BELLUNO je napisao/la:
Niti sam se "integriso" niti sam imao potrebe to sam sve dobio rodjenjem.Negdje davno sam napisao na nekoj temi ko sam i sta sam.Ali da ponovim otac original Svicarac majka porijeklom Bosanka. Moj djed je original Bosanac.Majka rodjena i odrasla u Svicarskoj.Citiraj gdje ja pljujem svoj narod i gdje sam napisao da sam Bosanac ili Bosnjak.Ne pljujem niti Bosnjacki narod nego dio tog naroda koji se ne ponasa kako treba.Nece da rade,kradu, ne postuju zakone,i sutra kad bude da se isti izbace prvi cu glasati.DA je Bosnjacki narod posten i vrijedan uvijek cu stati iza takvog misljenja.Znam jednu Bosnjacku porodicu koji su dosli prije 10 god.Kcerka i sin im idu na fakultet a oni rade i dan i noc da im mogu placati sve a odbili su stipendiju za djecu kazu mi smo sposobni da zaradimo i skolujemo svoju djecu.I ovo je samo jedan od primjera a ima ih koliko hoces.Ali poenta je sasvim drugacija onih koji ne postuju zakone,ne rade ,kradu je oko 3% i po njima svi se svrstavaju da nevaljaju.Upucen sam malo vise oko izbjeglica ili azilanata ali drugi nisu za njih su svi isti.Ako ti hoces i zelis da stanes iza ovih neradnika,i kriminalaca,onih koji zive od socijale,ti stani tvoj problem ja necu jer niti je moj narod a nedam vise ni da mi se odbija porez za tu sacicu ljudi.Vec vidjeno na ovom forumu ko ima svoj stav onda pocne pljuvanje te se ja uvlacim u supak,kako neko napisa a i ti, te se bijeda najela "kruha".felipe kajetano je pogodio sustinu sa svojim postom i ja sam mu odgovorio i dodao neke slucajeve o Bosnjacima sta i kako rade.Ali nedaj boze da se moze Bosnjak kritikovati ili drugi Muslimani.Oko 25 stranica pljuvanje po Svicarskom narodu,ali demokratija to se moze.Svake godine u Svicarskoj se povecava broj,onih koji su protiv stranaca,a za sve je zasluzena grupa ljudi svih nacija.Ovi koji piju pivo ispred Supermarketa i pisaju ispred zgrada,one Bosnjakinje(koje su bile 8 mjesec trudnoce) sjede po citav dan na mjestu gdje se baca smece i prerove sve kad neko donese smece za baciti,kojima radnici koji rade tu nisu mogli nista te su zvali nekoliko puta policiju,koja ih je kaznila i sad ih vise nema.Oni Bosnjaci koji se potuku zbog smeca (koje se izbacuje ispred zgrade svakog mjeseca ormari i druge velike stvari) i jedan je udario glavom od beton i jos je u komi.Ovdje posto je Bosanski forum spominjem Bosnjake a isti slucaj je sa svim strancima da grupa ljudi kriminalaca,neradnika stvara losu sliku o tom istom narodu.Zabrana gradnje munareta je bezvezna sustina je mnogo dublja jel da se hoce zabraniti mogla je svaka comuna kazati moze gradnja ali munaret nemoze biti visociji od 4-5-6 metara i gotova stvar.
Haj' nema veze...iako rekoh da cu zaobillaziti tvoje komentare...evo cu se korigovati.

Rekoh vec da covjeka nikad ne treba potpuno odbaciti,sto bi rekao nas dragi Bugari "ako nije slatko,mora da nisam dobro promijesao secer"
@Belluno,moras priznati da je tvoj outing bio vise nego arogantan.
Sad si se malo "popravio",ali opet pretjerujes...Hvala na iscrpnim informacijama o tvom porodicnom stablu,al' nije trebalo,sto se mene tice.
Aferim! Sve sami "originali",fino...samo,vjeruj mi da te sve to u mojim ocima nije ni uzvisilo ni ponizilo.Niti si tema ovdje ti,ni ja !
Otkud ti znas koliko ja znam ili ne znam o izbjeglicama i azillantima?!
Ne znas,niti cu ja o tome pricati.
U obrani svojih stavova ti malko sam sebe pobijas...govoris o nekih 3%...?!...i nadalje mrtav-hladan uzimas ta 3% kao relevantne ?!
Nije to - to!
Sa takvim stavovima ti radis,kako rece,u jednoj
humanitarnoj organizaciji ?!

Interesantno.
Tvoje me pisanje podsjeca na pisanje ovdasnjih dnevnih novina "Blick",koje ja licno smatram odgovornim za mnoga zla i predrasude.
Nadohvat ruke su u svakodnevnom zivotu,po restoranima su izlozene besplatno...ljudi ih citaju da zadovolje svoje potrebe za senzacijama i svjesno ili nesvjesno gutaju straha puno rasizma,sovinizma...u tim novinama ces svaki dan procitati kako je,eto,neki tamo "Ali...Moustaffa..." polomio zenu i istjerao je napolje,sa obaveznom naznakom da je on musliman !

....u istim novinama pise kako je neki Hans (domaci ili austrijski ili njemacki Hans) godinama silovao svoje 3 kcerke,i nigdje se sa tim zlocinom u vezu ne dovodi njegova vjerska pripadnost (sto i ne treba,naravno)...
Sta sve Svicarci rade (pojedini...)...stranci su mila majka!
Treba
bar pokusati razumjeti covjeka,prije nego ga se objesi na stup srama.
Zar ne?
"Ko spasi jednog covjeka,spasio je covjecanstvo."