Teritorijalno uredjene BiH
- Bosanac_21
Kad smo kod izdvajanja, nebi bilo lose dodati i Prijedor, Visegrad, i ostalecyprus wrote:Ne slažem se sa nekim metodama i retorikom.Prozor wrote:Proglasiti izdvajanje Srebrenice i Zepe, poraditi na povratku, poceti sa masovnim projektom obnavljanja porusenih dzamija(bice valjda arapskih para), proglasiti obiljezja FBIH ne-vazecim(sa time ne priznajuci entitetsko obiljezje vec samo drzavno), podici hiljadu i jednu tuzbu protiv RS za sve ratne zlocine, javno proglasiti da ne priznajemo "Republiku Srpsku" a Dejton opravdati nametanjem... Ima hiljadu nacina, i na kraju nek´ se malo i MZ ukljuci da ne bude mi protiv balvan-revolucionera.
Ali i da se slažem ostaje pitanje kako.
gradove koji su takodjer slicno pretrpili.
Sta je samo naroda koji se nije vratio na svoja imanja zbog vlasti u rs-u,
gasenjem tog entiteta tek bi se povratak i izgradnja povecali -> sto bi vodilo
do rasta cifre etnicki ociscenog naroda.
-
zemo_online
ja ne znam ko ce to sastavit?Mile je zapeo ko bik.
-
zavrzlama
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=9&isasp=
Citati izmedju redaka i lako je stvoriti sliku sta slijedi u BIH u nadolazecim mjesecima..
Citati izmedju redaka i lako je stvoriti sliku sta slijedi u BIH u nadolazecim mjesecima..
- gospodar kuglastih munja
Procitao izmedju redaka ! Nema nista, sve bjelo...zavrzlama wrote:http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=9&isasp=
- Prozor
Nazalost kao rezultat etnickog ciscenja i genocida u svim tim gradovima su i dalje Srbi vecina. Jedino u Srebrenici i Zepi nisu, i to trebamo iskoristiti.Bosanac_21 wrote:Kad smo kod izdvajanja, nebi bilo lose dodati i Prijedor, Visegrad, i ostalecyprus wrote:Ne slažem se sa nekim metodama i retorikom.Prozor wrote:Proglasiti izdvajanje Srebrenice i Zepe, poraditi na povratku, poceti sa masovnim projektom obnavljanja porusenih dzamija(bice valjda arapskih para), proglasiti obiljezja FBIH ne-vazecim(sa time ne priznajuci entitetsko obiljezje vec samo drzavno), podici hiljadu i jednu tuzbu protiv RS za sve ratne zlocine, javno proglasiti da ne priznajemo "Republiku Srpsku" a Dejton opravdati nametanjem... Ima hiljadu nacina, i na kraju nek´ se malo i MZ ukljuci da ne bude mi protiv balvan-revolucionera.
Ali i da se slažem ostaje pitanje kako.
gradove koji su takodjer slicno pretrpili.
Sta je samo naroda koji se nije vratio na svoja imanja zbog vlasti u rs-u,
gasenjem tog entiteta tek bi se povratak i izgradnja povecali -> sto bi vodilo
do rasta cifre etnicki ociscenog naroda.
- Prozor
Mi smo se borili za Republiku BiH, ne Republiku Srpsku.cyprus wrote:Eh, tu smo. Da se neko borio za građansku BiH, neko se logično moro borit protiv građanske BiH. No, kako smo zaključili da se oni nisu borili protiv građanske BiH, nego protiv BiH generalno, logično je da smo se mi onda borili za BiH generalno, a ne za građansku BiH. Dakle, ono za što smo se borili imamo. U čemu je problem onda?Prozor wrote:Ne protiv gradjanske vec protiv bilo kakve BiH.
-
klixober
Jesu Srbi u Srebrenici sada vecina.SDA je na vlasti zato sto su mogli glasati ljudi koji ne zive u Srebrenici.cyprus wrote:U Srebrenicu Srbi sad nisu većina?Prozor wrote:Nazalost kao rezultat etnickog ciscenja i genocida u svim tim gradovima su i dalje Srbi vecina. Jedino u Srebrenici i Zepi nisu, i to trebamo iskoristiti.
- cyprus
Joj dosta je to upitno za šta se ko borio. Misliš da je naš narod (vaki nepismen kakav je) znao razliku između republike i nerepublike?Prozor wrote:Mi smo se borili za Republiku BiH, ne Republiku Srpsku.
Uostalom, nisu se ni oni borili za Republiku Srpsku, nego za pojavu zvanu "svi Srbi u jednoj državi". Da su oni htjeli RS, ja vjerujem da bi im je Alija i dao prije početka rata.
- Prozor
Ne. Grad je imao izrazito malo Srba prije rata a opcina jos manje, Hrvata je bilo da si ih mog´o na prste izbrojati. Tokom rata vecina Srba je jos i napustila, da bi tek 95´ nestankom Bosnjaka se nesto vratilo i jos doslo ovih iz Sarajeva i centralne Bosne, no vecina tih su nastavili za Srbiju a broj Bosnjaka povratnika(iako mali) bio je dovoljan za stvaranje neke ravnoteze. U opcinskom vijecu Bosnjaci su vecina a i nacelnik je Bosnjak.cyprus wrote:U Srebrenicu Srbi sad nisu većina?Prozor wrote:Nazalost kao rezultat etnickog ciscenja i genocida u svim tim gradovima su i dalje Srbi vecina. Jedino u Srebrenici i Zepi nisu, i to trebamo iskoristiti.
-
klixober
To ti ja govorim.Opcinsko vijece i nacelnik nije odraz stanovnika Srebrenice,nego glasaca Srebrenice.Do sada su mogli ljudi porijeklom iz Srebrenice,iz dijaspore,Sarajeva,Tuzle itd. da glasaju u Srebrenici.Prozor wrote:Ne. Grad je imao izrazito malo Srba prije rata a opcina jos manje, Hrvata je bilo da si ih mog´o na prste izbrojati. Tokom rata vecina Srba je jos i napustila, da bi tek 95´ nestankom Bosnjaka se nesto vratilo i jos doslo ovih iz Sarajeva i centralne Bosne, no vecina tih su nastavili za Srbiju a broj Bosnjaka povratnika(iako mali) bio je dovoljan za stvaranje neke ravnoteze. U opcinskom vijecu Bosnjaci su vecina a i nacelnik je Bosnjak.cyprus wrote:U Srebrenicu Srbi sad nisu većina?Prozor wrote:Nazalost kao rezultat etnickog ciscenja i genocida u svim tim gradovima su i dalje Srbi vecina. Jedino u Srebrenici i Zepi nisu, i to trebamo iskoristiti.
- Prozor
Definitivno se niko u ABIH nije borio za ovakvu BiH. Mi jesmo pobjedili jer je BiH opstala, no za nas je i bilo kljucno da bude jedinstvena sto ona nije. Dakle jedinstvena BiH u bilo kom obliku, centraliziranom, decentraliziranom... A nase vodstvo je vec imalo kao platformu unitarnu drzavu sto po meni takodjer nije bilo problem jer je BiH vec bila takva i u Jugi(Vlast i opcine). No danas je decentraliziranje bolje rjesenje, po meni.cyprus wrote:Joj dosta je to upitno za šta se ko borio. Misliš da je naš narod (vaki nepismen kakav je) znao razliku između republike i nerepublike?Prozor wrote:Mi smo se borili za Republiku BiH, ne Republiku Srpsku.
Uostalom, nisu se ni oni borili za Republiku Srpsku, nego za pojavu zvanu "svi Srbi u jednoj državi". Da su oni htjeli RS, ja vjerujem da bi im je Alija i dao prije početka rata.
- Prozor
Svejedno, u Srebrenickoj vlasti imamo vecinu za razliku od svih drugih mjesta u RS.komeba wrote:To ti ja govorim.Opcinsko vijece i nacelnik nije odraz stanovnika Srebrenice,nego glasaca Srebrenice.Do sada su mogli ljudi porijeklom iz Srebrenice,iz dijaspore,Sarajeva,Tuzle itd. da glasaju u Srebrenici.Prozor wrote:Ne. Grad je imao izrazito malo Srba prije rata a opcina jos manje, Hrvata je bilo da si ih mog´o na prste izbrojati. Tokom rata vecina Srba je jos i napustila, da bi tek 95´ nestankom Bosnjaka se nesto vratilo i jos doslo ovih iz Sarajeva i centralne Bosne, no vecina tih su nastavili za Srbiju a broj Bosnjaka povratnika(iako mali) bio je dovoljan za stvaranje neke ravnoteze. U opcinskom vijecu Bosnjaci su vecina a i nacelnik je Bosnjak.cyprus wrote: U Srebrenicu Srbi sad nisu većina?
-
klixober
Nazalost i to ce da pukne ne sljedecim izborima jer sada moras biti registrovan u Srebrenici da bi glasao.Srebrenicani koji su izvadili licne u Tuzli,Sarajevu itd. nece moci glasati.Prozor wrote:
Svejedno, u Srebrenickoj vlasti imamo vecinu za razliku od svih drugih mjesta u RS.
- cyprus
Evo pročitaj ponovo ovu svoju rečenicu pa će ti možda i bit jasno zašto je zasad nemoguća ideja građanske BiH. U građanskom društvu nema korištenja zamjenice "mi" u smislu etničke ili bilo kakve druge unutardržavne pripadnosti. U građanskom društvu i srebrenički Bošnjaci i srebrenički Srbi bi se podrazumjevali pod "mi". Naravno, shvataš da je na svim stranama u današnjem vremenu to ne moguće zamislit i zato sada ne može zaživit ideja građanske BiH.Prozor wrote:A i definitivno smo preko 50% stanovnistva.
- Prozor
Da je gradjanska BiH nebi bilo potrebno izdvajati Srebrenicucyprus wrote:Evo pročitaj ponovo ovu svoju rečenicu pa će ti možda i bit jasno zašto je zasad nemoguća ideja građanske BiH. U građanskom društvu nema korištenja zamjenice "mi" u smislu etničke ili bilo kakve druge unutardržavne pripadnosti. U građanskom društvu i srebrenički Bošnjaci i srebrenički Srbi bi se podrazumjevali pod "mi". Naravno, shvataš da je na svim stranama u današnjem vremenu to ne moguće zamislit i zato sada ne može zaživit ideja građanske BiH.Prozor wrote:A i definitivno smo preko 50% stanovnistva.
-
Kralj Tvrtko XXVIII
Mislis to nikada nije bio slucaj.osa wrote:bih će biti građanska kad većina njenih stanovnika budu građani,a to sad nije slučaj.
- Prozor
Dobro, ti pricaj o Bosnjacima, Srbima i Hrvatima i kako su svi politicari g*vna ali upravo sada se rjesava buducnost ove zemlje. Da smo barem malo vise politicki zainteresirani, ali na pravi nacin a ne nacionalisticki, dalje bi stigli. Najnegativniji amanet Juge je sto je doslo do mentaliteta "politika - politicarima"._BosanaC wrote:Treba u zvanicni sifarnik zanimanja uvesti i profesionalne Srbe, Hrvate i Bosnjake, kao i zanimanja srbovanje, hrvatisanje i bosnjakisanje. Mislim da bi se ispostavilo da je 70% zaposlenih upravo zaposleno u ovom sektoru.