U Hrvatsku s vizom.......

hrusta

#1 U Hrvatsku s vizom.......

Post by hrusta »

Hrvatska bi u narednih nekoliko godina mogla uvesti vize za građane BiH ukoliko bh. vlasti ne uspiju postići sporazum o liberalizaciji viznog režima sa Evropskom unijom, potvrdio je ovo u nedjelju Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

"Hrvatska vrlo intenzivno radi na primjeni pravila Šengenskog sporazuma. To je njena obaveza kao zemlje kandidata za članstvo u EU. Hrvatska će morati imati isti vizni režim kao i ostale zemlje članice šengena. To znači da bi moglo doći do uvođenja viza za građane BiH ako mi ne uspijemo postići sporazum o liberalizaciji viznog režima sa EU", kazao je Krešić.

Hrvatska vlada, kako prenose tamošnji mediji, od Evropske komisije dobila je desetine miliona eura vrijednu opremu za nadgledanje granica. Hrvatska se već nekoliko godina priprema da na svojim granicama uvede šengenski režim. Vlada Hrvatske već je usvojila plan primjene Šengenskog sporazuma u ovoj zemlji.

"Hrvatska želi da preuzme kontrolu istočnih granica EU. Međutim, mi takođe imamo iste ambicije. Želimo osposobiti našu Graničnu policiju za kontrolu granice prema najstrožim standardima. Paralelno sa tim, pregovaramo sa EU o potpunoj liberalizaciji viznog režima. Vjerujem da ćemo uspješno završiti te pregovore, te da neće biti potrebe da nam Hrvatska ili bilo koja druga zemlja uvodi vize", zaključio je Krešić.

BiH i EK već su parafisale sporazum o viznim olakšicama za bh. građane. Primjena ovog sporazuma počet će o 1. janura naredne godine. Planirano je da od 2008. godine BiH počne sa uvođenjem biometrijskih pasoša, što je jedan od glavnih preduslova za potpunu liberalizaciju viznog režima za bh. građane prilikom ulaska u zemlje članice Šengenskog sporazuma. :x
nineac

Post by nineac »

Do nas je, ne do Hrvatske!
Medjutim, gradjani su se u oktobro prosle godine odlucili za vize, pa nevidim razloga sto bi se ti gradjani uzbudjivali kada su to trazili!
Dedda

Post by Dedda »

Ovdje sve veci ludjak od veceg, majko moja mila.
Naravno da ce nam hrvatska uvesti vize, isto kao i mi Turskoj ili Srbiji. :-) :-) :-)
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

"Hrvatska želi da preuzme kontrolu istočnih granica EU. Međutim, mi takođe imamo iste ambicije. Želimo osposobiti našu Graničnu policiju za kontrolu granice prema najstrožim standardima. Paralelno sa tim, pregovaramo sa EU o potpunoj liberalizaciji viznog režima. Vjerujem da ćemo uspješno završiti te pregovore, te da neće biti potrebe da nam Hrvatska ili bilo koja druga zemlja uvodi vize", zaključio je Krešić.

je li Kresic ikada bio na istocnoj granici BiH i vidio kakvi su nam granicni prelazi?
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Akobogda, pa cemo u Tursku na more,
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Tariq_rambo wrote:Akobogda, pa cemo u Tursku na more,
Trava je ipak narandzasta...
nerko13

Post by nerko13 »

sta se sekirate...politicari imaju diplomatske pasose, oni mogu i bez vize... drzava nam je spasena....
rashid

Post by rashid »

basta sljezove boje wrote:"Hrvatska želi da preuzme kontrolu istočnih granica EU. Međutim, mi takođe imamo iste ambicije. Želimo osposobiti našu Graničnu policiju za kontrolu granice prema najstrožim standardima. Paralelno sa tim, pregovaramo sa EU o potpunoj liberalizaciji viznog režima. Vjerujem da ćemo uspješno završiti te pregovore, te da neće biti potrebe da nam Hrvatska ili bilo koja druga zemlja uvodi vize", zaključio je Krešić.

je li Kresic ikada bio na istocnoj granici BiH i vidio kakvi su nam granicni prelazi?
Ja mislim da ne :)
zlatan01

Post by zlatan01 »

nerko13 wrote:sta se sekirate...politicari imaju diplomatske pasose, oni mogu i bez vize... drzava nam je spasena....
Ne u sve zemlje. Ne mogu recimo u Njemacku, Francusku, Svedsku ali mogu u Albaniju, Austriju...
kao novi

Post by kao novi »

i tako... dok smo mi sve dalje od evrope kod komsija sve bolje

Dogodine i Šengen i kandidatura za Uniju

PARIZ - Srbija može očekivati ulazak na „belu“ šengensku listu iduće godine, pošto Francuska preuzme ulogu predsedavajućeg EU, istakao je juče francuski ministar za imigraciju Bris Ortefe, a srpski vicepremijer Božidar Đelić obećao je da ćemo i status kandidata za punopravno članstvo u EU zvanično dobiti u drugoj polovini 2008, tokom predsedavanja Francuske.

nije posteno, nije fer... ali ni eu nije fer tako da je ok. nasi politicari moraju shvatiti da lobiranje nije operacija glave nego nesto sasvim drugo, do tada pusiona braco i sestre :-)
osa

Post by osa »

stara, već nekoliko puta prožvakana tema na forumima, nikad hrvatska građanima bih neće uvesti vize.
Maraschino

Post by Maraschino »

nerko13 wrote:sta se sekirate...politicari imaju diplomatske pasose, oni mogu i bez vize... drzava nam je spasena....

Bosanski Hrvati imaju putovnice

Srbija ce prije nas u EU tako da su i Bosanski Srbi rijeseni

A ko nije :? :(
Fair Life

Post by Fair Life »

Maraschino wrote:
Bosanski Hrvati imaju putovnice

Srbija ce prije nas u EU tako da su i Bosanski Srbi rijeseni

A ko nije :? :(
Adnana Terzica uhvatiti negdje na ulici za usi magarece i dobro izlupetati...
NKVD

Post by NKVD »

O, muslimani moji dobri, dragi Bošnjaci, esellamualejkum, šta ima, kako ste. Evo, mašala, šućur Allahu, javio mi se onaj rođak iz Njemačke, dolaziće sljedeće godine za Bajram, akobogda. A ti, šta ima kod tebe? Ništa, vala, sekiram se, ova politika, dabogsačuva. Opet Srbi divljaju, hoće da nas dokrajče. Baš sam reisa slušala neki dan, sve im je nabrojo i Srebrenicu i Foču i genocid i mrtve. Ma baš im je odbrusio. Nego, Nermin mi uzo komad zemlje kod Boračkog pa pravi vikendicu. Djeca već velika pa da imaju gdje na ferije otići. Neće brate ni on više u Hrvatsku, kaže skuplje nego u Italiji. A i znaš kakvi su ovi tamo, vazda im nešto smetamo. Odoh, draga, evo mi Harisa na Hajatu, što se nešto smrko, uh.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

:lol: :lol:
in33sa

Post by in33sa »

Nece trebati cekati par godina, uvode oni BH gradjanima vize cim BiH tuzi Hrvatsku, sto je Komsic vec najavio.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

in33sa wrote:Nece trebati cekati par godina, uvode oni BH gradjanima vize cim BiH tuzi Hrvatsku, sto je Komsic vec najavio.
sto se mene tice nek uvedu, imaju pravo... :D a ovi sto glasaju za harisa nek idu na jablanicko, ko ih jebe :D
zlatan01

Post by zlatan01 »

Alfons Kauders wrote:
in33sa wrote:Nece trebati cekati par godina, uvode oni BH gradjanima vize cim BiH tuzi Hrvatsku, sto je Komsic vec najavio.
sto se mene tice nek uvedu, imaju pravo... :D a ovi sto glasaju za harisa nek idu na jablanicko, ko ih jebe :D
Hm, prag bola za prosjecnog Bosanca je haman puno nizi (ili visi zavisi iz kojeg ugla se gleda) nego puko ljetovanje na Jablanickom. Nego kad smo vec kod jezera, gledam ga proslog ljeta, fakat je lijepo. A prag bola, ili momenat kad ce ljudi reci, "e, 'vako vise ne mere"...ma tesko mi je i zamisliti sta treba da nam urade pa da se to dostigne...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

zlatan01 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Hm, prag bola za prosjecnog Bosanca je haman puno nizi (ili visi zavisi iz kojeg ugla se gleda) nego puko ljetovanje na Jablanickom. Nego kad smo vec kod jezera, gledam ga proslog ljeta, fakat je lijepo. A prag bola, ili momenat kad ce ljudi reci, "e, 'vako vise ne mere"...ma tesko mi je i zamisliti sta treba da nam urade pa da se to dostigne...
uostalom, vecina nema para ni za jablanicko... 100% :D:D:D
pike

Post by pike »

zlatan01 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Mozda poskupljenje kafe i cigara???
basta sljezove boje

onda ce i vize za Crnu Goru jer su i oni uskoro kandidati. A bas danas slusam kako se moj poznanik raduje skorasnjem ukidanju austrijsko-slovenske granice (negdje oko 21.12) jer vise nece morati ici preko Madjarske u Hrvatsku. Zivi u EU sa iranskim pasosem a slovenski konzulat ga je maltretirao do bola zbog tranzitne vize. Eto svugdje se nekako zemlje sire, granice ukidaju, a samo kod nas sve se nekako smanjuje i ogranicava. Tuzno je sto vecina tako zeli
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

narodu će opet biti neko drugi kriv osim BH političara i njihovih glasača
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

osa wrote:stara, već nekoliko puta prožvakana tema na forumima, nikad hrvatska građanima bih neće uvesti vize.
Pa morati ce kad (ako) udje u EU. No ne vjerujem da ce biti komplikacija pri odlasku na plavi jadran :D, hajde da se kladimo da ce svi dobiti 10 dana boravka ko zatrazi, drage su pare svakome, sto hrvatima sto nama. Ovi bi da zarade, mi bi da jeftinije prodjemo (Ne moze svako u Tursku i Jordan na godisnji) - eto dobitne kombinacije :D:D:D. Nemojte zaboraviti da od turizma hrvati jos uvijek dooobar dio zaradjuju na susjedima. Para vrti gdje nacija ne moze :D:D:D
basta sljezove boje

osa wrote:stara, već nekoliko puta prožvakana tema na forumima, nikad hrvatska građanima bih neće uvesti vize.
ovako su i Srbi govorili za Rumunjsku, pa su dobili vize. A bas nekako bezveze, jer su vise Rumunji dolazili u Srbiju nego obratno
osa

Post by osa »

basta sljezove boje wrote:
ovako su i Srbi govorili za Rumunjsku, pa su dobili vize. A bas nekako bezveze, jer su vise Rumunji dolazili u Srbiju nego obratno
nikakve veze, bih i hrvatska su na razne načine toliko povezane, da sumnjam da će se stvari događati kao na primjeru srbije i rumunjske, naravno neke stvari će se u bih morati odraditi, a nadam se da će se iznaći snage i mudrosti za to, a ako neće valjda će i lajčak nešto napraviti.
Post Reply