Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Locked
bicebolje

#426 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by bicebolje »

palermo wrote:
bicebolje wrote:
palermo wrote: Složio bih se sa tobom. Dio razloga leži u o tome što nikada nisu predočene karte tog eniteta.
Kako nisu ?

http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_s ... ercegovini
Zvanično, ono izašli pred međunarodnu zajednicu i institucije vlasti BiH sa prijedlogom. Te karte što ih ti postiraš sam mogao i ja napraviti.
Nisi. Fino piše:

Hrvatska samouprava u Bosni i Hercegovini (plavom su obojene općine i dijelovi općina koji su proglašeni dijelom Hrvatske samouprave 11. studenog 2001. godine)

To je ono što su tada smatrali hrvatskom teritorijalnom jedinicom. Dakle, predočena je karta samo što je zastarila i trenutno se ne zna šta danas smatraju pod teritorijom koja bi trebala ući u treći.
kv99

#427 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by kv99 »

bicebolje wrote:
Adriatic wrote: Ko bi imao ravnopravnost, šačica Hrvata iz Zapadne H.?
E u tome i jeste fol.
Hrvati su dozvolili da njihove interese zastupa kriminalna bagra a la Boban, Čović, Jelavić ..... i na kraju bi se mogli svesti na taj kamenjar.
Ako ti nemaš šta izgubiti, mnogi Hrvati imaju i zato ne govori u njihovo ime.
A sad ga nema ni ta šačica a u Predsjeništvu Hrvate predstavlja borac Armije BiH izabran od strane Bošnjaka. Dalje, nisu dozvolili nego izabrali. Predstavnici naroda se biraju na izborima. Jedino ako misliš da bi im i političare trebao birati neko ko zna bolje od njih šta im je interes.
Ne govorim ja ni u čije ime već iskazujem mišljenje. Mogu ga iskazati i prema Južnoj Koreji a i prema šačici u Hercegovini. To je moje pravo.
Na tvoju zalost i ostalih koji ponavljate jedne te iste lazi , laz ne postaje istina ma koliko se ponavljala. Komsic nije predstavnik ni jednog naroda kao sto nisu ni 2 ostala CLANA predsjednistva. On je CLAN predsjednistva iz Hrvatskog naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine i on predstavlja sve gradzane . procitaj malo zakon ako nisi do sada naucio ono sto ti je predoceno u bezbroj postova.
bicebolje

#428 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by bicebolje »

kv99 wrote: Na tvoju zalost i ostalih koji ponavljate jedne te iste lazi , laz ne postaje istina ma koliko se ponavljala. Komsic nije predstavnik ni jednog naroda kao sto nisu ni 2 ostala CLANA predsjednistva. On je CLAN predsjednistva iz Hrvatskog naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine i on predstavlja sve gradzane . procitaj malo zakon ako nisi do sada naucio ono sto ti je predoceno u bezbroj postova.
Gdje piše da predstavlja sve graane ? Dokaži da lažem !
http://www.ccbh.ba/public/down/USTAV_BO ... NE_bos.pdf

A vidi ovo -
d) Član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije; bošnjačkim delegati-ma u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim dele-gatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odlu-ka Predsjedništva neće imati učinka.
Vidi se ko laže. Tvoja riječ protiv Ustava BiH !
Last edited by bicebolje on 09/12/2010 12:24, edited 1 time in total.
lupp

#429 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by lupp »

PapakizSarajeva wrote:
lupp wrote: ...
..
.
I Komsic i Vlajki su izabrani legitimno od strane drugih.
To si dobro primjetio. Umjesto da gledam unatrag i proklinjem Srbe vec ~17 godina ipak gledam na danasnju situaciju i probleme sa kojima se susrecemo u ovo vrijeme.
Da me se ne shvati pogresno, smatram da su Srbi ucinili velike zlocine prije svega prema Bosnjacima ali realno tko se vratio taj se vratio.
1-Ne spominjes Heliodrom i Dretelj ??? Ko je tamo "tamanio" bosnjake ???
..
.
... logor jasenovac gdje je ubijeno 200k+ Srba od strane Hrvata, Bleiburg gdje je ubijeno 200k+ Hrvata od strane Srba, Vukovar, RSK odakle je prvo protjerano 200k Hrvata pa kasnije jos vise Srba i ti stvarno vjerujes u 100godisnji udruzeni Srbsko Hrvatski plan o istrebljenju Muslimana :-)
2-A zajedno ste u proslom ratu ubili 200+ k Bosnjaka. Da bi postigli paritet, valjda ...

3-Nije ovdje poenta u udruzenom srPsko-hrvatskom planu, jer udruzeni je tek po raspardu Jugoslavije. Poenta je u tome sto vam i jednim i drugim smetaju muslimani na ovim prostorima. Pa ste i jedni i drugi krenuli sa genocidim nad istim. Poenta je u postojanju i velikohrvatske i velikosrpske politike prema teritoriju Bosne i Hercegovine.
..
.
Dodik je stao iza Covica i treceg entiteta ali tek poslije proslih, a pogotovo poslije ovih izbora je stala vecina Hrvatskog narod u BiH iza Covica i ideje treceg entiteta. Ja ne pricam o nekim nacionalistickim hercegovackim fasistima nego o obicnom covjeku.
4-Ti tvoji obicni ljudi su prvi digli ruku na komsije, cim ih je bilo malo vise. Koje zlo je poteklo od Bosnjaka prema Hrvatima dok se niste udruzili sa Srbima u dolini Neretve ? I probali silom, kao i Srbi sprovesti u djelo cijepanje BiH ...

5-Ja nemam "rezervne" domovine i za ovu cu opet ginuti ako zatreba. Ovdje mi je sve moje, otac, majka, grobovi predaka, sin mi raste ovdje ...

1-Bila je prica o RS, ne o federaciji. inace takve diskuzije imas koliko hoces na drugim temama pa izvoli.
2-Ne igraj se sa brojkama zrtava, to je neukusno i vrijedjas same zrtve s tim:
Research and Documentation Center in Sarajevo:
Casualty: 97,214
Bosniaks 64,341 66.2%
Serbs 24,726 25.4%
Croats 7,602 7.8%
other 547 0.5%
3-A isto tako mnogim Bosnjacima smetaju Hrvati i Srbi na ovim podrucjima, sto bi rekli.. Columbo
4-Ma de to je obicno preseravanje i ja jednostavno ne zelim diskutirat o tome, otidji slobodno na druge teme ili jos bolje na herceg bosna forum gdje ces naci zestoke suparnike u takvim i slicnim diskuzijama.
5-Lijepo za tebe
Adriatic

#430 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Adriatic »

bicebolje wrote:
E u tome i jeste fol.
Hrvati su dozvolili da njihove interese zastupa kriminalna bagra a la Boban, Čović, Jelavić ..... i na kraju bi se mogli svesti na taj kamenjar.
A sad ga nema ni ta šačica a u Predsjeništvu Hrvate predstavlja borac Armije BiH izabran od strane Bošnjaka. Dalje, nisu dozvolili nego izabrali. Predstavnici naroda se biraju na izborima. Jedino ako misliš da bi im i političare trebao birati neko ko zna bolje od njih šta im je interes.
Ne govorim ja ni u čije ime već iskazujem mišljenje. Mogu ga iskazati i prema Južnoj Koreji a i prema šačici u Hercegovini. To je moje pravo.
Hoćeš li mi molim te reći nacionalnu strukturu Komšićevih birača, pošto je vidim znaš.
Dakle, tačno u procentima koliko je kojih?
Klodovik

#431 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Klodovik »

bicebolje wrote:
kv99 wrote: Na tvoju zalost i ostalih koji ponavljate jedne te iste lazi , laz ne postaje istina ma koliko se ponavljala. Komsic nije predstavnik ni jednog naroda kao sto nisu ni 2 ostala CLANA predsjednistva. On je CLAN predsjednistva iz Hrvatskog naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine i on predstavlja sve gradzane . procitaj malo zakon ako nisi do sada naucio ono sto ti je predoceno u bezbroj postova.

A vidi ovo -
d) Član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije; bošnjačkim delegati-ma u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim dele-gatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odlu-ka Predsjedništva neće imati učinka.
The Presidency of Bosnia and Herzegovina shall consist of three Members: one Bosniac and one Croat, each directly elected from the territory of the Federation, and one Serb directly elected from the territory of the Republika Srpska.

Election and Term.
Members of the Presidency shall be directly elected in each Entity (with each voter voting to fill one seat on the Presidency) in accordance with an election law adopted by the Parliamentary Assembly.
lupp

#432 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by lupp »

plain vanilla wrote:
lupp wrote:
plain vanilla wrote: grijesis, dodik je dao krila covicu prije izbora, to je bio dio dodikove predizborne kampanje
covic je prvi nasjeo, a onda se narod primio, i tako je hdz dobio toliko glasova

da je covic pravi covjek, tada bi ismijao dodika, i rekao bi mu da se ne odrice posavine i posavskih hrvata, banja luke...i svih hrvata u RS
a on se polakomio, dosta mu siroki sa okolinom..
Moras razlikovati Covica i Hr. narod u BiH. Covic je nekada uzimao u obzir i multi-etnicke regije i treci entitet i u to vrijeme hr. narodu je manje vise bilo svejedno koja ce opcija pobjediti. Izborom Komsica Covic je tocno znao na koju kartu da igra, a da uziva u podrsci hr. naroda.
Pa dobro si rekao, na koju kartu da igra. On se poigrava hrvatskim narodom, njemu je svejedno sta ce biti s malim covjekom, on ovo zamislja kao partiju pokera.

Meni je zao sto ostale hrvatske stranke nisu krenule putem HSP-a, dogovorile koaliciju sa SDP-om, i onda iz vlasti i uz pomoc koalicionog partnera SDP-a radili na poboljsanju polozaja Hrvata u BiH. Cijeloj BiH.
Mislim da je to jedini i pravi put, a ne stvaranje tzv.nacionalnih blokova..pa kakav je to blok u kojem su bivsi i sadasnji HDZ-ovci? :-) To je samo HDZ, kakav boljitak hrvatskog naroda.
Naravno u HDZ-u ima jaako mnogo lopova ali koalicija sa SDP-om bi bila ravna njihovoj propasti, ipak praviti program na ugrozenosti hrvata uglavnom sa strane SDP-a i onda uci sa tim istim u koaliciju cak ni HDZ ne bi mogao uraditi :lol:

Mozda sa drugim HDZ-om i sa drugim SDP-om. Uglavnom sumnjam da ce oni ista ostvariti u ove iduce 4 godine. I jedni i drugi.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#433 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by plain vanilla »

lupp wrote:

Naravno u HDZ-u ima jaako mnogo lopova ali koalicija sa SDP-om bi bila ravna njihovoj propasti, ipak praviti program na ugrozenosti hrvata uglavnom sa strane SDP-a i onda uci sa tim istim u koaliciju cak ni HDZ ne bi mogao uraditi :lol:

Mozda sa drugim HDZ-om i sa drugim SDP-om. Uglavnom sumnjam da ce oni ista ostvariti u ove iduce 4 godine. I jedni i drugi.
ne, nisam mislila na taj HDZ nego na devedesetku
ali evo ispostavilo se ionako da je to ista stranka :D
bicebolje

#434 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by bicebolje »

Adriatic wrote:
bicebolje wrote:
E u tome i jeste fol.
Hoćeš li mi molim te reći nacionalnu strukturu Komšićevih birača, pošto je vidim znaš.
http://izbori.ba/Finalni2010/Finalni/Pr ... fault.aspx

Gledaj po opštinama ono što svi znaju.
bicebolje

#435 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by bicebolje »

Klodovik wrote:
bicebolje wrote:

A vidi ovo -
The Presidency of Bosnia and Herzegovina shall consist of three Members: one Bosniac and one Croat, each directly elected from the territory of the Federation, and one Serb directly elected from the territory of the Republika Srpska.

Election and Term.
Members of the Presidency shall be directly elected in each Entity (with each voter voting to fill one seat on the Presidency) in accordance with an election law adopted by the Parliamentary Assembly.
Ne znam ja te strane jezike. Postavio sam Ustav BiH na našem jeziku pa neka mi neko pokaže dio u kojem Komšić predstavlja sve graDŽane.
plain vanilla

#436 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by plain vanilla »

koga predstavlja radmanovic kao predsjedajuci predsjednistva?
kv99

#437 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by kv99 »

Klodovik wrote:
bicebolje wrote:

A vidi ovo -

Election and Term.
Kao sto ti je @klodovik objasnio ovo sto sam ti ja ranije napisao : Komsic i ostali su CLANOVI Predsjednistva iz reda 3 naroda a NE PREDSTAVNICI jednog naroda u Predsjednistvu . on je CLAN iz reda Hrvatskog naroda a sto Ustav i kaze i prema tome se vidi da ti i ostali lazete jer vam je to sve vec nekoliko puta objasnjeno. Jos jednom da ponovim CLAN IZ REDA NARODA A NE PREDSTAVNIK NARODA.
A vidim da trazis Ustav na bosanskom pa bujrum i obrati paznju sta se kaze sta je Predsjednistvo i od koga se sastoji , da li od predstavnika naroda ili od clanova iz reda naroda :

Član V
Predsjedništvo
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog
Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira
neposredno sa teritorije Republike Srpske.

1. Izbor i trajanje mandata
a) Članovi Predsjedništva biraju se neposredno u svakom entitetu (tako da svaki glasač
glasa za popunjavanje jednog mjesta u Predsjedništvu), u skladu sa izbornim zakonom kojeg
donosi Parlamentarna skupština. Međutim, prvi izbori će se održati u skladu sa Aneksom 3.
Opšteg okvirnog sporazuma. Bilo koje upražnjeno mjesto u Predsjedništvu će biti popunjeno
od strane odgovarajućeg entiteta, u skladu sa zakonom koji će donijeti Parlamentarna
skupština.
b) Mandat članova Predsjedništva koji su izabrani na prvim izborima traje dvije godine;
mandat članova izabranih nakon toga će biti četiri godine. Članovi Predsjedništva mogu biti
birani još jedan uzastopni mandat, a nakon toga nemaju pravo izbora u Predsjedništvo prije
isteka četvorogodišnjeg roka.
2. Procedura
a) Predsjedništvo će usvojiti svoj poslovnik o radu koji će predvidjeti adekvatan vremenski
rok za najavu sjednica Predsjedništva.
b) Članovi Predsjedništva će između sebe imenovati jednog člana za predsjedavajućeg. U
prvom mandatu Predsjedništva, predsjedavajući će biti onaj član koji je dobio najveći broj
glasova. Poslije toga, način izbora predsjedavajućeg, rotacijom ili na drugi način, odrediće
Parlamentarna skupština u skladu sa članom IV, stav 3.
c) Predsjedništvo će nastojati da usvoji sve odluke Predsjedništva – tj. one koje se tiču pitanja koja proizilaze iz člana V (3), tačke (a) do (e) – putem konsenzusa. Takve odluke mogu,
pod uslovima iz tačke (d) ovog stava, usvojiti dva člana ukoliko svi pokušaji da se dostigne
konsenzus ne uspiju. d) Član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti
destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to
učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj
skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije; bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude
potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka.
3. Ovlaštenja
Predsjedništvo je nadležno za:
a) Vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine.
b) Imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine, od
kojih najviše dvije trećine mogu biti odabrani sa teritorije Federacije.
c) Predstavljanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim i evropskim organizacijama i
institucijama i traženje članstva u onim međunarodnim organizacijama i institucijama u
kojima Bosna i Hercegovina nije član.
d) Vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora Bosne i Hercegovine, otkazivanje i, uz suglasnost Parlamentarne skupštine, ratifikovanje takvih ugovora.
e) Izvršavanje odluka Parlamentarne skupštine.
f) Predlaganje godišnjeg budžeta Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Vijeća ministara.
g) Podnošenje izvještaja o rashodima Predsjedništva Parlamentarnoj skupštini na njen
zahtjev, ali najmanje jedanput godišnje.
h) Koordinaciju, prema potrebi, sa međunarodnim i nevladinim organizacijama u Bosni i
Hercegovini.
i) Vršenje drugih djelatnosti koje mogu biti potrebne za obavljanje dužnosti, koje mu prenese Parlamentarna skupština, ili na koje pristanu entiteti.
luckypot

#438 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by luckypot »

...
Last edited by luckypot on 09/12/2010 13:19, edited 1 time in total.
jazzer

#439 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by jazzer »

I? Moze li nam neko ovdje predociti najgori scenarij koji se moze desiti, bez obzira koju tezu zastupa??

Je l vrijeme da se zarovim u bascu, odmastim ono sto imam i budem pripravan?
plain vanilla

#440 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by plain vanilla »

jazzer wrote:I? Moze li nam neko ovdje predociti najgori scenarij koji se moze desiti, bez obzira koju tezu zastupa??

Je l vrijeme da se zarovim u bascu, odmastim ono sto imam i budem pripravan?
najgori scenarij je rat
da i jedna dusa dzabe pogine

ostalo je sve naduravanje
luckypot

#441 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by luckypot »

bicebolje wrote:
Adriatic wrote:
bicebolje wrote:

tu da ne bismo ulazili u dalju raspravu ko je za koga glasao, pošto si ti predstavnik srpske politike - dakle predstavnik dijaspore u ovoj zemlji - ti nećeš odredjivati niti kritikovati kako neko drugi glasa...riješeno pitanje :D
Adriatic

#442 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Adriatic »

bicebolje wrote:
Adriatic wrote:

Čuj po opštinama hahahahahaha
Nacionalnu strukturu birača molim.
Jer, ti znaš koje su nacionalnosti birači Komšića.
Nemoj mi gradova i sela nego konkretno.
Gdje su se to birači nacionalno izjašnjavali?
bicebolje

#443 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by bicebolje »

alternativni wrote:
Iz datog linka:

c) Predstavljanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim i evropskim organizacijama

Eto, to je predstavljanje svih gradjana BiH. Nigdje ne pise da clan predstavlja svoj narod u medjunarodnim organizacijama.
:lol: E moji graDŽani... Daleko ćete dogurati...
Adriatic wrote:Čuj po opštinama hahahahahaha
Samo guraj ! :thumbup:
luckypot

#444 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by luckypot »

hoćemo, daleko ćemo dogurati ...neki doguraju do haga (srbi) neki na ostala mjesta za normalne ljude... :D uostalom, šta tebe briga gdje ćemo mi, ti si stranac u ovoj zemlji
Last edited by luckypot on 09/12/2010 13:30, edited 1 time in total.
Adriatic

#445 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Adriatic »

bicebolje wrote:
alternativni wrote:
Iz datog linka:

c) Predstavljanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim i evropskim organizacijama

Eto, to je predstavljanje svih gradjana BiH. Nigdje ne pise da clan predstavlja svoj narod u medjunarodnim organizacijama.
:lol: E moji graDŽani... Daleko ćete dogurati...
Adriatic wrote:Čuj po opštinama hahahahahaha
Samo guraj ! :thumbup:
Šta je, nema te na mapi?
Naravno, šuplja se uvijek obije o glavu.
bicebolje

#446 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by bicebolje »

Adriatic wrote: Naravno, šuplja se uvijek obije o glavu.
Tako je.
Adriatic

#447 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Adriatic »

bicebolje wrote:
Adriatic wrote: Naravno, šuplja se uvijek obije o glavu.
Tako je.
Imaš li još šta?
palermo

#448 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by palermo »

jazzer wrote: Je l vrijeme da se zarovim u bascu, odmastim ono sto imam i budem pripravan?
Sumnjam da trebaš kad je u pitanju treći entitet. I pored ove halabuke ja objektivno ne vidim istinski interes mnogih interesnih grupa unutar hrvatskog korpusa za trećim entitetom, ne vidim interes hrvatske države, a pogotovo ne osjećam da je običan čovjek hrvatske nacionalnosti spreman na neku žrtvu kada je u pitanju dobijanje trećeg entiteta.
Naravno nikada ne treba podcjeniti spremnost na avanturizam pojedinih političkih krugova posebno onda kada oni nemaju šta mnogoda iozgube. . I naravno, ne bih ni da podcjenjujem ni želju Hrvata za trećim entitetom, možda je moja procjena pogrešna, možda su oni zaista spremni da uđu u sukob zbog entiteta, ako je tako....aaaa, šta'š
vee-jay

#449 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by vee-jay »

Nedo* wrote: šta ako im uspije
nece im uspjeti.
kljuc.
Real Khan

#450 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Real Khan »

bicebolje wrote:
Ne znam ja te strane jezike. Postavio sam Ustav BiH na našem jeziku pa neka mi neko pokaže dio u kojem Komšić predstavlja sve graDŽane.
Graane nećeš naći svakako :D pa ih niko ne može ni predstavljati...međutim, graĐane (generalno) predstavljaju sva tri člana Predsjedništva zajedno. Građane iz Federacije predstavljaju dva člana (jedan Bošnjak i jedan Hrvat), a građane iz RS predstavlja jedan Srbin. To što si citirao iz Ustava BiH ništa ne govori jer ako si pažljivije čitao taj citat, ovaj mehanizam se odnosi na slučajeve kada član Predsjedništva osjeća da je neki zakon destruktivan po vitalne interese nekog od entiteta (iz kojeg dolaze). Taj "osjećaj" se proslijeđuje Domu naroda (odgovarajućem etničkom klubu koji korespondira sa etničkom pripadnošću člana Predsjedništva). Rješenje samo po sebi djeluje na papiru kao OK, ali otvara prostor za špekulacije (poput tvoje) da je svaki član Predsjedništva BiH u suštini "Predsjednik svog naroda" što nije tačno ako se pravilno protumači slovo Ustava (koje kaže da su oni članovi Predsjedništva i moraju biti iz tri različita naroda i dva entiteta). Sad, na stranu to što je to očigledna diskriminacija, ali sud u Strazburu je rekao svoje glede tog pitanja.
Locked