Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

nigdje.nikog

#1 Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by nigdje.nikog »

Sad kad smo se toliko udaljili i kad nas vise ni sav svijet ne moze ujediniti, htio bih da pitanje eventualnog ponovnog unutarbosanskog ujedinjenja osmotrimo tako sto cemo se uhvatiti u kostac sa onim sto nas SUSTINSKI razjedinjuje.

Mislim da je potpuno pogresno vjerovanje da su nas razjedinili neki pojedinci, a la Dodik. Kad ode Dodik, doci ce "fini" Cavic ili jos finiji "Ivanic" i vidjet cete da se stvari nista nece promjeniti.

Ono sto nas razjedinjava su PROCESI unutar tri nacije, a ti procesi su do sada vodili u EXTREMNO RAZDVAJANJE, cak i kad su, naoko (bolje reci - samozvano) nosili epitet integrativnosti i suzivota.

Evo, krenuo bih od najbitnijih dezintegrirajucih elemenata koji su do sada bili dominantni u sve tri nacionalne politike:

EKSTREMIZAM
Dakle, Ustase Cetnici i Mudjahedini su postali dio nase svakodnevnice. I svi, ma koliko ekstremni bili, uzivaju odredjene simpatije ili makar neku vrstu trpeljivostu unutar svojih nacionalnih korpusa. Cak i kad se od njih ogradjuje to se cini na nekakav pomirljiv nacin.
To je nedopustivo! Jedino potpun i bezuslovan raskid sa ovim opcijama (a zasto ne reci i potpuna zabrana istih) je prvi preduvjet ako uopce zelimo govoriti o multinacionalnoj, evropski orijentiranoj drzavi.

RELIGIJA
Nigdje kao u BiH nije tako neophodna SEKULARNA drzava. Svako daljnje religijsko eksperimentrisanje ovdje nanosi nenadoknadivu stetu. Ali u najkracem, religije treba "spustiti na zemlju" prije nego one sve nas posalju u nebo.

JEZIK
Pitanje jezika je posebno tragikomicno. Pogledajte samo nase sluzbene novine/listove, sve se ponavlja tri puta, svaki yebeni zakon, uredba i ostalo. Ta se glupost moze i na vagi izmjeriti, kamo li u novcu.
Zasto ne prihvatimo ono sto su spontano napravili stranci (koji nas jos uvijek "slusaju onako kako govorimo") oni ova tri jezika nazivaju jednom rjecju, makar to bilo SHB ili univerzalno "local language"! Nemaju opce zivaca da se upetljavaju u tri naka "razlicita" jezika.
Licno mislim da se do novog "novosadskog dogovora" ovdje treba koristiti stari naziv srpsko-hrvatski(i obrnuto). Ovakva upotreba bi spontano dovela do idioma @srpskohrvatski - odnosno bosanski jezik".
Uostalom, sta i ako izostane ovo Bosanski, samo velike nacije ne pate od bolesti da im se jezik nuzno po njima zove!
Kad je jezik u pitanju, posebno bi trebalo objasniti nekima da se ovdje nikad nije govorilo arapskim jezikom!

POLITICKE STRANKE
Politika je sve ovo gore pobrojano i opcenito sve u ovoj zemlji, ali ja bih izdvojio samo jedan mali detalj. Zasto se ovdje ne bi postavio uvjet da niti jedna politicka stranka ne moze biti registrovana ako na njenim listama zastupljenost jedne nacije prelazi, recimo, 70%.
Sa ovakvim uvjetom ce ove nacionalne stranke mozda napraviti deal (fiktivno posudjivanje "ikebane" jedna drugoj) ali treba poceti makar i s tim.
Zapravo, nacionalni kljuc je jedino moralno primjeniti ovdje u politickim strankama, a ne, recimo u bolnicama, fakultetima, avio kompanijama (lijeciti nas trebaju ljekari, avione bi trebali da voze piloti, a ne Srbi, hrvati, Bosnjaci...)

Eto, odavde bih ja poceo, a vi nastavite ako hocete
oldplague

#2 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by oldplague »

Ono što nas je oduvijek razlikovalo, što je od jednog naroda napravilo tri: religija.
Dakle, ne može se ukloniti. Bio pokušaj, krvavo se završio.
osa

#3 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by osa »

previše zabrana za jedno društvo koje želi biti demokratsko, u krajnjem slučaju dobro opisan sustav iz bivše socijalističke domovine s razlikom višestranačja, koje bi doduše bilo uvjetovano, bez ljutnje takav eksperiment je u krvi završio, sumnjam da bi trebao još jedan.
oldplague

#4 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by oldplague »

Sastav političkih stranaka se ne može nametnuti zakonom, to je totalitarizam. Ljudima se ne može narediti kako da zovu svoj jezik. Demokratska volja naroda se mora ispoštovati i kad je šugava. Da bi država bila sekularna najprije se mora sekularizirati društvo. Naše društvo se u skorije vrijeme neće sekularizirati, a to se ne da mijenjati dekretima.

Ništa.
nigdje.nikog

#5 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by nigdje.nikog »

Vec nakon svega dva posta, moram replicirati

ne bi smo trebali ovdje objasnjavati "neminovnost" ovih navedenih dezintegrirajucih elemenata.
Ako se nismo u stanju odreci nicega sto cini nuznost naseg razlikovanja i razdvajanja onda bi smo, brate trebali odmah da rascistimo sa utopijom o Bosni i Hercegovini.

Onda ovu i ovakve teme treba zakljucati, sjesti za mape te konacno nacrtati i taj treci entitet!
osa

#6 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by osa »

nigdje.nikog wrote:Vec nakon svega dva posta, moram replicirati

ne bi smo trebali ovdje objasnjavati "neminovnost" ovih navedenih dezintegrirajucih elemenata.
Ako se nismo u stanju odreci nicega sto cini nuznost naseg razlikovanja i razdvajanja onda bi smo, brate trebali odmah da rascistimo sa utopijom o Bosni i Hercegovini.

Onda ovu i ovakve teme treba zakljucati, sjesti za mape te konacno nacrtati i taj treci entitet!
stabilnost nekog društva ili države, naručito višencionalne kao što je bih, ovisi o odnosu integrirajućih i dezintegrirajućih elemenata, u bih je trenutno taj odnos uveliko na strani dezintegrirajućih elemenata, a šta učiniti da se to promijeni, iskreno, ne znam, to pokušavaju mnogi, od domaćih ljudi do međunarodne zajednice, a i ona to čini pritiscima, bojim se da tako nešto u nekom normalnom demokratskom procesu u bih, trenutno nije moguće, a da li će ikada biti, vidjet ćemo.
atko

#7 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by atko »

U tvom pitanju se krije i odgovor ;)
nigdje.nikog wrote: RELIGIJA
MuaDib

#8 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by MuaDib »

Razdvaja nas politika koja nama manipuliše i stvara nepovjerenje prema drugima ( ili kako oni kažu "neprijateljima"), i dok se god narod ne probudi, Bosna i Hercegovina neće naći unutrašnji mir ni konsenzus. :x
felipe kajetano

#9 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by felipe kajetano »

Onog casa kad se odredjene snage ustinu za obraz i shvate da je BIH iz nekog perioda prije rata utopija i da je takvo uredjenje vise nemoguce tada ce i stvari u BiH krenuti nabolje..to je sustina svega :zjev:
Orbini

#10 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by Orbini »

Religija donekle - ipak nismo svi vjernici - vise na neki nacin pripadamo odredjenim kulturama sa korjenom u religiji.

Historija - iako nismo svi skolovani historicari - imamo ubjedjenja kako smo autohtoni, a ostali su bivsi odrodi i izrodi. Pa samom time se stvara stereotip naroda viseg i nizeg ranga gdje se suivot sa onim "nizim" dozivljava kao srozavanje.
Poimanje zemlje i kome pripada - jedni sebe dozivljavaju kao licnu kartu ove zemlje a drugi kao jedine autohtone gdje su ostali uljezi i stranci.

Zakljucak - imamo mnogo karakteristika i osobenosti koje nisu kamen spoticanja. Ali imamo odredjena ubjedjenja gdje su jedni visa rasa a drugi niza rasa, jedni bolji a drugi gori, jedni pametniji i superiorniji a drugi genetski otpad ili stranac sa maticom negdje drugdje. Samim tim, suzivot i kompromis je nemoguc sa onim "nizim". Narodi u BiH mogu opstati samo ako su dominantni ili jedini. Tu opet ima razlika ko je najvise u tome zaglibio a ko manje - ali ispalo bi previse subjektivno.

Ironicno je da svaka od nasih kultura, tradicija, vjera,. ima mnostvo pozitivnih stvari koje omogucavaju normalan zivot i toleranciju, samo ako se na tome fokusira. Ali nazalost, nase kulture, tradicije,... se danas najvise fokusiraju na ono malo fasistickih i rasistickih crta bez kojih se moze.

Imali izlaza - ima ali je hebeno tezak i riskantan. Nacionalizmi se moraju suociti sa cjenom svog furseta. Narodi moraju znati da istrajavanje na svojim pretjerivanjima u nacionalizmu i netoleranciji ima cjenu koja moze biti gadna.
voajer

#11 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by voajer »

Nisu stvari koje nas razdvajaju kljuchne, nego stvari koje nas spajaju u svoj ovoj prichi. Trenutno ne mogu doci do izrazaja jer je narod prepadnuta stoka, ali kad sila pochisti ovo nashe dvoriste i ugura nas u neku normalnu kolotechinu, stoka ce i to da prihvatio bez pogovora i onda mozemo malo vishe da gradimo na tim zajednichkim stvarima.
Kad kazem sila onda mislim na USA i njihov interes da kompletan region bude dio NATO pakta.

A sta nas razdvaja, hm? Krivica po najvishe ja bih rekao. Jedni su s jedne, drugi s druge strane te krivice. To ce ostati problem jako dugo, kao sto je i u Spaniji bio i donekle ostao problem- ali kako vrijeme bude odmicalo taj ce problem biti sve nevazniji u svakodnevnom zvotu.
nigdje.nikog

#12 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by nigdje.nikog »

felipe kajetano wrote:Onog casa kad se odredjene snage ustinu za obraz i shvate da je BIH iz nekog perioda prije rata utopija i da je takvo uredjenje vise nemoguce tada ce i stvari u BiH krenuti nabolje..to je sustina svega :zjev:
Vidis, ne slazem se s tobom i mislim da se u ovom tvom postu sadrzi kljucna argumentacija ovih "koji su nam upalili svjetlo".

Zasto je prijeratna BiH bila utopija?

Kako moze bitu utopija nesto sto je funkcionisalo 50 godina?
Hoces reci da je ova BiH stvranija od "one"?

I da se razumijemo, nisam ja yugonostalgicar ili onaj sto jos uvijek drzi Titinu sliku na zidu.
Ja sam onaj koji je ODBIO da ide na Titin grob kad su svi isli. Ja sam bio ostar kriticar njegove politike.

Ali pobogu kad gledam sta nam rade ove "Titine zrtve", tek sad pocinjem istinski da ga postujem.

Ali, nije to tema, tema je - da li je i pod kojim uvjetima moguca Bosna i Hercegovina.

Ona je, nasuprot tvojoj tvrdnje, nekad bila moguca a sad nije.

Vratiti se unatrag niti mozemo niti zelimo, ali se neke pouke iz tog perioda moraju uzeti u obzir.
Jedna od njih je odnos spram religiji. Laz je da je ona ikada bila zabranjena, ali jos veca je laz da nam je bolje sa ovakvim "religijskim slobodama".

I, uostalom, sta znaci uopste ovakva "demokratija" - da ne mozemo protjerati mudjahedine, da ne mozemo zabraniti osnivanje cetnickih stranaka, da ne mozemo zabranitu ustaske koncerte !?

Kritika onakvog "totalitarizma" i pohvale ovakvoj "demokraciji" je cista demagogija.
senjor

#13 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by senjor »

Ogovor na temu dao je Stipe Mesic.

Dakle nemojmo baba i zaba,jasno je sve... :bih:
felipe kajetano

#14 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by felipe kajetano »

nigdje.nikog wrote:
felipe kajetano wrote:Onog casa kad se odredjene snage ustinu za obraz i shvate da je BIH iz nekog perioda prije rata utopija i da je takvo uredjenje vise nemoguce tada ce i stvari u BiH krenuti nabolje..to je sustina svega :zjev:
Vidis, ne slazem se s tobom i mislim da se u ovom tvom postu sadrzi kljucna argumentacija ovih "koji su nam upalili svjetlo".

Zasto je prijeratna BiH bila utopija?

Kako moze bitu utopija nesto sto je funkcionisalo 50 godina?
Hoces reci da je ova BiH stvranija od "one"?

I da se razumijemo, nisam ja yugonostalgicar ili onaj sto jos uvijek drzi Titinu sliku na zidu.
Ja sam onaj koji je ODBIO da ide na Titin grob kad su svi isli. Ja sam bio ostar kriticar njegove politike.

Ali pobogu kad gledam sta nam rade ove "Titine zrtve", tek sad pocinjem istinski da ga postujem.

Ali, nije to tema, tema je - da li je i pod kojim uvjetima moguca Bosna i Hercegovina.

Ona je, nasuprot tvojoj tvrdnje, nekad bila moguca a sad nije.

Vratiti se unatrag niti mozemo niti zelimo, ali se neke pouke iz tog perioda moraju uzeti u obzir.
Jedna od njih je odnos spram religiji. Laz je da je ona ikada bila zabranjena, ali jos veca je laz da nam je bolje sa ovakvim "religijskim slobodama".

I, uostalom, sta znaci uopste ovakva "demokratija" - da ne mozemo protjerati mudjahedine, da ne mozemo zabraniti osnivanje cetnickih stranaka, da ne mozemo zabranitu ustaske koncerte !?

Kritika onakvog "totalitarizma" i pohvale ovakvoj "demokraciji" je cista demagogija.
Nisam ni rekao da je ona u sastavu Jugoslavije bila utopija!!!Utopija je traziti isti model u ovom vremenu nakon svega sto se dogodilo od Une do Drine a i sire bogami....
Lincoln-Burrows

#15 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by Lincoln-Burrows »

Orbini wrote: jedni sebe dozivljavaju kao licnu kartu ove zemlje a drugi kao jedine autohtone gdje su ostali uljezi i stranci.
voajer wrote: A sta nas razdvaja, hm? Krivica po najvishe ja bih rekao. Jedni su s jedne, drugi s druge strane te krivice. To ce ostati problem jako dugo
Složio bih se sa sve tri konstatacije, ali to znači da bi trebalo ukloniti redom kako idu komentari:
projugoslavene,
probosance,
probošnjake, prosrbe i prohrvate,
t.j. ne ljude nego takvu politiku,
a uspostaviti ne tri razgraničenja nego 333 ako treba.

Ljepo je rekao Ćiro Blažević:
"Švicarci su prije stvaranja Švicarske stalno međusobno ratovali a onda su se razgraničili (etnički i plemenski) po kantonima.
Oni se i danas mrze ali i poštuju, i s vremenom su svi zavoljeli tu zemlju."
Elvis_je_ziv

#16 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by Elvis_je_ziv »

Upravo tako i ja mislim , s tim sto bih dodao, da nas na neki naci razdvaja demokratija...Da dobro ste procitali .Nje danas u BiH ipak ima ,i pored protekcije MZi osim nesto sitno do sada ovo je prvi put da demokratija ''gostuje u nasem gradu''...Dosada su problemi, npr u vremenima dok je BiH bila YU republika'' rjesavani, hajde da kazem ''jednopartijskim dekretima'', a sto nisu mogli rjesiti, gurano je pod tepih . Sto milom sto silom...A sada nas je taj ''otpad'' stigao i gotovo pogusio...
Danas je ipak drugacije ,ako pacijent prezivi tretman ''demokratijom'' imati ce sve uslove za dug i zdrav zivot.
A ako umre i nije bio za zivjeti.

A sto se tice cetnika, mudzahedina i ustasa...manje, vise tako je to u svim demokratijama ,sve dok su ograniceni na folklor pa i verbalno, zakonom su zasticena vrsta. A ako izadju iz tih okvira slijede drakonske kazne.
I ma koliko cudno zvuci , ali i to ima smisla,jer ako krenu zabrane , ko nam garantuje da neko sutra nece zabraniti ''Drustvo mladih bosnjasckih vezilja'' , ''Srpsko pjevacko drustvo zvjezda Danica'' ili ''Hrvatsko drustvo postovalaca Zaratrustre''... To ipak ne bi bilo dobro.
Genitalni Herpes

#17 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by Genitalni Herpes »

mrznja je kao gen i mozda gora
jer se prenosi s koljena na koljeno
lakse je ovisnika o heroinu skinut sa igle uz optimalno prijatno okruzenje i kolko-tolko jak karakter nego roditelje ubjetit da djeci ne prenose, znaci namecu ono sto je u njihovim glavama toliko realno kao crno mlijeko
sve je stvar profita
mrznja je nasla put ka ekonomiji neki zaradjuju zapravo vecina i neko se nezeli toga odreci
jednostavno MANIPULACIJA MASOM OD STARNE ONIH KOJIMA TO IDE U KORIST
i niko
ni ti ni ja ni un ni eu ni cijeli svijet nece to moci promjeniti dok nepocnemo mjenjati sami sebe
a mjenjenje nas gledamo kao povredu tradicije
to ti je ono NIJE MOJ OTAC ILI MAJKA VALJDA GLUP IL TI GLIPA
ovo je balkan
ko velika aleja na ilidji bio ni neobican bez govana
_BaD_BoY

#18 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by _BaD_BoY »

kljuc svega je obrazovanje.tj neobrazovanje i nedozrelost je po mom misljenju taj glavni faktor.Doktora nauka nije lahko navuci na suplju pricu dok "stadu ovaca" treba samo jedan dobar pastir koji ce ih tjerati..Stvari u BIH i regionu nisu ni blizu toliko lose kao sto politicari to pokusavaju predstaviti krijuci se poslije iza tog paravana..

sto rece uvazena gospodja Prof. dr. LAMIJA TANOVIĆ.ovo i jest jedini spas nasoj drzavi BIH..
"OBRAZOVANJE JE VAŽNIJE PITANJE ZA SIGURNOST NAŠE ZEMLJE OD VOJSKE I POLICIJE"! :bih:
Elvis_je_ziv

#19 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by Elvis_je_ziv »

_BaD_BoY wrote:kljuc svega je obrazovanje.tj neobrazovanje i nedozrelost je po mom misljenju taj glavni faktor.Doktora nauka nije lahko navuci na suplju pricu dok "stadu ovaca" treba samo jedan dobar pastir koji ce ih tjerati..Stvari u BIH i regionu nisu ni blizu toliko lose kao sto politicari to pokusavaju predstaviti krijuci se poslije iza tog paravana..

sto rece uvazena gospodja Prof. dr. LAMIJA TANOVIĆ.ovo i jest jedini spas nasoj drzavi BIH..
"OBRAZOVANJE JE VAŽNIJE PITANJE ZA SIGURNOST NAŠE ZEMLJE OD VOJSKE I POLICIJE"! :bih:
Eto.
Sta rekoh maloprije? Treba vremena.

Obrazovanje je svakako prava stvar ,ali ima i raznih doktora...Mengele naprimjer.

Nemoj vise pastira, molim te ! Izgibosmo ...
nigdje.nikog

#20 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by nigdje.nikog »

Ovdje bi smo trebali malo vise govoriti o ODRICANJU.

ODRICANJE ZARAD POSTOJANJA BOSNE I HERCEGOVINE.

Bez tog ODRICANJA je nema. I tacka.

I evo, hajde da vidimo cega ste se spremni odreci da bi BiH bila moguca.

Evo jednog prostog primjera - zastava sa ljiljanima.
Bez obzira na cinjenicu da ova zemlja nece nikad iomati ni ljepsu niti ispravniju zastavu, cinjenica je da ta zastava izaziva averziju kod dva naroda u BiH.
Ta je zastava, uostalom, i sluzbeno uklonjena, ali se i dalje vidja na utakmicama reprezentacije BiH.

Kad igra reprezentacija BiH, trebalo bi se mahati zastavama BiH. Jesam li u pravu?
Lincoln-Burrows

#21 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by Lincoln-Burrows »

_BaD_BoY wrote: "OBRAZOVANJE JE VAŽNIJE PITANJE ZA SIGURNOST NAŠE ZEMLJE OD VOJSKE I POLICIJE"! :bih:
I oko toga se kreću suštinske razlike, jer ni jedan od naroda ne želi učiti po nastavnom programu drugog naroda,
ovo je posebno vezano za predmetnu nastavu iz književnosti i povijesti. Na koji način ćeš stvarati
profesore i akademike povijesti i još je izraženije kod jezika.
Obrazovanje na koje ti ciljaš vjerojatno isključuje osnovno obrazovanje i ove predmete koje sam naveo.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#22 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by Toto »

Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Mrginji.
_BaD_BoY

#23 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by _BaD_BoY »

Lincoln-Burrows wrote:
_BaD_BoY wrote: "OBRAZOVANJE JE VAŽNIJE PITANJE ZA SIGURNOST NAŠE ZEMLJE OD VOJSKE I POLICIJE"! :bih:
I oko toga se kreću suštinske razlike, jer ni jedan od naroda ne želi učiti po nastavnom programu drugog naroda,
ovo je posebno vezano za predmetnu nastavu iz književnosti i povijesti. Na koji način ćeš stvarati
profesore i akademike povijesti i još je izraženije kod jezika.
Obrazovanje na koje ti ciljaš vjerojatno isključuje osnovno obrazovanje i ove predmete koje sam naveo.
da..ali ono nije jedini faktor,ali ja licno mislim da je jedan od vaznijih.historijske cinjenice ne mozemo mijenjati i sto gore navede neko mora se i odricati laznih mitova i slicno..jer 100% nepristrasan naucnik sumnjam da ima ali ako je naucnik on treba da bude koliko toliko objektivan.ja potenciram na obrazovanje sa mnogo manje pristrasnosti i onda nebi imali 3 historije..sto se tice knjizevnosti u tome ne vidim problem i licno mislim da je to najmanji problem..jer se i onako svi razumijemo :Dbalkanski pa hajdi :D

plod danasnje sitvacije je upravo to sto mi nismo rascistili mnoge stvari od prije i ako cemo vec rijesavati morat cemo krenit od kvartarnog doba :D
popajic

#24 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by popajic »

@Lincoln
Složio bih se sa sve tri konstatacije, ali to znači da bi trebalo ukloniti redom kako idu komentari:
projugoslavene,
probosance,
probošnjake, prosrbe i prohrvate,
t.j. ne ljude nego takvu politiku,
a uspostaviti ne tri razgraničenja nego 333 ako treba.

Ljepo je rekao Ćiro Blažević:
"Švicarci su prije stvaranja Švicarske stalno međusobno ratovali a onda su se razgraničili (etnički i plemenski) po kantonima.
Oni se i danas mrze ali i poštuju, i s vremenom su svi zavoljeli tu zemlju."
Sto bi mene ukinuo ? :shock:
Moje Bosanstvo nije nikada ugrozavalo ni ovu dravu ni njene gradjane.
Novo probudjeno, izmanipulisano,lazno religijsko, turbo srpstvo, hrvatstvo i bosnjastvo - jeste.
Ne pristajem da budem s njima cak ni na forumskoj listi.
A cekati da ljudi zavole vlastitu drzavu je vise slucaj za psihijatriju...nije do drzave...do njih je !
Ba

#25 Re: Sta nas to SUSTINSKI razdvaja - moze li se ukloniti?

Post by Ba »

Bosna i Hercegovina , ovakva kakva je danas, prekratko postoji da bi je svi smatrali za jednu jedinu njihovu. Za nesto takvo potrebno je vrijeme i osjecaj sigurnosti kojeg ti drzava pruza. Zasto ne volim BIH? Zato jer sa svojom skolom i pristojnim poslom ne mogu dostojanstveno zivit i priustit si najosnovnije stvari. Zato jer mi prijete smrcu jer se zalim sto nisam primljen na posao koji po svim zakonima moram dobit. Zato sto ova korumpirana vlada najvise odkida od onih najugrozenijih, rodilja i invalida... Zasto se ljudi okrecu ekstremnom nacionalizmu? Zato sto im se to najvise brani i osporava. Svojim obiljezjima nam porucuju da su tu da ih jos uvijek ima,da se ne daju. Sit i zadovoljan narod ne ratuje, gladni ljudi ratuju a mi smo na rubu gladi. Pustite ljudima neka isticu svoje simbole ,neka govore svojim jezikom dajte im sva prava,a u isto vrijeme jacajte zajednicku drzavu, pruzite ljudima sigurnost i dostojanstvo. Proci ce dosta vremena i na kraju sit i zadovoljan narod nece mahati nacionalnim simbolima na sve strane i zavolit ce zajednicku drzavu. Ljudi ne dajte da vas sacica korumpirani ratnih profitera huska na rat. NJima to pase iz nekakvih razloga. Ustanite protiv nijh a ne jedni protiv drugih.
Post Reply