Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post Reply
nosara

#576 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by nosara »

Fudo387 wrote:
nosara wrote:Bili ste mu k'nozi, sve vrijeme... Cak i 10 godina nakon smrti... Ja bih sutio...
Neki ljudi ni dan danas mu ne izviruju iz guzova. :D
Nije Vucic tema... :D
Reisova

#577 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Reisova »

Ko je bio ?
Potpuno je nestvarno da ovi prostori "iznjedre" jednog vanserijskog politicara, stratega I
Pragmaticara kao sto je bio Tito. Naravno ne treba nista idealizirati ali meni je Tito politicar kakav treba biti.
Mohamad Sissoko

#578 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Mohamad Sissoko »

Pa jest bas politicar bio kakav treba bit. Uzivao tokom svog zivota i dresirao narod pogotovo svoje partijske pudlice, ev i danas reze u ime Tita po forumu dugo nakon njegove smrti. :D
madner

#579 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by madner »

Skupilo se fino drustvo, mali zeleni, Drazini i Poglavarovi. Ko onda na kriznjem putu. :D
kakonako

#580 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by kakonako »

Pa dobro,Fudo,nije bas da je Dedijer pisao ono sto ti mislis,a Dedijer nije izvor za potcijeniti...a ako bas hoces potrazi razgovore Zelimira Zilnika sa Kocom Popovicem,ima na e-novinama,a ako oni nisu mjerodavni(Zilnik,cenzurisani reziser tzv.crnog talasa,a Koca Popovic,intelektualac,nadrealist sa diplomom Sorbone)mozes i Krlezu...samo nemoj prenositi price seoskih hodza,stasalih potomaka onih sto su zaginuli na kriznom putu,jebiga,moras znati da ima ljudi koji citaju,a povrh toga,i pamte.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#581 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by mali_milojica »

Bog koji je hodao po zemlji.

Over&out
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#582 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by KatarinaKosaca »

kakonako wrote:Kati,Fudi i drugima preporucujem knjigu Vladimira Dedijera:"Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita".Jeste podebela knjizurina,ali vjerujte isplati se procitati.
Pročitana davno. Naslijedila je sa bibliotekom mojih roditelja i imam u kući. Hoš da ti je posudim ;-) :D Nego, bibliotekaru, hoće li mi netko odgovoriti da li se z na zašto na grobnoj ploči nema petokrake vrhovni komandant? :roll:

A knjiga mi ne daje odgovore na pitanja, zašto kao normalna civilizirana djevojčica nisam prve leviske kupila u radnji nego prašnjavom haustoru (moš mislit grijeha željeti leviske kao dijete), ne daje mi odgovor na pitanje zašto sam zadaće pisala pod svijećom radi redukcije i plavim i crvenim sijalicama radi stabilizacije Milke Planinc, a puter poslovođa šaptao na uho da kažem mami da ima i da je stigao kao da mi saopštava veliku državnu tajnu (eto kako nije bilo štele ni korupcije, vrlo banalan, ali vrlo ilustrativan primjer da ih ne dajem više), (i poslije Tita Tito) a Milka Planinc u isto vrijeme gradila vilu u Vodicama, ne daje mi odgovor na pitanje zašto su neki ljudi koje sam znala krili kao zmija noge da vjeruju u Boga (saće već netko sa čuvenim forumskim "argumentom" :-) "Moj dedo išo u džamiju" :-) :-) :-)), ne daje mi odgovor zašto kćerka funkcionera koja je išla sa mnom u gimnaziju nije odgovarala dva predmeta nego imala upisane ocjene itd. Ništa u toj knjizi od ovoga ne piše, znam, jer sam proĆitala, bibliotekaru
Ali , kako i napisah, tragično je da je i takva nepravedna diktatura bolja od ove nepravedne demokracije. Ali, smo lošije živjeli u tom "izobilju" nego bilo koja savremena kapitalistička država u Europi i imali manje i za ništa išli u tvorza, pa ne bi bilo loše to "sretno" vrijeme usporediti sa Italijom u to vrijeme, Francuskom, Švedskom, Norveškom, Danskom, Grčkom . Mislim da nam je standard i ljudska prava bio kao nešto u Frankovoj Španjolskoj. Diktatura ima iste simptome, samo različit predznak.
Kako god, pitanje je bilo da li netko zna zašto vrhovni komandant nema petokraku na grobnoj ploči? :roll:
VjecitiStudent

#583 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by VjecitiStudent »

Kato, koji ti je tabloid referenca za ove informacije?
KatarinaKosaca

#584 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by KatarinaKosaca »

VjecitiStudent wrote:Kato, koji ti je tabloid referenca za ove informacije?
KOje informacije? Gdje sam kupila prve farmerke? Ili vila MIlke planinc koju bilo ko može vijeti u Vodicama? Ili da smo imali plave i vrvene sijalice i redukcije struje? Na koje informacije misliš? :roll:
ILi to da nije uklesana petokraka na Titovom grobu?
ali, ti ionako nisi ozbiljan diskutant.. nego podguzna muha
VjecitiStudent

#585 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by VjecitiStudent »

Mislim da nam je standard i ljudska prava bio kao nešto u Frankovoj Španjolskoj
Nema dalje.
Drinski

#586 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Drinski »

U vrijeme rata, moja uciteljica, inace nebosnjakinja, je stala na stranu Bosnjaka, zbog toga je trpjela niz uvreda, pozivanja u SUP itd. Ponosan sam sto mi je bila uciteljica.

Sa druge strane, neki Damir jednom, tamo 80.-tih godina, veli da mu je dosao amidza, ona njega uhvati za glavu, kaze, to je primitivno, seljački, kaze se stric. Također, i ja se sjecam kupovine šećera iz robnih rezervi, restrikcija struje, odlikasa ciji su roditelji bili članovi komiteta (samo što sam tada mislio da su oni zapravo bili dobri ucenici) i sl.

Dakle, te treba ici iz krajnosti u krajnost, odnosno drugim rijecima, složih se i ja jednom sa Katarinom.
Last edited by Drinski on 05/11/2015 09:41, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#587 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by KatarinaKosaca »

VjecitiStudent wrote:
Mislim da nam je standard i ljudska prava bio kao nešto u Frankovoj Španjolskoj
Nema dalje.
I standar i ljudska prava. Baš nema dalje, nego je tako 90%. Sa tim što su oni išli naprijed, a mi tonuli poslije Tita i Franka. Pitaj nekog tvoje generacije isto
Jedni su pjevali pjesmice Francu, jedni Titu. Imali školske uniforme i jedni i drugi. Postojala moralno politička podobnost na jednoj strani, na drugoj isto samo preko crkve. Pravljeni veliki infrastrukturni projekti što je, valjda, obilježje diktatora. I jedni i dguri mislili da im je najbolje. I jedni i drugi i dan danas imaju svoje narikače za onim sistemima koji su im ispravli mozak. Nema ovo u tabloidima formuašu.
VjecitiStudent

#588 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by VjecitiStudent »

Da, baš isto ko Frankova Španija ...
In recent years, there's been a movement in Spain to dig up the dark secrets of the Franco dictatorship — but there's one atrocity that is only now coming to light.
It involved the stealing of thousands of children from leftist parents so they could be indoctrinated in fascism and archconservative Catholicism.

In the 1930s, during the Spanish Civil War, the town where Ablana was growing up was overrun by right-wing insurgents seeking to topple the Spanish Republic. How his mother died remains a mystery.

"First they told me it was in childbirth," he says. "But that was one of their many lies. Later, I found out from old folks in the town that the rebels had tortured her to find out where my father was."

Ablana says his father was suspected of being a leftist and was imprisoned until long after the war ended. Ablana was shuttled between orphanages, where he got tuberculosis. He says the priests starved him, sexually abused him and indoctrinated him in fascism.

"I am a Falangist, and will be a Falangist 'til I die," are words to one of the songs that he says still echo in his head. "They ruined me," he says. "They stole my youth and my life."

Ablana and thousands of other children were stolen in the early years of the dictatorship, when Francisco Franco's victorious forces were killing, imprisoning and sending thousands of people to labor camps.

http://www.npr.org/templates/story/stor ... =102383364
KatarinaKosaca

#589 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by KatarinaKosaca »

VjecitiStudent wrote:Da, baš isto ko Frankova Španija ...
In recent years, there's been a movement in Spain to dig up the dark secrets of the Franco dictatorship — but there's one atrocity that is only now coming to light.
It involved the stealing of thousands of children from leftist parents so they could be indoctrinated in fascism and archconservative Catholicism.

In the 1930s, during the Spanish Civil War, the town where Ablana was growing up was overrun by right-wing insurgents seeking to topple the Spanish Republic. How his mother died remains a mystery.

"First they told me it was in childbirth," he says. "But that was one of their many lies. Later, I found out from old folks in the town that the rebels had tortured her to find out where my father was."

Ablana says his father was suspected of being a leftist and was imprisoned until long after the war ended. Ablana was shuttled between orphanages, where he got tuberculosis. He says the priests starved him, sexually abused him and indoctrinated him in fascism.

"I am a Falangist, and will be a Falangist 'til I die," are words to one of the songs that he says still echo in his head. "They ruined me," he says. "They stole my youth and my life."

Ablana and thousands of other children were stolen in the early years of the dictatorship, when Francisco Franco's victorious forces were killing, imprisoning and sending thousands of people to labor camps.

ti ovdje govoriš o ratu, a ne Frankovoj diktaturi. Ti ovdje govoriš o jednom siročiću, a ne o sistemu diktature koja je identična sa različitim predznakom. Ovaj citat ti nije nikakav argument. A šta je bilo sa Blajburškim siročićima , dakle djeci ub ijenih u Blajbugru (jednako ratnim neprijateljima kao i Franku republikanci) ne znamo, jer to poglavlje više nije ni otovreno.
Mister Yes

#590 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Mister Yes »

madner wrote:Skupilo se fino drustvo, mali zeleni, Drazini i Poglavarovi. Ko onda na kriznjem putu. :D
To ubijanje zarobljenika (ako smatraš da su zločinci) se očigledno primilo kao tradicija u JNA i kod njenog oficirskog kadra.

Za Mladića su zarobljeni Srebreničani bili zločinci isto kao što su za Tita njegovi zarobljenici bili zločinci. Mladić je, naravno, imao pogrešnu percepciju o Srebreničanima jer oni nisu bili zločinci, ali ljudi su skloni tome da griješe u ocjenama i procjenama. Problem je u tome što je Tito uspostavio standard da je ok bez suđenja pobiti hiljade zarobljenika ako smatraš da su zločinci. Nakon što se takav standard uspostavi, samo je pitanje kako pobjednik procjenjuje svoje zarobljene. :sad:
Last edited by Mister Yes on 05/11/2015 10:03, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#591 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by VjecitiStudent »

KatarinaKosaca wrote:
VjecitiStudent wrote:Da, baš isto ko Frankova Španija ...

ti ovdje govoriš o ratu, a ne Frankovoj diktaturi. Ti ovdje govoriš o jednom siročiću, a ne o sistemu diktature koja je identična sa različitim predznakom. Ovaj citat ti nije nikakav argument. A šta je bilo sa Blajburškim siročićima , dakle djeci ub ijenih u Blajbugru (jednako ratnim neprijateljima kao i Franku republikanci) ne znamo, jer to poglavlje više nije ni otovreno.
Campaigners say thousands of children were taken from mothers, especially those in jail, and handed to orphanages in the early years of Franco's 36-year dictatorship. Some had surnames changed and were never seen again.
http://www.theguardian.com/world/2009/j ... ren-franco
A ovih "blajburških siročića" se čak ni pravaši još sjetili nisu.
Prijavi patent, zlata vrijedi :D
KatarinaKosaca

#592 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by KatarinaKosaca »

VjecitiStudent wrote:
Campaigners say thousands of children were taken from mothers, especially those in jail, and handed to orphanages in the early years of Franco's 36-year dictatorship. Some had surnames changed and were never seen again.
Prijavi patent, novca vrijedi :D

Ja hioljade djece uzeto od majki. Ovdje bi to pravdao "uzeto od ratnog neprijatelja".. da i upravo prvašima si ti dao ideju, jer si ovo izvadio, što je vrh nehumanosti, ali je ista takva bila i Titova diktatura u mnogim exteriorizacijama. Klasnom neprijatelju oduzmi imovinu :D . ratnog neprijatelja ubij (gdje su mu žena i djeca, ponavljam, i dan danas ne znamo).
VjecitiStudent

#593 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by VjecitiStudent »

KatarinaKosaca wrote:
VjecitiStudent wrote:
Prijavi patent, novca vrijedi :D

Ja hioljade djece uzeto od majki. Ovdje bi to pravdao "uzeto od ratnog neprijatelja".. da i upravo prvašima si ti dao ideju, jer si ovo izvadio, što je vrh nehumanosti, ali je ista takva bila i Titova diktatura u mnogim exteriorizacijama. Klasnom neprijatelju oduzmi imovinu :D . ratnog neprijatelja ubij (gdje su mu žena i djeca, ponavljam, i dan danas ne znamo).
:-)
Reference iz Blica, Kurira, Glasa koncila, ...
Jesam li ispustio koga?
KatarinaKosaca

#594 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by KatarinaKosaca »

VjecitiStudent wrote::-)
Reference iz Blica, Kurira, Glasa koncila, ...
Jesam li ispustio koga?
a niste ubijali ratne, a oduzimali imovinu kasnih neprijatelja :D J aizmislila na forumu termin "klasni neprijatelj". Izvini, molim te, ozbiljnije je nego što je ikad izgledalo...
:run:
Nego dobro napisa netko od dvadesetak godina na forumu (od 20-tak godina starosti) da nema hajra ovoj zemlji dok ne izumru narikače yugoslavije.. i fakat nema.
VjecitiStudent

#595 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by VjecitiStudent »

Ah, taj Frankov režim ...
Spain's stolen babies

Spanish society has been shaken by allegations of the theft and trafficking of thousands of babies by nuns, priests and doctors, which started under Franco and continued up to the 1990s.

How many?
More than 900 cases are being investigated, but new cases are still coming to light - lawyers say the total could reach 300,000
How long?
Over a period of 40-50 years, beginning under Franco, up to the 1990s
Who benefited?
Initially the Fascists by bringing up the children of their enemies - later children were taken from parents judged to be morally or economically deficient and placed with approved Catholic, often childless, families.
Why did it take so long to expose?
The Church and medical profession are highly respected, and Spanish law does not require the biological mother's name on the birth certificate
http://www.bbc.com/news/magazine-15335899
pemanapemani

#596 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by pemanapemani »

tačno su zemlja koja se raspala prije frtalj vijeka i oni koji nariču za njom najveći problem današnje BiH. :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#597 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by _BataZiv_0809 »

Sudjenje o dogadjajima netom nakon Drugog svjetskog rata, po standardima iz 2015.

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#598 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by _BataZiv_0809 »

KatarinaKosaca wrote:
KOje informacije? Gdje sam kupila prve farmerke? Ili vila MIlke planinc koju bilo ko može vijeti u Vodicama? Ili da smo imali plave i vrvene sijalice i redukcije struje? Na koje informacije misliš? :roll:
ILi to da nije uklesana petokraka na Titovom grobu?
ali, ti ionako nisi ozbiljan diskutant.. nego podguzna muha

Evo iza mog pokojnog djeda, inace varioca u "Vaso Miskin Crni", pa se covjek kasnije doskolovao da predaje u Srednjoj skoli, ostala je jedna mala montazna vikendica u Vodicama. Tamo ljetujem od 2000. godine i bas bih volio znati koja je to vila Milke Planinc. Ne moras ulicu, samo dio grada, jer ga poznajem kao svoj dzep, cisto da vidim o cemu se radi.
Gojeni H

#599 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Gojeni H »

VjecitiStudent wrote:Ah, taj Frankov režim ...
Spain's stolen babies

Spanish society has been shaken by allegations of the theft and trafficking of thousands of babies by nuns, priests and doctors, which started under Franco and continued up to the 1990s.

How many?
More than 900 cases are being investigated, but new cases are still coming to light - lawyers say the total could reach 300,000
How long?
Over a period of 40-50 years, beginning under Franco, up to the 1990s
Who benefited?
Initially the Fascists by bringing up the children of their enemies - later children were taken from parents judged to be morally or economically deficient and placed with approved Catholic, often childless, families.
Why did it take so long to expose?
The Church and medical profession are highly respected, and Spanish law does not require the biological mother's name on the birth certificate
http://www.bbc.com/news/magazine-15335899
Znas li sta znaci rijec could na engleskom? Recenica izrecena od strane advokata ...
VjecitiStudent

#600 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by VjecitiStudent »

U Španjolskoj je bio postignut politički dogovor da se prošlost zakopa, bukvalno. Da bi bili u stanju da dalje žive i grade budućnost.
Otud svi kondicionali, nije ovaj jedini, kad su procjene broja žrtava u pitanju. Što naravno ne može spriječiti porodice da se bore i traže, otud i advokati i isključivo njihove procjene u cijeloj priči.
Post Reply