Šta mi ustvari hoćemo?

Locked
LaBomba

#576 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

esad_plavi wrote:
Damir_5 wrote:Ma ja trazi pomoc smajlija kad nemas argumente i kad ne mozes rijecima biti cinican. Hajde navedi jedan katolicki objekt u gradu Bluci koji je srusen za vrijeme rata? Ne kazem da katolici nisu potlacivani, etnicki cisceni, pljackani, ubijani i da katolicki objekti izvan Bluke grada nisu ruseni od strane Srba, jesu, medjutim katolicke crkve nisu rusene u samom gradu Bluci iz prostog razloga sto je Tudjman zaprijetio da ce rusiti srpske crkve i vjerovatno je srpska crkva koja je poticala rusenje drugih sakralnih objekata u BiH, odustala od rusenja katolickih objekata u Bluci. U isto vrijeme Alija cuv'o srpske crkve po Sarajevu? Ali evo i danas, umjesto da genocidasi plate potpuno obnovu Ferhadije, oni se prave blesavi. U isto vrijeme nove Alije obnavljaju iz budzeta Sarajeva, srpske crkve koje je nacelo vrijeme? Mozes ti biti cinican i bezobrazan koliko te volja, to su fakti.
Jesi ti bolan normalan, pa cujes li ti sebe sta pricas? Prvo i prvo to nisu tamo neke srpske crkve, vec je to sve od ove drzave, razumijem zasto su cetnicki agresori htjeli porusiti svaki dokaz njenog postojanja, ali ne znam zasto bi to mi radili? Drugo, ako je po tebi normalna stvar izvrsiti ratni zlocin, porusiti sakralni objekat, onda po kojoj osnovi kudis sto su drugi porusili tvoje? Isto kao sto ti drzis opravdanim porusiti "njihove" crkve u Sarajevu, isto tako i neko kome je glava nafilovana predrasudama i stereotipima o tebi drzi da je uredu porusiti "tvoje".

Mi kad pocnemo opravdavati lose i nepravedno sto smo uradili drugima (koliko god toga manje bilo), opravdavamo i to sto su drugi uradili nama. Kada mi pocnemo izvoditi mentalnu gimnastiku poput velikosrpskih demagoga, po cemu se razlikujemo od njih i po cemu je onda njihov zlocin toliko strasan ako smo svi isti i ako bi svi pod istim okolnostima isto reagirali? E pa ja ti kazem da nismo isti, tad nismo bili isti, i dok se ne spustimo na njihov nivo necemo biti isti, a ti nas upravo spustas takvim nebulozama, cuj sto je Alija cuvao :x

Pa cime se ti sad toliko ibretis? Sto je momak naveo fakte i sto ima ispravno misljenje da genocidasi treba da plate za sve sto su unistili? To je i moj stav. I radi takvog stava smo tebi "nenormalni",ipobogu kako cemo to napisat na forumu. Traziti od Srbije (jer oni su sve pokrenuli i finansirali) da plate odstetu za sve poruseno je najzdravije razmisljanje u Bosnjaka.
esad_plavi

#577 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by esad_plavi »

LaBomba wrote:Pa cime se ti sad toliko ibretis? Sto je momak naveo fakte i sto ima ispravno misljenje da genocidasi treba da plate za sve sto su unistili? To je i moj stav. I radi takvog stava smo tebi "nenormalni",ipobogu kako cemo to napisat na forumu. Traziti od Srbije (jer oni su sve pokrenuli i finansirali) da plate odstetu za sve poruseno je najzdravije razmisljanje u Bosnjaka.
Naravno da se trebaju platiti odstete, i ti sad u potpunosti izvrces moj post, a fino sam rekao da se za svako zlo i nepravdu treba odgovarati i da se od odgovornosti ne moze bjezati. S druge strane nenormalno je pricati o rusenju tudjeg, a pogotovo u smislu da je to nesto opravdano, prirodno i cak, stavise, pozeljno. I evo molio bih te da citiras tacno dio gdje sam rekao da ne bi trebali platiti ili tako nesto...
dweia

#578 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by dweia »

:x
Damir_5

#579 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Damir_5 »

Bodkin wrote: naravno. zato je tvoj argument da srbi nisu srusili crkve u b.luci jer im je franjo zaprijetio, armirani beton :-)
Da, prijetnja Franje Tudjmana da ce rusiti srpske crkve, ako Srbi sruse katolicke crkve u Bluci, to je jedini razlog zasto Srbi nisu rusili katolicke crkve u gradu Bluci!

Inace bi barem katedrala bila takodjer minirana od banjalucke policije kao i 16 dzamija. A nevjerne Tome, neka se pitaju zasto zivotinje koje su srusile Ferhadiju i sahat kulu na onakav barbarski nacin nisu isto uradili i sa katolickom crkvom?

Katolicka katedrala u Bluci (nije srusena u ratu)
Image

Ferhadija prije rusenja
Image

Ferhadija nakon rusenja
Image

Image

Ferhadija obnavljanje nakon sto ju je srusila banjalucka policija u ratu i to iz drugog pokusaja. Obnavlja se iskljucivo novcima IZBIH, banjalucke dijaspore i osobnim donacijama.

Image

Saborna Crkva u Sarajevu (nije srusena u ratu, nakon sto ju je nacelo vrijeme, totalno obnovljena novcima sarajevskih poreznih obveznika ili drugim rijecima novcima iz budzeta grada Sarajeva)

Image

Ko tebe kamenom, ti njemu popusi!
kockica_kockica

#580 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by kockica_kockica »

Mi cemo jos 100 godina zivjeti u vremenu od 92-95... Zivimo u proslosti i to je nas najveci problem...

kmee kmeee kmeeee

Vec 20 godina kmecanja... o neshvacenosti, ugrozenosti, raznim fobijama oko svega i svacega.. a sve se vrti oko love... Lova lova lova...
Smeta nas sto se grade vjerski objekti, sto nam obrazovanje mladih ne valja, sto nam policija nema ovlasti, sto nemamo mogucnosti zaposljavanja, sto imamo preglomaznu nepotrebnu administraciju, sto imamo RS, sto su nam na vlasti kriminalci, sovinisti, nacionalisti,nepismene osobe koji svoje neznanje i nesposobnost kriju tako sto je dovoljno samo baciti dlaku oko koje ce se kmecati barem 6 mjeseci... Meni je muka kad slusam nase ministre i njihove izjave koje vriste "on je nesposoban nepismen covjek koji ne zna sastaviti dvije prosto prosirene recenice"... i ne samo to vec neki od tih nepismenih ne znaju ni jezik drzave koju predstavljaju...

Sta mi hocemo je jedno, a sta nama zaista treba?

Zapravo nama treba vlast koja ce prestati kmecati i trljati jedni drugima noseve sa kojekakvim glupostima, koje ruku na srce mi placamo iiz nasih dzepova... Vlast koja nije ni bosnjacka ni hrvatska ni srpska ni ostalih... vec Bosansko-Hercegovačka.. ciji interesi nece biti fotelja i prividan patriotizam vec napredak drzave... vlast koja je u stanju jednom u zivotu donijeti normalnu i ispravnu odluku u korist gradjana BiH... Vlast koja ce smanjiti jebe..u administraciju i skinuti sa budzeta tolike ministre savjetnike saradnike i slicne... Vlast koja ce se pobrinuti za tu silu naroda koju skine sa budzeta... Vlast koja ce otvoriti fabrike i postrojenja koja ce dati produkte: radna mjesta, proizvode za izvoz i slicno... Vlast koja ce urediti drzavu da nije bingo dobitak raditi u drzavnoj instituciji ... Vlast koja ce ukinuti korupciju, nacionalizam, i sve ostalo sto se uhljebilo na nasim prostorima i ne moze se vise disati od toga... Vlast koja ce udariti po prstima svakoga ko pogrijesi.. Vlast koja nece donositi Zakone samo da ih skine s vrata vec Zakone koji ce imati smisla i koji ce sprovoditi prema svima isto...

Kad dodju izbori mi nismo sposobni napraviti promjene jer promjene nije moguce napraviti ako nemas za koga glasati ko bi napravio neku smislenu promjenu u drzavi...
Lug

#581 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Lug »

nacionalista = voli svoj narod, drzavu, naciju..

sovinista = fasista = mrzi tudju naciju, narod, drzavu..[/quote]

ali ja ne znam ni jednog nacionalistu koji nije u najmanju ruku sovinista, sto iz BiH sto iz naseg okruzenja[/quote]

kako ces znati kad se druzis samo sa saloncima..
esad_plavi

#582 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by esad_plavi »

kockica_kockica wrote:Mi cemo jos 100 godina zivjeti u vremenu od 92-95... Zivimo u proslosti i to je nas najveci problem...

kmee kmeee kmeeee

Vec 20 godina kmecanja... o neshvacenosti, ugrozenosti, raznim fobijama oko svega i svacega.. a sve se vrti oko love... Lova lova lova...
Smeta nas sto se grade vjerski objekti, sto nam obrazovanje mladih ne valja, sto nam policija nema ovlasti, sto nemamo mogucnosti zaposljavanja, sto imamo preglomaznu nepotrebnu administraciju, sto imamo RS, sto su nam na vlasti kriminalci, sovinisti, nacionalisti,nepismene osobe koji svoje neznanje i nesposobnost kriju tako sto je dovoljno samo baciti dlaku oko koje ce se kmecati barem 6 mjeseci... Meni je muka kad slusam nase ministre i njihove izjave koje vriste "on je nesposoban nepismen covjek koji ne zna sastaviti dvije prosto prosirene recenice"... i ne samo to vec neki od tih nepismenih ne znaju ni jezik drzave koju predstavljaju...

Zapravo nama treba vlast koja ce prestati kmecati i trljati jedni drugima noseve sa kojekakvim glupostima, koje ruku na srce mi placamo iiz nasih dzepova... Vlast koja nije ni bosnjacka ni hrvatska ni srpska ni ostalih... vec Bosansko-Hercegovačka.. ciji interesi nece biti fotelja i prividan patriotizam vec napredak drzave... vlast koja je u stanju jednom u zivotu donijeti normalnu i ispravnu odluku u korist gradjana BiH... Vlast koja ce smanjiti jebe..u administraciju i skinuti sa budzeta tolike ministre savjetnike saradnike i slicne... Vlast koja ce se pobrinuti za tu silu naroda koju skine sa budzeta... Vlast koja ce otvoriti fabrike i postrojenja koja ce dati produkte: radna mjesta, proizvode za izvoz i slicno... Vlast koja ce urediti drzavu da nije bingo dobitak raditi u drzavnoj instituciji ... Vlast koja ce ukinuti korupciju, nacionalizam, i sve ostalo sto se uhljebilo na nasim prostorima i ne moze se vise disati od toga... Vlast koja ce udariti po prstima svakoga ko pogrijesi.. Vlast koja nece donositi Zakone samo da ih skine s vrata vec Zakone koji ce imati smisla i koji ce sprovoditi prema svima isto...

Kad dodju izbori mi nismo sposobni napraviti promjene jer promjene nije moguce napraviti ako nemas za koga glasati ko bi napravio neku smislenu promjenu u drzavi...
:thumbup:
Mister Yes

#583 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Mister Yes »

cindrlimindrli wrote: Mozes se ti kreveljiti koliko hos` al` cinjenica je da se njima zlocin isplatio, za ostatak svijeta sluzbeno smo
zaracene strane koje kao trebaju naci kompromis. Da njih slucajno podsjetis kako su ga oni trazili sa Adolfom
tako sto su poravnali Drezden istog momenta bi postao clan Al Kaide.
Kako im se isplatio? Pogledaj presude u Hagu koje će ostati kao osnov za pisanje istorije širom svijeta. Misliš da bi ih onako načepili kad je planulo Kosovo da su bili normalni ovdje? Ne samo da im se nije isplatilo nego su već sad u debelom minusu a bit će u još debljem. RS je samo prelazna forma. Za 50tak godina cijela BiH će živjeti u 10 gradova a ostalo će biti nenaseljene livade i šume. To što su etnički očistili podrinje neće više biti nikav uspjeh jer u cijelom podrinju neće biti žive duše. Izgubili Kosovo zauvijek. Ostat će pašaluk + negativan image. A o demografskom nestanku da ne pričamo. Nema tu nikakvog dugoročnog uspjeha = nije im se isplatio. Upravo suprotno.
znalac

#584 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by znalac »

LaBomba wrote:
znalac wrote:
Arteta wrote: Meni se licno hebe i za bosnjastvo i srpstvo i hrvatstvo.
Kod tebe je jedini da se ostavi toga, a i sam znas da ej to nesto nerealno u danasnjem momentuk jer se ni Rusi ne zele odreci nekakvog Rustva, Turci turstva, Spanci Spanstva i tako dalje.
Mada, mani se tih gluposti, imas li ti kakvih konkretnih prijedloga da nam bude bolje.
konkretno: manite se je*enog nacionalizma koji nas svaki danom sve vise vodi ka fasizmu i prihvatite se konkretnih stvari: ekonomije za pocetak, bar bi ona trebala biti ''anacionalna''

Haj molim te idi na srpske i hrvatske forume i pisi tamo da se oni "mane nacionalizma", i ubjedjuj ih da drzava i narod ne znace nista, pa kad njih tamo ubjedis u to, onda cemo i mi biti "djeca prirode", neki moderni hipici ili sta vec. Prihvatit cemo se mi ekonomije, samo da nam je zagarantovano da nam sutra nece neka cetnicke horde uletit u vlastitu firmu, i opeljesit nas do koske, kosto su popljackali sve sto su mogli ,od privatnih kuca pa do velikih pogona sa masinama.
normalnih ljudi ima na sve strane, samo smo u manjini i ne mozemo doci do izrazaja od vas, evo primjer da ih ima i tamo sa one druge, za tebe mracne strane drzave BiH:

https://www.youtube.com/watch?v=mj2eI9V ... edded&hd=1

a ti slobodno dalje nastavi sa svojom pricom kako cu bosnjaci ustvari jedini dobri ljudi na svijetu, puni ljubavi, razumijevanja i spremni da oproste i nastave dalje, ma znas ba fikcija
znalac

#585 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by znalac »

Lug wrote:nacionalista = voli svoj narod, drzavu, naciju..

sovinista = fasista = mrzi tudju naciju, narod, drzavu..
ali ja ne znam ni jednog nacionalistu koji nije u najmanju ruku sovinista, sto iz BiH sto iz naseg okruzenja[/quote]

kako ces znati kad se druzis samo sa saloncima..[/quote]

druskane, pratim medije, TV, radio, novine, internet, krecem se upoznajem ljude i od svih tih nacionalista koje mozes naci na svakom kvadratnom pedlju kod nas nema ni jednog da u isto vrijeme nije i sovinista, prvi primjer si ti pa dalje
Lug

#586 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Lug »

znalac wrote:druskane, pratim medije, TV, radio, novine, internet, krecem se upoznajem ljude i od svih tih nacionalista koje mozes naci na svakom kvadratnom pedlju kod nas nema ni jednog da u isto vrijeme nije i sovinista, prvi primjer si ti pa dalje

nisam ti ja nikakav "druskan".
da sam sovinista ili fasista bio bih banovan bar jednom, a nisam..

moze citat, primjer, gdje sam to iskazao fashizam, sovinizam..

i nemoj da me vrijedjas,.. prije ce biti da si ti isprovocirani sovinista, jer mrzis sve oko sebe ko ne dijeli tvoje misljenje, mrzis sve drugacije.. pa makar to bile cinjenice, istina i pravda. valjda si na zadatku, meljes ko prazan mlin jedno te isto bez obzira sto ti ljudi iznose milion primjera i argumenata, ko pubertetlija ..
znalac

#587 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by znalac »

Lug wrote:
znalac wrote:druskane, pratim medije, TV, radio, novine, internet, krecem se upoznajem ljude i od svih tih nacionalista koje mozes naci na svakom kvadratnom pedlju kod nas nema ni jednog da u isto vrijeme nije i sovinista, prvi primjer si ti pa dalje

i nemoj da me vrijedjas,.. prije ce biti da si ti isprovocirani sovinista, jer mrzis sve oko sebe ko ne dijeli tvoje misljenje, mrzis sve drugacije.. pa makar to bile cinjenice, istina i pravda. valjda si na zadatku, meljes ko prazan mlin jedno te isto bez obzira sto ti ljudi iznose milion primjera i argumenata, ko pubertetlija ..
posto ti se pricinjavaju stvari i sebe pokusavas prikazati drugacijim nego sto jesi, moze li ovako: kazes nacionalizam ovo ono najbolja stvar na svijetu, ok. Kakav je tvoj stav o tome kada na nekim skupovima Srbi u BiH nosaju svoju zastavu ili kada Hrvati setaju uz svoju sahovnicu, njihovo pravo jel tako, ako se identificiraju sa tim simbolima onda je to sasvim ok, njihova stvar jel tako, ali posto si ti Bosnjak to tebi smeta, nisi u stanju da izdrzis da se neko drugi identificira sa necim sto je za tebe strano ili mozda cak uvrjedljivo jer te podsjeca na neke stvari kojih se ne zelis sjecati, ako nista iz skorije proslosti; ja pretpostavljam da kada to vidis ti kazes: ''je*em li im majku ustasku/cetnicku''. Posto si ti Bosnjak nacionalista, po onome sto mozemo vidjeti u praksi, to bi morala biti tvoja reakcija, jer ja drugaciju nisam nikada ni vidio ni cuo sto iz zivota, sto iz medija. Ima li u ovome imalo istine, jer ako ima onda si sovinista.

a ako ti treba dodatni primjer, pogledaj samo komentar LaBomb-e par postova iznad
LaBomba

#588 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

esad_plavi wrote:
kockica_kockica wrote:Mi cemo jos 100 godina zivjeti u vremenu od 92-95... Zivimo u proslosti i to je nas najveci problem...

kmee kmeee kmeeee

:thumbup:

Ma sve je to sto pisete super, odlicno, krasno, ali kako mislite dobiti takvu vlast sa spiska zelja? A jos bolje pitanje je, jeste li vi svjesni da u tzv rs zele upravo takvu vlast, ali jedino na nivou genocidnog entiteta, i da takodje sljedbenici suska i bobana, zele to isto, ali na teritoriji koju su zaokruzili kao nesto cisto hrvatsko u BiH? Mozemo mi svi izrazavati zelje koje tesko da su ostvarive ako im se ne pristupi na realan nacin. E sad kada neko vama kaze, u BiH imate ne jedan, nego dva remetilacka faktora koja se prvo moraju eliminisati, da bi drustvo islo ka ozdravljenju, vas odgovor je tipa "meni je vazno da je neko dobar covjek a ne koje je etniccke pripadnosti". Ne govorim ja o dobrim i losim ljudima, koji naravno da postoje, na svim stranama, nego o zaostatku politike koja zastupa podjjelu BiH, koja je i dalje tu, i koja se mora eliminisati.
LaBomba

#589 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

i nemoj da me vrijedjas,.. prije ce biti da si ti isprovocirani sovinista, jer mrzis sve oko sebe ko ne dijeli tvoje misljenje, mrzis sve drugacije.. pa makar to bile cinjenice, istina i pravda. valjda si na zadatku, meljes ko prazan mlin jedno te isto bez obzira sto ti ljudi iznose milion primjera i argumenata, ko pubertetlija ..[/quote]

posto ti se pricinjavaju stvari i sebe pokusavas prikazati drugacijim nego sto jesi, moze li ovako: kazes nacionalizam ovo ono najbolja stvar na svijetu, ok. Kakav je tvoj stav o tome kada na nekim skupovima Srbi u BiH nosaju svoju zastavu ili kada Hrvati setaju uz svoju sahovnicu, njihovo pravo jel tako, ako se identificiraju sa tim simbolima onda je to sasvim ok, njihova stvar jel tako, ali posto si ti Bosnjak to tebi smeta, nisi u stanju da izdrzis da se neko drugi identificira sa necim sto je za tebe strano ili mozda cak uvrjedljivo jer te podsjeca na neke stvari kojih se ne zelis sjecati, ako nista iz skorije proslosti; ja pretpostavljam da kada to vidis ti kazes: ''je*em li im majku ustasku/cetnicku''. Posto si ti Bosnjak nacionalista, po onome sto mozemo vidjeti u praksi, to bi morala biti tvoja reakcija, jer ja drugaciju nisam nikada ni vidio ni cuo sto iz zivota, sto iz medija. Ima li u ovome imalo istine, jer ako ima onda si sovinista.

a ako ti treba dodatni primjer, pogledaj samo komentar LaBomb-e par postova iznad[/quote]

Mene slobodno smatraj nacionalistom, i to ponosnim. Ja bar iznosim jasne stavove, a ne ne polu-stavove i polu-izjave, kao sto ti je i ovaj post. Ispada da je u BiH jedini problem to sto etnicke skupine vole da isticu zastave svojih maticnih zemalja. Da nam je samo to problem, ja bih bio sretan.
LaBomba

#590 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

esad_plavi wrote:
LaBomba wrote:Pa cime se ti sad toliko ibretis? Sto je momak naveo fakte i sto ima ispravno misljenje da genocidasi treba da plate za sve sto su unistili? To je i moj stav. I radi takvog stava smo tebi "nenormalni",ipobogu kako cemo to napisat na forumu. Traziti od Srbije (jer oni su sve pokrenuli i finansirali) da plate odstetu za sve poruseno je najzdravije razmisljanje u Bosnjaka.
Naravno da se trebaju platiti odstete, i ti sad u potpunosti izvrces moj post, a fino sam rekao da se za svako zlo i nepravdu treba odgovarati i da se od odgovornosti ne moze bjezati. S druge strane nenormalno je pricati o rusenju tudjeg, a pogotovo u smislu da je to nesto opravdano, prirodno i cak, stavise, pozeljno. I evo molio bih te da citiras tacno dio gdje sam rekao da ne bi trebali platiti ili tako nesto...

A primjetno je da se ti uvijek nadovezes s nekom pricom o "jednakoj krivici", na bilo kojoj temi. On je samo podsjetio na to da srpske bogomolje nisu bile rusene, dok muslimanske jesu, i ti si odnekud izmedju redova zakljucio da on u svom postu poziva na rusenje pravoslavnih bogomolja. Odakle ti to? Ti si taj koji trazi opravdanja za zla koja su radili Srbi. Pogledaj svoje upise. Ti si taj koji pravi zamjenu teza. Tebi postaje jasno, da su Bosnjaci sve svjesni i svjesniji obima zlocina koji im je napravljen, i iz nekih razloga krivo ti je sto se o tome diskutuje. Meni nije jasno kako ti nekome ovde mozes reci da "nije normalan" sto pise fakte, i ides tako daleko sa demagogojom da si u stanju reci da su srpski zlocini maltene opravdani. Zasto? Samo zato sto je neko ovde rekao "oni su rusili, mi (Alija) cuvo-ali".To u prevodu znaci: nemojte razmisljati naglas o ogromnom obiimu zlocina rusenja vjerskih objekata, i o mogucnosti tuzbi i placanja odstete jer to znaci isto kao i da pozivas na rusenje pravoslavnih vjerskih objekata. Komicno mi je sto se ovde predstavljas kao "Esad".
cindrlimindrli

#591 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by cindrlimindrli »

Mister Yes wrote:
cindrlimindrli wrote: Mozes se ti kreveljiti koliko hos` al` cinjenica je da se njima zlocin isplatio, za ostatak svijeta sluzbeno smo
zaracene strane koje kao trebaju naci kompromis. Da njih slucajno podsjetis kako su ga oni trazili sa Adolfom
Kako im se isplatio? Pogledaj presude u Hagu koje će ostati kao osnov za pisanje istorije širom svijeta. Misliš da bi ih onako načepili kad je planulo Kosovo da su bili normalni ovdje? Ne samo da im se nije isplatilo nego su već sad u debelom minusu a bit će u još debljem. RS je samo prelazna forma. Za 50tak godina cijela BiH će živjeti u 10 gradova a ostalo će biti nenaseljene livade i šume. To što su etnički očistili podrinje neće više biti nikav uspjeh jer u cijelom podrinju neće biti žive duše. Izgubili Kosovo zauvijek. Ostat će pašaluk + negativan image. A o demografskom nestanku da ne pričamo. Nema tu nikakvog dugoročnog uspjeha = nije im se isplatio. Upravo suprotno.
A sta konkretno za BiH znace sve silne presude iz Haga kad je projekat i dalje ziv? A da, propasce za 50 godina, u
medjuvremenu ostaje zavrzlamina teorija o rahat patnji i bacanje pogleda u nebesa. U slucaju da neko pokusa
napraviti nesto konkretno (koalicija 1. mart, BNK...) odmah ga popljuvati da se ne bi uvrijedile bajne komsije.
esad_plavi

#592 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by esad_plavi »

LaBomba wrote:Ma sve je to sto pisete super, odlicno, krasno, ali kako mislite dobiti takvu vlast sa spiska zelja? A jos bolje pitanje je, jeste li vi svjesni da u tzv rs zele upravo takvu vlast, ali jedino na nivou genocidnog entiteta, i da takodje sljedbenici suska i bobana, zele to isto, ali na teritoriji koju su zaokruzili kao nesto cisto hrvatsko u BiH? Mozemo mi svi izrazavati zelje koje tesko da su ostvarive ako im se ne pristupi na realan nacin. E sad kada neko vama kaze, u BiH imate ne jedan, nego dva remetilacka faktora koja se prvo moraju eliminisati, da bi drustvo islo ka ozdravljenju, vas odgovor je tipa "meni je vazno da je neko dobar covjek a ne koje je etniccke pripadnosti". Ne govorim ja o dobrim i losim ljudima, koji naravno da postoje, na svim stranama, nego o zaostatku politike koja zastupa podjjelu BiH, koja je i dalje tu, i koja se mora eliminisati.
Da li ti shvatas da je 95% interakcije prosjecnog covjeka FBiH sa vlascu je na nivou opcine ili kantona? Od opcine, do skole, do bolnice, MUP-a, registracije, poreza i svega? Sta je nerealno da trazim da se taj nivo vlasti, koji me se i najvise tice, poboljsa? Kad taj nivo pocne raditi kako treba, tada mozemo preci na osposobljavanje Federacije, pa onda i drzave.

Ti bi da se nesta k'o eliminira, ali u principu od te price nema nista. To je sve izvlaka da se opravda nas nerad i nasa lijenost, jer nama su pobogu krivi remetilacki faktori iz Banja Luke ili iz Mostara, a to sto u nasem dvoristu, gdje ovi nemaju nikakvog utjecaja, stvari ne funkcionisu to cemo zanemariti. Kad se mi koji jesmo za BiH trznemo, onda cemo moci praviti konkretne korake, a ocito se nismo trznuli cim nismo u stanju otjerati sacicu profitera i prelivoda koji su jednak remetilacki faktor kao i dva navedena.

A uostalom ko se vise boji podjela BiH? Hoce li BiH dijeliti Hrvati kojih je, "zahvaljujuci" politici RH, sve manje u Bosni i Hercegovini? Hoce li je dijeliti ekonomski devastirani RS i njegovi stanovnici kojima ce za koji mjesec/godinu preca misao biti sta jesti nego ciju zastavu kaciti pored ceste?
LaBomba

#593 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

esad_plavi wrote:
LaBomba wrote:Ma sve je to sto pisete super, odlicno, krasno, ali kako mislite dobiti takvu vlast sa spiska zelja? A jos bolje pitanje je, jeste li vi svjesni da u tzv rs zele upravo takvu vlast, ali jedino na nivou genocidnog entiteta, i da takodje sljedbenici suska i bobana, zele to isto, ali na teritoriji koju su zaokruzili kao nesto cisto hrvatsko u BiH? Mozemo mi svi izrazavati zelje koje tesko da su ostvarive ako im se ne pristupi na realan nacin. E sad kada neko vama kaze, u BiH imate ne jedan, nego dva remetilacka faktora koja se prvo moraju eliminisati, da bi drustvo islo ka ozdravljenju, vas odgovor je tipa "meni je vazno da je neko dobar covjek a ne koje je etniccke pripadnosti". Ne govorim ja o dobrim i losim ljudima, koji naravno da postoje, na svim stranama, nego o zaostatku politike koja zastupa podjjelu BiH, koja je i dalje tu, i koja se mora eliminisati.
Da li ti shvatas da je 95% interakcije prosjecnog covjeka FBiH sa vlascu je na nivou opcine ili kantona? Od opcine, do skole, do bolnice, MUP-a, registracije, poreza i svega? Sta je nerealno da trazim da se taj nivo vlasti, koji me se i najvise tice, poboljsa? Kad taj nivo pocne raditi kako treba, tada mozemo preci na osposobljavanje Federacije, pa onda i drzave.

Ti bi da se nesta k'o eliminira, ali u principu od te price nema nista. To je sve izvlaka da se opravda nas nerad i nasa lijenost, jer nama su pobogu krivi remetilacki faktori iz Banja Luke ili iz Mostara, a to sto u nasem dvoristu, gdje ovi nemaju nikakvog utjecaja, stvari ne funkcionisu to cemo zanemariti. Kad se mi koji jesmo za BiH trznemo, onda cemo moci praviti konkretne korake, a ocito se nismo trznuli cim nismo u stanju otjerati sacicu profitera i prelivoda koji su jednak remetilacki faktor kao i dva navedena.

A uostalom ko se vise boji podjela BiH? Hoce li BiH dijeliti Hrvati kojih je, "zahvaljujuci" politici RH, sve manje u Bosni i Hercegovini? Hoce li je dijeliti ekonomski devastirani RS i njegovi stanovnici kojima ce za koji mjesec/godinu preca misao biti sta jesti nego ciju zastavu kaciti pored ceste?

A Banja Luka i Mostar nisu nase dvoriste jeli? Ma providan si ti i koju poitiku zastupas. Kada treba srati dijaspori da se prvo vrate u tzv rs pa da onda "pametuju", onda je to "nase dvoriste", a ovako inace nije. Kokosarske teme me ne zanimaju. Nerad, kriminal i korupciju imas zbog nenormalnog politickog uredjenja.
esad_plavi

#594 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by esad_plavi »

LaBomba wrote:A primjetno je da se ti uvijek nadovezes s nekom pricom o "jednakoj krivici", na bilo kojoj temi. On je samo podsjetio na to da srpske bogomolje nisu bile rusene, dok muslimanske jesu, i ti si odnekud izmedju redova zakljucio da on u svom postu poziva na rusenje pravoslavnih bogomolja. Odakle ti to? Ti si taj koji trazi opravdanja za zla koja su radili Srbi. Pogledaj svoje upise. Ti si taj koji pravi zamjenu teza. Tebi postaje jasno, da su Bosnjaci sve svjesni i svjesniji obima zlocina koji im je napravljen, i iz nekih razloga krivo ti je sto se o tome diskutuje. Meni nije jasno kako ti nekome ovde mozes reci da "nije normalan" sto pise fakte, i ides tako daleko sa demagogojom da si u stanju reci da su srpski zlocini maltene opravdani. Zasto? Samo zato sto je neko ovde rekao "oni su rusili, mi (Alija) cuvo-ali".To u prevodu znaci: nemojte razmisljati naglas o ogromnom obiimu zlocina rusenja vjerskih objekata, i o mogucnosti tuzbi i placanja odstete jer to znaci isto kao i da pozivas na rusenje pravoslavnih vjerskih objekata. Komicno mi je sto se ovde predstavljas kao "Esad".
"Zar je tesko bilo sacuvati 16 srusenih banjaluckih dzamija sa jednom prostom prijetnjom od Alije ako se budu rusile te dzamije da ce letjeti i srpske crkve..."

Evo sta je covjek napisao, ne moram bas citati izmedju redova, zar ne??

Ocito je da uopste ne citas moje postove, ili ako ih citas da ih ne razumijes, jer ja nigdje nisam rekao da su cetnicki ratni zlocini opravdani, stavise rekao sam da nijedan ratni zlocin nije opravdan, bez obzira koja ga strana cinila. To je jasno svakome ko je iole normalan. To sto su cetnicki agresori izvrsili najveci broj ratnih zlocina, po njegovoj logici znaci da smo se i mi trebali boriti istom mjerom, prijetiti rusenjem "njihovih", a zapravo nasih bogomolja i sl. E pa ja ne mislim da smo se i mi trebali povesti za njihovim primjerom, kao sto, hvala Bogu, i nismo. Upravo time sto nismo spali na najprimitivniji nivo, vec se drzali ispravno koliko god je to bilo moguce, izrazavamo kontrast izmedju jedne agresorsko/fasisticke ideologije cetnistva i jedne odbrambeno/demokratske ideje jedinstvene Bosne i Hercegovine.

A posebno ti je glupo sto me prozivas da sam protiv odsteta, daj Boze da se sve odstete isplate, jer bi na svaku marku stete koju smo mi ilegalno prouzrokovali, doslo 10 maraka stete koja je nama prouzrokovana, zato ako ces me prozivati za neke demagogije, prvo procitaj moj post, pa ga shvati, pa onda citiraj sta mislis da sam u krivu, a ne ovako napamet me prozivati a nicim ne mozes potvrditi to sto govoris.
10slukom

#595 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by 10slukom »

Mister Yes wrote:
iz njegove perspektive im se isplatilo. kako? pa zato što bi on rado činio istu stvar.
OpusDei

#596 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by OpusDei »

LaBomba wrote: A Banja Luka i Mostar nisu nase dvoriste jeli? Ma providan si ti i koju poitiku zastupas. Kada treba srati dijaspori da se prveovrate u tzv rs pa da onda "pametuju", onda je to "nase dvoriste", a ovako inace nije. Kokosarske teme me ne zanimaju. Nerad, kriminal i korupciju imas zbog nenormalnog politickog uredjenja.
Ma to je vec standard na ovom forumu, pogotovo kod tzv "Bosanaca i Hercegovaca". Kada treba optuzivati Bosnjake da su za stvaranje "Bosnjakistana" onda su najglasniji o tome kako je BiH nedjeljiva, "bosanskohercegovacka" i u Banjaluci i u Mostaru i u Sarajevu. A kad se govori o drugim stvarima e onda su Sarajevo, Tuzla i Zenica jedina "nasa dvorista" koje trebamo ocistit prije nego sto pricamo o "onima anamo".
lafony

#597 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by lafony »

ljudi podjelimo se definitivno jer ne volimo se u biti nikad se i nismo nesto mirisali , potajna mrznja je vazda bila prisutna. zasto da si mazemo oci . jedna drzava tri nacionalna kantona ko svica i banja.
LaBomba

#598 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

Stagolee wrote:
LaBomba wrote:
A sta samo Srbi bre smeju da upotrebljavaju silu? Ne trebaju nama pregovori sa Srbijom, samo da se rasciste racuni, preko medjunarodnog suda, to je sve. Opet da ponovim, ne interesuje nas Hrvatska, i problem Srba iz Hrvatske. To rascistite sa Hrvatima. I ne uzimajte hrvatske srbe za argument u stvarima koje se ticu drzave BiH.
Joj što si opak. Sud je rekao svoje, nisi bio na času. Bosni ostaje jedino da kapitalizuje te silne presude bosanskim Srbima ali pitanje je kako, a da sama sebi loše ne učini.

A Srbi i Bošnjaci će se morati navikavati na suživot, hteo ti to ili ne. Ili će oboji nestati. Između ova dva naroda je bedem nemoguće podići. Između država još manje.

Izvini ali smo naucili lekcije kako smo se ponjeli na sudu. Zar ti nisi naucio da su u javnost izasli sporazumi bivse glavne tuziteljice u Hagu i srpskog politivkog vrha o ne iznosenju vaznih dokumenata o upletenósti Srbije u ratu u BiH? Jesi li svjestan da imamo pravo na obnovu tuzbe? Za neke je mozda sve zavrseno,a za neke je tek pocelo.
LaBomba

#599 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

lafony wrote:ljudi podjelimo se definitivno jer ne volimo se u biti nikad se i nismo nesto mirisali , potajna mrznja je vazda bila prisutna. zasto da si mazemo oci . jedna drzava tri nacionalna kantona ko svica i banja.

A zasto ne tri drzave, dovoljno velike sa tri naroda, Srbija, Hrvatska i BiH, svako svome. Sto bi se Bosnjaci odrekli bilo kojeg grada u BiH, u kojem su bili u svom na svom do 92, dok recimo vecina Srba i dobar dio Hrvata zele Srbiju i Hrvatsku na teritoriji BiH, sto oni nebi fino isli tamo gdje ih srce vuce? Sto bi mi njima pruzali Srbiju i Hrvatsku na teritoriji drzave BiH, koju oni nece, cak je i mrze?
lafony

#600 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by lafony »

a zasto ne tri drzave, dovoljno velike sa tri naroda, Srbija, Hrvatska i BiH, svako svome. Sto bi se Bosnjaci odrekli bilo kojeg grada u BiH, u kojem su bili u svom na svom do 92, dok recimo vecina Srba i dobar dio Hrvata zele Srbiju i Hrvatsku na teritoriji BiH, sto oni nebi fino isli tamo gdje ih srce vuce? Sto bi mi njima pruzali Srbiju i Hrvatsku na teritoriji drzave BiH, koju oni nece, cak je i mrze?
zasto da idu , pa idite vi lakse vam je pa nije turska daleko , ima je golema je, a turci vas vole , i iranci isto ni saudiji nije mane
Locked