Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Locked
in33sa

#351 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by in33sa »

kijameta wrote: Nikoga ja ne bi cerala.... volio bih da je bilo drugacije
Dvospolac ili podvojena licnost, pitanje je sad.
Tomislav MO

#352 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by Tomislav MO »

pjo wrote:
kijameta wrote: Nikoga ja ne bi cerala ali kad vas vidim kako odlazite u smjeru Hrvatske,sav mi se supak navlazi od tuge.

Kijameta je zensko kojoj se "supak vlazi od tuge" !??

Hehe, svasta u toj Bosni... :mrgreen:

Ne znam da li bi cerao ili cerala, ali vidim da ne može napisati slovo ć, što će reći da je dijasporić koji su inače veliki ekstremisti (puno veći nego mi što živimo u BiH :roll: ), jer očekuje da to "ćeranje" za njega odradi neki Bošnjak iz Sarajeva ili Zenice dok bi on navijao izdaleka. Jer čuješ ti, u ratu se može i poginut, nije to baš kao kad te banira s foruma. :skoljka:
osa

#353 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by osa »

kijameta wrote:
MARIJANK wrote:
jedna wrote: A sto se tice ovog drugog, zar vam nisu jadne i otuzne te podjele na NAS i VAS. Ko smo to "mi", a ko su to "oni"? Za mene "moji" su moja mati i otac, brat, rodbina, komsije i prijatelji i nisu svi oni pripadnici jedne nacije i niko ne zeli nekog da "ocera".
Pa eto izgleda da bi kijamet nekog ćero. Ali ne vrijedi se na takve ni osvrtati.
Ja vjerujem tebi ovo što si napisala.
Ja ne znam tko sve u BiH ( a da za sebe tvrdi da je normalan) može reći da je ovakvo stanje održivo i da ima neku budućnost.
Apsolutno nikakve budućnosti nema i ovaj sustav sa dva entiteta se treba mijenjati.

Ovo nije samoodrživi sustav nego sustav koji podupire međunarodna zajednica.
Da se ona izmakne, palo bi sve za sekundu.
Zna se vrlo dobor što znači riječ 'Demokracija' i koja su pravila te 'Demokracije'.

Ovo gdje živimo danas nije demokracija i Hrvati BiH će se truditi svim sredstvima da sruše ovakav ustroj države 'Bosne i Hercegovine'.
Nikoga ja ne bi cerala ali kad vas vidim kako odlazite u smjeru Hrvatske,sav mi se supak navlazi od tuge.
Nemoj sanjati kada se ukinu vize da ce Bosnjaci nestati,pod 1; svako od Bosnjaka ko ima sta da radi u zapadnoj Evropi ili svijetu taj sredi vizu i radi i sada,tako da niko od nas nece nigdje ili naprimjer Cazinska Krajina,svi imaju hrvatske pasose i idu redovno vani a nisu se raselili,pod 2; u Hercegovini je isto manja plata nego u Warsavi,pa Hercegovci isto ne idu nigdje osim u Hrvatsku.
Ja sam protiv entitetske podjele ali ovako stanje podjele BiH izmedzu Srba i Bosnjaka ce trajati najmanje jos 15-20 godina.
O trecem entitetu mozete samo sanjati,mada vam i to steti,to je apsolutno nerealno i to necete nikada imati,za glasanja vas je premalo a za sile niste stvoreni.
U nijednoj demokratskoj drzavi manjina od 10 % stanovnistva ne trazi trecinu vlasti,pa necete ni vi ovdje moci sa tim bezobrazlukom jos dugo.
Vi ste svoju sudbinu u ovoj zemlji odredili 93,volio bih da je bilo drugacije ali na kraju kada sam vidio sa kakvim sam fasistima,desnicarima,klerikalcima,primitivcima,divljacima,ubojicama zivio,drago mi je da je ovako.

u cazinskoj krajini je i normalno da svi imaju hrvatske pasoše, jer taj narod je stoljećima povezan s hrvatskom, i ban jelačić je iz tog kraja, a na zgradama općina u cazinu i bihaću ne piše opština, prošetaj i uvjeri se, nego zanimljivo hrvatski naziv općina.
zgembo_sa

#354 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by zgembo_sa »

Opcina nije iskljucivo hrvatska rijec.
osa

#355 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by osa »

zgembo_sa wrote:Opcina nije iskljucivo hrvatska rijec.
nije niti tisuća ali je u našim krajevima koriste hrvati.i koja je to riječ isključivo nečija.
mostarac

#356 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by mostarac »

Reci cu samo ovo:
Treci entitet bi predstavljao kraj hrvata u BiH, jer izolacija nikom nije donijela srecu. Neki misle da bi sa trecim entitetom hrvati profitirali ali to je apsolutna politikantska laz HDZ-a u svrhu dnevno-politickog prepucavanja i prikupljanja glasova.
Dobijanjem treceg entiteta pojavljuje se ekonomski problem i dolazi do jako velikog siromastva, jer onda bi taj entitet morao imati svoje socijalne institucije, a to kosta, veoma mnogo kosta. HDZ je napuni glavu ljudima po hercegovini da oni hrane bosnu sto je glupost, jer ako malo bolje pogledamo vecina firmi u hercegovini se bavi trgovinom. Postoji grafotisak grude, violeta, lijanovici i aluminij kao ozbiljne proizvodne djelatnosti. Ok solidna zaliha za pocetak, al nedovoljna. Hrvati bi trecim entitetom totalno oslabili, jer kompletna privreda uslovno receno hrvata kako bi to HDZ rekao se zasniva na trgovini, a to je velik problem. Naravno HDZ kad govori o trecem entitetu govori kao o necemu sto nece izazvati odgovor sa druge strane. Sasvim je logicno onda da se ocekuje povecanje cijene struje za aluminij sto bi dovelo do prvih veoma ozbiljnih ekonomskih problema. To bi dovelo i do bojkota odredjenih roba i usluga koje nude hrvatske firme, a svoje proizvode i usluge hrvati u bih plasiraju uglavnom na trziste federacije. Dakle zelim samo reci bez ikakvog politiziranja i zelje za tim, da je treci entitet stvar koja je potpuno nemoguca sa ekonomskog aspekta, hrvate u BiH bi totalno osiromasila i doslo bi do njihovog jos veceg iseljavanja u Hrvatsku. Ekonomska racunica koja bi zaokruzila cijenu tog entiteta za sada je neizvodiva i nema nikakve sanse da uspije.
Primjer. Hrvatska samouprava je pala na ekonomiji. Jednostavno cijena tog projekta, a sto je nista drugo nego treci entitet, je bila toliko velika da se nije imalo novca za njeno finansiranje, a tada je medju hrvatima bilo mnogo vise novca nego sto ga ima danas. Alija Behmen je ekonomijom srusio samoupravu, a ne silom. Nije tu MZ odigrala neku znacajniju ulogu, koliko je odigrao novac kojeg se nije imalo, a danas ga se ima jos manje.
Toliko o supljaku HDZ-a za prikupljanje glasova, nazvanom treci entitet.
osa

#357 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by osa »

mostarac wrote:Reci cu samo ovo:
Treci entitet bi predstavljao kraj hrvata u BiH, jer izolacija nikom nije donijela srecu. Neki misle da bi sa trecim entitetom hrvati profitirali ali to je apsolutna politikantska laz HDZ-a u svrhu dnevno-politickog prepucavanja i prikupljanja glasova.
Dobijanjem treceg entiteta pojavljuje se ekonomski problem i dolazi do jako velikog siromastva, jer onda bi taj entitet morao imati svoje socijalne institucije, a to kosta, veoma mnogo kosta. HDZ je napuni glavu ljudima po hercegovini da oni hrane bosnu sto je glupost, jer ako malo bolje pogledamo vecina firmi u hercegovini se bavi trgovinom. Postoji grafotisak grude, violeta, lijanovici i aluminij kao ozbiljne proizvodne djelatnosti. Ok solidna zaliha za pocetak, al nedovoljna. Hrvati bi trecim entitetom totalno oslabili, jer kompletna privreda uslovno receno hrvata kako bi to HDZ rekao se zasniva na trgovini, a to je velik problem. Naravno HDZ kad govori o trecem entitetu govori kao o necemu sto nece izazvati odgovor sa druge strane. Sasvim je logicno onda da se ocekuje povecanje cijene struje za aluminij sto bi dovelo do prvih veoma ozbiljnih ekonomskih problema. To bi dovelo i do bojkota odredjenih roba i usluga koje nude hrvatske firme, a svoje proizvode i usluge hrvati u bih plasiraju uglavnom na trziste federacije. Dakle zelim samo reci bez ikakvog politiziranja i zelje za tim, da je treci entitet stvar koja je potpuno nemoguca sa ekonomskog aspekta, hrvate u BiH bi totalno osiromasila i doslo bi do njihovog jos veceg iseljavanja u Hrvatsku. Ekonomska racunica koja bi zaokruzila cijenu tog entiteta za sada je neizvodiva i nema nikakve sanse da uspije.
Primjer. Hrvatska samouprava je pala na ekonomiji. Jednostavno cijena tog projekta, a sto je nista drugo nego treci entitet, je bila toliko velika da se nije imalo novca za njeno finansiranje, a tada je medju hrvatima bilo mnogo vise novca nego sto ga ima danas. Alija Behmen je ekonomijom srusio samoupravu, a ne silom. Nije tu MZ odigrala neku znacajniju ulogu, koliko je odigrao novac kojeg se nije imalo, a danas ga se ima jos manje.
Toliko o supljaku HDZ-a za prikupljanje glasova, nazvanom treci entitet.
kad bi sve ovo bilo ovako, kamo lijepe sreće za bošnjake da se desi, zato bošnjaci na referendum podržite hrvate i pustite ih da izvrše "suicid".
mostarac

#358 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by mostarac »

stvar je jednostavna, a vidi se na primjeru dodika. Od entiteta do trazenja samostalnosti je jako mali put.
winabike

#359 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by winabike »

osa wrote:u cazinskoj krajini je i normalno da svi imaju hrvatske pasoše, jer taj narod je stoljećima povezan s hrvatskom, i ban jelačić je iz tog kraja, a na zgradama općina u cazinu i bihaću ne piše opština, prošetaj i uvjeri se, nego zanimljivo hrvatski naziv općina.
Osa, zasto uvijek volis pisati o stvarima o kojima pojma nemas (da se sjetim samo Maka Dizdara i "Zapisa o zemlji" od prije par sedmica). Na taj nacin ti kredibilitet poprilicno opada, ali de...

Dakle, jednom za svagda, oko opcine i opstine: i u Sarajevu, i u svim drugim mjestima u FBiH, do prije 3-4 godine, je na svakoj zgradi opcine pisalo "Opcina", npr. "Opcina Novo Sarajevo". Od prije dvije godine, uz table "Opcina...", stoje i table "Opstina" ali cirilicom.

Stvar je potpuno jednostavna i logicna: do tada su u FBiH zvanicni jezici bili bosanski i hrvatski, a na obadva se kaze "opcina". Od promjene ustava, kada je u FBiH i srpski postao zvanicni jezik, stoji i cirilicni natpis "Opstina".

Sta je, molim te, tu cudno, ili specificno za Cazin?
pjo

#360 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by pjo »

mostarac wrote:Reci cu samo ovo:
Dobijanjem treceg entiteta pojavljuje se ekonomski problem i dolazi do jako velikog siromastva, jer onda bi taj entitet morao imati svoje socijalne institucije, a to kosta, veoma mnogo kosta. HDZ je napuni glavu ljudima po hercegovini da oni hrane bosnu sto je glupost, jer ako malo bolje pogledamo vecina firmi u hercegovini se bavi trgovinom. Postoji grafotisak grude, violeta, lijanovici i aluminij kao ozbiljne proizvodne djelatnosti. Ok solidna zaliha za pocetak, al nedovoljna.
Dodaj tome Neum, pa kao turisticko srediste Medjugorje, sad vec lagani trend otvaranja tvrtki koji se bavi proizvodnjom od aluminije (Feal), podijeli sa brojem stanovnika pa ces shvatit da je to puno vise nego sto imaju drugi.

Hrvati bi trecim entitetom totalno oslabili, jer kompletna privreda uslovno receno hrvata kako bi to HDZ rekao se zasniva na trgovini, a to je velik problem.

Koji od gore nabrojanih subjekata se bavi trgovinom ?

Primjer. Hrvatska samouprava je pala na ekonomiji. Jednostavno cijena tog projekta, a sto je nista drugo nego treci entitet, je bila toliko velika da se nije imalo novca za njeno finansiranje, a tada je medju hrvatima bilo mnogo vise novca nego sto ga ima danas.
To jednostavno nije tocno. Hrvatska samouprava je pala zbog oimanja novca tj. dizanjem u zrak Hercegovacke banke i ulaska medj. snaga u istu. Pala je i zbog podizanja optuznica za cuvene generiocke optuznice oko pronevjera.

Kako je zavrsilo to cuveno sudjenje o "pronevjeri" najbolje govori cinjenica da niti nakon 6 godina nisu pronasli nikakve dokaze koji bi upucivali na pronevjere.
winabike

#361 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by winabike »

osa wrote:kad bi sve ovo bilo ovako, kamo lijepe sreće za bošnjake da se desi, zato bošnjaci na referendum podržite hrvate i pustite ih da izvrše "suicid".
Nikome nije u interesu da Hrvati, ili bilo koji drugi narod u BiH izvrsi bilo kakav suicid. Ja sam, bas na ovoj temi, prije 7-8 stranica, pisao o pogubnosti znacajnog smanjenja broja Hrvata u BiH.

To sto ti sve vidis crno-bijelo, i svakoga apriori smatras "neprijateljem" koji ce se radovati "tvojoj" nesreci - jebi ga, zao mi te je, tesko je vjerovatno zivjeti sa takvim stavom u zivotu, koji podrzumijeva da ti je neprijatelj svako ko nije kao ti.
mostarac

#362 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by mostarac »

@pjo: 4 firme ne mogu finansirat drzavu (ostali se uglavnom bave trgovinom), kao sto je ne moze finansirat i jedna banka. Hrvatska samouprava je pala na ekonomiji jer nije imala novca za svoje finansiranje sa ili bez hercegovacke banke, kao sto ga nema ni danas i bas zato jer se kompletna privreda hrvata u bih zasnivala na trgovini, a sto je Alija Behmen jednostavnim ekonomskim mjerama razvalio. Neum kao turisticko srediste je smjesan argument, al eto kako hoces. Na kraju krajeva taj Neum zivi od sjevernijih krajeva. Racunaj na to da bi tu bio bojkot.
Od gospe iz medjugorja ima malo koristi drzava sto se vidi po prihodima u kasu HNK od strane tog istog Medjugorja. Dakle supljak totalni.
Sto se tice Feala, ne zaboravi ko daje struju ;)

@wannabike: pjo i osa su likovi koji ne mogu zamisliti da neko ne mrzi drugi narod, jer njihovom mentalnom sklopu je to nepojmljivo i ne trudi se oko toga.
osa

#363 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by osa »

winabike wrote:
osa wrote:kad bi sve ovo bilo ovako, kamo lijepe sreće za bošnjake da se desi, zato bošnjaci na referendum podržite hrvate i pustite ih da izvrše "suicid".
Nikome nije u interesu da Hrvati, ili bilo koji drugi narod u BiH izvrsi bilo kakav suicid. Ja sam, bas na ovoj temi, prije 7-8 stranica, pisao o pogubnosti znacajnog smanjenja broja Hrvata u BiH.

To sto ti sve vidis crno-bijelo, i svakoga apriori smatras "neprijateljem" koji ce se radovati "tvojoj" nesreci - jebi ga, zao mi te je, tesko je vjerovatno zivjeti sa takvim stavom u zivotu, koji podrzumijeva da ti je neprijatelj svako ko nije kao ti.

da bi pravilno shvatio moju opasku, trebao si pročitati tekst na koji se ona odnosi. to je samo odgovor bošnjaku koji je jako zabrinut propašću hrvata zbog formiranja famoznog trećeg entiteta. jer notorna je neistina da bih ne može bez ovoga ili onoga naroda, bez ovog ili onog dijela teritorija, formirana na ovaj ili onaj način. ma koga nema bez njega se može i mora, to vrijedi za sve životne situacije. da li je srbija propala zbog kosova, nije, prije bi propala da je stanje ostalo kakvo je. da li bi hrvatska propala bez krajine, ne bi, bilo bi teško prihvatiti, ali opet kažem koga nema bez njega se može. i stari ne trebaš me žaliti, pusti me da se patim u ovom svom ograničenom svijetu, jer ja sam to izabrao i baš mi se sviđa.
zgembo_sa

#364 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by zgembo_sa »

osa wrote:
nije niti tisuća ali je u našim krajevima koriste hrvati.i koja je to riječ isključivo nečija.
Pa i u Sarajevu se koristi, eto ti opcine centar npr...
mostarac

#365 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by mostarac »

osa wrote:
winabike wrote:

da bi pravilno shvatio moju opasku, trebao si pročitati tekst na koji se ona odnosi. to je samo odgovor bošnjaku koji je jako zabrinut propašću hrvata zbog formiranja famoznog trećeg entiteta. jer notorna je neistina da bih ne može bez ovoga ili onoga naroda, bez ovog ili onog dijela teritorija, formirana na ovaj ili onaj način. ma koga nema bez njega se može i mora, to vrijedi za sve životne situacije. da li je srbija propala zbog kosova, nije, prije bi propala da je stanje ostalo kakvo je. da li bi hrvatska propala bez krajine, ne bi, bilo bi teško prihvatiti, ali opet kažem koga nema bez njega se može. i stari ne trebaš me žaliti, pusti me da se patim u ovom svom ograničenom svijetu, jer ja sam to izabrao i baš mi se sviđa.
niko te ne sazalijeva, nego ti samo govori da je prica o opravdanosti i isplativosti tog treceg entiteta jedan zesci supljak
karanana

#366 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by karanana »

ja sam apsolutno za treci entitet ako se u njega uvrsti bosanska posavina.
osa

#367 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by osa »

[quoteuote="osa"]
winabike wrote:

da bi pravilno shvatio moju opasku, trebao si pročitati tekst na koji se ona odnosi. to je samo odgovor bošnjaku koji je jako zabrinut propašću hrvata zbog formiranja famoznog trećeg entiteta. jer notorna je neistina da bih ne može bez ovoga ili onoga naroda, bez ovog ili onog dijela teritorija, formirana na ovaj ili onaj način. ma koga nema bez njega se može i mora, to vrijedi za sve životne situacije. da li je srbija propala zbog kosova, nije, prije bi propala da je stanje ostalo kakvo je. da li bi hrvatska propala bez krajine, ne bi, bilo bi teško prihvatiti, ali opet kažem koga nema bez njega se može. i stari ne trebaš me žaliti, pusti me da se patim u ovom svom ograničenom svijetu, jer ja sam to izabrao i baš mi se sviđa.[/quote]

niko te ne sazalijeva, nego ti samo govori da je prica o opravdanosti i isplativosti tog treceg entiteta jedan zesci supljak[/quote]

pa pustite ljude koji tamo žive da oni odluče, ako žele propasti nek propadnu, i što to znači entitet, dovoljna je decentralizacija županija, općina u njima, nek ubiru poreze, nek si organiziraju školstvo, nek imaju policije koliko mogu platiti, a država nek nadzire da sve to bude u okviru postavljenih standarda. dajte narodima i krajevima šansu da se sami pokažu i možda se počnu i takmičiti tko će bolje živjeti i više zaraditi.
Liberalism

#368 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by Liberalism »

travnik wrote:Hrvati su manje ravnopravni u BiH. Evo argumenata:
1. U ZDPSBiH na osnovu entitetskog glasovnja Bošnjaci i Srbi mogu blokirati što god žele, a Hrvati ne mogu ništa. Svaka odluka se može donijeti, a da se niti jedan Hrvat ne složi jer u jednom entitetu ( RS ) su Srbi većina, au drugom ( FBiH ) Bošnjaci.
2. Glavna vlast je još uvijek u rukama entiteta, u jednom Srbi većina, u drugom Bošnjaci, a iz toga slijedi u jednoj entiteskoj vladi i entitetskom parlamentu su Srbi većina, a u drugoj vladi i parlamentu Bošnjaci. Za sve odluke u RS se moraju složiti Srbi, a u FBiH Bošnjaci, Hrvati nisu bitni.
Zaključak: da bi se bilo koja odluka donijela na nivou RS-a i BiH moraju svoju suglasnost dati Srbi, a na nivou FBiH i BiH Bošnjaci, a suglasnost Hrvata nigdje nije potrebna. Uostalom mnogo puta je došlo do preglasavanja.
Postoje Domovi naroda, ali odluke koje se blokiraju na ZD ne i du u DN, a samim tim ni u Ustavni sud, dok odluke koje se u DN ospore idu na Ustavni sud.
Očigledno je da ako dva naroda nešto mogu blokirati ili zaustaviti, a jedan ne može da je neravnopravnost.
Za ovu situaciju su, između ostalih, krivi i hrvatski predstavnici u vlasti.
jesu li to Hrvati ugrozeni zato sto ne mogu blokirati nesto?

Prvo hrvati i neznaju sta zapravo govore kada kazu da su ugrozeni. po njihovoj formuli i Bil Gejts da zivi u Bosni bio bi ugrozen a nekamo li Lijanovic ili Covic. Kazu da HDZ uzima za primjer ugrozenosti Hrvata i sama Nikolina jer eto kad ona gleda FTV dnevnik gleda verziju na bosanskom jeziku a ne na hrvatskom. A to sto HDZ jedini u Evropi zabranjuje postivanje djecijih prava u svim kantonima u kojima je on na vlasti nikom nista, bez obzira sto je vecina siromasne djece upravo iz hrvatskih porodica.
pjo

#369 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by pjo »

mostarac wrote:@pjo: 4 firme ne mogu finansirat drzavu (ostali se uglavnom bave trgovinom), kao sto je ne moze finansirat i jedna banka. Hrvatska samouprava je pala na ekonomiji jer nije imala novca za svoje finansiranje sa ili bez hercegovacke banke,

Gledaj, ja mogu kao i tvrditi da BiH na zivotu odrzavaju vanzemaljci i bas kao i ti ponuditi niti jedan argument za svoju tvrdnju.

Cak stovise, negdje sam citao da podrucja naseljena Hrvatima sudjeluju sa 40% u ubranim porezima u Federaciji BiH. Ako je tako, a ne tvrdim da je treba provjeriti sve podatke, onda Hrvatima nebi bilo nsita losije nego sto je sad u Federaciji.
Bojim se da vas muci nesto drugo, a to je da bi pozderali od zavisti kad bi vidjelikako Hrvati znaju napraviti ono sto vama i cijeloj medjunarodnoj zajednici ne polazi za rukom jos od Daytona - napraviti uspjesnu drzavu. I kakvi god bili BiH Hrvati vi znate da se radi o nacelno vrijednim i sposobnim ljudima.
kao sto ga nema ni danas i bas zato jer se kompletna privreda hrvata u bih zasnivala na trgovini,
.
Trgovina je samo jedan dio "privrede Hrvata". I to znacajnije prisutna mozda samo u srednjoj Bosni. U Hercegovini trgovinom nemaju nikakav primat nad Muslimanima.

.
a sto je Alija Behmen jednostavnim ekonomskim mjerama razvalio.
.
Joj, jesam se nacitao tih vasih "razvaljivanja" vec postaje dosadno. Zasto jednostavno ne pustite da stvarnost pokaze Hrvatima kako su u krivu i kako su razni zaposlenici ministarstava za istrazivanje ruda i gubljenje vremena i bosanskih pomorskih drustava sa sjedistem u Tuzli - bili u pravu ?

Neum kao turisticko srediste je smjesan argument, al eto kako hoces. Na kraju krajeva taj Neum zivi od sjevernijih krajeva. Racunaj na to da bi tu bio bojkot.
Mislim da bi Neumljani pristali na taj bojkot da im neko ponudi hrvatski entitet u zamjenu. Osim toga dovoljna su i hrvatski dijelovi BiH sa svojih ~pola miliona ljudi su sasvim dovoljni da popune kapacitete Neuma za duzi period.
Od gospe iz medjugorja ima malo koristi drzava sto se vidi po prihodima u kasu HNK od strane tog istog Medjugorja.
Da svakako, zato se i onoliko izgradilo i zato se onoliko i gradi. Ono na sto ti ukazujes je da su ljudi tamo financijski nedisciplinirani ali kad bi znali da je u pitanju njihovo upravljanje vlastitom sudbinom bez nametnutih tutotrstava sigurno bi pristali odvajati za zajednicku kasu.
Pored toga, Hrvati u BiH bi sigurno koristili iskustva iz Hrvatske a Hrvatska je poprilicno odmakla u discipliniranju iznajmljivaca i ugostitelja.

.

. Dakle supljak totalni.
.
Ma da :lol:

Onda nek se sami Hrvati uvjere kako ste bili u pravu...

Kao sto rekoh, znate vi da su Hrvati vrijedni i da su u stanju iz necega stvoriti nesto. Jos im samo treba uvesti nesto discipline i sigurno ne bi bili losije nego sto je sad u FBiH i cijeloj BiH.

.
Sto se tice Feala, ne zaboravi ko daje struju ;)
.
Imaju i hrvati struje. Ne zaboravi da su tamo neke hidrocentrale bile u hrvatskim rukama a evo vidim i da se hjos uvijek gradi a Aluminij cak najavljuje i vlastitu termocentralu.

@wannabike: pjo i osa su likovi koji ne mogu zamisliti da neko ne mrzi drugi narod, jer njihovom mentalnom sklopu je to nepojmljivo i ne trudi se oko toga.
Hm... ti si nesto spominjao "suplje price"... Ja ne znam da li neko pusi ove tvoje prazne price, nikad niti jednom nisam spomenuo "mrznju" niti slicno. Smatram da Hrvatima u BiH niko nema pravo glumiti tutora niti im govoriti sta trebaju da misle kao sto ti to cinis. Dobro je rekao osa, pustite vi Hrvate da izvrse taj "suicid", bojim se da vas muci to sto bi umrli od zavisti.

Hrvati imaju drugaciju viziju buducnosti i metodiku ostvarenja te vizije. Postoje i bitne razlike u mentalitetu jednog Sarajeva i njegovih gradjana i onoga sto ti isti nazivaju "skutorskim seljacinama". Kad vec spominjete kako bi njihova samouprava bila neodrziva, zasto ih jednostavno ne pustite da se i sami u to ne uvjere.

Ja cu ti reci zasto - zato sto unaprijed znate da to nije tako...
pjo

#370 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by pjo »

zgembo_sa wrote:
osa wrote:
Pa i u Sarajevu se koristi, eto ti opcine centar npr...

Rijec tisuca se tradicionalno koristi u kajkavskim krajevima i kod Hrvata srednje Bosne tocnije Zepce i okolica.
mostarac

#371 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by mostarac »

osa wrote:
pa pustite ljude koji tamo žive da oni odluče, ako žele propasti nek propadnu, i što to znači entitet, dovoljna je decentralizacija županija, općina u njima, nek ubiru poreze, nek si organiziraju školstvo, nek imaju policije koliko mogu platiti, a država nek nadzire da sve to bude u okviru postavljenih standarda. dajte narodima i krajevima šansu da se sami pokažu i možda se počnu i takmičiti tko će bolje živjeti i više zaraditi.

Vidi bola ovo. Ti mene ne kontas. Nisam ja protiv treceg entiteta jer mi je zao tebe, nego zato jer to NE ODGOVARA MENI. Ja samo govorim zasto je to izmedju ostalog i po Hrvate losa varijanta, ali to bi mi na kraju krajeva bilo svejedno ako zele, ali to NE ODGOVARA MENI. Kontas. Ja sam samo navodio zasto to ne odgovara ni hrvatima ako sam malo razmisle, ali nisam to navodio kao razlog zasto sam ja protiv.
kako za treci entitet treba konsenzus ova prica je besmislena i tu se i zavrsava jer pristanak za to se nikad nece dobiti.

@pjo: tvoj odgovor je subjektivno zapazanje (mi sposobni, mi jaki, mi snalazljivi, mi pametni), a ne argument i shodno tome ne uzimam ga za ozbiljno
karanana

#372 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by karanana »

ne znam cija je rijec tisuca ali znam da je hiljada izvorna hrvatska rijec i nisam siguran zasto su je hrvati izbacili.

pjo, ja vjerujem da 40% poreza od prihoda dolazi iz "hrvatskih" firmi. medjutim zaboravljas da se upitas odakle dolaze prihodi tim "hrvatskim" firmama.
pjo

#373 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by pjo »

karanana wrote:ne znam cija je rijec tisuca ali znam da je hiljada izvorna hrvatska rijec i nisam siguran zasto su je hrvati izbacili.

pjo, ja vjerujem da 40% poreza od prihoda dolazi iz "hrvatskih" firmi. medjutim zaboravljas da se upitas odakle dolaze prihodi tim "hrvatskim" firmama.

Prijatelju, moguce da se radi o trzistima gdje zive Bosnjaci. Ne kazem ja, sve je povezano, ne moze se jedni bez drugih. BTW: zaboravio sam spomenuti i tvrtku Mucic i Co koja je iz Ljubuskog i postala jedna od jacih gradjevinskih tvrtki u Hrvatskoj. Dakle - izvoz.

Cinjenica je da se skoro svi zale da ovakva drzava ne funkcionira. Hrvati problem vide u unutarnjem uredjenju, Muslimani u tome sto postoji RS i navodno u tome sto su lopovi na vlasti, Srbi sto moraju biti u BiH (iako mislim da se nece odvajati). Moguce je i da smo svi skupa u krivu i da problem lezi u necem sasvim sesnaestom cega nismo niti svjesni. BiH je u biti siromasna prirodnim resursima, OK nesto postoji u toj elektricnoj energiji, ali je ista vrlo slab poslodavac (u smislu broja zaposlenih) i od iste zivi (jako dobro da se razumijemo) vrlo mali krug ljudi blizak vrhovima tih tvrtki.

Gdje i kako dalje ?

Niko nema carobnu formulu, treba razgovarati, dugo, ustrajno i iskreno. Pritom prebacivanje fasizma Hrvatima sigurno nije u sluzbi konstruktivnih razgovora.
osa

#374 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by osa »

mostarac wrote:
osa wrote:

Vidi bola ovo. Ti mene ne kontas. Nisam ja protiv treceg entiteta jer mi je zao tebe, nego zato jer to NE ODGOVARA MENI. Ja samo govorim zasto je to izmedju ostalog i po Hrvate losa varijanta, ali to bi mi na kraju krajeva bilo svejedno ako zele, ali to NE ODGOVARA MENI. Kontas. Ja sam samo navodio zasto to ne odgovara ni hrvatima ako sam malo razmisle, ali nisam to navodio kao razlog zasto sam ja protiv.
kako za treci entitet treba konsenzus ova prica je besmislena i tu se i zavrsava jer pristanak za to se nikad nece dobiti.

@pjo: tvoj odgovor je subjektivno zapazanje (mi sposobni, mi jaki, mi snalazljivi, mi pametni), a ne argument i shodno tome ne uzimam ga za ozbiljno
shvaćam je tebe u potpunosti, ali nije mi jasno kako ti kao osoba koja nije hrvat uopće možeš znati što to ne odgovara hrvatima. a u pravu si kad kažeš da je za zahvate u ustav potreban konsenzus, to isto kaže i dodik i u pravu je, jer po tebi i njemu rs je "trajna kategorija". samo bojim se da bošnjaci kao i 92. ne vide što se iza brda valja. zar misliš da lajčak džabe tolerira sve dodikove antidejtonske ili antiustavne ispade, sve mi se čini da su vaši političari zadovoljili s 30% bih, ali bošnjačke bih, koja može biti u današnjim granicama, ali pod kontrolom bošnjaka kako rekoh 30%, a ti me razuvjeri nekim argumentom da to nije tako.
osa

#375 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by osa »

karanana wrote:ne znam cija je rijec tisuca ali znam da je hiljada izvorna hrvatska rijec i nisam siguran zasto su je hrvati izbacili.

hiljada je riječ grčkog porijekla, u hrvatskoj se koristi u zagorju, izgovara se kao "ilada", razloh zašto prosječni zagorac ne koristi riječ tisuća je "tak pričaju prekleti slovenci".
Locked