GeeTnT wrote:Uzmas kredit da bi drugi otplatio....i tako u nedogled... resurse nemas ili su vrlo slabi, a oslanjas se na lazirane izvjestaje o poslovanju i to te odvede tamo gdje sad Grcka...
RS radi na isti nacin...samo malo grublje..

A FBIH ko Zapadna Njemačka

. Neko napisa da mi nismo u poziciji ko Grčka. Pa nismo još. Ali idemo sigurnim korakom. Jedino što nećemo imati toliko "grčki" problem sa bankama. Naš problem će biti hronična nesolventnost javnih organa (a neko spomenu Čomskog - pogledajte npr. izjavu Čomskog šta je prvo vojska SAD, e to je kod nas javna uprava - samo iz tuđih kredita).
Fazon je samo koja će stranka staviti potpis na reforme. Reforma penzionog i socijalnog sektora će biti bolna. Ali bolnija nego što je morala biti.
Čitam novinski izvještaj sastanka premijera Kantona Sarajevo povodom ukupno 150 miliona dugovanja sa upravama preduzeća - Toplane i Sarajevogas. U naslovu piše sastali se da riješe problem - a u tekstu odlučili da idu prema višim organima (čitaj FBIH). Kulturno napisano - ne znamo rješenje.
Ako zanemarimo nedomaćinsko poslovanje - dug je stvoren neekonomskom cijenom gasa. A Kanton nikada nije htio da pokriva tu razliku. E u kojem političkom i finansijskom sistemu bi to opstalo? Ni u komunističkoj, kapitalističkoj, neokapitalističkoj, naturalnoj...ekonomiji.
To nema veze sa tim čiji je FED, šta je i kako se "pravi" novac. Davno sam čitao, ne mogu se sada sjetiti naziva knjige, kako se počelo odmotavati klupko sa lažnim grčkim izvještajima o finansijama. Podsjetilo me na nedavnu raspravu u Skupštini Kantona Sarajevo vezanu za termalnu rivijeru Ilidža - predmeta ugovora "cirka 20 hektara zemljišta". Nešta slično je bilo i u Grčkoj sa nekim jezerom. E tu je razlika između Grčke i nas. Kod Grka se to barem otkrilo. Kod nas neće ništa.