Titomanija

Locked

Tito je

Pozitivna ličnost
366
79%
Negativna ličnost
100
21%
 
Total votes: 466

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#1 Titomanija

Post by valterbranisarajevo » 25/05/2007 08:50

Titomanija ponovno zavladala Hrvatskom

Prije točno dvadeset godina istrčana je posljednja Štafeta mladosti kojom se obilježavao rođendan Josipa Broza Tita. Ono što joj joj prethodilo simbolički je nagovijestilo krvave događaje koji su uslijedili. Dva desetljeća poslije nema sleta na stadionu, ali rođendan se slavi. Nekadašnje ispiranje mozga pretvoreno je tako u turističku atrakciju u kojoj je jedino što se ispire je suho grlo

Da nije Milana Bandića, Josip Broz Tito zasigurno bi bio najspominjanija osoba u medijima proteklih tjedana. Međutim, kako za protivnika ima živog gradonačelnika, maratonca i ljubitelja Armanijevih kravata, koji samo što nije počeo iskakati iz paštete, stariji kumrovečki kadar ipak je zauzeo drugo mjesto.

Unatoč tome što je od smrti zagorskog velikana prošlo 27 godina, sjećanje na Jožu ne blijedi. Štoviše, čini se da je titomanija više nego ikad zavladala Hrvatskom.

Antun Vrdoljak odlučio je snimiti film o njemu, obitelj je odlučila zaštiti njegovo ime kako ne bi svatko mogao zarađivati na prodaji suvenira s njegovim likom, na tržištu se pojavljuje knjiga pisana iz pera njegova osobna liječnika, mediji se bave Udbinim tajnim dosjeom njegove supruge, u Zagorju se trči polumaraton u sjećanje na Tita i Tuđmana, a zbog velikog interesa javnosti Slobodna Dalmacija u prodaju ponovno pušta dokumentarac o njemu.

Dvadeset i peti svibanj bio je datum koji se u bivšoj državi obilježavao kao Dan mladosti – Titov rođendan. Slet na stadionu JNA u Beogradu, uručivanje štafete i čitanje prigodne čestitke od strane omladine voljenom vođi bile su kulminacija mjesecima prije pomno planirane proslave.Kontroverze i prijepori o Brozovu liku dijelu Titu i danas traju. I dok jedni tvrde da je bio diktator odgovoran za Bleiburg i Goli otok, za druge je bio pobjednik bez mane, a da sjećanje na njega ne izblijedi brinu se u Kumrovcu u kojem je Tito rođen i odakle je krenula prva štafeta 1945. godine. Kako 25. svibnja ove godine pada u petak, rođendanska je proslava zbog velikog interesa pomaknuta za dan kasnije.

'Zbog velikog interesa odlučili smo čitavu proslavu pomaknuti za subotu. Očekujemo dolazak oko deset tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske i okolnih zemalja, posebno iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Osmišljen je cjelodnevni program, a sve počinje u jedanaest sati ujutro. Svoj dolazak zasad nam nije najavio nitko iz državnog vrha, ali njih nije bilo ni prethodnih godina. Nastojimo napraviti što više možemo jer je proslava Titova rođendana idealna za promociju turizma u ovom kraju', kazao je koordinator proslave Giovanni Broz.

Nema sumnje, Kumrovec će u subotu ponovo biti u zvijezdama petokrakama, djedovi će unucima pričati priče o jedenju kore s drveća, a neki će se i prisjetiti da je prije točno dvadeset godina istrčana posljednja štafeta kojoj je prethodio incident, incident koji je simbolički najavio događaje koji će uslijediti.
Naime, Savezni odbor za proslavu Dana mladosti 1987. godine odlučio je da štafeta krene iz Slovenije, a idejno rješenje za štafetu i plakat ponudili su autori ljubljanskog studija Novi kolektivizam. Ponuđeno rješenje bilo je takvo da je javnost skoro tražila glavu autora jer je plakat koji je najavljivao proslavu bio redizajnirani rad Richarda Kleina iz arsenala nacističke Njemačke, a štafeta 'simbolična građevina' na četiri stupa koju je bilo nemoguće nositi.

Dva desetljeća poslije tog događaja sleta na stadionu nema , ali se rođendan slavi. Nekadašnje ispiranje mozga pretvoreno je tako u turističku atrakciju u kojoj je jedino što se ispire - grlo. Zlobnici bi dodali da je tako jer je sljedbenicima to jedino što im je i ostalo za ispiranje. No, to je tako kad povijest pišu pobjednici.

T-portal

http://www.tportal.hr/fset.html
Last edited by valterbranisarajevo on 03/09/2008 22:10, edited 2 times in total.


User avatar
SiSaJuMe
Posts: 984
Joined: 27/10/2005 12:24

#2

Post by SiSaJuMe » 25/05/2007 09:05

Pozdrav Stafeti i Pozdrav Titu, Ako me cujes Sidji ba i rastjeraj ove NACI MAJMUNE.

User avatar
burekodsira
Posts: 3387
Joined: 09/07/2006 00:23

#3

Post by burekodsira » 25/05/2007 12:20

SiSaJuMe wrote:Pozdrav Stafeti i Pozdrav Titu, Ako me cujes Sidji ba i rastjeraj ove NACI MAJMUNE.
nema stafeta usi ba :D

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#4

Post by valterbranisarajevo » 25/05/2007 12:33

Danas je 25. maj - rođendan Josipa Broza Tita

Štafeta od srca i trnja

Da je poživeo, Josip Broz Tito bi danas proslavio 115. rođendan, a da su poživeli socijalizam, bratstvo - jedinstvo i SFRJ danas bi omladina sadila "115 ruža za druga Tita". Naravno, nosio bi se širom zemlje i pokretni totem - Štafeta mladosti, u čast maršalovog rođendana.
Naravno da je tokom nacionalističke histerije lakše bilo naći sitog miša u gvožđari nego bivše nosače štafete, ali vremenom nostalgija i učinak onih koji su vodili proces "detitoizacije" vratili su šarm štafeti u novom - postmodernom duhu.
Posle traume s Informbiroom, a naročito posle 20. kongresa KP SSSR, kada i u samom SSSR počinje kritika kulta ličnosti, Tito se pragmatično prilagođavao novim okolnostima, izbegavajući neugodne analogije sa Staljinom. I sam Tito počinje da kritikuje kult ličnosti, a potencirajući svoju bliskost s narodom jugoslovenski vođa se trudio da dokaže da nije paranoičan, a da njegova harizma nije otuđena u svojoj hladnoj monumentalnosti, kao Staljinova. Tako se i takozvana Titova štafeta 1956. preimenuje u Štafetu mladosti, a i Titov rođendan postaje Dan mladosti.


MAJSTOR I GRAVER


"Iako se ovaj dan obilježava kao moj rođendan, mislim da bi mu trebalo dati drugo ime - Dan naše mladosti, dan sporta, dan mlade generacije i njenog daljeg duhovnog i fizičkog razvitka, a mi stariji uključićemo se u to", rekao je Tito primajući štafetnu palicu 1956, a već naredne godine omladina Jugoslavije slavila je 25. maj kao svoj praznik. Prva Titova Štafeta krenula je iz Kragujevca 1945. Kragujevčani su govorili kako su svoje želje Titu uvek predavali "iskreno i direktno". Zato su, kao kuriozitet antologije kultova ličnosti, s prvom štafetom poslali i Plavu knjigu s 15 hiljada pozdrava ispisanih na debeloj, ondašnjoj mesarskoj hartiji. U Kragujevcu je podignut i spomenik prvoj štafeti koja je krenula 22. maja te 1945. Ona je bila od drveta, s duborezom. Njeni autori su bili Milan Okiljević, Zastavin majstor graver, i njegov saradnik, izvesni drug Očešnjak, modelar. Prvi "štafetar" bio je omladinac Duško Pantelić koji je posle bio zubar u Beogradu. Kragujevački profesor fiskulture Čeh Josip Prohaska predložio je na jednom sastanku omladine da se Maršalu odnese "baklja", to jest štafeta. Kragujevčanka Nada Stevanović, kasnije učiteljica, prva je predala Titu štafetu, ali u Zagrebu, jer kada su dotrčali u Beograd saznali su da je Maršal tamo. "Sedela sam baš do njega, kad mi je rekao: Hoće li Šumadinka nešto da zapeva i ja sam zapevala: Pšenica je klasala, Šumadija glasala..., a posle Oj, Moravo, i svi su prihvatili pesmu", sećala se Nada kasnije.


U početku je svaka republika imala svoju štafetu, i JNA i grad Beograd takođe su imali svoje štafete, čak su je i Trst ("Trst je naš") i Koruška imali u to vreme. Da ne pominjemo one lokalne i seoske. Tadašnja mladost Beograda pamti 25. maj 1956. po grandioznom dočeku sedam takozvanih glavnih štafeta na stadionu JNA. Tu je i "pao" predlog da ovakve smotre mladosti, snage i sporta postanu tradicionalne. Sledeće, 1957. godine štafeta se prilagodila monoteističkom kultu vođe. Te godine krenula je samo jedna štafeta, zajednička - jugoslovenska - koja se od tada zvanično zove Štafeta mladosti. Pošla je iz Titovog rodnog Kumrovca, a imenom prvog nosioca podičio se mladi zemljoradnik Vilim Broz.


U PRATNJI KFORA
Da li možete zamisliti Štafetu mladosti u pratnji Kfora i pod pokroviteljstvom Unmika? Zato verovatno nadrealno zvuči podsećanje na boravak štafete na Kosovu 1987. Omladina ove pokrajine preuzela je palicu na svečanosti u Rožaju. Na platou Omladinskog doma "Boro i Ramiz" te 1987, Štafetu je u Prištini dočekalo 10 hiljada ljudi, a donela ju je Ljendita Hadžiu, student četvrte godine Medicinskog fakulteta.
Poslednja štafeta krenula je 21. marta 1987, simbolično s Triglava, najvišeg vrha, ili kako se to tada govorilo "krova" SFRJ. Grupa od 10 alpinista po nevremenu je razvila jugoslovensku trobojku. Ali, problemi i kontroverze, skandali i provokacije, kako je to tumačio dobar deo javnog mnjenja, još uvek pod jakom ideološkom narkozom, smenjivali su se. Počev od prve manifestacije u Bohinjskoj Bistrici gde su se konceptualno subverzivni Slovenci potrudili da "koriguju" scenario u svom avangardističkom tumačenju štafete, praveći od nje iritirajući performans. Zbunjenom Hašimu Redžepiju, predsedniku savezne omladine, Slovenci su ponudili bedž s natpisom - Štafeta? Ne, hvala i pevali mu pesmu: Dečko, ‘ajde oladi... Da skandal bude veći, do Bohinja je stigla i Mladina s ucrtanom mapom prethodne Jugoslavije na kojoj se vidi put Savezne štafete 6. septembra 1940. s provokativnim tekstom: "Ovako su sokoli iz čitave države čestitali rođendan svom Uzvišenom Starešini i Kralju, Njegovom Veličanstvu Petru Drugom. Ovim prugama proneta je štafeta iz svih župa".
Slovenački "domaćini" ignorisali su grupu od pedesetak omladinaca iz Vogošće (BIH) koji su sa zastavama, na svoju ruku, došli u Bistricu. Bosanci su, ono što se kaže, "iz vika" zapevali: Heroj Drvar Sloveniju pita / Kako zdravlje predsednika Tita / Slovenija njemu odgovara / Titu se zdravlje pogoršava / Tito zove, sva se zemlja trese / Svi narodi, ujedinite se. Totalno ignorisani bariton iz Vogošće, videvši s kim ima posla, s dobrom dozom ironije održao je govor doprinoseći bizarnosti situacije: "Odakle smo? Iz Arabije / Šta širimo? Sidu."? Sve je to, ipak, bilo mala maca dok slovenačka art grupa Neue slovenische Kunst nije 1987. izrazila posebnu "estetiku mišljenja". Oni su pokušali (i zamalo uspeli) da kao oficijelni plakat Dana mladosti "uvale" jedan stari fašistički plakat, neznatno korigovan jugoslovenskom trobojkom i štafetnom bakljom koju komunistički Prometej (klasni arijevac) nosi u levoj ruci. Studija Marketing Delo, da bi sanirali štetu, brže-bolje su isporučili novi plakat sa zelenim listom i zvezdom petokrakom, koji je usvojen na saveznom nivou. Ali, i nad njim se nadvila senka sumnje o još jednoj "podvali". Te, petokraka je "suviše sa strane", te je "manja od lista", te list podseća na "domobransko-šumarsko" zelenilo, te da je list "identičan" onome sa, tada mnogima ne baš simpatičnog, plakata "Slovenija, moja dežela!", te da je list "smišljeno okrenut nadole".


UPALITE SVETLA
Na jedvite jade, ta se poslednja štafeta nekako dokotrljala do Beograda. Učesnici sleta (5.500 mladića i devojaka iz cele Juge) bili su karantinski stacionirani u Nastavno-vojnom centru u Bubanj Potoku. Čak ih je posetio i Hamdija Pozderac, tada potpredsednik Predsedništva SFRJ. Slet je izvođen pod simboličnim nazivom Upalite svetlo. Poslednji nosilac štafete bila je Albanka Rajmonda Brošaj, učenica petog razreda Osnovne škole Vuk Karadžić iz Gnjilana. "Nacionalna pripadnost nije bila odlučujući faktor prilikom opredeljivanja za izbor poslednjeg nosioca Štafete mladosti koga ove godine, prema utvrđenom redu, daje Kosovo", uveravao nas je tada Mahmut Alidema, sekretar Pokrajinskog odbora za proslavu Dana mladosti. Opet je bilo problema sa scenarijem jer je, između ostalog, pesma Đorđa Balaševića Taj orkestar stari, pojma nema u stvari, nekoga asocirala na Predsedništvo SFRJ. Rajmonda je predala štafetu već pominjanom "prvom omladincu" Hašimu Redžepiju. Zaigralo se i poslednje kozaračko kolo. Štafeta je stigla i na rok koncert u halu Pionir pozdravljena gromkim aplauzom i muzikom grupa Leb i sol, Džakarta, Zana, Valentino...

Danas 25.5.2007.

User avatar
Fiore
Posts: 1154
Joined: 28/03/2007 15:18
Location: IRRIDUCIBILI

#5 we

Post by Fiore » 25/05/2007 12:45

Ma mojne supljaka.. gdje ba :D Bio sam titin pionir i sta????

.... da cu marljivo uciti i raditi...


i da cu kapitalistima jbm :D

User avatar
SiSaJuMe
Posts: 984
Joined: 27/10/2005 12:24

#6

Post by SiSaJuMe » 25/05/2007 13:52

burekodsira wrote:
SiSaJuMe wrote:Pozdrav Stafeti i Pozdrav Titu, Ako me cujes Sidji ba i rastjeraj ove NACI MAJMUNE.
nema stafeta usi ba :D
Kad Tito sidje pomlatice ih stafetom po usima, :D


Image

User avatar
karanana
Posts: 39819
Joined: 26/02/2004 00:00

#7

Post by karanana » 25/05/2007 14:16

Preneseno sa http://www.sarajevo-rs.com iz rubrike dogodilo se na danasnji dan:
1892. - Роđen jugоslоvenski autоkrata hrvatskоg pоrijekla Jоsip Brоz Titо, dоživоtni predsjednik SFРJ i Saveza kоmunista Jugоslavije, kоji je neоgraničenоm ličnоm vlašću upravljaо Jugоslavijоm 35 gоdina. U bivšоj SFРJ 25. maj je pоmpeznо prоslavljan - uz centralni slet na stadiоnu JNA i predavanje slavljeniku štafetne palice, kоja je prethоdnо danima nоšena širоm zemlje, štо je pоdrazumijevalо оgrоmne trоškоve - mada se tačan datum njegоvоg rоđenja, zapravо, ne zna. Kaо austrоugarski feldvebel kaplar u Prvоm svjetskоm ratu je učestvоvaо u vоjnоm pоhоdu na Srbiju, u sastavu 25. puka 42. hrvatske dоmоbranske divizije, jedinice kоja je pоčinila najstrašnije ratne zlоčine nad desetinama hiljada srpskih civila u Mačvi u jesen 1914.

vesela
Posts: 1248
Joined: 08/12/2005 20:03

#8

Post by vesela » 25/05/2007 14:28

Ma nema tog Boga koji moze ocrniti Josipa Broza Tita!

oslobad
Posts: 205
Joined: 17/05/2007 23:12

#9

Post by oslobad » 25/05/2007 14:37

vesela wrote:Ma nema tog Boga koji moze ocrniti Josipa Broza Tita!
Bilo bi bolje da je one pare sto se zaduzio kod svijeta da je ulozio u zdravstvo i infrastrukturu i tako dao doprinos istrebljenju najzaraznijih bolesti, nego sto je busio planine i potrosio silne milijarde dolara,misleci da ce i njegova imperija trajati ni manje ni vise koliko i Rimska.

oslobad
Posts: 205
Joined: 17/05/2007 23:12

#10 Re: Titomanija ponovno zavladala Hrvatskom

Post by oslobad » 25/05/2007 14:40

valterbranisarajevo wrote:Titomanija ponovno zavladala Hrvatskom

Prije točno dvadeset godina istrčana je posljednja Štafeta mladosti kojom se obilježavao rođendan Josipa Broza Tita. Ono što joj joj prethodilo simbolički je nagovijestilo krvave događaje koji su uslijedili. Dva desetljeća poslije nema sleta na stadionu, ali rođendan se slavi. Nekadašnje ispiranje mozga pretvoreno je tako u turističku atrakciju u kojoj je jedino što se ispire je suho grlo

Da nije Milana Bandića, Josip Broz Tito zasigurno bi bio najspominjanija osoba u medijima proteklih tjedana. Međutim, kako za protivnika ima živog gradonačelnika, maratonca i ljubitelja Armanijevih kravata, koji samo što nije počeo iskakati iz paštete, stariji kumrovečki kadar ipak je zauzeo drugo mjesto.

Unatoč tome što je od smrti zagorskog velikana prošlo 27 godina, sjećanje na Jožu ne blijedi. Štoviše, čini se da je titomanija više nego ikad zavladala Hrvatskom.

Antun Vrdoljak odlučio je snimiti film o njemu, obitelj je odlučila zaštiti njegovo ime kako ne bi svatko mogao zarađivati na prodaji suvenira s njegovim likom, na tržištu se pojavljuje knjiga pisana iz pera njegova osobna liječnika, mediji se bave Udbinim tajnim dosjeom njegove supruge, u Zagorju se trči polumaraton u sjećanje na Tita i Tuđmana, a zbog velikog interesa javnosti Slobodna Dalmacija u prodaju ponovno pušta dokumentarac o njemu.

Dvadeset i peti svibanj bio je datum koji se u bivšoj državi obilježavao kao Dan mladosti – Titov rođendan. Slet na stadionu JNA u Beogradu, uručivanje štafete i čitanje prigodne čestitke od strane omladine voljenom vođi bile su kulminacija mjesecima prije pomno planirane proslave.Kontroverze i prijepori o Brozovu liku dijelu Titu i danas traju. I dok jedni tvrde da je bio diktator odgovoran za Bleiburg i Goli otok, za druge je bio pobjednik bez mane, a da sjećanje na njega ne izblijedi brinu se u Kumrovcu u kojem je Tito rođen i odakle je krenula prva štafeta 1945. godine. Kako 25. svibnja ove godine pada u petak, rođendanska je proslava zbog velikog interesa pomaknuta za dan kasnije.

'Zbog velikog interesa odlučili smo čitavu proslavu pomaknuti za subotu. Očekujemo dolazak oko deset tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske i okolnih zemalja, posebno iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Osmišljen je cjelodnevni program, a sve počinje u jedanaest sati ujutro. Svoj dolazak zasad nam nije najavio nitko iz državnog vrha, ali njih nije bilo ni prethodnih godina. Nastojimo napraviti što više možemo jer je proslava Titova rođendana idealna za promociju turizma u ovom kraju', kazao je koordinator proslave Giovanni Broz.

Nema sumnje, Kumrovec će u subotu ponovo biti u zvijezdama petokrakama, djedovi će unucima pričati priče o jedenju kore s drveća, a neki će se i prisjetiti da je prije točno dvadeset godina istrčana posljednja štafeta kojoj je prethodio incident, incident koji je simbolički najavio događaje koji će uslijediti.
Naime, Savezni odbor za proslavu Dana mladosti 1987. godine odlučio je da štafeta krene iz Slovenije, a idejno rješenje za štafetu i plakat ponudili su autori ljubljanskog studija Novi kolektivizam. Ponuđeno rješenje bilo je takvo da je javnost skoro tražila glavu autora jer je plakat koji je najavljivao proslavu bio redizajnirani rad Richarda Kleina iz arsenala nacističke Njemačke, a štafeta 'simbolična građevina' na četiri stupa koju je bilo nemoguće nositi.

Dva desetljeća poslije tog događaja sleta na stadionu nema , ali se rođendan slavi. Nekadašnje ispiranje mozga pretvoreno je tako u turističku atrakciju u kojoj je jedino što se ispire - grlo. Zlobnici bi dodali da je tako jer je sljedbenicima to jedino što im je i ostalo za ispiranje. No, to je tako kad povijest pišu pobjednici.

T-portal

http://www.tportal.hr/fset.html
nisu ni bosanci,ali zato jesu Bosnjaci.

User avatar
Prpa.ba
Posts: 5813
Joined: 15/08/2006 21:34
Location: Republika Sarajevo

#11

Post by Prpa.ba » 25/05/2007 14:55

oslobad wrote:Bilo bi bolje da je one pare sto se zaduzio kod svijeta da je ulozio u zdravstvo i infrastrukturu i tako dao doprinos istrebljenju najzaraznijih bolesti, nego sto je busio planine i potrosio silne milijarde dolara,misleci da ce i njegova imperija trajati ni manje ni vise koliko i Rimska.

:-) :-) :-)

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#12

Post by valterbranisarajevo » 25/05/2007 15:07

karanana wrote:Preneseno sa http://www.sarajevo-rs.com iz rubrike dogodilo se na danasnji dan:
1892. - Роđen jugоslоvenski autоkrata hrvatskоg pоrijekla Jоsip Brоz Titо, dоživоtni predsjednik SFРJ i Saveza kоmunista Jugоslavije, kоji je neоgraničenоm ličnоm vlašću upravljaо Jugоslavijоm 35 gоdina. U bivšоj SFРJ 25. maj je pоmpeznо prоslavljan - uz centralni slet na stadiоnu JNA i predavanje slavljeniku štafetne palice, kоja je prethоdnо danima nоšena širоm zemlje, štо je pоdrazumijevalо оgrоmne trоškоve - mada se tačan datum njegоvоg rоđenja, zapravо, ne zna. Kaо austrоugarski feldvebel kaplar u Prvоm svjetskоm ratu je učestvоvaо u vоjnоm pоhоdu na Srbiju, u sastavu 25. puka 42. hrvatske dоmоbranske divizije, jedinice kоja je pоčinila najstrašnije ratne zlоčine nad desetinama hiljada srpskih civila u Mačvi u jesen 1914.
Uzimajući u obzir ekipu koja se okuplja na tom portalu sigurno bi ga malo više cijenili da im je prije smrti otkrio veliku tajnu - mjesto na Adi Ciganliji gdje je zakopao njihovog ušljivog i smrdljivog đeneral idola A on je na njihovu žalost to uradio tako dobro da ga bezuspješno traže evo već 60 godina. :D

Ali na žalost nije im odao tajnu, pa oni reaguju kako reaguju. :D

No to je tako kad povijest pišu pobjednici 8) 8-)

gradjani svijeta
Posts: 180
Joined: 23/01/2007 07:31

#13

Post by gradjani svijeta » 25/05/2007 15:44

u sta god je ulagao, bar je bilo sanitarne kontrole pa se nije moglo desiti da picerija u centru grada potruje ljude usljed prljavstine i radnika bez sanitarne knjizice koji jos ne znaju da se poslije toaleta ruke peru dva puta sapunom i toplom vodom.

User avatar
StLouis
Posts: 2971
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

#14

Post by StLouis » 25/05/2007 16:00

SiSaJuMe wrote:Pozdrav Stafeti i Pozdrav Titu, Ako me cujes Sidji ba i rastjeraj ove NACI MAJMUNE.
Cujem te, vracam se uskoro...*ebat cu te naci majmune uzduz i porijeko!!

Smrt fasizmu - Sloboda stafetoizmu!

Tito na sluzbenom putu

evo ti i par slicica kaj su mi tudjman i milosevic dofurali, ah znas kakvi su oni nestasni decki, slobo pije apaurine, a francek jos uvijek igra tenis :D

Image

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#15

Post by valterbranisarajevo » 25/05/2007 16:58

Poštovaoci obeležili Titov rođendan

Beograd -- Povodom 25. maja, nekadašnjeg Dana mladosti i rođendana Josipa Broza Tita, brojne delegacije obišle su danas njegov grob.
Titov grob, takozvanu "Kuću cveća", svakog 25. maja obiđe oko 2.500 ljudi. Velika poseta i uobičajni dekor, pionirske marame, štafete i Titove slike, nisu izostali ni ove godine.

Prvi venac koji je položen na Titov grob poslala je njegova supruga Jovanka. Već u ranim jutarnjim satima počele su da pristižu delegacije i poštovaoci Josipa Broza iz raznih krajeva bivše Jugoslavije.

Među prvim posetiocima "Kuće cveća" bili su članovi Motorističkog kluba "Orao" iz Maribora. Njih dvadesetak je svojim dvotočkašima došlo u Beograd da bi, kako kažu, odali počast čoveku koji je bio sličan njima.

"Tito je voleo seks, drogu i rock and roll, takvi smo i mi zato ga i poštujemo", rekao je predsednik Motorističkog kluba "Orao" Boris Dodić.

Zastave sa petokrakom i grbom bivše SFRJ bile su obeležje predstavnika organizacije "Četvrta mini Jugoslavija". Predsednik njihovog beogradskog odbora, Tomislav Novaković istakao je da je "Kuća cveća" "najveća svetinja našeg naroda".

"Ona je za nas oltar i crkva u koju se kunemo", dodao je Novaković
B 92

Wov :)

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#16

Post by valterbranisarajevo » 26/05/2007 11:18

Dan podmlađivanja umjesto Dana mladosti

Dan mladosti, 25. maj, u neka davna vremena rođendan doživotog predsjednika ondašnje Jugoslavije, Josipa Broza Tita, obilježeni su danas, osim u Sarajevu i u više gradova u BiH.
I ove godine društvo «Josip Broz Tito» iz Sarajeva organizovalo je tradicionalno okupljanje pred njegovim spomenikom. Sekretar ovoga društva Dževad Kapetanović:
«Sjetimo se naših nekadašnjih divnih dana, vođeni Titovom rukom ka sreći i uspješnoj egzistenciji. Danas, naravno, svega toga nema, osim ovog polaganja cvijeća.»
Priča o prošlim vremenima i o značaju Titovih djela neizbježna su tema okupljanja predstavnika društva sugrađana:
«Ostalo mi je još samo sjećanje ljepote života sa Titom.»
«Šta reći o Titu? Lično za sebe - iako ga ne poznajem, on će uvijek ostati u našim srcima po pričama naših roditelja.»
«Ovdje sam danas da odam počast drugu Titu koji nam je omogućio da živimo zaista svi slobodno, bez ikakvih predrasuda prema nekim drugim narodima i vjerama do 1992. Ali ne smijemo to zaboraviti ni danas, nakon 15 godina kako se raspala Jugoslavija.»
Ipak, u našoj kratkoj anketi koju smo proveli među mlađim Sarajlijama, većina nije znala šta se obilježava 25. maja:
«Dan mladosti.»
«Dvadeset peti? Pa ne znam. Čula sam, ali ne znam puno baš.»
S obzirom da se Dan mladosti zvanično više ne proslavlja, Sarajlije su se dosjetile i organizovale obilježavanje dana podmlađivanja. Jedan od organizatora Ranko Vlatković:
«Ovo je prvi put da se nalazimo za 25. maj. 25. maj kao dan Titovog rođenja je ukinut, ali mi smo došli na ideju da slavimo ovaj dan i nastavimo da se družimo i da ga slavimo kao dan podmlađivanja.»
A u Drvaru danas je obilježena 63. godišnjica neuspješnog fašističkog desanta na Drvar, pri čemu je upriličen prigodan kulturno - zabavni program. Za naš radio govori Ljiljana Dodik:
« Pored Drvaračana, okupili se podno legendarne Titove pećine brojni gosti. Pogotovo su tu bili predstavnici udruženja koja nose naziv «Josip Broz Tito» - iz Bihaća, Banje Luke, Cazina i okolnih, susjednih opština. Takođe, došao je i cijeli autobus boraca iz Konjica. Danas su, kažem, mnogi došli, obilazili su pećinu. Na sreću, već postoje određeni eksponati, odnosno suveniri koji podsjećaju na te prošle dane borbe protiv fašizma, tako da su mnogi bili i zadovoljni što mogu na licu mjesta da kupe neki suvenir iz Drvara.»
Dan mladosti i 115-ta godina Titovog rođenja proslaviće se u Doboju. Sjećanje na Titovo vrijeme oživjeće predstavnici SUBNOR-a i društva «Josip Broz Tito» iz 12 gradova RS-a i Federacije BiH, kaže predsjednica društva «Josip Broz Tito» iz Doboja Vesna Seljubac:
«Cilj nam je da generacijama ko je nisu zapamtile vrijeme Titovo pokušamo na određen način prezentirati neke sadržaje koji su bili vezani za 25. maj. Takođe nam je cilj da na toj manifestaciji kažemo građanima Doboja i našim gostima o djelu i liku Josipa Broza Tita, kako bi njegovo ime i njegovo djelo na prostorima bivše jugoslovenske zajednice ostalo upamćeno i prihvaćeno i od generacija koje nisu živjele u tom periodu.»

Slobodna Evropa

saki
Posts: 249
Joined: 21/03/2007 18:40

#17

Post by saki » 26/05/2007 12:34

dokon pop i goveda krsti.

Leonid Breznjev
Posts: 5302
Joined: 04/11/2006 03:32
Location: Kamenskoje

#18

Post by Leonid Breznjev » 26/05/2007 13:05

Nije stari dzaba rekao.. I posle mene JA! :D

bice_bice
Posts: 931
Joined: 07/09/2006 13:01

#19

Post by bice_bice » 26/05/2007 13:33

tito, hm? i sta imate od njega danas?

User avatar
Prpa.ba
Posts: 5813
Joined: 15/08/2006 21:34
Location: Republika Sarajevo

#20

Post by Prpa.ba » 26/05/2007 14:01

bice_bice wrote:tito, hm? i sta imate od njega danas?

Drzavu. Da je Titini zli komunisti i antibosnjaci ne priznase u Mrkonjic gradu, ne bi ti tvoj najveci bosnjak svih vremena, suradnik KOS-a i SANU-a Aljo Izetbeg mogao proglasiti nezavisnost jerbo ne bi nigdje bilo BiH, pola bi bilo u rvackoj, a pola u srbiji. Eh, kakav je vakat dosao. Djeca izlaze iz osnovne skole, a pojma nemaju... :-)

Larci
Posts: 231
Joined: 15/09/2004 16:24

#21

Post by Larci » 26/05/2007 14:16

oslobad wrote:
vesela wrote:Ma nema tog Boga koji moze ocrniti Josipa Broza Tita!
Bilo bi bolje da je one pare sto se zaduzio kod svijeta da je ulozio u zdravstvo i infrastrukturu i tako dao doprinos istrebljenju najzaraznijih bolesti, nego sto je busio planine i potrosio silne milijarde dolara,misleci da ce i njegova imperija trajati ni manje ni vise koliko i Rimska.
:roll: :-) molim te nabroj mi 5 zdravstvenih ustanova koje su napravljene iza Tita??! a o infatrukturi i da ne govorim.. nedo bog da se u ona vremena nisu napravili puteve ili ovi silni dalekovodi ..jos bi na magarcima jahali i fenjere palili..
Nemoj samo reci da se to sada nepravi jer sadasnji politicari vracaju njegove dugove.. :-) :-) pa nemaju..

User avatar
8. sekretar SKOJ-a
Posts: 1242
Joined: 23/01/2005 18:49
Location: Galerija Marsaevi - Republika Bosna i Hercegovina.

#22

Post by 8. sekretar SKOJ-a » 26/05/2007 14:29

Larci wrote: :roll: :-) molim te nabroj mi 5 zdravstvenih ustanova koje su napravljene iza Tita??! a o infrastrukturi i da ne govorim.. nedo bog da se u ona vremena nisu napravili puteve ili ovi silni dalekovodi ..jos bi na magarcima jahali i fenjere palili.....
Poslijeratna infrastruktura:
-Autoputevi: Prozor-Rama, Donji Vakuf-Uskoplje, Srbinje-Foča
-1000 x dvije škole pod 1 krovom=500 škola
-Segregacijski domovi zdravlja-neznanobroj

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#23

Post by valterbranisarajevo » 26/05/2007 14:44

Mislim da je nepošteno zaboraviti i nekoliko desetina kamena temeljaca postavljenih diljem domovine u vremenu demokratije..

User avatar
suncokret13
Posts: 1255
Joined: 11/09/2006 00:17
Location: par stanica od kuce
Contact:

#24

Post by suncokret13 » 28/05/2007 05:01

Tito je Tito !


a dojucerasnji VELIKI komunisti,koji u sekundi 1990/1991 promjenise dresove i odose u sda ili sds ili hdz i postadose najvece i najgrlatije nacio pristase..ceaju opet neke drasticne promjene ( valjda da opet neko upali svjetlo neke nove demokratije )......medjutim sad,stvarno neko treba da upali svjetlo kako bi se izaslo iz sada vec SEASNAESTOGODISNJEG mraka

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#25

Post by valterbranisarajevo » 02/06/2007 23:13

Ruše i vraćaju Tita iz inata
Podgorica -- Građani Malesije dva puta su od 25. maja, na brdu Dečić, od kamenja pravili natpis Tito, ali su njihovi sugrađani razbacali kamenje.

Drugi po redu pohod na Dečić odigrao se u četvrtak, pa se u petak iz centra Tuzi, umesto natpisa Tito, moglo videti samo pet vertikalnih linija.

Bezazlena akcija poštovalaca lika i djela "najvećeg sina naših naroda i narodnosti", kako je Vijestima nezvanično reklo više meštana Tuzi, bila je samo povod za produbljivanje verske netrpeljivosti koja je prisutna u Malesiji već duže vremena, a pogotovo posle policijske akcije "Orlov let" kada je uhapšena grupa Albanaca katolika, koji su navodno nameravali da ruše džamije u Malesiji.

Kako "Vijesti nezvanično saznaju, policija i desetak meštana Tuzi zatekla je dvojicu ili trojicu mladića koji su navodno uništili natpis na brdu. Bilo je verbalnih čarki, ali ne i fizičkog sukoba.

Policija je mladiće privela u Odeljenje bezbednosti Tuzi gde su, prema saznanjima Vijesti, dali izjave, a ubrzo potom i pušteni
B 92

Locked