A i ljekovito si bilje. Kud ćeš više.
TO WHOM IT MY CONCERN ...
-
nevenxx
Hvala "smib".
Ja sam samo, jedan od mnogih, roditelj, preko cijih ledja je mnogo toga preslo i srecom proslo. Danas sam sretan jer mogu zaroniti u vesele, plave oci moje kcerke, koja je ostala ziva i zdrava u eksplozivnoj i surovoj "igri" nasih "ugrozenih takmicara".
Nazalost, mnogo je djece stradalo. Sta danas osjecaju njihovi roditelji ? Kuda njihove misli lutaju ? Uvijek i samo u jednom pravcu...
PS
Svi mi mozemo i moramo biti "ljekovito bilje". To smo duzni nasim najmladim. Problem je jedino da otrov, koji svi mi , manje ili vise, nosimo u nama samima, svedemo na minimum ili potpuno odstranimo.
Ja sam samo, jedan od mnogih, roditelj, preko cijih ledja je mnogo toga preslo i srecom proslo. Danas sam sretan jer mogu zaroniti u vesele, plave oci moje kcerke, koja je ostala ziva i zdrava u eksplozivnoj i surovoj "igri" nasih "ugrozenih takmicara".
Nazalost, mnogo je djece stradalo. Sta danas osjecaju njihovi roditelji ? Kuda njihove misli lutaju ? Uvijek i samo u jednom pravcu...
PS
Svi mi mozemo i moramo biti "ljekovito bilje". To smo duzni nasim najmladim. Problem je jedino da otrov, koji svi mi , manje ili vise, nosimo u nama samima, svedemo na minimum ili potpuno odstranimo.
-
smib
PLAČI VOLJENA ZEMLJO
Plači, Voljena Zemljo* i Suzama osvetli
Misao koja tinja u svakoj našoj želji
Od svih Suza koje sad kaplju po Planeti
najtužnije su Dečje Suze u Mojoj Zemlji.
Ko će, i čime, da plati tolike Dečje Suze
Strah, Nesanicu i Radost odletelu u nepovrat
Ko će Deci da vrati sve ono što im uze
ovo zlo, stalo svo u kratku reč - rat?
Plači, Voljena Zemljo, oljagana i sama
Suze su Tvoje davno ušle u Pesmarice
Još nisi sve Dečje Kosti ni povadila iz jama
a već ti opet bacaju Decu u jame bezdanice.
Vi što nam rušite Crkve, kućerke i palate
ratnici fanatici, ljudomrsci i suncožderi
za koga Novi život i Novi Svet stvarate
kad Deca beže od vas u šume, među zveri?
Plači, Voljena Zemljo, Suzama Mališana
što uče školu u vučjim i lisičijim jamama
Očevi i Majke im se gledaju preko nišana
a Stričevi i Ujaci na njih palacaju kamama.
Neka se skamene pogledi i nišani uprti
u Dečja Srca, u Bele Ptice nad rovovima
Kakav to Život može da nikne iz Dečje Smrti
Kome će svanuti dan na Dečjim Grobovima?
Nijedna Zastava na ovom trulom svetu
makar od same svile i kadive satkana
ne zaslužuje da se zavijori na vetru
ako je i Dečjom Krvlju pokapana.
Plači, Voljena Zemljo, u čeljustima ale
(neka Te bar u Suzama što više bude)
sve dok se sva tri Boga na Tebe ne sažale
i ne preseku pomor bačen meć pse i ljude.
Pogledaj svoju Decu sa staračkim licima
Mladiće na štakama što uče prve korake
Uvelu Novorođenčad u invalidskim kolicima
Bezimene Grobove, Raspamećene Majke
i Starce beskućnike u tuđim šljivicima
što zure u Nebo, nalik na ugašene ugarke.
Plači, Voljena Zemljo, i Suzama osvetli
Svoje Srce što kuca u svakoj našoj želji
najslanije su Dečje Suze u Mojoj Zemlji!
(1992) Dobrica Erić
* Naslov sam uzeo iz jedne stare knjige,
reči od naroda, suze od dece, a tuga je moja.
Erićev zapis ispod teksta:
"Ako pjesma ne može da zaustavi rat,
neka bude bar svijeća, da ne plačemo
i ne umiremo u mraku."
Jovica Telebah,
Srpski ratnik iz Republike Srpske
Plači, Voljena Zemljo* i Suzama osvetli
Misao koja tinja u svakoj našoj želji
najtužnije su Dečje Suze u Mojoj Zemlji.
Ko će, i čime, da plati tolike Dečje Suze
Strah, Nesanicu i Radost odletelu u nepovrat
Ko će Deci da vrati sve ono što im uze
ovo zlo, stalo svo u kratku reč - rat?
Plači, Voljena Zemljo, oljagana i sama
Suze su Tvoje davno ušle u Pesmarice
Još nisi sve Dečje Kosti ni povadila iz jama
a već ti opet bacaju Decu u jame bezdanice.
Vi što nam rušite Crkve, kućerke i palate
ratnici fanatici, ljudomrsci i suncožderi
za koga Novi život i Novi Svet stvarate
kad Deca beže od vas u šume, među zveri?
Plači, Voljena Zemljo, Suzama Mališana
što uče školu u vučjim i lisičijim jamama
Očevi i Majke im se gledaju preko nišana
a Stričevi i Ujaci na njih palacaju kamama.
Neka se skamene pogledi i nišani uprti
u Dečja Srca, u Bele Ptice nad rovovima
Kakav to Život može da nikne iz Dečje Smrti
Kome će svanuti dan na Dečjim Grobovima?
Nijedna Zastava na ovom trulom svetu
makar od same svile i kadive satkana
ne zaslužuje da se zavijori na vetru
ako je i Dečjom Krvlju pokapana.
Plači, Voljena Zemljo, u čeljustima ale
(neka Te bar u Suzama što više bude)
sve dok se sva tri Boga na Tebe ne sažale
i ne preseku pomor bačen meć pse i ljude.
Pogledaj svoju Decu sa staračkim licima
Mladiće na štakama što uče prve korake
Uvelu Novorođenčad u invalidskim kolicima
Bezimene Grobove, Raspamećene Majke
i Starce beskućnike u tuđim šljivicima
što zure u Nebo, nalik na ugašene ugarke.
Plači, Voljena Zemljo, i Suzama osvetli
Svoje Srce što kuca u svakoj našoj želji
najslanije su Dečje Suze u Mojoj Zemlji!
(1992) Dobrica Erić
* Naslov sam uzeo iz jedne stare knjige,
reči od naroda, suze od dece, a tuga je moja.
Erićev zapis ispod teksta:
"Ako pjesma ne može da zaustavi rat,
neka bude bar svijeća, da ne plačemo
i ne umiremo u mraku."
Jovica Telebah,
Srpski ratnik iz Republike Srpske
- Fair Life
#31 Re: TO WHOM IT MY CONCERN ...
Da li bi imali sta napisati ovdje sest godina poslije ?
- exliberal
#32 Re: TO WHOM IT MY CONCERN ...
poceo sam da citam i sjetim se knjige o milutinu....i sad treba da idem da spavam....

-
GaRGa
#34 Re: TO WHOM IT MY CONCERN ...
Sve su Vam rekla braca Tarabici, Kremansko prorocanstvo.
-
detroit-mercy
#35 Re:
Vidis Fair Life ova je prica kao neka Anticka tragedija tako jednostavna a u isto vrijeme viseslojna. Ja licno sam roditelj i znam sta je roditeljska ljubav. Medjutim ova prica ima i svoju drugu stranu koja kaze a gdje je bila ta roditeljska ljubav prije nego sto se je ovo desilo. Nakon bitke lahko je biti general, kako bi izgledala ova prica da se je sin ziv vratio, da je unistio tri siptarska snajperska gnijezda i zato bio odlikovan. Ponosni tata bi vjerovatno isticao sinovljevo ordenje i hvalio se po komsiluku kakvog junaka je rodio, pri tome ne pitajuci se a kako je roditeljima siptarskih snajperista (siptarski u ovom slucaju je samo metafora, moze biti bosanski, americki, marsovski). Ponosni tata bi svake godine za dan Vojske ponosno glancao sinovljeva odlikovanja, majka bi za taj dan (kada je odlikovan) spremila poseban rucak, sazvala bi se rodbina i prijatelji da jos jednom cuju o podvizima mladjahnog junaka.Fair Life wrote:Je li to sve sto imas napisati po ovom naslovu? Sin si svom ocu, dali si li ti i otac ? Kako razmisljas o relaciji - otac i sin; ziv otac i poginuli sin. Da li otac treba da se ponosi sto mu je sin poginuo za propalu stvar ? Da li treba oprostiti onima koji su ga obmanuli ? Sta imas o tome reci ? Ocevi poginulih sinova ne misle na vojni aerodrom pod Pljesevicom.Pravda30 wrote:1992 - Povlačeći se iz Bosne, JNA je digla u vazduh bihaćki aerodrom pod planinom Plješevicom vredan oko šest milijardi dolara.
Njima je sveta samo uspomena na njihovo dijete i citav zivot ce razbijati glavu razlozima zbog kojih njihovih sinova vise nema.
U ova dva slucaja su price o ocevima, ali jednako tako bi to mogle biti i majke.
Tata prati sina u rat i niti jednom rijecju/gestom ne kaze ne idi, sakrij se, samorani se, sve je to glupost, budalastina, dodji kuci tata ce ako treba i kucu i oranicu prodati samo da te izvuce na sigurno.
Medjutim nista od toga, otadzbina zove, mora se ici............
To sto na tom putu mnogi ostaju zavujek je druga strana koju niko ne ocekuje da ce se desiti bas njemu ili njegovom djetetu.
Poslije bitke lahko je general biti.................
- Real Khan
#36 Re:
nevenxx wrote:Cestitke autoru na izboru teme!
Nazalost u istoj ne mogu svi "ravnopravno" ucestvovati. Mladji koji nemaju djecu ne razmisljaju na isti nacin kao oni koji ih imaju. To je i razlog njihovih, da kazem,glupih komentara,koji nemaju nikakve veze sa temom (kao onaj o bihackom podzemnom aerodromu).
Ukratko, nema te ideologije, nema te drzave, vodje, himne ili nacije zbog kojih bi ja zrtvovao svoje dijete. Sve je to NISTA u poredjenju sa djecijim prisustvom, njihovom igrom i pokretom, smijehom ili pogledom.
@nevene, podsjeća me tvoje ime na jednog Nevena sa Grbavice, koji se družio sa mojim rahmetli šurom. Taj Neven je bio dijete nekog oficira JNA i pred sami rat se kleo u "bratstvo i jedinstvo" i sjećam se da je govorio: "...nema te ideologije, nema te drzave, vodje, himne ili nacije zbog kojih bi ja zrtvovao svoje dijete. Sve je to NISTA u poredjenju sa djecijim prisustvom, njihovom igrom i pokretom, smijehom ili pogledom..." i sutradan je već pucao snajperom po Vrbanja mostu sa Jevrejskog groblja...ne znam, možda je pustio i poneku suzu kada je ubio nečije dijete...rahmetli Suadu Dileberović ili pokojnu Olgu Sučić...vjerujem da jeste jer je ipak bio jako duševan i plah n'akav pacifista...pravo "ljekovito bilje" od čovjeka... ah, da, ja zaboravio kako su se i jadna Suada i Olga same upucale na mostu, barem tako hoće da me ubijede pojedinci...smib wrote:Nevene, imaš lijepi nick i još ljepše misli.
A i ljekovito si bilje. Kud ćeš više.![]()
![]()
@Fair, de mi sad' objasni poentu ove teme...znaš mene, io stupido, culpa mea
- Fair Life
#37 Re: Re:
Reanimacija stare 'umrle' teme.Real Khan wrote:@Fair, de mi sad' objasni poentu ove teme...znaš mene, io stupido, culpa mea
- Prozor
#38 Re: TO WHOM IT MY CONCERN ...
"Osman Tica" je čini mi se izmišljeno ime, odnosno lik koji je pisao i srpskim i hrvatskim novinama pod srpskim i hrvatskim pseudonimima. To si čini mi se baš ti Fair negdje postao, tj njegovu izjavu u vezi sa tim. Ne sjećam se kako se stvarno zove. A i sasvim je jasno da lik ne može biti upućen u islam kada prigovara što se fatiha uči na arapskom
stoga je i realno sumnjat je li uopće muslimanskog porijekla.
ali, neću biti sitničav. kontam šta je poenta tema. ali se ipak ne slažem. da, naša vlada je i po meni uradila više zla nego dobra, ali mi se nismo borili uzalud, i rat nije bio tragični i bespotrebni sukob kojeg su izazvale nacionalne elite - zajedno - da bi se obogatili ili nešto slično. rat je nama bio nametnut i proizvod strane i fašističke agresije, ti bi to više nego iko trebao znati moj Fair.
naše žrtve nisu bile za Aliju već za našu sopstvenu slobodu, dok su Miloševićevi, Karadžićevi i Tuđmanovi ratnici stvarno izginuli - džabe!(ovo se ne odnosi na domovinski rat u hrvatskoj niti na borbe hvo sa četnicima u bosni).
pozdrav
ali, neću biti sitničav. kontam šta je poenta tema. ali se ipak ne slažem. da, naša vlada je i po meni uradila više zla nego dobra, ali mi se nismo borili uzalud, i rat nije bio tragični i bespotrebni sukob kojeg su izazvale nacionalne elite - zajedno - da bi se obogatili ili nešto slično. rat je nama bio nametnut i proizvod strane i fašističke agresije, ti bi to više nego iko trebao znati moj Fair.
pozdrav