Šta, u stvari, Bošnjaci hoće?
- cyprus
Ja zbog ovakvog mišljenja umalo ne postadoh četnik, pa kad čuh ovu rečenicu iz tvojih usta (Ahmmed wrote:U čemu je problem, cyprus?cyprus wrote:Hm, interesantno......nisu i ne mogu biti ni crne, ni bijele.....
- Ahmmed
Pa, kako bi rekao ti i tvoji istomišljenici, za sve treba vremenska distancacyprus wrote:Ja zbog ovakvog mišljenja umalo ne postadoh četnik, pa kad čuh ovu rečenicu iz tvojih usta (Ahmmed wrote:U čemu je problem, cyprus?cyprus wrote: Hm, interesantno...) iznenadi me, reko da i ti nisi prešo u vojvode
![]()
.
- homo_sapiens
"Šaka jada i bolesti maloumne" ! Ništa više od toga.nur wrote:
Ali vjeruj mi NKVD, onoga trena kada mi (ovakvi kakvi smo) budemo sigurni - što želimo, i kada nas svom čelu budemo imali ljude čija je savjest čista a kosa suha (kokosovo ulje i razbor ne idu zajedno), ljudima poput tebe neće (ni u snu) pasti na pamet da se pitaju - zašto je Sarajevo muslimanski grad?!
To će ti dragi NKVD biti toliko prirodno kao što ti je vjeruj prirodno što je Beograd - srpski, a Zagreb hrvatski grad.
A do tada, pljuni još koji put "nevjernim postbogumilskim Judama" pravo u razdjeljak. Nek im se sija kosa.
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
cyprus wrote:Haj nas ti vrati na pravi kolosjekBea_Trix wrote:uuuu, cuudnooo izgleda ovaj razgovor..
eto to mi je jezivo. razbijte mu ton, pa ce vam biti bolje
-
pipliček
Ako Bošnjaci izgube BIH, oni će biti jedini krivac za to. BIH je međunarodno priznata, nikome ozbiljnom u Evropi ne pada na pamet da ovdje mijenja granice, ni nacionalistički Srbi ni Hrvati nemaju snage da vojno ni diplomatski nešto ozbiljnije urade u smislu svojih hegemonističkih ideja. Stvar jednno mogu uprskati sami Bošnjaci sa svojom kratkovidom politikom, pameću malih hodzica, političara koji slijede politiku sarajevskih trgovaca sa Bistrika i Vratnika, a takvih se nakotilo posljednjih decenija. Zato su šanse da Bošnjaci samo razvale BIH poprilično velike.
Toliko.
Toliko.
- cyprus
Eh, iako ovo već pola godine pokušavam reć, stvarno ne bih mogo bolje od ovoga to dočarat. Dakle, BiH mogu razvalit samo Bošnjaci i niko drugi.pipliček wrote:Ako Bošnjaci izgube BIH, oni će biti jedini krivac za to. BIH je međunarodno priznata, nikome ozbiljnom u Evropi ne pada na pamet da ovdje mijenja granice, ni nacionalistički Srbi ni Hrvati nemaju snage da vojno ni diplomatski nešto ozbiljnije urade u smislu svojih hegemonističkih ideja. Stvar jednno mogu uprskati sami Bošnjaci sa svojom kratkovidom politikom, pameću malih hodzica, političara koji slijede politiku sarajevskih trgovaca sa Bistrika i Vratnika, a takvih se nakotilo posljednjih decenija. Zato su šanse da Bošnjaci samo razvale BIH poprilično velike.
Toliko.
-
hidrogradnja
____________________________________________________________________cyprus wrote:Eh, iako ovo već pola godine pokušavam reć, stvarno ne bih mogo bolje od ovoga to dočarat. Dakle, BiH mogu razvalit samo Bošnjaci i niko drugi.pipliček wrote:Ako Bošnjaci izgube BIH, oni će biti jedini krivac za to. BIH je međunarodno priznata, nikome ozbiljnom u Evropi ne pada na pamet da ovdje mijenja granice, ni nacionalistički Srbi ni Hrvati nemaju snage da vojno ni diplomatski nešto ozbiljnije urade u smislu svojih hegemonističkih ideja. Stvar jednno mogu uprskati sami Bošnjaci sa svojom kratkovidom politikom, pameću malih hodzica, političara koji slijede politiku sarajevskih trgovaca sa Bistrika i Vratnika, a takvih se nakotilo posljednjih decenija. Zato su šanse da Bošnjaci samo razvale BIH poprilično velike.
Toliko.
ne zelim nikoga uvrijediti,ali stvarno se ponekad iznenadim koliko mediji ljudima mogu isprati mozak.
Situacija ispada sada,kao da smo mi (Bosnjaci) oni koji pokusavaju da razvale BiH?
Gdje zivite vi ljudi?
Mi Bosnjaci,i naravno legendama Srbima i Hrvatima,patriotama bosanskim,smo sacuvali BiH,barem na papiru,i da ne ulazimo u tu temu,jer se ne radi o tome.
Da se vratim na temu,sta zele Bosnjaci?
Pojedinac to ne moze izjaviti za cijeli narod,jer jedan narod ne moze nikada imati isto misljenje,ali onaj koji je postavio ovaj post,trebao je napisati,sta je bosnjacki nacionalni interes.
Bosnjacki prvi nacionalni interes je da se ocuva integritet,suverenitet BiH.
Jer samo ako imamo drzavu,mozemo se izboriti za svoja nacionalna prava i duznosti.Narod bez drzave,to su npr. Kurdi,koje tretiraju kao teroriste....
Bosnjacki drugi nacionalni interes je da se ne prihvati Daytonski sporazum.
To smo i ucinili kao narod,ne prihvatanjem amandmana aprilskog paketa,jer bi smo time indirektno priznali Dayton kao narodi.
Daytonski sporazum jeste potpisan,ali nije ratificiran u parlamentu,zato nije legalan.Svaki ustav na svijetu,kad se promijeni ili napishe novi,na kraju mora biti ratificiran u parlamentu,ili na referndumu,sto nije slucaj u Daytonu.
Zasto je to prvnestveno vazno za Bosnjake i Hrvate?
Zato sto ilegalan ustav,kad se ukine,automatski dolazi prethodni Ustav Republike i BiH.
Ponavljam,ovo su po mom misljenju bosnjacki nacionalni interesi.A ako zeli neko o ovome da raspravlja neka napravi drugi post:)
Drago mi je sto se raspravlja i ovakvim stvarima,a ne samo o nekim igricama i fudbalu.jer ako mi ne raspravljamo o ovome,onda ce naravno to neki drugi raditi,i profitirati....
- gospodar kuglastih munja
Tacno !pipliček wrote:Ako Bošnjaci izgube BIH, oni će biti jedini krivac za to. BIH je međunarodno priznata, nikome ozbiljnom u Evropi ne pada na pamet da ovdje mijenja granice, ni nacionalistički Srbi ni Hrvati nemaju snage da vojno ni diplomatski nešto ozbiljnije urade u smislu svojih hegemonističkih ideja. Stvar jednno mogu uprskati sami Bošnjaci sa svojom kratkovidom politikom, pameću malih hodzica, političara koji slijede politiku sarajevskih trgovaca sa Bistrika i Vratnika, a takvih se nakotilo posljednjih decenija. Zato su šanse da Bošnjaci samo razvale BIH poprilično velike.
Toliko.
Pola toga je vec uradjeno pod dirigentom Alijomj i ceka se zavrsni udarac.
Najveci rasturac BiH je Iz i Ceric, jer on direktno djeli bosnjake na lojalne . i nepodobne, muslimane i "komuniste ". Time zeli oslabiti Bosnjake , prepoloviti ih da bi rasturaci lakse zavrsili posao. Previse su teske njegove rijeci da su muslimani turci ! To nijue bio lapsus, vec namjera.
-
NKVD
Nur odmara u "banovićima"? Hm, dobro. Ne znam tačno koji su kriteriji ali moram priznati da sam bio razočaran njegovim postom ali mi se, u isto vrijeme, svidjela njegova iskrenost. Ako je samo zbog toga otišao"na službeni put", zbog tog svog mišljenja (sigurno nije jedini) onda to nije u redu. Onakav odgovor i prijetnje prijetnjama na kraju su lijepa kombinacija frustracije i kratkovidnosti što nas okružuju. I ne bi ga nikako ignorisao niti mu branio da priča. Nije nam valjda cilj da izgledamo lijepo, monolitno, kosmopolitski a u isto vrijeme guramo pod krevet sve naše što nam izgleda prljavo i pogrešno.
- lady midnight
jah majko draga, vidi ti ovih analiza
:-):-)
precizno, nema shta...
pa koliko dugo cemo zakljuchke o danashnoj politici izvlachiti iz staljinistichkih mantri o sarajevskom procesu 1983 i uspostavljanju islamske drzhave kao navodnom cilju osudjenih, usprkos konzensu svih poznavalaca prilika u tadashnjoj jugoslaviji da se radilo o montiranom procesu koji je posluzhio kao izgovor za ponovno uvodjenje tvrde linije u bosanskom komunistichkom drushtvu? ili iz poreznih regulacija drzhavnih konstrukcija koje su u proshlim vijekovima vladale ovim prostorom, pa bile one turske, austrijske ili srpske monarhije?
koji nivo obrazovanja i informiranosti je potreban da se shvati da je SDA dodushe nacionalistichka, ali sekularna stranka, pa samim tim sigurno nije islamistichka stranka koja bi gradila sherijatsku drzhavu?
dragi moji, danashnje boshnjachke, kao i bosanskosrpske i bosanskohrvatske politichke elite su prije svega jedno - bezobzirni kapitalistichki oligarsi i lopovi kojima je do interesa nacije koju (ne) zastupaju stalo koliko i do lanjskog snijega i koji uvodjenje trzhishne ekonomije u ovu zemlju iskoristishe onako kako to uradishe oligarsi u svim zemljama tranzicije - uspostavljanjem vlastitih imperija moci na rachun sve veceg broja onih bez ikakve socijalne sigurnosti, koje redovno "hrane" prichom o vitalnosti nacionalnih interesa. uz to se zdushno trude da drzhavne strukture odrzhavaju shto slabijima kako se ne bi u pitanje dovela njihova vlastita pozicija jer je bilo kakva funkcionirajuca drzhava opasnost za njihove vlastite itnerese (eno vam primjera putina, politichara kojeg prezirem iz hiljadu i jednog razloga, ali koji je eliminacijom regionalnih oligarhija i jachanjem drzhavnih ovlasti rusiju ekonomski stabilizirao i ponovno vratio na svjetsko trzhishte i u svjetsku politiku).
a pitanje shta boshnjaci hoce je apsurdno... vecina tog naroda, kao najvjerovatnije i svakog ostalog naroda na kugli zemaljskoj hoce kakav-takav pristojan zhivot u kojem ce imati osiguranu egzistenciju, obezbijedjen pristup zdravstvenom sistemu, obrazovanju, hoce socijalnu i materijalnu sigurnost i barem neku perspektivu za bolju buducnost...
samo jedan pogled na mnoshtvo politichkih partija u kojima su zastupljeni boshnjaci govori dovoljno o tome koliko su ujedinjeni nekim "univerzalno boshnjachkim" politichkim konceptom - to jest, nikako...
zar je to zaista toliko komplikovano da nekima ochito nece u glavu ni pod razno?
NKVD,
eto, tebi ljudi odgovorishe iskreno, izmedju ostalih i @nur
i sada ti (i Bosana_C) lijepo dedukcijom zakljuchite da je bash on taj jedan shto k'o biva samo izgovara ono shto "ostali misle"... potpuno u skladu sa tvojim apsurdnim zahtjevom iz samog uvodnog posta da ti se ne servira "mishljenje foruma" nego neki odgovor koji bi bio validan za sve boshnjake u cjelini.
vec samo pitanje je, kako rekoh, apsurdno s obzirom na politichku i ideoloshku podijeljenost ljudi iz tzv. "boshnjachkog korpusa"; a uzdizanje jednog mishljenja, i to ne bilo kojeg, nego onoga koje tebi ochito odgovara, na nivo prototipa koji vazhi za vecinu boshnjaka je josh apsurdnije.
ne znam ja o kakvim se frustracijama radi kod vas kojima eto boshnjaci ispadoshe najveca opasnost po bosansku drzhavu, i to josh od 1983 - majke mi, da budem iskrena, ovo mi dodje kao kad chitam one jeftine knjizhice koje su miroljub jeftic & co. pisali sa pochetka 1990ih da bi opravdali agresiju i tamanjenje muslimana po BiH.
logika je ista - muslimani (boshnjaci) su najveca opasnost po drzhavu jer bi da stvaraju "etnichki chiste" teritorije...pa dajte molim vas, dokle vishe?????
ove demonstracije politichke neobrazovanosti i drskosti, upakovane u kvazigradjanski celofan, i to celofan jako loshe kvalitete, mi podobro idu na nerve.
precizno, nema shta...
pa koliko dugo cemo zakljuchke o danashnoj politici izvlachiti iz staljinistichkih mantri o sarajevskom procesu 1983 i uspostavljanju islamske drzhave kao navodnom cilju osudjenih, usprkos konzensu svih poznavalaca prilika u tadashnjoj jugoslaviji da se radilo o montiranom procesu koji je posluzhio kao izgovor za ponovno uvodjenje tvrde linije u bosanskom komunistichkom drushtvu? ili iz poreznih regulacija drzhavnih konstrukcija koje su u proshlim vijekovima vladale ovim prostorom, pa bile one turske, austrijske ili srpske monarhije?
koji nivo obrazovanja i informiranosti je potreban da se shvati da je SDA dodushe nacionalistichka, ali sekularna stranka, pa samim tim sigurno nije islamistichka stranka koja bi gradila sherijatsku drzhavu?
dragi moji, danashnje boshnjachke, kao i bosanskosrpske i bosanskohrvatske politichke elite su prije svega jedno - bezobzirni kapitalistichki oligarsi i lopovi kojima je do interesa nacije koju (ne) zastupaju stalo koliko i do lanjskog snijega i koji uvodjenje trzhishne ekonomije u ovu zemlju iskoristishe onako kako to uradishe oligarsi u svim zemljama tranzicije - uspostavljanjem vlastitih imperija moci na rachun sve veceg broja onih bez ikakve socijalne sigurnosti, koje redovno "hrane" prichom o vitalnosti nacionalnih interesa. uz to se zdushno trude da drzhavne strukture odrzhavaju shto slabijima kako se ne bi u pitanje dovela njihova vlastita pozicija jer je bilo kakva funkcionirajuca drzhava opasnost za njihove vlastite itnerese (eno vam primjera putina, politichara kojeg prezirem iz hiljadu i jednog razloga, ali koji je eliminacijom regionalnih oligarhija i jachanjem drzhavnih ovlasti rusiju ekonomski stabilizirao i ponovno vratio na svjetsko trzhishte i u svjetsku politiku).
a pitanje shta boshnjaci hoce je apsurdno... vecina tog naroda, kao najvjerovatnije i svakog ostalog naroda na kugli zemaljskoj hoce kakav-takav pristojan zhivot u kojem ce imati osiguranu egzistenciju, obezbijedjen pristup zdravstvenom sistemu, obrazovanju, hoce socijalnu i materijalnu sigurnost i barem neku perspektivu za bolju buducnost...
samo jedan pogled na mnoshtvo politichkih partija u kojima su zastupljeni boshnjaci govori dovoljno o tome koliko su ujedinjeni nekim "univerzalno boshnjachkim" politichkim konceptom - to jest, nikako...
zar je to zaista toliko komplikovano da nekima ochito nece u glavu ni pod razno?
NKVD,
i sada ti (i Bosana_C) lijepo dedukcijom zakljuchite da je bash on taj jedan shto k'o biva samo izgovara ono shto "ostali misle"... potpuno u skladu sa tvojim apsurdnim zahtjevom iz samog uvodnog posta da ti se ne servira "mishljenje foruma" nego neki odgovor koji bi bio validan za sve boshnjake u cjelini.
vec samo pitanje je, kako rekoh, apsurdno s obzirom na politichku i ideoloshku podijeljenost ljudi iz tzv. "boshnjachkog korpusa"; a uzdizanje jednog mishljenja, i to ne bilo kojeg, nego onoga koje tebi ochito odgovara, na nivo prototipa koji vazhi za vecinu boshnjaka je josh apsurdnije.
ne znam ja o kakvim se frustracijama radi kod vas kojima eto boshnjaci ispadoshe najveca opasnost po bosansku drzhavu, i to josh od 1983 - majke mi, da budem iskrena, ovo mi dodje kao kad chitam one jeftine knjizhice koje su miroljub jeftic & co. pisali sa pochetka 1990ih da bi opravdali agresiju i tamanjenje muslimana po BiH.
logika je ista - muslimani (boshnjaci) su najveca opasnost po drzhavu jer bi da stvaraju "etnichki chiste" teritorije...pa dajte molim vas, dokle vishe?????
ove demonstracije politichke neobrazovanosti i drskosti, upakovane u kvazigradjanski celofan, i to celofan jako loshe kvalitete, mi podobro idu na nerve.
-
Qwert
Opet,Nur odmara u "banovićima"? Hm, dobro. Ne znam tačno koji su kriteriji ali moram priznati da sam bio razočaran njegovim postom ali mi se, u isto vrijeme, svidjela njegova iskrenost. Ako je samo zbog toga otišao"na službeni put", zbog tog svog mišljenja (sigurno nije jedini) onda to nije u redu. Onakav odgovor i prijetnje prijetnjama na kraju su lijepa kombinacija frustracije i kratkovidnosti što nas okružuju. I ne bi ga nikako ignorisao niti mu branio da priča. Nije nam valjda cilj da izgledamo lijepo, monolitno, kosmopolitski a u isto vrijeme guramo pod krevet sve naše što nam izgleda prljavo i pogrešno.
-
_BosanaC
Napravice nasi konstitutivni narodi jednu novu, ljepsu, stariju Bosnu. Mozda bez Hercegovine, ali ce biti Bosna. A vjerovatno nece biti ni u sadasnjim granicama, ali ce manjina koja je protiv toga tada vec biti negdje drugdje, pitajuci se zasto drzave u kojoj je zivjela i za koju je zivjela, pa cak i krv prolila, vise nema. A pozitivno u svemu tome je da ce to narodi uraditi konsenzusom. Mir, mir, mir - niko nije kriv.
I namjerno kazem konstitutivni narodi - sve tri konstitutivna naroda. Ako je ovo sto od, recimo, '94. godine rade Bosnjacki politicari borba za cjelovitu i jedinstvenu BiH u AVNOJevskim i ZAVNOBIH-ovskim granicama, ja sam onda Paris Hilton glavom i bradom.
I namjerno kazem konstitutivni narodi - sve tri konstitutivna naroda. Ako je ovo sto od, recimo, '94. godine rade Bosnjacki politicari borba za cjelovitu i jedinstvenu BiH u AVNOJevskim i ZAVNOBIH-ovskim granicama, ja sam onda Paris Hilton glavom i bradom.
- fantom slobode
Odlican komentar.U globalu se slazem, a u potpunosti sa ovim dijelom o standardnih dusebriznika Bosnjaka koji se javljaju sa raznim temama da bi culi ono sto misle, ako ikako moze.Treba im za potvrdjivanje njihovog misljenja koje je iskrivljeno zbog raznih uticaja tokom njihovog zivota.Za te iste je dobar bosnjak onaj koji se ne izjasnjava tako, koji osjeca pritisak izdaje pradjedovske vjere:-)koji islam gazi i negira na svakom koraku(cak i ako nije vjernik koji praktikuje islam, zamjera mu se sto ima ime kakvo ima-trebao je imati ili dati narodno:-), sto je pruzio otpor kada su dosli da ga ubiju samo zbog imena:-)sto nije ponizan i zahvalan sto uopste postoji:-)lady midnight wrote:jah majko draga, vidi ti ovih analiza:-):-)
precizno, nema shta...
pa koliko dugo cemo zakljuchke o danashnoj politici izvlachiti iz staljinistichkih mantri o sarajevskom procesu 1983 i uspostavljanju islamske drzhave kao navodnom cilju osudjenih, usprkos konzensu svih poznavalaca prilika u tadashnjoj jugoslaviji da se radilo o montiranom procesu koji je posluzhio kao izgovor za ponovno uvodjenje tvrde linije u bosanskom komunistichkom drushtvu? ili iz poreznih regulacija drzhavnih konstrukcija koje su u proshlim vijekovima vladale ovim prostorom, pa bile one turske, austrijske ili srpske monarhije?![]()
NKVD,
Najveca tuga i frustracija istih je sto taj narod postoji, uprkos svim pokusajima negacije, zivi gdje zivi i ponosi se svojom Bosnom (evo je prisvaja-sada bi rekli:-) i svojim identitetom.
-
_BosanaC
Nisi li, u svemu ovome sto napisa, isfrustriran bas - TI?fantom slobode wrote: Odlican komentar.U globalu se slazem, a u potpunosti sa ovim dijelom o standardnih dusebriznika Bosnjaka koji se javljaju sa raznim temama da bi culi ono sto misle, ako ikako moze.Treba im za potvrdjivanje njihovog misljenja koje je iskrivljeno zbog raznih uticaja tokom njihovog zivota.Za te iste je dobar bosnjak onaj koji se ne izjasnjava tako, koji osjeca pritisak izdaje pradjedovske vjere:-)koji islam gazi i negira na svakom koraku(cak i ako nije vjernik koji praktikuje islam, zamjera mu se sto ima ime kakvo ima-trebao je imati ili dati narodno:-), sto je pruzio otpor kada su dosli da ga ubiju samo zbog imena:-)sto nije ponizan i zahvalan sto uopste postoji:-)
Najveca tuga i frustracija istih je sto taj narod postoji, uprkos svim pokusajima negacije, zivi gdje zivi i ponosi se svojom Bosnom (evo je prisvaja-sada bi rekli:-) i svojim identitetom.
Paranoja je cudo
- fantom slobode
Tebe niko ne spomenu pa se javi, zar ne_BosanaC wrote:Nisi li, u svemu ovome sto napisa, isfrustriran bas - TI?fantom slobode wrote: Odlican komentar.U globalu se slazem, a u potpunosti sa ovim dijelom o standardnih dusebriznika Bosnjaka koji se javljaju sa raznim temama da bi culi ono sto misle, ako ikako moze.Treba im za potvrdjivanje njihovog misljenja koje je iskrivljeno zbog raznih uticaja tokom njihovog zivota.Za te iste je dobar bosnjak onaj koji se ne izjasnjava tako, koji osjeca pritisak izdaje pradjedovske vjere:-)koji islam gazi i negira na svakom koraku(cak i ako nije vjernik koji praktikuje islam, zamjera mu se sto ima ime kakvo ima-trebao je imati ili dati narodno:-), sto je pruzio otpor kada su dosli da ga ubiju samo zbog imena:-)sto nije ponizan i zahvalan sto uopste postoji:-)
Paranoja je cudo
-
_BosanaC
Sorry, ne nadjoh spisak ko se samo smije javljati na ovu temu. Necu vise Tita mifantom slobode wrote:Tebe niko ne spomenu pa se javi, zar ne_BosanaC wrote:Nisi li, u svemu ovome sto napisa, isfrustriran bas - TI?fantom slobode wrote: Odlican komentar.U globalu se slazem, a u potpunosti sa ovim dijelom o standardnih dusebriznika Bosnjaka koji se javljaju sa raznim temama da bi culi ono sto misle, ako ikako moze.Treba im za potvrdjivanje njihovog misljenja koje je iskrivljeno zbog raznih uticaja tokom njihovog zivota.Za te iste je dobar bosnjak onaj koji se ne izjasnjava tako, koji osjeca pritisak izdaje pradjedovske vjere:-)koji islam gazi i negira na svakom koraku(cak i ako nije vjernik koji praktikuje islam, zamjera mu se sto ima ime kakvo ima-trebao je imati ili dati narodno:-), sto je pruzio otpor kada su dosli da ga ubiju samo zbog imena:-)sto nije ponizan i zahvalan sto uopste postoji:-)
Paranoja je cudo![]()
- fantom slobode
Ne moras mi se izvinjavati, vidim i da ne kontas._BosanaC wrote:Sorry, ne nadjoh spisak ko se samo smije javljati na ovu temu. Necu vise Tita mifantom slobode wrote:Tebe niko ne spomenu pa se javi, zar ne_BosanaC wrote: Nisi li, u svemu ovome sto napisa, isfrustriran bas - TI?
Paranoja je cudo![]()