U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
- Alfons Kauders
#76 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
ja stvarno ne znam otkad je laz postala mjerilo necije vjere
ovdje ocito jeste, i ne samo laz, vec i glupost koja granici sa neljudskoscu
da ponovim, procitajte sta je IZ govorila o sahrani tuzlanske omladine na kapiji
znate li uopste o cemu pricate? znate li da je glavni tuzlanski imam OTJERAN zato jer se usudio djeci klanjati dzenazu?! zato jer je IZ zabranila ukop na taj nacin, zato jer to za njih nije bilo mezarje, i ta djeca nisu bili muslimani
btw. sada ta ista IZ kritikuje imamovica na rijaset.ba
lazovi, licemjeri i ljudski sljam
a sad bujrum, kukajte o vjerskim slobodama... blago se nama s takvim "vjernicima"... lazovima kojima nista nije sveto, pa ni mrtva djeca
fuj
da ponovim, procitajte sta je IZ govorila o sahrani tuzlanske omladine na kapiji
znate li uopste o cemu pricate? znate li da je glavni tuzlanski imam OTJERAN zato jer se usudio djeci klanjati dzenazu?! zato jer je IZ zabranila ukop na taj nacin, zato jer to za njih nije bilo mezarje, i ta djeca nisu bili muslimani
a sad bujrum, kukajte o vjerskim slobodama... blago se nama s takvim "vjernicima"... lazovima kojima nista nije sveto, pa ni mrtva djeca
fuj
-
theTruePath
#77 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
Naravno,ja sam prvi put cuo za "mzar" "dajdza" "amidja" "baba" tek nakon sto sam odgledao SeherzaduMr. Brightside wrote:za to su krive aktuelne turske sapunice
-
Frooteky
#78 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
Imamović
Alfons 
Last edited by Frooteky on 01/03/2012 15:54, edited 1 time in total.
- Chisum
#79 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
Znaci i Sava Kovacevic, zajedno sa posadom Bismarcka... Interesantno.theTruePath wrote:shecher wrote:
svi Bošnjaci (i ostali koji su bili u okviru Armije BiH) su se borili za državu BiH (ne znam koliko ih se borilo za 'islamsku državu', jer je to teza koju i Karadžić pokušava poturiti kako bi opravdao branjenje Evrope od islama. Za muslimane je ljubav prema državi i borba za nju dio vjerovanja. i to ne samo prema 'islamskoj državi'.
Da ne budem potpuno neshvaćen, kako se ljudi dogovore oko službenog termina neka i bude tako.
Upravu je neko kad kaže da samo Bog zna ko je šehid.
Nije mi sad jasno kako to da se ukida naziv mezarje(pa pitajte svoje nane, dede, kako se to prije zvalo)
sehid nije samo onaj koji se borio na Allahovom putu vec i onaj koji je poginuo u borbi za pravdu/domovinu
sehid ima mnoga znacenja,recimo covjek koji se utopi u moru ima status SEHIDA
citaj,sve ima dokaz
P.S. Inace, kako vi Svedi kazete? Posto vidim da ste se zabrinuli za nas ovdje u Bosni, pa reko da i kod vas nesto ne mijenjaju, mamu li im Dansku.
- bijela
#80 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
ovo što je ukinut naziv šehid nije belaj,
ali mezarje
ja kažem mezarje, a kada se ne radi o muslimanskom mezarju, kažem grEblje, da bude što bošnjačkije!

ali mezarje
ja kažem mezarje, a kada se ne radi o muslimanskom mezarju, kažem grEblje, da bude što bošnjačkije!
- samo_ti
#81 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
nikada se Bosnjo opametiti, zato svakih 100-injak godina i nastradamo 
- graue_maus
#82 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
mezarje ???
odrasla sam pored katolickog groblja a svaka dzenaza bi prosla pored nase kuce na greblje ...na groblju su grobovi , a na greblju mezari ........i to tako govore otkako znam za sebe ....
odrasla sam pored katolickog groblja a svaka dzenaza bi prosla pored nase kuce na greblje ...na groblju su grobovi , a na greblju mezari ........i to tako govore otkako znam za sebe ....
-
liberty02
#83 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
ne bi mi cudilo da je to izjavio neki jovan,dragan,slobodan.. ali jasmin imamovic.. 
- seln
#84 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
Jaoo,bre, jadni ugrozeni Bosnjak, kojem prete zle komunjare...theTruePath wrote:Jedno je odomaceni turcizam, za koji ne postoji odgovarajuca alternativa (npr. celik),a drugo je turcizam iz navike, iako postoji domaca rijec.
zelis reci da sad ne smijemo koristi ni izraze mezarje,babo,amidza,dajdza itd
e nece moci ove nocinije vam ovo vise 1960 ili koja vec kad nismo imali nikakva prava na "svoje"
Slobodno ti govori turski, arapski, sanskrit, esperanto....
ali privatno. Zvanicna korespodencija je na sluzbenom jeziku.
I ponavljam, ne predstavljajte se kao muslimani. Mozes govoriti samo u svoje ime.
-
manki
#85 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
Ma jeste, jadni mi i prejadni, citav svijet samo ceka da nas ukoka, a mi se lafo izmedju sebe bijemo i prepiremo u medjuvremenu. Maani nas te srpske politike majket.samo_ti wrote:nikada se Bosnjo opametiti, zato svakih 100-injak godina i nastradamo
-
theTruePath
#86 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
Ja bih rekao da je danas vecina opamecena ,ove odluke to promjeniti necesamo_ti wrote:nikada se Bosnjo opametiti, zato svakih 100-injak godina i nastradamo
- seln
#87 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
A spasiti se mozemo samo ako slusamo reisa, citamo ABA3 i govorimo "sehid".manki wrote:Ma jeste, jadni mi i prejadni, citav svijet samo ceka da nas ukoka, a mi se lafo izmedju sebe bijemo i prepiremo u medjuvremenu. Maani nas te srpske politike majket.samo_ti wrote:nikada se Bosnjo opametiti, zato svakih 100-injak godina i nastradamo
-
Frooteky
#88 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
Nabijem ja stranicu kojoj je Fatmir Alispahić veličina i koja njegovu knjigu promoviše
-
muniza
#89 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
eto vidiš, sjećaš se kako nam je bilo kad nam je bilo sve nametnuto i milion zabrana.theTruePath wrote:Jedno je odomaceni turcizam, za koji ne postoji odgovarajuca alternativa (npr. celik),a drugo je turcizam iz navike, iako postoji domaca rijec.
zelis reci da sad ne smijemo koristi ni izraze mezarje,babo,amidza,dajdza itd
e nece moci ove nocinije vam ovo vise 1960 ili koja vec kad nismo imali nikakva prava na "svoje"
baš iz tog razloga bi ti i mi trebali biti oni koji ne nameću, koji ne zabranjuju. svak ima pravo da sve naziva onako kako hoće ali ako meni država da papir koji kaže da je moj otac "šehid" onda ja popizdim jer to nema veze sa zdravom pameću!
to što sada imamović "ukida" je nametnuto davno od strane domaćih izdajnika, onih koji su izdali našu republiku BiH za par milijardi od braće sa istoka!!!
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#90 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
nisu ludi citati ono sto im ne odgovaraAlfons Kauders wrote:ja stvarno ne znam otkad je laz postala mjerilo necije vjere
fuj
sjecam se ja kako je to bilo..i kako djeci nisu htjeli klanjati dzenazu
a sad ovdje se brinu jel mezarje ili groblje
licemjestvo je beskonacno
- plain vanilla
#91 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
Fatmir i Jasmin su nekad jarani veliki biliFrooteky wrote:Nabijem ja stranicu kojoj je Fatmir Alispahić veličina i koja njegovu knjigu promoviše
a onda je Fatmir postao veliki Bosnjak
-
theTruePath
#92 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
plain vanilla wrote:nisu ludi citati ono sto im ne odgovaraAlfons Kauders wrote:ja stvarno ne znam otkad je laz postala mjerilo necije vjere
fuj
Ma ko to MI? kako imas obraza to reci???
mene zivo ne zanima sta je reis,muftija ili bilo ko rekao nekada,u mojoj porodici ima poginulih sehida(i mi ih tako zovemo,i igrom slucaja vecina onih koje poznajem isto tako kazu) i to me vrijedja nista vise!!
a za taj slucaj na zalost ne znam,o cemu se tacno radi? imas neki clanak?
-
liberty02
#93 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
jos malo i eto vremena gdje ce mjesto vjerske ispovijesti stojati: NEOPREDJELJEN.
Last edited by liberty02 on 01/03/2012 16:09, edited 1 time in total.
-
Am1
#94 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
Tuzla je taj grad u BiH koji je historijski najvise poznat po islamofobiji.
Primjeri su mnogi Brena, Mesa Selimovic itd.
Mozda zato jer je dobar dio ''autenticnih'' Tuzlaka porijeklom iz istocne Hercegovine kao i Mesa, a mnogi ti ''muslimani'' imaju i islamskih i pravoslavnih obicaja.
Mozda zato jer je dobar dio ''autenticnih'' Tuzlaka porijeklom iz istocne Hercegovine kao i Mesa, a mnogi ti ''muslimani'' imaju i islamskih i pravoslavnih obicaja.
- plain vanilla
#95 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
kacila sam ja to vec na forum, ne da mi se traziti opet
a termin shehid..dalo bi se raspravljati i o tome
je li ovo bio vjerski ili domovinski rat
jesu li shehidipoginuli Bosnjaci u HVO
ili Bosnjaci nemuslimani
i kako znamo ko je shehid?
ili Bosnjaci nemuslimani
- plain vanilla
#96 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
Am1 wrote:Tuzla je taj grad u BiH koji je historijski najvise poznat po islamofobiji.
kakav post, takav i primjer
btw, Brena je iz Brckog
-
theTruePath
#97 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
Ma daj...nekada je Tuzla bila poznata kao "grad uleme"...cak i one koje znam da glasaju za SDP ovo nisu podrzali kad su procitali danasAm1 wrote:Tuzla je taj grad u BiH koji je historijski najvise poznat po islamofobiji.
-
theTruePath
#98 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
plain vanilla wrote:kacila sam ja to vec na forum, ne da mi se traziti opet
ili Bosnjaci nemuslimani
Objasnio sam da sehid znaci i "onaj ko je poginuo na putu pravde ili u odbrani za domovinu",pa sad ko zeli svoje bliznje poginule da zove sehidima on to moze,ko ne zeli on to ne mora.
Niciji gubitak nije manje vrijedan,zasto bi oni koji svoje poginule nazivaju sehidima(a takvi su vecina medju bosnajcima) imali pravo na to samo privatno,zasto im se i javno to nebi priznalo..kao sto i jeste svugdje,pa i u tuzli(bar do sad ,vidjecemo kako ce biti od sad)
- Alfons Kauders
#99 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
pod "vi" se u ovom slucaju podrazumjevaju lazovi i licemjeri na liniji IZ-atheTruePath wrote:plain vanilla wrote:nisu ludi citati ono sto im ne odgovaraAlfons Kauders wrote:ja stvarno ne znam otkad je laz postala mjerilo necije vjere
fuj
Ma ko to MI? kako imas obraza to reci???
mene zivo ne zanima sta je reis,muftija ili bilo ko rekao nekada,u mojoj porodici ima poginulih sehida(i mi ih tako zovemo,i igrom slucaja vecina onih koje poznajem isto tako kazu) i to me vrijedja nista vise!!
a za taj slucaj na zalost ne znam,o cemu se tacno radi? imas neki clanak?
evo ti intervju sa smijenjenim imamom
http://www.bhdani.com/arhiva/156/inter.htm
a evo ti sta IZ prica danas
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... 2&Itemid=1
imas jos kakvih pitanja?
- plain vanilla
#100 Re: U Tuzli izbacena rijec "Sehid" i "mezarje"?!
sta ima javno opstina priznavati
nisu li vjerska pitanja pitanja IZ ili da ne kazem Bozija?
nisu li vjerska pitanja pitanja IZ ili da ne kazem Bozija?