Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post Reply
rockoooo

#26 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by rockoooo »

OldSql wrote:Kao sto momak iznad rece, napravi kakavu koridu nek raja cuga, jede i provodi se, pa kad se svi ponapijaju, onda ce sigurno neko i potpisati i ispuniti to sto treba.
i to je ideja, samo moj zadatak je preko medija da doprem do mladih ljudi, a ne da organiziram pijanke, i sjedeljke, tako je naj lakse, al niti jedna stranka to ne bi ucinila, a njima ti glasovi trebaju ne meni... a meni ne pada na pamet da ulazem pare u nesto iz cega ja nemam koristi... budimo realni svi gledaju svoje interese...
Better Man

#27 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Better Man »

Mladima, pa i starima treba objasniti da nevladaju politicari njima, vec oni politicarima. Gradjani su ti koji na izborima biraju onog koji ce nas predstavljati i ako taj ne bude radio dobro svoj posao isti ti gradjani mu trebaju reci dovidjenja i postaviti nekog drugog koje sposoban da radi svoj posao. Kljuc za promjene se krije u rukama gradjana ove zemlje i oni masovnim izlaskom na izbore mogu donijeti promjene. Nece neko drugi za njih nista uraditi dok se sami ne pokrenu.
Suti i trpi

#28 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Suti i trpi »

OldSql wrote:svakom po 5 stoja i svi ce glasati. Ja ne glasam jer nemam potrebe, meni je savrseno dobro i ovako...
E blago tebi ---------. Nije te briga sto je nekom lose? Po ovakom nacinju razmisljanja, niko od Svicaraca nebi trebo glasat, a kod njih je izlaznost na izborima jako visoka. Stvar je u tome sto su oni urbani i emancipovani, a mi nepismeni krkani. Blago nama.
Mahalac

#29 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Mahalac »

Pitanje u svojoj namjeni je plemenito zato treba pomoci ko i ako moze.
Mislim da je to veoma tezak zadatak ali bi zasigurno bilo od krucijalne vaznosti. Sad, najveci broj mladih je grupisano u raznorazne navijacke skupine ali je problem sto je taj segment vec prepoznat od vladajucih i imaju svoje ljude tu preko kojih djeluju.
Mozda bi bilo dobro razbiti te konekcije i vec bi pola posla bilo odradjeno.
..ne znam mozda i zabrana tocenja kafe u Ferhadiji taj dan ne bilo lose :D
Neko je spomenuo postere uspjesnih..."ja sam glasao"...dobar prijedlog. :bih:
OldSql

#30 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by OldSql »

Suti i trpi wrote:
OldSql wrote:svakom po 5 stoja i svi ce glasati. Ja ne glasam jer nemam potrebe, meni je savrseno dobro i ovako...
E blago tebi ---------. Nije te briga sto je nekom lose? Po ovakom nacinju razmisljanja, niko od Svicaraca nebi trebo glasat, a kod njih je izlaznost na izborima jako visoka. Stvar je u tome sto su oni urbani i emancipovani, a mi nepismeni krkani. Blago nama.
blago meni ja se izborio za svoje i obezbjedio sebe na ovaj ili onaj nacin, a ti i dalje suti i trpi ,)
Suti i trpi

#31 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Suti i trpi »

OldSql wrote:
Suti i trpi wrote:
blago meni ja se izborio za svoje i obezbjedio sebe na ovaj ili onaj nacin, a ti i dalje suti i trpi ,)
Ako nije preko neciji ledja, onda ti svaka cast, zelim ti da imas jos vise. Ali, ima i drugih ljudi, nisi sam na ovom svijetu... To sam htio reci.
Zelenas

#32 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Zelenas »

Izlaznost mladih, po statistikama koje sam gledao na izbori.ba, nisu puno nize od prosjeka ostalih.

Ljudi do 30 godina su glasali u procentu od 45 %, sto je povecanje u odnosu na prosle opste izbore.

Sto, opet, pokazuje da nam je omladina desno i da i nije bas lose sto ne glasaju.
Blago nama :mrgreen:
glade

#33 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by glade »

NKVD wrote:Da bi mladi, ali i stari prdohani, izašli na izbore treba ih na to najtjerati. Upravo tako, ne vabili i kumiti, ubjeđivati i pojašnjavati, jok - nego natjerati.

Kako?

Pa, fino brate, ko ne glasa plaća penale, novčane. Isto ko da porez nisi platio. Ako nemaš da platiš ili nisi prešao prag da bi morao dodatno plaćati, nema nikakvih problema - samo prijavi nulu. Al' nemoj zaboraviti uz poresku prijavu priložiti i dokaz da si glasao te godine. A ima brate i CIPS - nema ni produžavanje dokumenata bez ili potvrde ili plaćenih penala. Prijatno doviđenje, problem rješen.

...jel ono bijaše u Australiji obavezno glasanje?
potpuno pogresan pristup... jel' to ta demokratija koju su svi htjeli?
uredu... glasace... ali kad-tad ce doci do masovnog bunta...

da bi se natjerali mladi da glasaju potrebno je ponuditi im nesto konkretno... sta ima prosjecan student od toga sto ce mu stranke obecati cjelovitu bih, treci entitet, odrzavanje rs-a (zavisno od strane)? mislite da mu je to na pameti?

ja nesto ne vidim da se neka stranka slomi da obezbjedi besplatno obrazovanje, smanjenje korupcije u visokoskolskim ustanovama, jeftiniju literaturu, vise stipendija, mogucnost da se sa diplomom radi nesto vise od brisanja analnog otvora itd.

ne dobija se naklonost mladog covjeka obecanjima koja njemu kao pojedincu apsolutno nista ne pomazu u zivotu...
cartman

#34 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by cartman »

Simple as that
Better Man

#35 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Better Man »

glade wrote:
NKVD wrote:Da bi mladi, ali i stari prdohani, izašli na izbore treba ih na to najtjerati. Upravo tako, ne vabili i kumiti, ubjeđivati i pojašnjavati, jok - nego natjerati.

Kako?

Pa, fino brate, ko ne glasa plaća penale, novčane. Isto ko da porez nisi platio. Ako nemaš da platiš ili nisi prešao prag da bi morao dodatno plaćati, nema nikakvih problema - samo prijavi nulu. Al' nemoj zaboraviti uz poresku prijavu priložiti i dokaz da si glasao te godine. A ima brate i CIPS - nema ni produžavanje dokumenata bez ili potvrde ili plaćenih penala. Prijatno doviđenje, problem rješen.

...jel ono bijaše u Australiji obavezno glasanje?
potpuno pogresan pristup... jel' to ta demokratija koju su svi htjeli?
uredu... glasace... ali kad-tad ce doci do masovnog bunta...

da bi se natjerali mladi da glasaju potrebno je ponuditi im nesto konkretno... sta ima prosjecan student od toga sto ce mu stranke obecati cjelovitu bih, treci entitet, odrzavanje rs-a (zavisno od strane)? mislite da mu je to na pameti?

ja nesto ne vidim da se neka stranka slomi da obezbjedi besplatno obrazovanje, smanjenje korupcije u visokoskolskim ustanovama, jeftiniju literaturu, vise stipendija, mogucnost da se sa diplomom radi nesto vise od brisanja analnog otvora itd.

ne dobija se naklonost mladog covjeka obecanjima koja njemu kao pojedincu apsolutno nista ne pomazu u zivotu...
Nije pogresan pristup, vec upravo obrnuto. Samo obavezno glasanje i sankcije za one koji ne glasaju moze natjerati mlade da pocnu mislit svojom glavom i da shvate da su oni ti koji mogu da promjene stanje u drzavi u bilo kojem trenutku.
Comrad

#36 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Comrad »

Evo ti jedna ideja, buduci da je kod nas sve naopako i ti krenes sa naopakim pristupom :wink:
Znaci, veliki billboard na kojem pise:

NEMOJ GLASAT'

Bijelim slovima na crnoj podlozi ili nesto slicno.

I eto, kad tikvan naidje, pomislit ce "Sta ba on meni da ja ne glasam, odoh sad namjeeerno ocam'!!!"

:D
rockoooo

#37 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by rockoooo »

ima dosta dobrih ideja, samo mene je licno interesovalo sta bi vas konkretno privuklo da glasate jel vidite ljudi 1 stvar, mrsko vam izac na izbore savit 2 3 X na neog lika ili stranku, pokusat promjeniti nesto, vjerujte mi to glasanje traje krace od:

1. da se odlucite koji ce te par odigrati na kladionici (1km, 2km, 5km...)

2. glasanje na televouting za emisije tipa zaplesimo, talenti, hayat trazi zvijezu.. (1,60km +PDV)

i kao veliku plus u tome je sto niste nista potrosili osim 5 minuta vremena, i samo oni naj srecniji ce dobiti sta na kladionici
Comrad

#38 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Comrad »

"...Ovako se demokratija pretvorila u diktaturu polupismenih. Kandidat koji se najviše dopadne polupismenima, pobjedjuje, jer je polupismenih najviše. Kakav je to kandidat? Gdje nas on moze odvesti? Čim je zavedena demokratija na Balkanu, narod je demokratski izabrao nacionalizam, mržnju, podjele, rat. Da je pravo glasa omogućeno samo onima koji su u stanju da riješe mali test opšte kulture u okviru glasačkog listića, imali bi 70 posto nevažećih listića, politička slika balkansih parlamenata bi bila suštinski drukčija, istorija bi se sigurno kotrljala mnogo bezbolnije. Ovako razbijeni, opljačkani, obezglavljeni, kao šuplje tikve na vjetrometini, čekamo nove i nove izbore na kojima ćemo opet vidjeti mitingašku logiku udvaranja najbeslovesnijima. Naravno da u toj farsi ne želim da učestvujem nikako drukčije nego kao pjesnik koji ubada i opominje svojim sarkazmom." - RASMC.

Mozda ti ovo moze pomoci da definises interesne grupe :D
ChataDodajStaHoces

#39 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by ChataDodajStaHoces »

Kada se omoguci Facebook glasanje ili neki vid online pristupa za ove koji ne glasaju i koji apsolutno nece morati podici svoju guzicu u nedjelju ujutro, procenat mladih koji glasaju sa 20% ima da skoci na 80-90%...

Problem je opća lijenost i nedostatak ikakve volje i teznje za promjenama koji se ocituje kroz onu politiku/razmisljanje "hebe se meni za buducnost BiH i opcu politiku u zemlji".

Dok ovi stari glasaju za nacionalisticke stranke i garibi koji jedva hodaju hrle da zaokruze SDA,SNSD,HDZ i ostale nacionalisticke stranke, a ostatak omladine koja ne glasa, baca majmuna u nesvjest i sere kako se nista ne mijenja, i NE ZASLUZUJEMO da se ista promijeni... tuga i zalost
Comrad

#40 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Comrad »

@Mizanfil
:lol: Ovo je izjavio Rambo Amadeus, kada su ga pitali o demokratiji, o kakvim lagumdzijama ti pricas :D I upravu je covjek. I ti nas'o da poredis nas i Evropu, pa covjece pa mi nismo znali sta je demokratija donedavno, neki i dan danas ne znaju. :-) Samo pogledaj kakvu diskrimaciju imamo u drzavi, i to diskrimanaciju koja je zagarantovana ustavom, stoga nemoj nas molim te porediti sa evropom, zaostali smo za njima nekih 50-60 godina, polako. :bih:

p.s. Ti sad meni reci da ce ona nana od 120-godina koja je samo cula za SDA koji joj svake dvije godine donesu kilu secera i kafe, znati sta zaokruzuje. Daj bolan urazumi se, ja nisam fan niti jedne stranke, ali ne mozes pobiti cinjenicu da ce obrazovaniji i upuceniji covjek u politiku donijeti bolju odluku, od nekoga ko nema pojma sta se desava oko njega.
Buzdovan

#41 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Buzdovan »

alternativni wrote: Ovi koji glasaju za "vitalni nacionalni interes" rade to zato sto je tako rekao vjerski vodja, ili zato sto mrze "one tamo njihove", ili zato sto se boje novog rata,...
Mladi su svjesni da je to samo suplja prica.
Mladi zele zivjeti zivot (ovi stariji su to imali prije 90-ih, mi nismo)

Pokusaj mladima poruciti da njihovim zivotom iz sjenke upravlja politika.
U fokus stavi ono sto najvise zanima mlade ljude.
Recimo reprezentacija, prikazi karikaturom povezan lanac korumpiranih lopova. Pokazi da je kvalitet repke vezan za kvalitet igraca, da bismo imali dobre igrace trebaju nam dobri domaci klubovi, kvalitetan domaci fudbal koji ovisi o nogometnom savezu, celnike nogometnog saveza bira politika,
politicare biramo mi u oktobru!

Za dobijanje posla u drzavnoj upravi potrebna je stela kod komisije, komisije su postavljene od strane politicara,

Lokalni tajkun nije zavrsio u zatvoru zato sto je tuzilastvo napravilo losu optuznicu, tuzioce postavljaju politicari,

Mladima je mrsko citati tekstove.
Napravi karikature ili animacije koje ce njima dati do znanja da oni odlucuju o oktobru, evo jedan brzinski primjer.

Image
Genijalno :lol: :thumbup:
kockica_kockica

#42 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by kockica_kockica »

90 i neke godine kad me moj otac tjerao da ustanem ranije u nedjeljno jutro da bi glasala bila sam ljuta na njega na drzavu na sve oko sebe... u to vrijeme sam radila dva posla i uopce me nije bila briga za neke tamo politicare koji teze od olovke nikad u zivotu nisu digli... glavna mi je motivacija bila naspavati se dovoljno da bi iducu heftu mogla raditi od 8.00 do 22.00 .... to jutro me cak ni moj otac poznat po strogoci nije uspio natjerati da odem i glasam.... nisam ni znala za koga da glasam jer su se za vlast borili isti oni zbog cijih ideologija ja imadoh rupu u nozi, gubotak majke i slicnoga... nisam razumjela zasto moj otac tako zustro sa mnom raspravlja o tome koja je vaznost tog mog glasa....

Sada nakon vise od 10 godina ja opet ne znam cemu svo to glasanje kad se promijeniti nece nista... i mladi to misle... politicari mijenjaju stranke, obecanja se malo modificiraju sa ciljevima stranke i to je to... dobijem nervni slom kad mi neko kaze da ide na predizborni skup neke stranke samo zato jer ce biti XY pjevaljka ili pjevac, jer ce biti besplatnih sokova i pive i eventualno cevapa u pola somuna... mene bi bilo stid otici na takav skup....

Rekla sam ove godine zrtvovati to nedjeljno jutro i otici da glasam... uopce nisam sigurna da moj glas zasluzuje i jedan kandidat... svi su oni isti... zastupaju svoje interese a ne moje... oni ce i dalje glasati za: smanjenje penzija, invalidnina, za povecanje iznosa za skolarinu, placanje kojekakvih taksi, sto veceg poreza, i dalje ce oni lihvarski traziti hiljade maraka da te zaposle u drzavnu instituciju, pricat ce o tome da su oni drugi krivi sto nam je zemlja u gabuli...

Sta mlade moze motivirati da izadju na glasanje... mozda neko ko je vrijedan njihovog glasa
veljaca

#43 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by veljaca »

Generalno mlade ljude ( 18-25 godina ) politika ne interesuje ..... Imaju oni, po njima, prece interese .....

Koliko je medju nama starijima onih koji misle da su izbori regularni ?

Ko moze potvrditi ili osporiti rezultate referendumskog glasanja u Sloveniji o problemu granice sa Hrvatskom ( za nesto malo preko 50 %. Da li je bas tako ???? ).

Po meni izlaznost mladih na izbore, a bogami i nas starijih, bila bi kudikamo veca kada bi za to dobili po recimo milju € ....
rockoooo

#44 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by rockoooo »

veljaca wrote:Generalno mlade ljude ( 18-25 godina ) politika ne interesuje ..... Imaju oni, po njima, prece interese .....

Ko moze potvrditi ili osporiti rezultate referendumskog glasanja u Sloveniji o problemu granice sa Hrvatskom ( za nesto malo preko 50 %. Da li je bas tako ???? ).

Po meni izlaznost mladih na izbore, a bogami i nas starijih, bila bi kudikamo veca kada bi za to dobili po recimo milju € ....
previshe trazite.. zar ljudima treba fakat ko u australiji grckoj svicarskoj po 500eura kazne ako se ne glasa, a prije ce donjet zakon da se kaznjava ne glasanje, nego da se nagradjuje glasanje....
vratnik

#45 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by vratnik »

Glasanje postom za sve gradjane, a ne samo dijasporu u i raseljene.
Po hitnom postupku.
hedonism

#46 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by hedonism »

eutopija
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#47 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Truba »

sve metode koje bih predložio su nedemokratske

ne moš dići kredit bez potvrde o glasnju
ne moš upisati neki državni fax
ne moš poso dobiti u državnoj službi

i tako
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#48 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by PipiDugaDevetka »

komi wrote:sve metode koje bih predložio su nedemokratske

ne moš dići kredit bez potvrde o glasnju
ne moš upisati neki državni fax
ne moš poso dobiti u državnoj službi

i tako
Ne možeš registrovati vozilicu,...
mrtva kokoš

#49 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by mrtva kokoš »

za koga da glasam :?
glasometar mi izbacio ovaj rezultat :mrgreen: :skoljka:
BPS 25 16
SDA 22 14
SDP BiH 22 13
Klodovik

#50 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Klodovik »

rockoooo wrote:
veljaca wrote:Generalno mlade ljude ( 18-25 godina ) politika ne interesuje ..... Imaju oni, po njima, prece interese .....

previshe trazite.. zar ljudima treba fakat ko u australiji grckoj svicarskoj po 500eura kazne ako se ne glasa, a prije ce donjet zakon da se kaznjava ne glasanje, nego da se nagradjuje glasanje....
Kažu da se obavezno glasanje u Grčkoj u praksi ne provodi. A ako se i provodi, imamo priliku gledati rezultate.
Post Reply