Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post Reply
Zlata M.

#301 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Zlata M. »

ultima_palabra wrote:Ko o čemu - Zlata u prihvatanju "realnosti" i formiranju 3 naci-tora :-) Prihvatite već jednom da taj film nećete gledati... kad nije moglo 1993., neće ni sada.
eno sad ! :shock:
jos ce ispasti i da sam naci ! :shock: :run:
( pragmatican = naci ?! :roll: )
bogumil-8

#302 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by bogumil-8 »

Sve drugo je jednostavno - djetinjasto.
To "djetinjasto" je nešto što je i najljepše i najčišće. Za to i vrijedi boriti se za njega svim svojim umijećem!
Od djece možemo puno toga i naučiti, jer to je prava ljudska priroda!
Last edited by bogumil-8 on 09/11/2010 10:08, edited 1 time in total.
Zlata M.

#303 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Zlata M. »

plain vanilla wrote: a sta je realnost? da se svi mrzimo i zelimo razlaz? ocito da nije, o tome tema i govori..da oni najglasniji nisu najbrojniji..
Realnost je da previse koristimo rijeci "ljubav" i "mrznja" na "Politici".
Bice da bas zbog toga ne mozemo naci rjesenje. :)
bogumil-8

#304 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by bogumil-8 »

Rješenja postoje, postoje i ljudi koji znaju rješenja, ali treba slijediti one prave ( i ljude i ideje).
Zlata M.

#305 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Zlata M. »

bogumil-8 wrote:Rješenja postoje, postoje i ljudi koji znaju rješenja, ali treba slijediti one prave ( i ljude i ideje).
'pravi covjek' je veoma subjektivna kategorija u ovom kontekstu.
... mozda je ispravno da ... hmmm ... pravi covjek shvata da njegov 'pravi covjek' nije 'pravi covjek' nekom drugom. :roll:
ultima_palabra

#306 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by ultima_palabra »

Zlata M. wrote:
ultima_palabra wrote:Ko o čemu - Zlata u prihvatanju "realnosti" i formiranju 3 naci-tora :-) Prihvatite već jednom da taj film nećete gledati... kad nije moglo 1993., neće ni sada.
Pročitaj još jednom, to nisam rekao :roll: A lako je biti "pragmatičan" iz dijaspore...
Bošnjaci i ostale probosanski orijentisani građani nisu pristali na raspad BiH ni kada im je prijetio nestanak, kada su bili prikliješteni između dvije vatre, a MZ im namigivala da potpišu fildžan-državu. Zašto bi sad to uradili kada drže sve karte u svojim rukama i kada je na izborima vlast dobila multietnička partija od koje njeni birači traže da se bori za opstanak i napredak BiH?
Ja nisam tip koji se loži na patriotizam i slične stvari... ali ovo nisu obična vremena, i kad pogledam ko je na kontra strani, znam da sam u pravu... i sve ću uraditi da im pokvarim "mokre snove" o etničkim državicama na teritoriji BiH ;-)
bogumil-8

#307 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by bogumil-8 »

Zlata M. wrote:hmmm ... pravi covjek shvata da njegov 'pravi covjek' nije 'pravi covjek' nekom drugom. :roll:
Postoje opšte ljudske vrijednosti, koje prevazilaze prostor i vrijeme ( univerzalne vrijednosti, jednakovaljane za sve ljude i sva vremena). Zalaganje za te vrijednosti je "mjera ljudskosti" i kriterija za vrednovanje "pravih ljudi".
drenmajster

#308 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by drenmajster »

plain vanilla wrote:
Zlata M. wrote:
bogumil-8 wrote:Treba da prihvatimo činjenicu da NISU SVI ISTI i da se svim srcem i ličnim djelima zalažemo za pobjedu DOBRA nad ZLOM!
... ko je ikad rekao da su svi isti ? ... u bilo kom smislu ... ? ja - ne !
Al' ne radi se uopste o tome.
Sta je 'dobro' koje treba da pobijedi ?! ... vracanje na 'staro' ... pa u smak svijeta po staroj mustri ?!
... to nije dobro, to je glupo.
Dobro je prihvatiti realnost, pa se nekako kretati u njenim okvirima.
Sve drugo je jednostavno - djetinjasto.
a sta je realnost? da se svi mrzimo i zelimo razlaz? ocito da nije, o tome tema i govori..da oni najglasniji nisu najbrojniji..
opet ja-sto su ti dobre noge-valjda su takve i uzivo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Vragolan

#309 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Vragolan »

hmmmm....
sta li to razvaljuje BiH
pa mi sami, nas tersluk i netolerancija prema razlicitom i drugacijem, nepismenost, egoizam, narcisoidnost

primjer:
djeca 3 razred osnovne dobila zadatak da napisu koje nacionalnosti zive u BiH, uciteljica im rekla et da napisu ono sto su culi, znaci nije im jos odrzala cas

neki od odgovora su: vlasi, cetnici, ustase, hrvati, katolici, vehabije, muslimani, turci, cigani

ovako pisu djeca od 10 godina starosti

odakle im ovo, kada skontamo odakle im ovo, skontat cemo sta razvaljuje BiH
Zlata M.

#310 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Zlata M. »

bogumil-8 wrote:
Zlata M. wrote:hmmm ... pravi covjek shvata da njegov 'pravi covjek' nije 'pravi covjek' nekom drugom. :roll:
Postoje opšte ljudske vrijednosti, koje prevazilaze prostor i vrijeme ( univerzalne vrijednosti, jednakovaljane za sve ljude i sva vremena). Zalaganje za te vrijednosti je "mjera ljudskosti" i kriterija za vrednovanje "pravih ljudi".
Apsolutno. Ali rekoh vec - 'u ovom kontekstu'.
A u ovom kontekstu mi nekako najrelevantniji odrasli ljudi ( emocionalno zreli, ratio-m vodjeni ... ) ... oni koji bez patetike brzo uvide, na nekom opstem planu, da je u konkretnoj situaciji sukob interesa toliko jak, da ne ostavlja puno prostora za filozofiranje.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#311 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by plain vanilla »

Zlata M. wrote:
bogumil-8 wrote:
Apsolutno. Ali rekoh vec - 'u ovom kontekstu'.
A u ovom kontekstu mi nekako najrelevantniji odrasli ljudi ( emocionalno zreli, ratio-m vodjeni ... ) ... oni koji bez patetike brzo uvide, na nekom opstem planu, da je u konkretnoj situaciji sukob interesa toliko jak, da ne ostavlja puno prostora za filozofiranje.
a mi djeca, tita ti
e pa, dragi odrasli, povucite se, vi ste nam ovo i zakuhali i pustite nas
vi ste pokazali sta znate i kako znate
mi ne vidimo da je sukob interesa toliko jak, stoga dragi odrasli, mozda ste s godinama izgubili vid
posjetite svog opticara, a nas pustite da spasavamo ono sto se vi zas.... :oops: :x :oops:
arbosan

#312 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by arbosan »

Moje licno iskustvo govori da BiH razvaljuje neznanje. Dakle, BiH kao drzava, a i institucije koje predstavljaju drzavu imaju nesposoban kadar. Primjer tome je:

1. Ministri, pa cak i drzavni sluzbenici koji neznaju ni beknuti niti jednu rijec engleskog jezika
2. Neusavrsavanje u struci, dakle mnogi dodju preko stele i nemaju iskustva a budu na rukovodecim pozicijama, i cesto nemaju pojma sto su tu. a takvih ima uuuuuuuuuuuu.
3. Korupcija u svim oblicima
4. razlicite percepcije nadleznosti drzave i entiteta.
5. Licni interes policitickih stranaka, i pojedinaca.

eh da nebi bio uskracen a da ne spominjem sta je to sto moze ojacati BiH.

1. Dobro educiran, skolovan i nacitana predstavnik BiH na svim nivoima.
2. Hrabra osoba, da se odlucno suprostavi nepravdi i neradu
3. lobirati kod medjunarodne zajednice i opcenito u svijetu
4. Ekonomija
5. Turisticki potencijal drzave
6. poljoprivreda
:bih:
Zlata M.

#313 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Zlata M. »

plain vanilla wrote:
a mi djeca, tita ti
mi ne vidimo da je sukob interesa toliko jak, stoga dragi odrasli, mozda ste s godinama izgubili vid
posjetite svog opticara, a nas pustite da spasavamo ono sto se vi zas.... :oops: :x :oops:
Nista ja licno nisam zakuhala.
Meni je ovo sve servirano, kao i tebi, pretpostavljam.
I danas mi je Titova Jugoslavija - jedinica mjere ... ono, kad me preplave emocije.
Razlika je samo to, da ne dopustam emocijama da me vode, i da sam uspomene stavila u pretinac "Uspomene".
('sad i ovdje' ... o tome pricamo)
plain vanilla

#314 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by plain vanilla »

Zlata M. wrote:
plain vanilla wrote:
a mi djeca, tita ti
Nista ja licno nisam zakuhala.
Meni je ovo sve servirano, kao i tebi, pretpostavljam.
I danas mi je Titova Jugoslavija - jedinica mjere ... ono, kad me preplave emocije.
Razlika je samo to, da ne dopustam emocijama da me vode, i da sam uspomene stavila u pretinac "Uspomene".
('sad i ovdje' ... o tome pricamo)
e pa ne valja jedinica mjere, od razbijenog se ne pravi cijelo..
a ako svrstavate nas i vas, odrasle i neodrasle, a sebe u kos s odraslima, onda da, zakuhali ste itekako
vi koji ne vidite, to je vas problem
pustite nas koji vidimo...
Zlata M.

#315 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Zlata M. »

ultima_palabra wrote:
Zlata M. wrote:
Pročitaj još jednom, to nisam rekao :roll: A lako je biti "pragmatičan" iz dijaspore...
... hmmm ... koliko god mi tesko padalo, u pravu si.
Necu vise.
spreca

#316 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spreca »

Razvalju je nas nacionalizam i korupcija a sve ostalo nije tako nedostizno.
ravno

#317 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by ravno »

Razvaljuju je Bosanci i Hercegovci, ljudi koji su se našli u situaciji da više vole biti sluge na tuđem dvoru, nego gospodari na svome. Koji ne shvaćaju da je bolje biti car na malom, nego sluga na velikom. Uvijek na čekanju da mu tuđa pamet riješi sve probleme, koje većinom sami prave. Bog im dao klimu, dobru vodu, plodnu zemlju, svaku ljepotu i zgodu, ali džaba, oni opet vole jesti travu i koru s drveta. Nažalost, izgleda, ljudi koji su kažnjeni demokratijom, navikli da je najbolji «apaurin» (čitaj – pendrek), pa bez apaurina ne znaju da maknu s mjesta. Čitav svijet prođe, svašta se nagleda, ali ništa pametno da uzme od toga svijeta.
A, ironično, nadu za opstanak daje opet tuđa pamet, koja iz straha da bi, ako Bosanci i Hercegovci opet zapale svoju kuću, mogla planuti i «njihova štala».
:-)
Bloger

#318 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Bloger »

BiH je najviše razvaljivao Haris Silajdžić, ali on je srećom već bivši. Sada će BiH, nakon poraza Silajdžića, biti jaka i stamena kano klisurina.No sikiriki.
spreca

#319 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spreca »

Bloger wrote:BiH je najviše razvaljivao Haris Silajdžić, ali on je srećom već bivši. Sada će BiH, nakon poraza Silajdžića, biti jaka i stamena kano klisurina.No sikiriki.

Ti to ozbiljno ili .....?
nosara

#320 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by nosara »

eurokrem wrote:Niko je ne razvaljuje. Tek sad ce da je razvaljuju, jer je vise nema ko stiti.
Otkako je "zastitnik" ispusio, BiH je napokon sigurna... :D
plain vanilla

#321 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by plain vanilla »

eurokrem wrote:
nosara wrote:
eurokrem wrote:Niko je ne razvaljuje. Tek sad ce da je razvaljuju, jer je vise nema ko stiti.
O tom-po tom.
Nije Zlaja dzaba onako ublijedio i propao za 14 dana. Juce na TV kad se ukaza, bolji se kopaju. Mozda je shvatio u sta se upleo, a ti vi necete jos zadugo. Ko ima preko 4.000 upisa na forume, taj ne zna gdje zivi, osim za virtuelni svijet.
4000 je mjera?
znaci prije 4000 otvorite novi profil :oops: :D
nosara

#322 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by nosara »

eurokrem wrote:
nosara wrote:
O tom-po tom.
Nije Zlaja dzaba onako ublijedio i propao za 14 dana. Juce na TV kad se ukaza, bolji se kopaju. Mozda je shvatio u sta se upleo, sto vi necete jos zadugo. Ko ima preko 4.000 upisa na forumu, taj ne zna gdje zivi, osim za virtuelni svijet.
:lol:
spreca

#323 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spreca »

eurokrem wrote:
nosara wrote:
O tom-po tom.
Nije Zlaja dzaba onako ublijedio i propao za 14 dana. Juce na TV kad se ukaza, bolji se kopaju. Mozda je shvatio u sta se upleo, sto vi necete jos zadugo. Ko ima preko 4.000 upisa na forumu, taj ne zna gdje zivi, osim za virtuelni svijet.

:thumbup: :lol: :lol: :lol:
mustang

#324 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by mustang »

Bloger wrote:BiH je najviše razvaljivao Haris Silajdžić, ali on je srećom već bivši. Sada će BiH, nakon poraza Silajdžića, biti jaka i stamena kano klisurina.No sikiriki.
jel to ti stvarno ozbiljno :?:
plain vanilla

#325 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by plain vanilla »

eurokrem wrote:
plain vanilla wrote: 4000 je mjera?
znaci prije 4000 otvorite novi profil :oops: :D
Tad si vec gotov, mozes slobodno nastaviti, vjerovatno te ni hirurski ne mogu odvojiti od stolice.
To daje BiH daje nadu za opstanak, more ideoloski obojenih forumasa sa hiljadama upisa o tome kako je nakad nesto bilo dobro, pa je onda sve bilo lose, pa ce sad opet sve biti dobro ... :roll:
eVrokremu, hajde ti lijepo na svoju temu i kukaj kako su bosnjaci razjedinjeni jer nisu glasali za SDA
na ovoj temi vecina misli da su bosnjaci dosli pameti jer nisu glasali za SDA
i ti si ideoloski obojen, samo si ti zelen :D
Post Reply