Treci entiet/federalna jedinica???

Locked
osa

#301 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by osa »

vee-jay wrote:
osa wrote:

da li je on lobist ili nije ne znam, a bogami sumnjam da znaš i ti, nego kakve su nedoumice u pitanju...
@osa, tvoj problem je sto ti stvarno o BiH malo toga znas, a ni ne interesuje te nesto narocito niti pratis aktuelna desavanja. zasto si onda na ovom forumu? pa ne moze ti biti cilj da lozis jer to ipak ne radis dobro...
ti si to iz ovog posta zaključio, s obzirom kakvo je stanje u bih, a o njemu odlučuju i glasuju ovi koji znaju, tu valjda ubrajaš i sebe, nije problem bolje znati od vas, vjerovao ili ne....
hercegovac_pravi

#302 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by hercegovac_pravi »

osa wrote:
hercegovac_pravi wrote:
osa wrote:
otvori novu temu, ali nemoj za svaku riječ ili pojam koji sam ja pomenuo, bit će ih previše...
Pa ti si se pozvao na Washington-ski sporazum, nisam ja. U čemu je problem da malo prodiskutujemo o dokumentu koji si ti indukovao u konverzaciju? Mislim kad već pominješ taj sporazum onda ne bi trebao imati problema da nas ukratko informišeš o glavnim stavkama istog? Logično zar ne? Ili ti ustvari ponovo mlatiš praznu slamu po starom dobrom običaju?
čuj pozvao, spomeno, evo spomenuo sam i aliju i montgomerija, pa, rekoh otvori temu ako ti je interesantna pa ču i ja učestvovati....
Naravno da si se pozvao na Washingtonski sporazum kao jedan od razloga zahtjevanja etničkog kantona za Hrvate...evo tvoga posta..
* Prijavi post
Re: Treci entiet/federalna jedinica???

PostPostao/la osa dana 24/10/2010 21:46

and je napisao/la:@osa,
objasni ljudima zašto franjo nije u dejtonu tražio treći entitet,tj.zašto je između trećeg entiteta i etnički čiste hrvatske izabrao ovo drugo?

možda nije mogao birati, možda je očekivao daljnju realizaciju washingtonskog sporazuma, možda mu je nešto naknadno obećano, možda........., tko zna....
Podvukao sam dio u kome se pozivaš na Washington-ski sporazum... U čemu je problem da nam objasniš šta je ugovoreno tim sporazumom? Ili ti ne znaš šta piše u njemu pa si se ponovo provalio. :lol:
Nema potrebe da otvaramo novu temu i trošimo dragocjeni prostor na serveru sax-a.
U čemu je problem da progovriš koju riječ o sporazumu na koji se pozivaš?
ravno

#303 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by ravno »

Osa je gazija.....on sam protiv 20 Bosanskih unitarista.....i opet jaci.....kazem ja, to je pravi omjer
jeza u ledja

#304 Re: Čović: Hrvatska federalna jedinica ne smije stvarati štetu g

Post by jeza u ledja »

1gorstak wrote:
kamen spoticanja wrote:Ta jedinica, kaže, trebala bi imati svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, te da bude multietnička sa hrvatskom većinom, što je, navodi, i dogovoreno u okviru „Prudskog pocesa“, koji je podrazumijevao četiri teritorijalne jedinice u BiH.

Čović je sinoć za Radio-televiziju RS-a ocijenio i da bi takav stav podržale i sve ostale stranke sa hrvatskim predznakom.

On je dodao da se hrvatska jedinica ne smije stvarati na štetu granica RS-a i o njima treba da odlučuje isključivo srpski narod i rukovodstvo ovog entiteta, s tim da će HDZ svaki njen stav o tom pitanju morati da uvaži.
Covic kao da je placen da pogorsava polozaj bosanskohercegovackih Hrvata. Dodik mu ni u cemu moze pomoci, a Sarajevo mu (kroz dalje preglasavanje i na nivou drzave i na nivou entiteta) sigurno moze nastetiti, pa mi nije jasno zasto se nastavlja ponasati kao idiot. Sve dok se ovako ponasa nema pravo da se buni zbog preglasavanja jer ako misli da je u redu gaziti druge (npr. traziti hrvatski ekskluzivitet nad opstinama u kojim su do rata Bosnjaci bili vecina), a on to misli, onda treba biti spreman i na to da se njega gazi.
Fakat se ponasa ko da je poludio. Ja vam kazem nek nastavi s ovom glupom pricom i pola glasova ce izgubiti. Mislim jedno je navijati za treci entitet ali drugo je navijati za covjeka koji Dodiku viri iz guzice, i to jos uopste ne skriva.
No eto, pitanje je koliko glasac HDZa uopste ima pameti to begin with.
vee-jay

#305 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by vee-jay »

vivaldi wrote: Puknut ce i Dodik i stranka mu kat-tad, ali idelogija vjerovatno nece. Po principu sjase kurta da uzjase murta.
evo ja sam misljenja da nece, barem nece milom. a zasad sigurno ni silom. a o tome ko nakon njega ne znam. ja iskreno smatram, da ova dilema nema happy end i da ce se rijesiti na nelijep nacin.
vivaldi wrote:
vee-jay wrote:
vivaldi wrote: Treca stvar - mi smo jedinstven ekonomski prostor i dok god imamo bilo kakvih sranja u bilo kojem dijelu zemlje, nema sanse za bilo kakav ekonomski napredak. Neki dan je negdje bila vijest da je u prvih 9 mjeseci ove godine u BiH investirano oko 180 miliona eura - pa to je prosejcan rezultat za neki grad tipa velicine Bihaca, a kamoli drzave..
A zasto bi moralo biti sranja? Sta kazu Dodik i Covic o tvojoj tezi da je BiH jedinstven ekonomski prostor?
Pa Covic, a narocito Dodik nisu faktori integracije nego dezintegracije. Oni traze svoj prostor,a ne zajednicki.
da i dakle koja bi bila razlika izmedju toga kad bi Covic i Dodik bili na drzavnoj vlasti ili ne. Pa na vlasti mogu nesto konkretno uraditi.
vivaldi wrote: Ti sada selektivno pokusavas minimizirati. Pa ni sdp ne moze sa 300 hiljada predstaviti 4 miliona (mada sada nema toliko, ali ok). Dvije najjace stranke u cijeloj drzave imaju skoro identican broj glasova, a totalno suprotne ideologije.
ma jok selektivno, svi su nule :D
vivaldi wrote: Pa mrze se i Tihic i Lagumdzija pa ce se opet naci oko zajednickih interesa. Nasli bi se i sa Fahrom da im treba.
Oh u to nisam siguran. Barem ne u to prvo.
vivaldi wrote: Tacno. Dodik zeli otcjepljenje, a Tihic zajednicku drzavu. Medjutim kad je rijec o kriminalu - mrtva trka.
tranzicija uvijek donosi sa sobom neke nove bogatase. sve su razvijene drzave prosle kroz tu pricu, eto moramo i mi. i kao sto komsic rece, u svakoj stranci ima lopova. dakle i u sdp-u. mene to ne boli previse, samo dok se a) ne krade previse i b) radi (ali ono, pravo radi) na tome da svijetu bude bolje.
vivaldi wrote: Grijesis. Ja nisam antisdp-ovac vec neko ko bi volio rjesenje i neke konkretne korake. Mene zanimaju djela puno vise nego prica, a sdp je tu u velikom raskoraku.
I mene interesuju djela a ne rijeci. A o raskoraku, hajmo prvo vidjeti hoce li SDP doci na vlast, pa kad se napravi vlast gledati kako rade i nakon 100 dana vlasti govoriti o raskoracima. to @vivaldi, se zove sansa...
vivaldi

#306 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by vivaldi »

vee-jay wrote:evo ja sam misljenja da nece, barem nece milom. a zasad sigurno ni silom. a o tome ko nakon njega ne znam. ja iskreno smatram, da ova dilema nema happy end i da ce se rijesiti na nelijep nacin.
OK. Imamo razlicita misljenja. To je vec sfera spekulacija i tu osim nagadjanja nemamo konkretnih argumenata ni ja ni ti.
vee-jay wrote:da i dakle koja bi bila razlika izmedju toga kad bi Covic i Dodik bili na drzavnoj vlasti ili ne. Pa na vlasti mogu nesto konkretno uraditi.

Pa velika je razlika. Ako se sa antidrzavnim snsd-om bilo sta dogovoris - to ce se i provesti jer imaju kapacitet (vecinu u nsrs, vladu rs i clana predsjednistva). Ako se sa antidrzavnim sds-om bilo sta dogovoris to se ne nece provesti jer nemaju cime. Ogromna razlika.
vee-jay wrote:ma jok selektivno, svi su nule
Nisam skontao ovu salu.
vee-jay wrote:Oh u to nisam siguran. Barem ne u to prvo.
Nisam ni ja siguran u mrznju Bosica i Dodika. Drugi segment ove izjave bi glasio da se sdp 20 godina borio protiv kriminalno-nacionalistickih stranaka, ali na kraju ispade da se protiv jednih samo "ko fol" borio. Valjda je i to gradjanski.
vee-jay wrote:I mene interesuju djela a ne rijeci. A o raskoraku, hajmo prvo vidjeti hoce li SDP doci na vlast, pa kad se napravi vlast gledati kako rade i nakon 100 dana vlasti govoriti o raskoracima. to @vivaldi, se zove sansa...
Drago mi je da se slazemo i oko djela. Medjutim, ja o SDP-u ne sudim po retorici vec po djelima Behmena, Hadzica, Komsica, Lagumdzije.., a argumente sam vise puta ponavljao, ali mozda ti to ne smatras vlascu ili sansom..
Johnny_x

#307 Re: Čović: Hrvatska federalna jedinica ne smije stvarati štetu g

Post by Johnny_x »

Moze li mi iko reci sta s desilo sa onom presudom Covica kada je dobio 5 godina
Alfons Kauders

#308 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Alfons Kauders »

i vi fakat odvojili 12 stranica ovoj gluposti? :D

a ja nekad davno mislio da na ovom forumu ima ozbiljnih ljudi... :D time makes fools of us all... :D
enkili

#309 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by enkili »

Cemu da se MI nadamo? kad je ministar socijalnog rada i socijalne politike Doktor, (imamo na hiljade stucnih sposobnih socijalnih radnika kojima je profesija socijalni rad i socijalna politika, jedino ako su mislili da ce izlijeciti socijalni rad i socijalnu politiku ove zemlje), ministar prometa i komunikacija ekonomista, da ekonomista kao savjetnik ministra ali za misnistra valjda imamo jednog obrazovanog inzinjera za saobracaj i komunikacije, ovdje nam rade i o ovoj zemlji vode brigu nestrucni samo strankama podobni, tacnije poslusni ljudi. Pa je takva FBIH cijela i RS i Drzava.
Zsto traziti 3 entitet, ako je bosna jedna velika pijaca, nacionalna politika je najprodavanija roba, on prodaje ono sto narod kupuje.

Sutra kad mu nista od tog neprodje sto je na sav glas prico i obecavo i na osnovu cega je dobio izbore, niko ga nece trazit sto je slago, isto za dodika.

Dodik je jedan od najpametnijih ljudi u ovoj drzavi on je sviju zajebo, pa i covic vidio Miletu to prolazi onda ce i meni.

Ja kazem za sve ove politicare, dobru staru: Dabogda im'o pa ne im'o.

vidicemo dokad ce ovako moci
loki loki

#310 Re: Čović: Hrvatska federalna jedinica ne smije stvarati štetu g

Post by loki loki »

Johnny_x wrote:Moze li mi iko reci sta s desilo sa onom presudom Covica kada je dobio 5 godina

ne znam tacno...
u slucaju utaje 40 miliona, sud se proglasio nenadleznim i slucaj je sada na kantonalnom sudu u sarajevu. tamo se nije pomjerio s mrtve tacke vec dvije godine. mozebit da je draganu frka da se sa novom vlasti ne pokrene i njegov slucaj.
beerdrinker

#311 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by beerdrinker »

Najbolje bi bilo ukinuti entitete i formirati kantone u RS. U tom slucaju bi svakome bio interes jake strukture na drzavnom nivoju. Ako se u naredne 4 godine nista ne rijesi sa RS, ce ona takva ostati zauvijek.
dragg

#312 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by dragg »

Pošto se RS očito ne može ukinuti bez rata, najbolje je uraditi ono što se može uraditi a to je restrukturirati Federaciju (smanjenje broja kantona, ako ništa drugo) ali treći "hrvatski" entitet, još jedna podjela u podjeli, bila bi najpogubnija za Hrvate same, pa onda za sve ostale. Ja osobno, kao Hrvatica, ne želim biti dio tog geta. Kako Mostar može biti stolno mjesto svih BiH Hrvata, šta ga to odlikuje kao hrvatsko stolno mjesto - ona novosagrađena megalomanska i nakaradna "inat" katedrala koja se sama urušava od silnog tereta?
ht_90

#313 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by ht_90 »

Na stranu što je stvaranje 3. entiteta mlaćenje prazne slame... Pogotov' u granicama HZHB, jer je teritorijalno nemoguće povezati hrvatske enklave u srednjoj bosni, i posavini sa maticom zapadnom hercegovinom...XD
Koliko god brutalno zvučalo, al jednostavno se mora shvatiti, da se entitet ne moze praviti na ovako nehomogenom i etnicki politonom teritoriju.. Teoretski neka mogucnost postoji, da bi se livanjski, zapadno-hercegovacki, posavski, i djelovi HNK stvorili u neku federalnu jedinicu.. Al SBK tj. enklave, nema sanse... Sto je po same hrvate pogubno...
Jedini razlog, zbog kojeg bi volio da je to moguce, je da se konacno stvori nesto sto vec od prvih izbora postoji kod bosnjackog i srpskog korpusa.. Politicka odgovornost po socijalnim, ekonomskim i svim drugim normalnim pitanjima koji postoje unutar jedne federalne jedinice, sto u hrvatskom korpusu ne postoji.. Recimo Dodik ce se nakon ovih izbora i relativnih uspjeha Ivanica (govorim uspjeha uzimajuci u obzir koliki medijski monopol Dodik posjeduje) dobro zapitati i morat ce guzicom mrdnuti u sljedece 4 godine, jer vise prica o odcjepljenju srbima kao potlacenim, ne pali, jer imaju svoj entitet, i narod hoce kruha, a ne zastave... To je stvar koja postoji i unutar bosnjackog korpusa, koji se vecinom okrenuo SDP-u a rast biljeze i nove stranke.. Dok unutar hrvatskog tijela iz izbora u izbore postoje dvije varijante, apsolutna pobjeda HDZ-a BiH kao npr. u ovim izborima ili manja pobjeda iste stranke kao 2006. uz jacanje drugih opcija, 1990,HSP ili NSRZB koje zbog brojnosti tog naroda ne donose nista efikasno...
Turkoglu

#314 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Turkoglu »

Kakav treci entitet,nema od tog nista,samo maloumnici mogu pomislit da ce bit od tog nesto.
Socijalista

#315 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Socijalista »

Meni je licno zao u neku ruku Hrvata, jer stvarno im je neko izgleda nesto obecao (Cova majmun opet nesto rek´o). Moraju jednostavno shvatiti da nece biti podrske za stvaranje nekog treceg entiteta o kojem ne odlucuje ni Dodik ni Cova nego ruke u parlamentu i tu je kraj price. Nekad imam stvarno osjecaj da su nasi Hrvati zamagljeni u vremenu i prostoru i da su nagazili.
Turkoglu

#316 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Turkoglu »

Socijalista wrote:Meni je licno zao u neku ruku Hrvata, jer stvarno im je neko izgleda nesto obecao (Cova majmun opet nesto rek´o). Moraju jednostavno shvatiti da nece biti podrske za stvaranje nekog treceg entiteta o kojem ne odlucuje ni Dodik ni Cova nego ruke u parlamentu i tu je kraj price. Nekad imam stvarno osjecaj da su nasi Hrvati zamagljeni u vremenu i prostoru i da su nagazili.
Ne odlucuje ni parlament nego Ameri,a i meni je zao Hrvata jer ih ovaj Covic laze.
Turkoglu

#317 Re: Čović: Hrvatska federalna jedinica ne smije stvarati štetu g

Post by Turkoglu »

Zanimljive su ove izjave Covica,prema njima se moze zakljuciti da on vise zeli ojacati RS,a ne napraviti entitet.
madner

#318 Re: Čović: Hrvatska federalna jedinica ne smije stvarati štetu g

Post by madner »

Sta ti je ljubav, za Mileta se covjek odrekao rvackih krajeva u roku odmah. :D
feral.tribune

#319 Re: Čović: Hrvatska federalna jedinica ne smije stvarati štetu g

Post by feral.tribune »

Ljudi poput Covica mjesec dana poslije tragedije i rusenja Vukovara usli u savez sa cetnicima ( boban -karadzic na sastanku u Gratzu maj 1992 god gdje je kosmati genocidni ljudozder raso rekao da mu boban mate lici na hrvatskog Bismarka i da su sva pitanja izmedju Hrvta i Srba rjesena ) Dakle , kako onda tako i sada . HDZ ovci nikada nisu krili svoju impresinoranost Slobinim Arkanovim i Mladicevim Srbima . Nikad . Oni su se njima divili . Gaze mrske turke , ruse dzamije , pale zare , kolju .....HDZ je uzivao u tome i ostrio je cetnicku kamu i podmizavio cetnicku pusku . Taj i takav HDZ koji se tri puta izljubio sa dzelatima Vukovara danas plese uzicko kolo sa Dodikom . OK , ali moras biti spreman i na posljedice . Odvratna i prljava politika lopova i ubica iz zapadne hercegovine ce doziviti debakl .HDZ je olos i ljudski otpad . Smece i Covic , to su sinonimi .
feral.tribune

#320 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by feral.tribune »

Hrvatima iz BiH bi najlogicnije i najnormalnije bilo da potraze treci entitet u Hrvatskoj . Samo je problem sto bi umjesto entiteta dobili bi lobrnji i HV bi morala da napravi jos jednu Oluju i pomete secesioniste . Ipak su Bosanci tolerantni pa jos uvijek ne razmisljaju o Oluji protiv skripara. Ali tolerancija ima prag i plafon :shock: :? :-D
jedna tamo

#321 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by jedna tamo »

jah što se ovdje žale hrvati :roll:
kiky

#322 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by kiky »

čoviću nije ni stalo do trečeg entiteta, nego do destabilizacije države ....
on je kriminalac i kokošar sa dna kace, na uslovnoj je slobodi a čeka ga još koja optužnica i suđenje ...
nema šta izgubit te se sveti državi ...
Dozer

#323 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Dozer »

Treci entitet, Hrvatski, ce se zagovarati sve dok nam je Ustav kakav jeste, a to je - etnicki.
Treba shvatiti da oni koji su na vlast dosli prije 20 godina danas imaju samo tu pricu i da samo na njoj mogu odrzavati svoj ostanak na vlasti.

Ekonomski, a i stvarno politicki, totalno su nesposobni i to je danas jasno svima. Medjutim, sto vise vremena prolazi, njihova etno-nacionalisticka prica moze imati sve vise efekta, a to je i te kako vezano za demografiju, odnosno starosnu dob stanovnistva u BiH.
Nema potrebe da se lazemo i stvari uvijamo u neki ukrasni celofan. I pored toga sto je jasno da ovi koji su na vlasti zadnjih 20 godina (a to su etnicari sa HR, SRB ili Bosnjackom pricom) nisu kompetentni ni za sta u drzavnom smislu, jasno da je ni jednima jacanje te drzave u stvari i ne odgovara.
Zato oni marljivo rade na tome da odrzavaju enticke tenzije, da se stalno vracaju na ratne price i potezu kojekakve ugrozenosti ovih ili onih u ovom ili onom dijelu BiH. Ako se samo malo zamislimo, nije tesko dokuciti da se i pored svih tih prica na terenu ama bas nista nije promijenilo, a nije jer njima, ni jednima ni drugima ni trecima, nije u cilju da se bilo sta promijeni. Ako se promijeni, nema vise nikakve svrhe za njihovo postojanje jer etno-nacionalisticke price padaju u zaborav, minimiziraju se, ekonomija se pocinje jace razvijati i ljudi jednostavno shvataju da su bili zavedeni.

I tu lezi tajna, da je tako nazovem - vremenske ili starosne kapsule. Oni racunaju na to da je nas starijih koji imamo dovoljno svog mozga, misljenja i stava, a sjecamo se i necega od ranije, tj. imamo referentu vrijednost za usporedbu, sve manje i manje.
S druge strane, generacije koje nemaju nikakve referentne tacke, odnosno oni koji su odrasli uz rat i nakon njega, sada vec stasavaju u generaciju koja polako preuzima tu neku vecinu i ta nekakva kormila.
Sta ocekivati od nekoga ko je u rat usao kao dijete, ili se cak rodio nakon rata, osim da slijepo prati sistemske uzuse u kojima je i odrastao, a to su etnicka mrznja i netrpeljivost, iskrivljena nedavna istorija, religija kao sredstvo razdora, itd.?

Ukratko, BiH, kao drzava, ima jos vrlo malo vremena da stvari okrene u svoju korist, ako se to tako moze reci. Ne vise od nekih 10-15 godina. Nakon toga, etno-nacionalisticki odgojene generacije ce postati apsolutna vecina i glas razuma ce potpuno nestati sa BH zivotne scene.
Tada ce ostati samo pitanje da li ce se BiH i konacno raspasti mirnim ili krvavim putem, odnosno da li ce u tom momentu vecinsko stanovnistvo BiH, a to ce sigurno biti Bosnjacko, pozeljeti da malo potprasi Srbe i Hrvate u ime i za racun "starih dana", i tako bar malo "namiri" ono sto su im ovi radili u periodu '92-'95, ili ce se Bosnjaci poklopiti po usima (u sta ja cisto sumnjam) i pustiti da Srbi i Hrvati raskomadaju BiH onako kako oni hoce.

Radi svega ovoga gore, moje misljenje je da su ovi izbori trebali donijeti bar tracak stvarne promjene. Ali, sudeci po dostupnim informacijama iz medija, izgleda da od toga nece biti nista. SDP ce, sve su prilike, zarad licnih interesa popustiti etnicarima i odustati od predizbornih obecanja i price. Ako se to zaista desi, SDP ce na sljedecim izborima proci isto kao i SBiH sa svojih "100%".
A onda se postavlja realno pitanje - sta i kako dalje? S kim, tj. kojom politickom opcijom, i da li je ova moja prognoza od 10-15 godina za BiH preoptimisticna?
dragg

#324 Re: Čović: Hrvatska federalna jedinica ne smije stvarati štetu g

Post by dragg »

Covic se prepao jer je na ovim izborima puno više Hrvata glasalo za SDP i Komšića. Zato želi demonizirati Lagumdžiju i SDP po svaku cijenu. Smeta mu Željko Komšić a ne smeta mu Emil Vlajki, dojučerašnji savjetnik S. Miloševića u Haagu i otvoreni huškač, kao predstavnik Hrvata u RS-u. To ljubakanje sa Dodikom će mu se odbiti o glavu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#325 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by pici »

samo malja ispravka Ustav nije etniČki ni pod razno veĆ Torovsko-Rezervatski......još samo fali ograda(po mogučnosti s visokom voltažom) i sve je tude :oops:
Locked