Ulazak u EU

noviprimitivac

Post by noviprimitivac »

zadnjih nekoliko godina stanje u EU je kritično po pitanju Muslimana!!!zapravo je zabrinjavajući takav odnos,recimo ako si Musliman vrlo male su ti šanse da nadješ posao recimo kao konobar a da ne govorim u vladi,banci,opštini,naći stan(što je Goran pomenuo) u djelovima gdje žive domaći možeš samo sanjati.prava rasna dikriminacija

ja sam se vratio u BiH prije dvije godine,živio u zemlji gdje većina kaže da je najtolerantnija ali ono što sam ja vidio je uglavnom Rasizam.ja sam radio 2 godine u firmi gdje sam pored jednog Portugalca bio jedini stranac i sve je bilo lijepo dok nisam rekao da sam Musliman,da vidiš onda majčin sine :-?

ma Evropa je kurva...
FX900

Post by FX900 »

noviprimitivac wrote:zadnjih nekoliko godina stanje u EU je kritično po pitanju Muslimana!!!zapravo je zabrinjavajući takav odnos,recimo ako si Musliman vrlo male su ti šanse da nadješ posao recimo kao konobar a da ne govorim u vladi,banci,opštini,naći stan(što je Goran pomenuo) u djelovima gdje žive domaći možeš samo sanjati.prava rasna dikriminacija

ja sam se vratio u BiH prije dvije godine,živio u zemlji gdje većina kaže da je najtolerantnija ali ono što sam ja vidio je uglavnom Rasizam.ja sam radio 2 godine u firmi gdje sam pored jednog Portugalca bio jedini stranac i sve je bilo lijepo dok nisam rekao da sam Musliman,da vidiš onda majčin sine :-?

ma Evropa je kurva...
A kakvi smo mi? :shock:
FX900

Post by FX900 »

Mi smo ovdje vjernici, sve ide u crkve i džamije. Slavimo Bajrame i Božiće i slave... Samo smo malo pobili jedno 300.000 ljudi u zadnjih 17 godina. Eto baš smo fini, čisti i nevini, pravi vjernici. Zar ne? :D
Goran_35

Post by Goran_35 »

FX900 wrote:Mi smo ovdje vjernici, sve ide u crkve i džamije. Slavimo Bajrame i Božiće i slave... Samo smo malo pobili jedno 300.000 ljudi u zadnjih 17 godina. Eto baš smo fini, čisti i nevini, pravi vjernici. Zar ne? :D
dobro a zasto Evropa ne podrzi ideju multetnicke gradjanske drzave BiH?

Evo cekamo od referenduma 1992. godine?!!Bi rat,rekose:"pogrijesili" evo sada nije rat izgleda da opet grijese?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Goran_35 wrote:
FX900 wrote:Mi smo ovdje vjernici, sve ide u crkve i džamije. Slavimo Bajrame i Božiće i slave... Samo smo malo pobili jedno 300.000 ljudi u zadnjih 17 godina. Eto baš smo fini, čisti i nevini, pravi vjernici. Zar ne? :D

Evo cekamo od referenduma 1992. godine?!!Bi rat,rekose:"pogrijesili" evo sada nije rat izgleda da opet grijese?
Evropi odgovara ovakvo stanje, a dok ljudi to shvate imam osjecaj da ce biti kasno :sad:
jezičar

Post by jezičar »

Goran_35 wrote:

Ako mi sami sebi nećemo da pomognemo, treba li onda očekivati pomoć od drugih? Mogli su da zaustave rat, ali nisu i šta sad? Ne vrti se svijet oko Bosne. Mi smo samo jedna mala tačkica, enklava, u skoro potpuno ujedinjenoj Evropi. Nećemo im se onda pridružiti jer su bili bezobrazni i nepravedni prema nama. Je li tako? Baš nam je fino. Kolika ti je plata? Kako živiš? Gdje putuješ? Ma super nam je.
noviprimitivac

Post by noviprimitivac »

e dobro kad znaš sve de mi odgovori ko smo to Mi??ako ti je namjera da staviš u isti koš Škorpione i Armiju BiH onda razligu :run:
Hantraga

Post by Hantraga »

Mi u Bosni imamo taj kompleks da smo neko i nesto..Iz tog i samo tog razloga zelimo da se uvucemo u EU..Da mozemo reci, eto i mi smo sad Evropa...

Mnoge zapadne zemlje u Evropi se protive EU, iz njima znanih razloga..Dok mi eto nemozemo da cekamo da udjemo u tu EU...

Nikakve benificije mi imati necemo, samo ce nam se nas kompleks izlijeciti...
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Dobicemo da ce nam kafa biti 1 Euro umjesto 1 KM, i tako redom...Pa necemo vise ni kafu povazdan moci ispijati, bice preskupo! :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Liberalism wrote:Posto FX900 poce o ekonomiji da ja nastavim :)

Ekonomski ne gubimo nista. Bosna i Hercegovina je vec otvorila granice proizvodima iz EU skoro kao da smo vec i članice Unije. Tako da konkurencija u oblasti proizvodnje poljoprivrednih i industrijskih proizvoda koja dolazi ulaskom u EU nece napraviti vecu pometnju na domaćem tržistu (vec je pometeno sve sto se imalo pomesti).

U oblasti liberalizacije tržista usluga, ovakvo stanje moze ostati (sa malim izmjenama) sve dok BiH nekoliko godina ne bude punopravni član EU (jos uvijek niti u EU-15 nije u potpunosti liberalizovano tržište usluga).

A koristi?

1. Beneficirani polozaj u trgovini.

Koristi od ulaska imamo dosta. Cesto mnogi zaboravljaju da je sadasnji izvoz BiH 50% veci nego sto bi to inace bio da nismo ukljuceni u proces EU integracija. Polovina naseg izvoza ide u zemlje EU i to bez poreza i carina. Zahvaljujući tome sto je EU otvorila svoje granice za bezcarinski uvoz BH industrijskih proizvoda (ATM) mi danas po vrlo povoljnim cijenama izvozimo proizvode posebno iz drvne i metaloprerađivačke industirje bez carina (da nemamo benefinirani položaj vjerovatgno da zbog visokih carina niti jedan saraf ne bi iz BiH otisao u EU).

Ovakav polozaj ce se ulaskom u EU će se samo prosiriti i na druge (manje od 5% roba i usluga) proizvode za koje prema vazecem ATM-u nemamo oslobađanje od carina.

2. Pomoć za jačanje kohezije

Pored trgovine (sto je 1 osnovna funkcija unije), EU ima drugu vaznu funkciju stvaranje ekonomske i socijalne kohezije na cijelom prostoru unije.

Posto ce Bosna i Hercegovina svojim eventualnim ulaskom u uniju biti najsiromasnija zemlja članica, Bosna i Hercegovina ce vjerovatno biti neto najveći primaoc pomoci unije (danas su neto primaoci pomoci unije 18 ili 20 zemalja unije dok su neto davaoci svega 5 ili 7 zemalja članica unije).

Posto smo mali i najsiromašniji vjerovatno cemo dobivati ogromnu pomoc unije u popravci puteva, izgradnji autoputeva (na primjer prije nekoliko godina Grčka je zavrsila prsten oko atine prvenstveno zahvaljujući pomoci iz Brisela), škola i u oblasti zapošljavanja i socijalne zaštite.

Ova pomoc je veoma bitna jer ovako ili onako mi moramo liberalizovati nasu ekonomiju u globalnim razmjerama (valjda smo zbog toga i sruslili socijalizam 1991 i izabrali Aliju, samo sto nije vjerovao da su balkanci bas balkanci), tako da ulaskom u EU imamo samo šansu a nikako prijetnju.

3. Promjena percepcije

Iako je ova prednost ulaska u EU nematerijalna, cijeli svijet nakon sto Bosna udje u EU nece posmatrati Bosnu kao bosnu vec kao jednu od 30-tak zemalja unije u kojoj imaju određene komparativne prednosti za proizvodnju i prodaju proizvoda i usluga na cijemom tržistu EU. Za ovo neko moze reci da je najbitnije neko najnebitnije jer je iskoristavanje ove sanse provenstveno u rukama domaćih ljudi (znaci nas bosanaca).

Treba napomenuti da jos uvijek oko 80% svih FDI koje dolaze u EU dolaze u zemlje EU-12, a tek mrvice dolaze u preostalih ''novih'' zemalja EU.
Fino napisano. :)
FX900 wrote: Šta fali Danskoj?
Nesto je trulo u njoj. :P
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

FX900 wrote:Moraš biti civilizovan da bi ušao u EU. Mi to nismo i nikada nećemo biti. Kako da se priključimo, kad nismo dovoljno ekonomski moćni. Treba otvoriti tržište, a naša privreda i tako ne radi. Slabo koji proizvod da imamo za ponuditi vani. Ako ekonomski ojačamo u što ne vjerujem onda se konektujemo na njihov sistem i kao Hrvatska koristimo bespovratna sredstva za npr. poljoprivredu ili neku drugu industriju. Mi za to nismo spremni i vjerovatno nikada i nećemo. Nas kume i mole da im se pridružimo, da imamo jedinstvenu policiju, finu državu, ali političari to neće.
ova zadnja rečenica sve govori
više je stalo Evropi da BIH uđe u EU, nego BIH (političarima) da uđu u EU
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Ma samo da nam hoce vize ukinuti, da mogu ici u shoping malo dalje od Zagreba...
senada

Post by senada »

ima li ikakve logike da ja sjedim kod moje komsinice/susjede u njenom stanu dok ona istovremeno sjedi u mom :?
borisdj

Post by borisdj »

EU
Sta reci?
Kao prvo u naceli sam za ulazak u EU.
Ne mislim da je ona sarvsena,daleko od toga, ali je bolja od naseg sadasnjeg stanja a i ne bi valjalo da ostanemo crna rupa u Evropi.
Mislim da je EU nabolje sto se za sad moglo dogovoriti u Evropi.
Moze EU biti i bolja al nisu u stanju da je trenutno naprave boljom.
Kao prvo sad u Evropi postoji problem ustava.
Neke drzave ga odbile i ne vidim konkretan nacin kako ce ga uskoro prihvatiti jer su gradjani na referendumu odbili taj ustav a u tim drzavama oni se pitaju (npr. Francuska).
Znaci bez tog nema promjene ustava a po sadasnjem ustavu EU ne moze imati vise clanica.
Ovog se Hrvati najvise boje, mada ne znam da li se ovo moze nakako zaobici bez promjene ustava.
Nas to na zabrinjava jer dok mi budemo spremni za ulazak(ovim tempom na prije 2020) EU ce vjerovatno dobiti novi ustav ako se slucajno ne bi raspala sto bas i nije vjerovatno.

Takodje u EU postoji razlika i cak diskriminacija izmedju starih i novi clanica, tj. bogatih i siromasnih. I ovo bi trebalo rijesti.

A to Gorane za Muslimane ne stoji.
Kako cete biti diskriminisani kad ste relativna vecina u BIH.
I nemoj mi o diskriminaciji u RS jer su Srbi jos vise diskriminisani u Federaciji pa se toliko ne bune.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

borisdj wrote:EU
Sta reci?
Ne mislim da je ona sarvsena,daleko od toga, ali je bolja od naseg sadasnjeg stanja a i ne bi valjalo da ostanemo crna rupa u Evropi.
Neke drzave ga odbile i ne vidim konkretan nacin kako ce ga uskoro prihvatiti jer su gradjani na referendumu odbili taj ustav a u tim drzavama oni se pitaju (npr. Francuska).
Znaci bez tog nema promjene ustava a po sadasnjem ustavu EU ne moze imati vise clanica.
Ovog se Hrvati najvise boje, mada ne znam da li se ovo moze nakako zaobici bez promjene ustava.
Nas to na zabrinjava jer dok mi budemo spremni za ulazak(ovim tempom na prije 2020) EU ce vjerovatno dobiti novi ustav ako se slucajno ne bi raspala sto bas i nije vjerovatno.

Takodje u EU postoji razlika i cak diskriminacija izmedju starih i novi clanica, tj. bogatih i siromasnih. I ovo bi trebalo rijesti.

I nemoj mi o diskriminaciji u RS jer su Srbi jos vise diskriminisani u Federaciji pa se toliko ne bune.
Cek dok Srbi udju u EU 8-)

Bolje im je da tu pricu oko Ustava rijese na vrijeme :-)
Maraschino

Post by Maraschino »

Hebo Uniju :roll: hajmo pravit Schwicu :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Prednosti ima i previse, no niko Bosancima i Hercegovcima nije iste nabrojio kao takve, nego se navode neke prednosti poput ovoga ili onoga
Liberalism

Post by Liberalism »

borisdj wrote:EU
Sta reci?

moze li ikako bez tog referenduma na svaku temu :-)

Sreca pa Evropa donosi takav ustav koji ce ovu nasu nacionalisticku bagru natjerati da (kad dodje vrijeme da udjemo u EU) se i ocem i majkom i bogom i narodom kunu da su demokrate do krvi bili.
Fair Life

Post by Fair Life »

Goran_35 wrote:
FX900 wrote:Nacifašizam nikad nije bio prefinjen niti to može biti. Zato mi i vehabije izgledaju kao četnici, što ustvari i jesu. Prema tome ako tako razmišljaš da treba uzvratiti na isti način, onda se ni ti ne razlikuješ od ksenofoba, nacionalista i fašista. 8-)
o kakvom ti bolan uzvracanju pricas? :roll: :lol: Kakve vehabije?
Ja ti govorim o ksenofobiji o realnosti u nekim EU zemljama.Pogledaj recimo danasnju Dansku i uporedi je sa rezimom koji je bio prije?I vrati se pa ponovo procitaj,rekao sam da nisu takvi rezimi svuda u EU.Ali da ces biti popularan kao musliman to za sada i jos duzi period sigurno neces.A ti zaranjaj glavu u pijesak,mozemo se tako do sutra lagati...
Inshalah...

Image
bih_finest

Post by bih_finest »

BiH ulazi u EU do 2010.godine 100%, EU su potrebna nova tržišta, a s nama balkancim dobiva preko 30 miliona kupaca, samo ne znam kako će to poboljšati situaciju u zemlji u kojoj u sred dana oko 12-13h bašte pune besposlenih ljudi koji po cijeli dan ispijaju kafe, vidjet ćemo, samo neće više biti one nema posla... 8-)
FX900

Post by FX900 »

chuchumbamayumbe wrote:Dobicemo da ce nam kafa biti 1 Euro umjesto 1 KM, i tako redom...Pa necemo vise ni kafu povazdan moci ispijati, bice preskupo! :D
Kafa je svugdje u Sarajevu 2 KM.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

FX900 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Dobicemo da ce nam kafa biti 1 Euro umjesto 1 KM, i tako redom...Pa necemo vise ni kafu povazdan moci ispijati, bice preskupo! :D
Kafa je svugdje u Sarajevu 2 KM.
:? :?

Gdje ja zivim :roll:
FX900

Post by FX900 »

Ma ima je u rasponu od 1,5 KM, do 3 KM. :D :(
_BosanaC

Post by _BosanaC »

FX900 wrote:Ma ima je u rasponu od 1,5 KM, do 3 KM. :D :(
Gdje ti pijes kafe Tita ti?
FX900

Post by FX900 »

Tamo gdje su preskupe: Akademija, Metropolis,... Jebi ga neće raja da idu gdje je jeftino. Nabili lopovi cijene mamu im njihovu... :(
Post Reply