Tadić odbacio UN-ov plan za Kosovo - Kosovsko pitanje i BiH

Post Reply

Rješavanje kosovskog pitanja će imati uticaja na razvoj političke situacije u BiH?

da
31
53%
ne
27
47%

Total votes: 58

klif

#1 Tadić odbacio UN-ov plan za Kosovo - Kosovsko pitanje i BiH

Post by klif »

Objavljeno prije 33 minute 12 sekundi

Tadić odbacio UN-ov plan za Kosovo

Srbijanski predsjednik Boris Tadić odbacio je u petak UN-ov plan za Kosovo rekavši kako on otvara mogućnost neovisnosti za tu pokrajinu.
Tadić je u priopćenju nakon sastanka s UN-ovim izaslanikom za Kosovo Marttijem Ahtisaarijem koji mu je donio prijedlog plana o budućem statusu Kosova rekao kako je Ahtisaariju kazao da Srbija i on kao njezin predsjednik nikad neće prihvatiti neovisnost pokrajine.

"Nametnuta neovisnost Kosova bi se kosila s osnovnim načelima međunarodnog prava i značila bi iznimno opasan politički i pravni presedan", naveo je Tadić u svojoj izjavi.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070202074

Reakcije stranaka

Demokratska stranka smatra da predlog o statusu Kosova, koji je specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari danas predstavio, sadrži elemente koji bi mogli da vode ka nezavisnosti. "U tom smislu DS ističe da je takvo rešenje neprihvatljivo za Srbiju i da ga Srbija nikada neće i ne sme prihvatiti", navodi se u saopštenju DS-a.

Funkcioner Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić zatražio je hitnu sednicu Skupštine Srbije, na kojoj bi bili verifikovani mandati poslanika i usvojena rezolucija o Kosovu.

Članica Predsedništva G17 plus Suzana Grubješić ocenila je da Srbija treba aktivno da učestvuje u razgovorima sa međunarodnom zajednicom radi postizanja mirnog i kompromisnog rešenja budućeg statusa Kosova.

Grubješićeva je agenciji Beta rekla da je to u interesu svih građana koji žive na Kosovu i da "pretnje međunarodnoj zajednici ili ignorisanje stvarnosti ne mogu doprineti rešenju tog problema, već da samo mogu otežati našu pregovaračku poziciju".

Lider Socijaldemokratske unije Žarko Korać izjavio je da bi Srbija trebalo dalje da učestvuje u pregovaračkom procesu i da iznese predloge koji bi vodili boljoj zaštiti Srba na Kosovu. Korać je agenciji Beta kazao da srpska strana treba da iznese i predloge koji bi bili osnova za buduće bolje odnose Beograda i Prištine.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je da je neophodno da predsednik Srbije upozna sve političke stranke sa predlogom rešenja Martija Ahtisarija.

"Mi nismo upoznati sa planom Ahtisarija, a pošto se Tadić jedini sreo sa njim, bilo bi neophodno da o tome obavesti sve stranke u Srbiji", rekao je Dačić agenciji Beta. Kosovo i Metohija, prema Dačićevim rečima, nije pitanje partija, već države i oko toga treba da se zauzme jedinstven stav.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=230588

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je, nakon sastanka sa Ahtisarijem u Prištini, rekao da će predlog izaslanika UN stvoriti nezavisnu i suverenu državu Kosovo, uz sve garancije za manjine, posebno srpsku.

"Pregovarački tim će vrlo brzo ponuditi komentare i sugestije na paket predsednika Ahtisarija i opredeljen je da nastavi proces kako je planirano", rekao je on.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=230614

Temu „Nezavisnost Kosova“ nije moguće otvoriti, dok se u susjedstvu događa istorija.
Last edited by klif on 02/02/2007 21:32, edited 3 times in total.
Hantraga

Post by Hantraga »

ma daj ne zezaj... :lol:
klif

Post by klif »

Šta će se desiti ako desne snage u Srbiji uspiju da formiraju Vladu? Šta će se desiti ako budu raspisani novi izbori u Srbiji? Šta će se desiti ako na njima pobjede radikali, ali ne sa 30%, nego sa mnogo većim procentom? Da li će se ponovo "dešavati narod" u Srbiji?

Srbiji se već nudi "praštanje grijehova" iz devedesetih ukoliko prihvate plan o Kosovu. Kakvu bi to situaciju moglo stvoriti u BiH?

Čini mi se da je mnogo otvorenih pitanja, a da mnoga imaju posredne ili neposredne veze sa BiH.
Hantraga

Post by Hantraga »

JA mislim da bi nama odgovaralo da radikali pobjedjuju, jel u tom slucaju bi svijet i dalje imao sliku da je u srbiji i dalje 1990 godina...Sto ustvari i jeste prava slika, a ne da se premazuje svijetu neka demokratska Srbija i da joj se oprastaju grijesi za Kosovo...

Ima ce svijet jos posla sa Kosovom i Srbijom, sto nazalost odugovlaci i put BiH prema EU...

Jedino se nadati da ce RS politicari skontati da im ne vrijedi cekati rjesenje statusa o Kosovu, vec da zajedno sa kolegama iz Federacije rade na vodjenju BiH u EU...
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Srbiji se već nudi "praštanje grijehova" iz devedesetih ukoliko prihvate plan o Kosovu. Kakvu bi to situaciju moglo stvoriti u BiH?
Sve dok u BiH ima vehabizma, desavanja na Kosovu ne mogu imati negativan utjecaj na bosanskohercegovacku svakodnevnicu. Gubitak Kosova moze podvuci lekciju nenaucenu u Hrvatskoj, podsjetiti velikosrbe u manjem entitetu na odnos snaga na terenu, ali negativnog utjecaja nece biti. Oduzimanje suvereniteta nad Kosovom je kazna, ne opravdanje za razgradnju BiH.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

moze tadic i ostali pricati sta hoce. Ahtisari je za svoj plan dobio amin i to vec davno zna se od koga...sad mu mogu samo pusit.

A kosovo ce dobiti nezavisnot, i meni je zbog toga jako drago. Konacno jedna pozitivna stvar na Balkanu.

Nezavisnost se nece odraziti na BiH iako ce biti nekih pokusaja ali to je sasjeceno vec ranije - bukvica McElhaney-a Dodiku.

Sve u svemu, pripremam se za veliki dernek ovdje u NYC za proglasenje nezavisnosti - kod albanske dijaspore da prijateljski podijelimo tu srecu.

A Tadicu, Kostunici i svim ostalim zelim da izjavim saucesce povodom tog velikog gubitka :D Neopisivo sam sretan ovom kaznom, i zeljno cekam njihovo ocajnicko lajanje - naravno uzalud. Srbija jos nije shvatila koje je njeno mjesto u svijetu. Ovo je samo pocetak otreznjenja

BEz amerike kosovo nikad ne bi bilo nezavisno, i svi albanci trebaju svaki dan poljubiti zastavu kad ustanu.

God bless America ;)
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Ovo samo potvrdjuje jednu stvar...MZ-a nije jedinstvena....dok jedni zagovaraju i podrzavaju nezavisnost Kosova...drugi pak tajno i polu javno daje ohrabrujuce podrske Srbiji da ce Kosovo ostati u sastavu Srbije.....

Srbiji trenutno najvise odgovara sukob izmedu RusijeiGrcke na jednoj strani i ostatka EU i Amerike.....dvije su varijante u opticaju...

-Da ce MZ-a pod pritiskom Rusije i strahom od radikalizacije Srbije,prolongira nezavisnost Kosova za neko povoljnioje vrijeme..

-Ili opcija da ce MZ-a predvodena Amerikom ponovo zaostriti odnose sa Srbijom i staviti sankcije.....

Po meni je izglednija ova prva opcija..
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Cini se tako. Ali SAD je odlucan da Kosovu da nezavisnost, sve se vise o tome pise ovdje ukljucujuci i Financial Times.

Srbija je mala i nebitna da bi mogla uticati na bilo sta. Rusija ce cini se prodati svoj glas za lovu koja ima treba itekako. Grcka je toliko nebitna i niko ih ni za sta ne pita.

Dakle, engleze ce braca ameri uzet sebi mozda jedino neke nebitne drzave da budu protiv - kao recimo Francuska.

Braca ameri zele da dobiju poene jer je Kosovo vecinski muslimanska zemlja i to bi im dao pozitivne poene u muslimanskom svijetu.

Srbija je zaboravbila da odnos snaga danas nije ko 1990 i da je spala kurcu za usi. Oni zive u mitovima, ovaj ce im se obiti o glavu i to mislim nije kraj.
cinoeye

Post by cinoeye »

Svemirski_Jebach-u pa nece nezavisnost Kosovo bit prva pozitivna stvar, tu je i Republika Srpska. ;)
No da se manim stila koji to koristis jer to samo donosi zlo.
Prijatelju, nemas ti blage veze sa politikom, vec procas iz ciste mrznje i pakosti!
himler

Post by himler »

E moj Svemirski_J. Ako jazes da je Grcka nebitna, a i Francuska pa po tvome i Rusija. Pitam se kako je tek onda nebitna Bosna za njih? Ja se bojim da ovo nije malo kao na pijaci. Srbijanci znaju da je Kosovo izgubljeno, ali znaju isto tako da se cjenkaju sa zapadom. A ulog moze da bude i Bosna.
A nisam bas siguran da Amerika bas pravi Muslimansku drzavu (Kosovo) da bi se ulizala Arapima. Boli njih k... za Arape a jos vise za Muslimane.
Pozdrav
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Svemirski_Jebach wrote: Srbija je zaboravbila da odnos snaga danas nije ko 1990 i da je spala kurcu za usi. Oni zive u mitovima, ovaj ce im se obiti o glavu i to mislim nije kraj.
I ja cu tako pricati kad me okean bude odvajao od Srbije i problema. :-)
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

klif wrote:Šta će se desiti ako desne snage u Srbiji uspiju da formiraju Vladu? Šta će se desiti ako budu raspisani novi izbori u Srbiji?
Ja ne vidim razlike izmedju kostunice i radikala. Identicno, s tim da se radikali furaju na hajducku ikonografiju, krezave bradonje sa shubarama i kokardama, dok kostuinca to radi s kravatom.
klif

Post by klif »

Grom iz vedra neba wrote:
klif wrote:Šta će se desiti ako desne snage u Srbiji uspiju da formiraju Vladu? Šta će se desiti ako budu raspisani novi izbori u Srbiji?
Ja ne vidim razlike izmedju kostunice i radikala. Identicno, s tim da se radikali furaju na hajducku ikonografiju, krezave bradonje sa shubarama i kokardama, dok kostuinca to radi s kravatom.
Misim da nije isto ako Kostunica uđe u koaliciju sa Tadićem, a ne sa Nikolićem.
Grom iz vedra neba

cinoeye wrote:Svemirski_Jebach-u pa nece nezavisnost Kosovo bit prva pozitivna stvar, tu je i Republika Srpska. ;)
Jedina slicnost RS-a i Kosova je ta sto su oba podrucja bila zrtve genocida od strane Srbije. RS je nastala na genocidu, a Kosovo je bilo predmet sistematskih zlocina Srbije prema Albancima, zbog cega su i izgubili Kosovo. Niko nije nenormalan da dopusti RS-u izdvajanje, jer bi to znacilo da legaliziraju genocid, a UN se vec kompomitovao po tom pitanju u Srebrenici, pa i Bosni u cjelini, tako da im takva opcija ne dolazi u obzir...tu gusle ne pomazu.
Grom iz vedra neba

klif wrote:
Misim da nije isto ako Kostunica uđe u koaliciju sa Tadićem, a ne sa Nikolićem.
Iz bosanske perspektive ista stvar. Opet skrivaju najtrazenije planere genocida, prosipaju suplju medjunarodnoj zajednici, guslaju o istim mitovima itd...
barbwire

Post by barbwire »

Cestitke Kosovu i sretan mu put a ako Bog da uskoro cemo slaviti i osamostaljenje RS kao i Herceg Bosne ili njihovo pripojenje drzavama maticama.
Grom iz vedra neba

barbwire wrote:Cestitke Kosovu i sretan mu put a ako Bog da uskoro cemo slaviti i osamostaljenje RS kao i Herceg Bosne ili njihovo pripojenje drzavama maticama.
Kako da ne...takvi pokusaji da se ko biva zastrasi medjunarodna zajednica srpskim prijetnjama je providna ko sabah-zora poslije kise. Ovaj put suverenost BiH garantuje Amerika i NATO, a bogami i Armija RBiH, kao i Bosnjaci u cjelini. Nema vise dusa meka, samo srce tvrdo...
barbwire

Post by barbwire »

barbwire wrote:Cestitke Kosovu i sretan mu put a ako Bog da uskoro cemo slaviti i osamostaljenje RS kao i Herceg Bosne ili njihovo pripojenje drzavama maticama.
Armija RBiH,
Da da.... ona postoji koliko postoji i JNA .
Smijesno.
Samo se ti nadaj.
Sezam

Post by Sezam »

barbwire wrote:
Armija RBiH,
Smijesno.
Samo se ti nadaj.
Tko li je ovaj dechkec simpaticnoga imena :-)

...al u vupras dechkec...Armija RBiH postoji kao shto postoji Herceg Bosna...hehehe...
Last edited by Sezam on 02/02/2007 22:57, edited 1 time in total.
Suicidal Siberian

Post by Suicidal Siberian »

Moglo je biti i gore....ali ipak treba nastaviti sa agresivnom diplomatijom, samo da ostane u okvirima Srbije...mada ovo nije konacno,ipak odlucuje Savjet Bezbjednosti....a tu ce imati Rusija presudan glas....i zbog toga sam jako skeptican... :roll:
Sezam

Post by Sezam »

Suicidal Siberian wrote:Moglo je biti i gore....ali ipak treba nastaviti sa agresivnom diplomatijom, samo da ostane u okvirima Srbije...mada ovo nije konacno,ipak odlucuje Savjet Bezbjednosti....a tu ce imati Rusija presudan glas....i zbog toga sam jako skeptican... :roll:
Pa shto si skeptichan ako ce Rusi imati presudan glas?
barbwire

Post by barbwire »

Sezam wrote:
barbwire wrote:
Grom iz vedra neba wrote: Armija RBiH,
Smijesno.
Samo se ti nadaj.

...al u vupras dechkec...Armija RBiH postoji kao shto postoji Herceg Bosna...hehehe...
Ma sigurno si mislio reci koliko i Bosna i Hercegovina , zar ne ?
Sezam

Post by Sezam »

barbwire wrote:
Sezam wrote:
barbwire wrote: Da da.... ona postoji koliko postoji i JNA .
Smijesno.
Samo se ti nadaj.

Nisam...mislio sam reci Herceg Bosna... :D
Grom iz vedra neba

Sezam wrote:
barbwire wrote:
Sezam wrote: Tko li je ovaj dechkec simpaticnoga imena :-)

Nisam...mislio sam reci Herceg Bosna... :D
Cuj, deckec?! Halo ba, nisu ovo nadrealisti, spostovani priopcenik. Armija RBiH je sastavni dio oruzanih snaga BiH i broji vise vojnika nego srpska i hrvatska komponenta zajedno. Sada su te tri komponente dio OSBiH, prvi, drugi i treci puk, s tim da ukoliko opet Srbija i Hrvatska budu vrsili agresiju, ovaj put ovdje je NATO pakt, a vidjeli smo kako NATO razvaljuje Srbiju za mjesec dana.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

jedino zajednicko za kosovo i bosnu je NATO pakt...NATO je dobro premlatio srbe i radi ocuvanja cjelovitosti bosne i radi protjerivanja jna sa kosova....NATO je rizikovo zivote svojih vojnika da bi ostvario svoj cilj (neovisno kosovo i cjelovita bosna)...kad je obraz i cast NATO pakta u pitanju zapad je uvjek jedinstven...a tako i treba... :lol: :lol: :lol:

ZIVIO NATO!!! ZIVJELA AMERIKA!!! ZIVJELA CJELOVITA BOSNA!!! ZIVJELO NEOVISNO KOSOVO!!!!
Post Reply