Licno mislim da si noabolje analizirao situaciju, mada se jos dosta toga moze dodati! Kako god, Bosanski muslimani su imali priliku da budu vodeca snaga razvoja i integracije Islama u razvijenom drustvu, ali su isti toj sansi okrenuli ledja, a lice su okrenuli Saudiji i Turskoj.Macak U Cizmama wrote:Razlog ovog i bas ovakvog referenduma ima dublje korijene nego se misli. Jos prije 15 g. demografi su najavljivali najezdu izbjeglica iz trecih zemalja ka razvijenom zapadu, sto zbog ratova, sto zbog neimastine, sto zbog klimatskih promjena. Jos tad se kalkulisalo sa kvotom izbjeglica koju Evropa moze bezbolno da primi. Ta kvota odgovara otprilike potrebama Evrope za najnizom placenom radnom snagom ali ipak kvalifikovanom da obavlja i najobicnije poslove. Vec tad su ustanovljeni kriteriji o broju i kvaliteti tih izbjeglica i tempu njihova naseljavanja. Prvi filter je bila Sengeljska granica koja vrlo uspjesno vrsi i protok i selekciju . Sengelj je jedna da kazem obicna administrativna odluka koja je ocrtala granice EU i koja se moze prilagodjavati stanju na terenu i ne izgleda provokativna za doseljenike i izbjeglice.
U buducnosti se predvidja prava najezda izbjeglica posebno iz razloga naglih klimatskih promjena koje su mnoge drzave ostavile na rubu gole egzistencije . Siromastvo raste ubrzano i prijete katastrofe.
Da bi EU donijela zakon o kvoti koju moze primiti, mora prekrsiti neka pravila o Humanitarnom Pravu koje ne priznaje kvote kad su ljudski zivoti u pitanju. Da bi "natjerali " EU parlamentarce i da bi u isto vrijeme imali opravdanje za krsenje tog istog Humanitarnog Prava , EU se u suradnji sa SCH dogovorila da ona , SCH, posto nije clanica EU a ipak je u srcu Evrope, sto je na neki nacin izdvaja od ostalih, napravi prvi probni balon. Da ustanove jedan zakon podrzan na referendumu od strane gradjana a ciji zahtijev ipak krsi osnovna ljudska prava . Za taj eksperiment izabran je bas Islam, kao najslabija karika na svjetskom planu. Izabran je Islam , izabrane su munare, jer je vrlo lako odbraniti stavove iz samog zakona, nasuprot arhitekturi zdamija. Jednostavno, gradjani su na referendumu kazali da im se ne svidjaju dzamije sa munarima . Ovo je cista kozmetika. Ne svidja mi se munara, nije dovoljno lijepa, ne uklapa se u tradicionalnu arhitekturu mog podneblja i kapak. A o ukusima se ne raspravlja. Ukus gradjana SCH je postao zakon.
Reakcija u muslimaskog svijetu ce biti slicna reakcijama na karikature Muhameda. Protesti, paljenje zastava, protestovace muslimanske vlade, pasce teske rijeci i to sve pred kamerama , na udarnim vjestima na TV, naslovnim stranicama novina i opet ce muslimanski svijet biti prikazan kao krezava rulja koja urlice na tri poteza nekog karikaturiste iz Danske. Te slike ce te iste muslimane zgaditi gradjanima Evrope koji ce na bilo kakvom referendumu o uvodjenju kvote ulaska izbjeglica u EU dati svoj glas ZA . Za uvodjenje kvote i strogu selekciju po vec odredjenim principima.
Ovim referendumom Zapad salje vrlo jasnu poruku svim muslimanima. Ne igrajte se sa politikom jer vam to nije posao. Da vjerujete u Alaha niko vam ne brani , ali ako pokusate vjeru i religiju progurati u politiku nece vam uspjeti jer smo mi davno odvojili religiju od drzave. Da vam pokazemo da mozemo, zabranicemo vam zakonom da gradite munare koje bi u normalnim uslovima bile sasvim normalne .
U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
- nexo
#701 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
-
palermo
#702 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
A ja nikako ne mogu da shvatim šta je problem ako se kaže da jedna odluka valja, a druga ne valja.Da li to znači da zbog toga što nam je neko jednom pomogao da drva unesemo, ne smijemo ništa reći mu i kad nam sere po glavi. Mislim, u čemu je problem...........usput, oko tog razguljivanja, da im ne trebaju, ne bi ih ni primili, mislim i to je još jedna od istina.exliberal wrote:
Europa ti koljevka ljudske i civilizacijske nesrece...e nek sam i ovo procitao....
Da te nesto pitam Bosnolog , gdje si sad, gdje zivis?
Zasto se Bosnolog nezalazes za popravljanje ljudskih prava u islamskim drzavama, sta bi se desilo da sad ja pocnem da prozivam arapske drzave gdje je zabranjena konzumacija alkohola ili sto ova moja mora da hoda pokrivena ako se odlucim da odem tamo. Sto necujem osude kad se zabrane koncerti ( kao u maleziji koliko se sjecam , nemogu da se sjetim ko je trebao da pjeva ali nije bilo politicki nastup).Kad je Svica nedavno zabranila Thompsonu ( koji je idiot za mene) da odrzi koncert onda su aplaudirali ovdje za taj potez, sad kad je svica donijela zakon na osnovi glasova njenih drzava ...nevalja svica.....ajde kome nevalja nek razguli jel moze to? ajde svi iz bosne i turske koji nezele da zive u toj "poganoj" kjafirskoj drzavi nek se spakuju i vrate...eh da je babi ....
Ovo je odluka kojom se krše osnovna ljudksa prava, i nije mi jasno šta to vi branite.
- JohnnyS
#703 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Meni je najfascinantnije da među onima koji nariču nad jačanjem desnice u Europi ima ogroman broj onih koji glasaju za desničarske stranke na našim prostorima ili bi glasali da nisu u dijaspori...
-
zgubidan2009
#704 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Ma rjesenje za svicarski problem, da im se nadze odgovarajuca opstina u BiH sad nebi da uvrijedim nijedne gradzane da oni izgledaju kao adekvatna opsnjtina
za njihov ambijent.I da im opstina da dzaba zemlju(oni su dezerteri po razroranim osonvama u BiH,pravo takve ljude u tim zemljama posmatra kako izdajicu ako bi posmtali u njihovim okvirima ima i izuzetaka al ih malo npr ako jedan amerkanac dezertira dobije robiju do deset godina )i da im svica da pare da naprave kuce i munare i da ih hrani godinu dana...To je bio plan zato su i gurali poslije rata da se ukine zakon protiv dezertera , eu je to trazila da se oni mogu vracati, pa ulagali pare u opstine da ovi budu prihvatljivi itd....A sad i ja bi se pozivo na pravo , i treba da ima pravna drzava i da svi uzivamo u njoj ..
Ovo je samo jedna prica izvinjavam se ak se neko nadze unjoj
za njihov ambijent.I da im opstina da dzaba zemlju(oni su dezerteri po razroranim osonvama u BiH,pravo takve ljude u tim zemljama posmatra kako izdajicu ako bi posmtali u njihovim okvirima ima i izuzetaka al ih malo npr ako jedan amerkanac dezertira dobije robiju do deset godina )i da im svica da pare da naprave kuce i munare i da ih hrani godinu dana...To je bio plan zato su i gurali poslije rata da se ukine zakon protiv dezertera , eu je to trazila da se oni mogu vracati, pa ulagali pare u opstine da ovi budu prihvatljivi itd....A sad i ja bi se pozivo na pravo , i treba da ima pravna drzava i da svi uzivamo u njoj ..
- valterbranisarajevo
#705 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Ne znam šta je razlog tome, ali očigledno je da je Evropu zahvatio veliki talas radikalizma, pa čak i fašizma. Mislim da se neke stvari ne mogu opravdati „pravom na slobodu govora“ što koriste razni idioti kao onaj iz Holandije koji otvoreno vrijeđa najveću svetinju jedne religije časni Ku'ran. Možda neko gleda na to malo drugačije, ali za mene je munara uvijek bila neodvojivi dio džamije pa mi je ova referendumska odluka suluda.
Međutim, ne mogu a da ovo ne povežem sa nekim stvarima koje se dešavaju u našem okruženju, a koje su mnogi koji su sada ogorčeni zdušno branili...
„Djed mraz nije dio naše tradicije? čije? većinske a većina odlučuje, nažalost ne vodeći računa o manjinama-pa smo gledali kako vaspitačice bukvalno tjeraju Djeda mraza iz vrtića...
„Zakon je omogućio vjeronauku u vrtićima, roditelji to žele i mi ispunjavamo njihovu želju“,(bez obzira kako se osjećao neki roditelj koji je našao svoje dijete usamljeno u hodniku vrtića za vrijeme izvođenaj vjeronauke.
Najgrublji napadi ljudi koji se deklarišu kao vjernici na učesnike Queer festivala (pa čak i pozivi na bacanje molotovljevih koktela i paljenje učesnika benzinom) sa obrazloženjem da većina to ne toleriše i prihvata. Žalosno je bilo vidjeti vjernike, pa čak i žene obučene po vjerskim propisima kako tada na sarajevskim ulicama provode najgrublje nasilje nad nevinim ljudima...
I to je to-većina odlučuje, nažalost ova švicarska većina nije izgleda upoznala svoje sugrađane muslimane i nije shvatila da je njima džamija, pa i munara kao njezin neodvojivi dio bitan dio vjerskog identiteta. Što se tiče sarajevske većine, brzo će Nova godina, pa ćemo vidjeti da li su naučili nešto iz švicarske netolerancije...
Na kraju, umjesto da uživamo u blagodetima i tehnološkom napredku 21 vijeka, mi dopuštamo da nas razne budale, nacionalšovinisti i fašisti vraćaju pred „minhensku pivnicu“

Međutim, ne mogu a da ovo ne povežem sa nekim stvarima koje se dešavaju u našem okruženju, a koje su mnogi koji su sada ogorčeni zdušno branili...
„Djed mraz nije dio naše tradicije? čije? većinske a većina odlučuje, nažalost ne vodeći računa o manjinama-pa smo gledali kako vaspitačice bukvalno tjeraju Djeda mraza iz vrtića...
„Zakon je omogućio vjeronauku u vrtićima, roditelji to žele i mi ispunjavamo njihovu želju“,(bez obzira kako se osjećao neki roditelj koji je našao svoje dijete usamljeno u hodniku vrtića za vrijeme izvođenaj vjeronauke.
Najgrublji napadi ljudi koji se deklarišu kao vjernici na učesnike Queer festivala (pa čak i pozivi na bacanje molotovljevih koktela i paljenje učesnika benzinom) sa obrazloženjem da većina to ne toleriše i prihvata. Žalosno je bilo vidjeti vjernike, pa čak i žene obučene po vjerskim propisima kako tada na sarajevskim ulicama provode najgrublje nasilje nad nevinim ljudima...
I to je to-većina odlučuje, nažalost ova švicarska većina nije izgleda upoznala svoje sugrađane muslimane i nije shvatila da je njima džamija, pa i munara kao njezin neodvojivi dio bitan dio vjerskog identiteta. Što se tiče sarajevske većine, brzo će Nova godina, pa ćemo vidjeti da li su naučili nešto iz švicarske netolerancije...
Na kraju, umjesto da uživamo u blagodetima i tehnološkom napredku 21 vijeka, mi dopuštamo da nas razne budale, nacionalšovinisti i fašisti vraćaju pred „minhensku pivnicu“
Last edited by valterbranisarajevo on 01/12/2009 22:11, edited 1 time in total.
- XXS
#706 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Ovdje ima jedan principijelni problem.Bosnolog wrote:...Ovo je samo jos jedan od dokaza da je Evropa oduvijek bila i ostala kolijevka ljudske i civilizacijeske nesrece i sramote .Ovim ce samo sebi stvoriti dodatne tenzije i blamaze sa posljedicama koje ce neminovno pratiti ovakve diskriminirajuce odluke......
Po kojem osnovu se muslimani pozivaju na ljudska prava kad znamo da je to tema koja uziva jako malu podrsku u islamskom svijetu.
Cak i kad se radi o uredjivanju odnosa medu muslimanima, izmedju sebe, ljudska prava i slobode se ne uzimaju u razmatranje prilikom donosenja odluka ili presuda.
Cak sta vise, ukoliko se neko drzne i spomene ili zahtjeva primjenu istih, velika je vjerovatnoca da ce mu se ista debelo razbiti o glavu.
Nema ni nekih pokreta za ljudska prava (ispravite me ako grijesim) i uglavnom se sve svodi na pojedince koji su na borbu potaknuti kakvom velikom nepravdom kroz koju su sami morali proci.
Prema tome, po kome se osnovu sada poziva na ljudska prava i narusavanje istih kad to u islamskim komunama/svijetu uopste nije neka vrijednos niti se drzi do toga?
Po osnovu principa, zaboli me hocul' ja nekom uciniti nepravdu ali cu se iz sveg glasa pozivati na pravdu kad mi zatreba za licnu upotrebu.
Sto se tice same Evrope i privrzenosti principu ljudskih prava i sloboda situacija je daleko od idealne ali niti je kad bila idealna niti ce ikada biti.
To je konstantna borba u kojoj se nekad gubi, a nekad dobija ali je cinjenica da su ljudska prava i slobode, u posljednjih 200 godina, u usponu i cinjenica je da su se dobile velike bitke u sukobu sa totalitarnim snagama. Cinjenica je i da postoje institucionalne ustanove koje su tu u svrhu odbrane istih.
Prema tome, kao sto rekoh ranije, ovo nije kraj, ovo je tek pocetak referenduma o gradnji munara i vidjecemo ko ce izaci kao pobjednik.
Tokom procesa ce se vjerovatno javno\mediski eksponirati predstavnici muslimanskih komuna ali ti garantujem da ce pravne i politicke debate iza zatvorenih vrata voditi upravo evropljani.
Evropljani koji znaju i koji su svjesni da ce se dozvolom za gradnju munara muslimanskim komunama dati pobjeda na jedan dan, a da ce dugorocni pobjednik biti Evropa i koncept otvorenog drustva u kojem ima mjesta za sve koji na pravdu gledaju kao princip, a ne u zavisnosti direkcije u kojoj pravda treba biti primjenjena.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#707 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Kad smo vec kod ljudskih prava, ....

Iranci joj zaplijenili Nobelovu nagradu!
Prvi puta u povijesti nekom je oduzeta Nobelova nagrada za mir. Dogodilo se to iranskoj odvjetnici, kojoj je nagrada dodijeljena 2003. godine. Novac i medalju su joj uzele iranske vlasti.
TEHERAN - Iranske su vlasti zaplijenile Nobelovu nagradu za mir dodijeljenu 2003. odvjetnici Širin Ebadi, objavila je u četvrtak norveška vlada.
Ebadi je ostala i bez odličja i bez novčanog dijela nagrade, s obzirom da joj je blokiran račun.
"Šokirani smo takvim postupkom", rekao je norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Stoere i pozvao iranskog diplomatskog predstavnika u Oslu kako bi mu izrazio prosvjed.
Prvi puta su vlasti jedne zemlje oduzele medalju i diplomu dobitniku Nobelove nagradu, istaknuo je Stoere.
Nobelova nagrada za mir je dodijeljena iranskoj odvjetnici za napore u razvoju demokracije i zaštiti ljudskih prava u Iranu.
I norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade je naveo da će prosvjedovati protiv toga čina. Tajnik odbora Geir Lundestad je rekao da nikada nijedan dobitnik Nobelove nagrade nije doživio takav postupak.
Iranci joj zaplijenili Nobelovu nagradu!
Prvi puta u povijesti nekom je oduzeta Nobelova nagrada za mir. Dogodilo se to iranskoj odvjetnici, kojoj je nagrada dodijeljena 2003. godine. Novac i medalju su joj uzele iranske vlasti.
TEHERAN - Iranske su vlasti zaplijenile Nobelovu nagradu za mir dodijeljenu 2003. odvjetnici Širin Ebadi, objavila je u četvrtak norveška vlada.
Ebadi je ostala i bez odličja i bez novčanog dijela nagrade, s obzirom da joj je blokiran račun.
"Šokirani smo takvim postupkom", rekao je norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Stoere i pozvao iranskog diplomatskog predstavnika u Oslu kako bi mu izrazio prosvjed.
Prvi puta su vlasti jedne zemlje oduzele medalju i diplomu dobitniku Nobelove nagradu, istaknuo je Stoere.
Nobelova nagrada za mir je dodijeljena iranskoj odvjetnici za napore u razvoju demokracije i zaštiti ljudskih prava u Iranu.
I norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade je naveo da će prosvjedovati protiv toga čina. Tajnik odbora Geir Lundestad je rekao da nikada nijedan dobitnik Nobelove nagrade nije doživio takav postupak.
- bogoljub
#708 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Moj je život Švicarska, skoro pa savršen!
Švicarska je zemlja mira! To svako zna! Sve je uređeno! Švica se izvukla iz kandži mnogih ratova, pa je s razlogom, umjesto rata mogla razmišljati o svom prosperitetu. Švica može biti primjer mira i tolerancije! Potez zabrane izgradnje munara najbolje oslikava tamošnje društvo, dakle o kakvim se stvarima oni bave. Žele da urede drušvo do maksimuma, da odrede sve i da natjeraju sve da se ponašaju i poštuju zakon(ZAKON JAČEGA), ali i to je od Boga kaže jedna pjesma. Medjutim, pitanje munare kod bogomolje muslimana je periferno pitanje. Muslimani uopšte ne bi trebali da se osvrču na takve zabrane perifernih stvari u Islamu. Ukoliko im dozvoljavaju da ispovijedaju svoju vjeru neka ispovijedaju u zakonima te države, dozvoljavaju im da se okupljaju u mesdžidima, nek se okupljaju, dozvoljavaju im hidžab islamsku nošnju žena, nek se oblače koko hoće!
Sve dotle dok nije ugrožena sama vjera ljudi, treba poštovati zakon i raditi po zakonu. ZAKONU JAČEGA!
Pa bujrum! Natječi se i budi JAK!
Švicarska je zemlja mira! To svako zna! Sve je uređeno! Švica se izvukla iz kandži mnogih ratova, pa je s razlogom, umjesto rata mogla razmišljati o svom prosperitetu. Švica može biti primjer mira i tolerancije! Potez zabrane izgradnje munara najbolje oslikava tamošnje društvo, dakle o kakvim se stvarima oni bave. Žele da urede drušvo do maksimuma, da odrede sve i da natjeraju sve da se ponašaju i poštuju zakon(ZAKON JAČEGA), ali i to je od Boga kaže jedna pjesma. Medjutim, pitanje munare kod bogomolje muslimana je periferno pitanje. Muslimani uopšte ne bi trebali da se osvrču na takve zabrane perifernih stvari u Islamu. Ukoliko im dozvoljavaju da ispovijedaju svoju vjeru neka ispovijedaju u zakonima te države, dozvoljavaju im da se okupljaju u mesdžidima, nek se okupljaju, dozvoljavaju im hidžab islamsku nošnju žena, nek se oblače koko hoće!
Sve dotle dok nije ugrožena sama vjera ljudi, treba poštovati zakon i raditi po zakonu. ZAKONU JAČEGA!
Pa bujrum! Natječi se i budi JAK!
-
palermo
#709 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Kako po kojem pravu, po ljudskom i božjem zakonu, to što teokratski islamski režimi, izdašno potpomognuti od zapada, ne poštuju ta prava ne znači da su muslimani izopćeni od potrebe i prava da ih konzumiraju.Dakle upravo kao principi na koje se ti ispravno pozivaš u zadnjem dijelu svoga posta.XXS wrote:Ovdje ima jedan principijelni problem.Bosnolog wrote:...Ovo je samo jos jedan od dokaza da je Evropa oduvijek bila i ostala kolijevka ljudske i civilizacijeske nesrece i sramote .Ovim ce samo sebi stvoriti dodatne tenzije i blamaze sa posljedicama koje ce neminovno pratiti ovakve diskriminirajuce odluke......
Po kojem osnovu se muslimani pozivaju na ljudska prava kad znamo da je to tema koja uziva jako malu podrsku u islamskom svijetu.
Cak i kad se radi o uredjivanju odnosa medu muslimanima, izmedju sebe, ljudska prava i slobode se ne uzimaju u razmatranje prilikom donosenja odluka ili presuda.
Cak sta vise, ukoliko se neko drzne i spomene ili zahtjeva primjenu istih, velika je vjerovatnoca da ce mu se ista debelo razbiti o glavu.
Nema ni nekih pokreta za ljudska prava (ispravite me ako grijesim) i uglavnom se sve svodi na pojedince koji su na borbu potaknuti kakvom velikom nepravdom kroz koju su sami morali proci.
Prema tome, po kome se osnovu sada poziva na ljudska prava i narusavanje istih kad to u islamskim komunama/svijetu uopste nije neka vrijednos niti se drzi do toga?
Po osnovu principa, zaboli me hocul' ja nekom uciniti nepravdu ali cu se iz sveg glasa pozivati na pravdu kad mi zatreba za licnu upotrebu.
Sto se tice same Evrope i privrzenosti principu ljudskih prava i sloboda situacija je daleko od idealne ali niti je kad bila idealna niti ce ikada biti.
To je konstantna borba u kojoj se nekad gubi, a nekad dobija ali je cinjenica da su ljudska prava i slobode, u posljednjih 200 godina, u usponu i cinjenica je da su se dobile velike bitke u sukobu sa totalitarnim snagama. Cinjenica je i da postoje institucionalne ustanove koje su tu u svrhu odbrane istih.
Prema tome, kao sto rekoh ranije, ovo nije kraj, ovo je tek pocetak referenduma o gradnji munara i vidjecemo ko ce izaci kao pobjednik.
Tokom procesa ce se vjerovatno javno\mediski eksponirati predstavnici muslimanskih komuna ali ti garantujem da ce pravne i politicke debate iza zatvorenih vrata voditi upravo evropljani.
Evropljani koji znaju i koji su svjesni da ce se dozvolom za gradnju munara muslimanskim komunama dati pobjeda na jedan dan, a da ce dugorocni pobjednik biti Evropa i koncept otvorenog drustva u kojem ima mjesta za sve koji na pravdu gledaju kao princip, a ne u zavisnosti direkcije u kojoj pravda treba biti primjenjena.
- bogoljub
#710 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Zar ima još neko da vjeruje u legitimnost nobelove nagrade za mir!???
Poslije Obame nobelovca zaista je smjehurija i prava komedija a ujedno i tragedija institucija dodjeljivanja Nobelove nagrade za MIR.
Obama je svu svoju predizbornu utrku za predsjednika Amerike fokusirao na obustavi započetih im ratova u dalekim zemljama i povlačenju vojnika iz tuđih im zemalja. Dobio izbore. Postao predsjednik. Dobio Nobelovu Nagradu za MIR.A onda sjeo i odlučio poslati još 30.000 vojnika Amerikanaca u tuđe zemlje.
Prevario Amerikance!
Prevario Nobela!
Vara čitav svijet.
Po mom mišljenju prvo treba njemu oduzeti nagradu Za mir pa tek onda ostalim koji su ovu Nagradu dobili nerealno i lopovski poltronski!
Al kad se malo bolje pogleda nista bolji ljudi i ne sjede u vijecu za dodjelu istih štafeta!
Poslije Obame nobelovca zaista je smjehurija i prava komedija a ujedno i tragedija institucija dodjeljivanja Nobelove nagrade za MIR.
Obama je svu svoju predizbornu utrku za predsjednika Amerike fokusirao na obustavi započetih im ratova u dalekim zemljama i povlačenju vojnika iz tuđih im zemalja. Dobio izbore. Postao predsjednik. Dobio Nobelovu Nagradu za MIR.A onda sjeo i odlučio poslati još 30.000 vojnika Amerikanaca u tuđe zemlje.
Prevario Amerikance!
Prevario Nobela!
Vara čitav svijet.
Po mom mišljenju prvo treba njemu oduzeti nagradu Za mir pa tek onda ostalim koji su ovu Nagradu dobili nerealno i lopovski poltronski!
Al kad se malo bolje pogleda nista bolji ljudi i ne sjede u vijecu za dodjelu istih štafeta!
-
zgubidan2009
#711 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Ja mislim da vama treba pomoci, i naravno ima puno pametnijih ljudi koji bi nasli i puno prakticnija rijesenja.Uz postivanje svih ljudskih prava i obicaja, Ovdje naravno uvjek treba uzet u obzir u cije ime ko govori ja u svoje a vi vjerovatno samo u svoje il svih ljudi koji zive tamo.Pa ako se vi nadzoste pozvani da branite svoja prava tamo ja bih pricao prava ljudi koji zive u bosni, pravo da putujemo nam je sukraceno najvise zbogvas jer vas vide a nas nevide , vama su puna usta Bosne ljubavi kako ste dobro dosli dole ,kako ste nesrecn,i tamo negdje vas samo vole tamo, pa ljudi dobro dosli ima mjesta i zavas nadam se da nas necete tuzakati medzunarodnim ljudskim sudovima i da cete uzivati sve slobode u svojoj zemlji koju su stvorili neki drugciji ljudi od vaszgubidan2009 wrote:Ma rjesenje za svicarski problem, da im se nadze odgovarajuca opstina u BiH sad nebi da uvrijedim nijedne gradzane da oni izgledaju kao adekvatna opsnjtina
De donesi jos dvije pive i pojacaj muziku, sve se da sredit nismo mi balkaci da se svadzamo i tucemo....
-
drinjanin
#712 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Ovaj referendum je svakako diskutabilan i treba se voditi polemika. Ono sto mi ide na zivce su osobe koje jedva cekaju neki povod pa da iz sve snage pocnu pljuvati po svoj europi i zapadu. Zapadnjacki uzus demokratije nije idealan-ali sta je alternativa-neka neko odgovori. ..Treba posmatrati cjelokupanost i jasno razlikovatin lose, dobro i "onako".
Evo ja cu navesti moje iskustvo-kao Bosnjaka koji radi za jednu internacionalnu kompaniju. U toku godine odem po nekoliko puta u razlicite zemlje EU na edukaciju. Izmedju ostalog, prije polaska dobijem upitnik u kome mogu da biram ishranu u sukladno vjeskim opredjeljenjima i nikad za vise godina rada nisam imao lose iskustvo po tom pitanju. Cak-stavise dobar broj tih ljudi mi je navodio kako oni znaju kakve su zlocine Srbi napravili ovdje i da suosjecaju sa nama iako sam izbjegavao teme te vrste.
Ljudi, za nas alternativa bez integracije u EU je crna rupa...Ko to ne vidi umrijet ce u neznanju...
Evo ja cu navesti moje iskustvo-kao Bosnjaka koji radi za jednu internacionalnu kompaniju. U toku godine odem po nekoliko puta u razlicite zemlje EU na edukaciju. Izmedju ostalog, prije polaska dobijem upitnik u kome mogu da biram ishranu u sukladno vjeskim opredjeljenjima i nikad za vise godina rada nisam imao lose iskustvo po tom pitanju. Cak-stavise dobar broj tih ljudi mi je navodio kako oni znaju kakve su zlocine Srbi napravili ovdje i da suosjecaju sa nama iako sam izbjegavao teme te vrste.
Ljudi, za nas alternativa bez integracije u EU je crna rupa...Ko to ne vidi umrijet ce u neznanju...
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#713 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Mozda si u pravu u vezi Obame, ali ... poenta je u ovoj recenici, ...bogoljub wrote:Zar ima još neko da vjeruje u legitimnost nobelove nagrade za mir!???
Prevario Amerikance!
Prevario Nobela!
Vara čitav svijet.
Ovim ne zelim reci da opravdavam svicarski referendum, zelim samo da "borce za ljudska prava" ponukam na razmisljanje.
-
izvor
#714 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Daj Bože da se u Bosni živi kao u Švicarskoj. Stvarno je glupo i čudno mi je da bosanski muslimani pa i muslimani koji zive u zemljama gdje su vecina, raspravljaju o tome je li uredu da se zabrane minareti u Švicarskoj!? Imamo mi precih stvari da o njima raspravljamo i da na njima radimo, od minarezta u Švicarskoj.
- XXS
#715 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Kao prvo, ljudska prava i slobode nemaju nista sa bozijim zakonima jer pred bogom nismo svi isti niti smo svi jednaki.palermo wrote:Kako po kojem pravu, po ljudskom i božjem zakonu, to što teokratski islamski režimi, izdašno potpomognuti od zapada, ne poštuju ta prava ne znači da su muslimani izopćeni od potrebe i prava da ih konzumiraju.Dakle upravo kao principi na koje se ti ispravno pozivaš u zadnjem dijelu svoga posta.
Kao drugo, ljudska prava i slobode nisu tu da se primjenjuju samo prema onima koji nam se svidjaju, nego i prema onima koji nam se ne svidjaju.
Evo, uzmimo za primjer homoseksualce.
-
Macak U Cizmama
#716 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Svicarci kazu da se u Kuranu nigdje ne pominju dzamije i munareti? Je li to tacno ? Ako se ne pominju , onda muslimani nemaju pravo da se zale. Kako oni, muslimani, mogu koristiti ajete iz Kurana kako im se cefne, tako mogu i svicarci. Mozda dzamije stvarno nemaju nista sa izvornom vjerom ? To je valjda izmisljotina muslimanske uleme. Ne znam ? samo pitam ?... 
-
seshat
#717 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
HAVANA wrote:hrasno38 wrote: A zamisli ti kad se tako osjecas u vlastitoj zemlji i to muslimani i hrvati u vecini u RS-u ali boga mi i srbi i hrvati u dosta slucajeva u djelovima BiH gdje su na vlasti Bosnjaci. Zamisli kako sam se ja osjecao u ratu u rovu sa puskom u ruci kada je Latic izjavio da su djeca iz mjesanih brakova amorfne tvorevine. Zamisli kako su se ne-bosnjaci osjecali u tom istom ratu u Sarajevu kada je licno reis zabranio da se u mesarama drzi svinjetina. Zamisli kako se osjecaju srbi i hrvati (govorim prevashodno o onima sto su ovdje ostali) u tom istom Sarajevu danas kad ne mogu da dobiju posao ni pomocu filmskih trikova sto je sinoc i bilo na vijestima. Zamisli kako je bilo mojoj majci koja je dosla u ratu u Merhamet jer je receno da se dijele paketi za prvoborce i uredno je vracena sa saltera jer njen sin nije musliman. Zamisli kako je vjernicima katolicima koji godinama mole za tu crkvu na Grbavici i ne dobiju je ali zato se dzamija ekspresno napravi itd itd.
Ali nepravde je bilo uvijek i uvijek ce je biti ali je manje bolna ako ti se ne dogadja na kucnom pragu u tvojoj vlastitoj zemlji. Gledas svoje saborce kako gladuju i gledas lesinare kako se bogate i onda sve ide u drugi plan i munare i zvonici i hodze i popovi i jebe mi se sta misli Latic i sta kaze Merhamet. I sve to u vlastitoj zemlji i na vlastitom pragu sa kojeg nisam nikada otisao i za kojeg sam krv prosuo. I sad bi mene trebalo da nasekira odluka svicaraca. Ako se osjecas ugrozeno tvoja te zemlja ceka s tom razlikom da u njoj ces imati vece vjerske slobode ali zato sve ostalo niti priblizno sto imas u Svici. Izvoli izbor je tvoj!!!!!
Šta ćemo sa ovim?
Puno nam je bliže od Švice.
Ovo ćemo na ignore
- Bosnolog
#718 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
To ti kao da si iznenaden mojim postom,ocito ne poznajers historijsku sramotu Evrope ciji smo i mi dio a koja ima svoju proslost kojom se na zalost nemozemo ponositi od kada znamo /kroz njenu historiju/ ista je generacijski kroz svoju historiju krvlju plavljena ,.....od krstaskih ratova,Rimsko-Grcke Imperije,Osmalijske imperije,spaljivanaj vjestica,inkvizicije,holokausta kao i mnogih genocida.Medusovbni ratovi Evropljana,sektasto vjersko-plemenski sukobi ,dva svijestska rata pokrenuta istom ideologijom pokoravanja,eksploatacije,kolonijalizacije i isterebljenja drugih i drugacijijih a koju je na kraju spasila Amerika i saveznici od svog samounistenja.Mi smo samo dio te mracne ljudske civliacijske propasti koja nam se ponavlja a medu poslednjima je namjenila bioloski nestanak jednog naroda u BiH,podrzavajuci velikosrpsku genocidnu politiku istrebljenja Bosnjaka uz podrsku embarga na oruzje od strane vecine tih ljigavaca na celu sa Francuskom,Rusijom,Engleskom, koju je najavio Miteran dolaskom na sarajevski aerodrom kao dio zajednicke velikosrpske zavjere.exliberal wrote:Europa ti koljevka ljudske i civilizacijske nesrece...e nek sam i ovo procitao....Bosnolog wrote:Jacanje radikalne i ekstremen desnice nece nista dobor donijeti SCH niti EU,u buducnosti ce se ovakvim referendumina pojacati meduetnicke i vjerske podjele kao i nesporazumi a sto ne bi trebao biti interes SCH kao i drugih zemalja Evrope i svijeta.Ovo je samo jos jedan od dokaza da je Evropa oduvijek bila i ostala kolijevka ljudske i civilizacijeske nesrece i sramote .Ovim ce samo sebi stvoriti dodatne tenzije i blamaze sa posljedicama koje ce neminovno pratiti ovakve diskriminirajuce odluke.Nemogu se e osporavati ljudska prava kao i vjesrske slobode nekome u 21 vijeku ,time sto je nacinolisticka desnica iskoristil ekonomsku krizu i manipulacije zastrasivanja svojih gradana da bi isti pristali na gusenje sloboda i prava drugima i ocekivati da ce reakcija cilivliziranog svijeta ostat ravnodusna kao i da ce se omalovazeni pomiriti sa tom diskirminiranom i ponizavajucom sramnom odlukom,...
Da te nesto pitam Bosnolog , gdje si sad, gdje zivis?
Zasto se Bosnolog nezalazes za popravljanje ljudskih prava u islamskim drzavama, sta bi se desilo da sad ja pocnem da prozivam arapske drzave gdje je zabranjena konzumacija alkohola ili sto ova moja mora da hoda pokrivena ako se odlucim da odem tamo. Sto necujem osude kad se zabrane koncerti ( kao u maleziji koliko se sjecam , nemogu da se sjetim ko je trebao da pjeva ali nije bilo politicki nastup).Kad je Svica nedavno zabranila Thompsonu ( koji je idiot za mene) da odrzi koncert onda su aplaudirali ovdje za taj potez, sad kad je svica donijela zakon na osnovi glasova njenih drzava ...nevalja svica.....ajde kome nevalja nek razguli jel moze to? ajde svi iz bosne i turske koji nezele da zive u toj "poganoj" kjafirskoj drzavi nek se spakuju i vrate...eh da je babi ....
Kakve ti nubiloze pricas i poredis diktatorske nedemokratske rezime arapskih zemalja to jest samozvanih kraljevskih sluga ,tih kolonijama eksploatisanih i dijeljenih zemalja koje su ih stoljecima eksploatisale i ustolicile te iste diktatorsko klersko poslusnicke rezime , koji rade svo vrijeme protiv svog naroda i sopstvene zemlje a za strane i svoje licne interese.Ocito ne zelis da vidis posljedicno uzrocne veze odlaska tih ljudi iz sopstvenih zemalja kao i razloge progona i naseljavanja istih tih kolonijatorskih zemalja poput Engleske ,Svicarska zivi od otetog jevrejskog zlata,bankarsktva svijeta i cokolade kao i vecine drugih evropskih kolonijalnih zemalja u koje su dovodili te danas nepozeljne mrske islamiste to jest nekadasnje robove,koje su tretirali kao zivotinje ,pa i te nesretne i protjerane doseljenike i zrtve diktatorskih i zlocinacko fasistickih rezima poput Zlobe Milosevica i njegovig saveznika ,.... danas im smetaju jer su druge boje koze ,etnosa,nacije ili vjere i ako su im jeftina radna snaga koji rade mizerne i manje placene teske i po zdravlje opasne poslove .
Kako se mogu porediti zemljama treceg svijeta sa nekadasnjim kolonijalno pljackarsko eksploatatorskim ,danas civilizacijsko- demokratski uredenih drzava /kako se deklerativno predstavljaju/a ista pokazuje svoje ljudsko moralno posrnuce ovim zabranama sloboda i vjerskih obiljezja kao i razvrat poput Holandije gdje u Amsterdamu moras sklanjati svoju djecu sa ulice zbog ljudskog taloga u posrnulom nemoralu izopcenih civilizacijskih vrijednosti zloupotrebljene demokratije.
Prosao sam i upozanao vecinu zemalj Evrope ako i dalekog istoka i americkog kontinenta/kao i najdemokratskiju drzavu svijeta Ameriku i zaista je svijetlosnim godinama ispred Evrope po demokratiji i toleranciji kao i ljudskim slobodama o kojima Evropa moze samo sanjati/.
Evropa kao izvor i kolijevka civilizacije kako cesto voli reci za sebe, nazalost nije izasla iz svojih djecijih pelena kada su u pitanju etnicke,rasne i nacionalne tlerancije razlicitosti etnosa,rasa,vjera i nacija.EU je trenutno zajednicki interes zbog liberalizacije prosirenja trzista i protoka kapitala,samo ista je jako ranjiva i ovisna o naftnim i drugim energentima ovim cinom je pokazala svoje istinsko netolerantno lice.Ako je ovo uzor i nacin odnosa prema drugima i drugacijima ovaj svijet ce ubrzo postati jedna velika ljudska tragedija sa katastrofalnim posljedicama.
Ja nisam rekao da su to pogane i kjafirske zemlje i nemoj da kalemis stvari i rijeci iz svog ugla ,sto time zelis reci,barem mi u BiH smo odrasli u okruzenju drugih i drugacijih sto je samo nase bogastvo koje ta Evropa nema kao mnoge zemlje svijeta?Zapad ima ureden sistem,isti bi trebao bit modus vrijednovanja civilizacijskih vrijednosti i dostignca u koja se zaklinje.Ovo je najveca sramota i zloupotreba demokratije.Nece se ovim zaustaviti i sacuvati od islama a sto je krajnji cilj bila ova neljudska anketa referndumskog izjasnajvanaj vec samo pocetak novih nesporazuma svijetu koji je postao samo vece selo u medusobnoj ovisnosti prirodnih resursa i dobara ,stoga je isti neophodno uvezivati i jedni druge respektovati ukliko ne zelimo sukobe civilizacija i ljudskih katastrofa,...........
- Bosnolog
#719 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Upravo jeste pointa u tome sto bi Evropa trebala biti ispred tih Arapsko diktatrosko nedemokratskih rezima,struktura muslimana u Svici je vecinom sa prostora Kosova,BiH i Turske,mnogo sekularniji i tolerantniji od arapsko muslimanskih zemalja srednjeg istoka u kojma isti ti muslimani imaju manje slobode i prava od vecine zemalaj zapada.Ali je ovo presedan i pokazatelj diskriminacije cime Evropa otkriva svoje pravo lice,ako je ovo prihvatljivo onda ovaj svijet nema buducnosti jer ce sledci referendum biti ukidanje necije slobode i pravo vjere i povod za progone i odstrijel.Cini mi se da su Jevreje pred WWII prvobili zigosali,pa potom istrijebili iz genocidne Evrope, uz sramotan blagosiv Vatikana i Pape.....XXS wrote:Ovdje ima jedan principijelni problem.Bosnolog wrote:...Ovo je samo jos jedan od dokaza da je Evropa oduvijek bila i ostala kolijevka ljudske i civilizacijeske nesrece i sramote .Ovim ce samo sebi stvoriti dodatne tenzije i blamaze sa posljedicama koje ce neminovno pratiti ovakve diskriminirajuce odluke......
-
zavrzlama
#720 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
stvari treba pojednostaviti...u toj svici zivi nekih recimo 300 000 muslimana...ti muslimani imaju svoje dzamije gdje obavljaju vjerske obrede..ti muslimani zele da munare budu dio dzamije....znate sta je problem, 99% kriscana misle da je munara Dzamija...njima dzamija(objekat) ne prestavlja psiholoski momentum o postojanju muslimana .ALI im munara predstavlja i bode oci...zabrana munara od strane svicarske vlade je psiholoskog karaktera,jer zamislite da u 90% vecih gradova u svici zive muslimani i oni kad bi izgradili u svakom tom gradu po jednu munaru koja je visinom dominantna,stvorio bi se utisak da je svicarska muslimanska drzava....zato je i izglasana zabrana gradnji munara..svicarci kontaju da zabranom izgradanje munara,stvore psiholosku i vizulenu predstavu da u svicarskoj nema muslimana iakom znaju da su oni tu,ali pokusavaju da zabranom izgradnji munara bar otklone simbolicku spoznaju da muslimani zive u toj drzavi...izgradnja munara je za mnoge kriscane provokacija i tu je problem...
-
Macak U Cizmama
#721 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Ja mislim da grijesis. Dzamije su odskora, otkako ih forsiraju i finansiraju vehabije postale kuce politike u kojima se poslije dzume ragovaraju politicke teme a to evropljani dobro znaju. Oni takodje znaju da se politika vodi u paralmentima i ovim mjerama to zele sprijeciti, zele dati doznanja da to pravni sistemi drzava ne dozvoljavaju. Dzamije su mjesta gdje se stvara paralelni sistem, koji je i izvor netrpeljivosti muslimana i domacina.zavrzlama wrote:stvari treba pojednostaviti...u toj svici zivi nekih recimo 300 000 muslimana...ti muslimani imaju svoje dzamije gdje obavljaju vjerske obrede..ti muslimani zele da munare budu dio dzamije....znate sta je problem, 99% kriscana misle da je munara Dzamija...njima dzamija(objekat) ne prestavlja psiholoski momentum o postojanju muslimana .ALI im munara predstavlja i bode oci...zabrana munara od strane svicarske vlade je psiholoskog karaktera,jer zamislite da u 90% vecih gradova u svici zive muslimani i oni kad bi izgradili u svakom tom gradu po jednu munaru koja je visinom dominantna,stvorio bi se utisak da je svicarska muslimanska drzava....zato je i izglasana zabrana gradnji munara..svicarci kontaju da zabranom izgradanje munara,stvore psiholosku i vizulenu predstavu da u svicarskoj nema muslimana iakom znaju da su oni tu,ali pokusavaju da zabranom izgradnji munara bar otklone simbolicku spoznaju da muslimani zive u toj drzavi...izgradnja munara je za mnoge kriscane provokacija i tu je problem...
Na ovu temu je bila jedna TV reportaza i skrivenom kamerom su snimani ti politicki razgovori.
-
Javor
#722 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Evropa i krst će vam još pokazati svoje pravo lice, ništa ne brinite, bit će vam superBosnolog wrote:.Ali je ovo presedan i pokazatelj diskriminacije cime Evropa otkriva svoje pravo lice,ako je ovo prihvatljivo onda ovaj svijet nema buducnosti jer ce sledci referendum biti ukidanje necije slobode i pravo vjere i povod za progone i odstrijel.Cini mi se da su Jevreje pred WWII prvobili zigosali,pa potom istrijebili iz genocidne Evrope, uz sramotan blagosiv Vatikana i Pape.....
"Islamofobija je odgajana vijekovima i ona se naslanja na staru evropsku islamofobiju koja potiče još od krstaških ratova i stava Svetog njemačkog rimskog carstva (Achen 800. godine) da Evropa mora biti kršćanska, te da sve muslimane treba iz nje istrijebiti. To je uspjelo u Španiji, Italiji i započelo, ali nije uspjelo, na Balkanu. Islamofobija se njeguje i zbog toga što se kod nas vrši identifikacija vjere i nacije, pa se nacionalni interesi i sukobi projiciraju i na vjeru. Sama po sebi islamofobija nije osnovana i ne bi smjela biti dopuštena ni po crkvenom kanonu, ni po sadržaju Isusove vjere ljubavi, ako je takva vjera i moderno kršćanstvo jedne, druge ili treće provencijencije."
"Nas Evropa ne želi, kao što nije željela Židove... Evropa neće reći da treba istrijebiti muslimane u Bosni, ali će pustiti da nas trijebe i neće uraditi ništa da se to spriječi"
- KadSeMrtviProbudimo
#723 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
Kako je krenula ova rasprava, čini mi se da će se zabrana švajcarskih minareta ipak ovdje, na sa-x razriješiti
Znaju li Švajcarci za ovaj forum
Znaju li Švajcarci za ovaj forum
-
MUNAFIK
#724 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
e evo sta ja mislim... ako su to radili radi toga kao sto si rekao onda su ispali BAS GLUPI!!! Prvo djamija je samo objekat (koji ima neku vaznost) ali mnogo vazniji je DZEMAT i tome dzematu se desavaju sve stvari te grupe ljudi pa i to sto si ti rekao (ti politicki govori i sl...)Macak U Cizmama wrote:Ja mislim da grijesis. Dzamije su odskora, otkako ih forsiraju i finansiraju vehabije postale kuce politike u kojima se poslije dzume ragovaraju politicke teme a to evropljani dobro znaju. Oni takodje znaju da se politika vodi u paralmentima i ovim mjerama to zele sprijeciti, zele dati doznanja da to pravni sistemi drzava ne dozvoljavaju. Dzamije su mjesta gdje se stvara paralelni sistem, koji je i izvor netrpeljivosti muslimana i domacina.zavrzlama wrote:stvari treba pojednostaviti...u toj svici zivi nekih recimo 300 000 muslimana...ti muslimani imaju svoje dzamije gdje obavljaju vjerske obrede..ti muslimani zele da munare budu dio dzamije....znate sta je problem, 99% kriscana misle da je munara Dzamija...njima dzamija(objekat) ne prestavlja psiholoski momentum o postojanju muslimana .ALI im munara predstavlja i bode oci...zabrana munara od strane svicarske vlade je psiholoskog karaktera,jer zamislite da u 90% vecih gradova u svici zive muslimani i oni kad bi izgradili u svakom tom gradu po jednu munaru koja je visinom dominantna,stvorio bi se utisak da je svicarska muslimanska drzava....zato je i izglasana zabrana gradnji munara..svicarci kontaju da zabranom izgradanje munara,stvore psiholosku i vizulenu predstavu da u svicarskoj nema muslimana iakom znaju da su oni tu,ali pokusavaju da zabranom izgradnji munara bar otklone simbolicku spoznaju da muslimani zive u toj drzavi...izgradnja munara je za mnoge kriscane provokacija i tu je problem...
Na ovu temu je bila jedna TV reportaza i skrivenom kamerom su snimani ti politicki razgovori.
drugo ako zele sprijeciti neku NETRPELJIVOST izmedju muslimana i domacina (mada ima muslimana koji su DOMACINI u tim zemljama) onda su napravili bas suprotno, SADA SU JAVNO PODRZALI NETRPELJIVOST I DODALI ULJE NA VATRU.
Apsolutno ne zelim da garantujem da ne postoji tamo neki zaludjeni fanatik koji po dzemijama i sta ja znam gdje sve ne prica nekakve price protiv zapada, sistema, o nekakvom seriatu i sl... ali garantujem da je 99% ljudi muslimana normalnih koji se bave svojim zivotom, postuju zakon i red i koji su u te zemlje dosli da imaju normalan zivot (jer su nekakva ljdska prava GARANTOVANA) e tako da je ova prica o djamijama kao izvoru netrpeljivosti jos jedna velika suplja huskaska price...
Cinjenica jeste da muslimane ne vole plaho haman pa nigdje, i da im ne trebaju ne bi se ni mogli naseljavati po Evropi...
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#725 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara
@Bosnolog, Lijepo ti naruzi naku tamo zaostalu Evropu elem kao da zivis u zemlji koja se cuva kao prototip demokratije,ljudskih prava i svega onoga sto bi se cinilo idealnim za jedno drustvo. Medjutim ili si zaboravio svjesno ili nesvjesno a u sta cisto sumnjam da dolazis tj javljas se iz predposljednje zemlje na ljestvici evropskih zemalja po kvalitetu svega sto je normalno na svijetu ukljucujuci tu i ono osnovno a to je pravo na zivot. Jedino sto je bitno izgleda i od cega se zivi, ali kad bi se zajebavali, je vezano za vjeru i vjerska prava. Najvaznije je da se moze ici u crkve i dzamije, moliti bogu ili alahu, voditi brigu hoce li svaka dzamija na svijetu imati minaret i svaki crkveni toranj zvono, hoce li se reisu izgradidi bijeli dvori a kardinalu uzeti ili vratiti jos bijelji a usput iseliti jedan citav fakultet da bi se udovoljilo trecima. To je navaznije i od toga se zivi i to ce da nahrani gladna usta. Koja demagogija koja na zalost izgleda pali i u ovom XXI vijeku kao sto je i palila 500 godina prije. To je dokaz da u nasoj evoluciji ima i te kako problema.
U zemlji gdje su ubijene hiljade i hiljade ljudi, silovano na hiljade zena, hiljade djece ostalo bez roditelja, gdje su ljudi ostali bez igdje icega, gdje djeca u XXI vijeku nemaju sta da jedu i umiru od najtezih bolesti jer ne mogu da se lijece, gde se dnevno ubije jedan nas gradjanin zbog bijede i beznadja, gdje oni koji su se izborili da bi mi mogli danas da seremo po internetu zive po rupama povrsinskih kopova u milosti i nemilosti onih dobrih ljudi koji ce im donijeti koricu hljeba, u zemlji gdje je najveca korupcija i kriminal u istoriji covjecanstva i gdje jedino uzivaju politicari, hodze i popovi, ti si nasao da solis pamet kako je evropa kolijevka ljudske i civilizacijeske nesrece i sramote. Pa kako te bolan nije stid???? Okreni se oko sebe nekoliko puta i vidi ko si i sta si i imas li ikakvo moralno pravo da ikome iz te "jadne za tebe evrope" kazes ista. Kakva bolan vjera, od vjere se ne zivi i istorisjki dokazano da se od nje najvise umire. Sta radimo da budemo bolji od evrope osim sto palamudimo po internet forumima???? NISTA, apsolutno nista ali zato smo mi kolijevka demokracije, ali opet kad bi se zajebavali. njavaznije je da mi imamo na 300 metara 3 vjerska objekta, kuisanje imama i zvon zvona. Sve ostalo vise nije bitno i tu pocinje i zavrsava demokratija i sve ono sto te cini covjekom. U svojoj vjeri na svojoj zemlji, bez svoje kuce i praznog stomaka. Idila za horor filmove.
U zemlji gdje su ubijene hiljade i hiljade ljudi, silovano na hiljade zena, hiljade djece ostalo bez roditelja, gdje su ljudi ostali bez igdje icega, gdje djeca u XXI vijeku nemaju sta da jedu i umiru od najtezih bolesti jer ne mogu da se lijece, gde se dnevno ubije jedan nas gradjanin zbog bijede i beznadja, gdje oni koji su se izborili da bi mi mogli danas da seremo po internetu zive po rupama povrsinskih kopova u milosti i nemilosti onih dobrih ljudi koji ce im donijeti koricu hljeba, u zemlji gdje je najveca korupcija i kriminal u istoriji covjecanstva i gdje jedino uzivaju politicari, hodze i popovi, ti si nasao da solis pamet kako je evropa kolijevka ljudske i civilizacijeske nesrece i sramote. Pa kako te bolan nije stid???? Okreni se oko sebe nekoliko puta i vidi ko si i sta si i imas li ikakvo moralno pravo da ikome iz te "jadne za tebe evrope" kazes ista. Kakva bolan vjera, od vjere se ne zivi i istorisjki dokazano da se od nje najvise umire. Sta radimo da budemo bolji od evrope osim sto palamudimo po internet forumima???? NISTA, apsolutno nista ali zato smo mi kolijevka demokracije, ali opet kad bi se zajebavali. njavaznije je da mi imamo na 300 metara 3 vjerska objekta, kuisanje imama i zvon zvona. Sve ostalo vise nije bitno i tu pocinje i zavrsava demokratija i sve ono sto te cini covjekom. U svojoj vjeri na svojoj zemlji, bez svoje kuce i praznog stomaka. Idila za horor filmove.
Last edited by hrasno38 on 02/12/2009 00:29, edited 1 time in total.