Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
jeza u ledja wrote:
Ali ne postoje parametri koji bi se mogli okriviti za neuspjeh procesa povratka. Mislim, nije da ne postoje, ali se jako tesko mogu precizirati da bi imali nekog smisla, a pogotovo u nekog uprijeti prstom.
Ako okrivis RS, onda trebas tacno objasniti sta su oni mogli uraditi drukcije, a to je tesko, ako kao Silajdzic objasnjavas eto nije sproveden Aneks 7, nije stvorena klima, nisu stvoreni poslovi, itd. Stvari koje su konkretne i stvarne kao povratak imovine se mogu sprovesti, ali odrzivost tog povratka je vec malo visa nauka. U tome je problem.
Medjutim, nazalost sada je kasno za tako nesto. Ljudi se nece vratiti u velikom broju i nista se tu vise ne moze uciniti.
Jedini proces reintegracije bi bio ekonomska stabilizacija!!! Kolege 100% za BiH govore eto ne moze ekonomija biti uspjesna ako se ovakve stvari ne rijese. Ma to nije tacno, ovakve stvari, kao sto je marginalizacija entiteta, te uopste nacionalizma u BiH ce se rijesiti ekonomskim oporavkom. Ljudi ce ici zivjeti u Banja Luku kada i tamo i ovdje postane manje bitno kako se zoves, a vise cim se bavis. Ne moze nazor nista osim ratom. BiH moze postati onakva kakva je bila 91-e samo takvim putem, i to sporo kroz decenije. Nikako drukcije osim na silu, a ove patriJote hoce upravo da im OHR i PIC svojim carobnim stapicem mahnu i urade ono sto se vise ne moze.
I sta kad se ostvari ekonomska stabilizacija. RS nece nikad postati Svedska ili Njemacka ili SAD I dijaspora ce uvijek imati razlog vise da se nevrati. Jedini razlog da se dijaspora vrati je da budu svoji na svome a to je nesto sto u Norveskoj, Danskoj, Australiji nikad nece biti I BiH im je jedina nada da nebudu gradjani drugog reda kao sto su sada u inostranstvu. Dok god se RS trudi, pocev od simbola I imena RS-a do zastrasivanja, napada, ubijanja I diskriminacije, da izbjeglice ni kod svoje kuce nemaju to pravo, povratka nema.
Dok god se OHR ne trudi da RS promjeni politiku, povratka nema. OHR je carobnim stapicem uklonio vojsku, donio je zajednicke tablice, zajednicke pasose, granicnu sluzbu I mnogo cega. Nemoze mi niko dokazati da vise kao nemogu da naprave promjena. Bice radije da nece da rade promjene, sto je takodjer donekle razumljivo jer BiH politicari bi trebali preuzeti odgovornost, ali samim tim se gubi I pragmaticna svrha OHR-a.
Nemoze se reci ni da se dijaspora vise nikad nece vratiti jer je sansa propustena. I jevreji su se vratili u Izrael kad su uslovi uspostavljeni.
Nisam ja mislio na dijasporu, vec na domace stanovnistvo. Dijaspora je zauvijek izgubljena i ljudi grade svoje zivote negdje drugo. Naravno vracace se neki ljudi, ali u velikom broju nikad. Pa nismo mi jedina zemlja sa dijasporom, svaka zemlja u Evropi i svijetu je ima. Ljudi odu iz razlicitih razloga i vise se ne vracaju. Zaboravite na povratak dijaspore ljudi, pa i da nema RS i da je sve stabilno ljudi se ne bi vracali jer je ekonomija u kurcu.
Ja govorim o ljudima koji zive u BiH, koji danas zive u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Banja Luci, Trebinju...
Dado dijasporitus wrote:I jevreji su se vratili u Izrael kad su uslovi uspostavljeni.
To se nadovezuje na drugo pitanje. OHR I PIC drze Aneks IV Deytona kao bozije slovo na papiru a o Aneksu VII se davno prestalo pricati I povlacenje paznje na taj aneks je skoro postalo anti-dejtonsko djelovanje.
Svakako da je OHR uradio puno u proslim godinama ali ako ne dodje do drasticnih promjena ili u strukturi ili u ponasanju OHR-a ja jednostavno ne vidim razlog zasto bi ta institucija trebala da postoji i to iz cisto politicko-pragmatickih razloga I narocito ako domaci politicari trebaju da preuzmu odgovornost. Njihovi izvjestaji sve vise lice na tapsanje samih sebe po ramenu I pljuvanju svega ostalog.
100 % si u pravu.
12 god.izbjeglice su pokusavale da se vrate na svoja ognjista a vlasti RS su na sve moguce nacine pokusavale to sprijeciti (ubistva,premlacivanja,placke...) da bi ljudi na kraju rekli "Bolje ista dobiti nego sve izgubiti " i obeshrabreni povratkom poceli su uzimati i neke cuke u Federaciji za citava imanja iz RS-a.E sada i nakon svega toga neko kaze "Povratak je zavrsen" ali kako,zar to nije nesprovodjenje Dejtona.Ne moze se Dejton sprovoditi samo da bi se ocuvala genocidna tvorevina a sve drugo zanemariti.
Ali ne postoje parametri koji bi se mogli okriviti za neuspjeh procesa povratka. Mislim, nije da ne postoje, ali se jako tesko mogu precizirati da bi imali nekog smisla, a pogotovo u nekog uprijeti prstom. Ako okrivis RS, onda trebas tacno objasniti sta su oni mogli uraditi drukcije, a to je tesko, ako kao Silajdzic objasnjavas eto nije sproveden Aneks 7, nije stvorena klima, nisu stvoreni poslovi, itd. Stvari koje su konkretne i stvarne kao povratak imovine se mogu sprovesti, ali odrzivost tog povratka je vec malo visa nauka. U tome je problem. Medjutim, nazalost sada je kasno za tako nesto. Ljudi se nece vratiti u velikom broju i nista se tu vise ne moze uciniti.
Jedini proces reintegracije bi bio ekonomska stabilizacija!!! Kolege 100% za BiH govore eto ne moze ekonomija biti uspjesna ako se ovakve stvari ne rijese. Ma to nije tacno, ovakve stvari, kao sto je marginalizacija entiteta, te uopste nacionalizma u BiH ce se rijesiti ekonomskim oporavkom. Ljudi ce ici zivjeti u Banja Luku kada i tamo i ovdje postane manje bitno kako se zoves, a vise cim se bavis. Ne moze nazor nista osim ratom. BiH moze postati onakva kakva je bila 91-e samo takvim putem, i to sporo kroz decenije. Nikako drukcije osim na silu, a ove patriJote hoce upravo da im OHR i PIC svojim carobnim stapicem mahnu i urade ono sto se vise ne moze.
Da se Dejton inplementirao bar 80-90% mi bi danas pricali o problemima "rigola"pored puta jer nam nanose zemlju i pijesak na saobracajnice.Svo vrijeme posle Dejtona prisutna je opstrukcija u sprovodjenju sporazuma a napredak je jedino vidlji ako je nesto nametnuto.Da se Dejton poceo odmah implementirati (povratak,formiranje zajednickih institucija,uvodjenje zajednickih obiljezja,reg.tablice,novac,pasosi,llicne karte,stvaranje jedinstvenog trzista...),danas bi bilo irelevantno gdje ko zivi.Ako nakon 12 god.ti pod pritiskom promijenis (grb) amblem pod kojim si ratovao i ubijao, zasto to nisi ranije uradio a ne plasio povratnike sa tim istim grbom.
Jednostavno, Dejton nije proveden onako kako je zamisljen a ovo je samo vrhunac neprovodjenja.Od samog pocetka ,predstavnici RS su ignorisali Dejton a iz njega su uzimali samo ono sto je njima odgovaralo a u ovom slucaju, opstanak RS.Ponavljam,nemam nista protiv neka ona i ostane ali to je moralo biti u paketu zvanom "Dejton".
jeza u ledja wrote:
Ali ne postoje parametri koji bi se mogli okriviti za neuspjeh procesa povratka. Mislim, nije da ne postoje, ali se jako tesko mogu precizirati da bi imali nekog smisla, a pogotovo u nekog uprijeti prstom.
Ako okrivis RS, onda trebas tacno objasniti sta su oni mogli uraditi drukcije, a to je tesko, ako kao Silajdzic objasnjavas eto nije sproveden Aneks 7, nije stvorena klima, nisu stvoreni poslovi, itd. Stvari koje su konkretne i stvarne kao povratak imovine se mogu sprovesti, ali odrzivost tog povratka je vec malo visa nauka. U tome je problem.
Medjutim, nazalost sada je kasno za tako nesto. Ljudi se nece vratiti u velikom broju i nista se tu vise ne moze uciniti.
I sta kad se ostvari ekonomska stabilizacija. RS nece nikad postati Svedska ili Njemacka ili SAD I dijaspora ce uvijek imati razlog vise da se nevrati. Jedini razlog da se dijaspora vrati je da budu svoji na svome a to je nesto sto u Norveskoj, Danskoj, Australiji nikad nece biti I BiH im je jedina nada da nebudu gradjani drugog reda kao sto su sada u inostranstvu. Dok god se RS trudi, pocev od simbola I imena RS-a do zastrasivanja, napada, ubijanja I diskriminacije, da izbjeglice ni kod svoje kuce nemaju to pravo, povratka nema.
Dok god se OHR ne trudi da RS promjeni politiku, povratka nema. OHR je carobnim stapicem uklonio vojsku, donio je zajednicke tablice, zajednicke pasose, granicnu sluzbu I mnogo cega. Nemoze mi niko dokazati da vise kao nemogu da naprave promjena. Bice radije da nece da rade promjene, sto je takodjer donekle razumljivo jer BiH politicari bi trebali preuzeti odgovornost, ali samim tim se gubi I pragmaticna svrha OHR-a.
Nemoze se reci ni da se dijaspora vise nikad nece vratiti jer je sansa propustena. I jevreji su se vratili u Izrael kad su uslovi uspostavljeni.
Nisam ja mislio na dijasporu, vec na domace stanovnistvo. Dijaspora je zauvijek izgubljena i ljudi grade svoje zivote negdje drugo. Naravno vracace se neki ljudi, ali u velikom broju nikad. Pa nismo mi jedina zemlja sa dijasporom, svaka zemlja u Evropi i svijetu je ima. Ljudi odu iz razlicitih razloga i vise se ne vracaju. Zaboravite na povratak dijaspore ljudi, pa i da nema RS i da je sve stabilno ljudi se ne bi vracali jer je ekonomija u kurcu.
Ja govorim o ljudima koji zive u BiH, koji danas zive u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Banja Luci, Trebinju...
Dado dijasporitus wrote:I jevreji su se vratili u Izrael kad su uslovi uspostavljeni.
Nakon 2000 godina!!!!!!
Ovo je klasicno nerazumjevanje potreba povratinka. Na isti nacin se i Srebrenicanima pokusava zamazati oci da im je potrebna ekonomska pomoc dok oni vriste da im je potrebna pravda i istina o njihovim pobijenim a ponajvise sigurnost da im se takvo nesto nece ponovo desiti. Ekonomska sitacija jeste vazna ali je sekundarna uz sigurnost istih.
Razvoj ekonomije u kapitalistickom uredjenju drzave je baziran na zakonima slobodne trgovine. Samim tim u RS-u niko nece osigurati ekonomski status povratnika do oni sami. To fakticki znaci da bi povratnici morali postati investitori za razvoj svog vlastitog ekonomskog opstanka. Ovo nije nemoguce, gledajuci da je dijaspora presla iz faze prilagodjavanja u svoju novu okolinu u fazu sakupljanja ekonomskog bogatsva koje se sprema za reinvesticiju. Ako se u ovo jos doda nizak stepen konkurentnosti u BiH, ekonomski prostor u BiH postaje plodno podrucje za investiciju. Medjutim ako cemo se osloniti na istu za razvoj ljudskih i gradjanskih sloboda onda ti mogu reci da ja licno necu nikad uloziti nista u RS dok nemam garanciju da ce se moja gradjanska i ljudska prava tamo postivati. Ako su me jednom opljackali nepada mi na pamet da im ponudim tu mogucnost ponovo.
PS.: Jevreji su odrzali svoj identitet i potrebu za povratkom 2000 godina. Zar se Bosanci nemogu odrzati 15 pa ih treba otpisati
zlatan01 wrote:Politicari su soj ljudi koji vole i zele vlast i moc. Granice za njih ne postoje u nekom permanentnom obliku, vec njih postavlja uglavnom javno mnjenje. Primjer Nixon, ratovao u Vijetnamu, odgovoran za stotine hiljada mrtvih na obje strane, ali dohakala mu afera Watergate. Kad je pukla afera dosao je do te famozne granice i otisao u istoriju. Kod nas na zalost ne postoji javno mnjenje. Postoji neki rani oblik, zakrzljali oblik u vidu nekoliko intelektualaca i novinara koji i sami vise "salonski ljevicare" nego sto nesto zaista mogu uciniti. Zato mora postojati OHR! Drugi razlog je extremizam, koji se ocigledno isplati u BiH. Svaki umjereni politicar je automatski eliminisan. Cak i oni koji su malo uzeli otklona od politike svoje partije (Tihic, Cavic) su automatski kaznjeni na izborima. BH politicari su majstori svog zanata. Oni rabe taktiku koja donosi glasove a istovremeno su svjesni da granice ne postoje. Mogu nam raditi bukvalno sta hoce a da se ama bas nista ne dogodi. Zbog svega nabrojanog a u nemogucnosti obnavljanja UDB, KNOJ i OZNA, neophodan je OHR, makar sterilan i neefikasan...
Nisi bas upravu za Nixona, ali to je druga tema (pogledaj pod Lyndon Johnson).
Upravo primjer Nixona govori o pravnoj drzavi. Vidis Nixon je nasljedio sranje od LBJ-a (koji je by the way, u ovalnom uredu sam birao mete za bombardovanje, ali koji je poslije FDR vjerovatno najvise ucinio za ameriku na domacem planu) i amerikanci su pizdili, protestvovali (Kent State 5 ubijenih) ali kad je poceo da im se sere u glavu tada je pravosudje reagovalo.
To vise gvori o drustvu, jer novinari se nisu libili da kopaju iako su mogli glavu izgubiti, a pravosudje je cim su novinari objavili rezultate reagovalo. Kod nas 60 minuta objavi ciste dokaze, i odmah budu optuzeni kako su komunisticki djelatnici!
Ovdje se moze diskutovati, ali je cinjenica da su novinari otkrili aferu pa je onda pravna drzava reagovala. Kod nas moze bilo ko otkriti bilo sta ali se poslije toga niko i ne pocese po mudima! Tu se ti i ja slazemo ocigledno
Black Cell wrote:Nažalost OHR je nužno zlo zbog krkana kao što su Čavić, Ivanić i Dodik mada ništa nerade. Teško je očekivati sa ovakvom strukturom uposlenih u OHR-u da če se išta promjeniti jer ako pogledate vidječete dasu svi kao i sam Švarc Šiling krstaši. Zbog toga lično nevjerujem da če doči do nekih promjena u radu jer znaš kako se kaže neče zmija na zmiju. Da bi se otklonilo ovakvo pristrasno djelovanje treba insistirati i to ultimativno da se što prije promjeni struktura uposlenih i to fifty-fifty predstavnici iz krčanskih i muslimanskih zemalja pa če doči do drastične promjene i u politici i radu OHR-a. Medžutim ukoliko to nije moguče izvesti onda tu organizaciju treba pod hitno ukinuti.
jaovo ni sta nerazumijem
Pa naravno da nerazumojes kad si neobrazovan, pa nije ti ovo forum o Piramidama