TUZBA LOGORASA BIH PREMA RH

kekec

Post by kekec »

Doda37 wrote: Pa kako su bili drzavljani RH kad je nisu priznavali, nisu imali dokumenta sa kojim se pokazuje pripadnost HR (d0omovnica i sl.), jeli me shvacas sada!!!!!!
Da li si ti postao drzavljanin BiH kada je ona medjunarodno priznata. DA.
Da li si imao licnu kartu, pasos i sl. BiH. NE
Kada je Hrvatska postala medjunarodno priznata drzava, svi gradjani sa mjestom
boravka u njoj su postali njeni drzavljani, bez obzira koliko neko zelio, htio ili volio tu drzavu.

I opet kazem. Ljudi moraju dobiti naknadu. Sve drugo je nepravedni i neposteno.
A isplacivanje naknade ce svi nastojati izbjeci, na ovaj ili onaj nacin, jer
radi se o relativno velikim iznosima.
frakson

Post by frakson »

ovje se tereti drzava kao takva u datom vremenu , nije politika rh stvorila ligore na podruciju sao krajine
Doda37

Post by Doda37 »

kekec wrote:
Doda37 wrote: Pa kako su bili drzavljani RH kad je nisu priznavali, nisu imali dokumenta sa kojim se pokazuje pripadnost HR (d0omovnica i sl.), jeli me shvacas sada!!!!!!
Da li si ti postao drzavljanin BiH kada je ona medjunarodno priznata. DA.
Da li si imao licnu kartu, pasos i sl. BiH. NE
Kada je Hrvatska postala medjunarodno priznata drzava, svi gradjani sa mjestom
boravka u njoj su postali njeni drzavljani, bez obzira koliko neko zelio, htio ili volio tu drzavu.

I opet kazem. Ljudi moraju dobiti naknadu. Sve drugo je nepravedni i neposteno.
A isplacivanje naknade ce svi nastojati izbjeci, na ovaj ili onaj nacin, jer
radi se o relativno velikim iznosima.

Drzavljanstvo se nije dobijalo automatizmom , vec si podnosio zahtjev, govorim za HR, jer nisu svi dobili drzavljanstvo u HR, to ti je valjda poznato, slicno je bilo i u Sloveniji, valjda znas koliko ih je dobilo odbijenicu a zivili 30 godina u Slo, a sada na kraju ako ti stvarno mislis da HR treba tim ljudima isplatiti nesto,nemam rijeci, smijesno...
kekec

Post by kekec »

el flaco wrote:
frakson wrote:
el flaco wrote: Oni trebaju traziti odstetu od drzave cija je politika osmislila logore, u ovom slucaju Hrvatske
pa omarsku , manjacu ..... je politika bih stvorila
Ne nego politika Srbije...ne pravi se blesav
Nebitno cija je politika stvorila logore. Na kraju to ce tesko proci na sudu.
Primjer irackog Kurdistana. Kurdi ubili nekoliko turskih vojnika. Politika Amerike je stvorila iracki Kurdistan (ili isti u danasnjem Iraku). Ako porodice ubijenih budu trazile naknadu, da li ce je traziti od Ametike (politickog tvorca) ili od Iraka (irackog Kurdistana) ili eventualno od Turske. Znam sigurno da ce se Amerika glatko izvuci.
U nasem slucaju Srbija ce isplatiti (zelim i nadam se) naknade samo onima koji su bili u logorima na teritoriji Srbije, bez obzira koliko mi tim bili nezadovoljni.
frakson

Post by frakson »

sta je onda sa podrucijem zpadna bosna , ko bi u tom slucaju bijo odgovoran i cija bi mogla to politika bit
frakson

Post by frakson »

poenta svega cini mi se je , ko je pravni sljednik cega jer u protivnom nema rjesenja
frakson

Post by frakson »

da li moze i ima li MORALNO pravo i rh trazit nadoknadu za ljecene i izbjeglice koje su bile na teritoriju rh ili srbije ili svedske ili .....
imam osjecaj da od svega nema nista
Prozor

Post by Prozor »

kekec wrote:
el flaco wrote:
frakson wrote: pa omarsku , manjacu ..... je politika bih stvorila
Primjer irackog Kurdistana. Kurdi ubili nekoliko turskih vojnika. Politika Amerike je stvorila iracki Kurdistan (ili isti u danasnjem Iraku). Ako porodice ubijenih budu trazile naknadu, da li ce je traziti od Ametike (politickog tvorca) ili od Iraka (irackog Kurdistana) ili eventualno od Turske. Znam sigurno da ce se Amerika glatko izvuci.
U nasem slucaju Srbija ce isplatiti (zelim i nadam se) naknade samo onima koji su bili u logorima na teritoriji Srbije, bez obzira koliko mi tim bili nezadovoljni.
Fakat si smjesan, onda je SFRJ trebala isplacivati naknade zrtvama Jasenovca jer se desilo na njenoj teritoriji.
frakson

Post by frakson »

kekec wrote:
el flaco wrote:
frakson wrote: pa omarsku , manjacu ..... je politika bih stvorila
u svjetu se to zove KOLATELARNA STETA naravno kad si JAK , ali ma sitna boranija ce se i dalje da fatamo za gusu jedni na ruge beskonacno ......
kekec

Post by kekec »

Doda37 wrote: Drzavljanstvo se nije dobijalo automatizmom , vec si podnosio zahtjev, govorim za HR, jer nisu svi dobili drzavljanstvo u HR, to ti je valjda poznato, slicno je bilo i u Sloveniji, valjda znas koliko ih je dobilo odbijenicu a zivili 30 godina u Slo, a sada na kraju ako ti stvarno mislis da HR treba tim ljudima isplatiti nesto,nemam rijeci, smijesno...
Koliko se sjecam, uz medjunarodno priznanje je islo i drzavljanstvo te priznate drzave. Data je mogucnost da se gradjani, tada vec bivse SFRJ mogu odluciti, da li ce uzeti drzavljanstvo drzave na cijoj teritoriji borave ili ce se odluciti za drzavljanstvo druge drzave. Konkretno, Srbin iz Hrvatske je mogao ostati i imati hrvatsko drzavljanstvo ili ostati, a uzeti/zadrzati jugoslovensko (tada SiCG).
Druga je stvar sto su i Slovenija (narocito), ali i Hrvatska, birokratskim metodama (sa primjesom nacionalizma-sovinizma)otezavali ostvarivanje drzavljanstva kroz potrebu posjedovanja krstenice, domovnice.... Ali svi koji su podnijeli zahtijev, koji je bio obavezan i potreban, dobili su, odnosno bili su prebaceni u hrvatsko drzavljanstvo.
Doda37

Post by Doda37 »

kekec wrote:
Doda37 wrote: Drzavljanstvo se nije dobijalo automatizmom , vec si podnosio zahtjev, govorim za HR, jer nisu svi dobili drzavljanstvo u HR, to ti je valjda poznato, slicno je bilo i u Sloveniji, valjda znas koliko ih je dobilo odbijenicu a zivili 30 godina u Slo, a sada na kraju ako ti stvarno mislis da HR treba tim ljudima isplatiti nesto,nemam rijeci, smijesno...
Koliko se sjecam, uz medjunarodno priznanje je islo i drzavljanstvo te priznate drzave. Data je mogucnost da se gradjani, tada vec bivse SFRJ mogu odluciti, da li ce uzeti drzavljanstvo drzave na cijoj teritoriji borave ili ce se odluciti za drzavljanstvo druge drzave. Konkretno, Srbin iz Hrvatske je mogao ostati i imati hrvatsko drzavljanstvo ili ostati, a uzeti/zadrzati jugoslovensko (tada SiCG).
Druga je stvar sto su i Slovenija (narocito), ali i Hrvatska, birokratskim metodama (sa primjesom nacionalizma-sovinizma)otezavali ostvarivanje drzavljanstva kroz potrebu posjedovanja krstenice, domovnice.... Ali svi koji su podnijeli zahtijev, koji je bio obavezan i potreban, dobili su, odnosno bili su prebaceni u hrvatsko drzavljanstvo.
Sam si odgovorio, nisu imali drzavljanstvo, tek sa mirnom integracijom Podunavlja , Srbi su poceli dobijati Domovnice, a ovi iz Krajine, puno , puno kasnije

Nisu ovo bezveze stvari, jos ako se ovo podigne na malo veci nivo( u sto cisto sumnjam) i da medijski prostor, ne treba se cuditi nekom amunozitetu građana Hr prema tim ljudima
Doda37

Post by Doda37 »

kekec wrote:

Ma kakva SICG, mogla se samo zvati SRJ, Savezna Republika Jugoslavija

edit, Domovnica ti je dokument posjedovanja Hr drzavljanstva
kekec

Post by kekec »

Prozor wrote: Fakat si smjesan, onda je SFRJ trebala isplacivati naknade zrtvama Jasenovca jer se desilo na njenoj teritoriji.
Nisam smijesan. To ti se cini jer ne razmisljas. SFRJ je trebala isplatiti naknade zrtvama Jasenovca, ali od Njemacke kao drzave traziti naknadu, jer je NDH bila u sastavu njemackog Rajha, a ista (Njemacka) je nastavila egzistenciju poslije II sv.rata. Istina necega je i bilo. Koliko i u kojoj mjeri nije mi poznato. Bilo pa proslo, nema vise SFRJ, ali negdje procitah da zrtve Jasenovca pokrecu proces za naknadu od Hrvatske.
Prezivjeli logorasi ustaskog logora Jasenovac podigli su tuzbu protiv Hrvatske pred americkim sudom u Kaliforniji i zatrazili nadoknadu za zlocine, rekao je juce savjetnik njujorskog istrazivackog Instituta za Jasenovac Danko Vasovic.
Ponavljam, svaka drzava, koja drzi do svoga ugleda TREBA I MORA obestetiti ljude, koji su bili zatvoreni u logorima.
Kako i na koji nacin? Postoji 1000 nacina, ako postoji volja.
Ali, zrtve su danas mnogim problem, kao i penzioneri, kao i zdravstvo, skolstvo, razvoj, povratak.....
Da rijesis i rijesavas probleme, moras biti sposoban. Podobni ove probleme sakrivaju u ladice ili bjeze od istih. A ovo je vrijeme podobnih. :sad:
kekec

Post by kekec »

Doda37 wrote: Sam si odgovorio, nisu imali drzavljanstvo, tek sa mirnom integracijom Podunavlja , Srbi su poceli dobijati Domovnice, a ovi iz Krajine, puno , puno kasnije
Nisu ovo bezveze stvari, jos ako se ovo podigne na malo veci nivo( u sto cisto sumnjam) i da medijski prostor, ne treba se cuditi nekom amunozitetu građana Hr prema tim ljudima
Nisu imali papirni dokaz o drzavljanstvu, sto je bilo fizicki nemoguce imati u prvim danima, mjesecima poslije priznanja, ali su oni formalno-pravno bili drzavljani Hr.
Ako se ovaj problem podigne na visi nivo, desice se ono sto je za nas i karakteristicno. Ti ljudi ce biti popljuvani od vecine, kako kazes. A zasto se taj animozitet ne bi okrenuo u simpatije prema ljudima koji ne traze mnogo, koji samo traze ono sto im stvarno pripada. Hrvatska im ne mora dati novac, ali im moze dati nesto drugo, odgovarajuce vrijednosti, nesto sto ce im bar malo nadoknaditi patnju dozivljenu i prezivljenu u mucilistima.

Ma kakva SICG, mogla se samo zvati SRJ, Savezna Republika Jugoslavija
edit, Domovnica ti je dokument posjedovanja Hr drzavljanstva
Tacno, SRJ, a ne SiCG. Brzina.
I za domovnicu si u pravu, takodje ponijela me brzina, malo mi je trebalo da upisem i putovnica. Tu sam zakocio, ali ipak ne na vrijeme.
Doda37

Post by Doda37 »

@ kekec

Odluci se vise jeli to malo ili puno novaca , jer na vrhu stranice govoris o velikim svotama a post iznad kazes nije mnogo, za tvoj info radi se o svoti ,mislim koju oni potrazuju 110 000 000 €

Sada ti meni pomozi, jer vidim da si se dobro zauzeo za ove ljude, procitaj na prvoj stranici moj problem i savjetuj me koga da tuzim?
dena00

Post by dena00 »

Ma da vidjeli da je Hrvatska samo ove godine digla od turizma 7 miljardi pa da se i oni omaste. Standardno ispijali bi "kahve", a da drugi za njih rade. Hrvatska se davno pobrinula i za svoje logoraše i za invalide, a nije okolo tužila druge. Najlakše je tako nek Švedska i Norveška šalju donacije, a nek hrvatska daje mirovine i vama lijepo. Dajte više zasučite rukave i počnite nešto sami. Dosta više sjedenja :x
Doda37

Post by Doda37 »

Ako ste gledali Brisani prostor, njihov predstavnik kaze, nasa drzava se ne brine o nama, pa pokusavaju tuzbom protiv HR, "APP" ako prođe prođe !!
frakson

Post by frakson »

dena00

nema leba bez motike
to je sigurno, ja lopatu drzim iza vrata da je vidim cim krenem van, da mi nebi sta palo napamet :D
frakson

Post by frakson »

Doda37 wrote:Ako ste gledali Brisani prostor, njihov predstavnik kaze, nasa drzava se ne brine o nama, pa pokusavaju tuzbom protiv HR, "APP" ako prođe prođe !!
:D ako prode
kekec

Post by kekec »

Doda37 wrote:@ kekec
Odluci se vise jeli to malo ili puno novaca , jer na vrhu stranice govoris o velikim svotama a post iznad kazes nije mnogo, za tvoj info radi se o svoti ,mislim koju oni potrazuju 110 000 000 €
Sada ti meni pomozi, jer vidim da si se dobro zauzeo za ove ljude, procitaj na prvoj stranici moj problem i savjetuj me koga da tuzim?
Nemam se ja sta odlucivati. Za drzavu je to malo, a za pojedinca mnogo, pogotovo danas. Jedno je iznos koji oni potrazuju, a drugo je sta ce dobiti, pretpostavka da dobiju naknadu. Ako pojedinac trazi npr. 10.000 eura, ne mora znaciti da ce ih na kraju i dobiti, mozda ce dobiti pola te sume i to ne odmah, nego u npr. 10 rata. U igri mogu biti zemljiste, poslovni prostor, dionice drzavne firme... Ali ovo je vec nagadjanje i suplja prica.

Ljudi moraju biti obesteceni, to je sustina mog pisanja.

Sto se tebe tice, nema sanse da nesto izvuces. :D Jedino ako dokazes da ti je granata pala u postelju i razvalila sve tvoje steceno teskim i mukotrpnim radom. Onda imas male sanse, ali sa dva svjedoka. :)
A to sto su zvizdale oko tebe, mozes "macku o rep", kao i ja i mnogi od nas. :)
Prozor

Post by Prozor »

kekec wrote:
Prozor wrote: Fakat si smjesan, onda je SFRJ trebala isplacivati naknade zrtvama Jasenovca jer se desilo na njenoj teritoriji.
Nisam smijesan. To ti se cini jer ne razmisljas. SFRJ je trebala isplatiti naknade zrtvama Jasenovca, ali od Njemacke kao drzave traziti naknadu, jer je NDH bila u sastavu njemackog Rajha, a ista (Njemacka) je nastavila egzistenciju poslije II sv.rata.
NDH je bila nezavisna drzava, barem de jure, a de facto dio Rajha. Nakon rata Treci Rajh je nestao i Zapadna i Istocna Njemacka nisu bile nasljednice istoga.
Istina necega je i bilo. Koliko i u kojoj mjeri nije mi poznato. Bilo pa proslo, nema vise SFRJ, ali negdje procitah da zrtve Jasenovca pokrecu proces za naknadu od Hrvatske.

Prezivjeli logorasi ustaskog logora Jasenovac podigli su tuzbu protiv Hrvatske pred americkim sudom u Kaliforniji i zatrazili nadoknadu za zlocine, rekao je juce savjetnik njujorskog istrazivackog Instituta za Jasenovac Danko Vasovic.
RH nije nasljednica NDH.
Ponavljam, svaka drzava, koja drzi do svoga ugleda TREBA I MORA obestetiti ljude, koji su bili zatvoreni u logorima.
Kako i na koji nacin? Postoji 1000 nacina, ako postoji volja.
Ali, zrtve su danas mnogim problem, kao i penzioneri, kao i zdravstvo, skolstvo, razvoj, povratak.....
Da rijesis i rijesavas probleme, moras biti sposoban. Podobni ove probleme sakrivaju u ladice ili bjeze od istih. A ovo je vrijeme podobnih. :sad:
Da li BiH treba da placa ostetu logorasima iz Omarske a ne Srbija?
kekec

Post by kekec »

Prozor wrote: Nakon rata Treci Rajh je nestao i Zapadna i Istocna Njemacka nisu bile nasljednice istoga.
Nisu nikako. A poslije rata Njemacka isplacuje ratnu odstetu. Kako i zbog cega?
RH nije nasljednica NDH.
Nije i ´fala bogu da nije. U tom slucaju ne bi ni bilo BiH.
A na koji nacin ces prisiliti Srbiju da placa odstetu? Ostavi emocije na stranu. Uzmi u obzir cinjenice koje bi prosle na medjunarodnom sudu. Ja ih ne vidim i zbog toga ne uzimam u obzir tu mogucnost. A mislim da sam napisao da Srbija mora isplatiti odstetu zatvorenicima srbijanskih logora. Ovo ti je i odgovor na tvoju (pogresnu konstataciju/sumnju) iz PP. Takodje si iz mog pisanja mogao zakljuciti da nisam pravnik i da je sve sto sam napisao imalo samo jedan cilj: bivsi zatvorenici logora MORAJU dobiti naknadu. Ko ce iste dati, isplatiti, sud u Hagu vjerovatno zna, ja ne znam, ali sam posao od teritorije na kojoj su se nalazili logori i po toj teritorijalnoj nadleznosti neka se ljudima isplati naknada, a drzave neka "prebijaju" te naknade, npr. preko imovine SFRJ, koju jos nisu podijelili. I nemoj se brinuti, ako bude pravde, ni jedna drzava nece proci bez isplate. Nazalost, ali tako je i kamo srece da rata, logora, zatvorenika nije ni bilo.
bosank_a

Post by bosank_a »

Pa ako Srbija zeli u EU (a gradjani Srbije to zele i dosta im je nesposobih politicara) odstetu ce morati platiti, jer ce je zakon prisiliti na to.
Doda37

Post by Doda37 »

kekec wrote:
Doda37 wrote:@ kekec
Nemam se ja sta odlucivati. Za drzavu je to malo, a za pojedinca mnogo, pogotovo danas. Jedno je iznos koji oni potrazuju, a drugo je sta ce dobiti, pretpostavka da dobiju naknadu. Ako pojedinac trazi npr. 10.000 eura, ne mora znaciti da ce ih na kraju i dobiti, mozda ce dobiti pola te sume i to ne odmah, nego u npr. 10 rata. U igri mogu biti zemljiste, poslovni prostor, dionice drzavne firme... Ali ovo je vec nagadjanje i suplja prica.

Ljudi moraju biti obesteceni, to je sustina mog pisanja.

Sto se tebe tice, nema sanse da nesto izvuces. :D Jedino ako dokazes da ti je granata pala u postelju i razvalila sve tvoje steceno teskim i mukotrpnim radom. Onda imas male sanse, ali sa dva svjedoka. :)
A to sto su zvizdale oko tebe, mozes "macku o rep", kao i ja i mnogi od nas. :)
Cetiri puta pogođena kuca, svjedoke imam , cak ima kamerom snimljeno 1992! Znaci male su mi sanse?? :D
Doda37

Post by Doda37 »

kekec wrote:
Prozor wrote: Nakon rata Treci Rajh je nestao i Zapadna i Istocna Njemacka nisu bile nasljednice istoga.
Nisu nikako. A poslije rata Njemacka isplacuje ratnu odstetu. Kako i zbog cega?
RH nije nasljednica NDH.
Nije i ´fala bogu da nije. U tom slucaju ne bi ni bilo BiH.
A na koji nacin ces prisiliti Srbiju da placa odstetu? Ostavi emocije na stranu. Uzmi u obzir cinjenice koje bi prosle na medjunarodnom sudu. Ja ih ne vidim i zbog toga ne uzimam u obzir tu mogucnost. A mislim da sam napisao da Srbija mora isplatiti odstetu zatvorenicima srbijanskih logora. Ovo ti je i odgovor na tvoju (pogresnu konstataciju/sumnju) iz PP. Takodje si iz mog pisanja mogao zakljuciti da nisam pravnik i da je sve sto sam napisao imalo samo jedan cilj: bivsi zatvorenici logora MORAJU dobiti naknadu. Ko ce iste dati, isplatiti, sud u Hagu vjerovatno zna, ja ne znam, ali sam posao od teritorije na kojoj su se nalazili logori i po toj teritorijalnoj nadleznosti neka se ljudima isplati naknada, a drzave neka "prebijaju" te naknade, npr. preko imovine SFRJ, koju jos nisu podijelili. I nemoj se brinuti, ako bude pravde, ni jedna drzava nece proci bez isplate. Nazalost, ali tako je i kamo srece da rata, logora, zatvorenika nije ni bilo.

citat:

Pa uzmite da je Njemačka platila nakon onakvog brutalnog rata platila ratnu štetu bivšoj Jugoslaviji u visini od 1%. Međutim, tu je bio Jugoslaviji dat jedan ustupak jer je Willy Brandt pristao da Jugoslaviji dade Njemačka vrlo povoljne kredite na dugi niz godina sa niskom kamatom, što je Jugoslavija u to vrijeme iskoristila za industrijalizaciju zemlje, jer tim sredstvima su napravljeni najveći objekti, industrijski objekti u tadašnjoj Jugoslaviji.

Inace kredit je bio u visini 1 milijarda maraka
Post Reply