Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
- cyprus
#51 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Ovaj glasometar luda stvar
. Izuzev iznenađenja na samom vrhu (odoh u Abdićevce
) ostalo je sve manje više očekivano

- BHCluster
- Loulou
#53 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Što se samog izlaska na izbore tiče, moguće rješenje je uvesti novčane kazne, ali prethodno stvoriti sve preduvjete za glasanje (ne znam da li je već pomenuto, mislim na glasanje putem interneta). Ali, osnovni problem ostaje. To je pomenuo Tariq Ali, u jednom od intervjua:
@cyprus, BHCluster, gdje nađoste glasometar?To je moje mišljenje o političarima na Balkanu - koliko ja shvaćam, oni se samo bogate, a radi toga i ulaze u politiku. Jedina razlika u izmjeni različitih opcija jest u tome da različite grupe, različite bande dolaze i bogate se. Politika se ne mijenja, uvijek je ista i nimalo ne vodi računa o životu običnih ljudi.
-
letacina
#54 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
seln wrote:Treba im reci da ce na glasackom mjestu pjevati Stoja, Ceca, Meca ili neka druga aktuelna opajdara.
eto odličan prijedlog za političke stranke. Organizovati koncert u ime stranke estradnih diva, jal na bazenima, jal u Aqui, i iskoristiti event za obraćanje strančke vrhuške mladim bh. potencijalima.
- felipe kajetano
#55 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Meni na ovom "metru" izadje SP...a kao alternativa SRS
.....vrati se vojvodo 
- OldSql
#56 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
ne kontam se u politiku niti me interesuje jer meni je i ovako savrseno dobro, ali sada cu glasati prvi put u zivotu za bilo kojeg kandidata. A sto se mene tiche ja cu svoj glas dati gospodinu Radoncicu iz prostog razloga sto covjek ima pare i nevjerujem da ikakvu korist moze imati sto se tiche materijalne strane, jer koliko se da primjetiti i sada vec ima sve sto se moze zamisliti na ovom svijetu. Pa iz tog razloga mislim da nema potrebu i razlog da krade ko ovi ostale fuklje.
-
letacina
#57 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Vidi se da se ne kontaš u politikuOldSql wrote:ne kontam se u politiku niti me interesuje jer meni je i ovako savrseno dobro, ali sada cu glasati prvi put u zivotu za bilo kojeg kandidata. A sto se mene tiche ja cu svoj glas dati gospodinu Radoncicu iz prostog razloga sto covjek ima pare i nevjerujem da ikakvu korist moze imati sto se tiche materijalne strane, jer koliko se da primjetiti i sada vec ima sve sto se moze zamisliti na ovom svijetu. Pa iz tog razloga mislim da nema potrebu i razlog da krade ko ovi ostale fuklje.
Last edited by letacina on 10/06/2010 01:18, edited 1 time in total.
-
letacina
#58 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Stranka Broj pitanja sa
potpunim slaganjem Broj pitanja sa
djelomičnim slaganjem
DNZ 24 10
Za boljitak 21 8
SP 20 9
SBiH 19 12
NSP 19 11
SDS 19 10
DNS 19 8
SRS 19 7
HDZ 1990 19 6
NS 18 15
SBB BiH 18 10
SDA 17 15
SDP BiH 17 13
BPS 15 10
PDP 12 13
SNSD* 10 8
HDZ BiH* 6 8
Ispadoh i ja Abdićevac.
Last edited by letacina on 10/06/2010 01:23, edited 1 time in total.
- Loulou
#59 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Ma daaaaajte.... gdje nađoste glasometar?
Hoću i ja...
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#60 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Ev' tiLoulou wrote:Ma daaaaajte.... gdje nađoste glasometar?Hoću i ja...
http://glasometar.ba/
Odoh se i ja testirati.
- Loulou
#61 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
E, hvala.-LIBERO- wrote:Ev' tiLoulou wrote:Ma daaaaajte.... gdje nađoste glasometar?Hoću i ja...
![]()
http://glasometar.ba/
Odoh se i ja testirati.![]()
EDIT: Meni ovo neće
Kraća verzija kaže:

- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
-
beckham
#63 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
rockoooo wrote:mislim da jeste da sam i ja to cuo za AustralijuNKVD wrote:Da bi mladi, ali i stari prdohani, izašli na izbore treba ih na to najtjerati. Upravo tako, ne vabili i kumiti, ubjeđivati i pojašnjavati, jok - nego natjerati.
Kako?
Pa, fino brate, ko ne glasa plaća penale, novčane. Isto ko da porez nisi platio. Ako nemaš da platiš ili nisi prešao prag da bi morao dodatno plaćati, nema nikakvih problema - samo prijavi nulu. Al' nemoj zaboraviti uz poresku prijavu priložiti i dokaz da si glasao te godine. A ima brate i CIPS - nema ni produžavanje dokumenata bez ili potvrde ili plaćenih penala. Prijatno doviđenje, problem rješen.
...jel ono bijaše u Australiji obavezno glasanje?
al sve sto ste rekli se odnosi na politiku, i sta bi neko na vlasti trebao uciniti, mene int.konkretno glasace
sta uciniti kako ih maknut iz stolica natjerat kao sto kaze neko gore, al bez upotrebe sile, nego da sami dodju na takvo razmisljanje da kazu "pa daj da i ja odem da ispunim tu gradjansku duznost" jel moj zadatak nema veze sa strankama, nego na popravljanje brojki glasaca, svi garant znate da je na posljednjim izborima bio katastrofalan odaziv glasaca, a od nekih 30% ljudi koji nisu glasali polovina je bilo mladih od 18 do 25...
znaci int. me samo kako vizuelno podstaknut ljude da idu da glasaju, neko vase misljenje prijedlog
I ja sam cuo da se u vise zemalja placa nesto kao porez ako ne izadjes na glasanje.. Ako se ne varam, u Njemackoj, Belgiji, Australiji itd.. I potpuno se slazem sa tom idejom, mislim da je to sasvim ispravno.. Cak, mozda ne bi bila losa i druga varijanta, npr da se novcano nagrade oni koji izadju na glasanje.. Sto da ne?-Ispunis gradjansku duznost i obavezu i budes nagradjen za to, ha ya! Uvjeren sam 100% da bi se time povecao procenat glasaca i vlast bi 100% BILA PRAVEDNIJE IZABRANA!!!!
- swirl
#64 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Treba uraditi ono sto i belgijanci, kazniti one koje ne izlaze na izbore, i gotovo.
- Imamopobjednika
#65 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Ovaj glasometar je totalno promasena stvar. Ne bih da me neko shvati pogresno: svaka cast ljudima koji su se ovoga sjetili, dobra stvar i odlicno su sve to napravili.
Medjutim: ostavimo li po strani pitanje uredjenja BiH - sve bh. stranke na papiru imaju iste ili slicne programe iz oblasti ekonomije, zdravstva, sporta, nauke, kulture, istrazivanja itd. Tako da jednom zakletom ljevicaru u vrhu moze biti SDS ili Radikali a desnicaru SP. Dakle nisu krivi ljudi koji stoje iza ovog projekta nego nase stranke koje nemaju definisane programe.
Osvrnuo bih se jos i na ove prijedloge da se novcano kaznjavaju osobe koje ne izlaze na izbore. Mislim da je to los korak i smatram ga nedemokratskim. Svako ima pravo da sam odluci da li ce izaci na izbore ili ne. Druga stvar je to sto svakog onog ko ne izadje na izbore a pocne srati o situaciji u zemlji nakon njih treba sastaviti sa zemljom, onako iz cisto pedagoskih razloga. Isto tako protiv sam bilo kakve nagrade onima koji izadju na izbore. Ako debil ne moze shvatiti da mu je najveca nagrada to sto zivi u drustvu gdje moze izaci na izbore i uticati na formiranje vlasti u zemlji onda je to njegov/njen problem. Nema mi nikakve logike da drzava izdvaja novac da bi se neki kreten digao ujutru iz kreveta i odvukao do birackog mjesta a na drugim dijelovima nase planete ljudi ginu da bi se uopce mogli izboriti za to pravo.
Medjutim: ostavimo li po strani pitanje uredjenja BiH - sve bh. stranke na papiru imaju iste ili slicne programe iz oblasti ekonomije, zdravstva, sporta, nauke, kulture, istrazivanja itd. Tako da jednom zakletom ljevicaru u vrhu moze biti SDS ili Radikali a desnicaru SP. Dakle nisu krivi ljudi koji stoje iza ovog projekta nego nase stranke koje nemaju definisane programe.
Osvrnuo bih se jos i na ove prijedloge da se novcano kaznjavaju osobe koje ne izlaze na izbore. Mislim da je to los korak i smatram ga nedemokratskim. Svako ima pravo da sam odluci da li ce izaci na izbore ili ne. Druga stvar je to sto svakog onog ko ne izadje na izbore a pocne srati o situaciji u zemlji nakon njih treba sastaviti sa zemljom, onako iz cisto pedagoskih razloga. Isto tako protiv sam bilo kakve nagrade onima koji izadju na izbore. Ako debil ne moze shvatiti da mu je najveca nagrada to sto zivi u drustvu gdje moze izaci na izbore i uticati na formiranje vlasti u zemlji onda je to njegov/njen problem. Nema mi nikakve logike da drzava izdvaja novac da bi se neki kreten digao ujutru iz kreveta i odvukao do birackog mjesta a na drugim dijelovima nase planete ljudi ginu da bi se uopce mogli izboriti za to pravo.
-
reddevil89
#66 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
swirl wrote:Treba uraditi ono sto i belgijanci, kazniti one koje ne izlaze na izbore, i gotovo.
To bi bilo i logično! Punoljetstvom pravno postajemo građani i time dobijamo prava i obaveze. Ali, IMATI PRAVO NE ZNAČI OSTVARITI TO PRAVO!!! A svoja prava ostvarujemo ispunjavanjem obaveza!
PROIZILIAZI: Glasanje na izborima je građanska dužnost i obaveza, stoga, KO NE GLASA-TREBA BITI SANKCIONISAN, ili obratno, KO IZAĐE NA IZBORE-TREBA BITI NAGRAĐEN ZA TO!!!
VEOMA JEDNOSTAVNO, LOGIČNO I PRAVEDNO, ZAR NE?
- Imamopobjednika
#67 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Niti je jednostavno, niti je logicno niti je pravedno.reddevil89 wrote:swirl wrote:Treba uraditi ono sto i belgijanci, kazniti one koje ne izlaze na izbore, i gotovo.
To bi bilo i logično! Punoljetstvom pravno postajemo građani i time dobijamo prava i obaveze. Ali, IMATI PRAVO NE ZNAČI OSTVARITI TO PRAVO!!! A svoja prava ostvarujemo ispunjavanjem obaveza!
PROIZILIAZI: Glasanje na izborima je građanska dužnost i obaveza, stoga, KO NE GLASA-TREBA BITI SANKCIONISAN, ili obratno, KO IZAĐE NA IZBORE-TREBA BITI NAGRAĐEN ZA TO!!!
VEOMA JEDNOSTAVNO, LOGIČNO I PRAVEDNO, ZAR NE?
Glasanje na izborima je PRAVO za svakog gradjanina a ne OBAVEZA. Moje je pravo recimo da trazim povrat novca za robu ili uslugu kojom nisam zadovoljan. To nije moja OBAVEZA. Isto kao sto je demokratsko pravo za svakog pojedinca da sam odluci o tome za koga ce glasati - isto tako je i demokratsko pravo tog pojedinca da i sam odluci da li ce uopce izaci na izbore. Tjeranje nekoga da izadje na izbore se kosi sa tim istim demokratskim nacelima.
I sama tvoja logika po ovom pitanju pada u vodu na jednoj mjestu: ako gradjanin ispunjava svoju "obavezu" time sto ce izaci na izbore i glasati, te ako se neizlaskom na izbore novcano kaznjava - zasto ga onda nagradjivati ako izadje? To bi bilo isto kao da policajac stane ispred semafora kod katedrale i dijeli novcane nagrade svim vozacima koji stanu na crveno svijetlo.
- swirl
#68 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
I kod nas izadje 25% birackog tijela na glasanje, onda kazu grozno stanje, politicari ovakvi, drzava onakva. Tako su i amerikanci bili po pitanju izbora, aposlutno nikakvi, i vidjeli smo sta je sad na njihovim zadnjim izborima bilo. A za belgijance stvar je sljedeca:
Glasanje u Belgiji je obavezno za sve birače, zbog čega ta zemlja ima najveći odziv u svetu, skoro 95 odsto na poslednjim izborima održanim 2003.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#69 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
treba organizovati kladionicu pred izborerockoooo wrote:ima dosta dobrih ideja, samo mene je licno interesovalo sta bi vas konkretno privuklo da glasate jel vidite ljudi 1 stvar, mrsko vam izac na izbore savit 2 3 X na neog lika ili stranku, pokusat promjeniti nesto, vjerujte mi to glasanje traje krace od:
1. da se odlucite koji ce te par odigrati na kladionici (1km, 2km, 5km...)
2. glasanje na televouting za emisije tipa zaplesimo, talenti, hayat trazi zvijezu.. (1,60km +PDV)
i kao veliku plus u tome je sto niste nista potrosili osim 5 minuta vremena, i samo oni naj srecniji ce dobiti sta na kladionici
pa se kladit na stranke
izlaznost bi bila ko za Titina vakta
- Imamopobjednika
#70 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Nema potrebe za pretjerivanjem. Izlaznost na nasim izborima je najcesce duplo veca od ovoga sto si ti navela. Isto tako obaveznost glasanja postoji samo u par demokratskih zemalja, u apsolutnoj vecini njih - zasigurno u preko 90% drzava - glasanje nije obavezno. A izlaznost je slicna ili nesto veca nego kod nas.swirl wrote:I kod nas izadje 25% birackog tijela na glasanje, onda kazu grozno stanje, politicari ovakvi, drzava onakva. Tako su i amerikanci bili po pitanju izbora, aposlutno nikakvi, i vidjeli smo sta je sad na njihovim zadnjim izborima bilo. A za belgijance stvar je sljedeca:
Glasanje u Belgiji je obavezno za sve birače, zbog čega ta zemlja ima najveći odziv u svetu, skoro 95 odsto na poslednjim izborima održanim 2003.
- Control panel
#71 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
ja sege i glasometraSplinter wrote:za koga da glasam![]()
glasometar mi izbacio ovaj rezultat![]()
![]()
BPS 25 16
SDA 22 14
SDP BiH 22 13
meni SDP tek na 9 mjestu a prva mi Za boljitak, pa SDS pa BPS. ponovim opet a onda BPS, SDS, Za boljitak. svasta.
nesto nije u redu. dobro je da su mi dodik, i fahro zadnji
meni nije jasna bas razlika izmedju djelimicno se slazem ili djelimicno se ne slazem.
- swirl
#72 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Meni prvi SDA, drugi HDZ, a treci SBB. Zao mi sto nema i SNSD 
- Control panel
#73 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
swirl wrote:Meni prvi SDA, drugi HDZ, a treci SBB. Zao mi sto nema i SNSD
pitanje je jeli mjerodavna osoba iz stranaka ispravno ili bolje reci iskreno odgovorila na postavljena pitanja.
- Loulou
#74 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Glasometar je loodilo...
Evo što mi je ispalo u dužoj verziji:

Evo što mi je ispalo u dužoj verziji:

-
fixer