U Čjapasu se predoseća rat
-
Kronstadt
#1 U Čjapasu se predoseća rat
San Kristobal de las Kasas, Čjapais -Prizora Isusovog rođenja ima u izobilju u ovom kolonijalnom gradu u visoravnima Čjapasa. Ali oni koji dočekuju posetioce na ulazu kulturnog centra TierrAdentro imaju lokalni pečat: figurica na magarcu nosi minijaturnu ski masku i drvenu pušku.
Piše: Naomi Klajn
Sezona “zapaturizma” je u punom jeku. Posle ustanka urođenika, iznikla je industrija međunarodnih putnika, a TierrAdentro je mesto sastajanja. Tkanine, posteri i nakit koje su napravili Zapatisti se brzo prodaju. U dvorištu restorana, gde raspoloženje u 10 uveče varira od veselog do konfuznog, studenti piju Sol pivo. Mladić drži fotografiju Podkomandanta Markosa, naravno pod maskom i sa lulom, i ljubi je. Drugari prave još jednu fotografiju ovog, najdokumentovanijeg pokreta.
Sproveli su me pored slavljenika do sobe u zadnjem delu centra, zatvorenoj za javnost. Atmosfere u ove dve prostorije su dva različita sveta. Ernesto Ledesma Aronte, 40ogodišnji istraživač, kose skupljene u rep, je nadvijen nad vojnim kartama i izveštajima o kršenjima ljudskih prava. „Da li si razumela ono što je Markos rekao?“, upitao me je. „Bilo je jako snažno. Godinama nije rekao ništa slično“.
Aronte je mislio na Markosov govor od prethodne večeri, na konferenciji “Prvi međunarodni sastanak Planete Zemlje: Pokreti protiv sistema”. Naslov govora je glasio “Osetiti crveno: Kalendar i geografija rata”. Budući da je to bio Markos, zvučalo je poetično i blago eliptično. Ali za Arontea je to značilo znak upozorenja. Markos je rekao da “oni koji su bili u ratu, znaju kako da prepoznaju puteve kojima se on sprema i približava. Znaci rata su jasno vidljivi na horizontu. Rat, kao i strah, ima svoj miris. A sada na našoj zemlji počinjemo da udišemo taj smrad.”
Ceo tekst na: http://www.kontra-punkt.info/modules.ph ... 6&newlang=
Sezona “zapaturizma” je u punom jeku. Posle ustanka urođenika, iznikla je industrija međunarodnih putnika, a TierrAdentro je mesto sastajanja. Tkanine, posteri i nakit koje su napravili Zapatisti se brzo prodaju. U dvorištu restorana, gde raspoloženje u 10 uveče varira od veselog do konfuznog, studenti piju Sol pivo. Mladić drži fotografiju Podkomandanta Markosa, naravno pod maskom i sa lulom, i ljubi je. Drugari prave još jednu fotografiju ovog, najdokumentovanijeg pokreta.
Sproveli su me pored slavljenika do sobe u zadnjem delu centra, zatvorenoj za javnost. Atmosfere u ove dve prostorije su dva različita sveta. Ernesto Ledesma Aronte, 40ogodišnji istraživač, kose skupljene u rep, je nadvijen nad vojnim kartama i izveštajima o kršenjima ljudskih prava. „Da li si razumela ono što je Markos rekao?“, upitao me je. „Bilo je jako snažno. Godinama nije rekao ništa slično“.
Aronte je mislio na Markosov govor od prethodne večeri, na konferenciji “Prvi međunarodni sastanak Planete Zemlje: Pokreti protiv sistema”. Naslov govora je glasio “Osetiti crveno: Kalendar i geografija rata”. Budući da je to bio Markos, zvučalo je poetično i blago eliptično. Ali za Arontea je to značilo znak upozorenja. Markos je rekao da “oni koji su bili u ratu, znaju kako da prepoznaju puteve kojima se on sprema i približava. Znaci rata su jasno vidljivi na horizontu. Rat, kao i strah, ima svoj miris. A sada na našoj zemlji počinjemo da udišemo taj smrad.”
Ceo tekst na: http://www.kontra-punkt.info/modules.ph ... 6&newlang=
- Ergot
Tako si i ti nekom bio nekakav iz hchvvnbczrdtrshdxzh tunguzije. A vidi se i zasto.THE KING wrote:ovo je o Èamprljguzi i Grtljovaniniji gdje je Pisac ne¹to reko..._BosanaC wrote:Mozel' samo mali naputak ko je u ovoj prici Vozd a ko Lepi, pa da otpocnemo![]()
-
THE KING
Ama niko se ne cijepa...samo rat miruhi_BosanaC wrote:A to...THE KING wrote:ovo je o Čamprljguzi i Grtljovaniniji gdje je Pisac nešto reko..._BosanaC wrote:Mozel' samo mali naputak ko je u ovoj prici Vozd a ko Lepi, pa da otpocnemo![]()
![]()
Pa hocel' bit' sta ako se Kosovo odcijepi?
-
THE KING
ništa ja tebe ne kontam..? Jel to nešto na moj račun??Ergot wrote:Tako si i ti nekom bio nekakav iz hchvvnbczrdtrshdxzh tunguzije. A vidi se i zasto.THE KING wrote:ovo je o Čamprljguzi i Grtljovaniniji gdje je Pisac nešto reko..._BosanaC wrote:Mozel' samo mali naputak ko je u ovoj prici Vozd a ko Lepi, pa da otpocnemo![]()
- Ergot
Naravno da ne kontas.THE KING wrote:ni¹ta ja tebe ne kontam..? Jel to ne¹to na moj raèun??Ergot wrote:Tako si i ti nekom bio nekakav iz hchvvnbczrdtrshdxzh tunguzije. A vidi se i zasto.THE KING wrote: ovo je o Èamprljguzi i Grtljovaniniji gdje je Pisac ne¹to reko...
-
THE KING
BosanaC, kontaš li ti ovog tipa Ergot-a, što me iznapada nako??_BosanaC wrote:Hoces da kazes da ni ti nisi siguran raspravljamo li o temi ili smo je uspjeli zacatati?THE KING wrote:Pa jebo sve budale...pa jel lik htio započet temu il reklamirat nešto???
-
THE KING
Dobro...ovako stoje stvari: lik postavio nazovi temu...ja okreno na zajebanciju, šega mi jebi ga poslije svih onih "ozbiljnih-normalnih", da odjednom upada književnost sa mirisom rata u Mexicu...uto se javlja jedan nadrkan i spočitava mi da sam glup pa ne kontam, al on konta pa ne konta da ima neko ko ne konta...zanimljivo
- cyprus
Nisi jedan od povlaštenih ovdje, zato se još ne možeš zajebavatTHE KING wrote:Dobro...ovako stoje stvari: lik postavio nazovi temu...ja okreno na zajebanciju, šega mi jebi ga poslije svih onih "ozbiljnih-normalnih", da odjednom upada književnost sa mirisom rata u Mexicu...uto se javlja jedan nadrkan i spočitava mi da sam glup pa ne kontam, al on konta pa ne konta da ima neko ko ne konta...zanimljivo
-
THE KING
A tooo !!? Pa zato me G-din Ergot odjebava u startu kao neprimjerenu ličnost koja ne zavrijeđuje njegovu pažnju sa ovakvim komentarima...Eh, da mi je biti povlašten kao On...Dao bih sav Mexico...cyprus wrote:Nisi jedan od povlaštenih ovdje, zato se još ne možeš zajebavatTHE KING wrote:Dobro...ovako stoje stvari: lik postavio nazovi temu...ja okreno na zajebanciju, šega mi jebi ga poslije svih onih "ozbiljnih-normalnih", da odjednom upada književnost sa mirisom rata u Mexicu...uto se javlja jedan nadrkan i spočitava mi da sam glup pa ne kontam, al on konta pa ne konta da ima neko ko ne konta...zanimljivo![]()
-
THE KING
znam nedvojbeno da "cunt" znači Pizda, a "me"-ja...nemoj biti toliko samokritičan...čak ni ja ne mislim o tebi tako...sad mi te žaoErgot wrote:Do you know what "nemesis" means? A righteous infliction of retribution manifested by an appropriate agent. Personified in this case by an 'orrible cunt... me.
- Ergot
Ovdje je kljucna rijec 'nemesis'. Ispao si guzni pajac sa onim komentarom, pa sam se ostrvio na tebe zato sto mogu, i zato sto je to dobro za tvoj proces sazrijevanja u normalnu ljudsku jedinku.THE KING wrote:znam nedvojbeno da "cunt" znaèi Pizda, a "me"-ja...nemoj biti toliko samokritièan...èak ni ja ne mislim o tebi tako...sad mi te ¾aoErgot wrote:Do you know what "nemesis" means? A righteous infliction of retribution manifested by an appropriate agent. Personified in this case by an 'orrible cunt... me.
-
popajic
#24 Re: U Čjapasu se predoseća rat
Kronstadt wrote:San Kristobal de las Kasas, Čjapais -Prizora Isusovog rođenja ima u izobilju u ovom kolonijalnom gradu u visoravnima Čjapasa. Ali oni koji dočekuju posetioce na ulazu kulturnog centra TierrAdentro imaju lokalni pečat: figurica na magarcu nosi minijaturnu ski masku i drvenu pušku.
Ceo tekst na: http://www.kontra-punkt.info/modules.ph ... ws&file=ar
ticle&sid=55781&topic=76&newlang=
Kad gledam na horizont,tu imaginarnu liniju sto spaja nebo i zemlju,za mene je najinteresantniji zalazak sunca,nesto toplo,nesto sto daje nadu da ce sutra biti jos ljepsi dan.Rat,strah...moze biti paranoja i urodjeni pesimizam.Sve ima svoj miris - stvar izbora,straha ali i zelja.U NASOJ zemlji je tog smrada bilo vise nego dovoljno.Preferiram miris svjeze pokosene trave,10 u pola sa kajmakom,tek przene kafe,miris mira...stvar licnog izbora !