Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#701 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

kopijas34 wrote: Eto vidis.... kada Ameri sklope pakt sa Rusijom onda ce sigurno tu biti veca srbija i treci entitet.

Samo sto cemo na taj pakt cekati jos nekoliko milenijuma. Godina kada ce se taj pakt sklopiti ce biti poznata i po ovome:
1)Afganistan postaje prvak svijeta u nogometu;
2)pRVI KONTAKT SA vanzemalcjima sa planete yao-mau koja se nalazi 10000000 miljardi svjetlosnih godina od zemlje. :D
Naravno, vama niko ne zabranjuje da dajete vlastite prognoze. Niti mene obavezuje ista da ih ne smatram iskljucivo simpaticnim, ali relevantnim poput reklame za Fairy :thumbup:

Nadam se da vam ne treba lekcija iz istorije kao podsjecanje da su vec jednom bili saveznici. A Ibn Haldun kaze da je istorija ciklus neprestanog ponavljanja :izet:
Last edited by _BataZiv_0809 on 30/11/2014 16:55, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#702 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote: Ja sam milion pošto ubijedjena da iza izbora Komšića ne stoji nikakva podvala HR narodu.
Jednostavno čovjek je zlatni ljiljan, faca dječaka iz susjestva, evo sad je opet osvojio dovoljno za ulazak u vlast . A tih godina je imao niz reklamnih dozivljaja.

Kao obična čovjek a ne političar ..

Te vratio poklone u vrijednosti šta ja znam koliko.. Te dnevnice.. Te pod njegovom pratnjom zena dopremljena u bolnicu na porod i sl..

Da je Komšić sad sa DF podbacio ja bi rekla podvala.. Ovako ne mogu.

Plus nema mi logike da ma kako jaka stranka bila organizira izborni intenjering tj prevaru i 300 000 ljudi stavi u pripravnost politike SDP-a.
Pa tu se slazemo. Ni ja ga ne smatram podvalom. Njegov sam glasac svakako :D Doduse tek na ovim izborima :izet:
Lincoln-Burrows

#703 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Lincoln-Burrows »

Vidim da uz ovu temu obavezno ide i priča o Komšiću i kako su Bošnjaci izabrali dva predstavnika.
Nekako mislim da nije bilo tog Komšića tko zna kad bi se pojavila ova tema.
SaraFina

#704 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by SaraFina »

Lincoln-Burrows wrote:Vidim da uz ovu temu obavezno ide i priča o Komšiću i kako su Bošnjaci izabrali dva predstavnika.

Uzmi primjer popisa...

U dijaspori se svim mogućim srestvima radilo da se osigura u RS popis i da Bošnjaka bude što više ..

Plus diljem BiH.. U većinskim krajevima nastanjenim Bošnjacima.

I sigurna sam da nisu uspjeli popisati 300 000 Bošnjaka u RS i sa onim stalno nastanjenim.

Dakle ta priča oko prevare sa Komšićem je notorna glupost.

Ahmo iz Zenice i Halid i Sarajeva zaokruzili Zeljka da napakoste Anti iz Širokog Brijega?

Nidje bolan veze!
kopijas34

#705 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by kopijas34 »

_BataZiv_0809 wrote:
kopijas34 wrote: Eto vidis.... kada Ameri sklope pakt sa Rusijom onda ce sigurno tu biti veca srbija i treci entitet.

Samo sto cemo na taj pakt cekati jos nekoliko milenijuma. Godina kada ce se taj pakt sklopiti ce biti poznata i po ovome:
1)Afganistan postaje prvak svijeta u nogometu;
2)pRVI KONTAKT SA vanzemalcjima sa planete yao-mau koja se nalazi 10000000 miljardi svjetlosnih godina od zemlje. :D
Naravno, vama niko ne zabranjuje da dajete vlastite prognoze. Niti mene obavezuje ista da ih ne smatram iskljucivo simpaticnim, ali relevantnim poput reklame za Fairy :thumbup:

Nadam se da vam ne treba lekcija iz istorije kao podsjecanje da su vec jednom bili saveznici. A Ibn Haldun kaze da je istorija ciklus neprestanog ponavljanja :izet:
Pa to kazem; ako budu saveznici u klasicnom smislu te rijeci a ne konkurenti u trci za vodom, energetikom i rudama; onda vam se lijepo pise.

No sto je vjerovatnije je to da ce oni biti sve veci neprijatelji upravo radi najveceg energetskog bazena u Kazachstanu, Uzbekistanu i Kirgiziji, Turkmenistanu. Za taj cilj su valjd aAmerikanci i upali u aganistan; da bi u buducnosti imali kontrolu nad regijom?

Trenutno zele ukrajinu pridobiti posle toga ide gruzija pa kazachstan. 100%. A tada cemo zivijeti vec u 2080. godini.
Lincoln-Burrows

#706 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

SaraFina wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Vidim da uz ovu temu obavezno ide i priča o Komšiću i kako su Bošnjaci izabrali dva predstavnika.

Uzmi primjer popisa...

U dijaspori se svim mogućim srestvima radilo da se osigura u RS popis i da Bošnjaka bude što više ..

Plus diljem BiH.. U većinskim krajevima nastanjenim Bošnjacima.

I sigurna sam da nisu uspjeli popisati 300 000 Bošnjaka u RS i sa onim stalno nastanjenim.

Dakle ta priča oko prevare sa Komšićem je notorna glupost.

Ahmo iz Zenice i Halid i Sarajeva zaokruzili Zeljka da napakoste Anti iz Širokog Brijega?

Nidje bolan veze!
Ma ovi iz EU su vjerojatno izmislili da postoji slučaj Komšić i rekli da se to ne smije ponoviti.
Pa onda počeli osuđivati ovu tzv centralizaciju, pa sad predlažu tri izborne jedinice, ma ova
bagra iz EU sve radi protiv interesa Bošnjaka.
spreca

#707 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by spreca »

Lincoln-Burrows wrote: Ma ovi iz EU su vjerojatno izmislili da postoji slučaj Komšić i rekli da se to ne smije ponoviti.
Pa onda počeli osuđivati ovu tzv centralizaciju, pa sad predlažu tri izborne jedinice, ma ova
kad se probudis ...sve ces zaboraviti
SaraFina

#708 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by SaraFina »

Bespotrebno si ironičan :) i_opet :D

Da nije bilo trojanca Cerića mogao je Martin opet našom voljom biti legitimni Hrvat.

Tridesetak hiljada već je cifra koju je moguće mobilisati na nivou FBiH kao glasacko tijelo u cilju manipulacija.

Ali 300 000 je nemoguće ..

I to za EU je utjeha ja mislim :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#709 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

kopijas34 wrote:
Pa to kazem; ako budu saveznici u klasicnom smislu te rijeci a ne konkurenti u trci za vodom, energetikom i rudama; onda vam se lijepo pise.

No sto je vjerovatnije je to da ce oni biti sve veci neprijatelji upravo radi najveceg energetskog bazena u Kazachstanu, Uzbekistanu i Kirgiziji, Turkmenistanu. Za taj cilj su valjd aAmerikanci i upali u aganistan; da bi u buducnosti imali kontrolu nad regijom?

Trenutno zele ukrajinu pridobiti posle toga ide gruzija pa kazachstan. 100%. A tada cemo zivijeti vec u 2080. godini.
Svaki rat se vodi zbog resursa. U kontekstu Rusije i SAD-a tu je u igri globalna dominacija. Medjutim ne treba zanemariti ni Kinu. Kako god bice veselo. Narod ko narod, lako ga izmanipulisati.

Nije ni Maidan tek tako dosao. Pa sjecas se da je njemacki ministra ino poslova Guido Vestervele isao da razgovara sa demonstrantima :D Zamisli da je 7mog feburara Ahmet Davutoglu ili Sergej Lavrov sjeo sa Plenumom :izet:
kopijas34

#710 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by kopijas34 »

_BataZiv_0809 wrote:
Svaki rat se vodi zbog resursa. U kontekstu Rusije i SAD-a tu je u igri globalna dominacija. Medjutim ne treba zanemariti ni Kinu. Kako god bice veselo. Narod ko narod, lako ga izmanipulisati.

Nije ni Maidan tek tako dosao. Pa sjecas se da je njemacki ministra ino poslova Guido Vestervele isao da razgovara sa demonstrantima :D Zamisli da je 7mog feburara Ahmet Davutoglu ili Sergej Lavrov sjeo sa Plenumom :izet:
Ma nista od toga kume. Nikakav treci entitet ni raspad nije na vidiku. Ono sto ce se desavati u narednih 100 godina je drzavni americki institu, Stratford, za geo politicka pitanja vec skecirao u svojoj knjizi "The next century" (sledeci vijek). Po njima ce pozicija Turske za Ameiku postajai sve vaznije. Probat ce preko sunita da sprijece prodor kine i da osiguraju energetiku. A Turska tu igra centralnu ulogu.

Zato recimo vidimo Americka ulaganja u Tursku koja rastu po 100% svakih par godina. Ocito im je u cilju da od Turske stvore neke nove Osmanlije koje ce biti branik protiv kine i Rusije. Turska je potpisala sa Amerikom sporazum prije par sedmica o importiranju najnovije generacije atomskih bomba iz Amerike u Tursku. Podesljive od 50-300 kilotona. To je velika stvar.

Amerika i Rusija nemogu postati saveznici ni pod razno. To nema logike jer Ameriku zanimaju ruski resursi i resursi Turkijskih zemalja nad kojima rusi zele da vrse uticaj.

U Srbiji i Srbima Amerikanci vide Ruskog satelita. Zato su srbiju i srbe i sjebali iako nisu trebali. Vrlo vjerovatno je da ce se kad tad izazvati neki konflikt iz kojeg ce vojvodina i sandzak da se izvuku.
Helena2014

#711 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Helena2014 »

kopijas34 wrote:
Eto vidis.... kada Ameri sklope pakt sa Rusijom onda ce sigurno tu biti veca srbija i treci entitet.

1)Pakistan postaje prvak svijeta u nogometu;
Analitičar „McCain Institutea“ iz SAD

INTERVJU Kurt Volker: Zapad nema odgovor na ruski imperijalizam!

Rusija nastoji ugroziti ideju evropskih integracija i osujetiti nastojanja država koje žele biti integrirane u Evropu koja je cjelovita, stabilna, mirna i koja napreduje. Moskva ne dopušta državama da suvereno odluče hoće li biti dio euroatlantskih struktura, smatra nekadašnji ambasador SAD pri NATO-u Kurt Volker.

Ovaj istaknuti analitičar "McCain Institutea" upozorava i da je Zapad nevoljan da odlučno reagira i iznosi procjenu da se takva politika neće mijenjati barem još dvije godine, do izbora novog predsjednika SAD.

Energetska ovisnost

Šta je izvor rastućih problema između Zapada i Rusije?

- Rusija na svaki način nastoji srušiti dogovor iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Oni su anektirali Krim, izvršili invaziju na Ukrajinu, praktično su okupirali dijelove teritorija drugih država na Kavkazu. Na Balkanu stabilno šire svoj utjecaj i prisustvo, kroz biznis, kriminal, vojne odnose, podržavaju i ohrabruju nacionalističke snage i političke projekte koji su im odani... Kremlj postojano gradi ovisnost o energentima i ne dopušta stvaranje alternativa. Kao rezultat, Rusija sve više uspijeva osujetiti napredovanje balkanskih država prema Evropi.

Kako Zapad odgovara na te izazove?

- Do sada je odgovor mlak. Nisu iskorištene brojne prilike za takvo što. Crna Gora nije pozvana u NATO na samitu u Velsu, iako je bilo razloga za to. Srbija se obeshrabruje u svojim reformama, a u BiH se, faktički, ne radi ništa da se prekine blokada za koju je i Rusija dobrano zaslužna. Iznad svega, EU ne radi ni odlučno ni brzo na raskidanju ovisnosti o ruskim energentima. Čak ni jednostavne stvari, kakva je plinska povezanost Hrvatske i Mađarske, ne zavređuje ozbiljniju pažnju Evropljana.

Zašto se propuštaju te prilike?

- Mnogo je razloga za takvo ponašanje. Zapad spava. Ima i svojih unutršnjih problema, a ima i interesa država koje ne žele (dodatno) kvariti odnose s Moskvom. Neke evropske zemlje vrlo nevoljno se upuštaju u konfrontacije s Rusijom. I Kremlj to zna i koristi.

Plus, Rusija veoma mnogo ulaže novčano u daljnje obeshrabrivanje aktivnosti zapadnih država. Zato imamo mlake odgovore na sve oštrije ruske izazove našoj politici i to je sramotno.

Način na koji smo odgovorili na agresiju na Ukrajinu je sramotan. Način na koji se ponašamo na Balkanu, pred rastućom ruskom intervencijom u svim sektorima u tom regionu, za osudu je. Mi i dalje propuštamo prilike.

Ključna meta

Dakle, osuđeni smo na još najmanje dvije godine nesigurnosti i uloge monete za potkusurivanje?

- Nažalost, tako je. Pred nama su godine u kojima ćemo gledati Zapad kako, naprosto, ne umije kvalitetno i odlučno odgovoriti na ruske izazove i naša jedina nada je mogućnost da se u Bijeloj kući stvari promijene i odatle krene inicijativa. A i to je više nada i očekivanje nego realna pretpostavka. Jer, mi još ne znamo ni ko će biti u Bijeloj kući na kraju 2016.

No, očigledno je da je Rusija na putu odlučnog imperijalizma u kojem se na svaki način nastoji osujetiti stvaranje jedinstvene, prosperitetne i stabilne Evrope koja živi u miru. I ta politika neće se promijeniti. Ona može samo dobiti na intenzitetu. I Balkan je jedna od ključnih meta. A ja u ovom momentu ne vidim nikoga ko će to spriječiti.

Birokratski pristup EU prema BiH

- Pristup Evropske unije Balkanu i BiH užasno je birokratiziran. Oni žele da neki procesi napreduju, ali niko ne vidi smisao. Za evropske birokrate bitno je samo da proces teče. Nebitno je šta se time želi postići. To je vrlo frustrirajuće. Ne vidi se istinska opredijeljenost da neki smisleni proces ima uspješan završetak. I onda se bh. lideri i lideri na Balkanu tako i ponašaju. Učestvuju u procesu koji nema smisla, a ne rade ništa - kaže on.

Čitam intervju sa ovim analitičarom, pa meni se ovo nimalo ne sviđa, ne znam kako vama
prog321

#712 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by prog321 »

Lincoln-Burrows wrote: Ma ovi iz EU su vjerojatno izmislili da postoji slučaj Komšić i rekli da se to ne smije ponoviti.

EU uopste nema svoju politiku.
Njemacka je americki satelit. A Francusku niko ne pita od vremena Napoleona.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#713 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

kopijas34 wrote: Ma nista od toga kume. Nikakav treci entitet ni raspad nije na vidiku. Ono sto ce se desavati u narednih 100 godina je drzavni americki institu, Stratford, za geo politicka pitanja vec skecirao u svojoj knjizi "The next century" (sledeci vijek). Po njima ce pozicija Turske za Ameiku postajai sve vaznije. Probat ce preko sunita da sprijece prodor kine i da osiguraju energetiku. A Turska tu igra centralnu ulogu.

Zato recimo vidimo Americka ulaganja u Tursku koja rastu po 100% svakih par godina. Ocito im je u cilju da od Turske stvore neke nove Osmanlije koje ce biti branik protiv kine i Rusije. Turska je potpisala sa Amerikom sporazum prije par sedmica o importiranju najnovije generacije atomskih bomba iz Amerike u Tursku. Podesljive od 50-300 kilotona. To je velika stvar.

Amerika i Rusija nemogu postati saveznici ni pod razno. To nema logike jer Ameriku zanimaju ruski resursi i resursi Turkijskih zemalja nad kojima rusi zele da vrse uticaj.

U Srbiji i Srbima Amerikanci vide Ruskog satelita. Zato su srbiju i srbe i sjebali iako nisu trebali. Vrlo vjerovatno je da ce se kad tad izazvati neki konflikt iz kojeg ce vojvodina i sandzak da se izvuku.
Za ovo i navijam :bih:
Lincoln-Burrows

#714 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

prog321 wrote:

Pa to je valjda diktat iz USA a progovara na usta EU činovnika.
prog321

#715 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by prog321 »

Lincoln-Burrows wrote:
prog321 wrote:

Mi za USA nismo vazni. Daleko smo i premali da bi se Ameri sikirali o nama. Sta god odluci jaci tako ce i biti. A Bosnjaci su momentalno najjaci u BiH.
Nomo

#716 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Nomo »

:lol: amerika porucuje nesto bosni preko eu :lol: :lol:
Nomo

#717 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Nomo »

Lincoln-Burrows wrote:
prog321 wrote:

uplasili se ameri dodika i covica pa sapcu na uho merkilici sta treba poruciti bosnjacima :lol:
Lincoln-Burrows

#718 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

prog321 wrote: Mi za USA nismo vazni. Daleko smo i premali da bi se Ameri sikirali o nama. Sta god odluci jaci tako ce i biti. A Bosnjaci su momentalno najjaci u BiH.
Po čemu najjači?
kopijas34

#719 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by kopijas34 »

Lincoln-Burrows wrote:
prog321 wrote: Mi za USA nismo vazni. Daleko smo i premali da bi se Ameri sikirali o nama. Sta god odluci jaci tako ce i biti. A Bosnjaci su momentalno najjaci u BiH.
Po čemu najjači?
Bosnjaci uz sebe vezu i "ostale" i po tome su najjaci. A ostalih je mnogo. Imamo masu Hrvata koji su u proslom ratu bili na strani Bosnjaka a i masu srba, roma, slovena, bosanaca, mjesanih brakova itd.

To nam stvara jednu stabilnu jezgru koja je nosac drzave BiH. Cak i pod uslovima da je Bosnjaka samo 54%; nakon ubrajanja ostalih to je vrlo brzo 60% ili vise. Sasvim dovoljno za jednu Ameriku ili Inzka za osiguravanje stabilnosti.
tandmand

#720 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by tandmand »

_BataZiv_0809 wrote: Hajde dodji u Ahmice kod mog prijatelja, pa mu objasni kako da razmijeni teritorije sa Hrvatima koji zive preko ceste. :izet:
Nema razmjene dogovorom. Ali ako neki bas insistiraju na Trecem, onda se treba pozvati na stare zakonitosti Memoranduma.
Sve opcine u kojima je Bosnjaka preko 10% moraju biti u tom nekom bosnjackom entitetu.
Ukoliko Treci ide na odcjepljenje, tada Bosnjacima treba pridodati i prazne teritorije. Zasto?
Pa zato jer je sadasnja dejtonska BiH drzava u kojoj zive svi Bosnjaci Bosne i Hercegovine i ne zele pristat na takve podjele u kojima bi jedan dio njih osvanuo u hrvatskom entitetu ili RH.
prog321

#721 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by prog321 »

Lincoln-Burrows wrote:
Po čemu najjači?

Jaci su ekonomski (jedini od dva naroda koji imaju industrijsku proizvodnju )
Jaci su politicki ( najbrojniji narod u najvecim gradovima BiH)
I jaci su vojno.
DrugaGimnazija

#722 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by DrugaGimnazija »

Lincoln-Burrows wrote: Ja sam više puta rekao da sam za uređenje sa tri federalne jedinice,
ja nisam za raspad. Nego tema je o raspadu pa evo neki bi ratovali
vidim evo ih se još priključilo temi.
Mora li biti 3? Da li je svejedno jesu li 1, 2 ili 3 "hrvatske" jedinice, ili mora biti samo 1?
ljevoruki

#723 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by ljevoruki »

BiH se moze podijeliti na dva nacina:
Bosnjaci da pristanu na podjelu, sanse prakticno nikakve.
Rat ponovo, sanse vece nego sto mi mislimo.
:bih:
-H-E-L-L-

#724 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by -H-E-L-L- »

DeutscheAusweis

Dopisujete se stvaralački, maštovito, inventivno...srpski!

Gdje si ti detektoru srpstva,jos mene tu ubrajas,to neki skener imas ugradjen u vuglasu jel?Kakvih sve pacijenata ima u pm.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#725 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

A vi stvarno mislite da je RS-u bolje biti u Srbiji, nego u Bosni i Herceovini? Ko da bi tamo imali ove ingerencije :-)

Prica o secesiji je prica za neuke nacionaliste. Srpske da se popale i glasaju za SNSD. Bosnjacke da prosipaju zuc i glasaju defanzivno za SDA.

Uozbiljite se vise. Valja se baviti radom i radnim pravima, a ne crtanjem granica.
Post Reply