Teritorijalno uredjene BiH

Da li podrzavate moj prijedlog?

Da
14
74%
Ne
5
26%

Total votes: 19

Prozor

#1 Teritorijalno uredjene BiH

Post by Prozor »

Posto je i u javnosti i ovdje na forumu sve vise zastupljena rasprava o teritorijalnom uredjenju obzirom da sadanje je 1000000 puta dokazano ne-funkcionalno odlucio sam otvoriti temu samo o tome. Sto bi vjerovatno i doprinjelo ciscenju drugih tema od tih rasprava.

Moje idelno uredjenje BiH, uzimajuci u obzir i sve okolnosti, je sljedece(pa neka svako stavi svoje ili jednostavno komentar na aktuelno pitanje):

Ime drzave: Republika Bosna i Hercegovina(skraceno RBIH)
Ustroj: Parlamentarna demokracija, sekularna, gradjanska.
Administrativna raspodjela: 5 decentraliziranih ekonomskih regija
1. Centralno-Sjeverna(CS) - Zenica, Zavidovici, Kakanj, Vares, Travnik, Busovaca, Vitez, Novi Travnik, Maglaj, Tesanj, Teslic, Doboj, Derventa, Prnjavor, Odzak, Modrica, Bosanski Brod, Srbac, Olovo, Bugojno, Gornji Vakuf, Donji Vakuf.
Sjediste u Zenici.
2. Sarajevsko-Podrinjska(SP) - Sarajevo, Ilijas, Ilidza, Breza, Visoko, Hadzici, Kiseljak, Kresevo, Fojnica, Sokolac, Pale, Gorazde, Ustikolina, Foca, Kalinovik, Cajnice, Rudo, Visegrad, Rogatica, Novo Gorazde, Han Pijesak.
Sjediste u Sarajevu.
3. Tuzlansko-Podrinjska(TP) - Tuzla, Kalesija, Zivinice, Lukavac, Brcko, Kladanj, Banovici, Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, Sekovici, Bijeljina, Milici, Zvornik, Osmaci, Sapna, Ugljevik, Celic, Gracanica, Orasje, Lopare, Petrovo, Gradacac.
Sjediste u Tuzli.
4. Hercegovacka - Mostar, Konjic, Jablanica, Prozor, Tomislavgrad, Livno, Posusje, Siroki Brijeg, Grude, Ljubuski, Citluk, Capljina, Stolac, Neum, Kupres, Nevesinje, Berkovici, Ljubinje, Bileca, Gacko, Trebinje, Ravno.
Sjediste u Mostaru.
5. Sjeverno-Krajiska(SK) - Banja Luka, Kotor-Varos, Celinac, Laktasi, Bosanska Gradiska, Knezevo, Jajce, Bosanska Dubica, Bosanska Kostajnica, Bosanski Novi, Sanski Most, Kljuc, Bosanski Petrovac, Drvar, Mrkonjic Grad(Varcar Vakuf), Bosanska Krupa, Bihac, Cazin, Velika Kladusa, Buzim, Prijedor, Sipovo, Bosansko Grahovo, Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoc.
Sjediste u Banja Luci.

Postoje tri nivoa vlasti.
Drzavni
Regionalni
Opcinski

Ovo bi po meni stvorilo funkcionalnu i multi-etnicku BiH.

Naravno pored toga ima jedinstvena vojska i policija. Uz to i samo Predsjednik mjesto Predsjednistva. A mjesto Vijeca ministara je Vlada.
manijak1

Post by manijak1 »

Realno rečeno .....ja sam fakat za Republiku .....da se ne razlikujemo od ostalih pet :D :D plus onaj ......đon od nekakve republike skratiti ....ali eto .....kao da vidim da se mnogi neće složiti :D :D
BigBalabuto

#3 Re: Teritorijalno uredjene BiH

Post by BigBalabuto »

Prozor wrote:Posto je i u javnosti i ovdje na forumu sve vise zastupljena rasprava o teritorijalnom uredjenju obzirom da sadanje je 1000000 puta dokazano ne-funkcionalno odlucio sam otvoriti temu samo o tome. Sto bi vjerovatno i doprinjelo ciscenju drugih tema od tih rasprava.

Moje idelno uredjenje BiH, uzimajuci u obzir i sve okolnosti, je sljedece(pa neka svako stavi svoje ili jednostavno komentar na aktuelno pitanje):

Ime drzave: Republika Bosna i Hercegovina(skraceno RBIH)
Ustroj: Parlamentarna demokracija, sekularna, gradjanska.
Administrativna raspodjela: 5 decentraliziranih ekonomskih regija
1. Centralno-Sjeverna(CS) - Zenica, Zavidovici, Kakanj, Vares, Travnik, Busovaca, Vitez, Novi Travnik, Maglaj, Tesanj, Teslic, Doboj, Derventa, Prnjavor, Odzak, Modrica, Bosanski Brod, Srbac, Olovo, Bugojno, Gornji Vakuf, Donji Vakuf.
Sjediste u Zenici.
2. Sarajevsko-Podrinjska(SP) - Sarajevo, Ilijas, Ilidza, Breza, Visoko, Hadzici, Kiseljak, Kresevo, Fojnica, Sokolac, Pale, Gorazde, Ustikolina, Foca, Kalinovik, Cajnice, Rudo, Visegrad, Rogatica, Novo Gorazde, Han Pijesak.
Sjediste u Sarajevu.
3. Tuzlansko-Podrinjska(TP) - Tuzla, Kalesija, Zivinice, Lukavac, Brcko, Kladanj, Banovici, Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, Sekovici, Bijeljina, Milici, Zvornik, Osmaci, Sapna, Ugljevik, Celic, Gracanica, Orasje, Lopare, Petrovo, Gradacac.
Sjediste u Tuzli.
4. Hercegovacka - Mostar, Konjic, Jablanica, Prozor, Tomislavgrad, Livno, Posusje, Siroki Brijeg, Grude, Ljubuski, Citluk, Capljina, Stolac, Neum, Kupres, Nevesinje, Berkovici, Ljubinje, Bileca, Gacko, Trebinje, Ravno.
Sjediste u Mostaru.
5. Sjeverno-Krajiska(SK) - Banja Luka, Kotor-Varos, Celinac, Laktasi, Bosanska Gradiska, Knezevo, Jajce, Bosanska Dubica, Bosanska Kostajnica, Bosanski Novi, Sanski Most, Kljuc, Bosanski Petrovac, Drvar, Mrkonjic Grad(Varcar Vakuf), Bosanska Krupa, Bihac, Cazin, Velika Kladusa, Buzim, Prijedor, Sipovo, Bosansko Grahovo, Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoc.
Sjediste u Banja Luci.

Postoje tri nivoa vlasti.
Drzavni
Regionalni
Opcinski

Ovo bi po meni stvorilo funkcionalnu i multi-etnicku BiH.

Naravno pored toga ima jedinstvena vojska i policija. Uz to i samo Predsjednik mjesto Predsjednistva. A mjesto Vijeca ministara je Vlada.
Moj pristanak, samo da se razjasni ponešto oko zakonodavne i izvršne vlasti, jer bi se moglo dogoditi da opet imamo ne jednu već više država u državi.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

@prozor

To je to....samo neki se nisu borili u otadzbinskom ratu za to.... :D

Sad nesto ozbiljnije:

Tvoj prijedlog je ono sto je najbolje..medjutim da bi se doslo do tog prijedloga potrebno je ici korak po korak....sa trenutnim psiholoskim stanjem BIH srba koji jos su pod potpunom kontrolom Velikosrpskih ideologa iz Srbije,sa teretom odlaska Kosova i moralnog srozavanja srba u bivsoj SFRJ..danas je tesko traziti kompromis kod srpskog naroda u BIH da se odreknu onog za sto je 30 000 srba poginulo a da prihvate to sto ti predlazes....koraci ka postizanju toga sto ti predlazes su sledeci:

- Da srbi u BIH shvate da nema podjele BIH i da ce u buducnosti zivjeti u toj drzavi
-Podijeliti rs-u u kantone/regije ali koje ce ostati u okviru sadasnje teritorije rs-a...s tim da se regije/kantoni nazovu po geografskim kriterijumima..
-Organizovati jedinstvenu BIH policiju ciji ce jedan segment biti policijske oblasti nazvane po imenima regija/kantona u sadasnjem entitetu rs...a policajci imati jednobrazne uniforme i obiljezja u citavoj BIH..

To je prvi korak koji je moguc po sadasnjem politickom trenutku u BIH...kad ovo zazivi ta tvoja opcija ce doci sama od sebe....istu stvar napraviti i u federaciji...

sve ovo ce doci tek kad Evropa shvati da ce dobiti novi rat na Balkanu ili kad susjedne drzave konacno shvate sta su im granice...Hrvatska je shvatila...Srbija tek je u procesu shvatanja....
jasko_ba

Post by jasko_ba »

da je bar ovako..medjutim, bez obzira sta mi voljeli da bude, opet ostaje ona: Sta hoce Srbi?..ovako tesko da ce ista proci
Homer_Simpson

Post by Homer_Simpson »

http://www.youtube.com/watch?v=XoIURrUgQWo

Svako malo mi padne na pamet ova pjesma... :lol:
mostarac

Post by mostarac »

Joj nije problem u crtanju linija sto mnogi vole da rade i nije problem gdje ce koje mjesto pripadati, problem su ovlasti srednjeg nivoa vlasti. Taj srednji nivo vlasti postoji u vecini drzava, ali problem su njegove ovlasti. ukoliko budu postojale te regije, nije bitno ko je u njima vecina ukoliko te regije budu ekonomskog karaktera. Dakle pitanje je da li ce to biti ekonomske regije ili ce u svojoj nadleznosti imati skolstvo, zdravstvo, policiju i sve ostalo sto imaju danasnji kantoni i entiteti?
Nisu bitne granice, bitne su ovlasti. Ako to budu ekonomske regije neces ni znati u kojoj oblasti zivis, a ne da te zanima ko je gdje vecina.
Fratris

Post by Fratris »

Vise regija/kantona/cega vec. Srednji nivo vlasti treba imati vise jedinica. Svicarska ima 26 kantona(ili 20 kantona i 6 polu-kantona, kako god gledas) na 7.5 miliona ljudi. Znam da ce netko opet reci da mi nismo Svicarska, ali to nije poenta. Poenta je da bi s malim brojem administrativih jedinica opet doslo do dominacije velikih centara kao sto su Sarajevo, Tuzla, Mostar, Zenica, BL, itd. Isto tako bi se izbjeglo stavljanje opcina koje nemaju nista jedna s drugom u istu jedinicu, tipa Kladusa i Jajce ili Livno i Gacko u ovom prijedlogu iznad. Izbjegli bi se i problemi kao sto je Orasje i Samac u drugoj jedinici od Odzaka i Modrice.
Prozor

Post by Prozor »

zavrzlama wrote:@prozor

Sad nesto ozbiljnije:

Tvoj prijedlog je ono sto je najbolje..medjutim da bi se doslo do tog prijedloga potrebno je ici korak po korak....sa trenutnim psiholoskim stanjem BIH srba koji jos su pod potpunom kontrolom Velikosrpskih ideologa iz Srbije,sa teretom odlaska Kosova i moralnog srozavanja srba u bivsoj SFRJ..danas je tesko traziti kompromis kod srpskog naroda u BIH da se odreknu onog za sto je 30 000 srba poginulo a da prihvate to sto ti predlazes....koraci ka postizanju toga sto ti predlazes su sledeci:

- Da srbi u BIH shvate da nema podjele BIH i da ce u buducnosti zivjeti u toj drzavi
-Podijeliti rs-u u kantone/regije ali koje ce ostati u okviru sadasnje teritorije rs-a...s tim da se regije/kantoni nazovu po geografskim kriterijumima..
-Organizovati jedinstvenu BIH policiju ciji ce jedan segment biti policijske oblasti nazvane po imenima regija/kantona u sadasnjem entitetu rs...a policajci imati jednobrazne uniforme i obiljezja u citavoj BIH..

To je prvi korak koji je moguc po sadasnjem politickom trenutku u BIH...kad ovo zazivi ta tvoja opcija ce doci sama od sebe....istu stvar napraviti i u federaciji...

sve ovo ce doci tek kad Evropa shvati da ce dobiti novi rat na Balkanu ili kad susjedne drzave konacno shvate sta su im granice...Hrvatska je shvatila...Srbija tek je u procesu shvatanja....
Da, ali psiholosko stanje Srba(vecine) je proizvod raspolozenja srpske vlasti(citaj vlasti u RS). A ta vlast nikad nece pristati na BiH, zalosno ali istinito. Oni gledaju na BiH kao na bivsu Jugoslaviju a na RS kao jednu od republika. Zato je za njih ukidanje RS kao da je neko zamolio Aliju da ukine Bosnu. Cak i ako znaju da nije tako, najlakse je ici tom linijom. Dakle po meni jedino pritisak MZ moze promjeniti stvari, Srbi se nikad nece odreci RS sami, bar ne vodeci Srbi u ovoj drzavi(nazalost).

Tvoj prijedlog o kantonizaciji RS-a je po meni velika greska ako bi se ucinilo. Ovaj sadasnji Ustav je ipak nametnut u Daytonu. I to nam je glavni adut da ga mjenjamo, plus sto je ne-funkcionalan. Cim bi stvorili te kantone i legalno usvojili taj Ustav u Parlamentu, to bi bio legitiman Ustav kog smo sami izabrali. A sta bi tad bilo? Imali bi masu kantona u BiH sa 99% Srba. Znaci etnicki cista srpska teritorija, i to povezana, ostaje. I onda je samo Srbima da traze neku samo-upravu za nju(sto je opet legitimno jer to vise nije genocidna RS nego obicni kantoni) i to je kraj multi-etnickoj BiH. Mi moramo prekinuti entitetsku liniju. Kao sto je uradjeno sa mjesovitim kantonima koji su prekinuli granicu slobodne teritorije i nekadasnje HB.

Mi moramo prezentirati strancima sta je prakticno, a prakticno nije @Fratrisovo 1000 i jedan kanton nego sto manje administracije. Mi smo mala zemlja kojoj apsolutno to sve ne treba. 5 kompaktnih multi-etnickih ekonomskih regija je po meni razumno rjesenje, jer i uklanja toliko omrzenu centralizaciju kod Srba i Hrvata.

Ovlasti regionalne vlasti bi bile dosta prosirene no nebi nikako mogle funkcionisati kao danasnji entiteti. Ako bi neko ovo ili nesto slicno uzeo za razmatranje, to bi se dalo dogovorit. Glavno je da se ukinu entiteti i stvori multi-etnicka drzava u pravom smislu te rijeci. Jer dovoljno je baciti pogled na danasnju kartu BiH i vidjeti da je sve vjestacko.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Prozor wrote:

Sad nesto ozbiljnije:

Da, ali psiholosko stanje Srba(vecine) je proizvod raspolozenja srpske vlasti(citaj vlasti u RS). A ta vlast nikad nece pristati na BiH, zalosno ali istinito. Oni gledaju na BiH kao na bivsu Jugoslaviju a na RS kao jednu od republika. Zato je za njih ukidanje RS kao da je neko zamolio Aliju da ukine Bosnu. Cak i ako znaju da nije tako, najlakse je ici tom linijom. Dakle po meni jedino pritisak MZ moze promjeniti stvari, Srbi se nikad nece odreci RS sami, bar ne vodeci Srbi u ovoj drzavi(nazalost).

Tvoj prijedlog o kantonizaciji RS-a je po meni velika greska ako bi se ucinilo. Ovaj sadasnji Ustav je ipak nametnut u Daytonu. I to nam je glavni adut da ga mjenjamo, plus sto je ne-funkcionalan. Cim bi stvorili te kantone i legalno usvojili taj Ustav u Parlamentu, to bi bio legitiman Ustav kog smo sami izabrali. A sta bi tad bilo? Imali bi masu kantona u BiH sa 99% Srba. Znaci etnicki cista srpska teritorija, i to povezana, ostaje. I onda je samo Srbima da traze neku samo-upravu za nju(sto je opet legitimno jer to vise nije genocidna RS nego obicni kantoni) i to je kraj multi-etnickoj BiH. Mi moramo prekinuti entitetsku liniju. Kao sto je uradjeno sa mjesovitim kantonima koji su prekinuli granicu slobodne teritorije i nekadasnje HB.

Mi moramo prezentirati strancima sta je prakticno, a prakticno nije @Fratrisovo 1000 i jedan kanton nego sto manje administracije. Mi smo mala zemlja kojoj apsolutno to sve ne treba. 5 kompaktnih multi-etnickih ekonomskih regija je po meni razumno rjesenje, jer i uklanja toliko omrzenu centralizaciju kod Srba i Hrvata.

Ovlasti regionalne vlasti bi bile dosta prosirene no nebi nikako mogle funkcionisati kao danasnji entiteti. Ako bi neko ovo ili nesto slicno uzeo za razmatranje, to bi se dalo dogovorit. Glavno je da se ukinu entiteti i stvori multi-etnicka drzava u pravom smislu te rijeci. Jer dovoljno je baciti pogled na danasnju kartu BiH i vidjeti da je sve vjestacko.
preskocio si boldirano..
Prozor

Post by Prozor »

zavrzlama wrote:
Prozor wrote:

Sad nesto ozbiljnije:

preskocio si boldirano..
Nisam, ali izgleda da si ti ovo:
Tvoj prijedlog o kantonizaciji RS-a je po meni velika greska ako bi se ucinilo. Ovaj sadasnji Ustav je ipak nametnut u Daytonu. I to nam je glavni adut da ga mjenjamo, plus sto je ne-funkcionalan. Cim bi stvorili te kantone i legalno usvojili taj Ustav u Parlamentu, to bi bio legitiman Ustav kog smo sami izabrali. A sta bi tad bilo? Imali bi masu kantona u BiH sa 99% Srba. Znaci etnicki cista srpska teritorija, i to povezana, ostaje. I onda je samo Srbima da traze neku samo-upravu za nju(sto je opet legitimno jer to vise nije genocidna RS nego obicni kantoni) i to je kraj multi-etnickoj BiH. Mi moramo prekinuti entitetsku liniju.
cyprus

Post by cyprus »

Pri formiranju građanske države građani moraju biti građanski orjentirani. No, najmanje 90% građana ove države nije spremno na građansku državu, te iz tog razloga ovo je u skoroj budućnosti neizvodiv plan.
Prozor

Post by Prozor »

cyprus wrote:Pri formiranju građanske države građani moraju biti građanski orjentirani. No, najmanje 90% građana ove države nije spremno na građansku državu, te iz tog razloga ovo je u skoroj budućnosti neizvodiv plan.
90% Nijemaca nije bilo demokratski orijentirano 45´ pa je opet stvorena demokratska drzava. 90% Jugoslaveni nije bilo socijalisticki orijentirano 45´(vecina Partizana uopce nisu bili socijalisti ili komunisti) pa je opet stvorena socijalisticka iliti komunisticka drzava. Ako cemo cekati da se 90% opredjeli za demokraciju i gradjanstvo necemo nikada stvoriti drzavu.
zemo_online

Post by zemo_online »

prije rijesenja statusa Kosova ,sumnjam da ce se rijesiti pitanje bih ustava.
mema mo

Post by mema mo »

sve je to fino isplanirano, ali nazalost mi jos nismo zreli za takvu drzavu...a tako bi mi bilo drago da jesmo.
Prozor

Post by Prozor »

test01 wrote:prije rijesenja statusa Kosova ,sumnjam da ce se rijesiti pitanje bih ustava.
Eh ako bi se prije Kosovo kojim cudom ukinula RS mi bi bili na sigurnom, no kako kazes to nije vjerovatno.
Prozor

Post by Prozor »

mema mo wrote:sve je to fino isplanirano, ali nazalost mi jos nismo zreli za takvu drzavu...a tako bi mi bilo drago da jesmo.
Krvarili smo 4 godine za tu demokratsku i gradjansku BiH vala smo itekako zreli.
zemo_online

Post by zemo_online »

Prozor wrote:
test01 wrote:prije rijesenja statusa Kosova ,sumnjam da ce se rijesiti pitanje bih ustava.
Eh ako bi se prije Kosovo kojim cudom ukinula RS mi bi bili na sigurnom, no kako kazes to nije vjerovatno.
kolko ce sve to da traje?obicni ljudi su izgubili strpljenje.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

cyprus wrote:Pri formiranju građanske države građani moraju biti građanski orjentirani. No, najmanje 90% građana ove države nije spremno na građansku državu, te iz tog razloga ovo je u skoroj budućnosti neizvodiv plan.
Kao da su gradjani Hrvatske i Srbije "spremniji" od Bosanaca da imaju drzavu kao gradjansku republiku. !?

Koliko su Srbi i Hrvati navalili da se odvoje, pomisljam da upravo zele da zive u takvom uredjenju. I zato im to treba omoguciti u BiH. ...Znaci, od sutra , Republika !... :lol: :D
cyprus

Post by cyprus »

Prozor wrote:
90% Nijemaca nije bilo demokratski orijentirano 45´ pa je opet stvorena demokratska drzava. 90% Jugoslaveni nije bilo socijalisticki orijentirano 45´(vecina Partizana uopce nisu bili socijalisti ili komunisti) pa je opet stvorena socijalisticka iliti komunisticka drzava. Ako cemo cekati da se 90% opredjeli za demokraciju i gradjanstvo necemo nikada stvoriti drzavu.
Pa dobro, nemojmo čekat ništa, ajmo pravit građansku državu. Pitanje je samo kako?
cyprus

Post by cyprus »

Prozor wrote:Krvarili smo 4 godine za tu demokratsku i gradjansku BiH vala smo itekako zreli.
Kako ko :-) . Živimo u državi zajedno sa onima koji su krvarili protiv građanske BiH.
Last edited by cyprus on 10/09/2007 23:54, edited 1 time in total.
Prozor

Post by Prozor »

cyprus wrote:
Prozor wrote:
Pa dobro, nemojmo čekat ništa, ajmo pravit građansku državu. Pitanje je samo kako?
Proglasiti izdvajanje Srebrenice i Zepe, poraditi na povratku, poceti sa masovnim projektom obnavljanja porusenih dzamija(bice valjda arapskih para), proglasiti obiljezja FBIH ne-vazecim(sa time ne priznajuci entitetsko obiljezje vec samo drzavno), podici hiljadu i jednu tuzbu protiv RS za sve ratne zlocine, javno proglasiti da ne priznajemo "Republiku Srpsku" a Dejton opravdati nametanjem... Ima hiljadu nacina, i na kraju nek´ se malo i MZ ukljuci da ne bude mi protiv balvan-revolucionera.
Prozor

Post by Prozor »

cyprus wrote:
test01 wrote:
Prozor wrote: Eh ako bi se prije Kosovo kojim cudom ukinula RS mi bi bili na sigurnom, no kako kazes to nije vjerovatno.
kolko ce sve to da traje?obicni ljudi su izgubili strpljenje.
Kako ko :-) . Živimo u državi zajedno sa onima koji su krvarili protiv građanske BiH.
Ne protiv gradjanske vec protiv bilo kakve BiH.
cyprus

Post by cyprus »

Prozor wrote:Ne protiv gradjanske vec protiv bilo kakve BiH.
Eh, tu smo. Da se neko borio za građansku BiH, neko se logično moro borit protiv građanske BiH. No, kako smo zaključili da se oni nisu borili protiv građanske BiH, nego protiv BiH generalno, logično je da smo se mi onda borili za BiH generalno, a ne za građansku BiH. Dakle, ono za što smo se borili imamo. U čemu je problem onda?
cyprus

Post by cyprus »

Prozor wrote:Proglasiti izdvajanje Srebrenice i Zepe, poraditi na povratku, poceti sa masovnim projektom obnavljanja porusenih dzamija(bice valjda arapskih para), proglasiti obiljezja FBIH ne-vazecim(sa time ne priznajuci entitetsko obiljezje vec samo drzavno), podici hiljadu i jednu tuzbu protiv RS za sve ratne zlocine, javno proglasiti da ne priznajemo "Republiku Srpsku" a Dejton opravdati nametanjem... Ima hiljadu nacina, i na kraju nek´ se malo i MZ ukljuci da ne bude mi protiv balvan-revolucionera.
Ne slažem se sa nekim metodama i retorikom.

Ali i da se slažem ostaje pitanje kako.
Post Reply