Stranke u BiH (napredak i pad)

Post Reply

Stranka koja ce na izborima 2010 najvise (glasovi) napredovati je:

SBiH
5
11%
SNSD
0
No votes
HDZ
1
2%
SDA
1
2%
NS
13
29%
SDP
18
40%
DP
1
2%
HSP
0
No votes
SDS
1
2%
neka druga (navedite)
5
11%

Total votes: 45

Socijalista

#1 Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by Socijalista »

Dakle, sta mislite koje stranke ce dozivjeti debakl na sljedecim izborima, koje ce napredovati, da li ce biti promjena po jacinu stranaka ili ce sve ostati isto???

Napominjem:
Stranke koje su svrstane u anketi su MOJ odabir i ako imate nesto za neku drugu stranku dodati slobodno napisite, da ne bude nesporazuma!

Hvala idemo... :bih:

Dodatak:
Mozete korigovati svoj glas :mrgreen:
kiky

#2 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by kiky »

ebiga socijalisto ...
i ti pretjera s ovim statističkim temama ...
malo malo pa valja bost one stranke ...
pa zar nije jasno da na forumima najbolje prolazi sdp, a na izborima "narodnjaci" ...
tako nam je ....
:D
Socijalista

#3 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by Socijalista »

kiky wrote:ebiga socijalisto ...
i ti pretjera s ovim statističkim temama ...
malo malo pa valja bost one stranke ...
pa zar nije jasno da na forumima najbolje prolazi sdp, a na izborima "narodnjaci" ...
tako nam je ....
Pah cuj, nije to pitanje...pitanje je drugo :mrgreen:
ma ja, neka je

#4 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by ma ja, neka je »

Citava ova lista je lista onih koji vuku Bosnu u nazadak, i nevidim kako i jedna moze "napredovati" ako zemlja nazaduje. Totalno pogresna postavka. Trebao si postaviti "Ko ce od ovih predvoditi u jos dublju rupu", raji bi bilo puno jasnije, ovako ih bacas u "nesvijest" jer neznaju za koga da se odluce jer nevide ni jednu da vodi u napredak.
sinergija

#5 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by sinergija »

S za GRABIH nece biti ni u tragovima, SDA neka bude sretna ako uzme pola od sadasnjih mandata koje ima.
SDU-a nece biti ni u tragovima, koji mandata ce opet uzeti BPS, koji NS i to samou Sarajevu, stranka od ongo krimosa FahrA isto koji mandat u sarajevu u ostalim mjestima niko nije ni cuo za to sranje od stranke. SDP ce imati povecanje.
hdz-ovi ce se opet podijeliti sto i nije najsretnije rjesenje za hrvate. a glasaci u RS-u neka dobro rzmisle hoce li glasati opet za javu neandertalca i njegovu sranku.
Socijalista

#6 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by Socijalista »

Moje misljenje mojih ponudjenih:

SNSD- pad za 30%
SBiH- pad za 25%
SDA- pad za 30%
HDZ- pad za 20%
HSP- rast za 30%
NS- rast za 25%
SDP- rast za 30%
SDS- rast za 20%
DP- moze samo ici u plus
ostali- rast
Manojlo1

#7 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by Manojlo1 »

Socijalista wrote:Moje misljenje mojih ponudjenih:

SNSD- pad za 30%
SBiH- pad za 25%
SDA- pad za 30%
HDZ- pad za 20%
HSP- rast za 30%
NS- rast za 25%
SDP- rast za 30%
SDS- rast za 20%
DP- moze samo ici u plus
ostali- rast
Mislim da ce i rast i pad biti manji za 10-15 % od tvoje procjene ,a za HDZ na buducim izborima, predvidjam rast broja glasova .
Socijalista

#8 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by Socijalista »

Manojlo1 wrote:

SNSD- pad za 30%
SBiH- pad za 25%
SDA- pad za 30%
HDZ- pad za 20%
HSP- rast za 30%
NS- rast za 25%
SDP- rast za 30%
SDS- rast za 20%
DP- moze samo ici u plus
ostali- rast
Mislim da ce i rast i pad biti manji za 10-15 % od tvoje procjene ,a za HDZ na buducim izborima, predvidjam rast broja glasova .
Ovo sto sam postavio je ono sto bi trebalo biti da smo malo normalni, ali jbg. ne bi me cudilo da sve bude jos gore...hmh nikad se ne zna. Puno ce zavisiti od broja glasova, sve veci broj glasaca ce doprinjeti ovoj mojoj statistici 8-) i dodajem, da su ovo cifre (moje) ako bude 55% izlaznost. Da nam je nekako preci tu magicnu cifru 60 :dance:
glog

#9 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by glog »

Sustina se nece promijeniti jer ce desnica opet uzeti izbore lopatom, ali ce malo izmjenjati imena igraca. Dodik i radikali ce u zbiru imati jednako glasova kao i prosli put, Silajdzic, SDA i Fahro isto tako a ionako ista klapa pod razlicitim imenima, jedan, dva ili osam HDZ-ova ne mijenja stvar. SDP i Nasa Stranka ce malo preraspodijeliti birace i to je to... Za svaku od ovih kategorija mozda bude odstupanje od 2-3%:

Bosnjacke stranke +- 2-3%
Srpske stranke +- 2-3 %
Hrvatske stranke +- 2-3 %
Nenacionalne stranke +- 2-3%

Seferi, Lamije i slicni ce jos malo talasati, polako likvidirati stranke i hvatati se penzije i domina.
Manojlo1

#10 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by Manojlo1 »

Socijalista wrote:
Manojlo1 wrote:

SNSD- pad za 30%
SBiH- pad za 25%
SDA- pad za 30%
HDZ- pad za 20%
HSP- rast za 30%
NS- rast za 25%
SDP- rast za 30%
SDS- rast za 20%
DP- moze samo ici u plus
ostali- rast
Ovo sto sam postavio je ono sto bi trebalo biti da smo malo normalni, ali jbg. ne bi me cudilo da sve bude jos gore...hmh nikad se ne zna. Puno ce zavisiti od broja glasova, sve veci broj glasaca ce doprinjeti ovoj mojoj statistici 8-) i dodajem, da su ovo cifre (moje) ako bude 55% izlaznost. Da nam je nekako preci tu magicnu cifru 60 :dance:
Nekako mi se cini da ce izlaznost biti veca nego inace , al bez obzira na to,siguran sam da ce poslije izbora biti jako tesko kostituisati vlast... i na entitetskom( narocito u FBiH) a i na drzavnom nivou... biti ce tu svakakvih koalicija ,.

Nece biti stabilne vecine ,sto bi moglo dovesti do jos slozenije politicke situacije u BiH, pa ce protektori imati pune ruke posla.
Mislim da su ovi izbori za njih ,na neki nacin ,veci ''posao'' nego prvi poslijeratni .
macan prvi

#11 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by macan prvi »

S topica o biser-izjavama politicara (lokalni izbori 2008.):
macan prvi wrote:
SAOPĆENJE ZA MEDIJE
Agresivno obmanjivanje javnosti

Stranka za Bosnu i Hercegovinu odlučno odbacuje agresivne pokušaje pojedinih stranaka i medija da obmanu javnost i da joj serviraju ocjene o tobožnjem izbornom krahu naše stranke na nedavno održanim lokalnim izborima, te da to iskoriste za monstruozne konstrukcije i zajapurene atake na našeg predsjednika dr. Harisa Silajdžića.
Nepobitna istina je, u stvari, da je naša stranka na nedjeljnim izborima povećala broj svojih općinskih načelnika (sa tri na četiri u Federaciji BiH, i dobila pet novih zajedničkih-koalicijskih načelnika u Republici Srpskoj i FBiH ), te da smo ušli u sastav općinskog vijeća u svakoj općini u kojoj sam istakli listu svojih kandidata. Na ovim izborima apsolutno smo potvrdili svoj visoki politički rejting. Svaka konkretna računica notorno potvrđuje da smo, u odnosu na lokalne izbore održane prije četiri godine, ostvarili napredak. Onima koje to brine, pa nastoje da dezinformacijama obmanu javnost, savjetujemo da svoj rejting kod birača i javnosti pospješuju svojim rezultatima, a ne pokušajima da se vještački unize tuđa, u ovom slučaju naša izborna dostignuća.
Posebno je sramno to što pojedine stranke i mediji orkestrirano pokušavaju da okrnje visoki ugled našeg predsjednika dr. Harisa Silajdžića. Dok su se njihovi lideri dnevno pojavljivali na 4-5 predizbornih skupova, naš predsjednik u svijetu je, na mjestima na kojim se kreira globalna politika, vatreno i politički dignitetno djelovao u interesu Bosne i Hercegovine, u korist države u kojoj obavlja najodgovorniju funkciju. Upravo na taj način, nadređujući državničke dužnosti stranačkim, dr. Silajdžić je pokazao ogromnu privrženost državi kojoj predsjedava, a u čijem interesu je uvijek usmjeravao i aktivnosti stranke koju vodi, Stranke za Bosnu i Hercegovinu.
Nakon svega što je u posljednjih mjesec dana za Bosnu i Hercegovinu dr. Silajdžić učinio svojim istupima na NATO samitu u Bukureštu, na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, te na zasjedanju Vijeća Evrope u Strazburu, samo oni sa niskim političkim moralom i oni koji ne žele dobro ovoj zemlji mogli su se usuditi da te njegove aktivnosti pokušaju da umanje. Takvi pojedinci, stranke i mediji rado bi, zbog svojih interesa, žrtvovali i državu i njene građane. Zato im i smeta visoka državnička odgovornost dr. Harisa Silajdžića i njegova nepokolebljivost u odbrani BH državnosti.
Za razliku od drugih, koji pristaju i na entitetsko glasanje i na kapitulantske i karijerističke nagodbe tipa "aprilskog paketa", u kojim vide svoj probitak a ne obaziru se na ruiniranje BH države, dr. Haris Silajdžić prije svega gleda interes Bosne i Hercegovine. To će potvrditi i svojim stavovima u predstojećim razgovorima o ustavnim promjenama, ne pristajući na kapitulantski i šićardžijski pristup nekih političkih rivala, koji su vjerovatno upravo zbog toga ovih dana i započeli harangu uperenu protiv njega i protiv Stranke za Bosnu i Hercegovinu.
Ovom prilikom skrećemo pažnju i na medijsko ignorisanje Silajdžićevih međunarodnih aktivnosti tokom proteklog mjeseca, kojim su krupne stvari postignute za BiH.
BiH je na putu da postane pridruženi član Vijeća sigurnosti UN, a naši građani za to gotovo da i ne znaju, iako je to jedna od najvažnijih stvari za našu zemlju nakon rata.
Takođe je indikativno i za našu državu krajnje štetno da je na pomenutim putovanjima svaki Silajdžićev pokušaj da privuče strane investicije bio jako otežan zbog negativne atmosfere koju su kreirali određeni krugovi u BiH. Rezultat toga je manjak stranih investicija i kočenje važnih i velikih projekata koji mogu donijeti mnogo dobra našoj zemlji.
O još nekim pokušajima da se obmane javnost i karikira politika dr. Harisa Silajdžića i Stranke za Bosnu i Hercegovini naše rukovodstvo govoriće ovih dana na konferenciji za novinare.

Molimo da o sadržini ovog saopćenja upoznate javnost Bosne i Hercegovine.

Srdačan pozdrav,

PRESS SLUŽBA
STRANKE ZA BOSNU I HERCEGOVINU

:skoljka:
Repriza 2010. 8-)
ahuseino

#12 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by ahuseino »

NS +650%
Cisto jer se promovisu online... specijalno vazno za dijasporu. :razz:
ma ja, neka je

#13 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by ma ja, neka je »

ahuseino wrote:NS +650%
Cisto jer se promovisu online... specijalno vazno za dijasporu. :razz:
Ha,ha,ha, evo i graficki :lol: . Pa zar nevidis da ima dijasporaca koji su Pedju uzeli na zub, prvenstveno mislim na sebe. Onda, ima ih dosta iz Domovine koji im postavljaju prava pitanja, moderator Delightful mu je dva puta postavila jedno te isto pitanje i ne odgovara. Prvo, oni nikada nece moci smutiti dijaspori koga i sta oni predstavljaju. Dijaspora (bez uvrede, morate shvatiti da smo svi mi pokupili jako puno pravih demokratskih rezona po zemljama gdje se nalazimo, ono sto svima nama u Domovini nedostaje u pravom smislu te rijeci, demokratija.) puno vise razmislja demokratski nego populacija koja je u Domovini. S time recenim puno lakse vidimo one koji nastoje da provuku gluposti (a znamo za koga) i s time jos vise iskopaju rupu da nam je sto teze izaci. Mislite li da Fahrina stranka je eto samo tako oformljena? Pa zar nevidite da su ljudi provalili sda kao izdajnicku, veliko srbima trebaju novi igraci, ustvari stari sa novim ulogama. Pa i ovo sto su Ganica optuzili. Moje je licno misljenje da ga spremaju kao i aliju ubaciti u Predsjednistvo (ustvari, daju mu alibi samim time sto ga proganjaju da ga bosnjaci sto vise prigrabe i postave u Predsjednistvo). Obratite paznju, imam osjecaj da ce se sve povlaciti jos par mjeseci ali on nikada nece sjesti na optuzenicku klupu nego ce se kroz neku od partija (mozda i fahrina) kandidovati i isplivat ce radi popularnosti.
Ako Vasa Stranka racuna na dijasporu, dosta, jako dosta toga treba promijeniti, pocevsi od nekih glavnih ljudi pa do samog programa stranka da bi mogla da racuna na dijasporu. Doduse, i u dijaspori ima onih koji ce ih podrzati, isto kao sto ima i onih sto po default-u, u po noci kada ih probudis prvo kazu alija pa onda sda. Medjutim, ona dijaspora koja misli svojom glavom nikada nece sebi dozvoliti da ih jos jedna "organizovana" stranka uvuce u one stvari koje ce samo skoditi Domovini, davno su bile 90-ete.
A vidim da su ovi iz Njihove Stranke masovno ovdje, prate Pedju pa su i glasali za svoje. Neka, tako i treba, samo ih uhvatite za jajca svaki put kada bilo ko od onih koji Vas predstavljaju javno iskorace iz programa i smjernica stranke. To je demokratija i vi na to kao clanovi imate i morate imati pravo. Zapamtite, nema glupog pitanja, imaju samo glupi odgovori, i ako Vam kazu da ste glupi sto postavljate ta pitanja jasno ce vam biti da su onog tipa koji ne zeli da im se protivrijeci ili da nemaju odgovor i nece da ispadnu budale. U oba slucaja ste pobjednik, cak i ako vas izbace iz stranke. Covjek koji nezna da objasni svoje stavove i svoje izjave ne da nebi smjeo da bude u politici, taj nebi smjeo da se ozeni (a zena kad "propitkuje" muza gora je od svakog borca za ljudska prava :D ), jer ce sve konflikte sa zenom rijesavati preko podlaktice i svoje sirove sape od ruke. Doduse, ima zena koje i to vole, ali to je za potpunu drugi pdf.
seln

#14 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by seln »

SNSD- pad za 30%
SBiH- pad za 25%
SDA- pad za 30%
HDZ- pad za 20%
HSP- rast za 30%
NS- rast za 25%
SDP- rast za 30%
SDS- rast za 20%
DP- moze samo ici u plus
ostali- rast
Dakle, Nasa stranka ce dobiti 25% glasova vise od nule, koliko su imali na proslim opstim izborima, jer nisu ni ucestvovali?
Ili uzimas opstinske kao polaznu osnovu? Dakle, u Tuzli za cetvrtinu vise od 1,26% .
samo malo

#15 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by samo malo »

Nazalost, mislim da ce zbog one SDP egzibicije u vidu Zeljka Komsica, hrvatsko glasacko tijelo sada jos jace stati uz HDZ.

Iako cu glasati za SDP, ovo sa Komsicem je dugotrajno gledano bio autogol.

Sto se tice Srba, nadam se da ce malo okrenuti ledja Dodiku. Mada sumnjam.

Kod nas ce ostati isto, sa sitnim izmjenama. Opet ce raja glasat "za nase".

I onda jos 4 najteze godine...
Socijalista

#16 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by Socijalista »

samo malo wrote:Nazalost, mislim da ce zbog one SDP egzibicije u vidu Zeljka Komsica, hrvatsko glasacko tijelo sada jos jace stati uz HDZ.

Opet da izaberemo rahat patnju?
sumirprimus

#17 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by sumirprimus »

Socijalista wrote:
samo malo wrote:Nazalost, mislim da ce zbog one SDP egzibicije u vidu Zeljka Komsica, hrvatsko glasacko tijelo sada jos jace stati uz HDZ.

Opet da izaberemo rahat patnju?

Da parafraziram jeNu,narodnu, ovde ni paTnja nije raHat... :bih:

p.s kakav autogo,bar smo bili postedjeni gledanja 4 godine ive mire jovica i njegovog nazorli ubeskraj priopcavanja nitcega i nitkoga javnosti ,ne :skoljka:
El_comadante

#18 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by El_comadante »

ovde navode NS i SDP da če trastično povečati svoje glasove ali ja nemislim tako. dakle opet če isto biti samo omjer drugačiji. dahle dva HDZ od Hrvata uzimaju 90% sam u kom omjeru to je drugo. kod Srba če opet SNSD oko 50% ostlo če podjeli SDS, PDP i eventulano još DS ili NSP. kod Bošnjaka SDA blagi pad zaBIH i određeni broj glasova SBB uzeti preko 50% do jedno 80% a za ostzali postotak če se boriti SDP NS i ostai što je nedovoljno da bi uspjeli forirati vlast na entiteskom odnosno državnom nivou. e sad kantoni su druga priča.
Socijalista

#19 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by Socijalista »

Molim da SDA-ovci ovo ne citaju znamo zasto :mrgreen:

Pack: Ako na sceni ostanu isti ljudi, BiH će otići u potpuni kolaps

Njemačka zastupnica u Evropskom parlamentu i izvjestiteljica za BiH Doris Pak (Pack) oštro je uzvratila na optužbe i uvrede koje je na njen račun iznio premijer RS Milorad Dodik, nakon što su objavljeni dijelovi nove rezolucije EP-a o BiH.

Pak je jučer odbacila Dodikove optužbe, kazavši da takav način istupanja samo šteti građanima RS. U intervjuu za "Dnevni avaz" ona ide i korak dalje i kritizira Dodika da "truje političku atmosferu".

- Dodik se još jednom ovako ponašao prema meni, mislim da je i tada bilo u predizbornoj kampanji. Ne mislim da je to znak dobrog odgoja, ali nije na meni da sudim o ponašanju čovjeka na njegovoj poziciji prema dami, članici Parlamenta EU, koja radi za BiH već 20 godina u najboljem interesu građana - kaže Pak.

Premijer Dodik optužio Vas je da ste "uvijek pravili probleme", kazavši da je "krajnje vrijeme da se Doris Pak skine s nas". Kako komentirate tu njegovu izjavu?

- On zna da su moje namjere da pomognem građanima da bolje žive, a ne da pomažem političarima. Nadam se i želim da i oni budu zainteresirani za svoje građane. Nisam izabrana da bih bila umiljata, već korektna i ozbiljna. Ali, to je problem s kojim se mi već godinama suočavamo. Takav govor mržnje, prijetnje, govor o raspadu države, to truje atmosferu.

Kako Vi vidite nedavnu Dodikovu izjavu o mirnom razdruživanju BiH?

- Sramota je što se još nije prestalo govoriti o tome. Milošević i njegovi sljedbenici to su htjeli i uradili su što su mogli. Mi smo poslije Dejtona vjerovali da će se to završiti i da će BiH imati zajedničku budućnost, ali Dodik truje političku situaciju. Ne mislim da su njegove namjere ozbiljne, ali je to opasno.

To čini da ljudi misle da je to moguće. Ali, niko neće prihvatiti podjelu BiH. Tačno je da mi nismo učinili sve što smo mogli da BiH prevaziđe posljedice onoga što su uradili Milošević i Karadžić, ali to o čemu Dodik govori niko ne bi prihvatio.

Govori se o ponovnom odgađanju ukidanja viza građanima BiH. Kakve su Vaše procjene o tome?

- Nisam sigurna kako će to sve ići. Želim da vize budu ukinute zbog građana BiH, ali politička situacija, iako ona nije u Mapi puta za ukidanje viza, nije obećavajuća. Isti ljudi koji ocjenjuju političku situaciju ocjenjuju i uvjete za ukidanje viza. Ako oboje pogledaju zajedno, mogu se uplašiti. Ljudi zbog toga trpe i ja sam za ukidanje viza, ali nisam sigurna kada će se to dogoditi.

Koliko promjene i reforme u BiH zavise od oktobarskih izbora?

- Sada je mart i ne vidim da situacija mnogo obećava u pogledu ispunjavanja presude Suda u Strazburu. Slično je i sa španskom inicijativom, bolja je od nikakve. Pred izbore je uvijek teško i nadam se da će promjene biti moguće poslije izbora, iako se bojim da opet ne budu na sceni isti ljudi, jer će BiH u tom slučaju otići u potpuni kolaps - kaže Pak.

Mogu li posljednji događaji i afere s ministrom sigurnosti BiH, uključujući veze s mogućim seksualnim zlostavljanjem maloljetnice, utjecati na ukidanje viza i ukupan dojam o bh. sigurnosnim strukturama?

- Ukupan dojam vrlo je loš. Nije to samo pitanje ispunjavanja Mape puta. Gleda se i na to šta se događa u zemlji i kako se političari ponašaju. Mogu razumjeti da se i taj slučaj uzima u razmatranje u tom pogledu. Ali, zaista bih željela da građani bezvizni režim dobiju što prije.

Vi ste i ranije kritizirali institucije EU i međunarodne zajednice što nisu aktivnije u BiH. Je li trebalo snažnije reagirati na Dodikove izjave?

- Upravo o tome govorim. Nije samo na meni da kritiziram i budem oštra i kažem ono što svi misle. Vijeće EU i Evropska komisija morali bi biti aktivniji, govoriti bh. političarima da ne mogu pogoršavati situaciju ponašajući se ovako kako se ponašaju. Morali bi misliti o tome kako popraviti situaciju, kako učiniti da se u ovoj zemlji može živjeti. BiH mora imati ovlasti tamo gdje treba, jer jedino država može ući u EU. Ako je suverenitet države ugrožen, mislim da je cijeli proces u opasnosti.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/inte ... uni-kolaps
ahuseino

#20 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by ahuseino »

Jos da se definise sta "potpuni kolaps" znaci...

Mislim veci nego ovaj?...

@Socijalista, cini mi se da te mogu svrstati u skup ljudi sto su se 'razocarali' u nasu stranku?

Cuo sam tako nesto sa vise strana... Ako je to istina, mozes li ti objasniti svoje stavove, cime i zasto si se razocarao?

Isto vazi i za druge?

Otici cu na onaj drugi forum poslije i priupitat'...

Nema glupih pitanja... samo glupih ljudi... :P
Socijalista

#21 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by Socijalista »

ahuseino wrote:Jos da se definise sta "potpuni kolaps" znaci...

@Socijalista, cini mi se da te mogu svrstati u skup ljudi sto su se 'razocarali' u nasu stranku?

Cuo sam tako nesto sa vise strana... Ako je to istina, mozes li ti objasniti svoje stavove, cime i zasto si se razocarao?

Isto vazi i za druge?

sta je to opet rekla-kazala...eeee tako necemo daleko.
ahuseino

#22 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by ahuseino »

Socijalista wrote:
ahuseino wrote:Jos da se definise sta "potpuni kolaps" znaci...

Isto vazi i za druge?

sta je to opet rekla-kazala...eeee tako necemo daleko.
:? :?

Ozbiljno pitam. Interesuje me, a nisam ni pocemu associated sa NS.

Iskreno, jedino je NS outreach prema meni da me dokuci... kao dijasporu. Ni jedna vise.

Sada pomno pratim...
rechts432

#23 Re: Stranke u BiH (napredak i pad)

Post by rechts432 »

@sumirprimus Ako se ne varam Jovića su ustoličili (u razloge ne bih ulazio) bošnjački zastupnici. Iako vjerujem da među Bošnjacima ima onih (kao što su forumaši samo malo i Crabtree) koji su Komšiću glas dali isključivo zato što smatraju da je on dobar političar (ili barem bolji od Silajdžića i ostatka ekipe koja se utrkivala za bošnjačko mjesto u predsjedništvu) tim činom je nedvojbeno produbljeno nepovjerenje u FBiH i ojačan politički položaj HDZ-a BiH u odnosu na ostale hrvatske stranke i SDP. Ako se netko već ne vodi moralom (usput, što će nam demokracija ako se odražava volju), neka barem stavi na vagu izgubljeno i dobiveno. Jesu li utjecaj i moć hrvatskoga (ili bilo kojeg) člana predsjedništva toliko veliki da se treba zlorabiti nepravde u izbornom zakonu? Nisu. Moralno je svakako neopravdano, a kako forumaš samo malo reče, za Bošnjake je politička šteta veća od političke koristi.

Kad već parafraziramo; da patnja donosi mudrost mi bismo bili najmudriji na svijetu. ;-)
Post Reply