Turska (all about)

Locked
mmaar

#176 Re: Turska (all about)

Post by mmaar »

shebiha_utvara wrote:
mmaar wrote:
borcanin wrote:Hajde ti historicar, ne mahnitaj. Pusti ti naseg rodju i nas, znamo mi ko je Bosnjake protjerivao u Tursku, znamo mi koliko nas vi Srbi i Hrvati volite. Rodjak pusti ovog hajvana.
Do sad nisam vidio ni jedan argument koji bi osporio tvrdnje koje sam iznio, ali dovoljno je vidjeti sposobnost argumentacije i civilizovanog vodjenja dijaloga osoba koje nekriticki prihvataju sve sto im hodza im mahale kaze, pa da covjeku bez imalo predznanja postane jasno na cemu pociva bosnjacki udes. Zatucanost, neobrazovanost, lakovjernost i nesto sto nam je izgleda vec i patoloski problem, nikakvo pamcenje i hronicni nedostatak svakog ljudskog i nacionalnog dostojanstva i samosvijesti.

Ja nisam hajvan kako me u svojoj nemoci castis, a ovo nije ni stala da se tako ponasas.
neki se bas pale na hodze :-) i omiljen i svakodnevan komentar im je ´´rade i slijede kako im hodza iz mahale kaze ´´ :lol: :lol: :lol:

imaju neki hodza-fetis, sta li :-)
Zalosno je vidjeti da si jedino to od svega sto sam napisao primijetio, ali nazalost cinjenica je da su jednom dijelu Bosnjaka i dalje mahalske ili seoske hodze najveci intelektualni autoriteti.

Jednako je zalosno vidjeti kako i danas neki Bosnjaci nasjedaju na velikosrpske i velikohrvatske podvale i svoj nacionalni identitet vezuju ne samo uz "muslimanstvo", vec i uz turski ("O, Turci", "Doslo je vrijeme da se osvetimo Turcima", i tako dalje), pri tome se odricuci svog autohtonog bosnjackog identiteta, kulture, a time indirektno i prava na autohtonost, nacionalnu posebnost i u na kraju prava i na ovu zemlju.
Tkd

#177 Re: Turska (all about)

Post by Tkd »

Nema svako dva državljanstva kao bosanski Srbi i bosanski Hrvati ;-) Prepoznati će se ovdje 8-)

Tema je TURSKA, all about

Inače , kompleksi nad Turcima su posebno vidljivi kod jednog naroda kojeg ne želim ovdje spominjati. Na svim mogučim prigodama se oni spominju u lošem konteksu, pa čak i na fudbalskim utakmicama. Pa zamislite te mržnje toga napaćenog naroda. Ne daj Bože nikome.

@ mmaar

Ne napisa ti šta si po profesiji. Ipak smo mi zaluđeni, neobrazovani ?

Te ideologije o kojima pričaš postoje vijekovima, ne samo u 20 vijeku.
Last edited by Tkd on 02/09/2012 16:03, edited 1 time in total.
shebiha_utvara

#178 Re: Turska (all about)

Post by shebiha_utvara »

@"Mrtvac Krvnik"
ti nemožeš napraviti savez sa svojim susjedima srbima i hrvatima
pa ko bi pravio saveznistvo sa fasistima ? :-)
a da praviš savez sa turcima
Turci su vecim dijelom povijesti bili saveznici i Bosni i Bosnjacima, i svima je bilo daleko bolje kad su oni ovdje bili, cak su i katolici uzivali sva prava zagarantovana ahdnamom ! a sad mi reci, jel sad ja lazem ili franjevci koji i danas cuvaju tu ahdnamu !? :dance:

a u turskoj možeš proči samo kad se odrekneš svoga prezimena i bošnjaštva,ili ti več imaš turski pasoš
[/quote]

u Turskoj ima dva miliona Bosnjaka i svi se nazivaju Bosnjacima, niko se od njih ne izjasnjava Turcinom, imaju sva prava, za razliku od Hrvatske koja Bosnjake jos ne priznaje kao naciju, a niti kao nacionalnu manjinu...i da sa takvima Bosnjaci grade saveznistvo... :-)
veleno

#179 Re: Turska (all about)

Post by veleno »

Mrtvac Krvnik wrote:

a u turskoj možeš proči samo kad se odrekneš svoga prezimena i bošnjaštva,ili ti več imaš turski pasoš :-D
Obična laž!Opet pokušavate izjednačiti današnju Tursku sa Turskom iz 1920-te.
mmaar

#180 Re: Turska (all about)

Post by mmaar »

Tkd wrote:
@ mmaar

Ne vjerujem da ce ti biti od neke koristi ako ti kazem sto sam po profesiji niti svodjenje diskusije na licnu ravan moze donijeti neku korist za ovu i bilo koju drugu temu. Prestanite sa licnim uvredama i bavljenjem mojom forumskom malenkoscu, jer to ne nosi nikakvu tezinu izuzev sto ponesto govori o onome ko poseze za takvim stvarima, a umjesto toga pokusajte na civilizovan i argumentovan nacin osporiti tvrdnje koje sam iznio.
mmaar

#181 Re: Turska (all about)

Post by mmaar »

veleno wrote:
Mrtvac Krvnik wrote:

a u turskoj možeš proči samo kad se odrekneš svoga prezimena i bošnjaštva,ili ti več imaš turski pasoš :-D
Mozes li molim te argumentovati ovu tvrdnju da je to laz, jer ja znam Bosnjake koji su otisli malo pred rat u Tursku, dobili drzavljanstvo i promijenili prezime? Dakle, ne zanima me neargumentovana paljba, vec cinjenice i argumenti.
Tkd

#182 Re: Turska (all about)

Post by Tkd »

mmaar wrote:
Tkd wrote:
@ mmaar

Ne vjerujem da ce ti biti od neke koristi ako ti kazem sto sam po profesiji niti svodjenje diskusije na licnu ravan moze donijeti neku korist za ovu i bilo koju drugu temu. Prestanite sa licnim uvredama i bavljenjem mojom forumskom malenkoscu, jer to ne nosi nikakvu tezinu izuzev sto ponesto govori o onome ko poseze za takvim stvarima, a umjesto toga pokusajte na civilizovan i argumentovan nacin osporiti tvrdnje koje sam iznio.

Nađi post u kojem sam te ja uvrijedio ?

Ti vrijeđaš nas sa svakakvim nebulozama kako si ti taj koji je toliko superioran u odnosu na nas.
mmaar

#183 Re: Turska (all about)

Post by mmaar »

Tkd wrote:

Ti vrijeđaš nas sa svakakvim nebulozama kako si ti taj koji je toliko superioran u odnosu na nas.
Ne trebam dalje ici od ovog posta da bi pronasao taj uvredljivi ton, ali bar me ti nisi nazvao "hajvanom". Tvoj dojam da sam ja "superioran" u odnosu na "vas" je samo tvoj subjektivni dojam. Ipak, ma kolike "nebuloze" bile moje tvrdnje, jos se niko od onih koji me vrijedjaju na licnoj ravni nije nasao da ih argumentima ospori, tako da do dok se to ne desi :dance:
shebiha_utvara

#184 Re: Turska (all about)

Post by shebiha_utvara »

mmaar wrote:
Tkd wrote:

Ne trebam dalje ici od ovog posta da bi pronasao taj uvredljivi ton, ali bar me ti nisi nazvao "hajvanom". Tvoj dojam da sam ja "superioran" u odnosu na "vas" je samo tvoj subjektivni dojam. Ipak, ma kolike "nebuloze" bile moje tvrdnje, jos se niko od onih koji me vrijedjaju na licnoj ravni nije nasao da ih argumentima ospori, tako da do dok se to ne desi :dance:
dakle vrijedjanje je kad tebi neko kaze da si ´´hajvan´´ a nije vrijedjanje kad ti kazes da su svi oni koji se ne slazu sa tobom u misljenju zatucana rulja koja samo slusa hodzu iz mahale :-)
festiç

#185 Re: Turska (all about)

Post by festiç »

kakvo saveznistvo i prijateljstvo sa turcima , ti nemožeš napraviti savez sa svojim susjedima srbima i hrvatima a da praviš savez sa turcima :lol: :lol: :lol: :lol:
a u turskoj možeš proči samo kad se odrekneš svoga prezimena i bošnjaštva,ili ti več imaš turski pasoš :-D[/quote]

nije niko vamo proşşo od svog prezimena vamo boşnjaci vladaju u kojim vremenu ti ziviş malose okreni pa vicaj şta biva po svijetu svaki boşnjak ima turski pasos outomatikom
a evo zaştosunam dali taj pasos turski
mmaar

#186 Re: Turska (all about)

Post by mmaar »

shebiha_utvara wrote:
mmaar wrote:
Tkd wrote:

dakle vrijedjanje je kad tebi neko kaze da si ´´hajvan´´ a nije vrijedjanje kad ti kazes da su svi oni koji se ne slazu sa tobom u misljenju zatucana rulja koja samo slusa hodzu iz mahale :-)
Ja sam negdje rekao za nekoga licno da je "rulja koja slusa samo hodzu iz mahale"? :shock:
Vrati se na post gdje spominjem "hodzu iz mahale", kao i na predhodne moje postove i komentare koji su mi upuceni prije tog posta "hodza iz mahale", jer ce biti da si se namjerno ili ne, ipak malo preracunao.
Last edited by mmaar on 02/09/2012 16:32, edited 1 time in total.
veleno

#187 Re: Turska (all about)

Post by veleno »

mmaar wrote:
veleno wrote:
Mrtvac Krvnik wrote:

Mozes li molim te argumentovati ovu tvrdnju da je to laz, jer ja znam Bosnjake koji su otisli malo pred rat u Tursku, dobili drzavljanstvo i promijenili prezime? Dakle, ne zanima me neargumentovana paljba, vec cinjenice i argumenti.
Prije dvadeset godina Turska je bila pod vojnom diktaturom,danas je Turska demokratska država,ne savršena ali ipak demokratska.
Kako su se tvoji prijatelji prezivali prije, a kako poslije dobivanja državljanstva?
Challenger__

#188 Re: Turska (all about)

Post by Challenger__ »

shebiha_utvara wrote:@"Mrtvac Krvnik"

Turci su vecim dijelom povijesti bili saveznici i Bosni i Bosnjacima, i svima je bilo daleko bolje kad su oni ovdje bili, cak su i katolici uzivali sva prava zagarantovana ahdnamom ! a sad mi reci, jel sad ja lazem ili franjevci koji i danas cuvaju tu ahdnamu !? :dance:
Ahdnama (ili po našem - povelja) je pojedinačni akt jednog vladara kojim se nije trajno regulisao status nemuslimanske zajednice u okupiranoj, osmanskoj Bosni.

To se regulisalo KANUNIMA (kanun, od grč. kanon, pravilo, zakon).
shebiha_utvara

#189 Re: Turska (all about)

Post by shebiha_utvara »

mmaar wrote:
osoba koje nekriticki prihvataju sve sto im hodza im mahale kaze, pa da covjeku bez imalo predznanja postane jasno na cemu pociva bosnjacki udes. Zatucanost, neobrazovanost, lakovjernost
dakle ako laze koza ne laze rog... :wink:
mmaar

#190 Re: Turska (all about)

Post by mmaar »

veleno wrote:
Prije dvadeset godina Turska je bila pod vojnom diktaturom,danas je Turska demokratska država,ne savršena ali ipak demokratska.
Kako su se tvoji prijatelji prezivali prije, a kako poslije dobivanja državljanstva?

Hoces li nam argumentovati kakvo je stanje sada, ali na osnovu zakona, uredbi i slicno?

Dobro bi bilo ako imas argument, pa da pricu o prisilnoj promjeni promjeni prezimena, savimo na starnu.

Ljudi koje znam su se prezivali na -ić, da bi njihova nova prezimena bila tipicno turska.
shebiha_utvara

#191 Re: Turska (all about)

Post by shebiha_utvara »

Challenger__ wrote:
shebiha_utvara wrote:@"Mrtvac Krvnik"

Ahdnama (ili po našem - povelja) je pojedinačni akt jednog vladara kojim se nije trajno regulisao status nemuslimanske zajednice u okupiranoj, osmanskoj Bosni.

To se regulisalo KANUNIMA (kanun, od grč. kanon, pravilo, zakon).
a do kada su onda ta pravila i iznesena prava u ahdnami bila vazeca za katolicku crkvu i djelovanje franjevaca ? kada su pravila iznesena u njoj zvanicno prestala vaziti ?
Tayyip

#192 Re: Turska (all about)

Post by Tayyip »

veleno wrote: Prije dvadeset godina Turska je bila pod vojnom diktaturom,danas je Turska demokratska država,ne savršena ali ipak demokratska.
u dokumentima ide dodatak uz prezime ili promjena
pa su tako košarkaši damir mršić - demir mršić kaan, a mirsad jahović - mirsad turkdžan
mmaar

#193 Re: Turska (all about)

Post by mmaar »

shebiha_utvara wrote:
mmaar wrote:
osoba koje nekriticki prihvataju sve sto im hodza im mahale kaze, pa da covjeku bez imalo predznanja postane jasno na cemu pociva bosnjacki udes. Zatucanost, neobrazovanost, lakovjernost
dakle ako laze koza ne laze rog... :wink:
To cijepanje recenice i trganje jednog njeog dijela iz konteksta je i vise nego jadno i osobe koje se sluze takvim stvarima ne mogu nikako biti ozbiljni sagovornici.

Jos jednom, istine radi:
mmaar wrote:
borcanin wrote:Hajde ti historicar, ne mahnitaj. Pusti ti naseg rodju i nas, znamo mi ko je Bosnjake protjerivao u Tursku, znamo mi koliko nas vi Srbi i Hrvati volite. Rodjak pusti ovog hajvana.
Do sad nisam vidio ni jedan argument koji bi osporio tvrdnje koje sam iznio, ali dovoljno je vidjeti sposobnost argumentacije i civilizovanog vodjenja dijaloga osoba koje nekriticki prihvataju sve sto im hodza im mahale kaze, pa da covjeku bez imalo predznanja postane jasno na cemu pociva bosnjacki udes. Zatucanost, neobrazovanost, lakovjernost i nesto sto nam je izgleda vec i patoloski problem, nikakvo pamcenje i hronicni nedostatak svakog ljudskog i nacionalnog dostojanstva i samosvijesti.

Ja nisam hajvan kako me u svojoj nemoci castis, a ovo nije ni stala da se tako ponasas.
Challenger__

#194 Re: Turska (all about)

Post by Challenger__ »

shebiha_utvara wrote: a do kada su onda ta pravila i iznesena prava u ahdnami bila vazeca za katolicku crkvu i djelovanje franjevaca ? kada su pravila iznesena u njoj zvanicno prestala vaziti ?
završetak pomenute ahdname: "Zbog toga spomenutim veledušno podarujem carsku zapovijed i zaklinjem se slijedećim teškim zakletvama: Tako mi Stvoritelja zemlje i neba, koji hrani sva stvorenja, i tako mi sedam mushafa, i tako mi našeg velikog vjerovjesnika (Muhameda), i tako mi sablje koju pašem, - niko se neće protiviti onome što je napisano sve dokle god mi oni budu služili, dok se budu pokoravali i dok budu odani mojoj zapovijedi."

Dok budu pokorni, a za Fatihovog života. Ponavljam, ahdnama je pojedinačni ad hoc akt sa snagom zakona, jednoga vladara, a ne zakon kojim se trajno reguliše poožaj neke zajednice. On je postojao i nije ahdnama, nego jedan čuveni KANUN.
Locked