sta je za vas medjuentitetska linija

muzicar_iz_parka

#76 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by muzicar_iz_parka »

Prelazak entitetske granice znači da moraš još jednog cenera dati za "drumarinu" pored onog što si dao prije toga.
Kamiondžijama je naravno veća drumarina, oni čim vide drumske razbojnike vade najmanje 20 KM, jer većina ima tehničku ispravnost poput one u Zimbabveu.
lajkujMe

#77 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by lajkujMe »

Skoro redovno idem u Lukavicu i iskreno nema uopste razlike, jedina razlika je kad pricas s ljudima i oni imaju drugacija politicka i etnicka misljenja od tebe, ali daleko od toga da se stvara agresivnost, jednostavno nismo istog misljenja i to je to.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#78 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by Truba »

simpatično je i ovo...

kad je sarajevo igralo sa zetom
zvezda je igrala s nikozijom mislim

i u kafiću tik na razgraničenju sjedio sam
gdje su gledali zvezdu i navijali... majice sve zezda crveno i tako
a sarajevo su samo tiho gledali...i kad je dalo gol
čim su reklame na utakmici zvezda
odmah prebacuju na sarajevo

... a deset metara dalje u stanu ljudi navijaju za sarajevo :mrgreen:

a 25 metara prema rs znam ljude koje zanima samo dinamo :mrgreen: nisu iz sarajeva i vjerovatno ne kontaju koji je čiji dio :D

i tako
cyprus

#79 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by cyprus »

MuaDib wrote:
cyprus wrote:Stvarno, kad bi ljudi ovu liniju shvatili je onakvom kakva jest, kao administrativnu granicu i ništa više, svima bi nam bilo puno bolje.
Teško je ljudima, koji su odgojeni da je međa bog, to utuliti u glavu.
Kad odem na Trebević, ne gledam koji je bor u Federaciji, a koji u RS, kao što ne gleda ni vjeverica, ni ptica.
To je samo u glavama ljudi!!!

I ta linija je toliko izblijedila, jer je to nevidljiva crta između dvije administrativne jedinice.
A tabla "Dobrodošli u RS" ima jednako značenje kao tabla "Dobro došli u Hercegovačko-neretvanski kanton na Ivan-sedlu.

Meni mnogo više para oči kad odem Livno i vidim tablu Hrvatska Republika Herceg-Bosna, Općina Livno.
:thumbup:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#80 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by sabina1 »

Ništa. Baš ništa.
raskopusa

#81 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by raskopusa »

kako ne bih znala,cim predjem liniju prajac se okrece. :D
sema911

#82 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by sema911 »

to za prasca okrece ti se i na stupu
linija ko linija nit je postujem nit je vidim
ko mladji napravimo neki belaj u pederaciji na dobrinji i trkom u sumsku da nas policija ne ufati malo se po lukavica provrtimo i nazad isto i sa sumskom policijom dok sada kako smo ostarili samo se smijem onim natpisiima dobro doslli u pederaciju dobro dosli u sumsku i sto je gore ljudi te ljude u tom nekom nazovi drugom entitetu nesto potcjenjuju jer su oni ko iz boljeg a sve go papak i parmak
chupacabra

#83 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by chupacabra »

Na ulazu u Federaciju nema tabli. Table su samo da daju "balijama" do znanja gdje pocinje zapisana srpska teritorija. Sloboda kretanja vazi za sve, ali hajde stisni petlju pa se preseli na teritoriju Sumske da malo zivis i radis tamo pa da vidis razlike.
balabanac

#84 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by balabanac »

Administrativna linija izmedju Repulike Srpske i Srbije meni ne prestavlja nista,skoro je i ne primecujem jer i sa jedne i druge strane zive isti ljudi veseli,srdacni,nasmejani a paznju vise privlaci divna priroda i vesela recica takoreci veci potok puna kupaca i pecarosa u ove tople dane nego neka limena tabla koja je inace ovde skroz nepotrebna i narusava estetiku.Kako mozete procitati iz gore prilozenog kolege forumasi sve je stvar percepcije ili ti licnog dozivljaja.Jel se ona mala kapija u basti kod turaka zove kapidzik i tuda se obicno ide kad ne mozes da udjes na glavnu kapiju znaci okolo.Ne kazem da nije pomalo simpatican ovaj mekhsi pristup negiranju Republike Srpske i njene teritorije opet je ovo bolje nego vitlanje sabljom iz Skandinavije ili Toronta mada ima isti efekat.Zasto se ne bi bacio akcenat na ekonomiju da se podigne standard u Federaciji i Republici Srpskoj pa kad stignemo bruto nacionalni dohodak svajcarskih kantona mozda onda nece biti vise vazne ove teme sto sad jedu dusu pojedincima.
It_is_a_Leclerc

#85 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by It_is_a_Leclerc »

balabanac wrote:Administrativna linija izmedju Repulike Srpske i Srbije meni ne prestavlja nista,skoro je i ne primecujem jer i sa jedne i druge strane zive isti ljudi veseli,srdacni,nasmejani a paznju vise privlaci divna priroda i vesela recica takoreci veci potok puna kupaca i pecarosa u ove tople dane nego neka limena tabla koja je inace ovde skroz nepotrebna i narusava estetiku.Kako mozete procitati iz gore prilozenog kolege forumasi sve je stvar percepcije ili ti licnog dozivljaja.Jel se ona mala kapija u basti kod turaka zove kapidzik i tuda se obicno ide kad ne mozes da udjes na glavnu kapiju znaci okolo.Ne kazem da nije pomalo simpatican ovaj mekhsi pristup negiranju Republike Srpske i njene teritorije opet je ovo bolje nego vitlanje sabljom iz Skandinavije ili Toronta mada ima isti efekat.Zasto se ne bi bacio akcenat na ekonomiju da se podigne standard u Federaciji i Republici Srpskoj pa kad stignemo bruto nacionalni dohodak svajcarskih kantona mozda onda nece biti vise vazne ove teme sto sad jedu dusu pojedincima.
Lijep post. Mada potpuno netačan i neuk !

Međuentitetska linija je zamišljena, kao recimo meridijan. Ne možete zapeti za nju.

Linija između BiH i Srbije (ne postoji granica između Republike Srpske i Republike Srbije jer su granični prelazi neotuđivo vlasništvo država, a njima upravlja Granična policija BIH) je stvarna državna granica, sa graničnim prelazom, carinom, za čiji prelaz je potrebna važeća isprava jedne od dviju država.
cyprus

#86 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by cyprus »

balabanac wrote:Administrativna linija izmedju Repulike Srpske i Srbije meni ne prestavlja nista,skoro je i ne primecujem jer i sa jedne i druge strane zive isti ljudi veseli,srdacni,nasmejani a paznju vise privlaci divna priroda i vesela recica takoreci veci potok puna kupaca i pecarosa u ove tople dane nego neka limena tabla koja je inace ovde skroz nepotrebna i narusava estetiku.Kako mozete procitati iz gore prilozenog kolege forumasi sve je stvar percepcije ili ti licnog dozivljaja.Jel se ona mala kapija u basti kod turaka zove kapidzik i tuda se obicno ide kad ne mozes da udjes na glavnu kapiju znaci okolo.Ne kazem da nije pomalo simpatican ovaj mekhsi pristup negiranju Republike Srpske i njene teritorije opet je ovo bolje nego vitlanje sabljom iz Skandinavije ili Toronta mada ima isti efekat.Zasto se ne bi bacio akcenat na ekonomiju da se podigne standard u Federaciji i Republici Srpskoj pa kad stignemo bruto nacionalni dohodak svajcarskih kantona mozda onda nece biti vise vazne ove teme sto sad jedu dusu pojedincima.
Jah, samo obrati pažnjue da bez razlike na ličnu percepciju, postoji ogromna razlika između državne i administrativne granice... To je objektivno tako, bez obzira na našu izopačenu percepciju...
Last edited by cyprus on 31/08/2012 16:45, edited 1 time in total.
raskopusa

#87 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by raskopusa »

sema911 wrote:to za prasca okrece ti se i na stupu
linija ko linija nit je postujem nit je vidim
ko mladji napravimo neki belaj u pederaciji na dobrinji i trkom u sumsku da nas policija ne ufati malo se po lukavica provrtimo i nazad isto i sa sumskom policijom dok sada kako smo ostarili samo se smijem onim natpisiima dobro doslli u pederaciju dobro dosli u sumsku i sto je gore ljudi te ljude u tom nekom nazovi drugom entitetu nesto potcjenjuju jer su oni ko iz boljeg a sve go papak i parmak

znala sam da neces shvatiti :D

cvrsce granice imamo u srcima ljudi,jake su kao beton.to niko ne moze da ospori.jedna je generacija stasala,u granicama jednonacionalne sredine.njihova djeca danas rastu a da nemaju ni minimum spoznaje o drugom i drugacijem.nije to tesko provjeriti,podjite od svoje mahale,ulice,skole pa ce vam sve biti jasno.
juzna_strana

#88 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by juzna_strana »

Zivim u neposrednoj blizini te linije na Dobrinji.
Za razliku od komsija iz PC-a koji su nas ubijali godinama mi nismo pokusali napraviti zid..
Tu je razlika najveca..
raskopusa

#89 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by raskopusa »

juzna_strana wrote:Zivim u neposrednoj blizini te linije na Dobrinji.
Za razliku od komsija iz PC-a koji su nas ubijali godinama mi nismo pokusali napraviti zid..
Tu je razlika najveca..
:D nije lako imati ubice komsije :shock: ......rekoh ja da su nam u glavama granice koje ce neko buduce vrijeme mozda ublaziti,a da li ce izbrisati....ostavljam dalekim buducim narastajima. :roll:
TicTac

#90 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by TicTac »

Ma kakva linija. Nista ti ja to ne parlam ni 5 %.
Samo ono kad ulazis u RS, vidis one velike bilborde , npr DOBRODOSLI U REPUBLIKU SRPSKU.
I sta mi je uvije islo na zivce, jebte bilboard ogroman, ama sirir od ceste i na njemu pise kao odajte cast poginulim borcima VRS-a. Taj znak je toliko velik, 2 ga lampe osvjetljavaju, ama cist uredan ni ogrebotine nema, a najsmjesnije mi je kada ides tom cestom gdje je taj bilboard, cesta ruzna, jedva vozis , puna rupa ma makadam neki. Bolje da su uredili cestu ali jebga.
nOrMaLaC

#91 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by nOrMaLaC »

Hajd sve to.....
Ne znam jel iko od vas bio nedavno u Rudom :shock: grad je ako i ne najporušeniji i najmračniji grad u BiH
Jbt, ja nedavno prolazio kroz centar kada sam se vračao iz Srbije ama strahota ko iz horora grad...
Sve na ćirilici smrknute face... :lol:
Ko da je sinoć rat stao.... :-)
radostan dan

#92 Re: sta je za vas medjuentitetska linija

Post by radostan dan »

vrijeme da se jelkica crveno bele boje, na retrovizoru, zamjeni adekvatnijom...
Post Reply