Hattab72 wrote:mIRCerka wrote:pitt wrote:Jesmo zrtve.......zrtve smo idiota i kukavica tipa bin ladena i ostalih koji pokusavaju oteti nashu vjeru od nas i preobraziti nas preko oci u nesto sto su oni zarctali. To su oni koji terorishu muslimane,.....

a mene jack terorise sto ti jos nisi doso u njegovu mahalu... nejse...
Probajte se drzati teme..
Koje teme? Teme se ne drzi niko od starta...Vec ste se bazirali na vrijedjanja, pljuvanja i odovaranja nekakvim ulicarskim jezikom...
A tema je jednostavna, samo nisam znao da ce naici na ovakve odvratne reakcije, sto pokazuje koliko vam je istinski stalo do prava covjeka...Ne kazem svima, ali 70% ucesnika ove teme je moralno dno covjecanstva...
Jos uvijek mi nije jasno zasto se toliko opirete temama gdje se zeli istaci stradanja muslimana...
Stradaju i drugi, to znam...Ali ti drugi kad stradaju, bar se tim zrtvama da nekakav medijski prostor, dok o najvecim zrtvama danas ne smijes ni na obicnom forumu nista reci...
Postovi su vam u vecini slucajeva kocijaski, tako da nikako ne stoji cinjenica da sam ja nekoga vrijedjao, jer sam samo odovarao na vase ogavne urede i to nastojeci da se ne spustam na vas nivo ulice...Ovo govorim vecini ucesnika na ovoj temi, a igrom slucaja repliciram mircerki, samo na ono njeno drzanje teme...
Juce sam lijepo popricao sa zemljakom Bosancem...Fin i kulturan momak, nije sto je iz Zavidovica

ali jednostavno smo ljudski i civilizovano pricali, jer sam covjek koji moze pricati sa ljudima, bez obzira na religijske, ideoloske ili kulturoloske razlike...
Ja i Bosanac se razlikujemo veoma puno u pogledu mnogo cega, ali to meni, niti njemu ne daje za pravo da se jedan prema drugome ponasamo kao ulicari, divljaci,primitivci,...Jedino sto mislim da imamo slicno je da je on protiv vecine politicara, a ja prootiv svih...
Znaci, ne vidim razloga da se ne moze pricati ljudski i o svakoj temi na ljudski nacin diskutovati, ali sa vecinom je to, kako ste pokazali, nemoguce, jer ste osuli bespotrebne uvrede, samo zato sto sam postavio cinjenice o stradanju jednog naroda...Za zaljenja ste, jer vidim da nemate koliko trun potencijala za jednu razumnu diskusiju...
Iskreno, meni je zao nevine zrtve, iz bilo kojeg naroda, ali mi isto tako niko ne moze osporiti da volim svoju bracu po vjeri i da suosjecam sa njima, jer je to dio moje vjere.
Allah s.w.t. kaze:"Svi mumini su braca (svi muslimani su braca)"...Allahov Poslanik s.a.w.s podstice to bratstvo, pa cak islam nalaze da je cvrsca veza izmedju dva vjernika muslimana, nego krvna veza, gdje je osoba A vjernik, a osoba B nije, a u krvnom su srodstvu...
Koliko god to vama zvucalo cudno, ruzno, to je cinjenica i to je tako i to je ljepota ove prelijepe vjere...Ja ne zamotavam u rukavice kao mnogi i ne pricam sta neko voli da cuje...
Ja iznosim cinjenice onakve kakve jesu, pa svidjelo se to nekome ili ne, stvari tako stoje...
A onaj lik sto je se obrusio na mene i sto u svakom svom postu ne zna nista drugo da napise, sem da sam ja nekakav placenik, koliko zaradjujem i ostale budalastine, jer nisu nista drugo do budalastine, proizvoljne izmisljotine i baljezgarije (nemam boljih rijeci da opisem njegova lupanja), mogu mu samo poruciti, da ce istina o onom sto tvrdi izaci na vidjelo inshaAllah na Sudnjem danu, a onda cu se dobro okoristiti, jer cu podosta uzeti od njegovog konta dobrih djela, zbog lazi i potvore na mene, a ako ne bude imao od dobrih djela, onda dio mojih losih djela ce mu se svaliti na pleca, kao kompezacija za laz i potvoru na mene...
Hvala Allahu pa je odredio Dan Suda i Dan Istine, kada ce se razotkriti lazi i potvore...Zato se jaro pripremi za taj dan, a necu ti halaliti, jer si toliko uporan u sirenju lazi na mene...
To bi bilo to...Nemam kad citati sve postove i sve silne uvrede, samo vidim da ste me zbog teme o terorizmu nad muslimanima nazvali teroristom, ekstremom, fanatikom...
Elhamdulillah, ako bas tako mislite da pokretac teme o terorizmu nad jednim narodom moze biti terorista...Aferim na "objektivnosti"...
Sve u svemu, nemam se namjeru naduravati sa ljudima koji ne poznaju i nemaju volje ni zelje da saznaju osnovne principe jedne vjere, da ne dodju u situaciju da ne uvrijede tu vjeru...
Odgovarati vise necu ni na jedan post, tako da mozete sad oplesti do mile volje po meni, a ja imam preca posla...
Ramazansko vrijeme je skupocjeno da bih ga trosio na ova bezvezna naduravanja i odgovaranja na ulicarske uvrede, stoga selamim muslimane, mom Bosancu i obuci (zasluzila je halalili smo se) pozdrav, a ostalima nista...

Eh, ovako......
Prvo, selam alejk, Hatab72.....
Drugo, bezbeli, tačno je da su se mnogi, pored tebe, pokazali na ovoj temi nedoraslim za priču o islamu, stradanjima muslimana( koji, uzgred rečeno, najčešće i najviše stradaju od "bratske" ruke, no, zato je valjda, uvijek neko drugi kriv jer su muslimani ,bezbeli, mala i naivna djeca, koju je lahko okrenuti jedne protiv drugih....)
Treće, činjenica je da si u ovoj raspravi bio skoro pa sam na jednoj strani, a većina ostalih diskutanata, različitih profila, na drugoj.....To, unekoliko, može objasniti tvoju zbunjenost, koja se čas očitava pozivom na civiliziranu diskusiju, čas uvredama, čas uzvraćanjem na njih, čas traženjem halala....Sve je to insanski.....Nego, gubiš se, kako u replikama, tako i u postavljanju činjenica, koje bi trebale biti tema rasprave.....I ne govorim samo o ovoj temi, već i o nekim drugim na kojima si diskutirao, postavljao ih, odgovarao na već postavljene teme....
Često braniš, neobranjivo....
Često se pozivaš na Zakon Uzvišenoga Stvoritelja, koji je jedini mjerodavan za tebe.....istovremeno, sjediš, pretpostavljam i zarađuješ, u zemlji koja je, po tebi najviše odgovorna za stradanja muslimana.......Barem sam ja razmio da živiš u SAD.....Pa, kad se već rado pozivaš na propise Boga dž.š., čudi me da se iz mrske ti zemlje, već nisi iselio.....U ime Boga, u ime islama, jer muhadžirluk se posebno nagrađuje, kad se čini u Allahovo dž.š. ime, kad za njega postoje razlozi.....
Često pominješ bratstvo muslimana.....Vallahi, vrlo sam mu sklon, pogotovo zbog činjenice da to bratstvo ne isključuje ni druge vrste prisnih i prijateljskih odnosa.....Fališ se svojim poznavanjem islama....Pa, bezbeli znaš da je naš Poslanik tako često govorio o pravu komšije( bez obzira na njegovu vjeru) , da su ashabi pomislili da će komšija komšiju nasljeđivati u imetku.....Pa, ja to bratstvo muslimana i taj , slobodno mogu nazvati kult komšiluka koji islam propisuje, doživljavam kao dva momenta koja nikako jedan drugog ne isključuju....Šta više, lijepo se nadopunjuju, posebno kad se kompletiraju sa potrebom njegovanja rodbinskih veza, kad se , u sve to, ukomponira onaj prelijepi hadis: " Džennet je pod majčinim nogama....." Pa, onda obaveza muslimana da poštuje zakon države u kojoj živi, sve dok taj zakon, da još jednom banaliziramo stvari, muslimana ne priječi u njegovom nastojanju da islamski živi: da obavlja salat, posti ramazan, odgaja djecu u islamskome duhu, da se islamski odijeva....Ovo posljednje , posebna je tema, pogotovo u kontekstu hidžaba, no to je danas najveći problem upravo zemalja sa muslimanskom većinom (Jer, meni predraga Turska, još uvijek pokrivenim ženama ne dozvoljava studiranje na svjetovnim fakultetima, za razliku od "džahilijetske" Amerike....)
Naravno, ne smije se zaobići ni priča koju si ti potaknuo...No, ima načina da se govori, razložno i argumentima o poziciji muslimana u svijetu, islamofobiji, njenim uzrocima, nepravednim refleksijama terorizma na muslimane kao cjelinu...Nadam se da ovdje niko i ne pokušava opovrnuti da muslimansko pravo danas jeste debelo pogaženo...Kako u nekim zapadnim demokracijama, tako i u nekim, zapravo mnogim, tzv islamskim zemljama...I znam da ćeš se sa ovim složiti....Nećemo večeras o dubokom snu milijarde i dvije stotine miliona ljudi, koji dozvoljavaju da ih se drži u neznanju, siromaštvu, da se njima manipulira, da ih se pretvara u topovsko meso.....
I koliko god uvaženi profesor rešid Hafizović bio nepopularan u krugovima kojima ti pripadaš, rado ću ponoviti njegovu tvrdnju da bi se naš hazreti Pejgamber, a da nam je suvremenik, oblačio kod Versacea i nosio kravatu.
Moj Hatab, pa Miljenik Božiji, bio je faca, koja se više neće roditi...njegov ukupni životni stav i Objava koju je donio, svjedoče o islamu kao religiji prava i pravde, pravičnosti i mira i rata, no ovog potonjeg tek u mjeri u kojoj je on obrana, čiji duhovni izvori sa svojim univerzalnim porukama mogu i moraju biti učitani u svaki vremenski čas. Sve ovo ti pišem, zbog onih video klipova, sa predavanjima rahmetli Barčića....Poslanikov nauk, ipak je nešto drugo,to je put kojim muslimani moraju ići, to je put kojim nesavršena bića, ljudi, insani, trebaju slijediti Savršenstvo...A to je za nas muslimane, Allah dž.š., koji, u svojoj savršenosti, nije ni diktator ni apsolutista, niti ga zanimaju trivijalnosti, koje su , zapravo, šejtanska rabota.....Da bismo se udaljili od prvih objavljenih ajeta: Ikre-Bismi- Rabbike... Uči, čitaj, proučavaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara.....
I kad te Bog obraduje znanjem, ne oholi se zbog toga, jer: "Oholost guta naša dobra djela..."