Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post Reply
Liberalism

#151 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by Liberalism »

jai wrote:
Liberalism wrote:
jeza u ledja wrote:Ako cemo pricati o komunizmu kao ideologiji onda trebamo pricati i o demokratiji kao ideologiji. Ako ne zelite pricati o komunizmu kakav je bio u praksi onda ne trebamo pricati ni o demokratiji kakva je u praksi. Dupli standardi. Ha ja.
Upravo tako. Samo jedna razlika, komunizam je socio-ekonomska ideja o besklasnom i bezdrzavno drustvu, a demokratija je sistem pravljanja drustvom pa samim tim i ideja i praksa se donekle razlikuju (npr praksa komunizma i demokratije je daleko u korist drugog nego prvog, dok ideja daleko u korist prvog).
Ne bi rekao da je besklasno drustvo ideal kome treba teziti,mozda treba smanjiti jaz izmedju socijalnih klasa,ali potpuno ih ukinuti NE.Naime kao ljudi ne posjedujemo iste sposobnosti i doista smo unikatni,spram tog kriterija ne mozemo se medjusobno izjednaciti...
A zar to nije u suprotnosti sa teorijom savrsenog trzista?

ma obrisa mi se ranije napisan post, pa cu ga nastojati reproducirati. Nije problem u Komunizmu kao ideologiji, vec je problem u onima koji su njegovi propovjednici. Danas na univerzitetima ljudi koji propovjedaju protiv komunizma su isti oni koji su nedavno provojedali za komunizam. Po meni niti su onda, niti su danas razumjeli o cemu govore. Komunizam je idealisticka ideja, slicna Platonovim idealnim idejama (najbolje je takvo stanje u kojem bi svi bili jedno - u kojem bi sve, kuce, zene, djeca, hrana, drzava bila zajednicka ovo malo po sjecanju). Cak sta vise, komunizam (u ideji) se ne suprostavlja liberalizmu) i niti jedan libertijanac nece reci (pa ja mislim niti Fridman) da komunizam mozda nece nastati - samo je problem hoce li Sunce izdrzati do tad da sija toliko snazno da omoguci zivot na zemlji.

Da se vratim na djeciji rad. On je bitan jer ukazuje na to da trzisni sistem ne moze biti ono za sta su ga izdavali pripadnici lasez faira.

za trzisni sistem vazi samo jedno: Proizvesti maksimalni output uz minimalni input. . Sta to zapravo znaci? Znaci da radnik (odrasla osoba ili dijete sada svejedno) treba da radi maksimalno moguce radno vrijeme (16 sati prosjecno u toku godine bez praznika i odmora) uz minimalne troskove. Koji su minimalni troskovi? Minimalni troskovi su oni troskovi koji omogucavaju odrzavanje radnika u zivotu - hrana dovoljna da radnik obnovi energiju neophodnu za zivot. Obzirom da tehnologija omogucava rad uz manji (ili zanemariv) fizicki rad, postavlja se pitanje koja ljudska bica zahtjevaju najmanje hrane za zivot? Djeca. Otuda je za trzisnu ekonomiju najisplativiji djeciji rad.

Moze neko reci stani, pa ljudi nisu takvi..... Na zalost iskustva i posmatranje govore suprotno.
glavutan

#152 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by glavutan »

jai wrote:Odgovor je jednostavan:

-VERBALNI DELIKT(molim da mi se javi osoba na forumu koja opravdava opstojanost verbalnog delikta)

-JEDNOPARTIJSKI SISTEM(iskreno trazim osobu na forumu koja vjeruje da trebamo imati 1 partiju)

-NEPOSTOJANJE IZBORA(moze li mi neko objasnit sta je dobro u cinjenici da narod ne bira svoje predstavnike u vlasti)

-PLANSKA EKONOMIJA(ukoliko postoji ijedan ekonomski fosil na forumu,srdacno ga molim da mi izlozi "pogodnosti" ovakog vida privredjivanja)

-KOLEKTIVIZAM(molim INDIVIDUE na ovom forumu da poreknu ideju INDIVIDUALIZMA,a podrze kolektivizma)

-KULT LICNOSTI(sljedbenika kulta licnosti ima i danas,pa ih molim da opravdaju svoja vjerovanja)

-REPRESIJA(molim svaku manjinu da se javi i zalozi za konstantu represiju politickih "nepodobnika")

-STRAH OD VANJSKOG NEPRIJATELJA(za sve one koji nisu citali "1984" u mladosti molim da se jave)

-POLITICKA PROPAGANDA(moj amidza je znao reci:"Kad puste Bitku na Neretvi znaj da ce sutra nest poskupit",javite se)

-KONTROLA CENTRALNE(NARODNE) BANKE(ovo podrzavaju isti oni koji su plakali od srece kada sebi Tito kupi najskuplje kubanke)

-IZOSTANAK ODGOVORNOSTI(ovo je povezano sa PLURALIZMOM,a podrazumijeva "prebacivanje" odg.sa covjeka na drzavu,zato neodgovorni molim da se jave)

-...
VERBALNI DELIKT?
Svasta moze pod ovim da se definise. Danas se vise ne zove verbalni delikt vec te odvuku na sud zbog pretrpljene "dusevne boli" za svaku istinu koju izgovoris a koja nije po stnadrdima onoga ko drzi mocugu u ruci. Isto sranje samo se sad malo sofisticiranije definise. Rezultat: NEMA SLOBODE MISLJENJA

JEDNOPARTIJSKI SITEM?

Ko ti to garantuje da pluralizam automatski znaci i kvalitet? Neko to lijepo primjeti ranije navodeci demokrate i republikance u U.S.A. - ko vise i masnije slaze bolje ce proci. U Italiji Berlusconi, medijski magnat, je koristeci vlastite medije napravio takvu kampanju da su blentavi zabari zaboravili sve procese koji su dignuti protiv njega, da je prepravio zakone u svou korist, da e u novoformirani parlament uslo 70 delinkvenata itd... Italija je zemlja paralmentarne demokratije, gdje vlada partijski pluralizam, no politika im nije nesto kvalitetna. To se vidi po krizi koja je svakim danom sve veca na svakom polju.

PLANSKA EKONOMIJA??
To trzisna nesto bolja? Pogotovo ova globalizovana gdje ce te korporacije pojesti k'o malu macu. Kod nas su usli citavi trgovinski lanci stranca dok ti vani ne mozes naci nista nase do koje sudjuke. Umalo da zaboravim, primarne materije koje nam nemilosrdno pljackaju. Ode suma u kurac postacemo golet od sjevera do juga. O trgovinskom deficitu drugi put.
Uzgred, vidjecemo kako ce stvari stojati za nekih 2-3 godine kada FED bude izazvao hiperinflaciju (jer svi parametri upucuju na to) u USA.

KOLEKTIVIZAM??
Ma to se salimo? Coca-cola, Prada, Dolc&Gabanna, Fiat, Renault i ostale djidje midje nisu kolektivizam? Globalizacija bi da svi isto pijemo, da svi isto jedeno, da se svi isto oblacimo i da svi isto seremo jer tako je lakse kontrolisati mase sevirajuci im redovno priglupe "Big Brother" emisije i sapunice.
Zavezi narod za televizor, nek mu oci budu cetvrtaste k'o ekran (Azra zakon!!) i prospi mi pricu kako to nije kolektivizam totalnog idiotluka.

REPRESIJA?
Batina je iz raja izasla i to znaju svi koji komanduju. Prema tome, upotreba sile nije samo karakteristika komunizma i ono "samo nemoj, nemoj po glavi druze plavi... vazi za sve meridijane i paralele. Toga je bar hronika puna.

KULT LICNOSTI?
Svaka susa koja se pojavi na TV konta da je V.I.P pa te ugusise pricom sta je doruckovala, s kim je tracala i koliko kila govana je izbacila prethodni dan i to nije kreiranje kulta licnosti?

KONTROLA CENTRALNE(NARODNE) BANKE??
Ko po tebi kontrolise centralne banke u tzv. razvijenom svijetu gdje cvjeta vladavina naroda? Prouci malo kako fercera prica o emisiji novca i njegova kontrola, sta je to seiniorage i frakcionarna rezerva, javni dug i koje se enormna pljacka vrti oko ovih par pojmova. CENTRALNE BANKE (koje su u privatnim rukama) stancaju ofarbani papir koji ih kosta nekih 30 centi (npr novcanica od 100 €), taj novac (30 centi npr.) POSUDE drzavi (jer se blentava drzava odrekla monetarne suverenosti) i pretenduje zauzvrat REALNIH 100€ + kamate.
Eto ti javnog duga i svake govnarije koja iza toga slijedi. Zar mislis da su kanadjani svojevremno bezveze nacionalizirali centralnu banku? Ova prica je vrlo jednostavna i kada bi priglupe narodne mase ufercile mehanizam izbila bi revolucija prije nego sto kazes keks. No zato ti narodu das "big brother" da gleda na televiziji i on sretan i zadovoljan. Bitka na Neretvi je bila mila majka. Makar si znao da ce sutra nesto poskupiti.

IZOSTANAK ODGOVORNOSTI?
Pa svjetske korporacije su bez milosti opustosile citava geografska podrucja ne bi li se dokopali za male pare dragocjenih primarnih materija i nikog za to nije briga. Znaci odgovorno je otici u IRAK, pobiti oko milion Iracama (ubistva, glad, neimastina i sve ono sto je direktna posljedica rata) ne bi li se dokopali njihovih naftnih rezervi i pri tome mi srati pricu kako su tamo neki Arapi teroristi??
Da nije zalosno valj'o bih se od smijeha na ovu ironiju.
Hodidjed

#153 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by Hodidjed »

Svaka cast glavutane. Slazem se 100%

“Ma šta mislili o komunistima”, pisao je “Ivning njuz”, “mi se divimo odvažnim, a Maršal to jeste, on je David modernog doba, koji se suprotstavio dvojici Golijata: prvo Hitleru, a potom Staljinu.”
jai

#154 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by jai »

glavutan

VERBALNI DELIKT

Veoma populisticki ti "odradi" ovaj atribut,medjutim daleko od istine.Cinjenica je da danas nemamo kategoriju verbalnog delikta(sto ce i obicni puk primjetiti dosjetkom"Prije si mogo leci gdje hoces,sad mozes reci sta hoces"),te da se termin "dusevne boli" odnosi na neke druge pojave(poput klevete i sl.).Svako ko posmatra mainstream medije u BiH uvjerice se da se SLOBODA GOVORA itekako koristi u kritikovanju te korigovanju vlasti(sto je pozitvno) :thumbup:

JEDNOPARTIJSKI SITEM

Pluralizam ne podrazumijeva apriorni kvalitet,ali daje sansu(nadu) za boljim.Ukoliko komunisticki rezim(u dosadasnjoj praksi) pogrijesi onda ga nema ko ispraviti ili zamjeniti.Medjutim ukoliko sadasnja vlast u pluralistickom sistemu napravi gresku,onda mozemo ocekivati da ce je nova zamjeniti u predstojecim izborima(Primjer>Cinjenica je da su demokrati dobili vecinu u kongresu upravo zbog pogresnog vodjenja Busha u ratu u Iraku,takodjer ovo se odnosi i na predsjednicke izbore).Pored svega ovog,pluralizam je takodjer dobar iz cinjenice da pruza mogucnost manjinskim grupama u drzavi da imaju svog predstavnika u vlasti...

PLANSKA EKONOMIJA

Posto vidim da si ekonomski fosil onda cu shvatiti tvoju reakciju na ovo.Naime planska ekonomija mozda egzistira jedino na Kubi(ima jos par zemalja al Kuba mi je zanimljiva),gdje su ev od ove godine dobili racunare.
Planska ekonomija je neprihvatljiva iz razloga sto nudi nelikvidnost i neproduktivnost,zajedno sa izostankom inovacija i napretka.Naime pojedinacni ljudski umovi(najvecih eksperata) nisu uspjeli zamjenuti mehanizam trzista(sto je shvatila i Kina),te kao takvi uvijek su stvarali pogresnu alokaciju resursa sa katastrofalnim nivoom produktivnosti.
Na kraju da napomenem zasto si fosil>Savremena ekonomska misao je dvopolna,dok na jednoj strani imas neoklasicare,na drugoj su neokenzijanci,"nazalost" nigdje (osim na Kubi) nema ekonomista koji zagovaraju plansku ekonomiju...

KOLEKTIVIZAM

Dakle slazemo se da je kolektivizam los po naciju(mada ga ekomija voli),te da je u komunizmu on manifestan,a u demokratiji latentan.Medjutim demokratija nudi tkz pluralni kolektivizam,gdje opstoji vise zasebnih kolektiva(te identiteta).

REPRESIJA

Ovdje se misli na potiskivanje minornih grupa,zarad dominantne komunisticke ideologije(to sad radi zapadna kultura na nesto suptilniji nacin).

KULT LICNOSTI

Komunisticki rezimi su nametali kult licnosti,a koliko znam ja(licno) ne slijedim kult licnosti...

KONTROLA CENTRALNE(NARODNE) BANKE

Svaka kontrola Centralne banke je losa iz razloga sto elita(koja kontrolise CB) zarad vlastiti interesa poremecuje cijeli monetarni sistem.Komunizam nuzno implicira kontrolu na CB-om iz razloga sto jednoj partiji daje potpunu ovlast u ekonomskoj sferi.

IZOSTANAK ODGOVORNOSTI

Misli se na gubitak sopstvene samoincijative,te poduzetnickog duha.Time pojedinac nastoji izvore svojih problema svaliti na racun drzave,bez prethodnog sagledavanja vlastitih mana(time se naravno gubi na inovaciji te razvoju).
Vozdra raja :-)

#155 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by Vozdra raja :-) »

Hodidjed wrote:Svaka cast glavutane. Slazem se 100%

“Ma šta mislili o komunistima”, pisao je “Ivning njuz”, “mi se divimo odvažnim, a Maršal to jeste, on je David modernog doba, koji se suprotstavio dvojici Golijata: prvo Hitleru, a potom Staljinu.”
Ovo napisano se moze odnositi i na Aliju Izetbegovica!
Ma sta pricali o njenu, i on se kao David odupro dvojici golijata; srbijanskoj i hrvatskoj agresiji, Milosevicu i Tudjmanu!
Samo sto kod nas rade dupli standardi, sto vazi za jednog ne vazi za drugog... :-?
kirby

#156 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by kirby »

Vozdra raja wrote:
Hodidjed wrote:Svaka cast glavutane. Slazem se 100%

Ovo napisano se moze odnositi i na Aliju Izetbegovica!
Ma sta pricali o njenu, i on se kao David odupro dvojici golijata; srbijanskoj i hrvatskoj agresiji, Milosevicu i Tudjmanu!
Samo sto kod nas rade dupli standardi, sto vazi za jednog ne vazi za drugog... :-?

tile se borio protiv njih dok je drugi pregovarao i pomagao agresorima i na kraju tile je jugu prosirio a dok potonji ........
zlatan01

#157 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by zlatan01 »

Nisam citao sve postove pa cu mozda pisati o necemu sto vec stoji...Ja sam nesto kontao kakav bi svijet bio da se komunizam nikad nije pojavio? Da li bi danasnje zemlje zapadne Evrope imale takav socijalni sistem? Zasto su kapitalisti malo po malo skracivali radno vrijeme i poboljsavali uslove rada? Koliko je tu strah od revolucije u vlastitoj kuci odigrao ulogu? Ili su to sve same merhametlije koje su se sazalile na tezak polozaj radnika...
jeza u ledja

#158 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by jeza u ledja »

Liberalism wrote:
jeza u ledja wrote:Ako cemo pricati o komunizmu kao ideologiji onda trebamo pricati i o demokratiji kao ideologiji. Ako ne zelite pricati o komunizmu kakav je bio u praksi onda ne trebamo pricati ni o demokratiji kakva je u praksi. Dupli standardi. Ha ja.
Upravo tako. Samo jedna razlika, komunizam je socio-ekonomska ideja o besklasnom i bezdrzavno drustvu, a demokratija je sistem pravljanja drustvom pa samim tim i ideja i praksa se donekle razlikuju (npr praksa komunizma i demokratije je daleko u korist drugog nego prvog, dok ideja daleko u korist prvog).
Hocu da kazem, ako pricate o komunizmu onda govorite o konkretnim primjerima, a nemojte se ogradjivati od raznih Staljina, Kim Jong-Ilova, Ceaucescua ili Mao Ceova. Hocete da pricate o Hitleru, posto je njega jel demokratija dovela na vlast, hajmo onda o Staljinu, njega je komunizam doveo na vlast. Hocete malo o Bushu da pricate, hajmo onda o onom ludom Koreancu malo. Nisu to 'babe i zabe', oboje su politicki sistemi. (Politics is the process by which groups of people make decisions on who gets what. - vako pise jedna od definicija).
I onda cete reci, ma nije eto taj Staljin, nije on slijedio komunizam. Ne znam ja sta je on slijedio, ali njega je komunizam doveo na vlast. Da nije bio on, bio bi neki tamo Hruscov, da nije on, bio bi neki tamo Brezhnev, itd itd. Da nije Kim Jong-Il, bio bi Kim Il-Sung, da nije Enver Hoxha, bio bi Ramiz Alia, itd itd. Sve isti zlikovci. A kako to? Pa fino - pa zli ljudi su takvi po prirodi - zele vlast, a sistem u kojem smo 'svi isti' i niko se ne kontrolise neminovno dovodi takve ljude na vlast. Cak sta vise, sistem u kojem te niko ne kontrolise ako si na vlasti, neminovno pravi od tebe barabu.
A sta da nema drzava? Mislite da ako zivimo u komunama da niko nece biti iznad ostalih, da niko nece imati vlast? Da se niko nece isticati i htjeti komandovati drugima? Da niko nece biti intelektualno ili vjerovatnije jednostavno fizicki jaci pa odredjivati drugima sta i kako? Pa na kojoj planeti vi odrastate? Upravo takav komunisticki sistem dovodi do vakuuma koji daje izgovor barabama da maltretiraju druge, a demokratski sistem ima vise sansi da to sprijeci. To je dokazalo vrijeme, to je dokazala praksa, to su dokazali ljudi, kroz vijekove.
I ne slazem cak uopste ni sa tim da je 'komunizam kao ideologija mnogo bolji od demokratije kao ideologije', jer komunizam kao ideologija ne samo da nije utemeljen u stvarnosti vec promovise ljudsku uniformnost (sto se najbolje vidi u sivilu socrealisticke 'umjetnosti'), sto znaci i stagnaciju, jer samo zdrava kompeticija medju ljudima i grupama ljudi donosi stalni napredak, u standardu zivljenja, u postivanju ljudskih prava, u naucnim otkricima, itd.

Bacite komunizam i Marksa i Engelsa na smetljiste historije. Njihove ublehe su donjele toliko zla i ljudske patnje u zadnjih sto godina da mi uopste nije jasno kako odrastao covjek moze danas hvaliti tu ideologiju.
jeza u ledja

#159 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by jeza u ledja »

zlatan01 wrote:Nisam citao sve postove pa cu mozda pisati o necemu sto vec stoji...Ja sam nesto kontao kakav bi svijet bio da se komunizam nikad nije pojavio? Da li bi danasnje zemlje zapadne Evrope imale takav socijalni sistem? Zasto su kapitalisti malo po malo skracivali radno vrijeme i poboljsavali uslove rada? Koliko je tu strah od revolucije u vlastitoj kuci odigrao ulogu? Ili su to sve same merhametlije koje su se sazalile na tezak polozaj radnika...
Danasnje zemlje zapadne Evrope imaju svoje demokratski izabrane predstavnike naroda koji glasaju i donose zakone u njihovo ime. Kako se gradjanima prohtije, tako oni mijenjaju vremenom svoj sistem. Na tenane, sistematski i smisleno. Ako im se sutra prohtije da okrenu plocu glasace za liberale. Prekosutra opet za socijaliste. Pa kako im se ceifne. A ne ko zivotinje da im drugi odredjuju sudbinu i razmisljaju za njih. Probajte malo i vi.
kirby

#160 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by kirby »

u oba sistema vecina ebe manjinu.eto ja se ne slazem sa politikom vlade i nisam glasao za nju,ali moram postovati odluke koje ona donese.tako i komunizmu.ne mogu vjerovati da se citava rusija bojala staljina.nego je vecina bila za taj sistem i ebala manjinu.
jeza u ledja

#161 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by jeza u ledja »

Nista ne garantuje da je vecina u SSSR htjela Staljina. S obzirom da nije bilo izbora mi to ne mozemo znati.
tranquil

#162 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by tranquil »

Odvojimo malo komunističke ideje od prakse.

Niti jedna od stvari koje je nabrojao jedan učesnik ove rasprave (verbalni delikt, jednopartijski sistem, itd.) nisu u osnovnoj ideji komunizma. Komunizam je zamišljen kao oblik društvenog uređenja, poslije je evoluirao u idologiju.

Sam komunizam (ideja) ne propagira nikakve zle i naopake ideje. Čak i ako ima tih stvari koje danas smatramo a priori negativnim, npr. nepostojanje političkog pluralizma, to je opet relativna stvar. Već su mnogi učesnici elaborirali to preko dolaska Hitlera na vlast i sličnim slučajevima. Primjećujem da demokratija funkcionira besprijekorno u vrijeme stabilnosti i mira, ali puca po svim šavovima u vrijeme kriza i ratova. Ja bih pomenuo sistem koji je po meni jako efikasan - mada je i on u međuvremenu propao. Radi se o sistemu Rimske republike. Da potsjetim, Rimom su u to vrijeme vladali izabrani predstavnici na tačno određen mandat. Na vrhu države su bila dva konzula, tu je bio Senat tako da je to bila jedna prilično demokratska disperzija moći (za ono vrijeme naravno). Međutim u vrijeme kriza, ustavom je predviđena institucija "diktature" - jedan moćan čovjek bi dobijao ovlasti da "sredi situaciju". Nakon prolaska krize bi vraćao vlast Senatu i Republici. Naravno, taj sistem je i pao upravo na tim moćnim ljudima koji su se proglašavali za diktatore. Ali koncept mi se više sviđa od gole demokratije gdje će raja, čim ogladni guzica, glasati za prvog fašistu sa obećanjima od meda.

Ja bih ovdje izložio stav da je po odnosu propagirano / implementirano, komunizam blizak hrišćanstvu i islamu. Sve troje polazi od dobrih ideja, ali padaju na realizaciji. Nikakvo dobro nisu donijele teokratske hrišćanske države u srednjem vijeku, staljinistički režimi istočne Europe, ili režimi poput talibanskog ili Saudijskog. Dakle ne govorim o hrišćanstvu i islamu kao o ideji, nego o realizaciji, tamo gdje su nastale teokratske države. I da li sada trebamo osuditi islam i hrišćanstvo kao zlo ? Ako možemo ovako jednostrano osuditi komunizam, zašto ne i ostale dvije ideologije ? Koja je razlika ? Ah, da, komunizam je propao. U tom slučaju, onda sve najgore o njemu :-)

Da dodam, pošto je par učesnika u diskusiji pomenulo Samuelsona, čitao sam najnovije izdanje njegove Ekonomije, iz 2005. Taj uvaženi zapadni ekonomista, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju ima samo riječi hvale za Marksa i revoluciju koju je unijeo u ekonomsku misao. I to čak bez ovih ograda u smislu mojih gornjih pasusa, nego čisto bezrezervno oduševljenje - a da se razumijemo, Samuelson nije marksista. Stvar je u tome da on gleda u Marksa kao donosioca humane ideje jednakosti, i pokušaja da se u to vrijeme truhli sistem liberalne ekonomije zamijeni nečim jačim i trajnijim. A sve ove loše stvari koje su nabrojane, dešavale su se i u zapadnim "demokratskim" zemljama.

Bez obzira na propast ovih Marksovih ideja, državni intervencionizam je već skoro cijelo stoljeće ugrađen u temelje moderne zapadne ekonomije a kapitalizam protiv kojeg je Marks pisao je propao, baš kao što je on i najavio.

Dakle, režimi su umrli, ideja je nastavila da živi.

Ovi naši profesori što danas pljuju po tim stvarima samo pokušavaju da se operu od toga što su upravo oni uzdizali u nebo propalu dogovornu ekonomiju i petoljetke i samoupravljanje i ostale izmišljotine, da ne kažem "novotarije" koje su uvođene u tim ludim eksperimentima koji su vođeni u socijalističkim državama. Čitajte malo zapadne izvore, oni imaju bolju sliku o komunizmu nego neki naši "stručnjaci".
jeza u ledja

#163 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by jeza u ledja »

tranquil wrote:I da li sada trebamo osuditi islam i hrišćanstvo kao zlo ? Ako možemo ovako jednostrano osuditi komunizam, zašto ne i ostale dvije ideologije ? Koja je razlika ? Ah, da, komunizam je propao. U tom slučaju, onda sve najgore o njemu :-)
.
Pa......
Islam i krscanstvo, kao i komunizam, nisu proizasli iz ljudske zlobe, vec iz ljudske dobrote, medjutim i iz ljudske naivnosti. Onda se postavlja pitanje - da li je ljudska naivnost, odnosno neposobnost realnog sagledavanja stvari kako bi one mogle biti zloupotrebljavane u praksi - zlo?
glavutan

#164 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by glavutan »

jai wrote:glavutan

VERBALNI DELIKT

Veoma populisticki ti "odradi" ovaj atribut,medjutim daleko od istine.Cinjenica je da danas nemamo kategoriju verbalnog delikta(sto ce i obicni puk primjetiti dosjetkom"Prije si mogo leci gdje hoces,sad mozes reci sta hoces"),te da se termin "dusevne boli" odnosi na neke druge pojave(poput klevete i sl.).Svako ko posmatra mainstream medije u BiH uvjerice se da se SLOBODA GOVORA itekako koristi u kritikovanju te korigovanju vlasti(sto je pozitvno) :thumbup:

JEDNOPARTIJSKI SITEM

Pluralizam ne podrazumijeva apriorni kvalitet,ali daje sansu(nadu) za boljim.Ukoliko komunisticki rezim(u dosadasnjoj praksi) pogrijesi onda ga nema ko ispraviti ili zamjeniti.Medjutim ukoliko sadasnja vlast u pluralistickom sistemu napravi gresku,onda mozemo ocekivati da ce je nova zamjeniti u predstojecim izborima(Primjer>Cinjenica je da su demokrati dobili vecinu u kongresu upravo zbog pogresnog vodjenja Busha u ratu u Iraku,takodjer ovo se odnosi i na predsjednicke izbore).Pored svega ovog,pluralizam je takodjer dobar iz cinjenice da pruza mogucnost manjinskim grupama u drzavi da imaju svog predstavnika u vlasti...

PLANSKA EKONOMIJA

Posto vidim da si ekonomski fosil onda cu shvatiti tvoju reakciju na ovo.Naime planska ekonomija mozda egzistira jedino na Kubi(ima jos par zemalja al Kuba mi je zanimljiva),gdje su ev od ove godine dobili racunare.
Planska ekonomija je neprihvatljiva iz razloga sto nudi nelikvidnost i neproduktivnost,zajedno sa izostankom inovacija i napretka.Naime pojedinacni ljudski umovi(najvecih eksperata) nisu uspjeli zamjenuti mehanizam trzista(sto je shvatila i Kina),te kao takvi uvijek su stvarali pogresnu alokaciju resursa sa katastrofalnim nivoom produktivnosti.
Na kraju da napomenem zasto si fosil>Savremena ekonomska misao je dvopolna,dok na jednoj strani imas neoklasicare,na drugoj su neokenzijanci,"nazalost" nigdje (osim na Kubi) nema ekonomista koji zagovaraju plansku ekonomiju...

KOLEKTIVIZAM

Dakle slazemo se da je kolektivizam los po naciju(mada ga ekomija voli),te da je u komunizmu on manifestan,a u demokratiji latentan.Medjutim demokratija nudi tkz pluralni kolektivizam,gdje opstoji vise zasebnih kolektiva(te identiteta).

REPRESIJA

Ovdje se misli na potiskivanje minornih grupa,zarad dominantne komunisticke ideologije(to sad radi zapadna kultura na nesto suptilniji nacin).

KULT LICNOSTI

Komunisticki rezimi su nametali kult licnosti,a koliko znam ja(licno) ne slijedim kult licnosti...

Svaka kontrola Centralne banke je losa iz razloga sto elita(koja kontrolise CB) zarad vlastiti interesa poremecuje cijeli monetarni sistem.Komunizam nuzno implicira kontrolu na CB-om iz razloga sto jednoj partiji daje potpunu ovlast u ekonomskoj sferi.

IZOSTANAK ODGOVORNOSTI

Misli se na gubitak sopstvene samoincijative,te poduzetnickog duha.Time pojedinac nastoji izvore svojih problema svaliti na racun drzave,bez prethodnog sagledavanja vlastitih mana(time se naravno gubi na inovaciji te razvoju).
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Populisticki velis?
:D :mrgreen:

Jok ba, zdrava seljacka pamet bez diplome prefinjenih salona u kojima te bombarduju velikim citatima ne bi li se nesto ufurali kako smo filozofi. Lafo, inteligencija.
Svako ko posmatra mainstream medije u BiH uvjerice se da se SLOBODA GOVORA itekako koristi u kritikovanju te korigovanju vlasti (sto je pozitvno) :thumbup:
:shock: :shock:

More bit' bidne da ja neki drugi film gledam jer kad se obrnem malo oko sebe vidim samo blentavu vlast (sa jos debilnijom opozicijom) kako vazda istu suplju prosipa i koju ocigledno kurac boli sto je to lafo kritikuju. Njima ne pada na pamet da se koriguju.
Mi smo jos uvijek u hiberniranom stanju, ni na nebu ni na zemlji na bilo kojem polju drustvenog zivota. Nemojte mi samo opet "mi imamo Oscara".
Tapcemo u mjestu no najbitnije je da komsiji crkne krava.
Suma sumarum, kad vidim sta se sve i kako se zbilo u proteklih 20-ak godina meni se cini da je član 133. krivičnog zakona bio previse mekan. Trebalo je to malo zesce.

PLURALIZAM?
Eto imamo ga skoro nekih 20 godina i koji je krajnji rezultat?
Nakon rusenja, ubijanja, paljenja, protjerivanja a sve u ime slobode i demokratije?
JAVNE KUHINJE.
Zakacili smo se price o EVROPI kao pijani plota a kada se inflacija iz EU (koja jos donekle moze da se kurci) jos vise prelije u BiH (koja je totalni goljo) i koja nema socijalnih amortizera (kako filozofi to vole nazvati) ima da bude jos vise gladi nego sto je sada. Savremena ekonomska misao, , ona dvopolna nas jos nije definitvno zguzila posto kontrolise samo 77% BiH bankarskog sistema no i to nije daleko. Onako, cisto populsticki, pogledaj im netto zarade od prosle godine.
Normalno, za sve to mozemo zahvaliti pluralistickoj misli idiotskih glava koji su sve ovo donijeli u kupleraj-parlamentima diljem BiH. No svaki narod zasluzuje vlast koju bira tako da ne bi trebali onda ni da se zalimo previse.

Planska ekonomija?
Ja nigdje ne pomenuh da je preferiram vec sam samo postavio logicno pitanje po cemu je to trzisna bolja?
U njoj nema neproduktivnosti i nelikvidnosti? Koliko mi se cini, a opet more bit' bidne da neke pogresne novine citam, duh RECESIJE ce tek da prosiri EVROPOM jer je savremena ekonomska misao, ona dvopolna, kreativnom financom minirala skoro citav kreditni sistem tako da ce tek da zaboli glava kad pocnu racui da se ispostavljaju. Gladi tek ima da bude, nesto o tome zna 76 miliona stanovnika demokratske i prosperitetne EU.

Sav kliker je u ovome.
Cudi me da neko kao ti, ko nije ekonomski fosil kao ja, ne zna da centralnu banku neko MORA kontrolisati. Pitanje je samo cije ona vlasnistvo treba da bude? Bolje receno, ko treba da bude VLASNIK NOVCA?
Drzava ili privatnici?
CENTRALNA EVROPSKA BANKA je privatna institucija, posto centralne banke koje ucestvuju u njenom vlasnistvu su i same privatne. CBE nije institucija EU-a ali ima osnovnu vlast u svojim rukama a to je MONETARNA i ona je ta koja vedri i oblaci, ona je ta koja odredjuje sve politike koje se sprovode u svakom cosku njenog carstva jer ima osnovni instrument u svojim rukama a to je da ODREDJUJE CIJENU NOVCU. Isto kao i americki FED.
Stoga, javni dug koji sve zemlje imaju (i koji izvor svih problema) je dug prema zelenasima koji pod plastom trzisne ekonomije pljackaju sve korisne resurse koje neka zemlja ima.
Stoga, po cemu je trzisna ekonomija bolja?

IZOSTANAK ODGOVORNOSTI

Najveci idiotluk, neodstatak odgovornosti pa mozda cak i kriminal je izabrati kriminalnu vlast znajuci da je biras.
Sve ostalo je suplja prica.
Last edited by glavutan on 12/05/2008 20:12, edited 2 times in total.
tranquil

#165 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by tranquil »

jeza u ledja wrote:
tranquil wrote:I da li sada trebamo osuditi islam i hrišćanstvo kao zlo ? Ako možemo ovako jednostrano osuditi komunizam, zašto ne i ostale dvije ideologije ? Koja je razlika ? Ah, da, komunizam je propao. U tom slučaju, onda sve najgore o njemu :-)
.
Pa......
Islam i krscanstvo, kao i komunizam, nisu proizasli iz ljudske zlobe, vec iz ljudske dobrote, medjutim i iz ljudske naivnosti. Onda se postavlja pitanje - da li je ljudska naivnost, odnosno neposobnost realnog sagledavanja stvari kako bi one mogle biti zloupotrebljavane u praksi - zlo?
Ja kažem da čovječanstvo treba da uči na greškama. Za sada su slabi rezultati ali ja sam optimista :-D . Izgradiće se valjda nekada i bolji sistemi od ovih koje imamo i koje smo do sada imali, samo ne treba odustati, reći "komunizam je propao, evo nam kapitalizma za sva vremena".

Možda će jednog dana ta dobrota stvarno da ostane u izvornom obliku, nezloupotrebljena i na dobrobit svih. Nešto što će biti sagrađeno na osnovu svih naših dosadašnjih iskustava, nešto što će davati dugoročne rezultate i trajati.

A možda sam ja samo zanesenjak kojeg treba malo išamarati da ne valjam nebuloze po forumima :lol:
zlatan01

#166 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by zlatan01 »

jeza u ledja wrote:
zlatan01 wrote:Nisam citao sve postove pa cu mozda pisati o necemu sto vec stoji...Ja sam nesto kontao kakav bi svijet bio da se komunizam nikad nije pojavio? Da li bi danasnje zemlje zapadne Evrope imale takav socijalni sistem? Zasto su kapitalisti malo po malo skracivali radno vrijeme i poboljsavali uslove rada? Koliko je tu strah od revolucije u vlastitoj kuci odigrao ulogu? Ili su to sve same merhametlije koje su se sazalile na tezak polozaj radnika...
Danasnje zemlje zapadne Evrope imaju svoje demokratski izabrane predstavnike naroda koji glasaju i donose zakone u njihovo ime. Kako se gradjanima prohtije, tako oni mijenjaju vremenom svoj sistem. Na tenane, sistematski i smisleno. Ako im se sutra prohtije da okrenu plocu glasace za liberale. Prekosutra opet za socijaliste. Pa kako im se ceifne. A ne ko zivotinje da im drugi odredjuju sudbinu i razmisljaju za njih. Probajte malo i vi.
Ja o uzrocima ti o posljedicama...ako procitas pazljivo (ukoliko si uopste citao) sta sam napisao, vidjet ces da ja ne pisem o sadasnjem sistemu koji je svakako prozet svakojakim slobodama, nego kako je do tih sloboda doslo, tacnije pitam se da li je do "popustanja" od strane kapitalista doslo djelimicno iz "straha od neke revolucije" u vlastitoj kuci? Hajmo jos konkretnije, da nije bilo tih revolucija na Istoku (ne ulazim u njohov karakter nego samo diskutujem njihov neposredni uticaj na Zapad), da li bi i sada mi ovdje radili 60 sati sedmicno umjesto 40?
Alija Alijagić

#167 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by Alija Alijagić »

Nema ništa loše u komunizmu. Komunizam nije ideologija nego društveni proces.
jeza u ledja

#168 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by jeza u ledja »

zlatan01 wrote:
jeza u ledja wrote:
Ja o uzrocima ti o posljedicama...ako procitas pazljivo (ukoliko si uopste citao) sta sam napisao, vidjet ces da ja ne pisem o sadasnjem sistemu koji je svakako prozet svakojakim slobodama, nego kako je do tih sloboda doslo, tacnije pitam se da li je do "popustanja" od strane kapitalista doslo djelimicno iz "straha od neke revolucije" u vlastitoj kuci? Hajmo jos konkretnije, da nije bilo tih revolucija na Istoku (ne ulazim u njohov karakter nego samo diskutujem njihov neposredni uticaj na Zapad), da li bi i sada mi ovdje radili 60 sati sedmicno umjesto 40?
Ma shvatio sam ja tebe, ali sam iskoristio tvoj post kao primjer kako demokracija funkcionise na djelu. Nemam ja problem sa komunizmom ako bi se on mogao inkorporirati u demokratski sistem, a postoje takvi primjeri (recimo drzava Zapadni Bengal u Indiji).
Moguce je da je sto govoris tacno. Meni je interesantno da je komunizam u z. Evropi prakticno izumro u kompeticiji, barem kao politicka opcija, po meni, upravo zato sto demokracija kao zdrav sistem generalno (ne uvijek) stvara zdrave politicke opcije. U dosta zemalja z. Evrope postojale su dosta jake komunisticke stranke u 50-im i 60-im godinama, dakle u doba hladnog rata. Neke su cak i ucestvovale u vlasti. (u stvari ima takvih i danas, najbolji primjer je Italija, a mescini da je na Kipru nedavno izabran predsjednik - komunjara, ali u Francuskoj gdje su komunisti bili najjaci sada ih maltene nema). Normala ljudi glasaju za koga hoce i ako ti se neko ne svidja ti promjenis plocu. Kazem interesantno je da su komunisticke stranke uglavnom propale u zapadnoj Evropi, moje misljenje je da u konkurenciji sa drugim opcijama nisu mogli uspjeti. Za mene, upravo je to najbolji pokazatelj sta ljudi misle o komunizmu u odnosu na liberalnu ekonomiju.
Hmm, da, i kad smo vec kod toga, mozda bi trebali raspravljati iskljucivo o liberalnoj ekonomiji, tj. kapitalizmu, kao suprotnosti od komunizma, a demokraciju ostaviti po strani. Jer komunizam se ponajvise dotice ekonomije, a ne politickog sistema.
Medjutim, ako poredimo ekonomske sisteme, ako postoji neki koji ne dozvoljava dovoljan stepen demokracije, on je u startu donji i ne moram dalje ici u sustinu problema da bi skontao koji je bolji.
bosan

#169 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by bosan »

Nema nista lose u komunistickoj ideologiji ali praksa ga hebe.Lijepo sve napisano ali da se primjenjuje na robotima .
jeza u ledja

#170 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by jeza u ledja »

bosan wrote:Nema nista lose u komunistickoj ideologiji ali praksa ga hebe.Lijepo sve napisano ali da se primjenjuje na robotima .
Hehe, bas tako. Komunizam je dobar, ali za robote. Jedino njih mozes sve pod konac ustrojiti.
jai

#171 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by jai »

Glavutan

Samo dodatak:Recesija je normalna faza poslovnog ciklusa i kad tad se pojavi-dakle neizbjezna je,stoga je apsurdno na osnovu fenomena "recesije" kritikovati trzisnu ekonomiju(tj mjestovitu)...
jai

#172 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by jai »

tranquil wrote:
jeza u ledja wrote:
.
Pa......
Ja kažem da čovječanstvo treba da uči na greškama. Za sada su slabi rezultati ali ja sam optimista :-D . Izgradiće se valjda nekada i bolji sistemi od ovih koje imamo i koje smo do sada imali, samo ne treba odustati, reći "komunizam je propao, evo nam kapitalizma za sva vremena".

Možda će jednog dana ta dobrota stvarno da ostane u izvornom obliku, nezloupotrebljena i na dobrobit svih. Nešto što će biti sagrađeno na osnovu svih naših dosadašnjih iskustava, nešto što će davati dugoročne rezultate i trajati.

A možda sam ja samo zanesenjak kojeg treba malo išamarati da ne valjam nebuloze po forumima :lol:
Vezano za Rimski nacin upravljanja:Mislim da se i danas koristi slican princip(barem u ratu) kada se proglasi "ratno stanje" te ovlasti prelaze na predsjednika,a parlament se raspusta.

Vezano za Islam sto ne spomenu sisteme utemeljenje na Islamu za vrijeme srednjeg vijeka(onako mi nest to zapade za oko)???
jai

#173 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by jai »

jeza u ledja wrote:
bosan wrote:Nema nista lose u komunistickoj ideologiji ali praksa ga hebe.Lijepo sve napisano ali da se primjenjuje na robotima .
Hehe, bas tako. Komunizam je dobar, ali za robote. Jedino njih mozes sve pod konac ustrojiti.
Ma mislim da bi se i roboti eventulano pregrupisali,te stvorili vise socijalne grupe koje bi u konacnici preuzele vlast*

*naravno ukoliko bi imali mogucnost neovisnog razmisljanja
tranquil

#174 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by tranquil »

jai wrote:
tranquil wrote:
jeza u ledja wrote:Pa......

Vezano za Rimski nacin upravljanja:Mislim da se i danas koristi slican princip(barem u ratu) kada se proglasi "ratno stanje" te ovlasti prelaze na predsjednika,a parlament se raspusta.
Hmmm gdje to, po kojem ustavu ? Jedno je kada neko preuzme vlast na svoju ruku i hoće da uvodi red, u Rimu je to bilo ugrađeno u sistem, što je zgodno, jer je diktator morao odstupiti s funkcije jednom kada napravi red.
jai wrote:Vezano za Islam sto ne spomenu sisteme utemeljenje na Islamu za vrijeme srednjeg vijeka(onako mi nest to zapade za oko)???
Pomenuo sam, islamski srednji vijek je danas, u Saudijskoj Arabiji i sličnim državama. Pomenuo sam i talibanski režim ali oni su već historija.
jai

#175 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by jai »

Tranquil:

"Nikakvo dobro nisu donijele teokratske hrišćanske države u srednjem vijeku, staljinistički režimi istočne Europe, ili režimi poput talibanskog ili Saudijskog"

Vidis da nisi spomenuo,naime govoris o hriscanskim drzavama u srednjem vijeku,a ne Islamskim???
Post Reply