Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by Truba »

glasanje nema veze s porezom
glasanje je pravo... po tome siromašni ne bi smjeli glasati :-) :-) :-) :-)
jedna tamo

#27 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by jedna tamo »

ja imam hrvatske dokumente i nostrificiranu diplomu u hrvatskoj al opet više volim bosnu, koja mi zadaje jade :roll:
mO k3

#28 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by mO k3 »

jedna tamo wrote:ja imam hrvatske dokumente i nostrificiranu diplomu u hrvatskoj al opet više volim bosnu, koja mi zadaje jade :roll:
ma bosna ima svoj sarm :)
metar_drva

#29 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by metar_drva »

Mis mekinjas wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Hoće li bh. Hrvati, državljani i BiH, i HR nastaviti glasovati na izborima i u europskoj Hrvatskoj?
Kako će se birati EU parlamentarci iz Hr.? Hoće li i njih birati bh. hrvatski državljani?
:cry: :cry: :cry: :cry:

bolna tačka...... Hrvatima iz BiH treba stvarno zabraniti glasanje.... kad budu plaćali porez u HR nek glasaju..... tako i ovi iz dijaspore, kad budu plaćali porez u BiH nek glasaju.... :roll: :-)
potpuno se slažem s tobom u vezi ovog glasanja. pa šta ima neko iz švedske meni birat lokalnu vlast u opštini novo sarajevo? možda ima neke logike da glasaju na opštim izborima, al na lokalnim bih ja svima njima ukinuo to glasanje.
a za ovoga što spominje slanje para wester union-om, oni bi i dalje slali familiji ko i sad što šalju. sigurno ih ne šalju zakonodavcu koji donosi iazborni i svaki drugi zakon... lično, ja živim od svog rada, pa bi me i bolila neka stvar hoće li oni prestat slat pare...
isto tako mislim da ljudi koji imaju hr državljanstvo, a nastanjeni su u bih, ne bi trebali glasat na izborima u hrvatskoj.
Haettenschweiler

#30 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by Haettenschweiler »

Stanje u BiH će u idućih 10-20 godina stagnirati tako da očekujem nastavak migracije BH Hrvata u Hrvatsku.
Najpogođeniji će biti Hrvati srednje Bosne.
polusvijet

#31 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by polusvijet »

Najjaci su likovi sto najavljuju skori kolaps EU i mrtvi hladni tvrde da je bolje ostati izvan.
Treba vratiti taj vizni rezim da izbjeglice iz EU ne navale u stabilnost BiH.

apropos teme; zar Hrvati iz BiH nisu iseljavali u Hrvatsku i Zapad pod svim dosadasnjim sistemima i rezimima?
Mozda je problem u konstantnom deficitu licne i pravne sigurnosti, materijalnih uslova za rad i zivot, novca uopsteno i osnovne infrastrukture svakodnevnice, stanovanje, familija, prijatelji, ambicije, okolina, putovanja, mogucnosti? Visak crne komedije?

Najtragicnije je sto znacajan broj Hrvata u BiH, mozda cak i vecina, vidi rjesenje u trecem entitetu, ekskluzivno njihovom. Po modelu RS. Iako im iseljavanje Srba iz RS ka Srbiji i EU upravo opovrgava tu tezu.

I uopste ih ne zanima cinjenica da bi takva ekonomska dezintegracija BiH samo pojacala ove kroz istoriju konstantno postojece stimulije za njihovo iseljavanje. Umjesto da racionalno koristeci jacaju i opcine i kantone i entitet i drzavu kroz priblizavanje i Hrvatskoj i EU, oni podignu kriz na vrh brda. I cekaju rezultat tog subverzivnog pothvata.

Jebga, kad ti je simbolika stvarnost, zivot postane fikcija. Ako izgladnis, lagano pokupis prnje, odselis na mjesto radnje nekog drugog filma i pokusas iznova. Sam pao sam se ubio.
mO k3

#32 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by mO k3 »

metar_drva wrote:
Mis mekinjas wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Hoće li bh. Hrvati, državljani i BiH, i HR nastaviti glasovati na izborima i u europskoj Hrvatskoj?
Kako će se birati EU parlamentarci iz Hr.? Hoće li i njih birati bh. hrvatski državljani?
:cry: :cry: :cry: :cry:

bolna tačka...... Hrvatima iz BiH treba stvarno zabraniti glasanje.... kad budu plaćali porez u HR nek glasaju..... tako i ovi iz dijaspore, kad budu plaćali porez u BiH nek glasaju.... :roll: :-)
potpuno se slažem s tobom u vezi ovog glasanja. pa šta ima neko iz švedske meni birat lokalnu vlast u opštini novo sarajevo? možda ima neke logike da glasaju na opštim izborima, al na lokalnim bih ja svima njima ukinuo to glasanje.
a za ovoga što spominje slanje para wester union-om, oni bi i dalje slali familiji ko i sad što šalju. sigurno ih ne šalju zakonodavcu koji donosi iazborni i svaki drugi zakon... lično, ja živim od svog rada, pa bi me i bolila neka stvar hoće li oni prestat slat pare...
isto tako mislim da ljudi koji imaju hr državljanstvo, a nastanjeni su u bih, ne bi trebali glasat na izborima u hrvatskoj.
A koje je razlika izmedju tebe i nekoga iz swedske? zasto samo ti da imas tu mogucnost glasanja nego neko osoba X??
Ocito si mlad ili slijep da vidis stvar u citavom
metar_drva

#33 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by metar_drva »

Ženski Dr.Med wrote: A koje je razlika izmedju tebe i nekoga iz swedske? zasto samo ti da imas tu mogucnost glasanja nego neko osoba X??
razlika između mene i nekoga iz švedske je što ja tu živim i svakodnevno sam suočen sa problemima u lokalnoj zajednici, dok neko u švedskoj nema blage veze o tome šta ja (ili svi koji živimo ovdje) smatram da je problem i šta tražim od vlasti na lokalnom nivou. isto tako, ja nemam pojma da li su u malmeu zadovoljni odvozom smeća, uređenjem parkova i urbanističkim planovima. prema tome, nek se taj iz švedske brine za švedsku, a ja ću se brinut za ovo moje. nema nikakvog razloga on iz švedske birati vlast. pa ni ja je njemu ne biram.
btw, dovrši rečenicu, da vidim stvar u čitavom..?
šta, ne vidim veliku sliku ili šta? ako ćeš mi počet pričat prožvakanu priču o protjeranim ljudima, nacionalnostima i slična sranja, bolje nemoj.
Micaha

#34 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by Micaha »

metar_drva wrote:
Ženski Dr.Med wrote: A koje je razlika izmedju tebe i nekoga iz swedske? zasto samo ti da imas tu mogucnost glasanja nego neko osoba X??
razlika između mene i nekoga iz švedske je što ja tu živim i svakodnevno sam suočen sa problemima u lokalnoj zajednici, dok neko u švedskoj nema blage veze o tome šta ja (ili svi koji živimo ovdje) smatram da je problem i šta tražim od vlasti na lokalnom nivou. isto tako, ja nemam pojma da li su u malmeu zadovoljni odvozom smeća, uređenjem parkova i urbanističkim planovima. prema tome, nek se taj iz švedske brine za švedsku, a ja ću se brinut za ovo moje. nema nikakvog razloga on iz švedske birati vlast. pa ni ja je njemu ne biram.
šta, ne vidim veliku sliku ili šta? ako ćeš mi počet pričat prožvakanu priču o protjeranim ljudima, nacionalnostima i slična sranja, bolje nemoj.
Sve ovo stoji sto si ovde napisao ali ne stoji ono u gornjem postu da ti nemas nikakve koristi od tih para sto on posalje. Imas i te kako
metar_drva

#35 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by metar_drva »

Micaha wrote: Sve ovo stoji sto si ovde napisao ali ne stoji ono u gornjem postu da ti nemas nikakve koristi od tih para sto on posalje. Imas i te kako
nemam nikakve koristi od tih para, niti želim imati. nadam se da će svi prestat slat pare, pa da ljudi konačno počnu umirat od gladi ovdje. možda će onda narod skontat svoje prioritete i sjahat sa priče o ugroženosti, nacionalnosti, vjeri i sličnim sranjima.
Micaha

#36 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by Micaha »

metar_drva wrote:
Micaha wrote: Sve ovo stoji sto si ovde napisao ali ne stoji ono u gornjem postu da ti nemas nikakve koristi od tih para sto on posalje. Imas i te kako
nemam nikakve koristi od tih para, niti želim imati. nadam se da će svi prestat slat pare, pa da ljudi konačno počnu umirat od gladi ovdje. možda će onda narod skontat svoje prioritete i sjahat sa priče o ugroženosti, nacionalnosti, vjeri i sličnim sranjima.
Ok, strateski gledano nemas. Prihvatam to
LBVIEW

#37 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by LBVIEW »

metar_drva wrote:
Iako nacelno smatram da si u pravu glede mogucnosti ljudi koji ne zive u BiH da tebi "kroje sudbinu" na lokalnom
nivou, ipak se ne slazem da bi istim trebalo uskratiti glasacko pravo. Jer, koliko god malo uticaja stranke za koje uglavnom glasuju manjinski konsitutivci- u RS-u su to trentuno "platformasi"- imali u politickom zivotu na opcinskom nivou, bolje je nego da nemaju nikakakav. A, slozit ces se da, bez glasova dijaspore, pitanje je da li bi iste mogle preci i prag neophodan za kvalificiranje njihovih kandidata za opcinske skupstine.
zavrzlama

#38 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by zavrzlama »

Ulaskom Hrvtaske u EU,mnogi BIH hrvati ce skontati da zive u drzavi koja ima svoje granice,da je Hrvatska druga drzava koja nema pretenzija prema BIH...za pocetak...
metar_drva

#39 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by metar_drva »

LBVIEW wrote:
Iako nacelno smatram da si u pravu glede mogucnosti ljudi koji ne zive u BiH da tebi "kroje sudbinu" na lokalnom
nivou, ipak se ne slazem da bi istim trebalo uskratiti glasacko pravo. Jer, koliko god malo uticaja stranke za koje uglavnom glasuju manjinski konsitutivci- u RS-u su to trentuno "platformasi"- imali u politickom zivotu na opcinskom nivou, bolje je nego da nemaju nikakakav. A, slozit ces se da, bez glasova dijaspore, pitanje je da li bi iste mogle preci i prag neophodan za kvalificiranje njihovih kandidata za opcinske skupstine.
nek se izvole vratiti prijeratni stanovnici na svoje prijeratne adrese, te na taj način doprinesu nacionalnoj šarolikosti i nek onda glasaju za koga hoće i kako hoće, a i ne moraju nikako. na taj način ni RS ne bi bila više jednonacionalna tvorevina, a i stvorila bi se i prava opozicija. trenutno, ta opozicija u RS-u se uopšte ne razlikuje od vladajuće partije. kod njih je uvijek jedan te isti lajt-motiv u politici.
jednako mislim i o hrvatima iz bih koji imaju putovnice, a koji glasaju na hrvatskim izborima. izvoli se prijavi u hrvatskoj, plaćaj dole porez, pa glasaj na svakim izborima. krojenje kape iz gruda za hrvatski parlament (ili lokalnu upravu) je potpuno besmisleno.
konrad

#40 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by konrad »

metar_drva wrote:nek se izvole vratiti prijeratni stanovnici na svoje prijeratne adrese, te na taj način doprinesu nacionalnoj šarolikosti i nek onda glasaju za koga hoće i kako hoće, ...
Uz duzno postovanje, to je nemoguce da se desi. Prakticno ljudi se jesu vratili u smislu da su dobili svoju imovinu nazad, ali su je onda prodali i otisli ko je gdje htio da ide. Sad je gotovo kada to prakticno vise nije njihovo, sve i da bi sada htjeli opet nazad, nemaju gdej. Da ne govorim o novim generacijama koje su u medjuvremenu dosle i koje su se navikli na nove sredine. Njih ama bas nista ne veze za zavicaj njihovih roditelja.
hercegovac_pravi

#41 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by hercegovac_pravi »

torcida wrote:
hercegovac_pravi wrote: Loša vijest za tebe. RH ulazi u EU 2013. Zabilježi ovaj post pa ga postavi te godine.
Posljedice po bejha Hrvate će kratkoročno biti katastrofalne zbog niza rigidnih regulacija i zakonskih riješenja koja će ih bukvalno tjerati da naprave izbor između BiH na jednoj strani i HR-EU na drugoj. Izbor se sam nameće
ne bih se baš složio oko tih rigidnih regulacija...primjera u susjedstvu je bilo koliko hoćeš (između ostalog i talijani u istri) tako da se ne sjećam bilo kakvog zakidanja ili opcije uzmi/ostavi
Ne mozes porediti odnos BiH i Hrvatske/EU na jednoj strani i Italije/EU i Hrvatske na drugoj strani...nebo i zemlja....ali to je skora buducnost pa nema potrebe da nagadamo
Vitezanin

#42 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by Vitezanin »

Sigurno će jedan dio bh Hrvata s hrvatskom putovnicom pokušati iskoristiti priliku i šmignuti negdje na zapad, ali opet ne mislim da će to biti baš drastično u odnosu na sad jer ionako (nažalost) Hrvati iz BiH skoro pa masovno napuštaju BiH...
Međutim, ono što mi je jako interesantno su Krajišnici (mahom Bošnjaci!) od kojih jedan dobar dio ima hrvatsku putovnicu. Oni i sada, ako rade negdje van BiH rade ne u Hrvatskoj već dalje-Slovenija, Austrija itd (blizu im :D )
Mislim da bi oni mogli više napuštati BiH, što privremeno što stalno.
Netko je napisao da 99% Hrvata (i još jedan dio Bošnjaka pa možda i Srba) ima hr putovnicu.
Čini mi se da je na prošlim izborima u Hrvatskoj oko 270.000 građana BiH imalo pravo glasa. A to znači da sigurno ima još nekoliko desetaka tisuća ljudi s hrv. put.Znači, nije 99%, ali jest 80% :-) (ako se vodimo činjenicom da u BiH ima oko 490.000 Hrvata;crkveni izvor koji kaže 450.000 katolika, dakle uglavnom Hrvata i sigurno jedan dio nekatolika-ateista itd.) Odoh sad predaleko. :D :D
metar_drva

#43 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by metar_drva »

konrad wrote:
metar_drva wrote:nek se izvole vratiti prijeratni stanovnici na svoje prijeratne adrese, te na taj način doprinesu nacionalnoj šarolikosti i nek onda glasaju za koga hoće i kako hoće, ...
Uz duzno postovanje, to je nemoguce da se desi. Prakticno ljudi se jesu vratili u smislu da su dobili svoju imovinu nazad, ali su je onda prodali i otisli ko je gdje htio da ide. Sad je gotovo kada to prakticno vise nije njihovo, sve i da bi sada htjeli opet nazad, nemaju gdej. Da ne govorim o novim generacijama koje su u medjuvremenu dosle i koje su se navikli na nove sredine. Njih ama bas nista ne veze za zavicaj njihovih roditelja.
mislim, ako nema ličnu kartu u tom mjestu, ne može ni glasati za lokalnu vlast, tako da je tu stvar jasna.
međutim, potpuno je besmisleno da nekome ko živi u švedskoj, a ima prijavljeno prebivalište i u bih (iako dođe jednom u 2 godine) jedina poveznica sa "rodnom grudom" bude to glasanje i da na taj način nekome ko je tu stalno i koga se direktno tiče (ne)rad vlasti, "kroji kapu".
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#44 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by 1pajdo »

poznanik wrote:Šta čeka Hrvatsku kad uđe u EU

1. Hrvatski studenti moći će pohađati sveučilišta u EU pod istim uvjetima kao i studenti države u kojoj se sveučilište nalazi.
2. Svaki državljanin Hrvatske će se nakon nekog vremena koje se naziva "prijelazno razdoblje" moći preseliti i zaposliti u bilo kojoj od država EU, bez rizika od diskriminacije.
3. Neće se smjeti saditi novi vinogradi, ali će se moći obnavljati stari.
4. Više proizvoda i veća konkurencija nosi i niže cijene.
5. Tvrtke će moći pružati usluge na cijelom području Unije, a građani mogu izabrati najpovoljniju uslugu koja se nudi na unutarnjem tržištu.
6. Hrvatska će imati 12 zastupnika u Europskom parlamentu, sedam glasova u Vijeću EU, jednog povjerenika u Europskoj komisiji, jednog suca u Europskom sudu pravde te Općem i Revizorskom sudu, a hrvatski postaje 24.službeni jezik Eu.
7. Brže rješavanje predmeta na sudovima.
8. Ukinut će se nulta stopa PDV-a na kruh, lijekove, knjige, novine i znanstvene časopise i morat će se uvesti snižena stopa od najmanje 5 posto.
9. Promjena propisa o kašnjenju u plaćanju, kojom se zateznim kamatama i sankcijama ograničava rok plaćanja na 30 dana.
10. Suce neće smjeti birati politika, depolitizacija policije!
11. Poljoprivreda kroz izravna plaćanja dobiva oko 373 milijuna eura u prvoj godini članstva.
12. Stranci, državljani EU, neće smjeti kupovati poljoprivredno zemljište najmanje sedam godina nakon pristupanja Uniji.
13. EU je za Hrvatsku pripremio 3,5 milijardi eura u prve dvije godine članstva za projekte i dokumentaciju.
14. Hrvatski će ribari kočaricama moći prići na milju i pol od zapadne obale Istre, sve do zapadnog ulaska u Kvarnerski zaljev. Ribari zadržavaju tradicionalne alate.
15. Marmelade koje nisu izrađene od citrusnog voća prodaju se dok ima zaliha, a onda mijenjaju naziv u džem.
16. U hrvatskim vodama istodobno će moći ribariti najviše 25 slovenskih brodova, a isto toliko hrvatskih u slovenskim teritorijalnim vodama.
17. Proizvodna kvota za mlijeko određena je na 765 tisuća tona.
18. Visina plaća ne ovisi o ulaska u EU.
19. Sloboda kretanja robe podrazumijeva ukidanje carina i taksa s jednakim učinkom, usvajanje zajedničke carinske tarife prema trećim državama, zabranu količinskih ograničenja i mjera s jednakim učinkom te reformu državnih monopola.
20. Samim pristupom u članstvo neće se ukinut granična kontrola s državama EU. To će se učiniti nakon što Hrvatska pristupi Schengenskom sporazumu.
Hrvatska ne smije ući u Europsku uniju...

1. ... jer EU suzbija bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje

2. ... jer gubi svoju političku neovisnost i samobitnost

3. ... jer put kroz EU vodi Hrvatsku na posljetku u predviđen nam Zapadni Balkan

4. ... jer se hrvatski pregovarači nisu rukovodili nacionalnim nego osobnim interesima

5. ... jer velika većina hrvatskog naroda nije doznala bitne činjenice o EU

6. ... jer Bruxelles ne priznaje smisao i postignuća obrambenoga Domovinskog rata

7. ... jer ne upravlja više svojim gospodarstvom, koje je glavna okosnica svake države

8. ... jer će morati preuzeti „euro“ i time izgubiti mogućnost utjecaja na vlastiti gospodarski razvoj

9. ... jer se hrvatska industrija, odnosno proizvodnja ne će moći samostalno razvijati

10. ... jer će hrvatski ratari, stočari i ribari doživjeti gospodarski slom

11. ... jer će morati snositi posljedice gospodarski slabijih članica

12. ... jer će strani ulagači ispod vrijednosti pokupovati hrvatsko zemljište i prirodne resurse

13. ... jer budućnost same EU nije izvjesna

14. ... jer u njoj ne vlada proklamirana demokracija nego troma i preskupa birokracija

15. ... jer u njoj ne vlada trodioba vlasti kao bitno demokratsko načelo

16. ... jer u Bruxellesu donešene odluke nisu transparentne

17. ... jer u njoj ne vlada ravnopravnost nego jače i starije članice uvijek nameću svoje

18. ... jer EU prisiljava Hrvatsku da preuzme gotove zakone i političku strukturu

19. ... jer se u Bruxellesu mogu donijeti odluke mimo volje i interesa Hrvatske

20. ... jer će Bruxelles odlučivati o kontingentima migranata, koji će se naseliti u Hrvatskoj

21. ... jer mogućnost izlaska iz centralističke EU praktički ne postoji

22. ... jer gubi svoje komparativne prednosti (geostrateški položaj, zalihe vode, čist okoliš...)

23. ... jer treba prvo sebe urediti prije nego možebitno uđe u međunarodne asocijacije

24. ... jer nije provela lustraciju niti se obračunala s tranzicijskim profiterstvom

25. ... jer EU potiče među građanima političku nemoć i potrošački mentalitet

26. ... jer u svojoj prošlosti nije nikada stekla pozitivno iskustvo, ulazeći u državne saveze,ovo je preuzeto sa http://www.facebook.com/l.php?u=http....ch%2F&h=52d5c
Gray

#45 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by Gray »

1pajdo wrote:

1. Hrvatski studenti moći će pohađati sveučilišta u EU pod istim uvjetima kao i studenti države u kojoj se sveučilište nalazi.
2. Svaki državljanin Hrvatske će se nakon nekog vremena koje se naziva "prijelazno razdoblje" moći preseliti i zaposliti u bilo kojoj od država EU, bez rizika od diskriminacije.
5. Tvrtke će moći pružati usluge na cijelom području Unije, a građani mogu izabrati najpovoljniju uslugu koja se nudi na unutarnjem tržištu.
6. Hrvatska će imati 12 zastupnika u Europskom parlamentu, sedam glasova u Vijeću EU, jednog povjerenika u Europskoj komisiji, jednog suca u Europskom sudu pravde te Općem i Revizorskom sudu, a hrvatski postaje 24.službeni jezik Eu.
8. Ukinut će se nulta stopa PDV-a na kruh, lijekove, knjige, novine i znanstvene časopise i morat će se uvesti snižena stopa od najmanje 5 posto.
9. Promjena propisa o kašnjenju u plaćanju, kojom se zateznim kamatama i sankcijama ograničava rok plaćanja na 30 dana.
11. Poljoprivreda kroz izravna plaćanja dobiva oko 373 milijuna eura u prvoj godini članstva.
12. Stranci, državljani EU, neće smjeti kupovati poljoprivredno zemljište najmanje sedam godina nakon pristupanja Uniji.
13. EU je za Hrvatsku pripremio 3,5 milijardi eura u prve dvije godine članstva za projekte i dokumentaciju.
14. Hrvatski će ribari kočaricama moći prići na milju i pol od zapadne obale Istre, sve do zapadnog ulaska u Kvarnerski zaljev. Ribari zadržavaju tradicionalne alate.
15. Marmelade koje nisu izrađene od citrusnog voća prodaju se dok ima zaliha, a onda mijenjaju naziv u džem.
16. U hrvatskim vodama istodobno će moći ribariti najviše 25 slovenskih brodova, a isto toliko hrvatskih u slovenskim teritorijalnim vodama.
19. Sloboda kretanja robe podrazumijeva ukidanje carina i taksa s jednakim učinkom, usvajanje zajedničke carinske tarife prema trećim državama, zabranu količinskih ograničenja i mjera s jednakim učinkom te reformu državnih monopola.
20. Samim pristupom u članstvo neće se ukinut granična kontrola s državama EU. To će se učiniti nakon što Hrvatska pristupi Schengenskom sporazumu.

3. ... jer put kroz EU vodi Hrvatsku na posljetku u predviđen nam Zapadni Balkan

4. ... jer se hrvatski pregovarači nisu rukovodili nacionalnim nego osobnim interesima

6. ... jer Bruxelles ne priznaje smisao i postignuća obrambenoga Domovinskog rata

7. ... jer ne upravlja više svojim gospodarstvom, koje je glavna okosnica svake države

8. ... jer će morati preuzeti „euro“ i time izgubiti mogućnost utjecaja na vlastiti gospodarski razvoj

9. ... jer se hrvatska industrija, odnosno proizvodnja ne će moći samostalno razvijati

12. ... jer će strani ulagači ispod vrijednosti pokupovati hrvatsko zemljište i prirodne resurse

14. ... jer u njoj ne vlada proklamirana demokracija nego troma i preskupa birokracija

17. ... jer u njoj ne vlada ravnopravnost nego jače i starije članice uvijek nameću svoje

18. ... jer EU prisiljava Hrvatsku da preuzme gotove zakone i političku strukturu

20. ... jer će Bruxelles odlučivati o kontingentima migranata, koji će se naseliti u Hrvatskoj

22. ... jer gubi svoje komparativne prednosti (geostrateški položaj, zalihe vode, čist okoliš...)

23. ... jer treba prvo sebe urediti prije nego možebitno uđe u međunarodne asocijacije

24. ... jer nije provela lustraciju niti se obračunala s tranzicijskim profiterstvom

26. ... jer u svojoj prošlosti nije nikada stekla pozitivno iskustvo, ulazeći u državne saveze,ovo je preuzeto sa http://www.facebook.com/l.php?u=http....ch%2F&h=52d5c

Maksim... divizija... :-)
Haettenschweiler

#46 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by Haettenschweiler »

@1pajdo

Zar neće biti referendum o ulasku u EU? Uostalom idu izbori i ima nekoliko stranaka koje se protive ulasku u EU kao npr. HSP.
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#47 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by 1pajdo »

Gray wrote:
1pajdo wrote:

Maksim... divizija... :-)
slučajno dupli, moderetor može brisati. :-)
1pajdo

#48 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by 1pajdo »

Haettenschweiler wrote:@1pajdo

Zar neće biti referendum o ulasku u EU? Uostalom idu izbori i ima nekoliko stranaka koje se protive ulasku u EU kao npr. HSP.
Vjerojatno hoće. Poteže se pitanje da se prihvati opcija za ako prijeđe 50% od IZAŠLIH, a ne kako je dosad trebalo biti od ukupnog broja birača kako bi se potpomogla propaganda. Na ovaj ili onaj način će se prihvatiti ulazak, ili će se to pitanje povlačiti sve dok narodu ne dosadi i ne uđemo ili ćemo odmah pasti. :( Skoro sve države ušle u EU 2004. pa i one od prije se žale kako je standard pao od Poljske, Mađarske, Estonije do Bugarske i Rumnjske.
1pajdo

#49 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by 1pajdo »

Više od 70 posto Austrijanaca nezadovoljno EU-om

Kronen ZeitungAustrijski dnevni list Kronen Zeitung u izdanju 7.6.2011. piše:

"Više od 70 posto Austrijanaca, po istraživanju instituta IMAS, smatra da se interesi njihove zemlje nisu uspjeli nametnuti unutar Unije, a samo 39 posto smatra da bi Austrija trebala uložiti više napora radi EU i ujedinjenja Unije.

Samo 22 posto misli da je korisnije da je Austrija u EU-u nego izvan nje i da unatoč svim kritikama ima više prednosti nego mana, a svega 19 posto osjeća se sve više Europljanima.

To nije čudno s obzirom da Unija nije ispunila visoka očekivanja u odnosu na krizu koja je pogodila neke od država članica, poput Grčke.

Ovi rezultati pokazuju da se pogledi austrijskih političara i javnosti razlikuju u nizu pitanja, od spašavanja bankrotiranih država poput Grčke, smanjenja broja nuklearki, do dolaska izbjeglica iz Afrike.

U vrijeme pristupanja Austrije Uniji prije 17 godina potpora u austrijskoj javnosti kretala se oko 59 posto, a već nekoliko godina kasnije euforija je splasnula i godine 1999. 63 posto Austrijanaca žalilo se da mora "plesati po glazbi" iz Bruxellesa".

Ova bi vijest trebala biti putokaz Hrvatskoj.

Vijest također otkriva neistinitost službene hrvatske proeuropske promidžbe, prema kojoj u Hrvatskoj ima velik broj euroskeptika zato jer su ljudi neupućeni.

Austrijskog primjer pokazuje suprotno, da Europska unija ima utoliko više protivnika ukoliko ju ljudi bolje upoznaju.

Tako je u vrijeme pristupanja Uniji 59 posto Austrijanaca bilo ZA, a danas kad su ju upoznali samo je 22 posto ZA.
http://www.jedinohrvatska.hr/vijesti...jno-eu-om.html
Hemel

#50 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by Hemel »

Nije @1pajdo daleko od istine ali sta je alternativa toj globalnoj masini?

Nekada davno sam uzimao za primjer Hrvatsku kao zemlju koja ima sve resurse da moze samostalno da funkcionise ali ne pridruzivanje masini zvanoj EU ima da te nema. :-) Imam osjecaj da je kod njih parola ''ako nisi s'nama onda si protiv nas'''.
EU to radi dugorocno ubacivanjem svojega kapitala, urusavanjem tvoje ekonomije, nametanjem svoje tehnologije...i polako te pretvara u ovisnika o njima. Price tipa ''otvara se veliko trziste za robe i radnu snagu...'' su price za malu djecu. Neka proba neko iz Hrvatske da otvori firmu ili da trazi zaposlenje u EU. Proci ce kao i svi drugi...skoro da ih i nema. Uzmite primjer Madjarske prije i sada. Sada je pet puta gore stanje nego sto je bilo. Uzmite primjer Poljske. (nemojte samo, europa je puna poljaka). Zemlja koja je jako malo osjetila ekonomsku krizu zahvaljujuci svojoj ''staroj'' ekomiji i valuti.
...

Jedna je Shvajcarska koja moze da kaze NE EU.
Post Reply