Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
-
kv99
#26 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
@ nokia
Prateci tvoje postove shvatio sam da se razumijes u pravni sistem (ustav, zakoni i sl) pa ako mozes ti da objasnis kakve je tvoje vidzenje situacije ( kako na to odgovoriti, pravi/ustavni mehanizmi za otklanjanje blokade, da li to znaci ukidanje dejtonskog sistema itd ) u slucaju da ostvare svoje planove i povuku se iz drzavnih organa.
Prateci tvoje postove shvatio sam da se razumijes u pravni sistem (ustav, zakoni i sl) pa ako mozes ti da objasnis kakve je tvoje vidzenje situacije ( kako na to odgovoriti, pravi/ustavni mehanizmi za otklanjanje blokade, da li to znaci ukidanje dejtonskog sistema itd ) u slucaju da ostvare svoje planove i povuku se iz drzavnih organa.
- nokia6170
#27 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
Previse generalizovanih pitanja si postavio da bi se knjige mogle pisati na te teme koje tebe zanimaju.kv99 wrote:@ nokia
Ljudi moraju da shvate prvo jednu stvar. Bilo koji mirovni sporazum u svijetu prestaje da vazi samo onda kada dodje do otpocinjanja novog rata, jer onda na red dolazi novi mirovni sporazum...sve dok nema rata, sve i jedan mir. sporazum je i dalje na snazi.
I naknadni mir. sporazum moze da uvazava nacela i principe prethodnog mir. sporazuma.
Tako recimo 1991. godine je bila mirovna konferencija za bivsu jugoslaviju gdje su utvrdjena pravna misljenja i zakljucci badinterove komisije po raznim pitanjima.
Izbio je rat jer se Srbija i srpska politika nije htjela pridrzavati zakljucka u pogledu prava na samopredjeljenje Srba u bivsoj Jugi (komisije rekla da to pravo mogu ostvarivati u republikama-drzava, a Milosevic htio da ne postoje granice republika kad je rjesavanje srpskog pitanja doslo na red), jugoslavija prestala da postoji, dosao na red dejt. mir. konferencija i sporazum koji je slijedio zakljucke one mir. konferencije iz 1991. godine u pogledu drzavnih granica, prava na samopredjeljenje itd.
Pa sta mislis na osnovu cega se vrsi danas sukcesija imovine bivse juge? pa na osnovu mirovne konferencije za bivsu jugu iz 1991. godine gdje je zakljuceno da su sve bivse republike pravni sljednici te bivse drzave.
Medj. pravo je uvijek iznad domaceg prava, pa cak i samog Ustava.
-
rosegirl
#28 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
to znaci da ako se predstavnici srpskog naroda povuku iz drzavnih institucija-ne dolazi do povrede daytonskog sporazuma sve dok ne izbije otvoreni sukob? ako ne izbije sukob, da li se onda raspisuju vanredni izbori?
mene stvarno interesuje koje su mogucnosti...studiram nesto skroz nevezano ali se interesujem za politiku-i prije svega sigurnosnu situaciju
mene stvarno interesuje koje su mogucnosti...studiram nesto skroz nevezano ali se interesujem za politiku-i prije svega sigurnosnu situaciju
-
behavac
#29 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
??? Molim ?7cokanja wrote: ..tako behavac, pametno moje malo, otvori "him" oci, kad vec nece oni sami ..![]()
..no, opet, ne mogu da te pustim da sad "cvjetas" samozadovoljno....naime, da bi se ista greska popravila, postoje mehanizmi.. samo se trebaju primijeniti.. jedan od prvih je - postovati legalne dokumente koji su bili na snazi u tom periodu, kad je doticno ime "naimenovano", a sto su, u prvom redu Ustav RBiH i clanovi 154. i 155. , znaci, skinuti oreol pravednika sa onoga ko je ucinio onaj potez gore, koji ti navodis.. ako mi sad kazes, da je taj Ustav nelegalan, onda si "Dodo"..
..znas, to ti je ona 'tica sto se usere pa kljuca..
..a, kad mu jos i pjano, Radmanovic, da podrsku i kaze, i pored ponovo objavljenog "usratka" na dnevniku "nji'ove" TVBN (mada sad izgleda nije vise "nji'ova", pocela je borba za vlas' "
) da on nije dao odredjenu izjavu, e onda "him" se mora "verovati na rec" ..
..
Jeste ali poenta o vecini ja to da ona odlucuje...s tim da zbog te jednakosti postoji mogucnost veta za zastiti vitalnih interesa konst naroda...nokia6170 wrote: Kakve veze ima ko je vecina ako smo i ti i ja podjednaki vlasnici necega. Sta pricas gluposti behavac.
A sto se tebe tice i tvioje indolentnosti prema federaciji i svemu sto se desava u njoj, to je tvoja stvar sto ti ne zelis da ostvarujes svoja prava na cijeloj teritoriji svoje drzave...ja zelim da ostvarujem i tu se prica zavrsava. kao sto ti imas pravo da ne zelis svoja prava, tako ja imam pravo da se njima sluzim.
U pogledu legalnosti i ustavnosti naziva RS...pa opet si malo blehav jer ako je nesto ustavno ne znaci i da nije diskriminatorsko. Nas ustav je diskriminatorski u mnogo cemu, o tome su se vec mnogi izjasnili. u ustavu pise i da smao bosnjak, srbin i hrvat mogu biti clanovi predsjednistva. i to je ustavno i legalno, a opet je i diskriminatorsko.
Dzaba pokusavas da opravdas nesto. ti bi sam sebe udarao u guzicu da imas pola argumenata kao sto ih ja imam.
p.s. uzmi u ruke ustav RS i procitaj ko su vlasnici RS-a
Svakako da je tvoje pravo da se zanimas za RS, ja ti to ne branim...
Ok slazes se sa mnom da naziv jeste ustavan ali smatras da je diskriminatorski...e sad po meni ovo je samo tvoje misljenje...
Recimo ocigledno je da naziv Valonija niko u EU ne smatra diskriminatorskim prema Flamancima inace bi odavno insisitrali da bude promjenjen jer EU je stroga sto se tice diskriminacije...tako i RS moze imati ovaj naziv analogno ovome...
Ustav RSa vec znam...a sto se tice toga ko moze biti clan predsjednistva to jeste diskriminatorski, oko cega se svi slazu i dio sporazuma za pristupanje EU koji se odnosi na ljudska prava upravo se tice ovoga. Zato je jos u aprilskom paketu bio amandman da se to izmijeni o cemu ja odavno govorim...
S druge strane za naziv RS nema nista od ovoga...
-
zavrzlama
#30 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
Zadnje tri godine su velikosrbi svakako u institucijama BIH bili samo faktor opstrukcija...tako da njihovo povlacenje ne bi nista posebo naskodilo drzavi BIH,nego bi naprotiv samo ogolilo do kraja opstrukcionisticku i velikosrpsku politiku...
scenario koji je najvjerovatniji u blizoj buducnosti:
Dodik ce nastaviti sa provokacijama jer je srbija odlucila da se pokusa secesija, jer kontaju da ako secesija ne uspije,da se nema sta izgubiti i da ce rs opet zadrzati iste nadleznosti(velikosrpska pogresna logika)...ako dodik povuce srbe iz drzavnih institucija i odbije da postujue odluke OHR(koje vec ne postuje)doci ce do enklavizacije manjeg entiteta(brcko je u dejtonu i planirano da bude distrikt ,bas da se u ovakvim pokusajima osujete secesionisti) tj. NATO ce svojim snagama uz pomoc OSBIH napraviti 5-6 kontrlonih punkotova cime ce se prakticki ispresijecati i federacija i rs na vise dijelova i tako osujetiti da secesionisticke snage mogu odrzavati teritorijalnu cjelovitost secesionisticke teritorije...sve ce to NATO obrazloziti/opravdati potezom da se sprijeci sukob,a u stvari ce biti stavljanje secesionista u rezervate gdje ce ih se politickim pritiscima natjerati na predaju ,dodiku i ostalim liderima i pokretacima secesije ce se zabraniti izlazak u EU ...likovi ala Cavic ili Ivanic ce se ubacivati u igru i to je to....
sve je pod kontrolom...dodik odradjuje upravo ono sto zapadu treba....alibi da promijene dejton i ukinu oruzje velikosrbima za destrukciju i blokadu drzave BIH....zato velikosrbi i pjene jer znaju da su donji....na dodikovu zalost nece propasti otmeno kako je planirao nego kao posljednji kocijas i prostak..
scenario koji je najvjerovatniji u blizoj buducnosti:
Dodik ce nastaviti sa provokacijama jer je srbija odlucila da se pokusa secesija, jer kontaju da ako secesija ne uspije,da se nema sta izgubiti i da ce rs opet zadrzati iste nadleznosti(velikosrpska pogresna logika)...ako dodik povuce srbe iz drzavnih institucija i odbije da postujue odluke OHR(koje vec ne postuje)doci ce do enklavizacije manjeg entiteta(brcko je u dejtonu i planirano da bude distrikt ,bas da se u ovakvim pokusajima osujete secesionisti) tj. NATO ce svojim snagama uz pomoc OSBIH napraviti 5-6 kontrlonih punkotova cime ce se prakticki ispresijecati i federacija i rs na vise dijelova i tako osujetiti da secesionisticke snage mogu odrzavati teritorijalnu cjelovitost secesionisticke teritorije...sve ce to NATO obrazloziti/opravdati potezom da se sprijeci sukob,a u stvari ce biti stavljanje secesionista u rezervate gdje ce ih se politickim pritiscima natjerati na predaju ,dodiku i ostalim liderima i pokretacima secesije ce se zabraniti izlazak u EU ...likovi ala Cavic ili Ivanic ce se ubacivati u igru i to je to....
sve je pod kontrolom...dodik odradjuje upravo ono sto zapadu treba....alibi da promijene dejton i ukinu oruzje velikosrbima za destrukciju i blokadu drzave BIH....zato velikosrbi i pjene jer znaju da su donji....na dodikovu zalost nece propasti otmeno kako je planirao nego kao posljednji kocijas i prostak..
-
Ljuban
#31 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
Federacija BiH dobija paralelnu vladu,predsjedništvo,skupštinu ...
-
hercegovac_pravi
#32 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
A pc 95-u ......Ljuban wrote:Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
- 1gorstak
#33 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
Ucesce predstavnika oba entiteta u drzavnim institucijama nije stvar dobre volje nego obaveza propisana mirovnim sporazumom.Ljuban wrote:Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
- osa
#34 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
isuina, samo djelovanje institucija sistema se može opstruirati na mnoge načine, zakonite, pa bar je u bih to poznato, šta ako svi otvore bolovanje...1gorstak wrote:Ucesce predstavnika oba entiteta u drzavnim institucijama nije stvar dobre volje nego obaveza propisana mirovnim sporazumom.Ljuban wrote:Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
- nokia6170
#35 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
Ovdje bi bilo najzanimljivije postaviti pitanje...sta ukoliko bi Federacija BiH donijela odluku o svom sistemskog redefinisanju sa zakljuckom da ne zeli da vise egzistira u ovom formalno-pravnom obliku, te odlucila da vrati nadleznosti drzavi Bosni i Hercegovini.
Ljudi nikako ne shvataju da RS nista nije bitnija od Federacije, cak stavise manja je geografski sa potpuno identicnim ovlastima kao i sto ima RS.
Previse se paznje posvecuje RS-u kao jednoj nizerazrednoj administrativnoj jedinici. Ovdje samo treba da djeluju drzavni organi i nista vise, a posebice nadlezna tuzilastva zajedno sa policijskim snagama.
Dodik je obicni marginalac kojeg se niko nece sjecati za 5 godina...bas kao i sto je slucaj sa svim prethodnim i RS i Federalnim i drzavnim politicarima.
Ljudi nikako ne shvataju da RS nista nije bitnija od Federacije, cak stavise manja je geografski sa potpuno identicnim ovlastima kao i sto ima RS.
Previse se paznje posvecuje RS-u kao jednoj nizerazrednoj administrativnoj jedinici. Ovdje samo treba da djeluju drzavni organi i nista vise, a posebice nadlezna tuzilastva zajedno sa policijskim snagama.
Dodik je obicni marginalac kojeg se niko nece sjecati za 5 godina...bas kao i sto je slucaj sa svim prethodnim i RS i Federalnim i drzavnim politicarima.
- osa
#36 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
može li to federacija izvesti, mislim s obzirom na dayton, pa na ljubav bošnjaka i hrvata i sl.nokia6170 wrote:Ovdje bi bilo najzanimljivije postaviti pitanje...sta ukoliko bi Federacija BiH donijela odluku o svom sistemskog redefinisanju sa zakljuckom da ne zeli da vise egzistira u ovom formalno-pravnom obliku, te odlucila da vrati nadleznosti drzavi Bosni i Hercegovini.
- nokia6170
#37 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
Pazi, svaka promjena se prvenstveno desi zato sto neko zeli tu promjenu. Znaci prvi korak zelja da se nesto promijeni. Drugi korak institucionalno uobliciti tu zelju kroz institucije Federacije. Srbi bi naravno mogli pokrenuti pitanje zastite vit. nac. interesa u Federaciji (jer su podjednaki vlasnici FBiH zajedno sa Hrvatima i Bosnjacima), ali nece, jer su bili toliko glupi da dosad nisu kroz svoju srpsku politiku banja luke i beograda obezbijedili nijedan pravni mehanizam da blokiraju ista u Federaciji. Dakle, Banja Luka ne bi mogla uticati na Federaciju, kao sto Bosnjaci i Hrvati mogu utjecati i utjecu na RS desavanja kroz zastitu vit. nac. interesa.osa wrote:može li to federacija izvesti, mislim s obzirom na dayton, pa na ljubav bošnjaka i hrvata i sl.nokia6170 wrote:Ovdje bi bilo najzanimljivije postaviti pitanje...sta ukoliko bi Federacija BiH donijela odluku o svom sistemskog redefinisanju sa zakljuckom da ne zeli da vise egzistira u ovom formalno-pravnom obliku, te odlucila da vrati nadleznosti drzavi Bosni i Hercegovini.
Treci korak je ustvari da se Federacija, u ime svojih gradjana, obrati drzavi, odnosno Parlamentu BiH. Tu bi srpski predstavnici pravili problem, jer bi takva zelja Federacije iziskivala promjenu samog Ustava, sto se ne moze uciniti bez srpskih predstavnika koji dolaze iz RS-a.
Ali je sustina da se tocak zakotrlja kroz institucije, a ne kafane, seminare i politicke govore.
- osa
#38 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
Pazi, svaka promjena se prvenstveno desi zato sto neko zeli tu promjenu. Znaci prvi korak zelja da se nesto promijeni. Drugi korak institucionalno uobliciti tu zelju kroz institucije Federacije. Srbi bi naravno mogli pokrenuti pitanje zastite vit. nac. interesa u Federaciji (jer su podjednaki vlasnici FBiH zajedno sa Hrvatima i Bosnjacima), ali nece, jer su bili toliko glupi da dosad nisu kroz svoju srpsku politiku banja luke i beograda obezbijedili nijedan pravni mehanizam da blokiraju ista u Federaciji. Dakle, Banja Luka ne bi mogla uticati na Federaciju, kao sto Bosnjaci i Hrvati mogu utjecati i utjecu na RS desavanja kroz zastitu vit. nac. interesa.nokia6170 wrote:[
može li to federacija izvesti, mislim s obzirom na dayton, pa na ljubav bošnjaka i hrvata i sl.
Treci korak je ustvari da se Federacija, u ime svojih gradjana, obrati drzavi, odnosno Parlamentu BiH. Tu bi srpski predstavnici pravili problem, jer bi takva zelja Federacije iziskivala promjenu samog Ustava, sto se ne moze uciniti bez srpskih predstavnika koji dolaze iz RS-a.
Ali je sustina da se tocak zakotrlja kroz institucije, a ne kafane, seminare i politicke govore.[/quote]
torijski možda moguće, međutim i sam znaš da to u praksi ne funkcionira tako, možda bi bilo lakše kad bi bošnjaci i hrvati imali bar minimum zajedničkih interesa, ali gledajući stanje u bih danas vidljivo je da su srbi i hrvati bliskijih stajališta o uređenju bih nego hrvati i bošnjaci ili srbi i bošnjaci.
- 1gorstak
#39 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
Za prolaz zakona u parlamentarnoj skupstini je potrebna saglasnost trecine prisutnih iz manjeg entiteta. Ako hoce da uzmu bolovanje, nije problem, tu je Remzija Kadric a Slavuju cemo poslati valijum ili sta mu vec treba na tom bolovanju. Ako oni zele da na terenu ospore sprovodjenje izglasanih zakona, e to je vec posao za nadlezna tuzilastva.osa wrote:isuina, samo djelovanje institucija sistema se može opstruirati na mnoge načine, zakonite, pa bar je u bih to poznato, šta ako svi otvore bolovanje...1gorstak wrote:Ucesce predstavnika oba entiteta u drzavnim institucijama nije stvar dobre volje nego obaveza propisana mirovnim sporazumom.Ljuban wrote:Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
- nokia6170
#40 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
Pa ja mislim da Hrvati i Bosnjaci uopste nemaju toliko izrazene suprotnosti u svojim interesima da ne bi mogli zajednicki istupati u pogledu promjene ustava. Prvi i najbitniji interes i jednih i drugih je iskrena zelja da se temeljno izmijeni ustav u pogledu politicko-teritorijalnog pitanja, odnosno da se napusti dejtonski princip uredjenja BiH. Mislim da ta sama cinjenica zajednickog interesa prevladava sekundarno pitanje nacina na koji urediti Bosnu i Hercegovinu. Cak sam mislijenja da bi Bosnjaci pristali da se oformi jedna teritorijalna kompaktna cjelina sa vecinskim hrvatskim stanovniistvom pod uslovom da taj administrativno-geografski region ne predstavlja ozivljavanje herceg-bosne sa svim njenim obiljezjima i tekovinama i zapisavanjima. Ako su Hrvati spremni napraviti taj iskorak u svojoj politici, vejrujem da su i Bosnjaci spremni napraviti taj isti iskorak da budu manjina na principima gradjanskog drustva.osa wrote: torijski možda moguće, međutim i sam znaš da to u praksi ne funkcionira tako, možda bi bilo lakše kad bi bošnjaci i hrvati imali bar minimum zajedničkih interesa, ali gledajući stanje u bih danas vidljivo je da su srbi i hrvati bliskijih stajališta o uređenju bih nego hrvati i bošnjaci ili srbi i bošnjaci.
Sve na stranu, i dalje mislim da je najbitnija stvar u cijeloj ovoj prici da Bosnjaci i Hrvati zele da im domovina trajno bude Bosna i Hercegovina. Znam ja da intimno dosta Hrvata prizeljkuje da zive u drzavi Hrvatskoj, ali isto tako znam da ima dosta i Bosnjaka koji bi zeljeli da im je serijat iznad svega u drzavi. Niti je Bosna Hrvatska, niti je Bosna serijatska.
- osa
#41 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
da bi se mijenjala daytonska struktura za to je potrebno troje, dvoje je malo, u takvoj konstelaciji snaga hrvati traže svoju teritorijalnu jedinicu, uvažuju realnost postojanja rs-a, dok bi bošnjaci možda pristali na hrvatsku teritorijalnu jedinicu ali ako bi ona zahvatila dijelove rs-a, naravno da bošnjacima nije stalo do dijelova rs-a gdje življahu hrvati, nego je potreban presedan tj. da srbi jednom pristanu na najmanju moguću korekciju granica, a time se otvara prostor za potpuno ukidanje rs-a, s obzirom da srbi nisu naivni ovakav scenarij je nemoguć i do dobro znaju i hrvati i bošnjaci i to dodatno usložnjava njihov odnos .nokia6170 wrote:Pa ja mislim da Hrvati i Bosnjaci uopste nemaju toliko izrazene suprotnosti u svojim interesima da ne bi mogli zajednicki istupati u pogledu promjene ustava. Prvi i najbitniji interes i jednih i drugih je iskrena zelja da se temeljno izmijeni ustav u pogledu politicko-teritorijalnog pitanja, odnosno da se napusti dejtonski princip uredjenja BiH. Mislim da ta sama cinjenica zajednickog interesa prevladava sekundarno pitanje nacina na koji urediti Bosnu i Hercegovinu. Cak sam mislijenja da bi Bosnjaci pristali da se oformi jedna teritorijalna kompaktna cjelina sa vecinskim hrvatskim stanovniistvom pod uslovom da taj administrativno-geografski region ne predstavlja ozivljavanje herceg-bosne sa svim njenim obiljezjima i tekovinama i zapisavanjima. Ako su Hrvati spremni napraviti taj iskorak u svojoj politici, vejrujem da su i Bosnjaci spremni napraviti taj isti iskorak da budu manjina na principima gradjanskog drustva.osa wrote: torijski možda moguće, međutim i sam znaš da to u praksi ne funkcionira tako, možda bi bilo lakše kad bi bošnjaci i hrvati imali bar minimum zajedničkih interesa, ali gledajući stanje u bih danas vidljivo je da su srbi i hrvati bliskijih stajališta o uređenju bih nego hrvati i bošnjaci ili srbi i bošnjaci.
Sve na stranu, i dalje mislim da je najbitnija stvar u cijeloj ovoj prici da Bosnjaci i Hrvati zele da im domovina trajno bude Bosna i Hercegovina. Znam ja da intimno dosta Hrvata prizeljkuje da zive u drzavi Hrvatskoj, ali isto tako znam da ima dosta i Bosnjaka koji bi zeljeli da im je serijat iznad svega u drzavi. Niti je Bosna Hrvatska, niti je Bosna serijatska.
slažem s s tobom da bih treba ostati bih, ali oko uređenja te bih se vjerojatno nećemo složiti, kao što se ne mogu složiti niti političari.
- and
#42 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
a složio si se kad je hrvatska trebala ostati etnički čista,i kad su srbi iz hrvatske prešli u bih.osa wrote:da bi se mijenjala daytonska struktura za to je potrebno troje, dvoje je malo, u takvoj konstelaciji snaga hrvati traže svoju teritorijalnu jedinicu, uvažuju realnost postojanja rs-a, dok bi bošnjaci možda pristali na hrvatsku teritorijalnu jedinicu ali ako bi ona zahvatila dijelove rs-a, naravno da bošnjacima nije stalo do dijelova rs-a gdje življahu hrvati, nego je potreban presedan tj. da srbi jednom pristanu na najmanju moguću korekciju granica, a time se otvara prostor za potpuno ukidanje rs-a, s obzirom da srbi nisu naivni ovakav scenarij je nemoguć i do dobro znaju i hrvati i bošnjaci i to dodatno usložnjava njihov odnos .nokia6170 wrote:Pa ja mislim da Hrvati i Bosnjaci uopste nemaju toliko izrazene suprotnosti u svojim interesima da ne bi mogli zajednicki istupati u pogledu promjene ustava. Prvi i najbitniji interes i jednih i drugih je iskrena zelja da se temeljno izmijeni ustav u pogledu politicko-teritorijalnog pitanja, odnosno da se napusti dejtonski princip uredjenja BiH. Mislim da ta sama cinjenica zajednickog interesa prevladava sekundarno pitanje nacina na koji urediti Bosnu i Hercegovinu. Cak sam mislijenja da bi Bosnjaci pristali da se oformi jedna teritorijalna kompaktna cjelina sa vecinskim hrvatskim stanovniistvom pod uslovom da taj administrativno-geografski region ne predstavlja ozivljavanje herceg-bosne sa svim njenim obiljezjima i tekovinama i zapisavanjima. Ako su Hrvati spremni napraviti taj iskorak u svojoj politici, vejrujem da su i Bosnjaci spremni napraviti taj isti iskorak da budu manjina na principima gradjanskog drustva.osa wrote: torijski možda moguće, međutim i sam znaš da to u praksi ne funkcionira tako, možda bi bilo lakše kad bi bošnjaci i hrvati imali bar minimum zajedničkih interesa, ali gledajući stanje u bih danas vidljivo je da su srbi i hrvati bliskijih stajališta o uređenju bih nego hrvati i bošnjaci ili srbi i bošnjaci.
slažem s s tobom da bih treba ostati bih, ali oko uređenja te bih se vjerojatno nećemo složiti, kao što se ne mogu složiti niti političari.
budite pošteni pa ljudima objasnite kako je sve išlo i nemojte ih bez veze ložiti na 3 entitet,od kojeg ste u deytonu odustali da bi u hrvatskoj bilo sve potaman.
- osa
#43 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
da bi se mijenjala daytonska struktura za to je potrebno troje, dvoje je malo, u takvoj konstelaciji snaga hrvati traže svoju teritorijalnu jedinicu, uvažuju realnost postojanja rs-a, dok bi bošnjaci možda pristali na hrvatsku teritorijalnu jedinicu ali ako bi ona zahvatila dijelove rs-a, naravno da bošnjacima nije stalo do dijelova rs-a gdje življahu hrvati, nego je potreban presedan tj. da srbi jednom pristanu na najmanju moguću korekciju granica, a time se otvara prostor za potpuno ukidanje rs-a, s obzirom da srbi nisu naivni ovakav scenarij je nemoguć i do dobro znaju i hrvati i bošnjaci i to dodatno usložnjava njihov odnos .and wrote:[
Pa ja mislim da Hrvati i Bosnjaci uopste nemaju toliko izrazene suprotnosti u svojim interesima da ne bi mogli zajednicki istupati u pogledu promjene ustava. Prvi i najbitniji interes i jednih i drugih je iskrena zelja da se temeljno izmijeni ustav u pogledu politicko-teritorijalnog pitanja, odnosno da se napusti dejtonski princip uredjenja BiH. Mislim da ta sama cinjenica zajednickog interesa prevladava sekundarno pitanje nacina na koji urediti Bosnu i Hercegovinu. Cak sam mislijenja da bi Bosnjaci pristali da se oformi jedna teritorijalna kompaktna cjelina sa vecinskim hrvatskim stanovniistvom pod uslovom da taj administrativno-geografski region ne predstavlja ozivljavanje herceg-bosne sa svim njenim obiljezjima i tekovinama i zapisavanjima. Ako su Hrvati spremni napraviti taj iskorak u svojoj politici, vejrujem da su i Bosnjaci spremni napraviti taj isti iskorak da budu manjina na principima gradjanskog drustva.
slažem s s tobom da bih treba ostati bih, ali oko uređenja te bih se vjerojatno nećemo složiti, kao što se ne mogu složiti niti političari.[/quote]
a složio si se kad je hrvatska trebala ostati etnički čista,i kad su srbi iz hrvatske prešli u bih.
budite pošteni pa ljudima objasnite kako je sve išlo i nemojte ih bez veze ložiti na 3 entitet,od kojeg ste u deytonu odustali da bi u hrvatskoj bilo sve potaman.[/quote]
da složio, učestvovao, i druga greška, mi ne odustajemo, drugo vrijeme, druge metode, nego tko vas loži na građansku i unitarnu bih, nitko je li tako, zašto misliš da si ti dovoljno pametan da znaš šta je za tebe najbolje, a da su srbi ili hrvati glupi, pa eto ne znaju, zavelo ih, kao i kod nacionalone odrednice, stvarno su papci.
- and
#44 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
a složio si se kad je hrvatska trebala ostati etnički čista,i kad su srbi iz hrvatske prešli u bih.
budite pošteni pa ljudima objasnite kako je sve išlo i nemojte ih bez veze ložiti na 3 entitet,od kojeg ste u deytonu odustali da bi u hrvatskoj bilo sve potaman.[/quote]
znam šta je za mene najbolje,jer tako piše u ustavu.i hitler je mislio da zna šta je najbolje za švabe,ili pljačkaš banke,sigurno je mislio da zna šta je dobro za njega i porodicu.osa
da složio, učestvovao, i druga greška, mi ne odustajemo, drugo vrijeme, druge metode, nego tko vas loži na građansku i unitarnu bih, nitko je li tako, zašto misliš da si ti dovoljno pametan da znaš šta je za tebe najbolje, a da su srbi ili hrvati glupi, pa eto ne znaju, zavelo ih, kao i kod nacionalone odrednice, stvarno su papci.
-
zemo_online
#45 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
dodik ima podrsku izvana,rusa prije svih, i zato se tako ponasa, inace bi bio davno out.
neka je zategao konop do kraja, mozda je i bolje tako, jer ovaj cirkus od Dejtona nije za izdrzati.
neka je zategao konop do kraja, mozda je i bolje tako, jer ovaj cirkus od Dejtona nije za izdrzati.
- osa
#46 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
and wrote:a složio si se kad je hrvatska trebala ostati etnički čista,i kad su srbi iz hrvatske prešli u bih.
budite pošteni pa ljudima objasnite kako je sve išlo i nemojte ih bez veze ložiti na 3 entitet,od kojeg ste u deytonu odustali da bi u hrvatskoj bilo sve potaman.
znam šta je za mene najbolje,jer tako piše u ustavu.i hitler je mislio da zna šta je najbolje za švabe,ili pljačkaš banke,sigurno je mislio da zna šta je dobro za njega i porodicu.[/quote]osa
što onda ne dopustiš srbima i hrvatima da oni znaju šta je za njih najbolje, čemu će im tvoje sugestije, a poredbe su ti upravo onakve kakve se daju, kad se ne zna šta bi se reklo.
- and
#47 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
što onda ne dopustiš srbima i hrvatima da oni znaju šta je za njih najbolje, čemu će im tvoje sugestije, a poredbe su ti upravo onakve kakve se daju, kad se ne zna šta bi se reklo.[/quote]osa wrote:and wrote:a složio si se kad je hrvatska trebala ostati etnički čista,i kad su srbi iz hrvatske prešli u bih.
budite pošteni pa ljudima objasnite kako je sve išlo i nemojte ih bez veze ložiti na 3 entitet,od kojeg ste u deytonu odustali da bi u hrvatskoj bilo sve potaman.znam šta je za mene najbolje,jer tako piše u ustavu.i hitler je mislio da zna šta je najbolje za švabe,ili pljačkaš banke,sigurno je mislio da zna šta je dobro za njega i porodicu.osa
eto ti iz hrvatske znaš i kompetentan si da kažeš šta je najbolje
srbi i hrvati trebaju voditi računa i o nekim činjenicama koje su kada je bih u pitanju i te kako značajne.
-
palermo
#48 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
Osu umjesto Čovića
šala mala, ne ljuti se, ti si meni skroz gotivan lik, i ja ću tako kad odem u penziju visiti po internetu i zaprdivati.....bolje neg tavle igrati
šala mala, ne ljuti se, ti si meni skroz gotivan lik, i ja ću tako kad odem u penziju visiti po internetu i zaprdivati.....bolje neg tavle igrati
-
dallton
#49 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
"Cuvajte mi Osu" rece predsjednik tudjman na izdisajupalermo wrote:Osu umjesto Čovića![]()
![]()
- Heroj Atif Dudakovic
#50 Re: Sta u slucaju povlacenja iz drzavnih organa ?
Kome trebaju obluke koje nemaju saglasnost sve tri strane? Zato je bolje da se ne dovede ni jedna strana da bude prisiljena na protest kroz bojkot rada. Preglasavanje je prevazidjena prica i o tome je moguce samo mastati.1gorstak wrote:Odluka OHR kojom se za vrijeme Miroslava Lajcaka napravilo reviziju procesa odlucivanja, moze imati tezinu u slucaju da se Dodikovi istomisljenici povuku iz drzavnih institucija. Od nametanja te odluke je za izglasavanje nekog zakona umjesto potrebne jedne trecine iz entiteta, potrebna jedna trecina prisutnih iz tog entiteta. Tako na primjer, ako se iz parlamentarne skupstine povuku svi srpski kadrovi, a Remzija Kadric ostane sam i podrzi prijedlog zakona kolega iz veceg entiteta, taj bi zakon imao parlamentarnu vecinu.
Nije ni cudo da Dodik zeli tuziti cak i anemicnog Lajcaka. Tja, kakva su ovo vremena dosla pa velikosrpski operativac ne moze blokirati rad drzavnih organa ....
U krajnjoj liniji preglasavanje ne vodi dogovoru.