Mislim da je od svega bitno ovo boldirano. I trenutni BDP u ove dvije države i migracije stanovništva nisu toliko bitan pokazatelj trenutnog stanja, koliko pitanje šta će i kako će biti za pet ili deset godina. Srbija je od 2000. godine u konstantnom razvoju (čak ni ubistvo Đinđića to nije usporilo u velikoj mjeri), dok je Bosna proćerdala milijarde dolara strane pomoći i investicija i sada niko više neće žute banke da nam da gratis. Svaki projekat kojim konkurišemo za novac prolazi kroz milion provjera, jer Evropa više neće da daje novac "jadnim bosancima" koji su bili pogođeni ratom, već se prema nama odnose kao i prema drugima, koji nisu ratovali od 1944.manki wrote: Daj ne lupetaj majketi. Poredi Beograd i poredi nase Sarajevo, pa ce ti biti sve jasno, a kamoli Bosnu i Srbiju. Pogledaj srbijanski BDP po stanovniku, i pogledaj nas. Pogledaj broj nezaposlenih u Srbiji i pogledaj kod nas. Kako nemas pricu Sandzak - Srbija u kontra smijeru? Pa koliko se ljudi iz RS, pogotovo mladih seli u Srbiju, pogotovo Novi Sad i Beograd? Ne lupetaj ziv bio, mozda jesmo prije bili ispred Srbije, sto rece Dragan oko 2000.te, sad nismo. Oni koracaju punim koracima naprijed, dok mi idemo unazad, zahvaljujuci nacionalistickoj djubradi od ljudi koja bira nacionalisticke partije. Putuj Srbijo i Evropo, ne cekaj na nas....
To Bošnjaci još uvijek nisu shvatili, žive u devedesetim godinama, smatraju se žrtvama (što i jesu, to niko ne spori) i misle da će im taj status žrtve beskonačno dugo donositi novac. Nažalost, više nije tako. Mora se početi raditi. Jučerašnji protesti i neredi pokazuju da sam u pravu. Bio si borac, svaka čast, nisi činio zločine, još veća čast, ali šta hoćeš sad, da pet ljudi rinta za tebe. Kakav ljiljan kakvi bakrači. E ne može. Uzmi sam pa radi. Druga je priča sa invalidima i porodicama poginulih, njima treba maksimalno izaći u susret.
Sa druge strane, Dodikova vlast je glavni faktor političke nestabilnosti, tako da njegov negativan uticaj na opšte stanje i unazađivanje Bosne kao države takođe ističem kao podjednako važan faktor.