Sta mislite o borackom zakonu?
- Liberalism
#51 Re: Sta mislite o borackom zakonu?
Cuo sam da su ovi iz SDA poceli siriti pricu mebu demobilisanim da ce produziti prava jos na dvije godine
Jer sad im je problem, zakon istice u septembru 2008. godine taman na dan izbora. A ljudi kratko pamte, ovi sto za njih glasatju, taman toliko 24 sata.
Jer sad im je problem, zakon istice u septembru 2008. godine taman na dan izbora. A ljudi kratko pamte, ovi sto za njih glasatju, taman toliko 24 sata.
- Real Khan
#52 Re: Sta mislite o borackom zakonu?
Znam ja odlično šta si htio reći onako hinjski. Sjećam se ja vrlo dobro racija na početku rata po Alipašinom polju u kojima sam i ja učestvovao. Kada smo opkolili C-fazu (a prije toga pronašli hrpu oružja po četničkim stanovima u B-fazi) odmah su oni tvoji "pošteni" i "nevini" građani sa prozora počeli bacati automatske puške, snajpere itd. Bilo je dovoljno da se do zuba naoruža jedna četa ljudi... Je li to sve bilo "potureno" oružje!?Mogly wrote:Ne vjerujem da nisi svjestan, mislim da se namjerno praviš blesav i to je ono najtragičnije. Ti i ja se nikad nećemo složiti ni po čemu i najbolje je da se ignorišemo. Evo ja počinjem. Inače samo začetavamo temu.Real Khan wrote: Šta sereš boga ti! Eto sad ispade da su jedino vojni policajci ARBIH vodali Srbe na razmjenu a četnici sjedili i brali cvijeće po Trebeviću i dijelili humanitarnu pomoć po Grbavici, Vogošći i "čuvali" Bošnjake u zdravlju i rahatluku u "Sonji" i sličnim mjestima. FUJ i SRAM TE BILO!
- Real Khan
#53 Re: Sta mislite o borackom zakonu?
Ne znam koliko je Sarajevsko-romanijski korpus brojao (ti očito znaš), ali znam da je preko 50.000 četnika sa nekoliko hiljada artiljerijskih cijevi držalo vanjski prsten oko Sarajeva, a unutar grada je bilo 11 kasarni punih četnika. S obzirom na konfiguraciju terena gdje su do zuba naoružani četnici bili na brdima oko grada, a gotovo goloruki građani Sarajeva su bili ispod, stvarno me čudi kako se nismo uspjeli deblokirati... Koje su četnici pizde (ili ako hoćeš "junačine") dokazuje činjenica da je u odbrani Sarajeva na samom početku rata bilo nas manje od 3000 dobrovoljaca i jedva 1000 policajaca. Tek nakon nekoliko mjeseci se broj branitelja povećao i stalno je rastao iz dana u dan...Mogly wrote:Sarajevsko-romanijski korpus je brojao 18000 vojnika. 5 puta malobrojniji neprijatelj nas opkoli i drži u okruženju 4 godine, a ti glumiš borca na Igmanu. Pošto suvo meso (jesil švercovao i sa UNom il ti je tunel bio dovoljan)kijameta wrote: Odatle tvoja patoloska mrznja prema najsposobnijoj i najzasluznijem dijelu BiH populacije borcima.
1 Korpus ARBiH je imao 80-ak hiljada boraca(sa poginulima i ranjenima).
Ne zaboravi 30 hlljada policajaca
- Liberalism
#54 Re: Sta mislite o borackom zakonu?
nevezano za temu, mislim da se broj pripadnika VRS prepuhuje kako bi se pronasao neki argument za cinjenicu da su pale kontrolisale sarajevo sto to danas nikom normalnom ne moze biti jasno kako. Ja sam u lenjinovu ulicu na usao isti dan kad je Grbavica bila otvorena. I tu sam redovno ispod prozora gledao mjesto gdje je bio rov i ''artiljerijsko orudje'' VRS na prvoj liniji odbrane (tek negdje u maju je pocelo rasciscavanje) i cudio se koliko je to malo paznje posveceno odbrani (prva 4 bijela nebodera uz samu miljacku). I mogu vam samo reci da se oni uopste nisu plasili da ce neko napasti iz suprotnog pravca. Focanski cetnici (i njihove linije na zebinoj sumi) su bile staljingrad za cetnicku liniju na Grbavici, al to nije tema zar ne?
- Mogly
#55 Re: Sta mislite o borackom zakonu?
Tako tako, etiketiraj, to je argumentacija primitivnih.yugi wrote: Vjerovatno ti je tajo bio pripadnik tog istog romaniskog-četničkog
A sad onako svima borcima, neda mi se citirati: Rekoh ako nisi bio barem jednom zavaljen i zato psovao majku Aliji tri puta dnevno, lažeš da si bio borac. Podatak o 18000 vojnika u SRK je isplivao na suđenju Taliću u Hagu. Znaš li da je Caco dva puta vraćan sa Trebevića
A da možda nisi bio sa Emirom Hadžihafizbegovićem u glumačkoj četi il si bio u Minhenu, kupio borački staž i danas prepričavaš kaubojske priče. Jesi li barem čuo za Poljine, Sefera Halilovića, Stjepana Šibera, Jovu Divjaka
Ili ti je najvažnije da danas naplatiš borbu pa da narodu ogadiš sve što je bilo časnih boraca.
- yugi
#56 Re: Sta mislite o borackom zakonu?
Hairlija to gdje sam ja bio za vrijeme agrsije na našu BiH najbolje znaju oni koji su od prvog dana bili samnom po raznoraznim čukama i ti si zadnja osoba na ovom dunjaluku kojoj bi ja o tome trebao pričati.Da si pažljivo čitao moje postove znao bi malo više.I prestani mi se živ i zdrav bio obraćati.Tu svoju perfidnu četničku propagandu prosipaj na serbian caffeu ili nekom sličnom forumu.Kad govoriš o boračkoj populaciji prvo se duboko nakloni zatim digni dva prsta i tek ako ti neko dozvoli e onda možeš nešto i napisati
Izvinjavam se adminima na zachatavanju al morao sam odreagovat na ovog jeftinog četničkog demagoga.Zamolio bih sve učesnike da se ipak pokušamo malo držati teme
Izvinjavam se adminima na zachatavanju al morao sam odreagovat na ovog jeftinog četničkog demagoga.Zamolio bih sve učesnike da se ipak pokušamo malo držati teme
- Liberalism
#57 Re: Sta mislite o borackom zakonu?
Jeli sutra izlazi sisic sa ''borcima'' na ulice? Kao prica se da treba da dodje oko 1000 demostranata kako bi Brankovic mogao izaci na TV i reci da podrzava zahtjeve boraca.
- zlatiborka
#58 Re: Sta mislite o borackom zakonu?
Naprijed borci, samo naprijed...Liberalism wrote:Jeli sutra izlazi sisic sa ''borcima'' na ulice? Kao prica se da treba da dodje oko 1000 demostranata kako bi Brankovic mogao izaci na TV i reci da podrzava zahtjeve boraca.
A usput nastavite kopati po kontejnerima da nadjete nesto za pojesti...
Jer se vi ne osjecate kao gradjani BiH, vi ste nista, hodze i popovi vam odredjuju za koga da glasate, naprijed borci do konacne pobjede...
- Liberalism
#59 Re: Sta mislite o borackom zakonu?
U kakvom mi svijetu zivimo. Borac koji ovo sve predvodi vozi jaguara i mi opet pored toga govorimo da taj isti borac hranu trazi po kontejnerima. Okrenite se oko sebe, po kontejnerima su uglavnom stari kojima vlast (ili cak drustvo) ne zeli da pomogne kroz sistem socijalne zastite (uglavnom iz najnizih i najprimitivnijih pobuda, istih onih koji su doveli do ovog borackog zakona). Borci ne traze hranu po kontejnerima traze je siromasni. U strukturi siromasnih najmanji udio imaju borci, a najveci djeca i starci.zlatiborka wrote:Naprijed borci, samo naprijed...Liberalism wrote:Jeli sutra izlazi sisic sa ''borcima'' na ulice? Kao prica se da treba da dodje oko 1000 demostranata kako bi Brankovic mogao izaci na TV i reci da podrzava zahtjeve boraca.
A usput nastavite kopati po kontejnerima da nadjete nesto za pojesti...
Jer se vi ne osjecate kao gradjani BiH, vi ste nista, hodze i popovi vam odredjuju za koga da glasate, naprijed borci do konacne pobjede...
- alphonse kauders
#60 Re: Sta mislite o borackom zakonu?
Najveći krivac je Nedžad Branković koji je prije izbora obećao 150 KM naknade borcima iako mu je ministar finansija Vjekoslav Bevanda u startu rekao kako se to ne može platiti jer država nema love za to (pametan čovjek iz struke).
A, sada Branković kao najveći cinik svaljuje krivicu na Bevandu što nije obezbijedio pare, a i Šišić ga proziva da dadne ostavku na mjesto ministra jer borci nisu primili 150 KM već 3 mjeseca. Bevanda fino poručuje "šta sam ja vama još prošle godine govorio" i ne da na sebe, a Federacija nema love da to isplati.
Opet, najveći hinja je Branković koji je htio da nadležnost za isplate prebaci na kantone, tako da borci više ne optužuju njega nego kantonalne vlasti, koje opet imaju još manje love od Federacije tako da naknade ni u kom slučaju neće biti isplaćene, jer inače to ovu državu vodi u totalni bankrot.
Sreća pa su Brankoviću odbili rebalans budžeta i sad se hvata za glavu gdje da zbavi lovu jer je Šišić sirovina i ima onaj pravi seljački nastup, a takvih se Branković najviše bori jer će mu natakariti slične sebi na vrat pa će mu se hebavat familija na skupu.
Kako ono Nedžade - "po zakonu... ne sjećam se više kako, ali je po zakonu.."
A, sada Branković kao najveći cinik svaljuje krivicu na Bevandu što nije obezbijedio pare, a i Šišić ga proziva da dadne ostavku na mjesto ministra jer borci nisu primili 150 KM već 3 mjeseca. Bevanda fino poručuje "šta sam ja vama još prošle godine govorio" i ne da na sebe, a Federacija nema love da to isplati.
Opet, najveći hinja je Branković koji je htio da nadležnost za isplate prebaci na kantone, tako da borci više ne optužuju njega nego kantonalne vlasti, koje opet imaju još manje love od Federacije tako da naknade ni u kom slučaju neće biti isplaćene, jer inače to ovu državu vodi u totalni bankrot.
Sreća pa su Brankoviću odbili rebalans budžeta i sad se hvata za glavu gdje da zbavi lovu jer je Šišić sirovina i ima onaj pravi seljački nastup, a takvih se Branković najviše bori jer će mu natakariti slične sebi na vrat pa će mu se hebavat familija na skupu.
- Liberalism
#61 Re: Sta mislite o borackom zakonu?
Nije istina da se nema novca. Federacija BiH raspolaze sa oko 4 milijarde KM budzetskih sredstava. Mogu oni staviti borce na prvi prioritet a da donesu odluke da se svim zaposlenim majkama prestane isplacivati naknada za porodiljsko pa nek pravo dobiju otkaz. kad o vec funkcionise u pola federacije trebali su tu praksu prosiriti na cijelu F BiH i neka borci imaju da jedu, djeca svakako mogu i bez hrane.alphonse kauders wrote:Najveći krivac je Nedžad Branković koji je prije izbora obećao 150 KM naknade borcima iako mu je ministar finansija Vjekoslav Bevanda u startu rekao kako se to ne može platiti jer država nema love za to (pametan čovjek iz struke).
Salu na stranu, posto svi misle da boracke naknade podrzava javnost, sto u F BiH ne predloze povecanje stope PDV-a, ili sto ne povecaju doprinose na 100 % pa ce imati pare. Gradjani bi da podrze borce al ako moze ikako da ne to ne placaju iz svog dzepa.
- Real Khan
#62 Re: Sta mislite o borackom zakonu?
Neću nikoga braniti (ni Šišićeve "borce", ni Vladu, ni Parlament,...), moj stav možete pročitati negdje na početku ovog topica, ali samo da pitam koliko vas forumaša je stvarno pročitalo taj zakon o kojem se priča? Da je neko pročitao, vidio bi da je taj zakon u stvari jedan od onih "sa podijeljenom nadležnošću između kantona i Federacije BiH"...
http://www.fmbi.gov.ba/zakoni/18hrv.htm
http://www.fmbi.gov.ba/zakoni/18hrv.htm
- Liberalism
#63 Re: Sta mislite o borackom zakonu?
Zna li neko odprilike koliko ljudi moze stati na plato ispred Vlade F BiH?
Valjda ce nekome pasti na pamet da pita vlasti kako to oni odlucuju ko je bagra i sacica protestanata a ko su nezadovoljni gradjani.Šišić: O protestima boraca 17. juna danas obaviješteni policija, zdravstvene i vatrogasne službe
Savez demobiliziranih boraca u Federaciji BiH priprema se za proteste koje je ranije najavio za 17. juni u 12.05 sati ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu.
Pošto je danas posljednji dan petodnevnog roka koji je Skupština ovog saveza dala odgovornima da riješe problem izostale isplate mjesečnih naknada nezaposlenim demobiliziranim borcima u Federaciji, Savez je, uvidjevši da od zadatog roka nema željenog rezultata, već obavijestio policiju, zdravstvene i vatrogasne službe o namjeravanim protestima, izjavio je danas Agenciji FENA predsjednik Saveza Mehmed Šišić.
On očekuje desetine hiljada boraca na tom skupu i za sutra najavljuje sjednicu Upravnog odbora Saveza na kojoj će još biti riječi o pripremama.
Nezadovoljan što su još od marta u većini kantona u Federaciji izostale isplate mjesečnih naknada od po 150 KM nezaposlenim borcima, Savez je na vanrednoj skupštini održanoj tim povodom prvih dana juna u Sarajevu odlučio da organizira boračke proteste 17. juna ako odgovorni u roku od pet radnih dana ne riješe problem.
Prvobitno je bilo najavljeno da će protesti biti održani istovremeno ispred zgrada Vlade FBiH i Federalnog parlamenta u Sarajevu, a danas, posljednjeg dana zadatog roka, predsjednik te asocijacije Mehmed Šišić je naznačio samo prostor ispred Vladine zgrade kao mjesto gdje će se protesti odvijati.
Mjesečne naknade nezaposlenim demobiliziranim borcima u Federaciji, čija isplata je u većini kantona problematična, već od marta propisane su odgovarajućim federalnim zakonom.
Objavljeno 09.06.2008. u 15:47