Sta znaci "multietnicka" ?

Post Reply
Drug Član

#401 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Drug Član »

SoulSeeker wrote: U uvodnom dijelu si napisao da nemaš namjeru nikoga vrijeđati, a onda mi na kraju teksta opsuješ mater i šta ja sada ovdje uopšte mogu demantirati?
Cime opsujem?Kako? To sto sam rekao da je u BiH bio gradjanski rat??? Aj ohladi malo, pa nema nijedne presude pristrasnog haskog tribunala u kojoj se spominje rijec agresija,Aloo. Ostalo sam objasnio ranije. Na kraju krajeva niti je moje niti tvoje da to definitivno utvrdimo, dopusti da ima kompetentnijih od tebe i da tvoje istine nisu jedine na ovom svijetu.
SoulSeeker wrote: @Druže Članu, jako me zabrinjava tvoja neinformisanost i uopšteno tolika potreba zaglupljivanja i dezinformisanja ljudi. Možda tom politikom o "građanskom ratu" možeš trovati mlađe osobe koje su rođene iza 90-tih i nešto kasnije, ali ćeš to jako teško prodati nama starijma jer nismo sisali oca nego mater.

Ako već želiš riješiti određene probleme sa ostalima prvo ih riješi sa samim sobom jer rat nije započeo u Bosni i Hercegovini nego u Sloveniji, odnosno par desetina godina prije kada su se u komunističko jezgro počele ubacivati sluganjske fašističko-nacističke sile zla iz Drugog svjetskog rata. Ako se već želiš koncentrisati samo na područje BiH onda se pokušaj prisjetiti da su se prvi oružani sukobi na teritoriju BiH dogodili u jesen 1991. godine kada je uništeno većinski hrvatsko mjesto Ravno. Znaš li uopšte zbog čega je uništeno?
Hrvatsko selo Ravno je unistila JNA u oktobru 1991 u sklopu napada na Dubrovnik i ovo je klasican zlocin i mislm da su neki i odgovarali za njega, general Jokic i jos neki koliko se sjecam.
SoulSeeker wrote: Napisao si "da nije bilo Srbije, nad Srbima bi po ko zna koji put bio izvšen genocid" i vjerovatno si mislio na jasenovačke crkve u kojima su gorili jadni i nevini ljudi. Zamolio bih te da mi navedeš par "Jasenovaca" u ratu kojeg hrvati zovu "domovinskim ratom", a zatim ih uporedi sa "jasenovačkim logorima za koncentraciju muslimana" koji su tamo okupljani kako bi zajedno meditirali sa velikim Paramhansa Yoganandom koji je odlučio ponovno oživjeti samo da može meditirati sa muslimanima.
Ne zelim niti znam da uporedjujem zlocine.Zlocin je zlocin. Uzmi logor Dretelj npr.Primjer vrlo interesantan sa stanovista da je prvi upravnik logora bio Bosnjak, da bi potom zatvorenici postali i Bosnjaci zajedno sa Srbima. Evo ti samo jedan od dokaza zlocina nad civilima srpske nacionalnosti.http://www.slobodan-milosevic.org/docum ... 7-main.htm U vezi sa ovim dokumentom neko je debelo zakazao u ovoj zemlji, a posebno u vezi sa zlocinima u dolini neretve konkretno. Ovo kazem jer znam imena i dogadjaje koji se ovdje spomijnu i znam koliko je ljudi odgovaralo. Kako od porodica nastradalih ocekivati da postanu dio multietnickog drustva ove zemlje. Ovo vazi naravno za sve zrtve bez obzira na naciju. To ja govorim
katamaran101

#402 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by katamaran101 »

Drug(arcic) Clan pise: „Dali je bila agresija ili je bio gradjanski rat npr, zasto je doslo do etnickih sukoba u pojedinim mjestima u BiH, mjesto po mjesto ako treba?“

Ja ti rekoH:

Vidi se odmah TVOJA nacitanost..dubina...recenice su ti k'o grom...sjedi malo ba, procitaj sportske…CITAAAJ…

Po tome se vidi, da pojma nemas o datumima, slikama, dogadjajima, NICEMU…

Ovo nije vecernja skola, ovo je forum za odrasle i na koji moras da dodjes ipak malo skolovan, nacitan ili zelis da se svadjas?

AGRESIJA NE MOZE BITI GRADJANSKI RAT. I, drzi se teme, citaj gore, protegni se…

Pogledaj slike i TV izvjestaje, ko je i kada krenuo na tenkovima iz BG, gdje, dokle, pa kreni redom, da bi zavrsili i sami transformaciju od leptira do maskiranih - tamo, gdje su i planirali - ostalo je nas jad i problem. Gdje i kada su poceli oruzani sukobi u BiH, odakle dolaze izvjestaji, danas imas mogucnost da to cupas iz izvjestaja tog vremena.

I, skidaj se…tek kad procitas sve, i svaris to fino, javi se.. ne sa vrecom pitanja i cuclom u ustima, vec sa litrom ljute i zrelim stavovima…magla.. :run:
Drug Član

#403 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Drug Član »

katamaran101 wrote:Drug(arcic) Clan pise: „Dali je bila agresija ili je bio gradjanski rat npr, zasto je doslo do etnickih sukoba u pojedinim mjestima u BiH, mjesto po mjesto ako treba?“

Ja ti rekoH:

Vidi se odmah TVOJA nacitanost..dubina...recenice su ti k'o grom...sjedi malo ba, procitaj sportske…CITAAAJ…

Po tome se vidi, da pojma nemas o datumima, slikama, dogadjajima, NICEMU…

Ovo nije vecernja skola, ovo je forum za odrasle i na koji moras da dodjes ipak malo skolovan, nacitan ili zelis da se svadjas?

AGRESIJA NE MOZE BITI GRADJANSKI RAT. I, drzi se teme, citaj gore, protegni se…

Pogledaj slike i TV izvjestaje, ko je i kada krenuo na tenkovima iz BG, gdje, dokle, pa kreni redom, da bi zavrsili i sami transformaciju od leptira do maskiranih - tamo, gdje su i planirali - ostalo je nas jad i problem. Gdje i kada su poceli oruzani sukobi u BiH, odakle dolaze izvjestaji, danas imas mogucnost da to cupas iz izvjestaja tog vremena.

I, skidaj se…tek kad procitas sve, i svaris to fino, javi se.. ne sa vrecom pitanja i cuclom u ustima, vec sa litrom ljute i zrelim stavovima…magla.. :run:
Objasnio sam vec zasto je nemoguce multitnicko drustvo, odnosno masovniji suzivot raznih etnickih grupa u BiH, dok ne dodje do stvarnog suocavanja sa objektivnom istinom,kaznjavanja svih zlocina i pomirenja i oprosta medju ljudima. (Rekao sam gore kako do toga doci).Paradoks je da evo upravo ta prica o agresiji iskljucuje Srbe, ali dobrim dijelom i Hrvate iz BiH. Insistira se na necemu kontradiktornom sto nijedan sud nije nigdje spomenuo i vise od 50% stanovnistva BiH se stigmatizira i proglasava agresorima na sopstvenu zemlju. Drugim rijecima stvara se nepotrebna polarizacija i ostra i fizicka i socijalno-etnicka podjela drustva. Istovremeno postoji mnogo vishe cinjenica koje govore u prilog ttoga da je bio gradjanski rat, neke sam i sam spomenuo. Ti cesh reci sad da su etnicki cisti prostori u BiH danas iskljucivo rezultat etnickog ciscenja (koje su radili jedino Srbi) ili genocidne politike jedne strane, a ja cu reci da odogovor na ovo pitanje nije tako jednostavan. Prvo, kako to da su i Srbi napustili svoje domove? Na poziv Karadzica i SDS-a! HM....Niko ne napusta sve sto sto su njegovi preci stekli u zadnjih pesto i vishe godina na poziv jednog politicara. Srbi su u Glamocu,Grahovu, Drvaru, Dolini Neretve, itd bili uglavnom poljoprivrednici koji nisu imali nista osim tih njiva,pasnjaka, sume,vocnjaka i slicno. Kakva je politika mogla natjerati tog covjeka seljaka da sve sto ima ostavi i ode u neku Banjaluku, Beograd, Novi sad i sl, ako po srijedi nije bila golema muka i nevolja i cesto opasnost po zivot. Ima jedna fina stvar od Kerbera evo poslusaj http://www.youtube.com/watch?v=q_2ycms-MbI
Patriotizam za ovu zemlju nije dakle samo tvoja vizija patriotizma jer je ova zemlja kako rekoh nastala u gradjanskom ratu njenih naroda. Dakle patriotizam BiH mora ukljuciti i patriotizam i svih nas ostalih. I za kraj upadljivo mi je sa kakvom lakocom ljudi ovde ne primjecuju odsustvo tih 50 % i vise stanovnika ove zemlje. I to ne samo na ovoj temi, vec i drugim politickim temama uopste. Ne samo da se ignorishe njihovo odsustvo, vec im se sugerise "I, skidaj se…tek kad procitas sve, i svaris to fino, javi se.. ne sa vrecom pitanja i cuclom u ustima, vec sa litrom ljute i zrelim stavovima…magla.. :run" Znaci kad budem mislio kako "treba" onda sam gradjanin BiH u protivnom mogu komotno ici. Sa foruma ili iz zemlje svejedno. Ovo je upravo sustina problema, a onda se zamjenom teza kaze kako je to necija druga krivica sto su mnogi prostori potpuno etnicki ocisceni.
katamaran101

#404 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by katamaran101 »

Opet ti. Sa pitanjima, građanskim ratovima…daj, čitaj – čitaj i….ne pitaj.
Kakva polarizacija, poljoprivreda, Glamoč, odsustvo i suština…

Ko kaže da je građanski rat, on je top..i top je za njega….haubica.

Ko ste Vi ? Odakle i kako ? Šta tražite tu u granicama BiH? Strani građani ?
Ako si Bosanac ortodoks – OK.

Ja ne idem preko Drine i ne dijelim savjete, hebe mi se za Tebe i Tvoj B.
Eto, sada ćemo vam poslati malo i Tihog, pa svi u Otpisane…idite svi - idi tugo iz života mooog..

A, ti, ako i nećeš da se ‘skidaš’, isto OK. :bih:
SoulSeeker

#405 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by SoulSeeker »

Drug Član wrote:Cime opsujem?Kako? To sto sam rekao da je u BiH bio gradjanski rat???
Da. Možda je bilo čak i bolje da si mi opsovao mater jer bi me to manje uvrijedilo.
Drug Član wrote:Aj ohladi malo, pa nema nijedne presude pristrasnog haskog tribunala u kojoj se spominje rijec agresija,Aloo.
Nije dokazano ni da je Slobodan Milošević ono čime ga zove cijeli svijet - balkanski kasapin, i da li to ujedno znači da je dobrica?
Drug Član wrote:Ostalo sam objasnio ranije.
Ma da, i moje male zlatnim nitima prošarane ribice u akvarijumu su ostale impresionirane tvojim odgovorom i sada se presretne pare kao lude zbog čega ću najvjerovatnije morati na kraju kupiti i olimpijski bazen... Tebe čovjek konstantno mora podsjećati o čemu pišeš jer se dosta gubiš u svom monologu a to već nije niti komunikacija niti "pojašnjavanje"...

*******************************************************************************************************

Drug Član: "Da nije bilo Srbije, Srbi iz Hrvatske kao i Srbi iz BiH bi dozivjeli gori genocid nego 1941."

SoulSeeker: "Ko stoji iza inicijative za osnivanje tzv. SRaO Krajine? Ko stoji iza inicijative za osnivanje RS? Šta mi možeš reći o politici "svi Srbi u jednoj državi", i da li ti je ta politika uopšte poznata? Šta mi možeš reći o koloni srpskih tenkova u povlačenju iz RH koja doslovce gazi traktore i kolone srpskih izbjeglica koji bježe ka Bosni? Da li je cilj te vojske bila zaštita Srba na teritoriju Hrvatske, ili masovno dogovorno prebacivanje teške artiljerije na položaje u Bosni? Na koji su način Srbi "štitili" svoja prava u RH? Šta je Srbija uopšteno pozitivno uradila za bilo kojeg Srbina na teritoriju bivše Jugoslavije?

Drug Član: "Odgovor na prvo,drugo i trece pitanje ti je NDH, a na druga ti izgleda da imash bolje odgovore."

*******************************************************************************************************

E jesi mi sve dobro objasnio, halal ti tri hurije, četiri hurme, reis Cerić i njegovo ćufte... :)

Po ovome o čemu trubiš osjetim da uopšte nemaš osobine čovjeka koji je u stanju nešto pojasniti jer se konstantno vrtiš u krug prezentirajući ideje koje su dokazano oborene još prije više od pet godina na gotovo svim jačim političkim forumima i news grupama. Čak i najveći srpski nacionalisti u današnje vrijeme tvrde da je Slobodan Milošević najveće zlo koje se desilo Srbiji i Srbima, a o tvom "građanskom ratu" napisano je par tona materijala (čak i više od onog koji je Irak dao Amerikancima na uvid o neposjedovanju hemijskog oružja) koji očigledno nisi pročitao.
Drug Član wrote:Na kraju krajeva niti je moje niti tvoje da to definitivno utvrdimo, dopusti da ima kompetentnijih od tebe i da tvoje istine nisu jedine na ovom svijetu.
Forum je javni medij koji služi razmjeni informacija, mišljenja, i suprotstavljanju stavova, i na njemu uglavnom možeš brinuti o svojim postovima (stavovima, mišljenjima... nebitno), ali ne i o stavovima drugih ljudi u smislu nametanja načina na koji trebaju razmišljati jer je to nekulturno. :)

Po tvojoj logici kompentetnija osoba od mene je i dr. Vojislav Šešelj jer je prije svega rođen u glavnom gradu BiH, a potom i jer je pored toga što je doktor ujedno i osoba koja se bavi politikom dvije godine duže od mene. Kada pogledam o čemu taj načitani i elokventni čovjek piše, na prvi pogled mogu zaključiti da se radi o običnom umišljenom psihopati kojeg je otac još u ranom djetinjstvu analno zlostavljao zbog čega u svakom ne_Srbinu vidi svog oca - neprijatelja kojeg treba uništiti. Ja bih više volio da si mi odgovorio na niz pitanja koja sam ti postavio jer ti i ja nismo bit same teme, ali evo... Odvojio sam nešto malo vremena da ti prezentiram kako otprilike izgleda "manja i veća kompetentnost" na koju se pozivaš. Da budem kraći - ako nemaš šta pametno za reći, jednostavno zašuti i ne trudi se omalovažiti sve što sam do sada napisao pominjanjem "manje i više kompetentnih osoba" jer istina nije "tu negdje u sredini". Sredine nema.
Drug Član wrote:Hrvatsko selo Ravno je unistila JNA u oktobru 1991 u sklopu napada na Dubrovnik i ovo je klasican zlocin i mislm da su neki i odgovarali za njega, general Jokic i jos neki koliko se sjecam.
Dobro se ti sjećaš... ali se ne sjećaš šta sam te pitao - zbog čega je Ravno sravnano? Osjetiš li u ravnanju Ravnog "osvetu neposlušnim Hrvatima iz RH" i neformalni početak rata u BiH koji za cilj ima nešto sasvim drugo od onoga što pokušavaš prikazati?
Drug Član wrote:Ne zelim niti znam da uporedjujem zlocine.Zlocin je zlocin. Uzmi logor Dretelj npr.
Dretelj je koliko znam u Čapljini a ne u Hrvatskoj, i tamo nije bilo nikakvog "genocida".

Ne želim ni ja, ali ću te opet podsjetiti o čemu "razgovaramo" jer se počinješ gubiti u monologu. Nakon tvoje tvrdnje "da nije bilo Srbije, Srbi iz Hrvatske kao i Srbi iz BiH bi dozivjeli gori genocid nego 1941", zamolio sam te da mi navedeš par "jasenovačkih primjera" iz "hrvatskog domovinskog rata". Gdje je i u kojim je mjestima u Hrvatskoj počinjen "genocid nad Srbima i srpskoj nejači" i u kom smislu? Jedini genocid u RH za vrijeme "domovinskog rata" počinila je kolona srpskih tenkova u bježaniji, a ako ne vjeruješ meni traži na youtube, spot je još tamo...

Nemoj misliti da pokušavam umanjiti zločine nad Srbima i Hrvatima jer nemam interesa u svemu tome, valjda zbog toga što nisam Bošnjak nego Bosanac, dakle čovjek bez nacije i vjere koji živi u Bosni i Hercegovini. Željko Ražnjatović nije ništa manji zločinjac od Muamera Topalovića, možda je ovaj drugi čak i gori jer je ubio nevine ljude nakon završteka rata. Meni su jako dobro poznate kojekakve paravojne i vojne formacije počevši od "Džokera" pa do "Zelenih Legija" i odreda "El-Mudžahid" kao i parole "za koga, za Allaha, protiv koga, protiv vlaha", i ja uopšte ne želim osporavati i umanjiti zločine koji su počinjeni nad srpskim (ili hrvatskim, svejedno) narodom, ali svi ti zločini bilo koje strane (srpski, hrvatski, ili bošnjački) i koncentracioni logori nemaju blage veze sa "genocidom" o kojem pišeš.
Drug Član wrote:Kako od porodica nastradalih ocekivati da postanu dio multietnickog drustva ove zemlje. Ovo vazi naravno za sve zrtve bez obzira na naciju. To ja govorim
I slijepom bi na samom početku bilo jasno o čemu ti ovdje govoriš. :)

"Građanski rat, genocid nad Srbima u Hrvatskoj i BiH koji je spriječila Srbija, link sa imenom i prezimenom Slobodana Miloševića, kompetentnije osobe..."

Sapienti sat moj @Druže članu, sapienti sat... I deja vu...
Last edited by SoulSeeker on 10/04/2010 02:06, edited 1 time in total.
SoulSeeker

#406 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by SoulSeeker »

katamaran101 wrote:Ko ste Vi ? Odakle i kako ? Šta tražite tu u granicama BiH? Strani građani ? Ako si Bosanac ortodoks – OK.
Ne znam odakle je, ali Srbima u BiH ne treba osporavati pravo da budu Srbi jer su to bili i prije rata. Svejedno, to "bosansko srpstvo" ne daje im za pravo da jedan dio teritorija proglase samo srpskim i da na njemu stave natpis "poturicama i psima ulaz zabranjen" kao što su to radili Hrvati jedno vrijeme u Vitezu.
katamaran101 wrote:A, ti, ako i nećeš da se ‘skidaš’, isto OK. :bih:
Mala ti je ta zastava. Ako već mašeš, maši kako treba. :)

Image
Drug Član

#407 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Drug Član »

@Soulseeker bez dalje namjere da se vrtimo u krug u vezi pitanja agresija ili gradjanski rat u BiH (ali i drugih ovde pomenutih)pogledaj samo broj poginulih prema IDC http://www.idc.org.ba/ pa ceti mozda biti jasnije ko je u tom ratu ucestvovao. Drugo, ja sam o genocidu nad srbima u hrvatskoj i BiH govorio u trecem kondicionalu, sto ce reci da nisam rekao da se on desio, vec da se mogao desiti. Podsjecam te da je ta recenica bila odgovor na @Zavrzlaminu tvrdnju da se Srbi u BiH nebi odbranili ni 6 mjeseci bez pomoci Srbije, sto poprilicno otkriva neka tadasnja politicka stremljenja u BiH. Nadam se da su makar ona danas zastarjela ili nisu ...ko cega znati :?
SoulSeeker

#408 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by SoulSeeker »

Drug Član wrote:@Soulseeker bez dalje namjere da se vrtimo u krug
Zapravo... Ti si taj koji se vrti u krug.
Drug Član wrote:u vezi pitanja agresija ili gradjanski rat u BiH
Po meni je neprecizan i nepravilan i prvi i drugi pojam jer se agresorima ne mogu nazvati Srbi iz BiH, a "građanski rat" o kojem govoriš je definitivno daleko od istine ako uzmemo u obzir da je u rat u BiH bila umješana kompletna vojno-političko-religijska struktura tadašnje Srbije, i da rat nije krenuo iz Bosne nego iz Slovenije, sa Švabama, Vatikanom, i njemačkim obavještajnim službama koje su obučavale Hrvate iz RH. Najpravilniji naziv rata u BiH (ili onoga u Hrvatskoj) bi bio "separatistički rat pobunjenih Srba koji su potpomognuti srbijanskim strujama pokušali odvojiti jedan dio BiH i pripojiti ga Srbiji, ili u najgorem slučaju izboriti autonomiju". To je bio krajnji cilj svih srpskih ratova i u Hrvatskoj i u BiH, a išlo se i na onu kartu - ako ne može pripajanje, onda može barem silom naturena autonomija.

Interesantno je da ovakvo nešto Srbi vole raditi po Hrvatskoj i BiH, ali kada su u pitanju albanski parlamentarci e onda "neće Milo uz brdo"...
Drug Član wrote:(ali i drugih ovde pomenutih)pogledaj samo broj poginulih prema IDC http://www.idc.org.ba/ pa ceti mozda biti jasnije ko je u tom ratu ucestvovao.
Znam dobro ko je učestvovao u ratu i ne trebaju mi za to nikakvi linkovi jer sam na strani ARBiH bio gotovo četiri godine sve do pred kraj rata ("Sarajevski prsten") kada ste me onesposobili. Barem meni ne trebaju nikakvi linkovi...
Drug Član wrote:Drugo, ja sam o genocidu nad srbima u hrvatskoj i BiH govorio u trecem kondicionalu, sto ce reci da nisam rekao da se on desio, vec da se mogao desiti.
Aha... Pa što odmah ne kažeš... Ovako otprilike razmišljaju i islamski fundamentalisti koji konstantno 1500-godišnje istrijebljenje i progone muslimana pokušavaju spriječiti stvaranjem islamskog svijeta, ili da me bolje razumiješ - islamske zemaljske kugle na kojoj će vladati šerijatski zakoni.
Drug Član wrote:Podsjecam te da je ta recenica bila odgovor na @Zavrzlaminu tvrdnju da se Srbi u BiH nebi odbranili ni 6 mjeseci bez pomoci Srbije, sto poprilicno otkriva neka tadasnja politicka stremljenja u BiH.
Da nije bilo Alije Izetbegovića i Radovana Karadžića ne bi ni bilo rata jer Boban i nije bio neki kurac... Njega su mogli odraditi i snajperisti za pet minuta, sa ili bez povoljnog vjetra.
Drug Član wrote:Nadam se da su makar ona danas zastarjela ili nisu ...ko cega znati :?
Ne znam šta da ti kažem... Ne vjerujem u boga, ali poslužit ću se onom starom izrekom... "neka nam je bog na pomoći, i tebi i meni".
Last edited by SoulSeeker on 09/04/2010 23:23, edited 1 time in total.
Drug Član

#409 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Drug Član »

@Soulseeker
RAzumjeli smo se napokon.Svako dobro. ;-) :run:
SoulSeeker

#410 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by SoulSeeker »

Drug Član wrote:@Soulseeker
RAzumjeli smo se napokon.Svako dobro. ;-) :run:
Hvala, također.
Jara

#411 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Jara »

"Građanski rat", a svi glavnokomandujući koji su me držali u opsadi dužoj od blokade Lenjingrada, pritom me konstantno terorišući snajperima, granatama, izgladnjivanjem i hladnoćom, bili na platnom spisku strane države! :-)
"Građanski rat", a u stranoj državi na silu mobilisali ljude i slali ih da ratuju protiv međunarodno priznate države, članice UN-a! :roll:
katamaran101

#412 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by katamaran101 »

Evo jedan tekst, argumentovan - da ne postavljam linkove :) -

AGRESIJA NIJE GRAĐANSKI RAT

Definicija agresije je sljedeća: „Agresija je napad jedne države na drugu uz upotrebu vojne sile, paravojnih snaga ili vojnih snaga stacioniranih sporazumno na teritoriji napadnute zemlje s ciljem rušenja njenog državnog integriteta, nezavisnosti i suvereniteta.“

Po ovoj definiciji organizacije Ujedinjenih nacija, na Bosnu i Hercegovinu je bez ikakve dvojbe, izvršen klasični oblik agresije.

Definicija građanskog rata je sljedeća: „Građanski rat je sukob političkih, vojnih ili paravojnih formacija, jedinica i snaga unutar jedne države, čiji cilj je promjena političkog sistema zemlje bez ugrožavanja njene nezavisnosti, državnog integriteta i suvereniteta“.

Uzmimo u obzir, da je Savezno vijeće za Narodnu Odbranu naredilo vraćanje naoruzanja i na taj način izvršilo razoružavanjenje 'sestrinskih snaga' Teritorijalne odbrane (TO) još davne 1989. godine, što se može slobodno smatrati pripremom za agresiju. Tako su i paravojne jedinice nastajale davno prije početka agresije, naoružavanjem isključivo srpskog stanovništva u najstrože čuvanim i sprovođenim operacijama, koje su sihronizovano izvodile jedinice i pripadnici JNA i MUP-a RBIH.

Spomenimo i činjenicu nad činjenicama naime, dan agresije:

Činjenice i datumi govore za sebe.

Međunarodnim priznanjem 6. aprila 1992. godine, kada je R BiH priznata od strane UN kao pravni i politički subjekat, priznate granice, teritorijalni suverenitet i integritet. Do tog dana svi ratni sukobi na teritoriji BiH spadaju u formu unutrašnjih sukoba tadašnje Jugoslavije. Zato bi, da nije uslijedilo međunarodno priznanje, agresija na Bosnu i Hercegovinu ostala u okvirima građanskog rata u Jugoslaviji, a upotreba već takozvane JNA, dobila bi legitimitet smirivanja 'unutrašnjeg konflikta'.

Odmah nakon proglašenja nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, za koju su se jasno izjasnili Bošnjaci i Hrvati, dok Srbi nisu izlazili na referendum, uslijedila je agresija na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, počevši po graničnim mjestima duž prirodne granice rijeke Drine, Zvornika, Foče, Srebrenice, Bijeljine, Brćkog, a onda u dubinu iz Istočne Bosne šireći se, zahvaljujući pomoći JNA, paravojnih jedinica, jakih vazdušnih, artiljerijskih i motorizovanih snaga, podržanih jedinicama pješadije, koji su priča za sebe.

Na kraju, ne smije se zaboraviti, da je čista laž, da je Srbija „samo htjela da spriječi raspad Jugoslavije“ ili da tobože zaštiti Srbe u njoj. Za sebe govori podatak, samo ga treba iznijeti, da je Srbija prije 'raspada' PRVA napustila Jugoslaviju. Cilj projekta nije bio da se spriječi izlazak Republike BiH iz Titove Jugoslavije, već da se prisili „ostanak Republike BiH u Miloševićevoj Srboslaviji“.

Ako Tribunal u Den Haagu ne želi da zna, mi se držimo članka beogradskog advokata Srđe Popovića o tome, kako je već tadašnja Miloševićeva Srbija, prva izvršila jednostrano odcjepljenje od federalno uređene Jugoslavije.
„Slijedi zaključak na kraju toga članka advokata Popovića:

Srbija je POSTALA NEZAVISNA DRŽAVA po sopstvenom Ustavu od 28. septembra 1990. godine (donijetom više od godinu dana prije kasnijeg proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske, 8. oktobra 1991.). Ova činjenica zamagljivana je Miloševićevom propagandom prema kojoj je uzrok rata bio ¨borba protiv separatizma¨. Ta činjenica je zamagljivana iz straha od strane intervencije, jer tobož Milošević čuva ¨teritorijalni integritet SFRJ¨, a ne vrši agresiju na tuđu teritoriju?!

Naime, prema članu 72. Ustava Republike Srbije iz 1990. godine: ¨Republika Srbije uređuje i obezbjeđuje: suverenost, NEZAVISNOST i teritorijalnu cjelokupnost Republike Srbije i njen MEÐUNARODNI POLOŽAJ i ODNOSE S DRUGIM DRŽAVAMA i MEÐUNARODNIM ORGANIZACIJAMA¨, kao i ¨ODBRANU i bezbjednost Republike Srbije¨ (¨oružanim snagama kojima u miru i ratu rukovodi Predsjednik Republike Srbije¨, član 83 Ustava).

Shodno tome, članom 135. stav 2. Ustava Srbija se sama izuzima iz pravnog sistema SFRJ, za nju od tada zakoni SFRJ više ne važe. Tom odredbom se predviđa PRAVO Srbije da, po svojoj volji, ¨poštuje¨ savezne zakone jedino onda ¨kada joj je to u interesu¨. U pravu je ova klauzula poznata kao klauzula ¨si volam¨ (ako hoću) i ima dejstvo da poništava svaku obavezu preuzetu pod ovim uslovom. Prirodno, ako imam pravo da radim ¨šta hoću¨, onda nemam nikakvu obavezu.

Ubrzo zatim, dosljedna svojoj nezavisnosti i suverenosti, Srbija donosi niz zakona iz nadležnosti nekadašnje federacije kojima uređuje sopstvenu kreditnu i monetarnu politiku, sopstvenu politiku kontrole cijena, uvodi dažbine na robu iz inostranstva (i nekadašnjih republika SFRJ), naplaćuje sopstvene carine itd.. i ukida niz zakona kojima je svrha provođenje nekadašnjeg saveznog zakonodavstva. Po zakonima SFRJ (koju tobož brani sam Milošević) i srpski Ustav i srpsko zakonodavstvo tog vremena predstavljali bi najteža krivična djela. Ali, Srbija je donošenjem tog Ustava postala suverena i nezavisna i time izuzeta iz jurisdikcije bivše SFRJ, pa ta djela niko nikada nije ni mogao da procesuira.

- Kraj citata iz Popovićevog članka. -

Prof. Hamdo Čamo
SoulSeeker

#413 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by SoulSeeker »

katamaran101 wrote:Evo jedan tekst, argumentovan - da ne postavljam linkove :) -

AGRESIJA NIJE GRAĐANSKI RAT
Mislim da je i on odustao od ovoga i da su mu krajnji ciljevi bili okrenuti ka ukazivanju na zločine nad srpskim (a ja ću dodati i hrvatskim) civilima koji se po njemu zanemaruju i umanjuju. S obzirom da je zločin nad civilom = zločin nad civilom, naravno da se svi zločini trebaju jednako tretirati jer je čovjek čovjek bez obzira da li je Mađar, Rumun, Srbin, Albanac, Bošnjak, Hrvat, Slovenac, bog otac ili korisnik Linux Ubuntu-a...

Ostatak njegovih teorija o "pozitivnoj ulozi učešća Srbije na spriječavanju genocida nad Srbima u Hrvatskoj i BiH, pristranom sudu u Den Haagu, i Miloševiću" je oboren još davno, i od njega su odustali čak i najveći srpski nacionalisti prije pet i više godina. Ovakve teze su u današnje vrijeme najzastupljenije kod Šešeljevih radikala, ali njima i onako nije za zamjerit jer uopšte nisu normalni kao ni Šešelj.
katamaran101

#414 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by katamaran101 »

Isto što i sportska...zamjenjuje glagol = handrenje

Handrit' zdrav razum i to je multietnički..pitanje je vremena (prošlo, sadašnje, buduće) i izdržljivosti, kondicije, dokle...jer je poznato da Mujo može podobro izdržat' i kad bude gotovo, onda je gotovo..al' kad će se to desit'..ko zna...stalno čekamo prognozu..do tada, handrenje' ide dalje...to je već nacionalni sport konstitutivnih elemenata koje i Mujo upotrijebi bez obzira što ide i na njegov račun..ko veli, da ne ostane usamljen u toj olimpijskoj disciplini..zato niko ne može prigovoriti, da mi Bosanci nismo sportska nacija..da se ne volimo handrit', tj. multietničit'..
Post Reply