Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post Reply
vee-jay

#351 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by vee-jay »

Hmmm, pa ko kaze da Tihic smeta narodu? Smeta jednom malom dijelu forumasa na ovom forumu. Tihic je ubjedljivo najpopularniji bosnjacki politicar.

:roll: da je barem poiticar... :roll:
joseph_stalin

#352 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by joseph_stalin »

vee-jay wrote:Hmmm, pa ko kaze da Tihic smeta narodu? Smeta jednom malom dijelu forumasa na ovom forumu. Tihic je ubjedljivo najpopularniji bosnjacki politicar.

Pa cesto pricaju o njegovoj smjeni i dovodjenju na celo SDA Bakira Izetbegovica kao da se radi o monarhistickom uredjenju u SDA.Kao sto se mnogi sjecaju i njegov otac Alija Izetbegovic je izgubio izbore 1991g.Zna se da je predsjednik drzave trebao biti kasnije izdajnik Fikret Abdic.Znaci kao sto mu otac nije imao nikakvih politickih kvaliteta tako nema ni on.Tihic iako onako blag i smiren covjek ipak ima viziju i zna sta prica...
homar

#353 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by homar »

joseph_stalin wrote:
vee-jay wrote:Hmmm, pa ko kaze da Tihic smeta narodu? Smeta jednom malom dijelu forumasa na ovom forumu. Tihic je ubjedljivo najpopularniji bosnjacki politicar.

Pa cesto pricaju o njegovoj smjeni i dovodjenju na celo SDA Bakira Izetbegovica kao da se radi o monarhistickom uredjenju u SDA.Kao sto se mnogi sjecaju i njegov otac Alija Izetbegovic je izgubio izbore 1991g.Zna se da je predsjednik drzave trebao biti kasnije izdajnik Fikret Abdic.Znaci kao sto mu otac nije imao nikakvih politickih kvaliteta tako nema ni on.Tihic iako onako blag i smiren covjek ipak ima viziju i zna sta prica...
Ako si građanin Srbije nije čudo da hvališ Tihića, ali ako si građanin BiH onda si dio njegove familije ili njegovog lobističkog tima.
moler

#354 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by moler »

homar wrote:
joseph_stalin wrote:

Ako si građanin Srbije nije čudo da hvališ Tihića, ali ako si građanin BiH onda si dio njegove familije ili njegovog lobističkog tima.
haj i ti :run:
Distortion

#355 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Distortion »

Gledao sam ja sinoc sat vremena svjedocenje Tihica na RTS2. Seselj je poprilicno dobro peglao Tihica, obojica su pravnici naravno pa ni jedan ni drugi nisu naivni. Cak je Seselj pitao Tihica dal' ga se sjeca s Prava posto je i Seselj studirao pravo u Sarajevu, te mu govorio kako je rodjen u Sarajevu, Opstina Stari grad...Tihic odgovara da ga se ne sjeca :D
Dosta toga je Tihic rekao, fakat je covjeku bilo nezgodno pricati o svim nezgodama koje je imao dok je bio u Logoru, strasne scene koje su se desavale. Uglavnom Seselj se bazirao na "Vasiljevica" koji je bio glavni za te Logore, koji je bio "komunista" pa je Seselj peglao Tihica s pitanjima kako je moguce da vas je komunista zatvorio i maltretirao i nije sprijecio sva ta mucenja koje je dozivio. Naravno Tihic je potvrdno odgovorio da bi Seselj na to rekao kako isti taj Vasiljevic nije nikad optuzen, Haski tribunal ga koristi kao svjedoka protiv svih Srba kojima se svjedoci. Nemam sad vremena da opsirnije pisem o svemu sto se desavalo u sudnici, vjerujem da su mediji prenijeli vecinu (nisam citao).
Ponekad s'proljeca

#356 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Ponekad s'proljeca »

Tihic je bio u logoru Batjnica i Sremska Mitrovica koji se nalaze na teritoriji Srbije.

Tihic je minirao tuzbu BiH protiv Srbije.

Tihic je izjavio da nije nigdje vidio seseljovce.

Tihic nam ga tiho lagano zavlaci do bubrega zajedno sa izdajnickom SDA!!!!
Fair Life

#357 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Fair Life »

homar wrote:Ako si građanin Srbije nije čudo da hvališ Tihića, ali ako si građanin BiH onda si dio njegove familije ili njegovog lobističkog tima.
Ako si građanin Srbije nije čudo da hvališ Silajdzića, ali ako si građanin BiH onda si dio njegovog lopovskog klana ili si budala.
Last edited by Fair Life on 05/12/2008 09:58, edited 1 time in total.
firebird

#358 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by firebird »

Code: Select all

Izetbegović: Ne odričemo se dogovora iz Pruda

Znamo da SDA ne može biti protiv takve stvari, ali znamo i da to ne može proći, pojasnio šef Kluba poslanika SDA...
04.12.2008. 10:59

Predstavnički dom Parlamenta BiH jučer je zahtjev poslanika Sadika Bahtića da se Prijedlog zakona o državnoj imovini BiH razmatra po skraćenoj proceduri uputio komisiji Kolegija na usaglašavanje, jer nije dobio potrebnu entitetsku većinu. Prijedlog SBiH podrazumijeva da se sva imovina uknjiži na državu BiH koja bi onda ono što je potrebno entitetima i nižim nivoima davala na korištenje.

Pri glasanju o proceduri, Bahtićev zahtjev podržala je i SDA što se u nekim kuloarima protumačilo da se ta stranka odriče dogovora iz Pruda. Međutim, to je u izjavi za "Dnevni avaz" odbacio šef Kluba poslanika SDA Bakir Izetbegović, pojasnivši da svaki Bošnjak, naravno, podržava to da se sva imovina uknjiži na državu, ali da je realnost činjenica da takav prijedlog ne može dobiti podršku većine.

- To je kao kada bi nas iz SBiH pitali jesmo li za to da se ukine RS. Naravno da jesmo, ali kako do toga doći? Oni su tražili da se sve prepiše na BiH, znamo da je to nerealno, ali ne može SDA reći da nije za to. Nećemo da nam se sutra kaže "moglo se, ali vi niste htjeli". Znamo da SDA ne može biti protiv takve stvari, ali znamo i da to ne može proći. Hajdemo sada tražiti srednje rješenje, ono šta može - kazao je Izetbegović.

Inače, Predstavnički dom je, razmatrajući Rezoluciju Evropskog parlamenta o BiH od 23. novembra, zatražio od Vijeća ministara da u roku od sedam dana dostavi Akcioni plan za izvršavanje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

Autor: Ad. M. - M. K. 

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/izetbegovic-ne-odricemo-se-dogovora-iz-pruda 
leo karan

#359 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by leo karan »

Ličnost u fokusu

Sulejman Tihić

Scena koju mi je opisalo više očevidaca dogodila se 1996. godine u zgradi Zemaljskog muzeja u Sarajevu, u kojoj se tada sastajalo prvo poratno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Tokom jednog od sastanaka članova Predsjedništva s diplomatima iz zemalja Kontakt-grupe, Momčilo Krajišnik je iznio zahtjev da Bosna i Hercegovina mora imati tri međunarodna pozivna telefonska koda, a ne jedan, kao sve druge države na svijetu. Prvi je reagirao francuski predstavnik u Kontakt-grupi, i to podržavši Krajišnikov prijedlog. Kad je čuo šta govori njegov kolega, od stola je žustro ustao Richard Holbrooke, prišao Francuzu, uhvatio ga za revere odijela, odigao sa stolice i dreknuo u lice: "O čemu ti pričaš?!" Rasprava o telefonskom kodu je time završena i od tada se iz inozemstva ni s Palama ni s Grudama ne može uspostaviti telefonska veza ako se prvo ne okrene 387.

Prateći sve što danima nakon kapitulacije pred Miloradom Dodikom u Prudu o katastrofalnom sporazumu govori Sulejman Tihić, stalno mi se po glavi mota opisana scena iz Zemaljskog muzeja. Razmišljam: ima li ikoga, ako to već ne mogu biti ja, ko će Tihića uhvatiti za revere, dobro ga prodrmati i u lice mu viknuti:"Šta ti je, o čemu pričaš, budalo?"

Naime, Tihićev pristanak na Dodikov ultimatum da se državna imovina Bosne i Hercegovine dijeli na tri dijela, pri čemu bi entiteti podijelili lavovski dio, a ostatak bi pripao državi, u motivu i suštini se nimalo ne razlikuje od Krajišnikovog zahtjeva za tri telefonska koda za jednu državu. Pristankom na odricanje od državne imovine i potkopavanjem temelja vlastite države, Tihić je ostvario jedini cilj koji ga je zanimao: međunarodnoj zajednici pokazati da je, eto, s laktaškim Voždom moguće postići sporazum, samo kad bi umjesto Harisa Silajdžića legitimni predstavnik Bošnjaka bio - on. Iako za pripremanje vlastite prudske sramote nikoga u stranci nije obavještavao (upućeni tvrde da ni njegov najbliži suradnik Mirsad Kebo o sastanku i sporazumu nije imao pojma dok nije čuo vijest u medijima da je potpisan), nije da se Tihić ni s kim nije konsultirao: dan prije sastanka nenajavljeno je posjetio srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, pa je valjda zato u sporazum unijeto rješenje o "ustavnom zakonu" koje postoji u Ustavu Srbije, ali ne i u Ustavu BiH. I nije da Tihić nema snažnu međunarodnu podršku za kapitulaciju pred Dodikom: diplomatski krugovi u Sarajevu govore da je tek zahvaljujući američkoj intervenciji osujećen žestoki pritisak Rusije i Francuske - tradicionalnih "prijatelja" države Bosne i Hercegovine - da se u posljednjoj rezoluciji Savjeta sigurnosti Ujedinjenih nacija (S/RES/1845, The Situation in Bosnia and Herzegovina, od 20. 11. 2008. godine) unese i eksplicitna podrška Savjeta sigurnosti Sporazumu iz Pruda. A nije da Tihić već nije nagrađen od tradicionalnog "prijatelja" Bosne i Hercegovine - svi ovdašnji učesnici posljednjeg zasjedanja Vijeća za provedbu Mirovnog sporazuma u Bruxellesu su se, nakon završetka sjednice, vratili kući, samo je Sulejman Tihić proveo tri dana u Parizu, na poziv francuske vlade.

Očito, i Francuzi znaju ono što zna direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević - kako kupiti Tihićevu podršku. I Čaušević se, kao i Francuska, na sve načine bori za svoje interese - Čauševićev je da ponovo bude izabran na istu funkciju. I kako je on osigurao Tihićevu podršku? Da ga časti putovanjem u Pariz - bio je; zato mu je na raspolaganje stavio patrolni čamac Državne granične službe, kojim Tihić plovi Savom (a ne Senom) kad posjećuje zavičaj, a uz to mu je i sin primljen na posao u odjeljenje Uprave za indirektno oporezivanje u Šamcu. (Je li se pravilno kaže Šamcu ili Bosanskom Šamcu? Zahvaljujući Tihićevom prudskom partneru, znamo kako se kaže Brod i Kostajnica, ne znam šta je s Bosanskim Šamcem, da li je preživio Tihićevo partnerstvo s Dodikom?)

A sada, da se uozbiljimo: da se upotreba termina poput patriot nije toliko ofucala, Sulejman Tihić bi apsolutno zaslužio da iza njegovog imena stoji ta apozicija. Ovako: veleizdajnik! (S. Pećanin)
leo karan

#360 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by leo karan »

vezano za temu definitvno.
ljudima je danas puno dati 3KM za ove novine, pa mozda nisu imali priliku procitati.
uglavnom nakon ovog intervjua licnost u fokusu u novom broju magazina dani je bio sulejman tihic ( prethodni post)

Nakon što je Stranka za BiH doživjela debakl na proteklim općinskim izborima, Harisu Silajdžiću je pošlo za rukom, i to nevjerovatno brzo, da povrati vlastiti, do jučer prilično srozani, visoki politički rejting. Najzaslužniji za Silajdžićev comeback je lider SDA Sulejman Tihić, koji je sramnom i neočekivanom kapitulacijom pred Miloradom Dodikom i sporazumom u Prudu i sebe i svoju stranku srozao u blato političkog i moralnog beščašća. U razgovoru za Dane bošnjački član Predsjedništva BiH govori o sporazumu iz Pruda, Tihiću, SDA, Lagumdžiji, SDP-u... te otkriva okolnosti podvale Senada Hadžifejzovića i Kenana Ćerimagića, koji su u programu NTV Hayat emitirali tajno snimljeni razgovor u kojem je Silajdžić dva puta ponovio da ga "boli ona stvar" šta o njemu misle oni koji ga izjednačavaju s Miloradom Dodikom

DANI: Gospodine Silajdžiću, nikad nisam ni sanjao da ću šefu bilo koje države biti u prilici postaviti sljedeće pitanje: boli li Vas često "ona stvar"?

SILAJDŽIĆ: Znate za izreku: "Kad si u Rimu - radi što Rimljani rade"?! To je moj odgovor. Dalje?

DANI: Je li Vam neugodno? Stidite li se rječnika neprimjerenog jednom šefu države, a koji je imao priliku da čuje i TV auditorij?

SILAJDŽIĆ: Naravno. No, po svoj prilici, ovdje jedan normalan, kultiviran diskurs ne ide. Izgleda da, ako se "u Rimu radi onako kako Rimljani rade", jedino to dolazi do ušiju onih koji treba da čuju.

DANI: Jeste li znali da su Hayatove kamere uključene?

SILAJDŽIĆ: Ne.

DANI: Javnosti je ostalo nejasno kojim povodom ste Vi bili u Hayatovom studiju.

SILAJDŽIĆ: Tamo sam išao zbog snimanja intervjua za jednu malo veću televiziju od Hayata, koja emitira 24-satni program, a čiji program ni u jednom minutu ne prati manje od 50 miliona gledalaca. Govorim o Al Jazeeri.

DANI: Jeste li iznenađeni postupkom novinara Kenana Ćerimagića i Senada Hadžifejzovića?

SILAJDŽIĆ: Žao mi je zbog toga, ali iznenađen nisam.

DANI: Je li Vas zvao neko s Hayata nakon emitiranja Vašeg privatnog razgovora s kolegom Ćerimagićem?

SILAJDŽIĆ: Ne.

DANI: Kako gledate na posljednje saopćenje Stranke demokratske akcije u kojem Vas nazivaju "političkim dinosaurusom"?

SILAJDŽIĆ: Nisam iznenađen. Kad su dozvolili da ih Milorad Dodik svede na nivo na kojem se nalaze ,onda nije čudo da im ja iz njihove mišje perspektive izgledam kao dinosaurus. Dakle, tu se, prije svega, radi o dijametralno suprotnim stavovima Stranke za Bosnu i Hercegovinu i Stranke demokratske akcije o državnoj imovini. Oni su pristali na ozakonjenje principa "koje šta jamio - jamio", a mi zahtijevamo da se poštuje Ustav BiH i međunarodni sporazum o sukcesiji bivše Jugoslavije, po kojem imovina svih šest bivših jugoslavenskih republika prelazi na vlasništvo suverenih država nastalih raspadom Jugoslavije. Već sam o tome govorio: srbijanska, makedonska, crnogorska, hrvatska i slovenska imovina pripadaju Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji i to je i logično, i normalno, i u skladu s međunarodnim sporazumom o sukcesiji bivše Jugoslavije, koji su potpisale i ove države i Bosna i Hercegovina. No, Tihićevom kapitulacijom pred Dodikom ispada da se Jugoslavija raspala na spomenutih pet država i Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Navedite mi samo jedan međunarodno-pravni,ustavnopravni, moralni ili politički argument zbog kojeg bi neko ko ne pristaje na podjelu države Bosne i Hercegovine pristao na rješenje koje nam potura Tihićeva kapitulacija pred Dodikom, a kojem plješće međunarodna narodna zajednica.

DANI: Ruku na srce, ja ga ne vidim. Razgovarao sam s Tihićem i ni on mi nije ponudio nijedan argument.

SILAJDŽIĆ: Nije zato što ga i nema. On, ili ne razlikuje, ili se pravi da ne razlikuje pravo vlasništva nad imovinom od prava korištenja imovine. Nemamo ni mi ništa protiv da i entiteti, kantoni, općine... mogu koristiti državnu imovinu, ali tek nakon što dobiju dozvolu od vlasnika. A jedini vlasnik je država i jedino državni organi u njeno ime mogu disponirati vlasničkim pravima. Pa, Sud BiH je već donio jednu presudu kojom se naiaže Federaciji BiH da vrati imovinu otuđenu od države Bosne i Hercegovine. Dakle, nesumnjivo je da zahvaljujući Ustavu BiH i međunarodnom sporazumu o sukcesiji bivše Jugoslavije, čiji je potpisnik i država Bosna i Hercegovina, imamo i početak sudske prakse po kojem je jasno da ne postoji pravni osnov za otuđenje državne imovine. Mi moramo napraviti inventuru imovine koja je od 6. aprila 1992. godine u vlasništvu države Bosne i Hercegovine. Sva ona koja je u međuvremenu otuđena mora biti ili vraćena ili nadoknađena, baš kao što je svojom presudom učinio Sud BiH u slučaju zgrade u Sarajevu koju je nezakonito prisvojila Federacija BiH. Stranka za BiH je već pripremila prijedlog zakona o državnoj imovini i ponudit će ga Vijeću ministara i Parlamentu Bosne i Hercegovine. Svaka konstruktivna kritika tog našeg prijedloga je dobrodošla. No, bojim se da takav zakon ne može odgovarati jedino Dodiku i onima koji su pred njim kapitulirali, a do jučer su imali stavove identične našima. Nego da ja nešto pitam Vas...

DANI: Nisam siguran hoću li Vam dozvoliti, ja ovdje postavljam pitanja.

SILAJDŽIĆ: Molim Vas. radi se o saopćenju SDA koje ste spomenuli. Kako ste Vi shvatili onaj dio u kojem mi kao, drže lekciju i kažu da se ne može politika izvoditi iz pravne norme?

DANI: Hm, imam svoj stav, ali je važnije šta Vi o toj "lekciji" mislite.

SILAJDŽIĆ: E. pa ovako: nisam ja zaprepašten pokušajem uvredljivog poređenja mene s dinosaurusom, nego stavom SDA da se ne može politika izvoditi iz pravne norme. Prebacivanje s pravnog na politički teren dovelo nas je dovde. Prosto nisam mogao da vjerujem svojim očima kada sam vidio takav njihov stav; oni misle da mogu imati bilo kakav jači argument za očuvanje i jačanje države Bosne i Hercegovine od međunarodnih pravnih normi i Ustava Bosne i Hercegovine. Danas u Bosni i Hercegovini postoje dva načina političkog bavljenja najkrupnijim državnim problemima: jedan je da se "kao pijan plota" držite međunarodnog prava, međunarodnih konvencija i Ustava BiH i tako jačate državu BiH; drugi je da prihvatite ulogu koju vam je namijenio Dodik u njegovom scenariju sasvim izvjesnog nestanka države Bosne i Hercegovine i pritom pokupljene mrvice sa stolova po različitim sprudovima koje vam je namijenio predstavljate historijskim komprom istim.

DANI: Dobro ste opisali taj drugi način: pravi primjer je Vaš sporazum s Dodikom o reformi policije zbog mrvica koje Vam je dao, upropastili ste stvarnu reformu policije, a Vašu kapitulaciju pred njim ste predstavili sporazumom od epohalne važnosti.

SILAJDŽIĆ: Niste u pravu...

DANI: Kako nisam?! Šta bi s principima o jedinstvenoj državnoj policijskoj strukturi, policijskim oblastima koje će prelaziti entitetske granice, jedinstvenom finansiranju...

SILAJDŽIĆ: Nijedan o tih principa nije žrtvovan. Ako pažljivo pročitate sadržaj log sporazuma, vidjet ćete da dogovoreni nastavak reformi nigdje ne predviđa buduće postojanje entitetskih policija. Bit će da i Vi. kao i Dodik, ipak niste pažljivo pročitali prihvaćeni sporazum: on mi je naknadno priznao da prije potpisivanja nije shvatio da sam ja u sporazum ugradio ključne ciljeve policijske reforme. No. ne smijete zaboraviti daje, zahvaljujući tom dogovoru, Bosna i Hercegovina dobila ugovorni odnos i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. A šta je rezultat "historijskog sporazuma" iz Pruda? Pružanje alibija Dodiku za nastavak opstrukcije i rušenja države Bosne i Hercegovine.

DANI: Kakvog alibija?

SILAJDŽIĆ: Pa, Tihić i Čović su tu u funkciji davatelja lažnog alibija za nastavak Dodikove opasne i neodgovorne politike. Oni Dodiku služe da međunarodnoj zajednici pokaže da postoje i bošnjački i hrvatski "lideri" s kojima se on sve može dogovoriti, samo je "problem" Silajdžić, a sve veći će uskoro biti i Lagumdžija.

DANI: Zanimljivo je da je SDP povodom sporazuma iz Pruda iznio stavove identične Vašim, a ne Tihićevim, unatoč dugotrajnoj bliskosti Lagumdžije s predsjednikom SDA i njihovoj zajedničkoj frustraciji kada ste Vi u pitanju.

SILAJDŽIĆ: Tačno je daje SDP saopćio stavove identične našim, mada im je trebalo malo vremena da do njih dođu. No, ja drugačije stavove i nisam očekivao od SDP-a, jer se radi o jasno vidljivim temeljnim interesima Bosne i Hercegovine. I ne samo što nisam iznenađen stavovima SDP-a. ja sam uvjeren da Tihićevu kapitulaciju neće podržati ni poslanici SDA u Parlamentu. Vjerujem da im je drag njihov predsjednik, ali znam da im je Bosna draža: neće zbog Tihićeve kratkovidosti i sujete za sva vremena osakatiti državu Bosnu i Hercegovinu, lišavajući je zanavijek imovine koja joj, i po Ustavu i po međunarodnom sporazumu o sukcesiji bivše Jugoslavije, pripada. Isto važi i za popis stanovništva: Evropa je došla ovdje i rekla: "Izvolite raditi takozvani popis, sa socioekonomskim podacima o građanima. To je ono što nama treba za popis." Kad nam je to izložio gospodin Olli Rehn, ja sam se odmah složio, a gospodin Nebojša Radmanović je rekao "ne može". A onda je Dodik pomislio da ono što ne može završiti sa Silajdžićem u Predsjedništvu, može s Tihićem u Prudu.

DANI:Gospodine Silajdžiću, evo da uzmemo da ste i stopostotno baš u svemu u pravu: jeste li svjesni da to ništa ne znači ako Vi i vaša stranka jednostavno nemate političkih partnera na ovdašnjoj političkoj sceni?

SILAJDŽIĆ:Ko kaže da nemam. " Mi imamo podršku...

DANI: Jeste li svjesni da je, osim Gavrila Grahovca i Gradimira Gojera, teško naći Srbina i Hrvata koji podržava Vas i Stranku za BiH; ogroman dio Bošnjaka Vas ne podržava...

SILAJDŽIĆ: lzvinite, ali ne govorite istinu...

DANI: Kako ne govorim?! Pa sjećate li se rezultata vaše stranke na nedavnim izborima, kada ste doživjeli debakl?

SILAJDŽIĆ: Prvo, podsjećam vas da se radilo o lokalnim izborima, na kojima se nije kažnjavala ili nagrađivala državna politika, već rad predstavnika svake stranke u lokalnim sredinama. Tačno je da nismo dobro prošli, ali je tačno i da su neke stranke koje, kao, slave trijumfalni rezultat izgubile puno više odborničkih mjesta u općinama od Stranke za BiH. Ali. ne razumijem šta ste htjeli reći...

DANI: Htio sam reći da nemate političkih saveznika.

SILAJDŽIĆ: Nije tačno, ali evo da uzmemo da ste u pravu. Pa šta?

DANI: Kako, pa šta?! Postali ste prepreka, najveća nakon Milorada Dodika, normalizaciji političkih odnosa, srušili ste aprilski paket ustavnih promjena...

SILAJDŽIĆ: Vi, očito, imate isti problem sa mnom koji imaju i stranci kojima je stalo do forme, a nije ih ni najmanje briga za sadržinu. Znate da aprilski paket nije prošao zbog zadržavanja entitetskog glasanja u državnim institucijama. Meni neprekidno dolaze stranci, mnogi od njih niti imaju pojma o Bosni niti su dobronamjerni, i uvjeravaju me, a neki i uvijeno prijete, da bi trebalo da pristanem na entitetsko glasanje u ime integracije države u Evropsku uniju; te Evropa, te evropski standardi... Kažem što i vama sada: nemate vi problem s Harisom Silajdžićem! Vaš problem su najviše evropske institucije i evropski standardi za koje se zalažete. Vijeće Evrope.,Evropski parlament, Venecijanska komisija: svi oni su objavili zvaničan, , nedvosmislen stav, po kojem entitetsko glasanje mora biti ukinuto kao kljućna prepreka efikasnom funkcioniranju državnih institucija. Šta bih ja trebao da radim: da žmirim pred očiglednom, ustavnom diskriminacijom Bošnjaka i Hrvata, beskrajnom popustanju pred sve destruktivnijom Dodikovom politikom, a sve zato da bi me javno pohvalio - Lajčak!? Ne pada mi na pamet! Da argumenti nisu na mojoj strani, odavno bih već ja bio uklonjen kao prepreka legalizaciji stanja ostvarenog genocidom i etničkim čišćenjem, kao onaj onespokojavajući dosadni glas koji upozorava da se predloženim rješenjima legalizira Miloševićev projekt u Bosni...

DANI: Vi ste bili u Daytonu i prihvatili Republiku Srpsku...

SILAJDŽIĆ: Jesam, prihvatio sam i prihvatam dejtonsku Republiku Srpsku, utemeljenu Mirovnim sporazumom i definiranu odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, to jest, ; jednakim pravima svih etničkih grupa na svakom ; dijelu teritorije države BiH. No, današnja Republika Srpska nije dejtonski entitet: to je srpska paradrža-va koja je onemogućila povratak prognanih Bošnjaka i Hrvata; u kojoj su svi nesrbi građani trećeg re- i da; tamo su, kao, zajamčena svima jednaka prava, a svaka škola, entitetska ustanova, pa čak i policija j imaju svoju zvaničnu krsnu slavu. E da to prihvatim kao realnost protiv koje se ne treba svim legalnim sredstvima boriti, a da bih bio proglašen kooperativnim, e to ne može. I da se odmah razumijemo: ne tražim ništa za Bošnjake i Hrvate u Republici Srpskoj što ne trebaju i ne moraju imati i Srbi u Federaciji. Zalažem se za jednaka prava svih u Bosni i Hercegovini, za Bosnu i Hercegovinu kao državu koja je bitan faktor regionalne stabilnosti,: dobrosusjedskih odnosa...

DANI: Čekajte, Vi govorite o dobrosusjedskim odnosima, a odnosi BiH i Srbije su talac Vašeg kaprica i činjenice da ne želite da predložite novog ambasadora u Beogradu, zbog čega naša zemlja duže od godinu dana nema ambasadora u Srbiji!?

SILAJDŽIĆ: "Zadivljujete" me svojom ocjenom. Dakle, problem u odnosima sa Srbijom sam ja i moj navodni kapric, a ne to što Srbija sada već duže od deset godina odbija da potpiše sporazum o međusobnim granicama s Bosnom i Hercegovinom, ucjenjujući nas da prethodno moramo pristati na sporazum o promjeni postojećih, utvrđenih granica koje ona ne prihvaća; ni to što odbija imovinskopravne sporazume kojima bi se zaštitila imovina pravnih lica i građana BiH u Srbiji i obrnuto; ni to što odbija da sprovede presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je potvrđen genocid u Srebrenici; ni to što praktično ignorira postojanje države Bosne i Hercegovine u zvaničnim kontaktima s funkcionerima Republike Srpske; ni to što, poput Hrvatske, odbija da razgovara o plaćanju naknade za struju koju godinama dobija korištenjem bh. resursa...?! Ako sve ovo pobrojano nije problem, već sam problem ja, onda će mi biti zadovoljstvo da uklonim tu jedinu prepreku sjajnim odnosima sa Srbijom.

BH Dani
Ponekad s'proljeca

#361 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Ponekad s'proljeca »

Ovaj Haris proprica i probudi se kada izgubi na izborima, a dotle jedva izgovara recnice kad ga sta upitaju!!!!
homar

#362 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by homar »

Fair Life wrote:
homar wrote:Ako si građanin Srbije nije čudo da hvališ Tihića, ali ako si građanin BiH onda si dio njegove familije ili njegovog lobističkog tima.
Ako si građanin Srbije nije čudo da hvališ Silajdzića, ali ako si građanin BiH onda si dio njegovog lopovskog klana ili si budala.
Ja nigdje nisam hvalio Silajdžića, niti sam član niti simpatizer Stranke za BiH. U mnogim temama sam kritikovao kriminalce iz redova S za BiH, ali zato kritički se odnosim i prema nerazumnim i krajnje štetnim potezima koje povlači Tihić, jer su isti na štetu BiH. Ja kao građanin ne dajem nikome legitimitet da ruši ono što je vijekovima stvarano, za šta su izginuli mnogi građani od 1992-95-g. u odbrani Bosne i Hercegovine. Tvoj grčeviti izraz pokazuje da si spreman braniti ono što većina patriota ove zemlje osuđuje, iz kojih razloga ti sam znaš. Ti si ovim nazvao sve građane "budalama" koji osuđuju sporazum iz Pruda, tvoj nivo kulture i sposobnost dijaloga pokazaosi u ovom postu, ja nisam spreman spuštati se tako nisko i uzvraćati tvojim jezikom, de potraži nekog pandam sebi.
kokakolas

#363 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by kokakolas »

Gledao sam i ja sinoc do kasno svjedocenje Tihica u Haagu. Seselj se uhvatio Islamske Deklaracije, knjige koju je Alija objavio oko 89' godine. Redao je neke citate sa razlicitih stranica u knjizi, koje izvan konteksta zvuce zaista gadno i fundamentalisticki, te ih vezao na "djela i ciljeve" rahmetli Izetbegovica u ratu. Uprkos nekim dobrim kontrama Tihica, na kraju je vise manje ispalo da je Alija provodio Dzihad na prostoru BiH i da se to Srbima nije dopalo - te su zato ratovali (poklali nekoliko stotina hiljada muslimana). Sve u svemu, nisam ni ocekivao da ce Tihic biti tvrdji i konkretniji u svom svjedocenju...
Frankyee

#364 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Frankyee »

Tihic je apsolutni izdajnik a sa ovim potezom u Prudu je potpuno izdao BiH. Ovo ce biti kraj SDA.

Baar da je izvukao neki kompromis ali ovako nista ama bas nista nije se dobilo osim da se ponovo pokaze da jedino sto prolazi je ono sto Dodik prihvata, sve ostalo pada u vodu.

Tihic nije sposoban da vodi jednu mjesnu zajednicu.
moler

#365 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by moler »

Frankyee wrote:Tihic je apsolutni izdajnik a sa ovim potezom u Prudu je potpuno izdao BiH. Ovo ce biti kraj SDA.

Baar da je izvukao neki kompromis ali ovako nista ama bas nista nije se dobilo osim da se ponovo pokaze da jedino sto prolazi je ono sto Dodik prihvata, sve ostalo pada u vodu.

Tihic nije sposoban da vodi jednu mjesnu zajednicu.
:run: tamo šta ti znaš bogati
vee-jay

#366 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by vee-jay »

moler wrote: :run: tamo šta ti znaš bogati

joooj, moler, jos kad ti vidim avatar uz ovu izjavu stvarno se moram :lol: :D :-D :thumbup:
moler

#367 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by moler »

vee-jay wrote:
moler wrote: :run: tamo šta ti znaš bogati

joooj, moler, jos kad ti vidim avatar uz ovu izjavu stvarno se moram :lol: :D :-D :thumbup:
samo ti :thumbup:
Banksy

#368 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Banksy »

Sulejman Tihić

Scena koju mi je opisalo više očevidaca dogodila se 1996. godine u zgradi Zemaljskog muzeja u Sarajevu, u kojoj se tada sastajalo prvo poratno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Tokom jednog od sastanaka članova Predsjedništva s diplomatima iz zemalja Kontakt-grupe, Momčilo Krajišnik je iznio zahtjev da Bosna i Hercegovina mora imati tri međunarodna pozivna telefonska koda, a ne jedan, kao sve druge države na svijetu. Prvi je reagirao francuski predstavnik u Kontakt-grupi, i to podržavši Krajišnikov prijedlog. Kad je čuo šta govori njegov kolega, od stola je žustro ustao Richard Holbrooke, prišao Francuzu, uhvatio ga za revere odijela, odigao sa stolice i dreknuo u lice: "O čemu ti pričaš?!" Rasprava o telefonskom kodu je time završena i od tada se iz inozemstva ni s Palama ni s Grudama ne može uspostaviti telefonska veza ako se prvo ne okrene 387.

Prateći sve što danima nakon kapitulacije pred Miloradom Dodikom u Prudu o katastrofalnom sporazumu govori Sulejman Tihić, stalno mi se po glavi mota opisana scena iz Zemaljskog muzeja. Razmišljam: ima li ikoga, ako to već ne mogu biti ja, ko će Tihića uhvatiti za revere, dobro ga prodrmati i u lice mu viknuti:"Šta ti je, o čemu pričaš, budalo?"

Naime, Tihićev pristanak na Dodikov ultimatum da se državna imovina Bosne i Hercegovine dijeli na tri dijela, pri čemu bi entiteti podijelili lavovski dio, a ostatak bi pripao državi, u motivu i suštini se nimalo ne razlikuje od Krajišnikovog zahtjeva za tri telefonska koda za jednu državu. Pristankom na odricanje od državne imovine i potkopavanjem temelja vlastite države, Tihić je ostvario jedini cilj koji ga je zanimao: međunarodnoj zajednici pokazati da je, eto, s laktaškim Voždom moguće postići sporazum, samo kad bi umjesto Harisa Silajdžića legitimni predstavnik Bošnjaka bio - on. Iako za pripremanje vlastite prudske sramote nikoga u stranci nije obavještavao (upućeni tvrde da ni njegov najbliži suradnik Mirsad Kebo o sastanku i sporazumu nije imao pojma dok nije čuo vijest u medijima da je potpisan), nije da se Tihić ni s kim nije konsultirao: dan prije sastanka nenajavljeno je posjetio srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, pa je valjda zato u sporazum unijeto rješenje o "ustavnom zakonu" koje postoji u Ustavu Srbije, ali ne i u Ustavu BiH. I nije da Tihić nema snažnu međunarodnu podršku za kapitulaciju pred Dodikom: diplomatski krugovi u Sarajevu govore da je tek zahvaljujući američkoj intervenciji osujećen žestoki pritisak Rusije i Francuske - tradicionalnih "prijatelja" države Bosne i Hercegovine - da se u posljednjoj rezoluciji Savjeta sigurnosti Ujedinjenih nacija (S/RES/1845, The Situation in Bosnia and Herzegovina, od 20. 11. 2008. godine) unese i eksplicitna podrška Savjeta sigurnosti Sporazumu iz Pruda. A nije da Tihić već nije nagrađen od tradicionalnog "prijatelja" Bosne i Hercegovine - svi ovdašnji učesnici posljednjeg zasjedanja Vijeća za provedbu Mirovnog sporazuma u Bruxellesu su se, nakon završetka sjednice, vratili kući, samo je Sulejman Tihić proveo tri dana u Parizu, na poziv francuske vlade.

Očito, i Francuzi znaju ono što zna direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević - kako kupiti Tihićevu podršku. I Čaušević se, kao i Francuska, na sve načine bori za svoje interese - Čauševićev je da ponovo bude izabran na istu funkciju. I kako je on osigurao Tihićevu podršku? Da ga časti putovanjem u Pariz - bio je; zato mu je na raspolaganje stavio patrolni čamac Državne granične službe, kojim Tihić plovi Savom (a ne Senom) kad posjećuje zavičaj, a uz to mu je i sin primljen na posao u odjeljenje Uprave za indirektno oporezivanje u Šamcu. (Je li se pravilno kaže Šamcu ili Bosanskom Šamcu? Zahvaljujući Tihićevom prudskom partneru, znamo kako se kaže Brod i Kostajnica, ne znam šta je s Bosanskim Šamcem, da li je preživio Tihićevo partnerstvo s Dodikom?)

A sada, da se uozbiljimo: da se upotreba termina poput patriot nije toliko ofucala, Sulejman Tihić bi apsolutno zaslužio da iza njegovog imena stoji ta apozicija. Ovako: veleizdajnik!
(S. Pećanin, Dani)
VjecitiStudent

#369 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:A sada, da se uozbiljimo: da se upotreba termina poput patriot nije toliko ofucala, Sulejman Tihić bi apsolutno zaslužio da iza njegovog imena stoji ta apozicija. Ovako: veleizdajnik!
(S. Pećanin, Dani)
Ne bih da lobiram za Tihiceva djela i nedjela, medjutim BH Dani tj. Senad Pecanin, kao novina koja je od prvog dana podrzala Hecin tj. Orucevicev projekat gradnje hidroelektrana zaista nije u poziciji da objektivno pise o jednoj od prepreka tom projektu.
Banksy

#370 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:
Banksy wrote:A sada, da se uozbiljimo: da se upotreba termina poput patriot nije toliko ofucala, Sulejman Tihić bi apsolutno zaslužio da iza njegovog imena stoji ta apozicija. Ovako: veleizdajnik!
(S. Pećanin, Dani)
Ne bih da lobiram za Tihiceva djela i nedjela, medjutim BH Dani tj. Senad Pecanin, kao novina koja je od prvog dana podrzala Hecin tj. Orucevicev projekat gradnje hidroelektrana zaista nije u poziciji da objektivno pise o jednoj od prepreka tom projektu.
Ovo boldirano je tačno ... ali to nas, čitatelje, stavlja u vrlo nezgodan položaj.
Ako je istina, a jeste, da u ovom momentu za taj projekat, otvoreno ili prikriveno, lobiraju i S. Bosna i Oslobođenje ... ostaje nam samo Avaz, na 'drugoj strani'.
Šta da se radi? Kome da se vjeruje? Smije li se Tihića (sasvim zasluženo) kritikovati po drugim osnovama, a da se sve odmah ne svodi na hidroelektrane?
VjecitiStudent

#371 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:
VjecitiStudent wrote:
(S. Pećanin, Dani)
Ovo boldirano je tačno ... ali to nas, čitatelje, stavlja u vrlo nezgodan položaj.
Ako je istina, a jeste, da u ovom momentu za taj projekat, otvoreno ili prikriveno, lobiraju i S. Bosna i Oslobođenje ... ostaje nam samo Avaz, na 'drugoj strani'.
Šta da se radi? Kome da se vjeruje? Smije li se Tihića (sasvim zasluženo) kritikovati po drugim osnovama, a da se sve odmah ne svodi na hidroelektrane?
Nazalost, u BiH vise nema nezavisnih medija, svi su na, ovaj ili onaj nacin, u sluzbi razlicitih lobistickih grupa.
Citaocima preostaje jedino da misle svojom glavom.
Tihica se naravno smije kritikovati, ali za to upotrebljavati municiju iz Dana je, najblaze receno, naivno.
Banksy

#372 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:
Banksy wrote:
VjecitiStudent wrote: Ne bih da lobiram za Tihiceva djela i nedjela, medjutim BH Dani tj. Senad Pecanin, kao novina koja je od prvog dana podrzala Hecin tj. Orucevicev projekat gradnje hidroelektrana zaista nije u poziciji da objektivno pise o jednoj od prepreka tom projektu.
Nazalost, u BiH vise nema nezavisnih medija, svi su na, ovaj ili onaj nacin, u sluzbi razlicitih lobistickih grupa.
Citaocima preostaje jedino da misle svojom glavom.
Tihica se naravno smije kritikovati, ali za to upotrebljavati municiju iz Dana je, najblaze receno, naivno.
Bojim se da nam je izbor vrlo sužen.
http://www.24sata.info/16997
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=44
*** SPAM ***/content/view/17020/215/
VjecitiStudent

#373 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by VjecitiStudent »

Izbor nije suzen, nema ga.
Nasi ubogi mediji ako ne lobiraju za jednu stranu, onda lobiraju za drugu, trecu, ...
dallton

#374 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by dallton »

joseph_stalin wrote:Mislim da se u istoriji muslimanskog naroda u Bih nije rodio gori politicar od Harisa Silajdzica.Mogu da shvatim da je neko kriminalac ali da je inteligentan pa postigne uspjeh u zivotu.Ali ne mogu da shvatim da ubleha poput Silajdzica moze da sjedi u predsjednistvu Bih.Pa taj covjek ne moze da poveze 3 recenice a da se dobro ne preznoji.Nekad mi djeluje da ne zna ni sta je krenuo da kaze,ali zato zna onu smrkuntu facu da slozi tako da inteligentnim :lol: bosnjacima djeluje kao odgovoran i posten.Alija Izetbegovic je vec kupio glasove na drugi nacin.Svojim ruralnim i starackim izgledom dobijao je glasove polupismenih ljudi i to uglavnom onih koji su u gradove dosli sa sela i onih koji su imali licni interes od stranke SDA.Alija je bio dobar politicar kao sto je Selma Bajrami dobra treba.Ako je AIJA PAMETAN ONDA SMO SVI PAMETNI.Glasanjem za njega se tjesio najveci broj gradjana Bih.
Sulejman Tihic ne moze da se stavlja u isti kos ni sa jednim od ove dvojice.Covjek je prosao ratnu golgotu po logorima u Bih i Srbiji i zasluzio je da vodi SDA.NJegov najveci problem je sto se sve vise distancira od poslijeratne politike SDA i sto covjek jednostavno nije kriminalac.Za razliku od Siljadzica i Izetbegovica Tihic zna sta prica i mnogo je realniji politicar.Napadaju ga za ovaj dogovor sa Dodikom i Covicem.Pa covjek je jednostavno shvatio da se ne smije vise tapkati u mjestu,da se mora ici naprijed,da se mora razgovarati sa svima, a ne sjediti po Holiday Innu i okruglim stolovima i pricati suplju pricu kao sto radi Silajdzic samo da bi kupio vrijeme dok se njegovi ljudi ne napljackaju a narod nema hljeba da jede.
Cudi me da Tihica ne podonosi veliki broj Bosnjaka.Shvatam sto ne podnose Lagumdziju.Lagumdzija djeluje previse inteligentno i pismeno i naravno da ga ne moze voljeti onaj sto jos uvijek govori njiha,unidjem,kaden itd.I oni valjda znaju da nemamo boljeg i jaceg politicara ali bosnjacki licemjerni duh to nece sebi da prizna.
Ali sta im Tihic smeta to jos nisam skontao.Covjek bas djeluje i ponasa se skromno i posteno...
:lol: :lol: :lol: mislim da je ovo bila ironija ili se varam?
izdaleka

#375 Re: Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post by izdaleka »

Tihic sa svojim kafanskim kolegama podlo rusi drzavu Bosnu i Hercegovinu.
Post Reply