Slažem se da postoji individualna odgovornos pojedinca za stanje u državi, ali navedeni primjer veze nema sa tim.
Stanje drustva
-
nikad_izvini
#26 Re: Stanje drustva
Ček malo, pa i u uređenim, razvijenim, "demokratskim" državama postoji prostitucija kao i oni koji koriste usluge istih. Iskreno, ne vidim vezu između stanja u društvu i navedenog primjera korištenja usluga prostitutki. Može biti da imaš neke neraščićene račune sa soul seekerom pa ga prozivaš
Slažem se da postoji individualna odgovornos pojedinca za stanje u državi, ali navedeni primjer veze nema sa tim.
- 1gorstak
#27 Re: Stanje drustva
nikad_izvini wrote:Ček malo, pa i u uređenim, razvijenim, "demokratskim" državama postoji prostitucija kao i oni koji koriste usluge istih. Iskreno, ne vidim vezu između stanja u društvu i navedenog primjera korištenja usluga prostitutki. Može biti da imaš neke neraščićene račune sa soul seekerom pa ga prozivaš![]()
Kada pojedinac krsenje zakona predstavlja normalnim, gubi integritet da ukazuje na krsenje zakona od strane drugih. Sto je vise takvih, koji kradju struje, 20 maraka "na kafu" policajcu ili prostituciju ne smatraju problemom, to se bolest vise siri.
-
SoulSeeker
#28 Re: Stanje drustva
U principu to i jeste bit teme, cilj omalovažavanja nekoga ko kaže da se ljudstvo nekog čovjeka ogleda u njegovoj duši a ne u gaćama. Drugim riječima tip želi reći da zločini njegovih "otaca nacija" i moj "zločin" isti, a evo...nikad_izvini wrote:Ček malo, pa i u uređenim, razvijenim, "demokratskim" državama postoji prostitucija kao i oni koji koriste usluge istih. Iskreno, ne vidim vezu između stanja u društvu i navedenog primjera korištenja usluga prostitutki. Može biti da imaš neke neraščićene račune sa soul seekerom pa ga prozivaš![]()
Nemam ništa protiv plaćanja kazne za seksanje Sneže jer ćeif nije skup, ali da li će moje plaćanje kazne vratiti milione nevinih ljudi koji su nestali, ili oporaviti ove jadnike koji pate pod nacionalističkom okupatorskom čizmom?
U principu, kada svakom nacionalistu pomeneš riječi "zastoj u razvoju radi..." ... pa se ovdje naveliko raspišeš... napisat će ti da si neprijatelj države jer ne plaćaš TV pretplatu.nikad_izvini wrote:Slažem se da postoji individualna odgovornos pojedinca za stanje u državi, ali navedeni primjer veze nema sa tim.
-
SoulSeeker
#29 Re: Stanje drustva
Već treći put pišeš o "Milinom belom roblju", pa ću te zamoliti da navedeš taj citat u kojem "kršenje zakona predstavljam normalnim".1gorstak wrote:Kada pojedinac krsenje zakona predstavlja normalnim,
- 1gorstak
#30 Re: Stanje drustva
Nece, ali ces ponovo imati pravo da kritikujes druge koji krse zakon.SoulSeeker wrote:Nemam ništa protiv plaćanja kazne za seksanje Sneže jer ćeif nije skup, ali da li će moje plaćanje kazne vratiti milione nevinih ljudi koji su nestali, ili oporaviti ove jadnike koji pate pod nacionalističkom okupatorskom čizmom ?
- felipe kajetano
#31 Re: Stanje drustva
@gorstak
Tvoja osnovna teza glasi "velikosrpski imperijalizam je kriv za sve"....
Sad optuzujes kolektivno sve one koji vole povaliti staGod ilegalno,neplatise struje i plina,i one sto daju cvaju drotovima u sitne sate za stagnaciju drustva!Taj "velikosrbizam" su ova kako rece @soul.. "preca posla" kojima se svi bave dok je sve u qrcu..pa sta ce oni iz Zavidovica sto juce/prekjuce ostadose bez 'ljeba..kako ce oni platiti struju?Hoces im objasniti da idu sad kuci plest priglavke jer je sad prioritet borba protiv "velikosrpstva"?Jesu li svi oni vesla sisali?
Tvoja osnovna teza glasi "velikosrpski imperijalizam je kriv za sve"....
- 1gorstak
#32 Re: Stanje drustva
"Poslije smo u nekom polu-hotelu ""Golden" (ili tako nekako) na periferiji grada spičili dvije domaće prostitutke (moja se zvala Snežana, kontakt mobitele smo dobili od lokalnih taksista), noćili, i vratili se svaki svojoj kući."SoulSeeker wrote:Već treći put pišeš o "Milinom belom roblju", pa ću te zamoliti da navedeš taj citat u kojem "kršenje zakona predstavljam normalnim".1gorstak wrote:Kada pojedinac krsenje zakona predstavlja normalnim,
Tako nonsalantno, kao da kazes da si jabuku pojeo ili da je bila magla, a ne zakon da si prekrsio.
-
SoulSeeker
#33 Re: Stanje drustva
Igore, ja nikad nisam pljačkao, porobljavao druge narode i negirao njihovo postojanje na ovim prostorima, nisam širio nacionalnu i vjersku mržnju, nisam pozivao na svete ratove, silovao žene i pravio im djecu po rovovima, a također nisam učestvovao u pljački društvene imovine koju sam poslije pretvorio u svoju kao tvoji "oci nacija".1gorstak wrote:Nece, ali ces ponovo imati pravo da kritikujes druge koji krse zakon.
Ne Igore, mi nikada nismo i nećemo biti isti, jer oni nisu prekšili zakon nego pravo na postojanje različitosti i pravo na postojanje čovjeka u cjelini. Možeš se sada pjeniti do mile volje, ali to je svakako samo tvoj problem.
- 1gorstak
#34 Re: Stanje drustva
Velikosrpstvo je razlog za politicku, a samim tim i ekonomsku stagnaciju u BiH. Gigant kakav je OPEL daje otkaze tako da je normalno da ce i Krivaja, ali svakako bi nam bilo lakse da je drzava stabilna (ako nista mozda bi OPEL prebacio ta radna mjesta kod nas zbog jeftine radne snage). Tu ce se politicku stabilnost postici porazom velikosrpstva, a na srednjem nivou vlasti lopovluk je moguce smanjiti izborima (te bih zato volio da na ovim izborima SDP dobije apsolutnu vecinu u FBiH) mada se taj lopovluk ne moze potpuno eliminisati sve dok se funkcionisanje drzave blokira zloupotrebama entitetskog glasanja.felipe kajetano wrote:@gorstak
Tvoja osnovna teza glasi "velikosrpski imperijalizam je kriv za sve"....Sad optuzujes kolektivno sve one koji vole povaliti staGod ilegalno,neplatise struje i plina,i one sto daju cvaju drotovima u sitne sate za stagnaciju drustva!Taj "velikosrbizam" su ova kako rece @soul.. "preca posla" kojima se svi bave dok je sve u qrcu..pa sta ce oni iz Zavidovica sto juce/prekjuce ostadose bez 'ljeba..kako ce oni platiti struju?Hoces im objasniti da idu sad kuci plest priglavke jer je sad prioritet borba protiv "velikosrpstva"?Jesu li svi oni vesla sisali?
Ta se promjena (kakva-takva) moze postici izborima. Ali promjena na nizem nivou, promjena u nasem odnosu prema drzavi ne treba cekati izbore. Mi trebamo biti dosljedni u postivanju zakona, a ne urlikati protiv onih koji krse zakon na drzavnom nivou dok ga i mi krsimo nekim svojim potezima. I ne samo to, nego to krsenje zakona uopste ne smatramo pogresnim.
-
SoulSeeker
#35 Re: Stanje drustva
Nisam te pitao šta ti lično misliš o tome i kako sve doživljavaš, nego sam tražio potporu tvojoj tvrdnji u kojoj kažeš "da ja kao pojedinac krsenje zakona predstavljam normalnim". Navedi mi MOJ citat koji će opravdati OVAJ post, a svoje mišljenje podijeli sa svojim "ocima nacije".1gorstak wrote:Tako nonsalantno, kao da kazes da si jabuku pojeo ili da je bila magla, a ne zakon da si prekrsio.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p3433064
- felipe kajetano
#36 Re: Stanje drustva
@gorstak
Mozda sam u krivu al' stekao sam utisak da ti je najvise zasmetala pustolovina ovog forumasa po BL..na kraju ona ti je bila i neki slagvort da otvoris ovu temu
..Ono sto se ne uklapa u pricu je da ga nikakve horde bradatih autonomasa nisu tamo progonile...Dosao,vidio i pohebao
....
Mozda sam u krivu al' stekao sam utisak da ti je najvise zasmetala pustolovina ovog forumasa po BL..na kraju ona ti je bila i neki slagvort da otvoris ovu temu
-
oldplague
#37 Re: Stanje drustva
Ma bravo gorštak, žandarme carski, bravo. Mudro ti zboriš, još samo malo da narod na sebi poradi, još mrveN, da redovno pere zube, plaća porez, ne kasni s računima, ne zigu prostitutke, ne švalera se generalno, da propisno parkira... Još malo brate da poradimo na sebi i popravimo se, pa ćemo ooooondaaaaa imati pravo kritizirati masovnu pljačku ratom iznurenog i osakaćenog naroda, fašistički aparthejd na svakom koraku, klerikalni šenluk, razbacane kosti, to što akademski građani prevrću po kontejnerima, što su nam djeca razdvojena od rođenja ko bijele od pirgavih kokoši, rasprodaju NAŠE imovine za jednu marku, redove za vize, izlokane ceste, nekontrolirane migracije, sumrak morala, mizerno obrazovanje, srednjevjekovno zdravstvo...
Ma bravo. Sutra da ste svi zubiće oprali, guzu plaknuli, čistu košulju pa u poštu račune platit. Nemoj da bi ko papirić bacio na pločnik, stoko balkanska, pa kad budete fiiinii onda more bolja vlast.

Ma bravo. Sutra da ste svi zubiće oprali, guzu plaknuli, čistu košulju pa u poštu račune platit. Nemoj da bi ko papirić bacio na pločnik, stoko balkanska, pa kad budete fiiinii onda more bolja vlast.

-
SoulSeeker
#38 Re: Stanje drustva
Ne vjerujem ti jer bi vas to doslovce "sapralo sa scene" nakon čega bi uslijedilo i pozivanje na odgovornost. Ti bi "volio da SDP pobjedi na izborima" jer znaš da je takvo šta nemoguće - u suprotnom bi vjerovantno svakom članu našao po jednu "Snežu", a o tvojim napisima koji bi išli na račun rukovodstva stranke ne trebam posebno ni pisati...1gorstak wrote:(te bih zato volio da na ovim izborima SDP dobije apsolutnu vecinu u FBiH)
"Entitetsko glasanje" se treba ukinuti jer omogućuje podjelu naroda BiH na "torove" u kojem svaki pripadnik "tora" bira "čobana" na uskom prostoru na kojem živi. Glasanje se svakako treba odvijati na nivou BiH jer su Banja Luka, Mostar i Sarajevo gradovi koji se nalaze u BiH, što automatski omogućuje svim građanima BiH odlučivanje o sudbini bilo kojeg grada u BiH, odnosno države.1gorstak wrote:mada se taj lopovluk ne moze potpuno eliminisati sve dok se funkcionisanje drzave blokira zloupotrebama entitetskog glasanja.
- 1gorstak
#39 Re: Stanje drustva
Jesi, u krivu si. Najbolje bi bilo da nam je rekao kako je usao u kafic, zaveo neku od banjaluckih ljepotica svojim ocima, stavom, odveo u hotel i tri-cetiri sata je okretao na ringispilu zadovoljstvafelipe kajetano wrote:@gorstak
Mozda sam u krivu al' stekao sam utisak da ti je najvise zasmetala pustolovina ovog forumasa po BL..na kraju ona ti je bila i neki slagvort da otvoris ovu temu..Ono sto se ne uklapa u pricu je da ga nikakve horde bradatih autonomasa nisu tamo progonile...Dosao,vidio i pohebao
....
- felipe kajetano
#40 Re: Stanje drustva
To je vec stvar rezije1gorstak wrote:Jesi, u krivu si. Najbolje bi bilo da nam je rekao kako je usao u kafic, zaveo neku od banjaluckih ljepotica svojim ocima, stavom, odveo u hotel i tri-cetiri sata je okretao na ringispilu zadovoljstvafelipe kajetano wrote:@gorstak
Mozda sam u krivu al' stekao sam utisak da ti je najvise zasmetala pustolovina ovog forumasa po BL..na kraju ona ti je bila i neki slagvort da otvoris ovu temu..Ono sto se ne uklapa u pricu je da ga nikakve horde bradatih autonomasa nisu tamo progonile...Dosao,vidio i pohebao
....
to bi bilo beton. A ovako, covjek platio da Sneki rasiri noge i ne samo to, nego jos otvoreno prica kako je prekrsio zakon. Truba.
-
zonbirile
#41 Re: Stanje drustva
@1 gor[tak
nekad je bolje malo ohanuti,nego se nastaviti vaditi,nije majka karala MUju za kocku,nego za vadjenje
nekad je bolje malo ohanuti,nego se nastaviti vaditi,nije majka karala MUju za kocku,nego za vadjenje
- 1gorstak
#42 Re: Stanje drustva
"prije neki dan dobio sam ponudu da radim u dom zdravlja kao fizioterapeut ali pod uslovom da dam 10.500 KM covjek mi garantuje da bi trebao biti primljen za stalno nakon nekog vremena ja sad stvarno neznam sta da radim pa bi vas dragi forumasi pitao za savjet i da li je neko imao iskustva sa slicnim pozz" (LINK)zonbirile wrote:@1 gor[tak
"Imam pitanje; da li je IKAKO moguce prevesti auto (promjeniti vlasnika) ako imam neplacene kazne koje su napisane na moje ime i ja sam trenutno vlasnik auta. Dakle, postoji li ikakav nacin?! Auto bi preveo na oca, ili nekog durgog iz kuce. Policija mi je napisala tonu besmislenih kazni, duga prica, da u to ne ulazim sad. Da li postoji ikakav nacin? Preko veze, zakonski..ikako? Hvala" (LINK)
"djevojka od mog brata je platila 5 hiljada KM za posao u bolnici kosevo
dobr ispitaj teren da te fakat ne izrade" (LINK)
"Diplomirala sam 2002.(viši fizioterapeut) i da mi je tada neko rekao daj pare za radno mjesto pristala bih
uzela bih kredit i otplaćivala
Kanton već nekoliko godina ZVANIČNO ne odobrava primanje novog medicinskog kadra u domove zdravlja" (LINK)
itd itd itd
Znaci problem je svuda oko nas, koliko smo mi krivi jer se ovoj pojavi otvoreno ne suprostavimo ? Sta nam se desilo pa krsenje zakona smatramo prihvatljivim i cak o tom otvoreno pricamo ?
-
oldplague
#43 Re: Stanje drustva
Desilo nam se to što je svaki bundžija dobio po prknu i završio u šahtu. A čovjek prije svega misli na svoju i dobrobit svoje porodice, pa tek onda, a možda ni tada, na herojska djela i svete ciljeve. Nakon rata, patnje, fukaraštine i svakog poniženja, ovaj naraštaj više nema snage da se bode sa rogatim. Onaj ko to ne razumije, ili je sam na svijetu, ili čuje glasove, ili ionako nema šta izgubiti.
-
zonbirile
#44 Re: Stanje drustva
//////////////////////////////////////////////////////// pa tema je stanje dru[tva,a ti slika[ propratne pojave,tog stanja.Drugi ti ;rtaju uzroke,ne posljedice.A Zna se ko je stariji,uzrok,ili posljedicA.Kada se otklone uyroci,nesta'e mnogi primjeri koje navodi[,a ne mo\e obrnuto.Kapi[_1gorstak wrote:"prije neki dan dobio sam ponudu da radim u dom zdravlja kao fizioterapeut ali pod uslovom da dam 10.500 KM covjek mi garantuje da bi trebao biti primljen za stalno nakon nekog vremena ja sad stvarno neznam sta da radim pa bi vas dragi forumasi pitao za savjet i da li je neko imao iskustva sa slicnim pozz" (LINK)zonbirile wrote:@1 gor[tak
"Imam pitanje; da li je IKAKO moguce prevesti auto (promjeniti vlasnika) ako imam neplacene kazne koje su napisane na moje ime i ja sam trenutno vlasnik auta. Dakle, postoji li ikakav nacin?! Auto bi preveo na oca, ili nekog durgog iz kuce. Policija mi je napisala tonu besmislenih kazni, duga prica, da u to ne ulazim sad. Da li postoji ikakav nacin? Preko veze, zakonski..ikako? Hvala" (LINK)
"djevojka od mog brata je platila 5 hiljada KM za posao u bolnici kosevoda nije ne bi se nikako zaposlila
dobr ispitaj teren da te fakat ne izrade" (LINK)
"Diplomirala sam 2002.(viši fizioterapeut) i da mi je tada neko rekao daj pare za radno mjesto pristala bih
uzela bih kredit i otplaćivala
Kanton već nekoliko godina ZVANIČNO ne odobrava primanje novog medicinskog kadra u domove zdravlja" (LINK)
itd itd itd
Znaci problem je svuda oko nas, koliko smo mi krivi jer se ovoj pojavi otvoreno ne suprostavimo ? Sta nam se desilo pa krsenje zakona smatramo prihvatljivim i cak o tom otvoreno pricamo ?
- 1gorstak
#45 Re: Stanje drustva
oldplague wrote:Desilo nam se to što je svaki bundžija dobio po prknu i završio u šahtu. A čovjek prije svega misli na svoju i dobrobit svoje porodice, pa tek onda, a možda ni tada, na herojska djela i svete ciljeve. Nakon rata, patnje, fukaraštine i svakog poniženja, ovaj naraštaj više nema snage da se bode sa rogatim. Onaj ko to ne razumije, ili je sam na svijetu, ili čuje glasove, ili ionako nema šta izgubiti.

Ne treba se predavati. Sve je izgubljeno samo kada vise ne bude glasa otpora, kada ne bude pokusaja da se nesto promjeni. Trzni se malo, procitaj neku dobru knjigu, devedeset cetvrta je daleko iznad nas, imali smo vremena shvatiti poruku, dosta je i frtalj kile cvaraka
- Bosnolog
#46 Re: Stanje drustva
Citam ovdje postove i salve napada i uvrede na racun Gostraka koji je pokrenuo dobru i moralno ispravnu temu o stanju drustva apatiji i svom zlu cija je naveca zrtva kompletno drustvo i nemogu se nacuditi aroganciji i malogradanstvu pojedinaca nacinom istupa u pravdanja nemoralnih stvari i apsurda oko nas,.......Vladajuca olarhija buja u klimi i drustvu stvorenom upravo tolerancijom i samounistavanjem istog,........Pitam se koliko ce jos mutne Miljacke proci prije nego se glavama ljudi izbistre vijuge,dohavizaju i shvate da je vlastitia buducnost i buducnost buducih genracaja poizvod i posljdica vlastite kreacije i tolerancije svog zla i primitivizma oko nas a sto dvodecenijska etnostranacka klika odlicno koristi da pliva na povrsini mocvarnog drustva ispod cije povrsine isto tone sve dublje,
Ima ona dobra izreka americkog predsjednika Kenedija koja je glasila "ne gledaj sto ce drzava uciniti za tebe vec obrnuto sto ti mozes uciniti za svoju drzavu i drustvo",.....mada bi tesko bilo to primjeniti kod nas jer smo mi jedinstvena drzava u kojoj politicka mafija ima svoju drzavu dok druge uredenije i pravne drzave imaju svoju mafiju proiv koje se bore,neke manje uspjesno a neke vise,.....
Ima ona dobra izreka americkog predsjednika Kenedija koja je glasila "ne gledaj sto ce drzava uciniti za tebe vec obrnuto sto ti mozes uciniti za svoju drzavu i drustvo",.....mada bi tesko bilo to primjeniti kod nas jer smo mi jedinstvena drzava u kojoj politicka mafija ima svoju drzavu dok druge uredenije i pravne drzave imaju svoju mafiju proiv koje se bore,neke manje uspjesno a neke vise,.....
- karambeza
#47 Re: Stanje drustva
//////////////////////////////////////////////////////// pa tema je stanje dru[tva,a ti slika[ propratne pojave,tog stanja.Drugi ti ;rtaju uzroke,ne posljedice.A Zna se ko je stariji,uzrok,ili posljedicA.Kada se otklone uyroci,nesta'e mnogi primjeri koje navodi[,a ne mo\e obrnuto.Kapi[_[/quote]
upravo ovaj nacin razmisljanja nas opravdava za sve ono sto radimo, tj. za sve nase 'sitne' korupcije, mita, stele, itd. cuj kad se otklone uzroci, svi cemo onda lijepo postovati zakon i necemo nikoga i nikada podmicivati??? sigurno... nego, interesuje me kako je kolega ciji citat navodim skontao sta je to 'uzrok' a sta 'posljedica' u ovom slucaju...molila bih objasnjenje ako je moguce.
upravo ovaj nacin razmisljanja nas opravdava za sve ono sto radimo, tj. za sve nase 'sitne' korupcije, mita, stele, itd. cuj kad se otklone uzroci, svi cemo onda lijepo postovati zakon i necemo nikoga i nikada podmicivati??? sigurno... nego, interesuje me kako je kolega ciji citat navodim skontao sta je to 'uzrok' a sta 'posljedica' u ovom slucaju...molila bih objasnjenje ako je moguce.
-
SoulSeeker
#48 Re: Stanje drustva
U principu, "niko nas ne opravdava za ono što radimo", niti se "možemo opravdati sami sebi za zlodjela koja radimo" jer takvo opravdanje može postojati samo u našoj "prividnoj stvarnosti koju smatamo realnošću". Zločin ostaje zločin, ali ni svi zločini i zločinci nisu isti. Naprotiv...karambeza wrote:upravo ovaj nacin razmisljanja nas opravdava za sve ono sto radimo, tj. za sve nase 'sitne' korupcije, mita, stele, itd. cuj kad se otklone uzroci, svi cemo onda lijepo postovati zakon i necemo nikoga i nikada podmicivati??? sigurno... nego, interesuje me kako je kolega ciji citat navodim skontao sta je to 'uzrok' a sta 'posljedica' u ovom slucaju...molila bih objasnjenje ako je moguce.
Neki od ljudi su prilikom činjenja "Gorštakovog zločina" jednostavno primorani na taj čin jer im recimo od "dobijanja posla preko štele" za pišljivih 10.000 maraka, odnosno od "takvog oblika zločina" ovisi egzistencija cijele porodice ili same osobe koja je najmanje kriva što su kockice poslagane onako kako jesu, jer je sve i jedna ovakva osoba u principu samo jedna od kockica bolesnog mozaika a ne čitav mozaik.
Kada se u jednom pravnom postupku razmatra pitanje stvarnog, opipljivog, dakle pravog zločina "većeg kalibra", u velikoj većini slučajeva se razmatra i "motiv koji je zločinca podstaknuo da napravi zločin". Kada kao virtualnog "zločinca" zamislimo osobu koja je u stanju dati mito radi uposlenja, i pripišemo joj "virtualni zločin" u vidu davanja mita, motive koji su natjerali na takvo što nećemo naći u loše provedenom ranom djetinstvu same osobe koliko u osobama koje na takav oblik zločina već duži niz godina gledaju sasvim hladno ne trudeći se na preduzimanju bilo kakvih odlučnih koraka i mjera kojim bi se "zločin" napokon mogao spriječiti.
Posmatrajući cijelu situaciju iz ovog ugla, osoba koja je "počinila zločin" u principu i nije toliko kriva jer živi u "zločinačkoj sredini" u kojoj je "zločin sasvim normalan", a takvu plodnu zločinačku sredinu su stvorili "oni koji slažu mozaik", dakle oni koji se evo već 15 godina ne trude učiniti ništa na preslagavanju kockica mozaika i stvaranju/kreiranju jednog novog i zdravog koji je svima ugodan za gledanje.
Individualna odgovornost jedne kockice u mozaiku je individualna odgovornost te kockice koja slabo ima veze sa drugim kockicama. Jednom, i za sva vremena riješen i kreiran problem pojma "individualne odgovornosti" kreatora mozaika važi za sve kockice, a ne samo za jednu.
Mislim da je ovo dosta dobar odgovor na tvoje pitanje.
- Manojlo1
#49 Re: Stanje drustva
''Dusane''...dobro si to ''poslozio'' ,mada ako malo bolje razmislis mozda je i ovo nacin...[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=m3sEEXUeb78 [/youtube]SoulSeeker wrote:U principu, "niko nas ne opravdava za ono što radimo", niti se "možemo opravdati sami sebi za zlodjela koja radimo" jer takvo opravdanje može postojati samo u našoj "prividnoj stvarnosti koju smatamo realnošću". Zločin ostaje zločin, ali ni svi zločini i zločinci nisu isti. Naprotiv...karambeza wrote:upravo ovaj nacin razmisljanja nas opravdava za sve ono sto radimo, tj. za sve nase 'sitne' korupcije, mita, stele, itd. cuj kad se otklone uzroci, svi cemo onda lijepo postovati zakon i necemo nikoga i nikada podmicivati??? sigurno... nego, interesuje me kako je kolega ciji citat navodim skontao sta je to 'uzrok' a sta 'posljedica' u ovom slucaju...molila bih objasnjenje ako je moguce.
Neki od ljudi su prilikom činjenja "Gorštakovog zločina" jednostavno primorani na taj čin jer im recimo od "dobijanja posla preko štele" za pišljivih 10.000 maraka, odnosno od "takvog oblika zločina" ovisi egzistencija cijele porodice ili same osobe koja je najmanje kriva što su kockice poslagane onako kako jesu, jer je sve i jedna ovakva osoba u principu samo jedna od kockica bolesnog mozaika a ne čitav mozaik.
Kada se u jednom pravnom postupku razmatra pitanje stvarnog, opipljivog, dakle pravog zločina "većeg kalibra", u velikoj većini slučajeva se razmatra i "motiv koji je zločinca podstaknuo da napravi zločin". Kada kao virtualnog "zločinca" zamislimo osobu koja je u stanju dati mito radi uposlenja, i pripišemo joj "virtualni zločin" u vidu davanja mita, motive koji su natjerali na takvo što nećemo naći u loše provedenom ranom djetinstvu same osobe koliko u osobama koje na takav oblik zločina već duži niz godina gledaju sasvim hladno ne trudeći se na preduzimanju bilo kakvih odlučnih koraka i mjera kojim bi se "zločin" napokon mogao spriječiti.
Posmatrajući cijelu situaciju iz ovog ugla, osoba koja je "počinila zločin" u principu i nije toliko kriva jer živi u "zločinačkoj sredini" u kojoj je "zločin sasvim normalan", a takvu plodnu zločinačku sredinu su stvorili "oni koji slažu mozaik", dakle oni koji se evo već 15 godina ne trude učiniti ništa na preslagavanju kockica mozaika i stvaranju/kreiranju jednog novog i zdravog koji je svima ugodan za gledanje.
Individualna odgovornost jedne kockice u mozaiku je individualna odgovornost te kockice koja slabo ima veze sa drugim kockicama. Jednom, i za sva vremena riješen i kreiran problem pojma "individualne odgovornosti" kreatora mozaika važi za sve kockice, a ne samo za jednu.
Mislim da je ovo dosta dobar odgovor na tvoje pitanje.
Ne znam..
Da.
- stvarno
#50 Re: Stanje drustva
Ovo je dobra tema.1gorstak wrote: Odnosno, gdje pocinje individualna odgovornost za stanje u kojem se nalazimo, kako da se borimo protiv korupcije ako dajemo mito, kako da se borimo za pravnu drzavu ako povlacimo veze zbog saobracajne kazne ili nekog poreza, sta se to desilo sa nama pa je postalo sasvim normalno otvoreno reci da krsimo zakon ?
poboljsati drustvo moze samo vlast.
Dakle ne moze se sve svesti na pojedinca.
Jer pojedinac bi izvrdao sve sto moze, tj. da ustedi i ne plati kazne ili porez, dace mito doktoru, dace mito za radno mjesto itd. To pojedinac radi jer je cuo od drugog, znaci individua radi inercijom. Zar ocekujete da je jedan svicarac moralan? Nije. On se boji zakona i kazni, i zato sve uradi kako treba. Da ne bi bio kaznjen od vlasti.
a ti koji su na vlasti su izgradili sistem da se neka "prijava" ne moze poderati ili nestati. Znaci sve kontrola poslije kontorle, pa opet kontrola.
Zasto se daje mito doktoru? To je seljacki obicaj, kada su seljaci donosili svjez sir i kokosije meso doktorima. A doktori primali.
Doktora treba biti 5x vise. Kada ima dovoljno doktora i ambulanti - onda nema guzvi, i onda ne treba mito.
Znaci opet je do vlasti i organizcije drustva.
Trazim posao za savjetnika