ukidanje kantona u FBiH
-
slushatelj
#1 ukidanje kantona u FBiH
U Oslobodjenju je bio objavljen intervju sa gradonačelnikom Tuzle.Predložio je ukidanje
kantona u Federaciji,jer bi se time izvršile velike uštede.
Nije detaljnije razrađena ova ideja,ali je jasno da bi ukidanjem "brdo" jalove administracije
ostalo dosta novca za koješta potrebnijeg-na primjer otvaranje nekih proizvonih pogona.
Lično mislim da je ovo odlično,ali sam sumnjičav da bi to bilo usvojeno kao zakon (promjena
ustava) u parlamentu FBiH.Nažalost.
Nije detaljnije razrađena ova ideja,ali je jasno da bi ukidanjem "brdo" jalove administracije
ostalo dosta novca za koješta potrebnijeg-na primjer otvaranje nekih proizvonih pogona.
Lično mislim da je ovo odlično,ali sam sumnjičav da bi to bilo usvojeno kao zakon (promjena
-
hadzofield
#2 Re: ukidanje kantona u FBiH
Svi u BIH ... kako u federaciji tako i u rs-u boljitak cemo osjetiti tek kada opcine budi imale vece nadleznosti a samim time i vece prihode...
-
norah
#3 Re: ukidanje kantona u FBiH
Odlicna ideja. Tako bi se ustedjelo dosta novca i taj isti novac bi se (nadajmo se) preusmjerio na prava mjesta. Ali sta ce onda biti sa kantonalnim funkcionerima, koje funkcije ce onda obnasati?!
-
hadzofield
#4 Re: ukidanje kantona u FBiH
Nemoj se ti sekirati za njih... snaci ce se oninorah wrote:Odlicna ideja. Tako bi se ustedjelo dosta novca i taj isti novac bi se (nadajmo se) preusmjerio na prava mjesta. Ali sta ce onda biti sa kantonalnim funkcionerima, koje funkcije ce onda obnasati?!
- Rimad
#5 Re: ukidanje kantona u FBiH
Mala ispravka, Tuzla nema uređenje grada, već opštine, tako da je Jasmin načelnik opštine Tuzla.slushatelj wrote:U Oslobodjenju je bio objavljen intervju sa gradonačelnikom Tuzle.Predložio je ukidanje
Naravno da bi uštedili gomilu novac, ali 2 problema:
- mnogo ljudi, među njima i mnogo uticajnih, živi od kantona. Ne može se to tek tako ukinuti. Možda postepeno smanjivati nadležnosti i administracije;
- kantoni su napravljeni zbog hrvatsko-bošnjačkog dogovora. Teško bi se Hrvati odrekli kantona, bez uvođena nekog "hrvatskog entiteta".
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#6 Re: ukidanje kantona u FBiH
od toliko kantona samo dva 'rvackaRimad wrote:
- kantoni su napravljeni zbog hrvatsko-bošnjačkog dogovora. Teško bi se Hrvati odrekli kantona, bez uvođena nekog "hrvatskog entiteta".
skupi brate ovi 'rvati
-
ins
#7 Re: ukidanje kantona u FBiH
Ne treba ih ukinuti, vec smanjiti broj - BPK u KS, Posavski u TK i Livanjski u ZHK).
Drvar/Grahovo i Glamoc treba u USK, a Ljubuski u HNK. Ovo ostalo kako je sada.
Treba im ukinuti ovlastenja za zdravstvo, ceste, privatizaciju, i jos neka manja...
Samo ovim bi se cijena postojanja kantona smanjila za 50-60%!
Treba im ukinuti ovlastenja za zdravstvo, ceste, privatizaciju, i jos neka manja...
- Drvosjeca iz Dejcica
#8 Re: ukidanje kantona u FBiH
Ukidanje kantona u F.BiH je cisto politicko pitanje o kojem Hrvati u BiH ne zele ni razgovarati. Bez njihovog pristanka ovakvo nesto nije moguce izvesti i sprovesti. Po meni je realnije razgovarati o okrupnjavanju kantona, odnsono spajanju određenih kantona, te na taj nacin stvoriti samo par kantona/administrativnih oblasti u okviru F.BiH.
-
HomeArt
#9 Re: ukidanje kantona u FBiH
Bolje ukunuti Fedeaciju a ostaviti kantone.
- Drvosjeca iz Dejcica
#10 Re: ukidanje kantona u FBiH
Ne ide ni to, mora se onda mijenjati Ustav BiH i kompletno uređenje a tu su bez pristanka R.S-a ne možes isto ništa.sahan wrote:Bolje ukunuti Fedeaciju a ostaviti kantone.
-
HomeArt
#11 Re: ukidanje kantona u FBiH
Onda pušiona kako god okrenes, ili nije, samo treba postati kantonalni ministar i prst u uho.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne ide ni to, mora se onda mijenjati Ustav BiH i kompletno uređenje a tu su bez pristanka R.S-a ne možes isto ništa.sahan wrote:Bolje ukunuti Fedeaciju a ostaviti kantone.
- madnessa
#12 Re: ukidanje kantona u FBiH
ja ne bih brisala kantone, ali bih se slozila da je jedno od rijesenja preraspodjela ovlasti, tj. da se MUP, prosvjeta, zdravstvo i sl. prebace na federalni nivo. manje administracije, a karte ostale iste.ins wrote:Ne treba ih ukinuti, vec smanjiti broj - BPK u KS, Posavski u TK i Livanjski u ZHK).
- Brisbane
#13 Re: ukidanje kantona u FBiH
Apsolutno se slazem.sahan wrote:Bolje ukunuti Fedeaciju a ostaviti kantone.
Koji ce ku... Sa diktirati gdje ce se pare trositi u Bihacu. Ako neko hoce pomoci bujrum, a od sirotinje uzimati je lako.
-
Tomislav MO
#14 Re: ukidanje kantona u FBiH
Smanjenje broja kantona na 2-3 je realno izvesti, a smanjilo bi administraciju nekoliko puta.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ukidanje kantona u F.BiH je cisto politicko pitanje o kojem Hrvati u BiH ne zele ni razgovarati. Bez njihovog pristanka ovakvo nesto nije moguce izvesti i sprovesti. Po meni je realnije razgovarati o okrupnjavanju kantona, odnsono spajanju određenih kantona, te na taj nacin stvoriti samo par kantona/administrativnih oblasti u okviru F.BiH.
-
Tomislav MO
#15 Re: ukidanje kantona u FBiH
Nema teorije.madnessa wrote:ja ne bih brisala kantone, ali bih se slozila da je jedno od rijesenja preraspodjela ovlasti, tj. da se MUP, prosvjeta, zdravstvo i sl. prebace na federalni nivo. manje administracije, a karte ostale iste.ins wrote:Ne treba ih ukinuti, vec smanjiti broj - BPK u KS, Posavski u TK i Livanjski u ZHK).
- nokia6170
#16 Re: ukidanje kantona u FBiH
Zanimljivo bi to bilo pitanje..istina je da bi se morao mijenjati Ustav, ali zasto bi to bio problem. Federacija kao pravni subjekt bi se podijelila i novonastali pravni subjekti bi samo preuzeli mjesto federacije, pa bi u ustavu zapocetak pisalo da se bosna i hercegovina sastoji od rs-a i tih novonastalih subjekata.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne ide ni to, mora se onda mijenjati Ustav BiH i kompletno uređenje a tu su bez pristanka R.S-a ne možes isto ništa.sahan wrote:Bolje ukunuti Fedeaciju a ostaviti kantone.
- osa
#17 Re: ukidanje kantona u FBiH
nije li to ekipa iz pruda i predložila pa ih ispljuvaše na pasja kola.nokia6170 wrote:Zanimljivo bi to bilo pitanje..istina je da bi se morao mijenjati Ustav, ali zasto bi to bio problem. Federacija kao pravni subjekt bi se podijelila i novonastali pravni subjekti bi samo preuzeli mjesto federacije, pa bi u ustavu zapocetak pisalo da se bosna i hercegovina sastoji od rs-a i tih novonastalih subjekata.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne ide ni to, mora se onda mijenjati Ustav BiH i kompletno uređenje a tu su bez pristanka R.S-a ne možes isto ništa.sahan wrote:Bolje ukunuti Fedeaciju a ostaviti kantone.
- Haris.ba
#18 Re: ukidanje kantona u FBiH
Svake sedmice jedna ovakva tema. Daj da se i ja prijavim na platnu listu, pa ako nista da bijem pinku zbog piskaranja.
Jedina mogucnost na koju ce Hrvati da pristanu jeste spajanje Gorazdanskog (znam nije zvanican naziv) i Sarajevskog kantona. Jer se znacajno ne mjenja procenat stanovnistva. A i to je samo da bi doslo do spajanja kantona gdje ima znacajniji broj Hrvata. Hrvati znaju da u Tuzlanskom, Sarajevskom, Ze-Do i Bihackim(UN-SA)kantonom nema spajanja. Politicke elite iz tih kantona to jednostavno nece. Fazon jeste sto Hrvati hocec da pripoje Livanjski sa Mostarskim i Zap-Hec kantonom, plus neke opcine iz Travnickog(ili cijeli kanton). Bosnjaci iz Mostara, Konjica, Travnika, Jablanice, Busovace, Jajca nece nikada pristati na to - jer se znacajno mijenja procentualni sastav stanovnistva.
Jedina mogucnost na koju ce Hrvati da pristanu jeste spajanje Gorazdanskog (znam nije zvanican naziv) i Sarajevskog kantona. Jer se znacajno ne mjenja procenat stanovnistva. A i to je samo da bi doslo do spajanja kantona gdje ima znacajniji broj Hrvata. Hrvati znaju da u Tuzlanskom, Sarajevskom, Ze-Do i Bihackim(UN-SA)kantonom nema spajanja. Politicke elite iz tih kantona to jednostavno nece. Fazon jeste sto Hrvati hocec da pripoje Livanjski sa Mostarskim i Zap-Hec kantonom, plus neke opcine iz Travnickog(ili cijeli kanton). Bosnjaci iz Mostara, Konjica, Travnika, Jablanice, Busovace, Jajca nece nikada pristati na to - jer se znacajno mijenja procentualni sastav stanovnistva.
-
hadzofield
#19 Re: ukidanje kantona u FBiH
madnessa wrote:ja ne bih brisala kantone, ali bih se slozila da je jedno od rijesenja preraspodjela ovlasti, tj. da se MUP, prosvjeta, zdravstvo i sl. prebace na federalni nivo. manje administracije, a karte ostale iste.ins wrote:Ne treba ih ukinuti, vec smanjiti broj - BPK u KS, Posavski u TK i Livanjski u ZHK).
MUP svakako treba na federalni nivo
a obrazovanje, zdravstvo, na opcinski nivo ... kao sto je slucaj u Zepcu
- michaelvukovar
#20 Re: ukidanje kantona u FBiH
Hrvati su vrlo zakinuti sadašnjim stanje županija,ili kantona kako ih vi zovete...
Široki,na korak do Mostara je u 2.kanotnu,a daleki Konjic je sa Mostarom,kako ta županija ne bi imala izrazitu Hrvatsku većinu...
Neum i Čitluk su takiđer odovjeni od Zapadne Hercegovine...
Široki,na korak do Mostara je u 2.kanotnu,a daleki Konjic je sa Mostarom,kako ta županija ne bi imala izrazitu Hrvatsku većinu...
Neum i Čitluk su takiđer odovjeni od Zapadne Hercegovine...
- BarbaDue
#21 Re: ukidanje kantona u FBiH
Imam utisak da ce se ova tema uskoro pretvoriti u političko prepucavanje!?
Molim vas da ovu temu ne iskoristite za takvo prepucavanje.
Hvala
Molim vas da ovu temu ne iskoristite za takvo prepucavanje.
Hvala
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#22 Re: ukidanje kantona u FBiH
Ma kakvo ukidanje! Jok!
Nama treba vise kantona. Od svake opstine napraviti po jedan, a od mjesnih zajednica napraviti opstine.
Zaposlili bi se svi nezaposleni, a i moje kone Kata i Fata bi dobile sansu da budu neke ministarke. I ovako znaju o politici i ekonomiji sve, pa zasto im ne dati sansu da spoje ugodno sa korisnim.
Ko ce sve to platiti? Ma hajte ljudi, ne sitnicarite i ne sikiriki.
Pametan smo mi narod. Snaci cemo se nekako. A ako zagusti tu je MMF i WB, a Kata i Fata sa njima znaju plaho fino.
Ne bidne zime.
Nama treba vise kantona. Od svake opstine napraviti po jedan, a od mjesnih zajednica napraviti opstine.
Zaposlili bi se svi nezaposleni, a i moje kone Kata i Fata bi dobile sansu da budu neke ministarke. I ovako znaju o politici i ekonomiji sve, pa zasto im ne dati sansu da spoje ugodno sa korisnim.
Ko ce sve to platiti? Ma hajte ljudi, ne sitnicarite i ne sikiriki.
Pametan smo mi narod. Snaci cemo se nekako. A ako zagusti tu je MMF i WB, a Kata i Fata sa njima znaju plaho fino.
Ne bidne zime.
-
zlajo
#23 Re: ukidanje kantona u FBiH
A u takvom slucaju "argument ustede i smanjenje administracije" znaci nije toliko bitan.....Haris.ba wrote:Svake sedmice jedna ovakva tema. Daj da se i ja prijavim na platnu listu, pa ako nista da bijem pinku zbog piskaranja.
- nokia6170
#24 Re: ukidanje kantona u FBiH
ako je do tog argumenta ustede i smanjenja administracije, onda nije problem..imam jos bolji prijedlog..ostaviti cijelu federaciju bez ijednog kantona i imati samo jednu vladu i jedan parlament. urediti je kao rs.zlajo wrote:A u takvom slucaju "argument ustede i smanjenje administracije" znaci nije toliko bitan.....Haris.ba wrote:Svake sedmice jedna ovakva tema. Daj da se i ja prijavim na platnu listu, pa ako nista da bijem pinku zbog piskaranja.
nijedno drugo rjesenje ne moze parirati ovome kada je usteda u pitanju
-
estonija
#25 Re: ukidanje kantona u FBiH
Imam jedo pitanje,ozbiljno:Moze li se doci od Sarajeva do kantona Gorazde bez da se ide preko tkz.RS? Jel Federacija BiH povezana tamo preko Trnova il Rogoja?Zna li neko?