote:
turban wrote:Dajte malo da uzmemo daha..............................................

Danas se u ovo malo zemljice Bosna dogadja najveci apsurd.Uglavnom Bosnjaci kao najvece zrtve zbog te bivse multi-kulti Bosne su zagovornici ovakvih i slicnih peticija.
Onako iz petinih zila.Dali su takvi aktivisti prezivjeli Bratunac,Srebrenicu,Zvornik itd sigurno him ne bi nikad na pamet padalo da pisu i agituju sa ovakvim peticijama?!

NAJVECE,ali apsolutno NAJVECE zrtve su Bosanci i Hercegovci.A i sama BH.

Ostale tri grupe su dobile makar svoje avlijice.Bosanci i Hercegovci ama bas nista.Za sad.
BH nije nikakva BIVSA multi-kulti(kao sto ti kazes).
Treba samo vremena da ljudi progledaju,a do tad neka nobelovci trunu u prasini a ulice neka se sepure imenima majki nasih kvazi politicara.
Najvece ztve su Bosnjaci,najveci gubitnicu su Bosnjaci.Dali sve Bosnjacke zrtve treba skrivati iza termina Bosanci i Hercegovci?!
SaraLe

Post by SaraLe »

frakson wrote:
SaraLe wrote:
travnik wrote: De jedan zločin tog "agresora" u Travniku reci? Tko je osuđen?
ajde reci ti meni mame ti znas li ti de na linijama bio TO a de HVO i ko je de bio kad su papci poceli da pale sahovnice ili si ti jedan(jadan Mecetovac,Kojot,...)
ma ko je tjeo sta pripajat jesi li normalan kaka herceg bosna?
:-) :-) :?
frakson

Post by frakson »

sve su Hrvate i Srbe istjerali iz Travnika da ne govorim o carskoj inteligenciji ma cemu vise pricat, pa sta ce onda i Andric
kada svatis sebe mozes pricati i o meni
SaraLe

Post by SaraLe »

frakson wrote:sve su Hrvate i Srbe istjerali iz Travnika da ne govorim o carskoj inteligenciji ma cemu vise pricat.
Lazes :roll:
turban

Post by turban »

SaraLe wrote:
frakson wrote:sve su Hrvate i Srbe istjerali iz Travnika da ne govorim o carskoj inteligenciji ma cemu vise pricat.
i to bez bjelog ups belog luka... :lol:
san darius

Post by san darius »

bibliotekar wrote:ljudi....ulice trebaju imena dobivat po brojevima..hem je korisno, hem nema svadje....
ovo je vrlo dobar prijedlog. ali ne samo po brojevima, nego i po nekim korisnim zanimanjima. recimo:

umjesto titove ulice u sarajevu - bravarska, umjesto muse cazima catica - spisateljska, umjesto alije izetbegovica (ako dedo ima ulicu) - pravnicka, umjesto j. vencesa - arhitektonska, pa onda: vodoinstalaterska, postarska, pekarska, mesarska, tv-mehanicarska, krojacka, postolarska, staklarska, sladoledziska, cevabdziska, novinarska, pjevacka, pa onda, sto da ne, ubaciti malo moderke tehnologije - pilotska, internetska, racunarska....eto. btw, po' carsije, ako ne i vise, ima nazive ulica i sokaka po imenima zanata, sto bi falilo nastaviti s tom lijepom tradicijom.

rekoh vec, ne treba dogmatski posmatrati stvari, vec prakticno. mogucnosti se onda same otvaraju. recimo, dobro bi bilo dodati i imena mjeseci, drveca, cvijeca, boja.

sto bi falilo da kazes, recimo: stanujem u ljubicastoj ulici broj 26c. a gdje ti je to?, upita te netko. odmah kod bordo ulice, na krizanju sa vodoinstalaterskom, kod stadiona kosevo.

moze se napraviti i izuzetak pa se, u cas nase slavne i mracne povijesti, jedna ulica, ili jos bolje, jedan trg, nazvati 'trgom nasih slavnih i svakojakih povijesnih licnosti'.

razmislite.

san darius
frakson

Post by frakson »

SaraLe
nesto se cudis,pa raspitaj se vec kad neznas npr. , ko je na crti u Turbetu bio(vocnjaku)

pocela liga prvaka pametnije je ic gledat , ko se nije kladio mmmm bio
frakson

Post by frakson »

SaraLe wrote:
:D popis sssssttt
mozes nac i popis Travnicana i ovi sa strane ne sto su dosli za rata pa otisli nego se i primili :lol:

jebiga cinjenice jesu nekad teske :-)
frakson

Post by frakson »

san darius wrote:
ovo je vrlo dobar prijedlog. ali ne samo po brojevima, nego i po nekim korisnim zanimanjima. recimo:

umjesto titove ulice u sarajevu - bravarska, umjesto muse cazima catica - spisateljska, umjesto alije izetbegovica (ako dedo ima ulicu) - pravnicka, umjesto j. vencesa - arhitektonska, pa onda: vodoinstalaterska, postarska, pekarska, mesarska, tv-mehanicarska, krojacka, postolarska, staklarska, sladoledziska, cevabdziska, novinarska, pjevacka, pa onda, sto da ne, ubaciti malo moderke tehnologije - pilotska, internetska, racunarska....eto. btw, po' carsije, ako ne i vise, ima nazive ulica i sokaka po imenima zanata, sto bi falilo nastaviti s tom lijepom tradicijom.

rekoh vec, ne treba dogmatski posmatrati stvari, vec prakticno. mogucnosti se onda same otvaraju. recimo, dobro bi bilo dodati i imena mjeseci, drveca, cvijeca, boja.

sto bi falilo da kazes, recimo: stanujem u ljubicastoj ulici broj 26c. a gdje ti je to?, upita te netko. odmah kod bordo ulice, na krizanju sa vodoinstalaterskom, kod stadiona kosevo.

moze se napraviti i izuzetak pa se, u cas nase slavne i mracne povijesti, jedna ulica, ili jos bolje, jedan trg, nazvati 'trgom nasih slavnih i svakojakih povijesnih licnosti'.

razmislite.

san darius

e nemoze to tako jarane nemoze itelektualno :lol: nema slova H nide
turban

Post by turban »

Da zavrsimo temo o ovom hAndricu... :zzzz:
HiBreeD

Post by HiBreeD »

Nije da me Andric pretjerano ikad zanimao, necu reci nista sto par ljudi ovdje vec nije reklo, ali gdje je smisao ove peticije???

Ili je ovoj zeni (@Tisina) prilicno dosadno u zivotu ili je zeljna situacija u kojoj frcaju iskre "za" i "protiv" ili joj se osladila reakcija na njenu prethodnu peticiju,( koju sam uzgred receno potpisao, jer je imala smisla i tezila ka normalizaciji u drustvu) pa bi jos malo publiciteta...onaj negativan ce postati pozitivan

Dakle, neko vec rece, sta je to Andric uradio za Travnik da bi mu posthumno bila dodijeljena ulica koja bi nosila njegovo ime...Dosta mi je vise hipokrizije, "presveti" Andric nije rodjen u kuci, za koju se danas misli da je rodna kuca nobelovca...zna se da je rodjen u travnickom naselju Dolac, rodjen je kao dijete bez oca, kojeg je kasnije posvojio neki covjek, za koga se udala njegova majka...cak se mislilo i pisalo (po usmenim i pismenim predannjima) da je Andric sin nekog travnickog bega, kod kojeg je njegova majka radila kao sluzavka, pa se otud smatra da iz te cinjenice proizlazi njegov gnjev i opsesivna mrznja prema cijelom jednom narodu, bosanskim muslimanima (ili bolje rceno, Turcima, kako ih je on nazivao) i kompleks inferiornosti zbog nedostatka oca, kojeg je nosio cijeli zivot....

Mozda stoga, ne treba da cudi da je Andric imao krizu identita, jer do kraja svoje smrti nije znao da li je Hrvat ili je pak vise Srbin, sto ilustruju i primjeri kada je svoje pisanje iz ijekavice u ekavicu najednom izmjenio, ili se do polovine svog zivota ocitovao kao Hrvat, a nekad pred smrt je izjavio da je on Srbin, da spada u plejadu velikih srpskih pisaca i da ga se smatra takvim, ustvari mozda prava istina lezi u tome da je bio samo jos jedan poltron i hipokrit...

Da ne bude zabune, ja savrseno znam i mogu razdvojiti umjetnika, njegova djela od njega kao persone i ideja koje on licno zastupa i propagira, (danas jos uvijek volim Neleta ludjaka iz Nadrealista, jos uvijek cijenim neosporan talenat i sposobnost Emira Kusturice, cijenim njihov rad, a njihove ideje iz novije proslosti neka ostanu njima)
Andricu ne mogu pored sve muke da se divim, ne zato sto mislim da sam subjektivan zbog nacina na koji je predstavio cijeli jedan narod, kojem i sam pripadam...ja nakon sto sam s mukom procitao njegova dva najveca djela, ("Travnicka hronika"...i "Na Drini cuprija") nisam nasao nista inspirativno i vrijedno divljenja, sem dosadnih opisa krajolika i okoline, i piskaranja o tome kako muslimani smrde na loj i stavljenu ovciju kozu, gubavi su, gotovo uvijek opisivani i u prvi plan stavljani kao ljudi sa nekim tjlesnim nedostatkom, sebicni i pogani, ljudi koji mrze sve i ne postuju nikog...pih :zzzz:

sto se mene tice, neka Andric ostaje tamo gdje je sada, meni nikakva sjecanja na Andrica nisu potrebna, njegova djela su i vise nego dovoljna, za sve ostalo, tu je MasterCard 8)
dioklecian

Post by dioklecian »

pozdrav
ako je neki hrvat bio prosrbski orjentiran ili tako zvani srbofil ili cetnik onda se to moze reci za njega, te stoga nece valjda bosna imati sav yu sljam kao nazive ulica.
pozdrav
taj monstrum je bio tvorac ideje da se skadarsko jezero isprazni na adriatiku, te na takav naci bi albanija ostala bez pijace vode, sistema navodnavanja itd(sjeverna albanija)
a nobel je dobio?!!!(otom po tom) ali ne sigurno po vrednosti pisanja jer u njegovim knjigama malo umjetnosti ima a sve ostalo na pretek. :zzzz:
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

jedan interesantan primjer:

poznajem stranca (tacnije, austrijanca) koji je citao andrica. njegov stav se nakon toga radikalno promijenio (poznavao sam ga i prije toga, da nevolja bude veca, "na drini cupriju" na njemackom sam mu ja licno poklonio). sad, da duse ne grijesim, vjerovatno se informisao i misljenje gradio i iz drugih izvora, no vijesti i reportaze nisu isto sto i knjizevno djelo, ili djela. uglavnom, njegovo misljenje bi se u principu moglo svesti na nesto kao: "nisam znao da ste takva govna" (bosnjaci-muslimani). u potpunosti podrzava republiku srpsku, kontajuci da su ti jadnici stoljecima bili masakrirani od strane bosnjaka. mrzi i kosovare (ovo sad aktuelno) i tvrdi da bosanski jezik ne postoji, to mi je vise puta ponovio. itd, itd...

otada vise knjige ne poklanjam.

a da li ce andric dobiti ulicu, potpuno mi je svejedno, iskren da budem. kao i ta aziza, za nju evo cujem prvi put u zivotu. ulice u rs bi trebale dobiti imena po ubijenima u srebrenici, omarskoj, batkovicu,... ulice u hercegovini po zrtvama dretelja, heliodroma,..., a ulice u sarajevu po ubijenim srbima. to je sva istina.

a andrica pustiti konacno na miru. bio je sta je bio, sebi je bio. i kapak.
Maraschino

Post by Maraschino »

jedino do sada ispravno rezonovanje

masa ulica u bih ima nazive nekih za koje bi mi trebali fakultet zavrsiti da bi naucili sta su oni to doprinijeli bih

heroj iz ovog, heroj iz onog rata...poznata licnost ovome ili onome...i tako redom dok se mi glodjemo oko toga koliko je ko zasluzan da nosi naziv ulice.

,,,meni se u bolnicu ne ide kada moram lezati u bolnici svetog save, svetog duha, svetog arandjela i tako redom :D :D
Locked