Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Locked

Na konfuzno popisno pitanje "Etnicko/nacionalno izjasnjavanje" izjasnicu se kao:

Bosnjak
190
51%
Hrvat
15
4%
Srbin
13
3%
Ne izjasnjavam se
9
2%
Upisacu "Bosanac" ili ekvivalentno
130
35%
Upisacu nesto drugo
16
4%

Total votes: 373

pemanapemani

#1851 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by pemanapemani »

Skijaš wrote:
pemanapemani wrote:@Skijaš

Stvarno nema podatak o omjeru vehabija BiH - Kosovo. Uostalom, kakav uticaj u društvu imaju vehabije? Nekoliko puta si u svome pisanju na forumu spomenuo Partiju pravog puta, neka vrsta vehabijske stranke, nazovimo je tako. Koliko ima vijećnika u OV diljem BiH? Gdje su u kantonalnim skupštinama? Mislim, ta priča fakat ne pije vode.
Govorim o prisustvu vehabija kao posljedici pokušaja realizacije jednog suštinski nepravednog plana kojeg su imali Milošević i Tuđman. I ako se sutra ponovo otvori pitanje getoizacije Bošnjaka, oni će se nezadovoljni ponovo okrenuti bogu. Šta nezadovoljan četnik može ? A to sve spominjem pokušavajući ti objasniti da ponovnog pokušaja razvaljivanja zemlje neće biti jer sad svi znaju gdje to vodi. Uostalom, ni Vatikanu nije u interesu pomjeranje granice katoličanstva sa Drine, zato podrška cjelovitoj BiH i od prethodnog, liberalnog pape, i od ovog konzervativnog. BiH će ostati cjelovita jer su argumenti za njeno rastakanje nestali s eliminacijom velikosrpskog vojnog kapaciteta.
Prijatelju, Sarajevo kao glavni grad BiH je jako važan, ali nije čitava BiH. BiH je odbranjena odbijanjem četničke ofanzive u cilju presjecanja grada, ali i u Tuzli, Mostaru, Orašju, Goraždu, Bihaću... To ne treba zaboraviti. Nije samo Sarajevo BiH.
Pokušavam reći da onako jaki više nikad neće biti. OBA, SIPA i OS BiH u budućnosti mogu biti samo bolji, brži, jači.
Nemaš pojma koliko bih volio da si u pravu.

MZ je svjesna da je "okretanje Bogu" bilo u zenitu 1994. Napisao sam već, suptilna disolucija, natenane - tri konstitutivne nacije, zatim, tri izborne jedinice, pa tri entiteta, onda EU, liberalno državno uređenje, tri unije republika... Sve u svrhu mira u kući, boljih međuljudskih odnosa, administrativne ujednačenosti i poštivanja raznolikosti.
Vatikan? Stvarno misliš da je njima bitno cca. pola miliona katolika u BiH, kojih već više od dvadeset godina nema na toj zamišljenoj granici na rijeci Drini, a koja je njima bitna kao lanjski snijeg. Ono što je njima bitno stalo je u vatikanske podzemne odaje. Ukopaju mafijaškog šefa drito pored pape za 600 hiljada maraka, a da im je bitno katoličanstvo u BiH. :-)
Čovječe, Srbija je okružena članicama NATO pakta. Nema te religijske doktrine koja bi natjerala Rumune i Bugare da se ponovo vrate u zagrljaj Rusije. Čak i da se to dogodi, NATO ima Tursku i Grčku.
Sad je njima briga moguća radikalizacija Bošnjaka koji su okruženi sa svih strana kršćanima i ateistima?
HM 2011

#1852 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

pemanapemani wrote:
Skijaš wrote:
pemanapemani wrote:@Skijaš

Stvarno nema podatak o omjeru vehabija BiH - Kosovo. Uostalom, kakav uticaj u društvu imaju vehabije? Nekoliko puta si u svome pisanju na forumu spomenuo Partiju pravog puta, neka vrsta vehabijske stranke, nazovimo je tako. Koliko ima vijećnika u OV diljem BiH? Gdje su u kantonalnim skupštinama? Mislim, ta priča fakat ne pije vode.
Govorim o prisustvu vehabija kao posljedici pokušaja realizacije jednog suštinski nepravednog plana kojeg su imali Milošević i Tuđman. I ako se sutra ponovo otvori pitanje getoizacije Bošnjaka, oni će se nezadovoljni ponovo okrenuti bogu. Šta nezadovoljan četnik može ? A to sve spominjem pokušavajući ti objasniti da ponovnog pokušaja razvaljivanja zemlje neće biti jer sad svi znaju gdje to vodi. Uostalom, ni Vatikanu nije u interesu pomjeranje granice katoličanstva sa Drine, zato podrška cjelovitoj BiH i od prethodnog, liberalnog pape, i od ovog konzervativnog. BiH će ostati cjelovita jer su argumenti za njeno rastakanje nestali s eliminacijom velikosrpskog vojnog kapaciteta.
Prijatelju, Sarajevo kao glavni grad BiH je jako važan, ali nije čitava BiH. BiH je odbranjena odbijanjem četničke ofanzive u cilju presjecanja grada, ali i u Tuzli, Mostaru, Orašju, Goraždu, Bihaću... To ne treba zaboraviti. Nije samo Sarajevo BiH.
Pokušavam reći da onako jaki više nikad neće biti. OBA, SIPA i OS BiH u budućnosti mogu biti samo bolji, brži, jači.
Nemaš pojma koliko bih volio da si u pravu.

MZ je svjesna da je "okretanje Bogu" bilo u zenitu 1994. Napisao sam već, suptilna disolucija, natenane - tri konstitutivne nacije, zatim, tri izborne jedinice, pa tri entiteta, onda EU, liberalno državno uređenje, tri unije republika... Sve u svrhu mira u kući, boljih međuljudskih odnosa, administrativne ujednačenosti i poštivanja raznolikosti.
Vatikan? Stvarno misliš da je njima bitno cca. pola miliona katolika u BiH, kojih već više od dvadeset godina nema na toj zamišljenoj granici na rijeci Drini, a koja je njima bitna kao lanjski snijeg. Ono što je njima bitno stalo je u vatikanske podzemne odaje. Ukopaju mafijaškog šefa drito pored pape za 600 hiljada maraka, a da im je bitno katoličanstvo u BiH. :-)
Čovječe, Srbija je okružena članicama NATO pakta. Nema te religijske doktrine koja bi natjerala Rumune i Bugare da se ponovo vrate u zagrljaj Rusije. Čak i da se to dogodi, NATO ima Tursku i Grčku.
Sad je njima briga moguća radikalizacija Bošnjaka koji su okruženi sa svih strana kršćanima i ateistima?
Na globalnom nivou Bošnjaci su dobar kusur, kao i BH Srbi...... sitan kusur, lako manipulisati sa njima, a nekima znače jako mnogo....

Ništa više nego jako dobar kusur.

Ali kao i sve materijalno i taj se kusur troši, i ako ovako nastavi, neće biti kusura,

a isto tako taj se kusur može pretvoriti u veći iznos gotovine - a to je iskreno da kažem moj cilj ! A kad je gotovina, skupo je i teško je, međutim i na drugoj strani stoji pitanje -

Jesmo li svi mi uopšte sposobni da budemo "gotovina" a ne "kusur" - JA TVRDIM DA JESMO !
pemanapemani

#1853 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by pemanapemani »

@HM2011

Uvjeren sam da je čitava BiH sposobna da bude "gotovina". Treba samo volja. Fazon je kako to probuditi kod građana.

Da je naša stvarnost podjela, etničke grupe bi se natjecale u opštoj društvenoj progresiji (napretku određene etničke grupe).
Seawolf

#1854 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Seawolf »

U vezi sa terminom nacija i nacionalnim izjašnjavanjem, hajde da vidimo kako je to rješeno na tri različita popisna obrasca u tri različite države, a svi ovi popisni obrasci su napisani (približno) istim jezikom:

U Republici Hrvatskoj, pojam nacija se ne pojavljuje u odgovarajućem pitanju, nego se koristi termin narodnost. Pri tome je Hrvat/Hrvatica ponuđeno kao mogućnost, uz mogućnost ne izjašnjava se i mogućnost upisa neke druge narodnosti (npr. Bošnjak):
Image

U Republici Srbiji, odgovarajuće pitanje se definiše kao nacionalna pripadnost. Pri tome ne postoji nikakva ponuđena mogućnost, nego popisivani može da upiše šta hoće (npr. Bošnjak). Ili može da se ne izjasni:
Image

U Bosni i Hercegovini, kao što znamo, odgovarajuće pitanje je definisano sa etničko/nacionalno izjašnjavanje. Ponuđene mogućnosti odgovora su Bošnjak, Hrvat, Srbin, uz dodanu mogućnost Ne izjašnjava se, kao i mogućnost upisa bilo kojeg odgovora, kojeg popisivani izdiktira popisivaču:
Image

Po mome mišljenju, bosanskohercegovački popisni obrazac je najkorektniji (što je bilo i za očekivati, s obzirom na količinu vremena i truda uloženog u njegovo kreiranje). Mene, lično, najviše veseli to što na našem popisnom obrascu postoji navedeno izjašnjavanje o vjeroispovjesti ateist.

No, da se vratim na temu. Ako postoji mogućnost da se osoba islamske vjeroispovjesti i/ili muslimanske obiteljske tradicije, na popisu u Republici Srbiji, u smislu nacionalne pripadnosti, izjasni kao Bošnjak, pa onda je, valjda, red da se i na popisu u Bosni i Hercegovini, ljudi mogu nacionalno izjasniti kao Bošnjaci.

Koliko god da ljudi poput Dozera, mene i ostalih, to nikada neće razumijeti, istina je da je u ovoj državi ogroman broj ljudi, koji žive za dan kada će popisivaču moći na pitanje o nacionalnoj pripadnosti odgovoriti sa Bošnjak (ili Hrvat, ili Srbin).
cyprus

#1855 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by cyprus »

Seawolf wrote:U Republici Srbiji, odgovarajuće pitanje se definiše kao nacionalna pripadnost. Pri tome ne postoji nikakva ponuđena mogućnost, nego popisivani može da upiše šta hoće (npr. Bošnjak). Ili može da se ne izjasni:
Image
Dakle, ovi što kukaju o tome kako je ovaj naš popisni listić opasnost po državu, jel mogu odgovoriti na pitanje da li i Republika Srbija sama sebe ruši na ovaj način?

PS Jedva čekam odgovor tipa: Kosovo se otcjepilo zato što su se kosovski Albanci mogli izjašnjavat kao nacija :mrgreen:
Propast i katastrofa

#1856 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Propast i katastrofa »

Sva se prica vrti oko toga da je reis rek'o kako treba, a njegova se pika.
Seawolf

#1857 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Seawolf »

Propast i katastrofa wrote:Sva se prica vrti oko toga da je reis rek'o kako treba, a njegova se pika.
To je na našim prostorima sasvim normalna stvar. Pa i pripadnost srpskoj naciji je determinisana pripadnošću Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Zbog čega bi sa Bošnjacima i Islamskom zajednicom u BiH, bilo drugačije.
Propast i katastrofa

#1858 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Seawolf wrote:
Propast i katastrofa wrote:Sva se prica vrti oko toga da je reis rek'o kako treba, a njegova se pika.
To je na našim prostorima sasvim normalna stvar. Pa i pripadnost srpskoj naciji je determinisana pripadnošću Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Zbog čega bi sa Bošnjacima i Islamskom zajednicom u BiH, bilo drugačije.
Zaboli me za Srbiju taman da je tako (a bas i nije).
I kakvu ti to nama onda, zajedno s reisom, opciju ostavljas?
Mislim, zamisli samo kako bi bilo kad bi svijet potpuno funkcionisao po tim nakaradnim principima, tj. kad bi se njegova do kraja pikala? Trenutni presjek stanja je takav da se njegova pika skoro do razine gdje cu biti, sta raditi, s kim cu se ozenit, sta pojest i popit.... Razmjere utjecaja ovog reisa nisu normalne cak ni za prilike u Srbiji
Akadi

#1859 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Akadi »

Propast i katastrofa wrote:Trenutni presjek stanja je takav da se njegova pika skoro do razine gdje cu biti, sta raditi, s kim cu se ozenit, sta pojest i popit.... Razmjere utjecaja ovog reisa nisu normalne cak ni za prilike u Srbiji
Bošnjaci su sekularniji i od Srba i Hrvata.

U manjem entitetu svaka javna ustanova ima svoju slavu.

Takvi ko ti nikad neće biti zadovoljni... iskompleksirani ste...
Reis je izmislio Bošnjake... :zzzz:
Last edited by Akadi on 28/10/2012 12:57, edited 1 time in total.
Seawolf

#1860 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Seawolf »

Propast i katastrofa wrote:
Seawolf wrote: To je na našim prostorima sasvim normalna stvar. Pa i pripadnost srpskoj naciji je determinisana pripadnošću Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Zbog čega bi sa Bošnjacima i Islamskom zajednicom u BiH, bilo drugačije.
Zaboli me za Srbiju taman da je tako (a bas i nije).
I kakvu ti to nama onda, zajedno s reisom, opciju ostavljas?
Mislim, zamisli samo kako bi bilo kad bi svijet potpuno funkcionisao po tim nakaradnim principima, tj. kad bi se njegova do kraja pikala? Trenutni presjek stanja je takav da se njegova pika skoro do razine gdje cu biti, sta raditi, s kim cu se ozenit, sta pojest i popit.... Razmjere utjecaja ovog reisa nisu normalne cak ni za prilike u Srbiji
De, nemoj se odmah ljutiti, nije reis ništa kriv. Ako se on smatra ocem, ili barem starateljem bošnjačke nacije, logično je očekivati da će potegnuti sva raspoloživa sredstva da broj pripadnika te nacije bude što veći. Nijedan staratelj ne voli da mu se djeca rasipaju.
Nadam se samo da se neće pojaviti neki bošnjački Dobrica Ćosić koji će zloupotrijebiti ovu demografsku (kvantitativnu) nadmoć i kreirati ideološku podlogu koja bi mogla povesti Bošnjake u avanturu, u kakvu su Srbi krenuli prije četvrt stoljeća.
Propast i katastrofa

#1861 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Akadi wrote:
Propast i katastrofa wrote:Trenutni presjek stanja je takav da se njegova pika skoro do razine gdje cu biti, sta raditi, s kim cu se ozenit, sta pojest i popit.... Razmjere utjecaja ovog reisa nisu normalne cak ni za prilike u Srbiji
Bošnjaci su sekularniji i od Srba i Hrvata.

U manjem entitetu svaka javna ustanova ima svoju slavu.

Takvi ko ti nikad neće biti zadovoljni... iskompleksirani ste...
Reis je izmislio Bošnjake... :zzzz:
Vise ste vi smijesni nego sto smo "mi" iskompleksirani, ili ja kao hoces.
Nijednom rjecju se ne osvrnes na reisa i sve sto se za nejga veze, ne dojmi te abnormalan utjecaj koji ima u sferama zivota koje su defitivno van njegovog domena, ukljucujuci privatne stvari.
Ponekad se zapitam u kom vijeku zivite
pemanapemani

#1862 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by pemanapemani »

cyprus wrote:
Seawolf wrote:U Republici Srbiji, odgovarajuće pitanje se definiše kao nacionalna pripadnost. Pri tome ne postoji nikakva ponuđena mogućnost, nego popisivani može da upiše šta hoće (npr. Bošnjak). Ili može da se ne izjasni:
Image
Dakle, ovi što kukaju o tome kako je ovaj naš popisni listić opasnost po državu, jel mogu odgovoriti na pitanje da li i Republika Srbija sama sebe ruši na ovaj način?

PS Jedva čekam odgovor tipa: Kosovo se otcjepilo zato što su se kosovski Albanci mogli izjašnjavat kao nacija :mrgreen:
Usporedi političke sisteme Srbije i BiH i sve će ti se samo kazati.

Srbija je država Srba i ostalih građana. Hrvatska Hrvata i ostalih građana. Dakle, dominantna je jedna narodnost, države su uređene po građanskom principu i sebi mogu dozvoliti jezičke začkoljice narod - nacija.
Da su kojim slučajem Albanci i Srbi konstitutivni narodi u Srbiji, odnosno Hrvatskoj, vidio bi onda kako bi se pazilo na te stvari.
Akadi

#1863 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Akadi »

Propast i katastrofa wrote:Nijednom rjecju se ne osvrnes na reisa i sve sto se za nejga veze, ne dojmi te abnormalan utjecaj koji ima u sferama zivota koje su defitivno van njegovog domena, ukljucujuci privatne stvari.
Možeš li mi dati jedan primjer tog "abormalnog" uticaja koji reis ima...?
HM 2011

#1864 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

cyprus wrote:
Image

Potencijalno je opasno ako si Bosna i Hercegovina....

Ako si Srbija, koja se branila od NATO-a, protiv koje se urotio celi svet, u kojoj je biti srbin potpuno normalna stvar, a biti sve ostalo, normalno dok god ne predstavlja prijetnju - nije toliko opasno....

Međutim ne mora značiti da se i ta terminološka zavrzlama ne može odbiti od glavu u kratkom roku, a možda im je to i cilj....
Nacionalniid_BOSANCI

#1865 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:
cyprus wrote:
Dozer wrote:@Cyprus
I te kako ima veze. Da nema, zasto bi onda bio problem da se iz tog pitanja jednostavno izbrise ono "nacionalno"?
( i ja sam to govorio, mozda nisi upratio)
Pa meni nije nikakav problem da se izbriše to nacionalno (ja da se pitam ja bih ga izbriso), ali ne mislim ni da je prevelik problem i ako ostane... Probleme sa tim će imati jedino anketari, obzirom da će ih dosta raje pitat šta im predstavlja ta nacionalnost, te im govorit kako je to pogrešno poistovjećivati (k'o da ti momci i djevojke imaju šta s tim)... A problema na koje vi ovdje aludirate (uticaj na političke prilike u BiH), zaista smatram da neće biti...
Cyprus, u pravu si, najbolje bi bilo izbrisati iz tog formulara/ankete Nacionalnost i staviti samo: Pripadnik etnicke grupe ili naroda tog i tog i Drzavljanin (u ovom slucaju Bosna i Hercegovina).

Ali sta dalje sa pojedincima iz Mjesanih brakova kako ce se oni izjasnjavati? bio bi red da se izjasnjavaju u isto vrijeme i sa majcinom i sa ocevom etnickom grupom ili narodom. Kakvo pitanje o etnickoj grupi treba da stoji u formularu/anketi za mjesance. Jer nije fer i ispravno, recimo svako dijete ima i oca i majku i naslijedjuje automatski svojim rodjenjem i ocevo i majcino prezime i bio bi red i ispravno/korektno da svako djete nosi obadva prezimena i od oca i od majke jer su to fakticki njegova obadva naslednja prezimena. Ista stvar je i sa etnickom pripadnoscu red je i ispravno je da mjesanci u formularu/anketi navedu obadvije etnicke pripadnosti i majke i oca. Recimo majka Srpkinja a otac Hrvat, taj pojedinac bi trebao da napise pod Etnicka grupa ili Narod Mjesavite etnicke pripadnosti Hrvat/Srbin i tako redom za razlicte mjesovite etnicke pripadnosti.

Cyprus sta ti mislis o ovome?
sinuhe

#1866 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by sinuhe »

Djeca ako se ne mogu odluciti onda da ih uknjize po majci. Tako u Estoniji kao sto sam ranije naveo. :D
nekavalaitrebatako

#1867 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by nekavalaitrebatako »

Ali sta dalje sa pojedincima iz Mjesanih brakova kako ce se oni izjasnjavati? bio bi red da se izjasnjavaju u isto vrijeme i sa majcinom i sa ocevom etnickom grupom ili narodom. Kakvo pitanje o etnickoj grupi treba da stoji u formularu/anketi za mjesance. Jer nije fer i ispravno, recimo svako dijete ima i oca i majku i naslijedjuje automatski svojim rodjenjem i ocevo i majcino prezime i bio bi red i ispravno/korektno da svako djete nosi obadva prezimena i od oca i od majke jer su to fakticki njegova obadva naslednja prezimena. Ista stvar je i sa etnickom pripadnoscu red je i ispravno je da mjesanci u formularu/anketi navedu obadvije etnicke pripadnosti i majke i oca. Recimo majka Srpkinja a otac Hrvat, taj pojedinac bi trebao da napise pod Etnicka grupa ili Narod Mjesavite etnicke pripadnosti Hrvat/Srbin i tako redom za razlicte mjesovite etnicke pripadnosti.

Cyprus sta ti mislis o ovome?
Evo ja bih ti odgovorila, ako nemaš ništa protiv, s obzirom da spadam u gore spomenutu kategoriju. Djeca iz mješovitih brakova nemaju razloga navoditi nacionalnost svojih roditelja, jer ne popisuju svoje roditelje već sebe. Valjda je toliko jasno. Ljudi takvog, mješovitog porijekla se ne izjašnjavaju po osnovu nacionalnosti, osim ako se nisu opredijelili za neku od nacionalnosti kojima pripadaju njihovi roditelji. Ukoliko su naklonjeni jednoj od njih, onda se imaju pravo tako izjasniti. Ali djeca iz mješovitih brakova se uglavnom ne izjašnjavaju nacionalno (jer i nemaju nacionalni identitet) i za njih je najbolje da se izjašnjavaju naprosto kao Ostali ili da se ne izjašnjavaju uopće. To je u njihovom najboljem interesu. Oni generalno nemaju ništa sa Bošnjacima, Srbima i Hrvatima. Veza između te tri nacije i djece iz mješovitih brakova je uzgredna, slučajna, otprilike slična vezi koju svako od nas ima sa nekim dalekim pretkom koji je nekada krenuo iz Afrike ka sjeveru.
sinuhe

#1868 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by sinuhe »

Ali djeca iz mješovitih brakova se uglavnom ne izjašnjavaju nacionalno (jer i nemaju nacionalni identitet) i za njih je najbolje da se izjašnjavaju naprosto kao Ostali ili da se ne izjašnjavaju uopće.
A ovo vec ne mozes znati.
nekavalaitrebatako

#1869 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

sinuhe wrote:
Ali djeca iz mješovitih brakova se uglavnom ne izjašnjavaju nacionalno (jer i nemaju nacionalni identitet) i za njih je najbolje da se izjašnjavaju naprosto kao Ostali ili da se ne izjašnjavaju uopće.
Mogu.
Baš kao što konstitutivni narodi u BiH uglavnom čuju puls svojih sunarodnjaka i u stanju su sa velikom preciznošću predvidjeti njihove postupke, tako i ja dobro poznajem svoju zajednicu, jedinu sa kojom se solidariziram na bilo kojem nivou. Odstupanja postoje, ali i kao kod BHS, ta su odstupanja minorna i u konačnici nevažna.
HM 2011

#1870 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

nekavalaitrebatako wrote:
sinuhe wrote:
Mogu.
Baš kao što konstitutivni narodi u BiH uglavnom čuju puls svojih sunarodnjaka i u stanju su sa velikom preciznošću predvidjeti njihove postupke, tako i ja dobro poznajem svoju zajednicu, jedinu sa kojom se solidariziram na bilo kojem nivou. Odstupanja postoje, ali i kao kod BHS, ta su odstupanja minorna i u konačnici nevažna.
Prvo mješoviti brak:

Brak između muškarca i žene je mješoviti brak po pitanju spola,

Taj muškaraci žena mogu biti različite rase (boje kože, kose, izgleda očiju) i razlitog ideološke pozadine/backgrounda (religijskog i političkog uvjerenja).....

to su prve osnove....

Potomstvo tih ljudi, su ljudi....

ti ljudi iako njihovi roditelji mogu biti super učeni, djeca mogu biti nepismena ili polupismena a čak mogu biti i lažno pismena (to je novi termin za mnoge, razmisliti o njemu)....

tako da od rase se ne može pobjeći, to si što jesi....

religijsko i političko uvjerenje je promjenjiva stvar u skladu sa društvenom sredinom u kojoj obitava subjekt....

tako postoje Muslimani koji kradu,
Hrišćani/Krišćani koji ubijaju,
Jevreje koji ne poštuju subotu,
Ateisti koji govore : O Bože,
.....
(izmješaj, kombinuj, mislim da možeš razumjeti poentu)

Konkretno, i mamu ti i tatu ti za taj mješani brak čiji si ti plod - treba upitati - šta im bi....

Nemoj se naći uvrijeđena jer sam se ja našao uvrijeđen bezobrazlukom.
nekavalaitrebatako

#1871 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Pojma nemam šta si htio reći, a vjerujem da ni ti nemaš pojma.
Moj post definitivno ne može uvrijediti nikoga, tiče se isključivo djece iz mješovitih brakova među koje i sama spadam. O konstitutivnim narodima nikada ne iznosim mišljenje niti imam ikakve veze s njima, pa ih samim time ne mogu ni uvrijediti.

Možeš li se ti malo presabrati, pa najprije pažljivo pročitati prethodni post, a onda sastaviti koherentan odgovor. Nije ovdje niko dužan dešifrirati nečije nebuloze.
Ovaj ti put neću prijaviti post kao drzak, bezobrazan i agresivan, ali naredni put hoću, uvjeravam te.
Propast i katastrofa

#1872 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Akadi wrote:
Propast i katastrofa wrote:Nijednom rjecju se ne osvrnes na reisa i sve sto se za nejga veze, ne dojmi te abnormalan utjecaj koji ima u sferama zivota koje su defitivno van njegovog domena, ukljucujuci privatne stvari.
Možeš li mi dati jedan primjer tog "abormalnog" uticaja koji reis ima...?
Hocemo li o vjeronauci u skolama? pritisku na sudove? koaliranja i minderanja sa politickim partijama.... pa do najsitnijih stvari kojima prelazi i granice ukusa :skoljka:
HM 2011

#1873 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

nekavalaitrebatako wrote:Pojma nemam šta si htio reći, a vjerujem da ni ti nemaš pojma.
Moj post definitivno ne može uvrijediti nikoga, tiče se isključivo djece iz mješovitih brakova među koje i sama spadam. O konstitutivnim narodima nikada ne iznosim mišljenje niti imam ikakve veze s njima, pa ih samim time ne mogu ni uvrijediti.

Možeš li se ti malo presabrati, pa najprije pažljivo pročitati prethodni post, a onda sastaviti koherentan odgovor. Nije ovdje niko dužan dešifrirati nečije nebuloze.
Ovaj ti put neću prijaviti post kao drzak, bezobrazan i agresivan, ali naredni put hoću, uvjeravam te.
Mješan brak po kojem osnovu,

koji je to DNA niz kojim se prenose politička uvjerenja, sa roditelja na djecu ?

Vrijeđaš ti mnoge , pa i mene ?
nekavalaitrebatako

#1874 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

HM 2011 wrote:
nekavalaitrebatako wrote:Pojma nemam šta si htio reći, a vjerujem da ni ti nemaš pojma.

koji je to DNA niz kojim se prenose politička uvjerenja, sa roditelja na djecu ?

O čemu ti pričaš čovječe? Ne znaš čitati, šta li?
Ovaj put te prijavljujem.
HM 2011

#1875 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

nekavalaitrebatako wrote:
HM 2011 wrote:

O čemu ti pričaš čovječe? Ne znaš čitati, šta li?
Ovaj put te prijavljujem.
Impliciram da možeš govoriti samo u svoje ime....

Tvoje uvjerenje je da ti "nemaš opredjeljenja" jer ti smatraš da u tom slučaju biraš između tate i mame ako se opredjeliš politički.....

međutim to je tvoje mišljenje - odnosno tvoj stav, što dovodi do paradoxa....

Jer šta ako ti je mama vegetarijanac, a otac jede sve - ti ne bi jela ništa jer nećeš da uvrijediš nikoga od njih i umrla bi....

Pošto to nije pravilo, kao što vidimo iz priloženog,
to je tvoja lična politička odluka, koja veze nema sa tvojim roditeljima, i činjenicom da ti smatraš da su isti u momentu tog začeća bili različitih političkih uvjerenja (jer postoji mogućnost da su bili jugosloveni uvjerenjem - tada, a ti to ne možeš potvriti jer je to bio moment tvog začeća), niti sa činjenicom da su sada tvoji roditelji različitih političkih uvjrenja, religijskih ili slično....

Čitav koncept Mješani brak, odnosno čisti bošnjak, musliman koji krade, vara, laže ili pravoslavac ili katolik, ili bilo šta,

to je utter B.S....

iz tog razloga - nemoj više predstavljati svoja uvjerenja kao uvjerenja drugih...
Locked