Pa sta je onda na Kubi...koje na vlasti...koji sistem...koja partija...jefferson wrote: Po cemu je Kuba najbolja komunisticka zemlja? Kuba ima veze s komunizmom ko i mars sa globalnim zagrijavanjem!
Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
- DiplomataSaSela
#51 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
- ahuseino
#52 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
Ja u vezi ovoga nisam nacisto ali...mostarac wrote:Veceras gledam Alijicu mladjeg kako bi zapjenjen odmah zabranio i komuniste, ali mi je zao sto ga niko od prisutnih nije pozvao da kaze zasto je lose biti komunista i sta je zlo u komunistickoj ideologiji.
Odmah da razjasnim KOMUNIZAM I STALJINIZAM se u putu nisu nasli. Komunizam je Staljinu bio pokrice za zlocin, ali to nema veze sa ideologijom. Fasisticka ideologija jasno kaze da su jedni ljudi vrijedniji od drugih dok komunisti kazu da su svi ljudi jednaki uz ono "Proleteri SVIH zemalja ujedinite se!!!". Dakle dok komunisticka ideologija tvrdi da su svi ljudi jednaki bez obzira na rasu, naciju ili bilo sta drugo, fasisticka ideologija nastupa sa stajalista da postoje nadljudi i robovi koje je cak i pozeljno ubijati.
Znaci moze li mi neko navesti jedan dobar razlog zasto bi se zabranili komunisti? Da napomenem da komunisti nisu cak zabranjeni ni u SAD, jer ideologija komunizma se ne kosi ni sa jednom poveljom UN. Al vidi se da ce vjetrovi ici u tom smjeru da se uz fasiste zabrane i komunisti pa ne kontam gdje je uporiste u tome.
Ne znam da nesto mora bili lose u ideji komunizma, ali mogu vidjeti argumente u tome sto sama ideja da 'su svi jednaki' nije istina. Prirodno, mi svi nismo jednaki, niti iste tezine, niti iste visine i najvaznije istih sposobnosti i inteligencije. Snaci tvrdnja da smo jednaki ide protiv prirode, i samim time je 'prisilna'. Znaci komunizam ima 'prisiljavanje' u samoj definiciji. Ovo pruza pogodno tlo razvijanju korupcije, veza, stela, jer oni koji su stvarno sposobni da nesto naprave od sebe i svog zivota su 'tisteni' da bi svi bili jednaki. S druge strane 'nesposobni' po nekim komunistickim idealima su 'zasticeni' sistemom. Kapitalista bi ovdje argumentirao da je ovo u kontradikciji sa 'natural selection' i da takvi ideali potiskuju development.
Po definiciji iz srednje skole, komunizam je utopija ili idealno drustvo, ka kojoj/me teze i kapitalizam i socijalizam. U prijeratnoj Jugoslaviji je bio jedan ortodoksniji vid socijalizma, ne komunizam. Pravi komunizam je po definiciji nedostizan (iako jesmo imali Komunisticku partiju - postojanje partije nije dokaz politickig sistema).
Meni se svidja 'zastita slabijih' u 'komunizmu' ili ideji komunizma, ali ne i potiskivanje napredka... nesto izmedju dva ekstrema.
Prakticno je dokazano da je kapitalizam 'napredniji'. Ako bi se dodala doza socijalizma......eh...
-
Tomislav MO
#53 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
Pa ako tebi samom nije jasno što fali nasilju i diktaturi onda nema smisla s tobom RAZGOVARATI. Nego ti pušku u ruke i pokreći revoluciju ako misliš da tako treba.mostarac wrote:Tomislav MO wrote:Na stranu svi zločini koje su počinili komunisti, evo zašto je komunizam pogrešan u svojoj biti:mostarac wrote:
Znaci moze li mi neko navesti jedan dobar razlog zasto bi se zabranili komunisti?
1. Zato što dolazak na vlast treba biti putem revolucije, znači nasiljem a ne putem slobodnog izbora.
2. Zato što nakon revolucije treba uspostaviti diktaturu (proletarijata).
U praksi, upravo u tim revolucijama i kasnijim diktaturama su i počinjeni zločini. Da nije bilo teoretske osnove i opravdanja u samom Manifestu, možda bi komunisti bili tolerantniji.
1. Manifest je bio praktican i zar neko zaista misli da bi se DEMOKRATSKIM putem mogao promjeniti drustveno - politicki sistem u americi i zemljama jakog kapitalizma. Komunisti samo nisu pisali bajke u manifestu nego bili realni. U posljednjem pasusu manifesta se cak i kaze da do promjene drustveno - politickog sistema i moze doci samo nasiljem, jer ne mislis valjda da bi bankari lovu predali narodu mirnim putem. Ta recenica mozda zvuci strasno, ali cinjenica je ta da i ti koji vladaju vladaju nasilno na ovaj ili onaj nacin.
2. A sta to fali diktaturi proletarijata? U prevedenom to znaci samoupravljanje.
A online forumi kao Sarajevo-x su plod demokracije, a teško bi ti komunistička partija dozvolila da ovako "polemiziraš vješto" protiv trenutnog sustava.
-
Tomislav MO
#54 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
E znao sam da sam nešto zaboravio.ahuseino wrote: Ja u vezi ovoga nisam nacisto ali...
Ne znam da nesto mora bili lose u ideji komunizma, ali mogu vidjeti argumente u tome sto sama ideja da 'su svi jednaki' nije istina. Prirodno, mi svi nismo jednaki, niti iste tezine, niti iste visine i najvaznije istih sposobnosti i inteligencije. Snaci tvrdnja da smo jednaki ide protiv prirode, i samim time je 'prisilna'. Znaci komunizam ima 'prisiljavanje' u samoj definiciji. Ovo pruza pogodno tlo razvijanju korupcije, veza, stela, jer oni koji su stvarno sposobni da nesto naprave od sebe i svog zivota su 'tisteni' da bi svi bili jednaki. S druge strane 'nesposobni' po nekim komunistickim idealima su 'zasticeni' sistemom. Kapitalista bi ovdje argumentirao da je ovo u kontradikciji sa 'natural selection' i da takvi ideali potiskuju development.
Znači, nasilje, diktatura i negiranje individualizma. Zar je malo?
- vox-populi
#55 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
Komunizam teoretski simpatisem. Ono, bas fina ideja, ljudi rade, uzimaju koliko treba, drustvo je za njih osiguralo jednake uslove za obrazovanje a oni svi bili dobri i pametni pa se obrazovali, pa su jednaki i slicno. To zaista lijepo zvuci.
Ako malo pogledamo praksu, komunizam je samo jos jedan od totalitarnih rezima. Neka mi neko navede drzavu u kojoj je komunizam donio: blagostanje, jednakost, socijalnu pravdu, slobodu izrazavanja i misljenja i slicno, ja cu reci da sam u krivu. Tesko je govoriti o komunizmu a kao referencu uzeti samo teoriju. Ja bar ne mogu razdovijiti dosadasnje pokusaje implementacije komunizma sa njegovom teorijom.
Cak i ako uzmemo, po mom misljenju, najbolji primjer pokusaja implementacije komunizma, bivsu Jugoslaviju, i dalje ne smatram da je to sistem u kojem bih vise volio zivjeti nego recimo u Svedskoj ili Danskoj (ove drzave su samo primjer, nisu savrsene ali to je za drugu temu). Ja sam u Jugoslaviji odrastao i uvijek cu govoriti da je bila mnogo bolja nego ono sto je na njenom prostoru nastalo danas, ali realno:
- ljudi nisu imali slobodu govora - nije se bas moglo kritikovati vlast, bez obzira kakve greske ta vlast pravila,
- nije postojala sloboda stampe - postojali su drzavni mediji koji su plasirali informacije samo ako ih odobri odgovarajuca komisija SKJ,
- nije postojala potpuna sloboda religije (mada nije ovo ni blizu tvrdnjama novopecenih vjernika kako se u Jugoslaviji nije mogla prakticirati religija),
- ekonomski iako ne planirana ekonomija kao u SSSR-u, samoupravljanje nije moglo polocuti dovoljno sredstava za normalno funkcionisanje drzave - u Jugoslaviji se relativno dobro zivjelo, cak i za evropske standarde, ali to je bilo vjestacki, od kredita i neokolonijalizma (Nesvrstani su bili idealno tlo za primarni jugoslovenski izvoz, oruzje)
Ovdje navodim samo lose primjere, naravno ne zelim reci da u Jugoslaviji nije bilo i jako puno dobrih stvari. Dakle, gledajuci istorijski, komunizam nije nigdje uspio. Argument ovdje je bio da ni demokratija ne valja. Ok mozda se i mogu sloziti sa ovom tvrdnjom, ali cinjenica je da je demokratija "najmanje zlo" koje mozemo danas izabrati, odnosno da se sve ostalo pokazalo losijim.
Medjutim, iako je mostarac vidljivo bias i potpuno brani jedan sistem koji samo teoretski nije los, ipak mislim da je postavio jako dobro pitanje. I pored svega loseg u dosadasnjim pokusajima implementacije komunizma, a uzimajuci u obzir da, bar teoretski, ne poziva na ubijanje i diskriminaciju (i ovo je upitno jer u komunizmu bi kao svi trebali biti jednaki. Ja koji sam se 20 godina skolovao, necu da budem jednak sa jednim mojim drugom iz skole, koji je imao iste uslove, a jedva je zavrsio tri razreda zanata. Ovim ni pod kojim uslovima ne zelim da omalovazavam mog druga niti bilo koga ko je izabrao zanat kao profesiju, samo zelim reci da po obrazovnom kriteriju nismo i ne mozemo biti jednaki. Ako on moze zaraditi vise para od mene, ok, super, ali neka se zali ako ja imam bolji posao, manje fizicki naporan ili manje stresan), da li jedan takav sistem treba zabraniti? Nije li to otprilike ova situacija:
E oni su dirali mog tatu (pardon, babu), on vamo nesto pisao i oni njega u zatvor. E sad sam ja na vlasti pa cu ja njih sve zabraniti i osvetiti im se sto su mi u babu dirali.
Mislim da bi Izetbegovic junior trebao biti ponosan sto danas zivi u drzavi u kojoj, za razliku od one u kojoj je njegov otac uhapsen, postoji sloboda govora, izrazavanja, politickog misljenja i slicno. Zabranjivanjem bilo cega sto vec nije definisano kao anticivilizacijski (kao sto su nacizam i fasizam, ali i robovlasnistvo), je upravo vracanje u taj sistem o kojem Bakir tako lose govori. Inace sam dosta puta cuo tezu da kadrovi iz SDA, valjda po navici jer su vecina njih nekadasnji kadrovi SKJ, se ponasaju kao da je jos uvijek komunizam, od pokusaja cenzura, javnih lincova svih onih koji misle drugacije, do spomenute zabrane politickog misljenja.
Ako ima ljudi koji misle da je komunizam dobar, super, neka ih, nek osnuju stranku ko i svi drugi, naprave kampanju i ucestvuju u izborima. Ako dobiju vlast, odlicno, nek naprave vladu.
BTW, danas postoje samo dvije drzave na svijetu u kojima je komunizam legalno izabrana vlast, na visestranackim izborima. To su Moldavija i Butan. Moldavija cak ima i ogroman ekonomski napredak, naravno mjereno po njihovim standardima, otkako su komunisti preuzeli vlast.
Eto toliko, ne znam sta mi bi pa ovako rano odlucih da se preseravam po forumu.
Ako malo pogledamo praksu, komunizam je samo jos jedan od totalitarnih rezima. Neka mi neko navede drzavu u kojoj je komunizam donio: blagostanje, jednakost, socijalnu pravdu, slobodu izrazavanja i misljenja i slicno, ja cu reci da sam u krivu. Tesko je govoriti o komunizmu a kao referencu uzeti samo teoriju. Ja bar ne mogu razdovijiti dosadasnje pokusaje implementacije komunizma sa njegovom teorijom.
Cak i ako uzmemo, po mom misljenju, najbolji primjer pokusaja implementacije komunizma, bivsu Jugoslaviju, i dalje ne smatram da je to sistem u kojem bih vise volio zivjeti nego recimo u Svedskoj ili Danskoj (ove drzave su samo primjer, nisu savrsene ali to je za drugu temu). Ja sam u Jugoslaviji odrastao i uvijek cu govoriti da je bila mnogo bolja nego ono sto je na njenom prostoru nastalo danas, ali realno:
- ljudi nisu imali slobodu govora - nije se bas moglo kritikovati vlast, bez obzira kakve greske ta vlast pravila,
- nije postojala sloboda stampe - postojali su drzavni mediji koji su plasirali informacije samo ako ih odobri odgovarajuca komisija SKJ,
- nije postojala potpuna sloboda religije (mada nije ovo ni blizu tvrdnjama novopecenih vjernika kako se u Jugoslaviji nije mogla prakticirati religija),
- ekonomski iako ne planirana ekonomija kao u SSSR-u, samoupravljanje nije moglo polocuti dovoljno sredstava za normalno funkcionisanje drzave - u Jugoslaviji se relativno dobro zivjelo, cak i za evropske standarde, ali to je bilo vjestacki, od kredita i neokolonijalizma (Nesvrstani su bili idealno tlo za primarni jugoslovenski izvoz, oruzje)
Ovdje navodim samo lose primjere, naravno ne zelim reci da u Jugoslaviji nije bilo i jako puno dobrih stvari. Dakle, gledajuci istorijski, komunizam nije nigdje uspio. Argument ovdje je bio da ni demokratija ne valja. Ok mozda se i mogu sloziti sa ovom tvrdnjom, ali cinjenica je da je demokratija "najmanje zlo" koje mozemo danas izabrati, odnosno da se sve ostalo pokazalo losijim.
Medjutim, iako je mostarac vidljivo bias i potpuno brani jedan sistem koji samo teoretski nije los, ipak mislim da je postavio jako dobro pitanje. I pored svega loseg u dosadasnjim pokusajima implementacije komunizma, a uzimajuci u obzir da, bar teoretski, ne poziva na ubijanje i diskriminaciju (i ovo je upitno jer u komunizmu bi kao svi trebali biti jednaki. Ja koji sam se 20 godina skolovao, necu da budem jednak sa jednim mojim drugom iz skole, koji je imao iste uslove, a jedva je zavrsio tri razreda zanata. Ovim ni pod kojim uslovima ne zelim da omalovazavam mog druga niti bilo koga ko je izabrao zanat kao profesiju, samo zelim reci da po obrazovnom kriteriju nismo i ne mozemo biti jednaki. Ako on moze zaraditi vise para od mene, ok, super, ali neka se zali ako ja imam bolji posao, manje fizicki naporan ili manje stresan), da li jedan takav sistem treba zabraniti? Nije li to otprilike ova situacija:
E oni su dirali mog tatu (pardon, babu), on vamo nesto pisao i oni njega u zatvor. E sad sam ja na vlasti pa cu ja njih sve zabraniti i osvetiti im se sto su mi u babu dirali.
Mislim da bi Izetbegovic junior trebao biti ponosan sto danas zivi u drzavi u kojoj, za razliku od one u kojoj je njegov otac uhapsen, postoji sloboda govora, izrazavanja, politickog misljenja i slicno. Zabranjivanjem bilo cega sto vec nije definisano kao anticivilizacijski (kao sto su nacizam i fasizam, ali i robovlasnistvo), je upravo vracanje u taj sistem o kojem Bakir tako lose govori. Inace sam dosta puta cuo tezu da kadrovi iz SDA, valjda po navici jer su vecina njih nekadasnji kadrovi SKJ, se ponasaju kao da je jos uvijek komunizam, od pokusaja cenzura, javnih lincova svih onih koji misle drugacije, do spomenute zabrane politickog misljenja.
Ako ima ljudi koji misle da je komunizam dobar, super, neka ih, nek osnuju stranku ko i svi drugi, naprave kampanju i ucestvuju u izborima. Ako dobiju vlast, odlicno, nek naprave vladu.
BTW, danas postoje samo dvije drzave na svijetu u kojima je komunizam legalno izabrana vlast, na visestranackim izborima. To su Moldavija i Butan. Moldavija cak ima i ogroman ekonomski napredak, naravno mjereno po njihovim standardima, otkako su komunisti preuzeli vlast.
Eto toliko, ne znam sta mi bi pa ovako rano odlucih da se preseravam po forumu.
- pike
#56 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
Po ovim kriterijima religija bi trebala odavno bit zabranjenaTomislav MO wrote:E znao sam da sam nešto zaboravio.ahuseino wrote: Ja u vezi ovoga nisam nacisto ali...
Ne znam da nesto mora bili lose u ideji komunizma, ali mogu vidjeti argumente u tome sto sama ideja da 'su svi jednaki' nije istina. Prirodno, mi svi nismo jednaki, niti iste tezine, niti iste visine i najvaznije istih sposobnosti i inteligencije. Snaci tvrdnja da smo jednaki ide protiv prirode, i samim time je 'prisilna'. Znaci komunizam ima 'prisiljavanje' u samoj definiciji. Ovo pruza pogodno tlo razvijanju korupcije, veza, stela, jer oni koji su stvarno sposobni da nesto naprave od sebe i svog zivota su 'tisteni' da bi svi bili jednaki. S druge strane 'nesposobni' po nekim komunistickim idealima su 'zasticeni' sistemom. Kapitalista bi ovdje argumentirao da je ovo u kontradikciji sa 'natural selection' i da takvi ideali potiskuju development.Zahvaljujem.
![]()
- CLIO
#57 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
Ti si sad malo izgubio kontrolu nad samim sobom, hajd malo se priberi pa nastavi temu.mostarac wrote:jeza u ledja wrote:Kako sta je zlo? Pa njegovog oca su ti komunisti strpali u zatvor zato sto je nesto napisao. To nije zlocin? Ko to daje pravo bilo kome da vlada nekim drugim, a da mu ne dozvoljava da utice na vlast? Samim time sto je neko iznad, a neko ispod, a da ovaj ispod nema prava da se buni protiv ovog iznad znaci da su neki ljudi povlasteni, tako da ta tvrdnja da komunizam cini sve jednakima ne moze biti dalje od istine. To nije tacno. Cak sta vise, komunizam cini ljude manje jednakima od kapitalizma. U kapitalizmu imas sanse kakav god da si goljo da se izboris za svoje mjesto u drustvu - radom i pamecu, a ne nasiljem koje ti otvoreno propagiras. Kazes kako ces drukcije promjeniti zapadno kapitalisticko drustvo, ako ne nasiljem? Pa zasto bi ga mijenjao? Da bi uspostavio drustvo u kome nemas pravo glasa, nemas pravo da se nekome usprotivis, nemas pravo da budes drukciji?
Ma nemoj.
Komunizam - nikad vise!
A komunisticke stranke, koje koliko znam u BiH ne postoje, ne bih zabranjivao. Ne zabranjuju ni cetnicke radikale, koji su vjerujem danas relevantniji nego komunisti, pa bi se mozda Bakir i slicni trebali prije time pozabaviti.
obicno odgovaram vise manje svima ako smatram da je relevantno ali ovo tvoje izvini je prava fontana gluposti i totalna nebuloza da bi mene da sam na tvom mjestu bilo stid ovo postati.
-
popajic
#58 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
boldiranoPostao/la Vozdra rajadana 08/05/2008 23:26
Jedan od razloga zasto i komunizam treba zabraniti je zato sto se u takvom sistemu moze desiti "proces '83".
A da ne spominjem komunisticke zlocine sirom Europe i svijeta...
FASISTI I TOTALITARISTI, D O L E !!!!!
Ups,ti govoris o komunistima.Ja mislio rijec je o ovim novokomponovanim ispiracima mozga.
- Vodenjak
#59 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
Licno ne bih nikada pozelio da se komunizam vrati!
To je sistem koji je jos od 1917. pa na ovamo izvitoperen na toliko nacina da se zapravo njegova sustina danas i ne prepoznaje. Znaju je oni koji se interesuju za to ali pametnom covjeku koji i do tancine zna tu sustinu, poslije svega sto se uradilo pod i u ime komunizma, vjerovatno nikad vise ne bi palo na pamet da pozele takav jedan sistem.
To koliko je u zemljama koje su se zvale komunistickim a cinile zlocine o kojima cijeli svijet bruji bilo istinskog komunizma je drugo pitanje.
Uostalom, kao sto je pitanje koliko u npr. SAD-u ima demokratije nakon svega sto su ucinili u cijeloj Juznoj Americi, u Panami, u Koreji, Vijetnamu, u svemu sto cine u Iraku, Avganistanu, u svemu sto cinise i cine prema crncima u svojoj zemlji ili pak, zasto i to ne reci, sto ucinise i prema svojim sugradjanima za koje su samo SUMNJALI da su bili komunisti u poznatom "lovu na vjestice" senatora McCarthy-a pedesetih godina proslog vijeka.
Ali ono sto mene nervira je sto se onaj komunizam koji smo mi zivjeli u nasoj zemlji bremenitoj naslijedjem nacizma i fasizma nakon WWII (koji je u nasim krajevima bio vise gradjanski rat nego agresija) stavlja u istu ravan sa Staljinovim tumacenjem istog tog komunizma. Zaboravlja se pri tom da je upravo Staljinovo djelovanje i pokusaji okupacije nase zemlje od istog i dovelo do stvaranja omrazenog Golog Otoka.
To su bila takva vremena tada. Sve i jedna zemlja nakon WWII, bila ona komunisticka ili demokratska, bila je kao drzava mnogo cvrsca i nemilosrdnija prema svima onima koji su je ugrozavali nego sto je to danas. Zlo kroz koje je prosla Evropa nije moglo da se pobijedi slatkorjecivoscu i tapsanjem po ramenima dojucerasnjih neprijatelja.
Uostalom, i nasi rodjeni ocevi su bili mnogo radikalniji prema nama nego sto smo mi to danas prema nasoj djeci.
Sve u svemu, komunizmu bih uvijek rekao NE ali u isto vrijeme prezirem i ljude koji pljuju po jugoslovenskom modelu komunizma poredeci ga se sovjetskim a jos vise mi se gade oni koji stavljaju znak jednakosti izmedju komunizma i socijaldemokratije! Danasnja socijaldemokratija u svijetu je mozda jedina sansa za ljudski rod da se postepeno ne vrati u robovlasnicko drustvo savremenog tipa i mozda jedini sistem koji je koliko toliko u stanju da omoguci postivanje osnovnih ljudskih prava i onima kojima bog ili neko drugi nije dao sposobnost da budu najbolji, najpametniji, najljepshi...
To je sistem koji je jos od 1917. pa na ovamo izvitoperen na toliko nacina da se zapravo njegova sustina danas i ne prepoznaje. Znaju je oni koji se interesuju za to ali pametnom covjeku koji i do tancine zna tu sustinu, poslije svega sto se uradilo pod i u ime komunizma, vjerovatno nikad vise ne bi palo na pamet da pozele takav jedan sistem.
To koliko je u zemljama koje su se zvale komunistickim a cinile zlocine o kojima cijeli svijet bruji bilo istinskog komunizma je drugo pitanje.
Uostalom, kao sto je pitanje koliko u npr. SAD-u ima demokratije nakon svega sto su ucinili u cijeloj Juznoj Americi, u Panami, u Koreji, Vijetnamu, u svemu sto cine u Iraku, Avganistanu, u svemu sto cinise i cine prema crncima u svojoj zemlji ili pak, zasto i to ne reci, sto ucinise i prema svojim sugradjanima za koje su samo SUMNJALI da su bili komunisti u poznatom "lovu na vjestice" senatora McCarthy-a pedesetih godina proslog vijeka.
Ali ono sto mene nervira je sto se onaj komunizam koji smo mi zivjeli u nasoj zemlji bremenitoj naslijedjem nacizma i fasizma nakon WWII (koji je u nasim krajevima bio vise gradjanski rat nego agresija) stavlja u istu ravan sa Staljinovim tumacenjem istog tog komunizma. Zaboravlja se pri tom da je upravo Staljinovo djelovanje i pokusaji okupacije nase zemlje od istog i dovelo do stvaranja omrazenog Golog Otoka.
To su bila takva vremena tada. Sve i jedna zemlja nakon WWII, bila ona komunisticka ili demokratska, bila je kao drzava mnogo cvrsca i nemilosrdnija prema svima onima koji su je ugrozavali nego sto je to danas. Zlo kroz koje je prosla Evropa nije moglo da se pobijedi slatkorjecivoscu i tapsanjem po ramenima dojucerasnjih neprijatelja.
Uostalom, i nasi rodjeni ocevi su bili mnogo radikalniji prema nama nego sto smo mi to danas prema nasoj djeci.
Sve u svemu, komunizmu bih uvijek rekao NE ali u isto vrijeme prezirem i ljude koji pljuju po jugoslovenskom modelu komunizma poredeci ga se sovjetskim a jos vise mi se gade oni koji stavljaju znak jednakosti izmedju komunizma i socijaldemokratije! Danasnja socijaldemokratija u svijetu je mozda jedina sansa za ljudski rod da se postepeno ne vrati u robovlasnicko drustvo savremenog tipa i mozda jedini sistem koji je koliko toliko u stanju da omoguci postivanje osnovnih ljudskih prava i onima kojima bog ili neko drugi nije dao sposobnost da budu najbolji, najpametniji, najljepshi...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#60 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
Što je zlo komunističkoj ideologiji
LJUDI
zamislite Samira Taju SIlajđića kao šefa neke oblasti u komunizmu koji ima sve ovlasti---> odron
LJUDI
zamislite Samira Taju SIlajđića kao šefa neke oblasti u komunizmu koji ima sve ovlasti---> odron
-
Risto Kuglarić
#61 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
Kuba, any day of a weekVozdra raja wrote:...
Gdje bi ste izabrali da zivite; u Svedskoj ili Austriji ili Americi ili Italiji ili Spaniji, ili mozda na Kubi ili Kini ili Vijetnamu itd... ??
-
mostarac
#62 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
da da sve je to tako kako ti kazes al u americkim propagandnim medijima koji su ti isprali temeljito mozak a sto se tice ogranicene vlasti vidi se da zivis van bih i uopste ni najmanje ne kontas situaciju u njoj. A jos jednom podvlacim da je tvoj post zaista bio odavno nevidjena fonatana gluposti. Na kraju krajeva sto ne dodjes ti u ovaj raj demokratije pa zivis i pokazes dinosaurima sta su gospoda.jeza u ledja wrote:@ mostarac
Ja sam pokusao argumentovatovano objasniti sta mislim o tvojim idejama......medjutim po kriteriju koji ti uspostavljas u raspravi bilo bi prihvatljivo i da sam recimo - napisao da lupas gluposti, da nemas pojma o politici, drustvenom uredjenju, ljudskim pravima, da te ne interesuju stvarni problemi drustva i pojedinaca, ljudska sloboda u drustvu i u stvaranju sopstvenog kapitala, da ne shvatas da je upravo takav sistem donio i pravo da evo ovako pises po forumu i da imas novaca da si omogucis takvo nesto, da si vjerovatno ostecen ekonomski i socijalno u danasnjem drustvu pogresno interpretirajuci demokraciju sa fasizmom, ne shvatajuci da je upravo taj komunizam potpirivao fasizam i obratno, pa je bas zbog toga ta nistica od politicara B. Izetbegovics pravom kivan na komunizam jer je bas on kao takav ni krivog ni duznog oca mu zatvorio jer je piskarao neke gluposti, koje sve i da su imale mnogo maligniju podlogu (a nisu) nisu zasluzile krivicno gonjenje, da ne shvatas da u ovom sistemu cak i taj B. Izetbegovic danas ili neki tamo N. Brankovic imaju vremenski ogranicenu vlast za razliku od nekog tamo komunistickog aparatcika kakvih ih je bila puna SRBiH......i uopste da ne shvatas da kada podvlacis tezu o 'idealnom komunizmu' koji se ne smije porediti sa 'staljinizmom' , da je pitanje izvodljivosti i prakticnosti nekog sistema vaznije od ideje kojom je taj sistem vodjen, i zaboravljas da je i kapitalisticki i demokratski sistem u praksi razlicit i daleko od onog idealnog, ali pazi cuda - u praksi funkcionise bolje. I jos bi ti rekao da si iskompleksiran nesposobnoscu da si objasnis i uhvatis se u kostac sa problemima nastalim iz trenutne politicke i ekonomske situacije i da zbog toga zalis za vremenom kada su moralni i intelektualni patuljci poput tebe mogli silom da zavode vlast i pri tome, pazi cuda, sebi omogucuju materijalnu dobit i slobode koje drugi nemaju, bez apsolutno ikakve odgovornosti prema onima koji ih placaju.
Nista ti od toga ne shvatas. A s obzirom da si uspostavio kriterij u kojem mozes nazivati tudje upise glupostima, ja sam bio slobodan da ti otprilike opisem na sta bi to licilo kada bi i ja sebi dozvolio da ti kazem iskreno sta mislim o ovome sto pises, ovdje, a i inace, i ti, a i tebi slicni dinosauri SDPa.
Hajd sad zdra'o.
-
popajic
#63 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
by Tomislav MO on 09/05/2008 07:08
ahuseino wrote:Ja u vezi ovoga nisam nacisto ali...
E znao sam da sam nešto zaboravio.Zahvaljujem.
Nije malo Tomislave,ali ja se valjda jos nisam razbudio! Vidjeh ovo boldirano,pa pomislih da napokon neko lijepo opisuje sadasnje stanje.A ono OPET- komunisti sve uprskali,a ovi danasnji nam prosvjetljavaju zivote do bezsvijesti.
Da pola energije koju utrosimo pljuvanjem po komunizmu -utrosimo na pljuvanje po shovinizmu...eh,gdje bi nam kraj bio.
Zato danasnji nasilnici i demokratski diktatori(i to moze kod nas)trljaju ruke sto im je stado veliko i uspavano...rahat su i sugurni...
Ma,dole komunisti,dole ateisti,dole inteligencija,dole gradjanska prava,...ma,sve zivo dole!
Samo danasnje demokratske kabadahije - gore!
Ovo me pravo razbudi!
- nosara
#64 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
SFRJ je bila skoro savrsen model. Zato je razhebana. Primjer kolektiviteta koji funkcionise skoro besprekorno u uslovima preslozene strukture stanovnistva. Prst u oko "novom svjetskom poretku". Ubijedjen sam da su milijarde zelenjaka ulozene da se raspadne i nestane sa mape.
Bakir ide strujom koja je popularna u krugovima kojima se krece. Babo mu rahmetli nikad nije propustio da kaze da ni kad je bio u zatvoru njegovi nisu bili gladni.
Paradoks je da smo, vecinom, radili na rasturanju SFRJ, da bi sad kao spasenje sa neba cekali ulazak u EU, gdje cemo sluzit ne znam kome i ne znam za sta, opet sve "drzave" - republike bivse SFRJ. Zali boze djece koja su zrtvovana.
Mislim da smo ispali glupani i da, sto smo zivjeli, zivjeli smo. Nije demokratija za svakog. Znate onaj vic o 300 godina.
Bakir ide strujom koja je popularna u krugovima kojima se krece. Babo mu rahmetli nikad nije propustio da kaze da ni kad je bio u zatvoru njegovi nisu bili gladni.
Paradoks je da smo, vecinom, radili na rasturanju SFRJ, da bi sad kao spasenje sa neba cekali ulazak u EU, gdje cemo sluzit ne znam kome i ne znam za sta, opet sve "drzave" - republike bivse SFRJ. Zali boze djece koja su zrtvovana.
Mislim da smo ispali glupani i da, sto smo zivjeli, zivjeli smo. Nije demokratija za svakog. Znate onaj vic o 300 godina.
-
Umjetnik a
#65 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
JE SI LI TI NORMALANmostarac wrote:Vozdra raja wrote:Jedan od razloga zasto i komunizam treba zabraniti je zato sto se u takvom sistemu moze desiti "proces '83".
ti si meni genije![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
jesi li ti ikad cu za progone komunista u americi? Dakle vodeci se tvojom logikom DEMOKRATIJA DOLE
A sto se tice procesa 83. potpuno opravdan sto je nedugo zatim i dokazano u praksi, ali to nije tema danasnje emisije.
- madner
#66 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
Ja bi se složio sa drugomUmjetnik a wrote:JE SI LI TI NORMALANmostarac wrote:Vozdra raja wrote:Jedan od razloga zasto i komunizam treba zabraniti je zato sto se u takvom sistemu moze desiti "proces '83".
ti si meni genije![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
jesi li ti ikad cu za progone komunista u americi? Dakle vodeci se tvojom logikom DEMOKRATIJA DOLE
A sto se tice procesa 83. potpuno opravdan sto je nedugo zatim i dokazano u praksi, ali to nije tema danasnje emisije.
- Better Man
#67 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
Tek se danas vidi da je proces 1983. godine bio opravdan, jer najveći grobari BiH neračunajuči agresore su upravo osuđeni u procesu 1983. godine. A da ne spominjem da se za oslobođenje istih zalagali danas najveći ratni zločinci kao Vojislav Šešelj i drugi.Vozdra raja wrote:Jedan od razloga zasto i komunizam treba zabraniti je zato sto se u takvom sistemu moze desiti "proces '83".
- Hodidjed
#68 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
Komunisticka ideologija ne inkorporira bilo kakve zle i nasilne metode. Suvremena izvrtanja i kvazi-tumacenja svrstavaju komunizam pod staljinizam. na ovom forumu vidim dosta kvazi-istoricara.
Mostarac, zao mi je sto smo u manjini.
Mostarac, zao mi je sto smo u manjini.
- jeza u ledja
#69 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
Ova recenica perfektno opisuje (pogresno) rezonovanje nasih ljudi i glavni razlog sto misle da je komunizam bio dobra stvar za nas.Better Man wrote:Tek se danas vidi da je proces 1983. godine bio opravdan, jer najveći grobari BiH neračunajuči agresore su upravo osuđeni u procesu 1983. godine. A da ne spominjem da se za oslobođenje istih zalagali danas najveći ratni zločinci kao Vojislav Šešelj i drugi.Vozdra raja wrote:Jedan od razloga zasto i komunizam treba zabraniti je zato sto se u takvom sistemu moze desiti "proces '83".
- madner
#70 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
To nije tačno, cijela zamisao je duboka nasilna, jer je to u biti promjena cijelog društva. Ne postoji realna mogučnost da takvo nešto prođe bez nasilja.
Dok recimo socijalizam ima puno manji cilj, i samim tim nema potrebe za nasiljem kako bi se isti ostvario.
Dok recimo socijalizam ima puno manji cilj, i samim tim nema potrebe za nasiljem kako bi se isti ostvario.
-
Umjetnik a
#71 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
jeza u ledja wrote:Ova recenica perfektno opisuje (pogresno) rezonovanje nasih ljudi i glavni razlog sto misle da je komunizam bio dobra stvar za nas.Better Man wrote:Tek se danas vidi da je proces 1983. godine bio opravdan, jer najveći grobari BiH neračunajuči agresore su upravo osuđeni u procesu 1983. godine. A da ne spominjem da se za oslobođenje istih zalagali danas najveći ratni zločinci kao Vojislav Šešelj i drugi.Vozdra raja wrote:Jedan od razloga zasto i komunizam treba zabraniti je zato sto se u takvom sistemu moze desiti "proces '83".
kao što je Cyprus reako
"dovoljno govori o komunizmu to što je propao"
- madner
#72 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
Bil mogao to malo opširnije izložiti, šta je pogrešno rezonovanje (bez ovog da li je komunizam bio dobra ili loša stvar).jeza u ledja wrote:Ova recenica perfektno opisuje (pogresno) rezonovanje nasih ljudi i glavni razlog sto misle da je komunizam bio dobra stvar za nas.Better Man wrote:Tek se danas vidi da je proces 1983. godine bio opravdan, jer najveći grobari BiH neračunajuči agresore su upravo osuđeni u procesu 1983. godine. A da ne spominjem da se za oslobođenje istih zalagali danas najveći ratni zločinci kao Vojislav Šešelj i drugi.Vozdra raja wrote:Jedan od razloga zasto i komunizam treba zabraniti je zato sto se u takvom sistemu moze desiti "proces '83".
-
popajic
#73 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
Komunizam je totalitaran,ideologija jednoumlja,ne dozvoljava slobodu izbora - danasnja politicka situacija opstaje na nacionalnom totalitarizmu,shovinistickoj ideologiji jednoumlja i pod plastom slobode izbora ubija stvarnu demokratiju.
U komunizmu je osnovno pravo izrazavanja misli guseno - danas je sloboda lapandanja zagarantovana sto ne znaci da ima ikakav efekat na ponasanje vlastodrzace.
Znaci,ako se zeli zabraniti komunizam zbog gore pobrojanog,morao bi se zbog istog zabraniti i sadasnji politicki sistem.A nece.
Sah-mat !
U komunizmu je osnovno pravo izrazavanja misli guseno - danas je sloboda lapandanja zagarantovana sto ne znaci da ima ikakav efekat na ponasanje vlastodrzace.
Znaci,ako se zeli zabraniti komunizam zbog gore pobrojanog,morao bi se zbog istog zabraniti i sadasnji politicki sistem.A nece.
Sah-mat !
-
jefferson
#74 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
Po cemu nije normalan? J asmatram da koliko god su krivi oni sa brda, toliko su krivi i domaci izdajnici tipa: Bicakcic, Cengic, Behmen, Saja, itd, itd, ah da njegovo "velicanstvo" princ!Umjetnik a wrote:JE SI LI TI NORMALANmostarac wrote:Vozdra raja wrote:Jedan od razloga zasto i komunizam treba zabraniti je zato sto se u takvom sistemu moze desiti "proces '83".
ti si meni genije![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- jeza u ledja
#75 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?
Po cemu je proces 83-e opravdan? Ljudi osudjeni na robiju zato sto su sirili propagandu?!? Po tome bi pola nas na forumu zavrsilo u zatvoru, sad odmah. Pa sta ako i neko ispoljava ili propagira nacionalizam? Ili rasparcavanje drzave? Treba ga za to na 12 godina u zatvor strpati? Ti ljudi su dosli na vlast poslije, narod ih je birao. Da li to znaci narodu nije trebalo dati opciju da ih bira? Znaci 90% ljudi u BiH koji su iz nekog cudnog razloga glasali za nacionalne stranke u stvari nisu trebali uopste imati opciju da glasaju za njih? Znaci, trebali su zabraniti te stranke? Hmmm, interesantno, autor ove teme je upravo pokrenuo istu buneci se - protiv zabrane jedne stranke, tj. politicke opcije.madner wrote:Bil mogao to malo opširnije izložiti, šta je pogrešno rezonovanje (bez ovog da li je komunizam bio dobra ili loša stvar).jeza u ledja wrote:
Ova recenica perfektno opisuje (pogresno) rezonovanje nasih ljudi i glavni razlog sto misle da je komunizam bio dobra stvar za nas.
A pogresno rezonovanje je to da krsenje ljudskih prava, kao sto je to bilo u slucaju 'sarajevskog procesa', moze biti koristeno kao metoda kontrole eventualnih nacionalistickih tendencija, tj. tendencija za krsenjem ljudskih prava drugih. Pogresno je to sto se jednim zlom pokusava opravdati borba protiv drugog. I tako se danas, kao zakljucak pogresno izvodi da je komunizam bio koristan jer je represijom suzbijao nacionalizam. Kao da nas zaboga historija nije naucila da se represijom ne suzbija nista, cak naprotiv.
Pitanje - po cemu je izjava da se 'komunisti trebaju zabraniti' neopravdana ako su ti isti komunisti kad su imali vlast zabranjivali sve ostale?
Mislim, pazite ironije. Dakle imamo nekog ko se zalaze za komunizam, sto znaci istovremeno ukidanje svih ostalih politickih opcija i uopste demokratije, tj. prava da sam biras svoju vlast. (To je komunizam u praksi, teorija me ne zanima jer nije utemeljena na cinjenicama.) Pored toga taj neko se zalaze za suzbijanje slobodnog govora, pa tako i recimo ova diskusija koju vodimo na forumu ne bi bila moguca. I sad taj neko zeli uspostaviti sistem u kome neko ko se s njim ne slaze nema pravo glasa, ne moze sa njim uopste diskutovati na tu temu, a na njegov zivot direktno uticu glavesine koje njega ni za sta ne pitaju. To znaci isto ko kad bi ja rekao jednostavno: 'ja sam pametan, ti si glup, radices kako ja kazem zato sjedi i suti'. (Tako mi je otprilike ovaj mostarac i odgovorio).
I sad neko ko se zalaze za takav sistem, ima problem s tim sto u jednom drugom sistemu u kojem mu je omoguceno da se buni protiv istog, zele ukinuti njegovu politicku opciju.
Znaci ako on ima vlast, svi ostali treba da se usute, a ako neko drugi ima vlast, onda treba pustiti i njega da se nesto pita?
....
Ma mislim tuzno je. Tuzno je i deprimirajuce napadati sistem koji samom tebi daje odgovornost u ruke. To meni govori da takav covjek ne cijeni sam sebe, pa kako ce onda cijeniti druge?
Last edited by jeza u ledja on 09/05/2008 11:36, edited 1 time in total.