Mozda grijesim, ali meni ovo zvuci kao prospekt neke sekteNathalie Cardone wrote:Rekli smo da smo ozbiljni i taj članak ne govori ništa. Ja sam mogla da sednem i da ga napišem. Evo još nekih zanimljivosti.
Pismo studentima Bosne i Heregovine
Pozdrav Studenti,
Svi ste svjesni istine, a ona glasi:
Ako STUDENTI sami ne urade nešto za sebe, to za njih niko neće uraditi..!
Svjesni ste također istine da ste vi budući nosioci društva, tj. oni koji će u nekoj bliskoj budućnosti biti glavni motor pokretač cijele države u svim sferama i segmentima života.
Svjesni ste također da su neke generacije prije vas osjetile na svojoj koži šta znači ne steći znanje, šta znače upropaštene godine studija, šta znači sutra, nepravda od pronalaska prvog posla, tokom posla ili gubitka istoga.
Svjesni ste također da su neke generacije zatekle samo ruševine u svemu i da su svoje najbolje godine umjesto napretka potrošile na popravke tih ruševina koje su im ostavili oni koji su mislili samo na sebe.
Svjesni ste također da je danas pred vama izbor, izbor biti dijelom historije ili biti dijelom onih koji su prije vas odlazili spuštenih glava sa teretom svih nepravdi koje su osjetili na svojim leđima tokom studiranja.
Pripremljeni na nepravedan život koji ih je dočekao, tako "DRESIRANI" lišeni buntovništva za bolje i progres lahko su postali plijenom sistema koji već ima sve pripremljeno samo za one koji njime i upravljaju.
VI MORATE BITI REVOLUCIONARI, ne rušitelji, već graditelji, ne oni koji ćute, već oni koji govore, ne oni koji saginju glave, već oni koji koračaju uspravljenih glava, ne oni koji pristaju, već oni koji odlučuju, ne oni koji su robovi, već to što jeste, STUDENTI.
PONOSNI..!
Vaš uspjeh zavisi isključivo od vašeg jedinstva u cijeloj BiH, sve ostale podjele po ideologijama, političke podjele, vjerske podjele, nacionalne podjele, klasne podjele, reginalne podjele, uske i lične interese morate izbjeći.
VJERUJTE MI..!
Pred vama je uskoro jedno vrijeme kada i u kojem možete iznijeti najveću pobjedu budućnosti i progresa, vrijeme kada će se svi svjetski mediji utrkivati da vide šta je to u srcu Balkana, ko su ti mladi ljudi, kakve oni to poruke šalju, ne samo budućnosti ove zemlje.
VJERUJTE MI..!
Bolje je jedan dan koračati uzdignute glave nego li puzati cijeli život, a pred vama je taj izbor i sada vas nije malo, ima vas toliko da svi budete ZAJEDNO, a bićete ZAJEDNO samo ako to iskreno želite i ako radite na tome.
VJERUJTE MI..!
Znam, vi možete da nezavisno oformite sami vaše PLENUME, da stvorite KVALITETNO i DEMOKRATSKI uslove za vrijeme odgovornosti koje dolazi ne samo pred vama, već i ped svim generacijama studenata koje će dolaziti i samim vašim DJELOM biti ponosni i prijetnja svakome da nikada više i ne pomisli da podcijeni, uskrati ili ošteti znanje, jer to je ZLOČIN.
VJERUJTE MI..!
Vi trebate biti sada na ovom mjestu zajedno, zato... POZIVAJ SVE..!
Svijet do sada nikda nije upoznao poraz STUDENATA i nikada niti jedan narod nije odstupio od svojih studenata, zato, vi morate vjerovati u sebe i svaku poruku o tome kako vi nemate snage i ne možete prepoznati da dolazi od onih kojima odgovara postoješi red stvari, jer su ih postavili upravo tako, da samo njima odgovara.
VJERUJTE MI..!
Uz vas će stati u samom startu svi oni kojima je iskreno stalo do vas, ne da se vama nametnu, već da vama pomognu, upravo je to razlika koja će vam omogućiti da prepoznate one koji vam žele dobro od onih koji vam to ne žele.
SADA STUDENTI ŽELIM DA VAM ČESTITAM NA BIJELIM STRANICAMA HISTORIJE SVIJETA KOJE SVOJIM MJESTOM ČEKAJU NAS VAS, MJESTOM KOJE ĆE OSTATI PRAZNO ILI ISPUNJENO, A KOJE SAMO ZAVISI OD VAS..!
SRETNO..!
Studentski pokret BiH sve masovniji
- Alhemicarkaa
#26 Re: Studentski pokret BiH sve masovniji
-
palermo
#27 Re: Studentski pokret BiH sve masovniji
I od svih problema u ovoj zemlji vi se sjetili da tražite besplatno školovanje, koje naravno nigdje na svijetu ne postoji, niti po defaultu može postojati.
Podsjećate me na moju birvaktilsku studentsku generaciju koja je tražila takođe revolucionarne promjene, više mesa u gulašu koji se dijeli u menzi
Podsjećate me na moju birvaktilsku studentsku generaciju koja je tražila takođe revolucionarne promjene, više mesa u gulašu koji se dijeli u menzi
- muha_sa
#28 Re: Studentski pokret BiH sve masovniji
palermo--ne budi cinik
vidiš da su ozbiljni i od akcije
na fejsbuku grupu oformili--nije mala šala

na fejsbuku grupu oformili--nije mala šala
- Asana
#29 Re: Studentski pokret BiH sve masovniji
Sajo kazete... zainteresrian za politicku karijeru .... sto mi je to poznato ...
je li taj safet bio na ovom forumu prije x godina
je li taj safet bio na ovom forumu prije x godina
- valterbranisarajevo
#30 Re: Studentski pokret BiH sve masovniji
Jeste. to je onaj koji je 2003. godine prijetio da će sve Srbe i Hrvate protjerati iz Sarajeva kada prvi put dođe, i da će lično financirati autobuse za izgon, a da će one koji ih budu štitili pobacati u Miljacku. 
- viva_castro
#31 Re: Studentski pokret BiH sve masovniji
A tebe, sto si se uvrijedila...
Ti kao student moraš znati da je kritika majka napretka! Uostalom, nismo te ni stigli kritikovati kada nisi odgovarala ni na jedno pitanje osim što si stavljala te parole mir-sloboda-jednakost-leptirovi-obrazovanje,...
Ti si se na forumu pojavila i predstavila kao glasnogovornik tog pokreta, ti imaš obligaciju da odgovaraš na takva pitanaj ili da priznaš da ne znaš.
Nije ovo popodnevna kafa, niti Facebook grupa, mislili smo da je u pitanju nešto ozbiljno. Kada budete željeli praviti nešto ozbiljno morat ćete se baviti ozbiljnim pitanjima, morat ćete dati ozbiljna rješenja na ozbiljne probleme, a ne ovako se zbunjivati u temelju.
Ne razumijem kako ste vi to kontali, skupit se na jednom mjestu i šta onda? Prvo, potreban je neko dovoljno povjerljiv i karizmatičan da vodi masu. Ja vaše okupljanje zamišljam kao izađe neki lik ispred vas i kaže, znate ja sam onaj nick što je ovo organizovao, a onda izađe još 5 i kažu isto. Ili ne izađe niko pa se sagledate ko ovce, ne znate ni kud ste pošli ni kud ste došli. Nadalje, otkud vam pravo da od jedne akademske populacije uopšte praviti masu?! Sve dok to nije skupina individualaca sa sličnim ili istim stavovima, koja je do njih došla vlasititom kritičkom obradom realnosti, koja zna zašto je tu, šta želi, zbog čega to želi itd.
Evo, dam ti primjer da shvatiš zbog čega: Prije nekoliko godina žale se studenti na Pravnom fakultetu jednom profesoru kako ništa ne valja, kako ih hebu kako stignu, kako je skupo, kako profesori kradu, kako vlada korupcija,... I profesor (jedan od boljih na univerzitetu) kaže njima da se dignu, da to ne trpe, da se izbore za sebe, da im podsticaja i elana, digne im ego. I oni ni pet ni 6 nego se zalete i blokiraju glavnu ulicu ispred fakulteta. Kako je u pitanju najprometnija ulica u gradu, žila kucavica saobraćaja, momentalno se stvori ogromna kolona, strašna gužva, trube sviraju itd.
Naravno, veoma brzo pojavljuju se novinari, namještaju majce, pale kamere i prilaze prvom studentu: "Oprostite šta je ovo? Zašto ste se ovako okupili? U čemu je problem, koji us vaši zahtjevi?"
A "student" će ti na to: "Ne znam ja, reko nam profesor da izađemo" ?!*#=$()%$"!!?
Eh ovako izgledate i ovako jadno ćete izgledati ako tako neozbiljni pokušate išta realno.
Ako ikada bude kakav ozbiljan studentski pokret, slobodno me razmotrite kao mogućeg člana, vrlo rado pristupam.
Ti kao student moraš znati da je kritika majka napretka! Uostalom, nismo te ni stigli kritikovati kada nisi odgovarala ni na jedno pitanje osim što si stavljala te parole mir-sloboda-jednakost-leptirovi-obrazovanje,...
Ti si se na forumu pojavila i predstavila kao glasnogovornik tog pokreta, ti imaš obligaciju da odgovaraš na takva pitanaj ili da priznaš da ne znaš.
Nije ovo popodnevna kafa, niti Facebook grupa, mislili smo da je u pitanju nešto ozbiljno. Kada budete željeli praviti nešto ozbiljno morat ćete se baviti ozbiljnim pitanjima, morat ćete dati ozbiljna rješenja na ozbiljne probleme, a ne ovako se zbunjivati u temelju.
Ne razumijem kako ste vi to kontali, skupit se na jednom mjestu i šta onda? Prvo, potreban je neko dovoljno povjerljiv i karizmatičan da vodi masu. Ja vaše okupljanje zamišljam kao izađe neki lik ispred vas i kaže, znate ja sam onaj nick što je ovo organizovao, a onda izađe još 5 i kažu isto. Ili ne izađe niko pa se sagledate ko ovce, ne znate ni kud ste pošli ni kud ste došli. Nadalje, otkud vam pravo da od jedne akademske populacije uopšte praviti masu?! Sve dok to nije skupina individualaca sa sličnim ili istim stavovima, koja je do njih došla vlasititom kritičkom obradom realnosti, koja zna zašto je tu, šta želi, zbog čega to želi itd.
Evo, dam ti primjer da shvatiš zbog čega: Prije nekoliko godina žale se studenti na Pravnom fakultetu jednom profesoru kako ništa ne valja, kako ih hebu kako stignu, kako je skupo, kako profesori kradu, kako vlada korupcija,... I profesor (jedan od boljih na univerzitetu) kaže njima da se dignu, da to ne trpe, da se izbore za sebe, da im podsticaja i elana, digne im ego. I oni ni pet ni 6 nego se zalete i blokiraju glavnu ulicu ispred fakulteta. Kako je u pitanju najprometnija ulica u gradu, žila kucavica saobraćaja, momentalno se stvori ogromna kolona, strašna gužva, trube sviraju itd.
Naravno, veoma brzo pojavljuju se novinari, namještaju majce, pale kamere i prilaze prvom studentu: "Oprostite šta je ovo? Zašto ste se ovako okupili? U čemu je problem, koji us vaši zahtjevi?"
A "student" će ti na to: "Ne znam ja, reko nam profesor da izađemo" ?!*#=$()%$"!!?
Eh ovako izgledate i ovako jadno ćete izgledati ako tako neozbiljni pokušate išta realno.
Ako ikada bude kakav ozbiljan studentski pokret, slobodno me razmotrite kao mogućeg člana, vrlo rado pristupam.