Treci entitet

Locked
dallton

#151 Re: Treci entitet

Post by dallton »

mislim da ce osa bosnjake ubjediti ili da glasaju za treci entitet ili za stvaranje bosnjackog entiteta tako sto ce im reci "pa bolje vam je da budete sami, napravit cete singapor , bit ce vam super, jupi..."

na sta ce ovi naravno da klimnu glavom i pohrle da glasaju za osin prijedlog jer sta drugo ciniti? pa nece valjda sad drzati federaciju u kojoj su 90posto vecina, kad im je bolje da budu 100posto vecina u krugu oko sarajeva?
osa

#152 Re: Treci entitet

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:
Uvjerices Bosnjake da dobrovoljno ogranice vlastiti utjecaj na 20 i kusur procenata teritorije ? E strategije i *****... gdje je ta hrabrost, gdje je odlucnost ? Ne ide to tako Osa, moras se malo vise zrtvovati.
šta imaš ljude uvjeravati, pa oni žive na tom prostoru, koji je nesrazmjerno kvalitetniji od "kamenjara" i "šume", šta vrijedi mongoliji što je ogromna, kad je singapur šije za svjetlosnu godinu.
Ocigledno je da ih moras uvjeravati, da ne moras ti bi vec imao treci entitet.

polako gorštak, ništa se ne radi preko noći, trenutno je još uvijek u tijeku faza dokazivanja nemogućnost suživota u federaciji, nadam se da i ti vidiš da to ne funmcionira, ono što je trebalo biti primjer da makar dva naroda mogu funcionirati zajedno, nije se obistinilo, već pitah, zar bi bih trebala izgledati ovako kao federacija.
dallton

#153 Re: Treci entitet

Post by dallton »

osa wrote:
Nezbilj wrote:
osa wrote: demokratskim izjašnjavanjem građana današnjih općina i gradova u federaciji.
Takvo izjašnjavanje nije predviđeno ustavom BiH. Dakle za takvo demokratsko izjašnjavanje potrebna je promjena ustava BiH odnosno 2/3 večina u zastupničkom domu parlamenta BiH dakle nemoguće bez podrške Bošnjaka u koju imam razloga da sumnjam. Sve drugo je neustavno djelovanje odnosno narušavanje ustavnog poretka kojeg OSBiH imaju obavezu da zaštite. O čemu ti onda pričaš nego o ratu. Ja mislim da si otišao malo predaleko.
postoji način, dogovor političkoh lidera, pa zar i dayton nije tako zaživio.
dejton bio i prosao ko je sta jamio jamio...sad vise nema tenkova, topova, presjecanja dotoka hrane i oruzja od strane hvo-a da se iznuri stanovnistvo i iznude ustupci, konclogora za bosnjake, rusenja starog mosta, hrvatska pred eu, srbija grabi ....sad mozemo relaxirano pregovarati narednih 10-15 godina, a onda mozda odrzati i popis stanovnistva a mozda i referendum ko ce ga znati :razz: ...ili zapoceti proces preregistracije stanovnistva, mozda izborni inzenjering, ko ce ga znati sta te pokvarene balije imaju na umu?
osa

#154 Re: Treci entitet

Post by osa »

dallton wrote:mislim da ce osa bosnjake ubjediti ili da glasaju za treci entitet ili za stvaranje bosnjackog entiteta tako sto ce im reci "pa bolje vam je da budete sami, napravit cete singapor , bit ce vam super, jupi..."

na sta ce ovi naravno da klimnu glavom i pohrle da glasaju za osin prijedlog jer sta drugo ciniti? pa nece valjda sad drzati federaciju u kojoj su 90posto vecina, kad im je bolje da budu 100posto vecina u krugu oko sarajeva?

istina je da su bošnjaci velika većina u federaciji, ali je isto tako istina da su većina na pola teritorija federacije, istina je također da su većina i u bih, ali isto tako je istina da su većina samo na jednom dijelu teritorija bih. ne vidim zašto bi oni "negdje hrlili", jednostavno ljudi trebaju urediti područja gdje su većina kako najbolje znaju, kako su bošnjaci u(ne)redili federaciju vidimo, da li bi tako trebali u(ne)rediti i cijelu bih, reci iskreno.
osa

#155 Re: Treci entitet

Post by osa »

dallton wrote:
osa wrote:
postoji način, dogovor političkoh lidera, pa zar i dayton nije tako zaživio.
dejton bio i prosao ko je sta jamio jamio...sad vise nema tenkova, topova, presjecanja dotoka hrane i oruzja od strane hvo-a da se iznuri stanovnistvo i iznude ustupci, konclogora za bosnjake, rusenja starog mosta, hrvatska pred eu, srbija grabi ....sad mozemo relaxirano pregovarati narednih 10-15 godina, a onda mozda odrzati i popis stanovnistva a mozda i referendum ko ce ga znati :razz: ...ili zapoceti proces preregistracije stanovnistva, mozda izborni inzenjering, ko ce ga znati sta te pokvarene balije imaju na umu?
a šta sam ja drugo rekao, nema sukoba, samo politika i pregovori.
Nezbilj

#156 Re: Treci entitet

Post by Nezbilj »

osa wrote:
Nezbilj wrote:
Ali u tome je cijela poenta zajeba u koji BH Hrvate nastavljaju gurati zapadni Hercegovci. Ti likovi iz Gruda i Širokog nikada nisu ni živjeli u multietničkim zajednicama i uvijek su funkcionalno bili dio Hrvatske. Oni nemaju pojma o BiH, bosanskom duhu ili ideji suživota i tolerancije i blago ih boli kurac i za Hrvate u Srednjoj Bosni i Posavini i Sarajevu kao što su dokazali i u ratu. Oni znaju da za leđima imaju Hrvatsku koja će ih uvijek moći zaštititi. Međutim stvar je u tome što oni komplet Hrvate u BiH guraju u nešto što na kraju može samo završiti konfliktom u kojem bi ga opet popušili bosanski Hrvati koje su Hercegovci očigledno svakako halalili.

konflikti na balkanu su završili, osim možda još nešto malo u makedoniji, nema više toga, kome je do rata nek se prijavi za irak, afganistan, možda u dogledno vrijeme za sudan, ovdje samo politika sada prolazi.
Aha ti si to zamislio kao jedan dan Čović ili Dodik kažu: u subotu će se Hrvati ili Srbi protustavno izjasniti o narušavanju teritorijalnog integriteta zemlje a Bošnjaci će klapnut ušima i reći: samo nas nemojte trpati u koncentracione logore. Samo ta ti je jaka: ratovi na Balkanu su završeni i sada možemo slobodno Bošnjake da guzimo političkim sredstvima.. Ma bravo. Možda je Dalton u pravu. Možda bi stvarno najbolje bilo podržati sve vas koji vjerujete u takav scenario.
dallton

#157 Re: Treci entitet

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote:mislim da ce osa bosnjake ubjediti ili da glasaju za treci entitet ili za stvaranje bosnjackog entiteta tako sto ce im reci "pa bolje vam je da budete sami, napravit cete singapor , bit ce vam super, jupi..."

istina je da su bošnjaci velika većina u federaciji, ali je isto tako istina da su većina na pola teritorija federacije, istina je također da su većina i u bih, ali isto tako je istina da su većina samo na jednom dijelu teritorija bih. ne vidim zašto bi oni "negdje hrlili", jednostavno ljudi trebaju urediti područja gdje su većina kako najbolje znaju, kako su bošnjaci u(ne)redili federaciju vidimo, da li bi tako trebali u(ne)rediti i cijelu bih, reci iskreno.
da, da to je tvoja teorija da jednonacionalne drzave najbolje funkcionisu - sto ce reci svi hrvati u hrvatsku, eto ona funkcionise predivno zar tamo nije lijepo, zasto dijeliti zemlju s balijama koje te ne gotive a ne mozes im vise nista, vojni dio je prosao, politicki si nemocan, sta sad ?
Samos

#158 Re: Treci entitet

Post by Samos »

Federacija BiH je jedno od najvećih upozorenja RS-u što ih čeka u slučaju da odustanu od entiteta.
Negiranje nacionalnog identiteta, preglasavanje na svim mogućim razinama izvršne i zakonodavne vlasti, uz specijalitet kuće: donošenje neprovodivih i samodestruktivnih zakona u korist izdržavanja svoje nezaposlene populacije na teret svih.
dallton

#159 Re: Treci entitet

Post by dallton »

Nezbilj wrote:
osa wrote:
Nezbilj wrote:
Ali u tome je cijela poenta zajeba u koji BH Hrvate nastavljaju gurati zapadni Hercegovci. Ti likovi iz Gruda i Širokog nikada nisu ni živjeli u multietničkim zajednicama i uvijek su funkcionalno bili dio Hrvatske. Oni nemaju pojma o BiH, bosanskom duhu ili ideji suživota i tolerancije i blago ih boli kurac i za Hrvate u Srednjoj Bosni i Posavini i Sarajevu kao što su dokazali i u ratu. Oni znaju da za leđima imaju Hrvatsku koja će ih uvijek moći zaštititi. Međutim stvar je u tome što oni komplet Hrvate u BiH guraju u nešto što na kraju može samo završiti konfliktom u kojem bi ga opet popušili bosanski Hrvati koje su Hercegovci očigledno svakako halalili.

konflikti na balkanu su završili, osim možda još nešto malo u makedoniji, nema više toga, kome je do rata nek se prijavi za irak, afganistan, možda u dogledno vrijeme za sudan, ovdje samo politika sada prolazi.
Aha ti si to zamislio kao jedan dan Čović ili Dodik kažu: u subotu će se Hrvati ili Srbi protustavno izjasniti o narušavanju teritorijalnog integriteta zemlje a Bošnjaci će klapnut ušima i reći: samo nas nemojte trpati u koncentracione logore. Samo ta ti je jaka: ratovi na Balkanu su završeni i sada možemo slobodno Bošnjake da guzimo političkim sredstvima.. Ma bravo. Možda je Dalton u pravu. Možda bi stvarno najbolje bilo podržati sve vas koji vjerujete u takav scenario.
zato ja osinu pricu i podrzavam cjelo vrijeme, da vidimo gdje su ta strasna politicka sredstva i mudrost, meni se cini da je hdz nemocan, ali eto osa nas uci da ce se nesto sigurno desiti jer ce bosnjaci na nesto pristati ne znamo sta i zasto, ali ce pristati sigurno...evo ja pristajem da popijem jos jednu kafu, dosta od mene...
dallton

#160 Re: Treci entitet

Post by dallton »

Samos wrote:Federacija BiH je jedno od najvećih upozorenja RS-u što ih čeka u slučaju da odustanu od entiteta.
Negiranje nacionalnog identiteta, preglasavanje na svim mogućim razinama izvršne i zakonodavne vlasti, uz specijalitet kuće: donošenje neprovodivih i samodestruktivnih zakona u korist izdržavanja svoje nezaposlene populacije na teret svih.
tako je, zato se trebate boriti rukama i nogama za pc - koliko god vas je ostalo u krugu oko banja luke, ostali nek se bore za legitimitet zgrada u novom sadu...nemojte slucajno raditi sta drugo, sad nam ne godite drugaciji nikako...

de probajte i politiku sinhronizirati s hrvatima, tad ce vas krenuti pravo
osa

#161 Re: Treci entitet

Post by osa »

dallton wrote:
Nezbilj wrote:
osa wrote:

zato ja osinu pricu i podrzavam cjelo vrijeme, da vidimo gdje su ta strasna politicka sredstva i mudrost, meni se cini da je hdz nemocan, ali eto osa nas uci da ce se nesto sigurno desiti jer ce bosnjaci na nesto pristati ne znamo sta i zasto, ali ce pristati sigurno...evo ja pristajem da popijem jos jednu kafu, dosta od mene...

kako onda onako nemoćan i sa onako malo vijećnika bešlić postade gradonačelnik mostara, pa pregovaranjem s bošnjacima, ne s hrvatima, vidiš da se može dogovoriti.
dallton

#162 Re: Treci entitet

Post by dallton »

odgovor na to imas u intervju safeta orucevica, nadji sam...
osa

#163 Re: Treci entitet

Post by osa »

dallton wrote:
osa wrote:

da, da to je tvoja teorija da jednonacionalne drzave najbolje funkcionisu - sto ce reci svi hrvati u hrvatsku, eto ona funkcionise predivno zar tamo nije lijepo, zasto dijeliti zemlju s balijama koje te ne gotive a ne mozes im vise nista, vojni dio je prosao, politicki si nemocan, sta sad ?
apsolutno stojim iza te teorije, na ovim prostorima, a ti me demantiraj ako možeš, samo bih nije jednonacionalna država, tako da je najbolje uređenje za nju federalno, a to što bi ti možda volio da je bih jednonacionalna država, i to je za ljude.
što se tiče pokušaja odvesti razmjenu mišljenja prema nekoj razini na kojoj ja ne funkcioniram, koristeći izraze balija, zazivajući sukobe, seljenja, gle, ja na to ne padam, to je u principu, jadno.
BiH-x

#164 Re: Treci entitet

Post by BiH-x »

osa wrote: pa pregovaranjem s bošnjacima, ne s hrvatima, vidiš da se može dogovoriti.
I opet trazite entitet...Tz Tz Tz
dallton

#165 Re: Treci entitet

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote:
osa wrote:

apsolutno stojim iza te teorije, na ovim prostorima, a ti me demantiraj ako možeš, samo bih nije jednonacionalna država, tako da je najbolje uređenje za nju federalno, a to što bi ti možda volio da je bih jednonacionalna država, i to je za ljude.
što se tiče pokušaja odvesti razmjenu mišljenja prema nekoj razini na kojoj ja ne funkcioniram, koristeći izraze balija, zazivajući sukobe, seljenja, gle, ja na to ne padam, to je u principu, jadno.
kakvi sukobi ja cijelo vrijeme ponavljam da je dejton sve zavrsio i ko je sta jamio jamio, kome pravo kome krivo
e to sto bi ti volio nece se desiti jer nemas nacina niti snage da to pa makar teoretski zamislis, a pogotovo provedes u praksi...
osa

#166 Re: Treci entitet

Post by osa »

dallton wrote:odgovor na to imas u intervju safeta orucevica, nadji sam...

pročitano, rekoh ti da postoji kompromis, postoji on i oko trećeg entiteta( naime ima ljudi koji vide malo dalje od prosječnog birača), polako kad bude vrijeme, vidjet ćeš da će bošnjačka politička elita uvjeriti svoje birače da je to najbolja moguća opcija, možda ne tebe, ali većinu hoće.tu će dakako pripomoći i efendija cerić a bogami i uvaženi ševko omerbašić.
dallton

#167 Re: Treci entitet

Post by dallton »

osa wrote:

pročitano, rekoh ti da postoji kompromis, postoji on i oko trećeg entiteta( naime ima ljudi koji vide malo dalje od prosječnog birača), polako kad bude vrijeme, vidjet ćeš da će bošnjačka politička elita uvjeriti svoje birače da je to najbolja moguća opcija, možda ne tebe, ali većinu hoće.tu će dakako pripomoći i efendija cerić a bogami i uvaženi ševko omerbašić.
vec pokusano i vec propalo...a bas si nasao koga ces citirati, cerica i nekakvog tamo muftiju iz zagreba kojeg ne hebe niko ni za sta
blue_sky

#168 Re: Treci entitet

Post by blue_sky »

osa wrote:ljudi ne prepucavajte se treći entitet je neminovnost.
Ljudi ne prepucavajte se treci entitet je nemoguc.
Nezbilj

#169 Re: Treci entitet

Post by Nezbilj »

Samos wrote:Federacija BiH je jedno od najvećih upozorenja RS-u što ih čeka u slučaju da odustanu od entiteta.
Vidiš ja sam generacija koja je u Sarajevu završila osnovnu i srednju školu i krenu na fakultet kada se zaratilo. Ja kao ni večina mojih vršnjaka do rata uopšte nismo ni znali ko je Srbin, Hrvat ili Musliman. Ja ni dan danas nisam u stanju svoje prijatelje sa kojima sam odrastao djeliti po religiji jer niko nije nešto naročito religiozan ili po naciji jer svi smo za svoje nacije saznali kad je već bilo kasno da nam se sa njom ispira mozak. Zato ja sebe i ne smatramo Bošnjakom iako sam musliman već prije svega građaninom Bosane i Hercegovine i tako vidim i svoje prijatelje koji nisu skloni prihvatanju novopečenih Srpskih, Hrvatskih i Bošnjačkih nacionalnih identiteta. E to ti je to što ti nazivaš negiranjem nacionalnog identiteta. Ako kažem da smo svi isti i da smo svi jedan narod koji govori jedan jezik i živi u jednoj državi onda ja ugrožavam nečije vitalne nacionalne interese. Pravo da ti kažem jebe me se za vaše nacionalne interese.
dallton

#170 Re: Treci entitet

Post by dallton »

blue_sky wrote:
ma nije nemoguc napravit ce ga @osa kao kapetan star trek ekspedicije u federalnom satlu "enterprise dayton"
osa

#171 Re: Treci entitet

Post by osa »

dallton wrote:
osa wrote:

vec pokusano i vec propalo...a bas si nasao koga ces citirati, cerica i nekakvog tamo muftiju iz zagreba kojeg ne hebe niko ni za sta

šta sam ja to citirao, što se tiče cerića i omerbašića, imaju oni veći utjecaj na bošnjačko biračko tijelo od svih građanskih stranaka u bih, mislim kad se zbroje, svi zajedno.
Samos

#172 Re: Treci entitet

Post by Samos »

Pristaće se na sve kada dođe voda do grla.
Ako MZ procjeni da je to najbolja opcija, naći će način da izvrše potreban pritisak, u stvari da ponude mrkvu (NATO, bezvizni režim i slične slatkiše).
dallton

#173 Re: Treci entitet

Post by dallton »

Samos wrote:Pristaće se na sve kada dođe voda do grla.
Ako MZ procjeni da je to najbolja opcija, naći će način da izvrše potreban pritisak, u stvari da ponude mrkvu (NATO, bezvizni režim i slične slatkiše).
ako nisi primjetio propalo je i to u butmiru..ne moze se vise bosnjake ucjeniti a nema im se sta ni ponuditi...igranka je zavrsena.
dallton

#174 Re: Treci entitet

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote:
osa wrote:

šta sam ja to citirao, što se tiče cerića i omerbašića, imaju oni veći utjecaj na bošnjačko biračko tijelo od svih građanskih stranaka u bih, mislim kad se zbroje, svi zajedno.
za ovo je dovoljno reci :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
blue_sky

#175 Re: Treci entitet

Post by blue_sky »

dallton wrote:
blue_sky wrote:
ma nije nemoguc napravit ce ga @osa kao kapetan star trek ekspedicije u federalnom satlu "enterprise dayton"
aha,vidim ja da bi to tako nekako otprilike moglo biti.
Locked