Ukidanje RS?
-
Nancy Drew
-
dashing
#30 Re: Ukidanje RS?
1. povratakRomanista wrote:Dosta sam ovih dana slušao o toj tezi iz raznoraznih izvora koji mažu oči naukom narodu da će to biti danas,sutra, prekosutra. Vidim i ovde se priča o kojekakvih ekonomskih regijama, bez etničkih podijela, centralizovanoj državi ali mislim da se u suštini pravi račun bez krčmara. Ljudi vole da žive u šarenim lažama ali je realnost drugačija pa je red da se neki osvjeste. Ne ulazim u to da li je ovakvo stanje pravedo ili ne, samo me zanima da li neko od vas ime neku ideju kako je to u praxi moguće izvesti??Bilo kakvu? A? Kako se misli ukinuti RS a? Koliko ja znam to zahtjeva promjenu ustava i dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači da Srbi MORAJU da se saglase sa tim. A ja lično ne znam nijednog Srbina iz RS koji će na to da pristane. I manite se priča o prtisku Amerike? Gdje je taj čuveni pritisak sada?Gdje je bio prije 12 godina kad su napravili ovakvo stanje? Šta će to Buš da naredi Dodiku ukidanje? Ako ga smjeni doći će drugi isti kao i on. Ratnu opciju neću da uključujem jer bi u tom slučaju postali novi Libanon, a rat bi trao desetljećima za svaku ulicu. Prema tome zanima me odgovor od ovih što o tome stalno pričaju, KAKO to izvesti u praxi. I molim bez nebuloza o čarobnog štapiću i snježani i 7 patuljaka. Koliko ja vidim, Srbima to odgovara i ovaj status quo može da potraje 100 godina. Slušam!
2. otvaranje prozivodnih pogona u opcinama gdje je najveci povratak i zaposljavati iskljucivo bosnjake
3. poreske olaksice i grantovi koji ce pospjesiti natalitet u tim krajevima
4. ulazak srbije u eu prije bih (sto ce se sigurno desiti) i povecana emigracija rs srba u srbiju
5. bosnjacka populacija da dosegne 33% stanovnistva u rs - i onda rs nije ukinuta, ali postaje irelevantna
u ovome svemu je veliko pitanje - koliko je sda (bez obzira ne lepog - koji jos uvijek uziva podrsku najveceg dijela bosnjackog izbornog tijela) zaista stalo do ukidanja rs-a?
-
mostarac
#31 Re: Ukidanje RS?
povratak je gotova stvar - pola njih se ne moze vratiti jer su prodali svoju imovinu, a o tome zasto i kako se desilo da se dozvoli prodaja imovine prije realizacije povratka trebalo je ranije misliti.dashing wrote:1. povratakRomanista wrote:Dosta sam ovih dana slušao o toj tezi iz raznoraznih izvora koji mažu oči naukom narodu da će to biti danas,sutra, prekosutra. Vidim i ovde se priča o kojekakvih ekonomskih regijama, bez etničkih podijela, centralizovanoj državi ali mislim da se u suštini pravi račun bez krčmara. Ljudi vole da žive u šarenim lažama ali je realnost drugačija pa je red da se neki osvjeste. Ne ulazim u to da li je ovakvo stanje pravedo ili ne, samo me zanima da li neko od vas ime neku ideju kako je to u praxi moguće izvesti??Bilo kakvu? A? Kako se misli ukinuti RS a? Koliko ja znam to zahtjeva promjenu ustava i dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači da Srbi MORAJU da se saglase sa tim. A ja lično ne znam nijednog Srbina iz RS koji će na to da pristane. I manite se priča o prtisku Amerike? Gdje je taj čuveni pritisak sada?Gdje je bio prije 12 godina kad su napravili ovakvo stanje? Šta će to Buš da naredi Dodiku ukidanje? Ako ga smjeni doći će drugi isti kao i on. Ratnu opciju neću da uključujem jer bi u tom slučaju postali novi Libanon, a rat bi trao desetljećima za svaku ulicu. Prema tome zanima me odgovor od ovih što o tome stalno pričaju, KAKO to izvesti u praxi. I molim bez nebuloza o čarobnog štapiću i snježani i 7 patuljaka. Koliko ja vidim, Srbima to odgovara i ovaj status quo može da potraje 100 godina. Slušam!
2. otvaranje prozivodnih pogona u opcinama gdje je najveci povratak i zaposljavati iskljucivo bosnjake
4. ulazak srbije u eu prije bih (sto ce se sigurno desiti) i povecana emigracija rs srba u srbiju
5. bosnjacka populacija da dosegne 33% stanovnistva u rs - i onda rs nije ukinuta, ali postaje irelevantna
u ovome svemu je veliko pitanje - koliko je sda (bez obzira ne lepog - koji jos uvijek uziva podrsku najveceg dijela bosnjackog izbornog tijela) zaista stalo do ukidanja rs-a?
Dakle povratak je zavrsena stvar. Onda ove sljedece nabrojane tacke ionako nemaju smisla.
- darius_maximus
Ukinuti se RS nece, zasigurno jos dugo, dugo vremena...
Po meni bi najpametnije bilo kada bi se svoja avlija pocistila, tj. kada bi Federacija iskoristila mogucnosti koje ima... Ekonomija, uredjenje ovog entiteta, sudovi, itd, a pored toga raditi na otkrivanju istine, tj. na otkrivanju svih zlocina koji su pocinili Srbi, Hrvati i Bosnjaci, da se zna ko je kome sta uradio, a ne da se vjecito oni izjednacavaju, zbog njihovih gubitaka...
Znaci, istraziti sve zlocine, fino na papir, pa ko je sta uradio, pa uz pomoc jake Federacije izvrsiti pritisak, tuziti, ne pred Haagom vec pred nasim sudovima, a ovako, mazanjem ociju cemo izgurati jos 50-ak godina i nista od toga...
Po meni bi najpametnije bilo kada bi se svoja avlija pocistila, tj. kada bi Federacija iskoristila mogucnosti koje ima... Ekonomija, uredjenje ovog entiteta, sudovi, itd, a pored toga raditi na otkrivanju istine, tj. na otkrivanju svih zlocina koji su pocinili Srbi, Hrvati i Bosnjaci, da se zna ko je kome sta uradio, a ne da se vjecito oni izjednacavaju, zbog njihovih gubitaka...
Znaci, istraziti sve zlocine, fino na papir, pa ko je sta uradio, pa uz pomoc jake Federacije izvrsiti pritisak, tuziti, ne pred Haagom vec pred nasim sudovima, a ovako, mazanjem ociju cemo izgurati jos 50-ak godina i nista od toga...
-
zlatan01
#33 Re: Ukidanje RS?
E pa ti bi njih ostavio bez neprijatelja!? Pa cime bi onda oni plasili svoje glasace?!dashing wrote:u ovome svemu je veliko pitanje - koliko je sda (bez obzira ne lepog - koji jos uvijek uziva podrsku najveceg dijela bosnjackog izbornog tijela) zaista stalo do ukidanja rs-a?
- darius_maximus
#34 Re: Ukidanje RS?
Povratak nije gotov, nego je receno, moze se svako vratiti na svoje... Eh sad, s obzirom da su oni vecinu spalili, porusili, unistili infrastrukturu itd. trebali bi sve i nadoknaditi, pa ce se neko i vratiti... Ko ce se vratiti kad zna da mora citav zivot opet sve obnavljati, pa opet ne zna do kad ce biti miran na svom... Recimo moj stari ima zemlju u Foci, koja je sad neupotrebljiva, a prije je tamo bila ogromna kuca, struje je bilo, vode, a sad je sve zaraslo, i ko ce se od njegove familije tamo vratiti??? Idu ljudi, spavaju u satorima, a svi ih poprijeko gledaju... Opet, recimo, Srbi prodaju zemljista po Sarajevu, ne zato sto se ne mogu vratiti ili sto bi ih neko napadao itd., vec zato sto mogu uzeti dobre pare, a tamo gdje idu, tri put vece uzeti i napraviti, razlika je to... Ne treba ljude samo vratiti, treba RS reci, daj da finansiramo povratak, ovim ljudima je spaljeno sve sto su imali, a ne reci, evo vi se mozete vratiti ako vam je ceif...mostarac wrote:povratak je gotova stvar - pola njih se ne moze vratiti jer su prodali svoju imovinu, a o tome zasto i kako se desilo da se dozvoli prodaja imovine prije realizacije povratka trebalo je ranije misliti.dashing wrote:1. povratakRomanista wrote:Dosta sam ovih dana slušao o toj tezi iz raznoraznih izvora koji mažu oči naukom narodu da će to biti danas,sutra, prekosutra. Vidim i ovde se priča o kojekakvih ekonomskih regijama, bez etničkih podijela, centralizovanoj državi ali mislim da se u suštini pravi račun bez krčmara. Ljudi vole da žive u šarenim lažama ali je realnost drugačija pa je red da se neki osvjeste. Ne ulazim u to da li je ovakvo stanje pravedo ili ne, samo me zanima da li neko od vas ime neku ideju kako je to u praxi moguće izvesti??Bilo kakvu? A? Kako se misli ukinuti RS a? Koliko ja znam to zahtjeva promjenu ustava i dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači da Srbi MORAJU da se saglase sa tim. A ja lično ne znam nijednog Srbina iz RS koji će na to da pristane. I manite se priča o prtisku Amerike? Gdje je taj čuveni pritisak sada?Gdje je bio prije 12 godina kad su napravili ovakvo stanje? Šta će to Buš da naredi Dodiku ukidanje? Ako ga smjeni doći će drugi isti kao i on. Ratnu opciju neću da uključujem jer bi u tom slučaju postali novi Libanon, a rat bi trao desetljećima za svaku ulicu. Prema tome zanima me odgovor od ovih što o tome stalno pričaju, KAKO to izvesti u praxi. I molim bez nebuloza o čarobnog štapiću i snježani i 7 patuljaka. Koliko ja vidim, Srbima to odgovara i ovaj status quo može da potraje 100 godina. Slušam!
Dakle povratak je zavrsena stvar. Onda ove sljedece nabrojane tacke ionako nemaju smisla.
- Kurt_Kombajn
a koji ce klinac uopste federacija?
kakvu ona svrhu ispunjava u SVEMU OVOME?
kakvu ona svrhu ispunjava u SVEMU OVOME?
- uvjek dobar gost
darius_maximus wrote:Ukinuti se RS nece, zasigurno jos dugo, dugo vremena...
Ja bih samo uz ovo dodao... ukinimo mi prvo federaciju... pohapsimo lopove i zločince, vratimo povratnike, ukinimo kolektivne centre..., pokrenimo privredu, poboljšajmo zakonsku regulativu.... reformirajmo školski sistem.... pohapsimo ratne profitere....
Pa onda pričajmo priču i tražimo ukidanje manjeg entiteta..... , a sve dok imamo lopove na političkoj sceni... mrka kapa jer jedni drugima pušu pod prkno....
- darius_maximus
Da kazem samo jos ovo...
Ne znam jeste li citali onu pricu o covjeku koji je nasao svog sina u masovnoj grobnici, pa posto su prije stanovali na podrucju RS-a morao ga tamo ici prijaviti u knjigu umrlih... I dosao covjek tamo, sa papirima gdje je nadjen sin, kako je poginuo, gdje, uglavnom, metak u glavu i u kuk i tamo na salter i kaze mu zena, ovo morate platiti 20-25 KM... I on, sta ce, plati i sad ima potvrdu da mu je sin pogubljen i platio je RS-u da mu papir izdaju 20-25 KM, pa mislim da bezobrazluk ne zna za granice... Mi njima pare jos dajemo za to... Fuj, fuj, fuj...

Ne znam jeste li citali onu pricu o covjeku koji je nasao svog sina u masovnoj grobnici, pa posto su prije stanovali na podrucju RS-a morao ga tamo ici prijaviti u knjigu umrlih... I dosao covjek tamo, sa papirima gdje je nadjen sin, kako je poginuo, gdje, uglavnom, metak u glavu i u kuk i tamo na salter i kaze mu zena, ovo morate platiti 20-25 KM... I on, sta ce, plati i sad ima potvrdu da mu je sin pogubljen i platio je RS-u da mu papir izdaju 20-25 KM, pa mislim da bezobrazluk ne zna za granice... Mi njima pare jos dajemo za to... Fuj, fuj, fuj...
-
Deset u pola
A šta bi se promijenilo ako bi se ukinula RS?
- darius_maximus
Pazi, Federacija se ne moze ukinuti, kao protuteza RS-u, barem ne jos...uvjek dobar gost wrote:darius_maximus wrote:Ukinuti se RS nece, zasigurno jos dugo, dugo vremena...
Ja bih samo uz ovo dodao... ukinimo mi prvo federaciju... pohapsimo lopove i zločince, vratimo povratnike, ukinimo kolektivne centre..., pokrenimo privredu, poboljšajmo zakonsku regulativu.... reformirajmo školski sistem.... pohapsimo ratne profitere....
Pa onda pričajmo priču i tražimo ukidanje manjeg entiteta..... , a sve dok imamo lopove na političkoj sceni... mrka kapa jer jedni drugima pušu pod prkno....
Meni je iskreno svejedno jel se zove Federacija ili Republika Bosnjaka, Hrvata i Srba, ako ona dobro funkcionise...
Treba znaci raditi na unapredjenju svega sto smo ti i ja napisali, pa ce onda nazivi biti svejedni...
Moguca je i Federacija bez 10 kantona, cisto zbog administracije, ali to bi islo jedno uz drugo, kad bi se ostala pitanja pokrenula...
-
komadinamujo
Mislim da sve teče po planu.
Prvo treba ukinuti Federaciju, a onda su kantoni pod ingerencijom BiH a samim tim RS dolazi na nivo kantona.
E sad koliko se ozbiljno radi na tome. Pa mislim najozbiljnije do sad. Evo primjer.
Čovjek je bio direktor Željeznica sve dok ih nije haman pa ukinuo, poslije je strateški postavljen za direktora Energoinvesta na koji su poslije njega ostala samo pusta sječanja. Sad je postavljen na čelo vkade Federacije BiH. Dakle Federacija BiH kao takva, neće doživjeti sljedeće izbore.
Prvo treba ukinuti Federaciju, a onda su kantoni pod ingerencijom BiH a samim tim RS dolazi na nivo kantona.
E sad koliko se ozbiljno radi na tome. Pa mislim najozbiljnije do sad. Evo primjer.
Čovjek je bio direktor Željeznica sve dok ih nije haman pa ukinuo, poslije je strateški postavljen za direktora Energoinvesta na koji su poslije njega ostala samo pusta sječanja. Sad je postavljen na čelo vkade Federacije BiH. Dakle Federacija BiH kao takva, neće doživjeti sljedeće izbore.
- uvjek dobar gost
Građani bi mogli zahtjevati ukidanje pojedinih ministarstava po kantonima i prenos nadležnosti na federaciju il državu čak... to samo zbog neadekvatne organizacije ministarstava i njihovog bezobrazluka....javašluka i lopovluka...
A sa ukidaanjem federacije poslala bi se adekvatna poruka svima....
Ja sam za mijenjanje ustava... i za organizaciju BiH kroz najviše pet a najmanje četri ekonomsko-geografske regije..... kakva dva entiteta i jedan distrikt....
Ne fakat treba dijalog da se vodi a ne monolozi.... između nadležnih... akod nas samo šuplja a narod za hljeba nema....
A sa ukidaanjem federacije poslala bi se adekvatna poruka svima....
Ja sam za mijenjanje ustava... i za organizaciju BiH kroz najviše pet a najmanje četri ekonomsko-geografske regije..... kakva dva entiteta i jedan distrikt....
Ne fakat treba dijalog da se vodi a ne monolozi.... između nadležnih... akod nas samo šuplja a narod za hljeba nema....
-
Harrys
Neki političari motivirani vlastitim ambicijama manipuliraju pitanjem Srebrenice
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling smatra da je došlo do političke manipulacije pitanjem Srebrenice od političara koji su motivirani svojim vlastitim ambicijama, te koji su skrenuli pažnju s istinskih pitanja, a nisu osigurali nikakve rezultate.
"Oni pokušavaju poremetiti ustavni i teritorijalni poredak ove zemlje. Jednostrano mijenjanje Daytonskog sporazuma pravno nije moguće i pozivi na takve promjene mogu samo predstavljati ozbiljan rizik za mir i stabilnost", utvrdio je danas Schwarz-Schilling u svom posljednjem obraćanju državnim parlamentarcima.
On je naglasio kako ne postoje pravne obaveze koje proizilaze iz presude Međunarodnog suda pravde na osnovu kojih se poziva na ukidanje jednog entiteta, te dodaje da se Ustav može mijenjati samo odlukom parlamenta BiH.
- uvjek dobar gost
Prpa.ba wrote:RS se moze ukinuti na dva nacina:
1. rat
2. srbi odluce da ne zele RS
Sta je izglednije, sami vidite. Haretov magicni stapic ne postoji, na zalost brojnih ovaca
Mali dodatak... ne pitaju se sam pravoslavni stanovnici Bosne i Hercegovine..... referendum je jedino rješenje.... a na njemu pravo glasa imaju svi.....
A o ratu.. ne želi polemicirati ako dođe do njega..... vidjet ćemo........
P.S
A serem se na Hareta on je bio jedan od članova delegacije koja je potpisala kapitulaciju... Republike Bosne i Hercegovine....
- Prpa.ba
uvjek dobar gost wrote:A serem se na Hareta on je bio jedan od članova delegacije koja je potpisala kapitulaciju... Republike Bosne i Hercegovine....
Tad je, jadnik, bio prisiljen
Ne moze. RS ukinuti mogu samo srbi, jer se bosnjaci ni uz najbolje mjere, finansijsku situaciju i sl. nece vracati u "vukojebine" istocne bosne... kad je nekim mojim prijateljima iz sarajeva (dosli poslije rata!) mrsko otici na selo u posjetu "federalnim" vrletima, kakvog li su misljenja tek oni koji su silom otjerani. Povratka nema niti ce ga biti. Pa taman i da se "desi" Oluja part2.
-
_BosanaC
I samo da dodam da bi svako potpisao Dejton samo da stanu stradanja ljudi da je bio u kozi Lepog i rahmetlijePrpa.ba wrote:uvjek dobar gost wrote:A serem se na Hareta on je bio jedan od članova delegacije koja je potpisala kapitulaciju... Republike Bosne i Hercegovine....
Tad je, jadnik, bio prisiljenda potpise Dayton, danas je izrastao u vrsnog politicara koji je imun na strane utjecaje (izgleda da zivot u Turskoj pozitivno djeluje na domoljublje
) i koji ce ukidati sta je njemu cejf.
Ne moze. RS ukinuti mogu samo srbi, jer se bosnjaci ni uz najbolje mjere, finansijsku situaciju i sl. nece vracati u "vukojebine" istocne bosne... kad je nekim mojim prijateljima iz sarajeva (dosli poslije rata!) mrsko otici na selo u posjetu "federalnim" vrletima, kakvog li su misljenja tek oni koji su silom otjerani. Povratka nema niti ce ga biti. Pa taman i da se "desi" Oluja part2.
Sad mozete nastaviti dalje
- uvjek dobar gost
Ne bih da se raspravlja stvarno nemam više snage... ko danas može natjerati nekog iz RS-a da potpiše ukidanje... niti sankcijama niti zavrtanjem ruku.... a "naša" delegacija je hladno pristala na ukidanje RBiH.... bruka...
Legalitet i legitimitet pregovora - može se diskutovati
RS niko ne mora pitati za ukidanje jer nije bila potpisnikom sporazuma u Deytonu- možemo diskutovati
Haris S = namazani lopov.... ne moramo ni diskutovati
Narod=marva=bagra nezainteresovana .... nema potreba diskutovati....
Legalitet i legitimitet pregovora - može se diskutovati
RS niko ne mora pitati za ukidanje jer nije bila potpisnikom sporazuma u Deytonu- možemo diskutovati
Haris S = namazani lopov.... ne moramo ni diskutovati
Narod=marva=bagra nezainteresovana .... nema potreba diskutovati....
- darius_maximus
Ima istine u tome, ali mogu ti reci samo nesto sto mi je jednom jedan profesor moj rekao: Jeb'o ti drzavi koja nema poljoprivredu i koja sama ne proizvodi hranu... A dosta je izgubljeno u Istocnoj Bosni...Prpa.ba wrote:uvjek dobar gost wrote:A serem se na Hareta on je bio jedan od članova delegacije koja je potpisala kapitulaciju... Republike Bosne i Hercegovine....
Tad je, jadnik, bio prisiljenda potpise Dayton, danas je izrastao u vrsnog politicara koji je imun na strane utjecaje (izgleda da zivot u Turskoj pozitivno djeluje na domoljublje
) i koji ce ukidati sta je njemu cejf.
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
pa hare radi na ukidanju srpske, dajte covjeku vremenu, ne moze to danas-sutra