TREĆA JUGOSLAVIJA

Post Reply
Kikibombona

#101 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Kikibombona »

agnostic_front wrote: OK, hvala na pojašnjenju.

Mislim da si pogriješio razlog zbog kojeg nas ovdje nekolicina na forumu neće nikakvu zajednicu sa srbijom. Insomnia ti je već napisao, a ja bih te pitao još nešto. I šta da uđemo u zajednicu, i opet nam dođe neki Tito, i većina ljudi misli da je dobro. Misliš li da taj Tito neće umrijeti? Da iza njega neće nastati borba za vlast (kao u svakoj diktaturi što bude)? Misliš da na prvi znak ekonomskih problema, neće isplivati ljudi sa radikalnim idejama?

Dosta nam je komunizma i kulta ličnosti. Želimo demokratsku državu sa tržišnom ekonomijom.
Iznad sam objasnio. Uopste nisam zagovornik bilo kakve Jugoslavije. Mozda se nekada napravi nekakva unija ako bude ekonomskog interesa i to je to. Nesto kao sto se organizovalo u pojedinim sportovima...

Tema je bezveze, slazem se.
agnostic_front

#102 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by agnostic_front »

OK
Opetja033

#103 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Opetja033 »

Cybernetic wrote:Na stranu tvoja prepiranja sa Martinezom cije postove inace uopce ne pratim. Jednostavno mi smeta poistovjecavanje svega sto ima veze sa Jugoslavijom sa srpskim fasizmom. Nije Jugoslavija kriva za Srebrenicu, Prijedor, Brcko. Tu genocidnu tvorevinu nisu stvorili Jugoslaveni nego ljudi su rusili Jugoslaviju. I za mene je Republika Srpska mracnjak nastao na ratnim zlocinima, te izum najreakcionarnijih krugova srpske ideoloske elite.

Bosnjake nisam nikada proglasio Srbima. Sto se tice Sandzaklija, nejasno mi je kako Bosnjaci sebi dopustaju da ih hrpa kriminalaca, hohstaplera, nadrkanih turkofila i simpatizera vehabizma u Novom Pazaru poducava bosnjastvom. Isto tako mi smeta kada krkan iz Posusja kome su crkva, Jure Francetic i Thompson stubovi hrvatstva covjeku u Zagrebu govori tko je pravi Hrvat, a tko ne. Sandzaklijama ne osporavam bosnjastvo, ali propagandni mit o njihovom vjekovnom bosnjastvu. Isto tako sam "problematizirao" Srbe i Hrvate u BiH, objasnjavajuci kako su uopce stekli svoje danasnje nacionalne identitete. Naime, na isti nacin kao i Bosnjaci, samo nesto ranije. Cak je ideja jugoslavenstva starija od srpstva, hrvatstva i bosnjastva. Jugoslaveni i Jugoslavija nisu nista manje "umjetne tvorevine" od ostalih.
Ne, ne. Ne kontamo se. Ocito me ni @Kiki nije skontao. Ne tvrdim ja da je Jugoslavija bila tamnica naroda niti krivim jugoslovensku ideju za genocid. Cak sta vise, pored svih svojih mana (a bilo ih je bezbroj) po Bosnjake najbolja opcija je preuzela vlast nakon II svj. rata. Od svih aktuelnih opcija naravno.
Jedno je imati nostalgiju prema tom periodu i drzavi a drugo je zeljeti je obnavljati. Znam kamaru ljudi koji spadaju u prvu kategoriju a ne znam nijednog koji spada u drugu.
Bio bi cisti idiotizam poistovjecivati jugonostalgiju ili isticanje pozitivnih (realne ili ne) stvari iz te drzave sa srpskim fasizmom. Medjutim zagovaranje neke nove Jugoslavije, nakon svega sto se desilo, za mene jeste salonstvo - kada dolazi od strane Srba. Idiotizam i mazohizam kada dolazi od strane Bosnjaka ili Hrvata.

Diskusiju o drugom dijelu cu preskociti. Krenulo je normalnim tokom pa da sada ne kvarim ali nisu stvari bile bas takve kakvim ih zelis predstaviti u ovom komentaru. Imali smo ti i ja dosta diskusija kada je u pitanju historija, ovo o Bosnjacima Sandzaka na jednoj strani i Hrvatima i Srbima u BiH na drugoj e bilo sasvim nedavno i nisi stvari tada opisao na nacin na koji ih opisujes sada. Ali helem nejse, nije tema drugi put.
Opetja033

#104 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Opetja033 »

agnostic_front wrote:Dosta nam je komunizma i kulta ličnosti. Želimo demokratsku državu sa tržišnom ekonomijom.
To je to. :thumbup:
Gojeni H

#105 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Gojeni H »

Ja bas kontam da otvorim temu sa prijedlogom da se ponudimo SAD-u kao 50 i neka drzava ili barem prekomorska teritorija.
I da uvedemo udzbenike djeci gdje ce uciti da se Bosna ne nalazi u Evropi vec da je dio sjevernoamerickog kontinenta.

Bez ikakvih veza sa nekakvim Jugoslavijama i Balkanom. S EU samo ako se mora.
Bodkin

#106 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Bodkin »

A jebote sto su zapjeniki na samu pomen jugoslavije :lol: ne brinite, nece je niko praviti. Niko vas nece izvaditi oz govana ovoh banana drzavica sto su nastale raspadom. Super je ovako. Ponosni smo jednom u 15 godina kad papa dodje jer nam je jedino tad grad normalan :thumbup:
sinuhe

#107 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by sinuhe »

Da im na papir stavis bilo sta elita ce to potpisati. Sve bi oni to lijepo upakovali i objasnili i proglasili bi se pobjednicima.
JThomas

#108 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by JThomas »

Povratak nacionalizmu, vjerskom arhaizmu, klerikalizmu, etnoplemenskom poimanju politickog i demokratskog diskursa, pljacki naroda itd. nisu ideali koji predstavljaju napredak. Temelji danasnjih drzava na podrucju bivse YU ipak baziraju na tim idealima, svidjalo se to vama ili ne.
otprilike tako. zapadnim idealima ovdje niko zaista ne teži i niko se za njih ne zalaže iskreno i na djelima, jer da se zalaže, bilo je sasvim dovoljno vremena da se bar nešto i ostvari. ovo je nešto između plemenskog i feudalnog društva što nam se pakuje pod demokratiju.
GeneralBHF

#109 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by GeneralBHF »

Treca Jugoslavija se zove EU i treba tome teziti. Ne zelim da predjem preko mrtvih ljudi u masovnim grobnicama koji su platili glavu. Oni juce a mi sutra ako ne dodjemo pameto to ce nam se mnogo puta ponavljati.

NATO i EU!
nosara

#110 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by nosara »

Protiv... Ovako se jasno vidi ko je nesposoban, lijen, glup... Nema vise paravana, nema vise bratstva, jedinstva, Beograda, fabrika, reprezentacija, Jure Franka, radnih akcija, stanova, ljetovanja-zimovanja, zdravstva, skolstva, kulture, i slicnih pizdarija koje su komunjare smislile samo da bi sakrile svoj kriminal... :evil:
Mister Yes

#111 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Mister Yes »

Moenx wrote:DAkle Srbi Bosnjaci i Hrvati u BIH trebaju smisao svoje egzistencije svoj identitet crpiti iz Bosne a ne Beograd Istanbul Zagreb , dakle BiH je sve sto imaju i odatle razvijaju svoju svijest i definisu granice svog doma
Naravno da uplaseni Bosnjak Srbin Hrvat ili iskompleksirani Bosnjak Srbin Hrvat na to ne pristaje jer to bi znacilo da su mali u odnosu na druge ali trebaju i jedni i drugi pokazati svoju velicinu upravo ovdje
Ne može se nametnuti ljudima sa čime da se identifikuju. Nekim Bošnjacima nikako ne možeš nametnuti da osjećaju kako su isti narod sa onima iz Beograda ili Zagreba. Ali nekima od nas nikako se ne može nametnuti ni da osjećamo kako nismo isti narod sa onima iz Beograda ili Zagreba/Splita. Đaba sve ali ja i dalje osjećam da su Novak Đoković i Goran Ivanišević pripadnici mog naroda. Da su EKV i Haustor grupe iz mog naroda. Da su Toni Kukoč i Vlade Divac legende mog naroda. Đorđe Balašević je iz mog naroda i nikome ne dam da mi ga uzme. Severina je moja i ne dam je nikome. itd
nosara

#112 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by nosara »

johnlock071 wrote:Puno bolja ideja je da se Bosna i Hercegovina odrekne neovisnosti i pokloni se Austriji kao kolonija.
Ili albaniji... :D
Mister Yes

#113 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Mister Yes »

Kikibombona wrote:E pa kad takve grupacije imaju potpuni konsenzus, meni Tito odmah bude drazi, iako sa komunizmom nemam nikakvih dodirnih tacaka, niti Tita vidim kao idola, niti sam jugonostalgicar...
A ima nas koji smo protiv komunizma i protiv Tita a JESMO jugonostalgičari :oops:

Ja žalim za Jugoslavijom zato što smatram da svi mi koji govorimo ovaj jezik jesmo isti narod i trebali smo biti isti narod sa tri religije (poput Albanaca). Ali upravo su nas Tito i KP u tome onemogućili jer su insistirali na 6 baklji umjesto na jednoj.
Bodkin

#114 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Bodkin »

Jako je to nema sta, necemo u istu drzavu sa srbima, a u drzavi im 30% srba :lol: ali dobro. Logika odavno nije jaca strana foruma.

Jugoslaviju ne treba praviti. Da se vrati nazad, iducih 50 godina bi imali opravdanja za nesposobnost, nepotizam i kukavicluk. Ovako kad se hrvatska zaduzi 100 milijardi, nece moci reci srbi krivi. Kad slovenci moraju vracati grcke dugove, nece moci reci beograd kriv :D

Ali samo budala i to povelika budala moze reci da prostor ne treba ekonomaki uvezati. Da ne treba zajedno nastupati na trecim trzistima. Da ne treba spojiti zeljeznicu i aviosaobracaj u koncern. Da ne treba imati zajednicko trziste kapitala itd.
nosara

#115 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by nosara »

insomnia78 wrote: To nema nikakve veze sa prizeljkivanjem nekakve zamisljene unije sa zemljom koja je izvrsila agresiju na nas, pocinila genocid koji i dan danas negira, zemljom koja je izjednacila partizane i cetnike, rehabilitovala drazu i koja nam ni u kom slucaju ne zeli dobro
Ni Hrvatska nije daleko odmakla
Paradoks je da, uz sve cinjenice koje si naveo, zapad, kojem se skoro svi uvlacite u supak, smatra Bosnu uspavanim leglom jednog odredjenog terorizma... Pa ti ne poludi... :-)
Drinski

#116 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Drinski »

Bodkin wrote:Jako je to nema sta, necemo u istu drzavu sa srbima, a u drzavi im 30% srba :lol: ali dobro..
Onda cemo u istu drzavu sa kakvim Turcima, jer ti Bosnjake (kojih je 50%) svakako smatras turcima.

nego, jel ti stvarno mislis da je neko lud ovdje pa tebe ne kuži?
nosara

#117 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by nosara »

Bodkin wrote:Jako je to nema sta, necemo u istu drzavu sa srbima, a u drzavi im 30% srba :lol: ali dobro. Logika odavno nije jaca strana foruma.

Jugoslaviju ne treba praviti. Da se vrati nazad, iducih 50 godina bi imali opravdanja za nesposobnost, nepotizam i kukavicluk. Ovako kad se hrvatska zaduzi 100 milijardi, nece moci reci srbi krivi. Kad slovenci moraju vracati grcke dugove, nece moci reci beograd kriv :D

Ali samo budala i to povelika budala moze reci da prostor ne treba ekonomaki uvezati. Da ne treba zajedno nastupati na trecim trzistima. Da ne treba spojiti zeljeznicu i aviosaobracaj u koncern. Da ne treba imati zajednicko trziste kapitala itd.
Ne treba jer bi "iducih 50 godina bi imali opravdanja za nesposobnost, nepotizam i kukavicluk"... :D
JThomas

#118 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by JThomas »

Mister Yes wrote:
Moenx wrote:DAkle Srbi Bosnjaci i Hrvati u BIH trebaju smisao svoje egzistencije svoj identitet crpiti iz Bosne a ne Beograd Istanbul Zagreb , dakle BiH je sve sto imaju i odatle razvijaju svoju svijest i definisu granice svog doma
Naravno da uplaseni Bosnjak Srbin Hrvat ili iskompleksirani Bosnjak Srbin Hrvat na to ne pristaje jer to bi znacilo da su mali u odnosu na druge ali trebaju i jedni i drugi pokazati svoju velicinu upravo ovdje
Ne može se nametnuti ljudima sa čime da se identifikuju. Nekim Bošnjacima nikako ne možeš nametnuti da osjećaju kako su isti narod sa onima iz Beograda ili Zagreba. Ali nekima od nas nikako se ne može nametnuti ni da osjećamo kako nismo isti narod sa onima iz Beograda ili Zagreba/Splita. Đaba sve ali ja i dalje osjećam da su Novak Đoković i Goran Ivanišević pripadnici mog naroda. Da su EKV i Haustor grupe iz mog naroda. Da su Toni Kukoč i Vlade Divac legende mog naroda. Đorđe Balašević je iz mog naroda i nikome ne dam da mi ga uzme. Severina je moja i ne dam je nikome. itd
danas ove na redu?

Image
Drinski

#119 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Drinski »

ehej, pa nisi ti jedini...digli se agresorski potomci, misle doslo njihovih pet minuta...nikad, ali bas nikad, vise Beograd nece biti glavni, u bilo kojoj kombinaciji, naprosto, sad su jači igrači preuzeli trku.
arzuhal

#120 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by arzuhal »

Bodkin wrote:Jako je to nema sta, necemo u istu drzavu sa srbima, a u drzavi im 30% srba :lol: ali dobro. Logika odavno nije jaca strana foruma.

Potpisujem ovo. I sam držim da, ne samo po pitanju Juge i svaljivanja krivice na drugu republiku (narod), nego i u ovim našim troparcijalnim bh. okolnostima: neka nama našeg nacionalizma i neka nacionalističkih stranaka pa neka onda one dovedu narod do prosjačkog štapa i to svaka nek' dovede svoj narod, pa nek' narod onda sanja Berđajeva.

Inače, kada bi se opet stvarala Treća Jugoslavija po uzoru na one dvije ranije, ja bih je podržao samo ako bi uključivala i cijelu Albaniju :lol:
Opetja033

#121 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Opetja033 »

Bodkin wrote:Da ne treba zajedno nastupati na trecim trzistima. Da ne treba spojiti zeljeznicu i aviosaobracaj u koncern. Da ne treba imati zajednicko trziste kapitala itd.
O ovome bi se vec dalo raspravljati. Nemam apsolutno nista protiv bilo koje od ovih ideja koje si naveo.
Mister Yes

#122 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Mister Yes »

JThomas wrote:danas ove na redu?

Image
Da si inteligentniji vidio bi da ja uvijek pričam istu priču. Pomirenje, oprost, suživot.

Kada je neka tema koja propagira mržnju onda ja kažem "čekajte pa nisu oni tako loši". Pa onda bude "Mister Yes četnik/ustaša" jer branim anamoone. A branim ih upravo zato da smanjim mržnju. Na njihovim forumima branim Bošnjake opet iz istog razloga. Pa onda neko kaže "relativizira". Naravno da relativiziram. Sve je u životu relativno. Najveće zločine čine oni koji misle da nije i koji su apsolutno sigurni u nešto. Najviše mrze oni koji su apsolutno sigurni u nešto. Mi koji u sve sumnjamo niti možemo mrziti niti možemo činiti zlo. :kiss:
Fudo387

#123 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Fudo387 »

Daj ljudi ne budalesite.
Ko ce vam to napraviti?
Kolinda, Karamarko, Vucic, Toma grobar?
Jebo te, na cemu ste?
Bodkin

#124 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Bodkin »

Drinski wrote:
Bodkin wrote:Jako je to nema sta, necemo u istu drzavu sa srbima, a u drzavi im 30% srba :lol: ali dobro..
Onda cemo u istu drzavu sa kakvim Turcima, jer ti Bosnjake (kojih je 50%) svakako smatras turcima.

Ja ih smatram turcima? Ajde ti lagano znas vec dobro gdje :wink:
Fudo387

#125 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Fudo387 »

Bodkin wrote:
Drinski wrote:

Ja ih smatram turcima? Ajde ti lagano znas vec dobro gdje :wink:
Prijavljen si! :wink:
Post Reply